2021-02-04 nap bejegyzései

(3447) Új variánsok

Tibor bá’ fordítása online

 

Alkalmazhatók-e a vakcinák a világ különböző pontjain felbukkanó új variánsokkal szemben?

Mind a Moderna, mind pedig a Pfizer-BioNTech állítja, hogy vakcinájuk hatékony Angliában és Dél Afrikában felfedezett új koronavírus variánsokkal szemben. Azonban, valamivel kisebb védelmet adnak a Dél Afrikaival szemben, mely hatékonyabban tudja elkerülni a véráramban lévő antitesteket. Egy harmadik vakcina jelölt, a Novavax körülbelül 90 százalékban hatékony az eredeti koronavírus törzzsel szemben, de csak 50 százalékos a Dél Afrikaival szemben. Ez ugyan rossz hírnek minősül, de az biztos, hogy a variáns teljes mértékben nem tudja kikerülni a vakcinát. A vállalat szóvivője úgy gondolja, hogy a vakcina hatékonyságát növelni tudják a variánssal szemben.

A Moderna kutatói nyolc olyan emberből vett vérmintát vizsgáltak, akik a vakcinából a második dózist is megkapták, valamint két majomból, akiket immunizáltak. A vírust elpusztító antitestek pont olyan hatékonyak az angol variánssal szemben, mint az eredeti vírus törzs esetében voltak. Azonban a Dél Afrikai variáns esetében az antitestek hatékonysága hatodára csökkent. Ennek ellenére, az antitestek hatékonysága még mindig az elfogadhatóság határain belül van.

A biztonság kedvéért a Moderna elkezdte kifejleszteni vakcinájának egy új formáját, ami felhasználható a Dél Afrikai variáns elleni érzékenyítő oltásként. Moderna azt is közölte, hogy tervezik egy harmadik dózis beoltását is annak érdekében, hogy az újonnan jelentkező vírusformát meg tudják támadni. A BioNTech 6 hét alatti ki tud fejleszteni egy új, módosított vakcinát a variánsok ellen. Az FDA nem közölte mi lesz a politikája az új variáns ellen kifejlesztett vakcina engedélyezésével kapcsolatban.

Tudósok megjósolták, hogy a koronavírus mutálódni fog, és lehetséges olyan mutáció, amely elkerüli a vakcinákat, de csak kevesen gondolták, hogy ilyen hamar bekövetkezik. A probléma főleg abból adódik, hogy a vírus megállíthatatlanul terjed a föld legnagyobb részén. Minden egyes új fertőzés lehetőséget biztosít a vírusnak arra, hogy mutálódjon, kialakítva új variánst.

Forrás: The New York Times

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________