(4065) Állóháború

Tibor bá’ fordítása online

Igor Strelkov blogjából: Röviden a front helyzetről.

89. útban a 90. felé

Kherson front: összetűzések, mesterlövészek párbajok,  riasztó szünet.

Zaporica Front: folytatódik a tüzérségi és rakétacsapások párbaja, valamint a tartalékok mozgatása a frontális zónában mindkét oldalról. Komoly változásokról nincs információ.

Donyecki front: Az Ugledar régióban csapataink újabb (nem tudom hányadik) kísérlete, hogy előrenyomuljon és homlokukkal áttörje az ellenség hosszú távú védelme [verik a fejüket a falba, ahogy Sztrelkov szereti nevezni. ] ahogy az várható volt, kialudt.

A Marinka térségben: A taktikai szintű húsdaráló mindkét oldalon veszteségekkel folytatódik, de a DPR / RF fegyveres erők előretörése nélkül.

Avdiivka területén: nincs változás.

Bakhmut térségében: Opitnaja környékén folytatódnak a harcok (most ezeket a harcokat – mivel Opitnaját már két hete „elvették” – „takarítási műveleteknek” nevezik), valamint heves összecsapások zajlanak a város szélén. Az elmúlt napokban a Wagner alegységek (és az együttműködő egységek) itt nem értek el jelentős taktikai előrelépést, támadásainkra az ellenség ellentámadásokkal válaszol (szintén nem sok sikerrel). Mindkét fél jelentős veszteségeket szenved el. Az ellenség a megtépázott egységeket tartalékokra cseréli, és nem hagyja el pozícióit. Hasonló a helyzet a Soledar régióban.

Seversk irányban: nincs változás.

Az ukrán fegyveres erők továbbra is rendszeresen ágyúzzák Donyecket, Horlivkát, Jaszinovataját, Makijvkát és más településeket, mind célzottan (katonai és ipari létesítményekre), mind civil területeken.

Az LPR frontján: a helyi csaták Krasznolimanszkij és Kupjanszkij irányban folytatódnak. Mindkét oldalon támadások és ellentámadások zajlanak a szakasz/század szintű egységek erői által, a Kremennajától északnyugatra (az R-66-os autópálya közelében) és Szvatovótól délnyugatra lévő területen taktikai erődök rendszeresen cserélnek gazdát. A tüzérség mindkét oldalon aktívan dolgozik, és támadó repülőgépeket is használnak (az ukrán fegyveres erőknek is van, és nagyon aktívak). Általánosságban elmondható, hogy a frontvonal változatlan marad – a Kremennaya-Svatovo út az ukrán fegyveres erők tűzirányítása alatt áll.

A határfronton (a belgorodi, kurszki és brjanszki régiók határai mentén – a fehérorosz határig): Rendszeres tüzérségi összecsapások, a DRG becsapásai, előőrsök és járőrök összecsapásai. Egyik fél sem próbálkozik támadással.

Fehéroroszország területén: Az orosz és a fehérorosz csapatok aktív mozgása zajlik tisztázatlan célokkal (lehetséges egyrészt offenzíva előkészítése, másrészt az ukrán fegyveres erők ebbe az irányba terelése, valamint védelmi intézkedések megtétele a NATO-csapatok inváziója Lengyelországból). A maga részéről az ukrán fegyveres erők is számos tartalék egységet és alakulatot vontak be a fehérorosz határhoz, lehetővé téve számukra, hogy aktív ellenállást tanúsítsanak, ha a 2022. február-márciusi offenzív akciókat megismételnék.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

66 gondolat erről: „(4065) Állóháború

  1. Őszintén szólva orosz szempontból ez nem tűnik valami diadaljelentésnek.
    Nem valami atlanti propagandáról van szó?

  2. 1 – Kiss Kálmán:
    Igor Strelkov egy külföldön élő orosz hazafi. Blogjai elég megbízhatóak.

  3. Azért jelentős változás történt a frontvonalon, ma már az ukránok nem tudnak kezdeményezőként fellépni, csak reagálnak. A jelentős tüzérségi aszimmetria miatt hatalmasak a veszteségeik, a legjobb egységei semmisülnek meg.
    Az oroszok komoly védelmi vonalat építettek ki, különösen délen, ezzel a tervezett Krím felé történő támadás leheltelenné vált. Az oroszok minden frontszakaszon aktívak, emiatt az ukránok nem tudnak egy helyre korlátozva komoly ellentámadást létrehozni, Tehát a felőrlő, kivéreztető taktika folytatódik, kérdés, mikor váltanak?
    A cél nyilvánvalóan az ukrán összeomlás előidézése. Ez gyors módon úgy mehetne, ha északról betörnek, a városok kikerülésével a front háta mögé kerülnének és az utánpótlást lehetetlenné teszik. Ez esetben az ukrán állam és hadsereg egy hónapnál tovább nem bírná. A betörést megelőzően megsemmisítenék az infrastruktúrát, így az ukrán csapatok mozgatása is lehetetlenné válna, bent ragadnának a keleti fronton. A megerősített orosz védelem ellen tudna állni egy ukrán kényszertámadásnak, amit egy ellentámadás követhetne.
    Ennek a műveletnek az a kockázata, hogy ekkor szükségessé válna nyugaton egy lengyel, román (amerikai) beavatkozás, hogy „védelmet” biztosítsanak a menekülő ukránoknak. Ekkor lehetséges lenne egy közvetlen, nem szándékos NATO-orosz összecsapás, de mivel nem NATO területen történne, így lokalizálható.
    Ha nincs támadás, akkor marad a kivéreztetés, és kivárás, amíg az összeomlás bekövetkezik.
    Az ukránokat gyakorlatilag halálra ítélték: „Nem sikerült ugyanis elérnie alapvető célját, hogy az USA háborút eldöntő támogatást adjon Ukrajnának. Joe Biden amerikai elnök egyértelművé tette, hogy az USA nem ad eszközöket a háború megnyeréséhez, csak a vereség elkerüléséhez. Ez persze a sorok között az ukrán haderő, nemzet és gazdaság kivérzését is jelentheti.”
    https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/12/26/zelenszkij-washingtoni-latogatasa-az-usa-nak-hatalmas-pr-ertek-ukrajnanak-sulyos-kudarc/
    Az oroszok akkor érik a céljukat, ha egy, a határok mentén leszabdalt, semlegesített Ukrajna marad meg. (ez nekünk is jó lenne, akkor már csak a románok körülöttünk egy erősebb állam, a lengyelek talán nem veszélyesek a számunkra, a Kárpátok vonala jól védhető határt ad). Ha maradna a jelenlegi ukrán irányvonal, az csak a háború befagyasztását jelentené, ami pár év múlva újból kitör. Az amerikaiaknak nem érdeke a gyors befejezés, az oroszoknak sem addig, amíg el nem érték a céljaikat Egy erős Ukrajna meg senkinek sem az érdeke. A lengyelek már régóta készülődnek, a románok meg hirtelen irányt váltottak. Eddig letojták a bukovinai románokat, most meg hirtelen hangosabbak lettek a nyelvtörvény miatt, mint mi.
    A következmény egy megerősödő Lengyelország és Románia lenne. Az előbbi jó az amerikaiaknak, mert sakkban lehetne velük tartani a németeket is. Nem kell sokat visszamenni a történelemben, volt már rá példa, hogy ráuszították őket a németekre, majd sz@rban hagyták. A románoknak meg ez már túl nagy falat lenne, lehet, hogy a torkukon akadna.

