2022-12-03 nap bejegyzései

(4044) Hirek Ukrajnából

Tibor bá’ fordítása online

Hírek Ukrajnáról – Mocsárszerű árkok, rövid kiképzés, lőszer hiány

89. útban a 90. felé

Ritkán érkeznek reális jelentések az ukrán frontvonalról. Tegnap a British Express élő közvetítést adott Bakhmutból / Artemovskból. Az ember elcsodálkozik, hogyan kerülték meg a cenzúrát:

Bakhmuti frontvonal „holttestekkel teli” és „kolosszális” veszteségek

A Svoboda zászlóalj ukrán parancsnoka, Petro Kuzyk, akinek egysége egyike azoknak, akik Bahmutot védik, azt mondta, katonái holttestekkel teli lövészárkokban tartózkodnak,  rendkívül hideg körülmények között, térdig érő vízben harcolnak az orosz támadásokkal szemben.

„Elnézést, hogy most lassan beszélek, mert nagyon fázom – szédülök. Most elhagytam az első sort. Melegedek a kocsiban, már majdnem elalszom, mert nem aludtam napok óta. Tegnap az oroszok támadásba lendültek, elég komoly mértékben. Gyengeséget érzékeltek a védelmünkben, mert vannak olyan egységek, amelyek kevésbé motiváltak, mint a mieink (nem nevezem meg az egységeket, hogy ne rontsa el a becsületüket). Tegnap pedig Bakhmut környékén kicsit meggyengítették a védekezésünket. Néhány egység nem bírta a tüzérségi támadást és visszavonult.

„Az elvünk: mi, a Svoboda Zászlóalj nem hátrálunk. Emiatt félig körülkerített helyzetbe kerültünk, és rengeteg dolgunk van. Ráadásul mocsárnyi sárban védekezünk. Nagyon nehéz a sebesülteket evakuálni vagy lőszert szállítani. A lövészárkok folyamatosan romlanak, és ebben a mocsárban állandóan újjá kell építeni.”

Hozzátette: „Ma van az első nap eső nélkül, de tegnap, amikor esett, az összes víz a lövészárkokba folyt. Az ágyúzás pedig olyan volt, hogy nem lehetett kijutni az árokból, így a srácok állandóan vizesek voltak. Ráadásul ilyen a hőmérsékleten. Sokan tüdőgyulladással küszködnek, de mi tartjuk a helyünket, és védekezünk. Látom, fiatal srácok állnak összeszorított fogakkal. Nagyon szeretném ha valaki írna róluk, mert az országban kevesen tudnak rólunk.”

A fentiek olyanok, mint egy Verdun-i jelentés.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________