2022-12-17 nap bejegyzései

(4057) Tánc

Tibor bá’ fordítása online

Hétvégi tánc a pokol kapujában

Írta: Robert Koehler Chicago-díjas újságíró és szerkesztő.
89. útban a 90. felé

Két kutya sétál. Egyikük azt mondja a másiknak: „Ugatok és ugatok, de soha nem érzem, hogy hozna valódi változást.

Ez Christopher Weyant több évvel ezelőtti rajzfilmjének felirata. Folyamatosan felbukkan a fejemben, úgy értem, minden nap. Mint mindenki más, én is azt akarom, hogy az, amit csinálok, számítson, „valódi változást idézzen elő”. Amit én csinálok, az, hogy írok. Konkrétan a lehetőségek végtelenjében úszom. Az emberiség megölheti magát, vagy megtanulhat túlélni. A legtöbb ember (azt hiszem) az utóbbit részesíti előnyben, ami arról szól, hogy felfedezzük, hogyan kapcsolódunk egymáshoz és az univerzum többi részéhez. Erről próbálok írni.

Ezután a Kongresszus elfogad egy újabb katonai költségvetést. És ismét ott van a  rajzfilm.

„Az éves védelempolitikai jogszabályokról kialakuló kompromisszum 45 milliárd dollárral támogatja Joe Biden elnök védelmi kiadási terveit” – írja a Politico.  A megállapodás 847 milliárd dollárban határozná meg a 2023-as  honvédelmi engedélyezési törvény költségvetési keretét a honvédelem számára.

Tudod, ez több, mint a világ kilenc legnagyobb védelmi költségvetése együttvéve. Több mint 750 katonai bázisunk van szerte a világon. Dollármilliárd értékű fegyvert küldünk Ukrajnának, hogy fenntartsuk a háborút, a közel-keleti két évtizedes háborúnkat vívjuk, hogy megszabadítsuk a világot a terrorizmustól.

Ennek eredményeként a bolygó halálra vérzik. De ne aggódj. Még mindig vannak atomfegyvereink.

Mennyire lehetünk biztonságban?

És itt van a Northrop Grumman, amely bemutatja a világnak a B-21 Raidert, egy frissített atombombázót, más néven Armageddon jövőjét. Nem kell aggódni. Amikor az Armageddon készen áll arra, hogy megtörténjen (na mi?), az zökkenőmentesen fog megtörténni, repülőgépenként 750 millió dolláros akciós áron.

Maga Northrop Grumman így fogalmaz: „Amikor Amerika elhatározásáról van szó, a B-21 Raider csendben készen fog állni. Amerika harcosait olyan fejlett repülőgépekkel látjuk el, amelyek a hatótávolság, a hasznos teher és a túlélés kombinációját kínálják. A B-21 Raider képes lesz áthatolni a legkeményebb védelmet is, hogy precíziós csapásokat adjon a világ bármely pontján. A B-21 az elrettentés jövője.”

A pokol kapujában táncolunk.

Lehetséges, hogy az emberiség ezen túl fejlődjön? Armageddon előtt? Ha azt hirdetjük, hogy az emberiség kollektív tudatának túl kell lépnie a militarizmuson és a bolygóval szembeni hozzáálláson, az azt jelenti, hogy szöges ágyon fekszünk. Gondoljunk csak arra a furcsa és titokzatos erőszakos cselekményre, amely a közelmúltban történt Moore megyében, Észak-Karolinában, és amit lehet – vagy nem – egy nagy show váltott ki.

A hétvégén valaki lövöldözött két elektromos alállomáson, Észak-Karolina megye középső részén, több millió dolláros kárt okozva az elektromos hálózatban, és fél hétre mintegy 40.000 háztartást hagyva áram nélkül. Míg a rendfenntartók előtt az elkövető és az indíték rejtély marad, egy személy a Facebookon ezt írta: „Moore megyében elment az áram, és tudom, miért.” Ezután közzétett egy fotót a Southern Pines belvárosában található Sunrise Theatre-ről, az „Istent nem fogják kigúnyolni” szavakkal együtt.

Aznap estére a színházban volt egy húzós műsor, amelyet az elektromos hálózat elleni támadás előtt sok jobboldali hevesen ellenzett.

A Facebook állította, miszerint az áramszünet a húzós show leállítását szolgálta. (és egyébként egy kudarc is, mivel a nézők mobiltelefonjukkal világították meg a műsort, hogy az folytatódhasson). Talán soha nem tudjuk meg biztosan. De még ha a tervezett műsor miatt dühöngő plakát egyszerűen összeválogatta a bűncselekmény indítékát, lényegében Istennek tulajdonítva azt, akkor is azt jelzi, hogy sok indulat van a levegőben. Ha utálsz valamit, ne próbáld megérteni. Menj háborúba. Végül is néhány héttel ezelőtt tömeges lövöldözés volt egy Colorado Springs-i LMBTQ éjszakai klubban – valóban, a több célpontra irányuló tömeges lövöldözés, te jó ég, mindennaposak.

Attól tartok, hogy a háború továbbra is az emberiség fejlődésének logikus végpontja. Valóban, a háború szent, legalábbis Kelly Denton-Borhaug feltételezi, példaként említve George W. Bush 2008-as húsvét hétvégéjén elmondott beszédét. Megjegyezte, hogy a húsvéti történet a poklok dicsőítésére, az ország Irakban és Afganisztánban pusztító folyamatban volt, egy kis evangéliumot dobva a gonosz elleni háborúba: „Nincs annál nagyobb szeretet, mint az, hogy az ember életét adja érte.”

Ezt írja: „A vallás erőszakos kizsákmányolása az erőszak megáldása céljából a háború iszonyatos pusztításának valóságát szent csillogásba borította.”

De talán még a háború álszentségénél is rosszabb a normálissága, ez a soha meg nem kérdőjelezett billió dolláros költségvetés, amelyet a Kongresszus minden évben hibátlanul a Pentagon elé dob. A végösszeg pedig évről évre emelkedik, emelkedik, növekszik, hagyva ránk például azt a Northrop Grumman B-21 Raidert, amely készen áll arra, hogy parancsra átadja az Armageddont.

Armageddonon kívül egyszerűen csak vannak felfegyverzett gyűlölet-oszlatóink, akik készek és mindig hajlandók megölni egy ellenséget az élelmiszerboltban, az iskolai tanteremben vagy egy éjszakai klubban.

Értsd meg, szeresd, gyógyíts: ezek nem egyszerű szavak. Megtanuljuk valaha, mit jelentenek? Adunk nekik valaha költségvetést?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________