  4. 3. Nekem túl sok a „lehet”. Kicsit fantáziadúsnak tűnik ez a fejtegetés. Realistán nézve, az USA támogatása nélkül már befejeződött volna a háború. Az USA történelmi célja mindig is az Orosz haderő erodálása volt, ezt pedig egy elhúzódó háború szolgálja nem pedig gyors Ukrán vagy Orosz győzelem. Ukrajna csak eszköz. Ilyen nyíltan folytatni ezt a politikát kétszinűség az USA részéről, valóban. 🙁

  5. 4 Minato
    Miután fogalmam sincs, hogy mik az ukrán, vagy orosz döntések, így csak a feltételezés marad, a nyilatkozatok és a tettek alapján következtetni a lépéseikre.
    Itt az a kérdés, hogy mit akarnának elérni az oroszok gyengítésével és ez mennyire lehetséges?
    A gyengítés eddigi „eredménye” az lett, hogy a hadigazdaságot beindították, a hadsereget fejlesztik. Kérdés, tudják-e ezt gazdaságilag finanszírozni? Ameddig tudják, addig nem gyengítés lesz, hanem erősítés.
    A szankcióknak rövid távon nem sok eredménye lett, a hosszú távú meg kérdéses. A hátországban a kifáradásnak nincs jele, a fellazítás eddig sikertelen volt.
    Hogyan tudná levezényelni az USA az orosz hatalmi váltást, vagy az ország feldarabolását anélkül, hogy az ne vezessen nukleáris háborúhoz?
    „senki előtt sem titok, hogy az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesek stratégiai célja Oroszország legyőzése a csatatéren, ami országunk meggyengítésére vagy akár megsemmisítésére irányul”.
    https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/12/27/haboru-europaban-lavrov-ha-ukrajna-nem-teljesiti-moszkva-felteteleit-az-orosz-hadsereg-majd-eldonti-a-kerdest/
    Kérdés, mit fed a „csatatér”?
    Közben az ukránok szokás szerint kabarét csinálnak.
    „„Minden háború vége a harctereken és a tárgyalóasztalnál dől el” – jegyezte meg Kuleba.
    Arra a kérdésre, hogy a tárgyalásokra meghívják-e Oroszországot, a miniszter azzal válaszolt, hogy véleménye szerint ez az ország először nemzetközi bíróság előtt feleljen háborús bűntetteiért.”
    #https://felvidek.ma/2022/12/kuleba-februar-vegeig-beketargyalasokat-akar/
    A háborús helyzetet persze aki tudja, kihasználja.
    „Meredek, 18,3 százalékos tranzítdíj-emelést hajt végre Ukrajna a Barátság-kőolajvezetéken keresztül szállított kőolajra. Ez a vezeték látja el orosz olajjal (egyelőre) Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot. Idén korábban is történtek emelések, a mostani bejelentéssel együtt összesen 51 százalékkal drágult az Ukrajnán keresztüli tranzit. A költség az orosz Transznyeft vállalatot terheli.”
    #https://korkep.sk/cikkek/gazdasag/2022/12/27/ukrajna-ismet-megemeli-a-tranzitdijat-a-baratsag-koolajvezeteken/
    Igaz, mi közben nyomjuk ki nekik a gázt, ami nagyrészt orosz lehet, hiszen az adriai vezetéken érkezőnél több megy ki (#https://fgsz.hu/). Arra kíváncsi lennék, kik azok a német és svájci megrendelők, akik szállíttatják a gázt és milyen feltételekkel?

  6. 5. Kakukk, igen ez egy szerteágazó probléma halmaz , minnél lentebb és több paramétert vizsgálunk, kutakodunk annál jobban bele lehet bonyolódni, a feltételezések száma emelkedik.
    Bizonyára dolgoznak rajta hálózatkutatók.
    Pont ezért próbalok helikopternézetből tekinteni az eseményekee és egyszerre egy dologgal foglalkozni. Ez pedig az USA nyilvánvaló, hosszú távú célja. A hadigazdaság nem tartható fent sokáig, mivel jelentősen erodálja a normál gazdaságot. Oroszország meggyengítése hosszú távú stratégiai cél, mindenképp szükséges ahhoz hogy az USA Kínára rudjon koncentrálni a következő évtizedekben, amire szüksége is lesz. Ehhez pedig Ukrajna a kulcs: két legyet ütött egy csapásra. Erodálja az Orosz hadsereget, gazdaságot. Gyengíti az EU-t, mivel az EU hagyományosan nem Kína ellenes.

  7. Amíg nincs tartós fagy, nem nagyon számítok jelentősebb offenzívára, egyik oldalról sem. Egy jó ideje éppen ezért nem is olvasgatok napi harci jelentéseket.

