2021-02-20 nap bejegyzései

(3462) Népbetegség

Tibor bá’ fordítása online

 

Egészségügyi szakértők véleménye szerint, a koronavírus a következő években valószínűleg népbetegséggé válik. Mit jelent ez?

2021 a 89. év

Szakértők szerint, bár egyre kevesebb a fertőzés, és egyre több amerikai kapja meg a védőoltást, a koronavírus nem fog hamarosan eltűnni.

A nemzet csúcs járvány szakértője, Dr. Anthony Fauci elutasítja az elképzelést, ami szerint a COVID-19 az előttünk álló években ki lesz irtva.

„Be kell terveznünk, hogy ez egy olyan valami, amit ellenőrzés alatt kell tartani. Ezzel a népbetegséggel óvatosan kell bánni.” mondotta.

Akkor tehát, mi az a népbetegség és COVID-19 hogy válhat azzá? A szakértők azt mondják, hogy Amerikában több népbetegség is van, amelyek előre jelezhetik, mi következhet egy betegségből. vagyis mi lesz a koronavírussal az előttünk álló évek alatt.

 

Mit jelent az, hogy népbetegség?

A CDC így határozza meg  a népbetegséget: állandóan jelen van egy bizonyos földrajzi területen. A népbetegség minden évben, mindenütt jelen van, anélkül, hogy a mindennapi életvitelt nagymértékben akadályozná – mondja Dr. Donald Burke az University of Pittsburgh epidemiológia professzora.

A népbetegség hosszú ideig fennmarad megszakítás nélkül, folyamatosan körözve a népességben, ahogy egy közönséges nátha. – tette hozzá.

Egy betegség az egyik országban lehet népbetegség, de felütheti a fejét járványként egy másik országban. Például a malária állandóan jelen lehet egy országban a szúnyogok miatt, míg egy másik országba berobbanhat, mint járvány.

 

Mi a különbség járvány és népbetegség között?

A járvány egy betegség hirtelen fellángolása, vagyis egy adott területen több fordul elő, amennyit normál körülmények között várni lehet. – fogalmazta meg a CDC.

Járványt nem csak vírusos, vagy bakteriális betegség okozhat. – állítja az ügynökség. Példának okáért cukorbetegség, vagy elhízás olyan mértékben elharapódzhat, hogy azt már járványszerűnek lehet felfogni. Ehhez hasonlóan az utóbbi években elterjedt opiát alkalmazásokat lehet „opiát járványnak” nevezni.

A járvány azt jelenti, hogy valami, ami a népből jön elő. A járvány szokatlan dolog, ami felüti a fejét, majd eltűnik. A népbetegség jelen van az emberekben. Sok járványból népbetegség lesz.

Azonban, szükségszerűen nem minden népbetegség létezik örökké. Amerikában néhány népbetegséget kiirtottunk nyájimmunitás segítségével, amit részben oltásokkal, részben természetes fertőzéssel értünk el.

 

Milyen népbetegségek vannak?

Van négy koronavírusos közönséges nátha, amelyekről elmondhatjuk, hogy a SARS-CoV-2 unokatestvérei, és ezek a Föld legnagyobb részén népbetegség számba mennek. – állítja Burke.

Észre se vesszük őket, átadjuk egymásnak, állandóan itt vannak. Több gyerekbetegség szintén népbetegség. Például a kanyaró, ami Amerikában népbetegség volt. Régen mindennapos volt. Mindenki átesett rajta, de a gyerekek beoltásával egymás megfertőzése megszűnt és így a kanyaró az USA-ban, majdnem teljesen eltűnt.

 

Népbetegséggé válhat-e a COVID-19?

Nagyon valószínű, hogy a SARS-CoV-2 velünk marad, állítják a szakértők. „Úgy tűnik, hogy ez a vírus legalább néhány évig, de lehet, hogy végérvényesen közöttünk marad.” – állítja Tosh.

Egy januári vizsgálat szerint kiderült, hogy hosszú távon a vírus csatlakozhat az enyhe, megfázás miatt betegítő, emberi koronavírusok családjához. Állítják a Penn State Egyetem tudósai.

A modell – publikálva a szakmailag bírált Science-ben – összehasonlította a SARS-CoV-2 vírust négy közönséges nátha koronavírusával, valamint a SAES és MERS vírusokkal, melyek 2003-ban és 2012-ben ütötték fel a fejüket.

A kutatók úgy találták a modell vizsgálatából, hogy ha az új koronavírus tovább terjed a társadalomban, és a legtöbben már gyerekkorban megfertőződnek, akkor a vírus csatlakozhat a közönséges nátha vírusaihoz.

Azonban az új koronavírus jövője több ismeretlen tényezőtől függ, – állítják a szakértők. Az Egyesült Királyságból és Dél Afrikából származó, sokkal fertőzőbb új variánsokat már az USA-ban is észlelték (egészségügyi felügyelők szerint a Dél Afrikai veszélyesebb)  és a megfigyelések szerint a vakcinák kevésbé hatásosak ellenük.

Tosh szakértő még több variáns megjelenésére számít, mivel a növekvő immunitás és vakcinák alkalmazása a koronavírus mutációjához vezet.

„Nehéz előrevetíteni, hogy mi lesz a helyzet 5 év múlva.” nyilatkozta a szakértő, „de szerintem várható bizonyos fajta COVID népbetegségszerűség a következő évek alatt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________