  8. Elég szépen tele vannak a magyar Tesco boltok orosz pezsgőkkel.. Szépen felhalmozva, hogy kikerülni sem lehet, nagybetűs ruszki márkák.. Ráadásul azt hittem vissza is tértek a ruszkik az országba, mert pont egy csapat ruszki vásárolt a nyugati határvidéken. Nem ukrán. Nem is szlovák. Az színtiszta orosz volt amit hallottam.

  9. Tia! Már nem azért, de azt a pezsgőt amit most veszel meg, már hónapokkal ezelőtt behozták, s valószínűleg még sokkal korábban rendelték…, amúgy Sopronban láttad? Egyébként szerintem itthon nincs nagyon ellenséges hangulat az oroszokkal szemben, tehát nyugodtan jöhetnek, pl. engem sem zavarnak. Ami sokkal inkább aggaszt, az az, hogy két testvér nép, hogyan képes egymást ilyen szinten halomra gyilkolni. Mire számíthatnánk mi, ha az amúgy sem túl kedves szomszédainkkal kellene hadakoznunk…, egyébként rájöttem miért vannak itt, a Kakukkért jöttek, pont egy ilyen stratégára van szükségük, mivel a Mannstein és a Guderian már meghalt ( meg a Model is ).

  10. 8 Tia

    1. A „Szovjetszkoje Igrisztoje” pezsgőt Magyarországon gyártják. 2. Mi nem hiszünk a kollektív bűnösségben 3.A hollandok sem bojkottálják az orosz gyémántot, mert nem érné meg nekik 4. Ugyanezért nem bojkottálják az amerikaiak az orosz nukleáris fűtőanyagot
    https://szovjetszkojeigrisztoje.hu/tartalom/regen_es_most/

  11. 11. Hargi

    Igen, ez az a màrka, ezt làttam. Nekem mindegy hol gyàrtyjàk, akkor is hatalmas ruszki szövegként villog nagy halmokban. A koràbbi években ilyet nem làttam. Sem ezt a màrkàt, de plàne nem ekkora mennyiségben. Nem a Törley-t raktàk hegybe, hanem ezt.

  12. Szòval ùj magyar Hungaricum, vagy mi? 🙂 Feljegyzem gyorsan a Csabai kolbàsz és Erôs Pista mellé.. 🙂

  13. Főleg ez a mondat vicces ezek után / Tőrley /

    A cég a Walton, a Pompadour, a Claudius, a Viola, valamint az alkoholmentes kölyökpezsgők márkaneveit és receptúráit tavaly eladta a szintén német Henkel-Söhnleinnek, amely a Törley és a balatonboglári pezsgőket is gyártja, és ezzel a magyar piac zömét birtokolja.

  14. 15. ötlet

    Ez is szép, igen. Sehogy se magyar (egyik sem)

  15. Ráadásul Hargi linkjében olvasható az Igrisztoje egy eljárás,tankpezsgő,habzó bor nak is csúfolják a hozzáadott szénsav miatt.

    Nekem megfelel,a Brut a Mumm vagy a Don Perignon nem fér bele.

  16. 16. Tia

    Az amerikai Colt fegyvergyár ma már cseh kézben van. A Sony pénzhozó ága (Sony Interactive Entertainment) immár nem is Japánban (alapításától kezdve több mint 20 évig volt Tokióban) székel, hanem az USA-ban. Szinte semmi sem az ami volt. Globalizáció, üzlet. Ez van.

  17. @12 Tia:
    ” A koràbbi években ilyet nem làttam. Sem ezt a màrkàt, de plàne nem ekkora mennyiségben”

    Legalább a 90-es évektől kezdve minden évben teli vannak vele az üzletek így év vége felé. Igaz, nem Ausztriában, hanem Magyarországon 🙂

  18. Egy magyar katonaember – aki az ukrán fronton harcol – beszámolója. Nekem érdekes volt, hátha mást is érdekel.

  19. 19. vasgyuszi

    Így van tele a 90-es évektől, hogy hegyekben áll a bejáratnál, kasszáknál? Idén látom ezt először. Feltűnt volna a ruszki szöveg.

    Mi az ami tényleg magyar még a Hungaricum-ok közül? Tehát egyrészt magyar kézben is van, másrészt ízre is a hagyományos, eredeti? Vagy már csak kisvállalkozóknál a retro édességek?

  20. A dicsőséges ukrán szakemberek borzasztó körülmények közt tartják a donbászi katonafoglyokat, a csecsen kínzási módszereket jócskán továbbfejlesztették.

    Artemovszk város lakótelepein pozíciót foglaltak – a bevezető utak mentén – karácsony első napján a civil kisteherautókon érkező kijevi különlegesek – gondolom, hogy a dezertálás megakadályozása végett…

  21. @22 Tia
    Nem kell rémeket látni. Az aktuális cuccok tipikusan a bejárat közelében állnak hegyekben, hogy csorogjon a nyál, meg később csilingeljen a kassza 😉
    Azt, hogy melyik termék mennyire van a fogyasztó arcába tolva, nagyban meghatározza az árrés ill. nyereség és a polcpénz (vagy hogy is hívják), azaz mennyit tejel a gyártó/disztribútor a kereskedőnek, hogy ‘jobb’ helyre tegye a cuccot. De ez mind nem hungarikum, mindenütt így van.
    Ennyi, nem kell többet belelátni.

    Engem sokkal jobban érdekel az a 100 önellátó laktanya, amelyeknek 2025-ig kell Ausztriában kiépülniük. Tökös lépés.
    (https://www.welt.de/politik/ausland/plus242887157/Blackout-Die-Frage-ist-nicht-ob-ein-Blackout-kommt-sondern-wann.html)

  22. 8 Tia (és akinek még nem tűnt fel a hiba)

    A Szovjetszkoje Igrisztoje nem orosz pezsgő, soha nem is volt az. Pár éve brutálisan meg lett büntetve a – tudtommal magyar – cég a megtévesztő név miatt… úgy tűnik kenőpénzzel megoldották, mert ugyanúgy ciril betűkkel van cimkézve a polcokon.

    Semmilyen orosz pezsgőt nem láttam, se Auchanban, se Tesco online felületen. Az orosz Zsiguli sör pik-pak eltűnt, sőt egy röpke időre az Auchan saját márkás, kolumbiai, brazil és etióp kávék közül ez etióp lekerült a polcokról az etióp polgárháború miatt; fáziskésésben. De újra kitették.

  23. 26.

    Neeeee …….. igyál gyógyszerrrreeeeeeeee….. 🙂

    Milyen Újhelyi? Ez Juhász Péter.

  24. Állóháború a katonai frontvonalon, de a hátországban ki tudja mi történik.

    Főleg ha ez igaz:

    „Az amerikai hadsereg egykori különleges műveleti ügynöke, Jack Murphy #https://www.express.co.uk/…/Russia-oil-pipeline-gas… azt állítja, hogy a NATO és az Egyesült Államok hírszerző ügynökségei ügynököket vetnek be Oroszországon belül, és a kritikus infrastruktúrák célba vételére utasítják őket, hogy „káoszt” teremtsenek.
    A bevásárlóközpontok, a gázvezetékek és az üzemanyagraktárak mind-mind károkat szenvedtek Oroszország-szerte az elmúlt hónapokban, Murphy pedig a CIA által irányított titkos „szabotázs” kampányra mutat rá.”
    (Káncz Csaba ma reggeli fészbúk bejegyzése)

    Ki tudja például mi történt két napja – és mekkora a kár – az Engels légibázison és milyen újabb akciók készülődnek.

  25. Demkó Attila, ő az, aki aztán nem vádolható anlantistasággal, nyugatpártisággal, meg hasonlókkal.

    És mit látnak szemeim az idővonalán?

    „Megint előkerült az orosz kényszerítő szükség teóriája. Én egy indokot látok, ami „elfogadható” lett volna, a tömegmészárlás az orosz kisebbség körében. Elnyomó intézkedések sora volt, de tömegmészárlás nem volt 2021-ben, sőt kevesebben haltak meg, mint a korábbi években. Ez talán a legnagyobb orosz hazugság, amit Magyarországon sokan elhisznek. Nem tudom kevésbé határozottan mondani: nem igaz. Ismerem személyesen az orosz kisebbség egyik ukrajnai vezetőjét, sokat beszéltünk a háború előtt, fel sem merült ilyesmi indokként.
    Ez az ember azóta menekült, az ukrán állam elől menekült el, élete romokban, ahogy sok millió oroszé is Ukrajnában. Ha valami kiírtja az orosz nyelvet és kultúrát Ukrajnából, ez a háború az, mert az ukrán nacionalizmus minden túlkapását legitimizálja.

    Ez az egyetlen, a népírtás, ami elfogadható indok lenne, de abszolút nem igaz. Még az atom és biofegyver program sem lenne megfelelő indok, mert Oroszországnak mindenből van, azaz az elrettentés Moszkva oldalán van. A világelső atomhatalom azzal az indokkal nem indíthat háborút, hogy Ukrajna esetleg atomfegyverről álmodozik.

    Ez egy stratégiai hiba minden szemszögből, kivéve annak, aki elhitte hogy 1-2 hét alatt győz és Ukrajna jó részét magává teszi. Ehelyett kiderült, hogy az orosz hadsereg nem az, aminek az orosz vezetés és a világ gondolta. Aki kíváncsi a miértekre, nézze meg az alábbi videót, ami persze propaganda, de az igazság számos szeletét tartalmazza. Hatalmas pénzeket lopott el maga az orosz elit a hadseregtől, és most csodálkoznak. Korrupció persze van az USA-ban is, de amit látunk az az, hogy Amerika pár tízmilliárd dollár befektetéssel, hírszerzési segítséggel egy olyan ukrán haderőt kreált, ami képes vereségeket mérni a sokkal nagyobb és gazdagabb Oroszországra. Nem tudjuk, mi lesz a vége, de egy biztos: maga Vlagyimir Putyin is megbánta már, hogy belekezdett.”

    (Tegnapi fészbúk bejegyzése).

  26. 29. Gyarmathy

    Demkó nagyjából ugyanazt mondja, mint hónapokkal ezelőtt. Ez neked újdonság?

    Pl.:

    „Az pedig, ami történik, az európai kisebbségvédelemnek a legrosszabb. Valós sérelmek vannak ugyan, az oroszokkal még rosszabbul bántak, mint a magyarokkal.

    De az égvilágon semmi olyan nem történt, ami ezt a támadást indokolttá tenné. Nem mészárolták tömegesen az oroszokat, az utolsó tömeges gyilkosság Odesszában volt 2014-ben, kb 50 oroszt öltek meg.

    Erre hivatkozhat valaki 2022-ben és indíthat egy már most valószínűleg 1000+ halottal járó támadást?

    Nem, és aki az orosz indokokat komolyan veszi, az nagyon el van tévedve.

    Baromi gyorsan ki kellene józanodni, elfelejteni az orosz propagandaoldalakat. Aki ezt tolja, az egy eszköz, és nem segíti sem a kárpátaljai magyarokat, sem Magyarország érdekeit.

    Most egy rémálom forgatókönyv is megvalósulhat, Ukrajna felét elfoglalják az oroszok, a másik felén pedig a végtelenül dühös 20 millió nyugat-ukrán között ott marad a 100 ezer magyar.”
    2022. február 26.(!) 8:14 – Facebook

    Ja, és Demkó KESMA lapba ír kb. így.

  27. 25. Jövônk

    Ott a pont nàlad. Ez a helyzet a valòs. Stimmelhet a kenôpénz is. Bizony, megtévesztô a ciril betû (mégse rovàsiràs ugye 🙂 )

  28. Egyre többször találkozhatunk a témában a következő három tényállításssal, ami pillére ezeknek az úgymond hiteles forrású történeteknek.
    Az egyik, hogy Ukrajna háborúzik a nagy Oroszországgal, csak a hős Ukrajna. Nincs megemlítve a mértékét tekintve példa nélküli szankciók a nyugat katonai, hírszerzési és gazdasági támogatása. Mintha nyugat ott se lenne.
    Talán ezzel készítik elő a terepet, nyugat eltávolodását Ukrajnától.
    A másik, amiről megint csak tényként írnak, tudják, hogy egy hét alatt akarta elfoglalni Putyin egész Ukrajnát. Erre már rá lehet fűzni, hogy Putyin nagyot hibázott és ezt nézve bőven vesztésre áll, mind a csatamezőn, mind odahaza.

    A harmadik, hogy Putyinnak nem volt joga, indoka megtámadni Ukrajnát, kivéve, ha a szakadár területeken tényleg írtották volna az ukránok az orosz embereket. De ez nem történt meg.
    Ez is lehet előkészítése a nyugati kihátrálásnak. Egy újságíró majd kideríti, hogy az ukránok mégiscsak bombázták a civileket. A hadifogoly kínzásaikról már érkeznek hírek.
    Eddig az volt a mantra, hogy a 14 ezer halott az ukrán és szakadár területek összeségében értendő. Már az trükkös volt, hogy összemosták a két fél áldozatainak számát, de mára elérkeztek odáig, hogy nem is volt áldozat, amire hivatkozva indította Putyin a különleges katonai műveletet.
    A 14 ezer közös áldozat szám úgy jött ki a kritika nélküli ukrán barátoknak, mint annak idején a TSZ elnök és a fejőnő év végi prémium összege. A kettejük pénzét összeadták. Így ketten együtt 100.500 forintot kaptak. Százezret az elnök, ötszázat a fejőnő.

  29. 27 Az! Pláne! 🙂 Nem ismerhetem az összes lenin purgyét név szerint. A sárdobálás, napi parlamenti ökörködés, proliheccelés pont nem az a műfaj, ami a témában segít.

  30. 34. ötlet:

    Még van 2 nap Szilveszterig. Akkor aktuálisabb lesz a „pezsgővita”!
    Mindenesetre mennyei állapot lenne az emberiségnek (és a magyarságnak), ha ez lenne a legnagyobb gondja. Nyilván a megnevezett pezsgőgyártó cégnek nyilván ez a legnagyobb gondjainak az egyike mert sokat vesztettek a GVH döntésén…..
    Az ukrán helyzettel párhuzamba kell állítani azt is, hogy ott is sok oligarcha veszített különböző politikai döntések révén (ezen kívül persze sokan annyira megszedték magukat a döntéseik révén, hogy talicskákkal ömlik hozzájuk a valuta). Ezen felül persze az is igaz, hogy sok orosz oligarcha is rejtélyes halált halt a talicska pénzek helyett. Ugye, az érem két oldala….

  31. A magyar aktualitások közé tartozik másrészről a Dunaferr helyzete is. Ugye ott is ukrán tulajdoni háttér volt…. Erről nem írok, aki akar, utána olvas. Ott is volt egy oligarcha háttér.

  32. 27 Szóval nézem a videódat, és jókat röhögök azon ahogy a faszi hazudozik. Épp ott járok, amikor arról győzködi a nyájas olvasókat, hogy milyen jól élnek az ukránok hozzánk képest (!!!), pl. heti 40 órát dolgoznak boltosként 440 000 forintnak megfelelő fizetésért 😀 És aki a hadiiparban dolgozik lakatosként, annak méééég magasabb! 😀 😀 😀 . Neki az aranykor a Göncz taxisblokádja volt, és azon sajnálkozik, hogy a majdani CIA-kéthektáros forradalmat nem mi rendeztük, lusta magyarok. „Ukrajnában még a háború alatt is jobb az élet mint Magyarországon, és nincs sorbanállás a Teszkóban, ember! (jaja, mert szétlőtték..) Igaz hogy nincs villany meg fűtés meg net, mer’ a gonosz Putyin lövi a lakosságot! Jó-jó, mi is el voltunk helyezve a lakosság közé….”(még be is vallja…), dehát a katonának is laknia kell valahol! 😀 😀 . Legócskább atlantista propaganda szintjére épülő leggagyibb maszopos heccelés kb. annak a rétegnek, amelyiket a Yuhász még terelgethet. Nem „szpojlerezem” tovább, ha a szilveszteri kabaré gyenge lenne Árkus József meg Antal Imre híjján, feltétlen nézzétek meg Lütyőt!

  33. 35

    Nem vitázok,felmerült.
    Bocs a helyfoglalásért,az ukrán helyzet kézenfekvőbb,egy éve beszélnek/ünk/tek/ és még mindig senki nem ért semmit.

    Mégegyszer elnézést.
    Remélem Te is megteszed.

  34. Vladimir Putin elnök, szilveszteri videóüzenetének (különleges hadműveletről) szöveges átirata hol olvasható?
    Arra a videóra gondolok, ahol körbeveszik férfi-és női harcosok matrózpólóban.
    Vagy csak az Újévben lesz hozzáférhető a Kreml honlapján?

  35. János

    A Youtube-n ott van. Nem tudom linkelni.. Hctk-CJ2wm8

  36. Nem tudom van e jelentősége de egy műsorban mondták hogy USA szállított fúrófejeket az oroszoknak kőolaj és gázfúráshoz. Namost ezt az USA technológiát a Kínaiak sem tudták lemásolni, csak 3 cég van aki tud gyártani ilyen fúrófejeket a világon és ez 3 USA-ban lévő cég akik állítólag 100 év tapasztalattal rendelkeznek .Mondom nem tudták a kínaiak sem lemásolni még.Amúgy azt nem értem hogy miért nem tudták lemásolni de biztos igaz lehet a dolog.
    Azt persze nem tudom hogy mennyi új fúrófej kellene az oroszoknak új kutak fúrásához mert szerintem mindig kell újat fúrni de immár 1 éve nem tudnak újat fúrni.
    Persze lehet nem egy nagy jelentőségű hír a fenti , innen nem tudom megítélni.

  37. 44. andrew
    Nem csak az USA gyárt és gyártott fúrófejeket.
    Amiről te beszélsz az a mélyfúrás. Na oda tényleg „nehéz” fúrófej kell, amiből a legjobb az amerikai. De még ezt sem lehetetlen előállítani. Igaz nem hozza azt a minőséget, amit az USA gyártmány, de megoldható a fúrás a szarabb minőségű fejjel, legfeljebb többször cserélik.
    Még a románok is gyártottak ilyen ipari gyémánttal kombinált fejeket, csak azok mondjuk negyedét bírták mint a „made in USA” fejek. Nem mellékesen az egész mélyfúrás egy román mérnök (Ion Basgan) találmányához köthető. Addig nem volt ilyen. Igaz ezt a szabadalmat is lenyúlta az USA (mily meglepő!).
    Lásd a mérnök ismertetését:
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Șt._Basgan
    Szóval a hír kamu, az orosz tud maga is fúrni, van eszköze hozzá. Egyébként is a szibériai lelőhelyek nem igénylik a mélyfúrást, ti. nagy részük felszín közeli. Nem véletlenül bugyog ki magától is a kőolaj/földgáz a felszínre.

  38. Igor Strelkov hadiblogger (azaz Girkin, a mese-és szájhős) meghívást kapott a WAGNER egyik rohamcsoportjába, hogy a helyszínen okoskodjon és képességeit megmutassa!
    A rohamcsapat parancsnokának művészneve: Lotus.

  39. 46. János,

    Ohh, micsoda érvek. Ezzel aztán jól meg lett cáfolva Girkin minden állítása, következtetése. (Ja, nem).

  40. Kaiser Ferenccel friss beszélgetés.

    #https://www.youtube.com/watch?v=2f9mlkoyi14&t=5s

    Vagy 3-400 000 embert mozgósítottak az oroszok, meg újabb rejtett mozgósításról lehet hallani.

    Vajon előszedik tavaszra a 2. világháborús módszert, hogy a tíz és százezreket hajtják előre bele a géppuskatűzbe, nem törődve a tömeges veszteséggel?

  41. 48 – Gyarmathy:
    Látom, nem tudsz elszakadni a Szovjet Uniótól. Az Orosz Federáció rakéta technológiájától az USA mérföldekre van lemaradva, de nem akarják észrevenni. Isten ne adja, hogy hozzá kelljen nyúlniuk.

  42. 49. Tibor bá,

    Nem értem, mit akartál ezzel mondani. Vagy nem jó kérdést tettem fel? A linkelt szakértő is érinti ezt a kérdést, hogy az oroszok esélyes, hogy ezzel fognak próbálkozni.

    A rakétatechnikáról. Így lenne? Ezt a nótát hallottam már az orosz szárazföldi erők, eszközök kapcsán is.

    Aztán elkezdődött ez a háború és láthatjuk, mi volt igaz belőle.

  43. Tibor bá,

    Itt a nagy orosz hadsereg dícsérete, amelyik ledarálja az egész NATO-t. Orosz légifölény, páncélosfölény, rádiótechnikai fölény… Az egyik posztod az ukrajnai háború előttről nemsokkal.

    Tudom nem te írtad, de bizonyára nagyon is egyet értettél vele, azért tetted be.

    https://www.antalffy-tibor.hu/3781-haboru

    Érdekes így az utóbbi 11 hónap eseményeinek tudatában olvasni.

  44. Re:50 Gyarmathy
    Csak egy keresztkérdés
    Kinek van működő(bizonyítottan) hiperszonikus cirkáló rakétája, hovatovább ki állított hadrendbe ilyen fegyvert?
    Szerintem te is tudod a választ.

    Nem mindenbe jók az oroszok, sőt, hajlamosak a gányolásra, de ha megrázzák magukat, akkor tudnak magas műszaki színvonalú gyártásra, és mivel töredék forrásból kell mindent megoldani, rendszerint észből oldják meg, és nem pénzből.
    Néha néha kezembe kerül szovjet elektronika(szeretem a régi elektronikus „ócskavasakat”, és sokszor siralmas amit látok, de vannak gyöngyszemek bennük.
    Ugyan ez nyugatiban sokkal sokkal bonyolultabb és láthatóan drágább, de nem sokkal jobb. Azért megkönnyezem a 80-90-es évekbeli Tektronixokat, mérnöki szemmel nézve ezek „műremekek”. Direkt nem beszélek a magyar műszergyártásról, mi sem voltunk piskóták a szoci érában.

    Re:51
    Ha leveszed a nyugati hurráoptimista szuperfegyver szemüveget, akkor azt látod hogy brutálisan fogy az ukrán emberanyag. Hogy mit hazudnak össze az ukránok az egy dolog, de bőven 100e halott fölött járnak(von hazug is elszólta magát nem túl rég), és nem véletlenül fogdossák már össze a részeg bringást is a kocsma elől, mert ember kell a húsdarálóba. Ukrán tölti, orosz darálja.
    Mire föl jött ez a hirtelen nagy adakozási kényszere a NATO-nak? Azért mert kezd összeomlani az ukrán hadsereg, és kezd kifogyni alóla a vas és az ember.
    Mindeközben az orosz tekeri a darálót és szépen komótosan elfogyasztja a teljes harcképes ukrán lakosságot.
    Villámháborús 3 nap alatt megbuktatjuk Ukrajanát tervről már rég lemondtak, láthatóan más csinálnak már hónapok óta, de még sokan a régi lemezt szeretnék hallgatni, csak éppen más nótát játszanak már az oroszok. Az új „szuperfegyverekkel” annyit tudnak majd elérni, hogy a konfliktus tovább lesz húzva, és az EU önként lefegyverzi és megsemmisíti a teljes fegyverzetét Ukrajnában. Észteknek lassan már semmijük sincs, mert mindent is odaadtak az ukránokank, miközben a románok lapítanak mint az a bizonyos a fűben, és ülnek a szovjet technikán.
    Előbújt belőlük a régi ösztön, érzik hogy necces ez a háború.

  45. 47:Gyarmathy:
    Mintha nem is olyan régen te negligáltál volna nyugati forrást (amikor neked nem tetsző információkkal szolgált) azzal, hogy csak egy sértett kiebrudalt ember, ezért a mondanivalóját is úgy kell kezelni … Girkin esetén ez az „érv” már nem releváns ?

  46. 47, Gyarmathy

    Úgy emlékszem, hogy karácsony előtt is pont neked írtam Igor Girkin bloggerről, hogy csak költő, szöveggyártó, mesehős – akkor miért nem reagáltál rá?

    51, Gyarmathy

    hivatkozol itt arra, hogy 11 hónappal ezelőtt mit mondott Tibor bá”. Én szeretnék előre olyan okos lenni, mint te utólag.

    **
    A városi ostromokat csakis kreatív parancsnokokkal (altiszt) lehetne dűlőre vinni és a – dobozon kívűli gondolkodással rendelkező – elszánt minőségi legénységgel, feltéve ha erős személyi védelemmel, felderítési, kommunikációs, éjellátókkal-hőkamerákkal…stb., kisdrónokkal és terepi laptopokkal vannak felszerelve.
    //A Bagratyion-hadművelet modernizálása jelleggel.//

    Továbbá:
    A kárpátaljai magyar kisebbség férfilakosságának elrablásáról miért nem cikkezik – fórumozik – tiltakozik a nácisimogató – módern európai lakosság?
    Ilyenkor mit éreznek azok az európai (és magyar) szakemberek, akik személyesen is ellátogattak már az Ukrán Hadsereghez vagy épp Zelenszkij elnökhöz?

    Kár, hogy mi – értük semmit nem tudunk tenni, pedig az oroszok is pont egy különleges hadművelet során vették védelmükbe a luganszki-donyecki területeken élő oroszokat!
    Sőt, hogy egy másik példát mondjak – egyszer már írtam erről nagyon részletesen – az afrikai zsidókat apránként kimentették és Izraelbe vitték.

  47. 54 János
    Az a baj, hogy a magyar kormánypárti média már olyan durván hamisítja a híreket, hogy bármit is mond, mindjárt gyanakszom, hogy valami csúsztatás van benne.
    Nem tudom, mennyire hiteles ez a magyarok szándékos felmorzsolása a húsdarálóban.
    Természetesen nem elképzelhetetlen, de erről nehéz hitelesen meggyőződni.
    Másik oldalról azt viszont megértem, hogy a kormány megpróbál mindent megtenni, hogy mentse a határon túli magyarokat, ezért érthető ha akár túlzásokba is esik, hátha ezzel lehet javítani a helyzeten.
    De azt senki se gondolja, hogy egy bármilyen ukrán vezetés kímélni fogja a kisebbségeit az ukránok kárára.
    Sajnos az ellen nehéz érveket találni, hogy bevigyék katonának az embereket nemzetiségi hovatartozásuktól függetlenül, egy háborúban álló bármilyen országnak minden joga megvan erre.
    Innen kezdve már csak valami hiteles statisztikákkal lehetne bizonyítani, hogy mondjuk több embert hívnak be katonának népességarányosan a magyarok közül, mint az országos átlag, vagy nagyobb arányban halnak meg magyarok a fronton, mint az ukránok.
    Én mazochista módon, nézem a királyi tv híradót is, és ott is mutatták az erőszakos újonc befogást nem csak Kárpátalján, de Odesszában is.
    De az nem árt, ha verjük a tamtamot az EU-ban is, hátha fékezi az esetleges ilyen akciókat.
    Vajon a románoknak nincs ilyen problémájuk?
    Most hallottam, hogy ők is felléptek a nyelvtörvény ellen, nekik még nagyobb kisebbségük van Ukrajnában, mint nekünk.
    Klaus Johannis is felszólította az ukrán kormányt arra, hogy biztosítsák a kisebbségi jogokat.
    Hátha meghallják már a brüsszeli fülek is, amit nem akarnak…

  48. 66 hubab
    Az EU-t az ilyen dolgok nem érdeklik, azt a szervezetet nem azért hozták létre, az etnikai kisebbségek jogai nem tartoznak az „európai értékek” közé. De már nem is nagyon kell foglalkozni velük, eljárt felettük az idő.
    A románok eddig letojták a határon túli kisebbségeiket, most sem miattuk ágálnak.
    Észrevehető a románoknál a szokásos fordulás előkészítése. Míg nemrég azért sírtak, hogy minél több NATO egység települjön hozzájuk, most inkább lapítanak, tartalékolják a készleteiket. A bukovinai románokat azért fedezték fel most hirtelen, hogy legyen majd hivatkozási alapjuk a „megvédésükre”, azaz a bukovinai bevonulásra. Valószínűleg a lengyelek kezdik majd a sort, utána jönnek a románok. Nekünk arra kell figyelnünk, hogy Kárpátalján pont időben lépjünk, ez a terület az oroszokat egyáltalán nem érdekli. Ha elbambáskodjuk, akkor ez is román lesz, ők nem szívbajosak.

  49. János 54:

    Nincsenek a magyarok kipécézve, mindenkit visznek, aki alkalmas és nem tud kibújni a katonai szolgálat alól valamilyen ürüggyel. Egész Kárpátalján autókat, buszokat, kerékpárosokat, járókelőket állítanak meg a rendőrök, és az igazoltatás során megérkeznek a közelben tartózkodó katonák és viszik az alkalmasokat. Egy új dandárt kell felállítaniuk, mert a régi sajnos elfogyott, kb. 50%-os veszteségük volt Soledárnál. Tízezer főt szednek össze, már a felét összefogdosták. Már elfogyott a hazafias lendület, senki sem akar a frontra menni, meghalni. Munkácson minden nap több temetés van, annak ellenére, hogy sok az eltűnt is. Az eltűnt után nem kell fizetni…

  50. Aki katonakorú magyar férfi volt Kárpátalján, és nem akart Ukrajnáért harcolni, az átjött már egy éve. Ha valaki ottmarad, azzal hallgatólagosan vállalja, hogy besorozzák az első adandó alkalommal.

  51. 58, Ábel

    Hejj, de könnyen beszélsz.
    A világot monokrómban látod?

  52. 58 Ábel
    Azért ez nem ennyire egyszerű. Aki fiatal, azt valószínűleg elküldte a családja. De a családfenntartó hogyan hagyhatta volna ott a gyerekeit, a feleségét? Kire bízta volna őket? A szomszédasszonyra?
    Bízik benne, mint mindenki, hogy nem ő lesz az első, talán túlélik.
    Te sem hagytál már itt csapot-papot, pedig egyértelmű, hogy mi felé haladunk, mi lesz velünk. Nem egyszerű azt az időpontot megérezni, ami az utolsó lehetőség.
    Még mielőtt rám hivatkoznál, hogy én mit teszek. Semmit. Ugyan hova mehetnék már és minek? Élem úgy az életemet, mint eddig, mintha lenne holnap. Másképp nem lehet.

  53. 60 Magyarországon folyamatosan lehet álláslehetőséget találni. Családfenntartóként akármikor el lehet helyezkedni. Ha látni akarja a családot, akkor hozhatja őket is. Nemegy ilyen családról tudok ismerősi körben. Mondjuk nekik könnyű volt, internetes vállalkozásuk van, onnan dolgoznak, ahonnan akarnak, de például a gyárunkban is sok ukrán dolgozik, Kárpátaljáról ideköltözött magyarként meg még nyelvi akadály sincs.

    Én azért nem menekülök, mert nem látom úgy, hogy Magyarországot jobban fenyegetné a háború, mint akármelyik európai országot. Messzebbre meg úgyse mennék.

  54. kakukk:

    én azt nem értem világosan, az oroszoknál – – gondolok itt arra, hogy a – nagyszámú – csak „rajnyi” katona, egymástól távol történő küldetését kb. egy 50 km2-es erdei területen vagy egy városrészben (kézifegyverrel, felderítő drónnal, páncélököllel, alacsony űrmérethosszú fegyverrel), hogyan tudja egy parancsnok irányítani pl. egy járműből?
    Vagy az van inkább, hogy a rajok együttműködnek (alulról felfele építkezve a küldetés szerint) és a parancsnok csak megfigyelő, értékelő, kiigazító módszert használ?

    Valahogy úgy, mint egy hálózatba kötött autonóm drónraj, ami mindent lát, mindent tud és proaktívan tevékenykedik?

    Köszi.

  55. 58. Ábel

    Az a baj ezzel, hogy az élet mindig szembejön és a békát is lassan főzik.
    Senki nem tudja mikor kell lepattani. Az ilyen helyzetek mindig kaotikusak.

    Persze jobb előbb, mint később.

    Lehet, hogy már nekünk is csomagolnunk kellene?!
    Hova menjek, miből éljek?!
    Én nem megyek el innen sehova!

    Itt próbálok meg élni amennyire a körülmények engedik.
    Ha sorkötelezettség lenne, meg behívóparancs akkor sem harcolnék. A frontra biztos nem mennék. Nem tettem esküt, katona sem voltam. Meghalni a tábori konyhán is lehet.

    Nem a harccal van a baj, hanem, hogy nem tiszták a viszonyok.
    Ma már csak a hülyéknek elég, hogy ott, az az ellenség, arrafele lőjj!

    Magyarország képtelen a valódi önvédelemre konvencionális eszközökkel, ami nincs is.

    Orbán jól csinálja, jól táncolgat, bár egyre szűkebb a tánctér!
    Persze ha az én farkammal akar csalánt verni abból nem eszik, velem semmire sem mennek, maximum lelőhetnek, de olyat meg nem teszek.

  56. 62 János
    Megtisztelő, hogy tőlem kérdezed, de nem értek hozzá, fogalmam sincs. A mai Vukics beszélgetésben van, hogy az oroszok sokszor úgy foglaltak el területeket, hogy csak próbálkoztak, felderítettek, mekkora lehet az ellenfél, erre, nem találtak ott senkit sem, vagy alig volt ellenállás. Ugyanakkor ott vannak a településharcok, ahol szinte minden arra megy, hogy jöjjenek és majd szétlőjük, oda-vissza.
    Ronda ez az egész, úgy ahogy van.
    63. Balázs
    Az említett beszélgetésben az is van, hogy senkinek sincs joga a másik életével rendelkezni. Ma már propagandával sem tudnak összeszedni embereket, hogy vigyék őket meghalni. Akkor marad ez a módszer. Nyilván, ezeknek a szerencsétleneknek a harcértéke már semmi, egyetlen céljuk lehet, a túlélés, más mi motiválná őket.

  57. „Ronda ez az egész, úgy ahogy van.”

    De még milyen ronda. Ezt a felvételt most tették közzé, nők és gyerekek ne nézzék.

    #https://www.youtube.com/watch?v=Puxr_F0UU9s

    Ez a drónról gránátokat dobálás új módszer.

  58. 54. János

    Nem tudom mire nem reagáltam. Talán el sem olvastam, mivel nincs túl sok időm itt lógni. Estétől estéig sokszor annyi hsz keletkezik, hogy képtelenség mindet elolvasni.

    Ettől függetlenül Girkin ezzel nincs megcáfolva, hogy gyere ide és mutasd meg itt a golyózáporban.

    „A kárpátaljai magyar kisebbség férfilakosságának elrablásáról miért nem cikkezik – fórumozik – tiltakozik a nácisimogató – módern európai lakosság?”

    Biztos, hogy minden pontosan úgy van, ahogy az orbán féle média bemutatja?

    Erre olvasd el Demkó Attila (egyébként nyugatpártisággal nem vádolható) szakértőt.
    Kérdéseket kapok a kényszersorozásokról Kárpátalján.
    Röviden: nem célzottan a magyarokra utaznak, hanem mindenkire. Cigány, ukrán, ruszin – mindenkit visznek, akit találnak.
    Nem igaz, hogy a magyar falvakban több razzia lenne, de vannak razziák, tény, és előbb kezdték, mint a hegyvidéki falvakban – valószínűleg praktikus okokból. Azaz egy magyarnak arra van több esélye, hogy előbb vigyék el pár nappal, de aránykülönbség nincs. És az is igaz, hogy Kárpátalján előbb kezdődött ez a nagy sorozási hullám, mint pl. Lvivben. A nagy centrumokat jobban kímélik vélhetően, de az oroszok is Moszkvát vagy Pétervárt.
    A 128-as sem azért megy a nehéz helyekre, mert „magyar” alakulat – nem az, vannak benne magyarok, de nem többen (inkább kevesebben), mint a magyarság jó esetben 10% körüli aránya Kárpátalján.
    Azért megy nehéz helyekre, mert egy erős, jól képzett dandárnak számított, elit alakulatnak.
    A forrásaim kárpátaljai magyarok, széleskörű rálátással a teljes magyarlakta régióra – és pont miattuk fontos, hogy helyén kezeljük az ügyet – van elég magyarellenes intézkedés, de ez most nem az.”

    Remélem ő elég releváns, hogy elhidd neki. A fészbúk idővonalán két nappal ezelőtti bejegyzését idéztem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük