(3447) Új variánsok

Tibor bá’ fordítása online

 

Alkalmazhatók-e a vakcinák a világ különböző pontjain felbukkanó új variánsokkal szemben?

Mind a Moderna, mind pedig a Pfizer-BioNTech állítja, hogy vakcinájuk hatékony Angliában és Dél Afrikában felfedezett új koronavírus variánsokkal szemben. Azonban, valamivel kisebb védelmet adnak a Dél Afrikaival szemben, mely hatékonyabban tudja elkerülni a véráramban lévő antitesteket. Egy harmadik vakcina jelölt, a Novavax körülbelül 90 százalékban hatékony az eredeti koronavírus törzzsel szemben, de csak 50 százalékos a Dél Afrikaival szemben. Ez ugyan rossz hírnek minősül, de az biztos, hogy a variáns teljes mértékben nem tudja kikerülni a vakcinát. A vállalat szóvivője úgy gondolja, hogy a vakcina hatékonyságát növelni tudják a variánssal szemben.

A Moderna kutatói nyolc olyan emberből vett vérmintát vizsgáltak, akik a vakcinából a második dózist is megkapták, valamint két majomból, akiket immunizáltak. A vírust elpusztító antitestek pont olyan hatékonyak az angol variánssal szemben, mint az eredeti vírus törzs esetében voltak. Azonban a Dél Afrikai variáns esetében az antitestek hatékonysága hatodára csökkent. Ennek ellenére, az antitestek hatékonysága még mindig az elfogadhatóság határain belül van.

A biztonság kedvéért a Moderna elkezdte kifejleszteni vakcinájának egy új formáját, ami felhasználható a Dél Afrikai variáns elleni érzékenyítő oltásként. Moderna azt is közölte, hogy tervezik egy harmadik dózis beoltását is annak érdekében, hogy az újonnan jelentkező vírusformát meg tudják támadni. A BioNTech 6 hét alatti ki tud fejleszteni egy új, módosított vakcinát a variánsok ellen. Az FDA nem közölte mi lesz a politikája az új variáns ellen kifejlesztett vakcina engedélyezésével kapcsolatban.

Tudósok megjósolták, hogy a koronavírus mutálódni fog, és lehetséges olyan mutáció, amely elkerüli a vakcinákat, de csak kevesen gondolták, hogy ilyen hamar bekövetkezik. A probléma főleg abból adódik, hogy a vírus megállíthatatlanul terjed a föld legnagyobb részén. Minden egyes új fertőzés lehetőséget biztosít a vírusnak arra, hogy mutálódjon, kialakítva új variánst.

Forrás: The New York Times

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

110 gondolat erről: „(3447) Új variánsok

  1. Az igazi akkor jön majd, amikor egy távoli variáns, egy másik távoli variánssal egyszerre kerül egy repülőtéren valamelyik legyengült ember szervezetébe, ahonnan már egy új, „ismeretlen” variánsként tud tovább terjedni. Csak az kell hozzá, hogy a türelmetlenség és a tudatlanság miatt, az oltásokon felbuzdulva nekiinduljunk a „régi világ” gyors visszaépítésének.

    A vakcinákkal elkezdődik a „játék” a szuperbaktériumok mintájára. Jó kis macska – egér játék lesz a koronavírussal, miközben azt is szem elől tévesztjük, hogy nem csak koronavírusok léteznek…

    De sokan még mindig nem fognak meghalni, szóval „feel good”! Ta-ra-ra-ra.

  2. 1 – Horváth Csongor:
    Teljesen egyetértek veled (meg Kalotaszegivel is: „Soha nem is lesz feloldás, annak a világnak vége. Szokjátok az újat.”) de én már ilyet nem merek leírni, mert van olyan barom, aki kikiáltott vészmadárnak. Mert a félelem elveszi sokak eszét.

  3. 3 – Horváth Csongor:
    A nukleáris világháború esély minimum 60 éve velünk van. Már a hatvanas években is voltak ezzel kapcsolatos viccek.

  4. Re: Csongor
    Netalántán Kecskemét környéki vagy?
    Faint régen hallottam már, és Kecskemét környékén előszeretettel használják. 🙂

    Re:1
    Mániákus károgóként írtam pár hete, hogy rossz a probléma megoldási módszere, mert egy rozzant kispolákkal akarjuk a turbófeltöltős lambót utol érni.
    Nem baj, én minimum 3 évre! számítok, mire tempót váltanak, szóval aki fel akar lélegezni, abban benne fog maradni a levegő… Nyilván nyáron lesz némi lazítás, mert a döntéshozóknak is nyaralniuk kell, de a verkli folytatódni fog, mint tavaly ősszel.

  5. 5 – dajtás:
    Erre Kalotaszegi előre megadta a választ: “Soha nem is lesz feloldás, annak a világnak vége. Szokjátok az újat.”

  6. A spanyolnátha 50 millió embert vitt el.
    Ráadásul: „A betegség egyeseknél gyorsan vérzéses tüdőgyulladássá fejlődött, és gyakran alig néhány óra alatt halálhoz vezetett: a vírusos pneumonia különösen a 20–40 éveseket sújtotta.”
    Aztán mégse lett világvége. Nem?

  7. 7 – malleusorbis:
    A spanyol nátha idején nem létezett antibiotikum. Egy sima tüdőgyulladásba is illett belehalni. És nem volt lélegeztető gép se. Ha ma is ez lenne a helyzet, az 50 milliót már átléptük volna. Ezen kivül a nátha tavasszal leáll őszig. A koronavírust az évszakok nem érdeklik.

  8. 9. Tibor bá’
    A felvetésem szempontjából a hozzászolásod irreleváns. Viszont a megállapításomat alátámasztja: még annyira sem lesz világvége.

  9. Re: Tibor bá’
    Azért ennyire ne legyünk szkeptikusak, nem ettől fog eljönni a világ vége, és a jövőben lehet majd feloldás mentesen is élni, de hogy nem ezzel a metodikával fogják megoldani a problémát, arra elég nagy esély van…

    Re:8
    Pontosan ugyan ezt vau-vauzom, nem jó irányból állunk a problémához.

  10. Re: Tibor bá’
    „Ne becsüld le a sebzett farkast, ha sarokba van szorítva.”
    Régi dakota közmondás. 🙂

  11. Azonnal mindent meg kell nyitni!
    Nem korlátozhatják tovább a nép felséget!
    Innen majd L.S. folytatja…

    Elérkeztünk oda, hogy kimondható, a „hülye” egyértelmű szinonímája a XXI.század Magyarországán a „vallásos” és a „fideszes”.
    Mondjon aki, amit akar, ez a nagy büdös igazság, s tudom, nem érdemes firtatni, mert ők vannak többségben. 🙂

  12. Re:14,15
    Cenzust a bölcs népnek, éljen a demokrácia! 😉

  13. 10.
    Világvége nem ,de még egy leállás és menthetetlenül összeomlik az egész koceráj,ami bizony ,bizony eljővend,mert valójában soha nem fogják tudni legyártani a megfelelő számú és minőségű vaccinát,soha nem lesz átoltva az egész világ, tehát a korlátozás vég nélkül fennmarad .
    A spanyolnátha idején nem volt globalizmus és hirtelen hülyeturista ,aki ördögi köröket taposva újra és visszafertőzi a világot.Sem bevásárlóközpontok,sem semmi ,ami a mai túlkomplikált metropoliszi életmódhoz hasonlitana.
    Ursula Von der Eu már most hírét eresztette ,hogy nem lesz elegendő oltás, azonban vannak új variánsok , a legszebb az egészben pedig az ,hogy nem kilábalást ,hanem harmadik hullámot sejtenek mindenhol a nem hurráoptimisták!
    A vaccinát végső ( inkább hitbeni ) ( ezért volt a nagy kapkodás is )mentőövként vetették a fuldokló világgazdaság elé,hogy belekapaszkodjon,csak sajnos túlsúlyos és magával viszi a mélybe.
    Annyira szar lesz egy éven belül ,hogy 2o19 -et fogjátok visszasírni.

  14. Nem tudom ki hogy van vele, de én az oltástól rettegek. Messzire elkerülöm…

  15. 19 csibész
    Pedig biztos, hogy neked is vannak oltásaid, amiknek köszönhetően elkerülhettél egy csomó életveszélyes nyavalyát.
    Pont most?

  16. 20 hubab
    Én is rettegek tőle, mindenféle híreket lehet hallani, hogy az egyiknek lebénult tőle az arca, a másik belehalt, a harmadiknál nem hozta meg a kívánt eredményt, ellenben súlyosan lebetegedett tőle, aki még gyereket szeretne a jövőben, annak nem javasolják, az új variánsok ellen nem hatékony, nem tudják mit okoz hosszú távon, stb, stb. Mégis mi ez a szar, amit belém akarnak nyomni? Hát engedtessék már meg, hogy fenntartásaim legyenek. Mindenféle nyugtalanító hírek vannak, össze-vissza beszél mindenki, még azok is, akik igazán benne vannak a kutatásokban, rettenetes zaj van. Vakmerőség az egész, ami zajlik. A hagyományos oltásoknak legalább sok évtizedes múltja van, sok tudás gyűlt össze, ennél meg mi vagyunk a kísérleti egerek, mert ezt a fázist ki kellett spórolni. Szóval igenis jogos, ha az ember nem nyugodt.

  17. 21 – Tamás:
    Akkor te kérd a kínai vakcinát. Az hagyományosan készült. Ja és ne vegyél elektromos autót, hanem hagyományos benzin motorost. Ne fűts gázzal, hanem térj vissza a fafűtésre, stb. stb.

  18. Tegnap Bogár Lászlóék azt mondák egy műsorban hogy 1-1,5 év múlva inoghat meg olaszország.Nyilván még idén sem lesz turizmus ott (legalábbis nem látszik még) , így már 2 év kiesés azért szerintem piszkosul haza tudja őket vágni. De Magyaroszág tekintetében is azt hallottam hogy 1-1.5 éven belül pl. Pesten beszakadhatnak az ingatlanárak. Mindenesetre globálisan még nem látni összeroppanást. Itt is az utak tele vannak autókkal , bevásárlóközpontok tele vannak.Lehet mindenhol gyűlik az államadósság és egyszer majd lecsap.Ugye még mondogatják azt is egyesek angol youtubon hogy még lehet az 1929-eshez is hasonló összeomlás noha most nehéz elképzelni hogy ilyen lenne , mert akkor más volt a szituáció.Igazából nem tudom mi indíthata be ilyen folyamtokat, mert eltelt 1 év a vírus óta és kimondottan nem lett még válság sem, a tőzsde , az ingatlanárak emelkednek,stagnálnak. A franc tudja mi lesz , nehéz lemodellezni.

  19. 21 Tamás
    Én egyszerűen nem foglalkozok azokkal a hírekkel, amelyek egyedi eseteket tárnak fel sokmilliós oltottság mellett, ellenben odafigyelek arra, amit a statisztikák jeleznek.
    A régi, sikeres oltásoknál ugyanígy megvoltak a ritkán előforduló tragikus kimenetelű esetek is, mert az emberek érzékenysége igen széles skálán mozog, csak akkor nem kaptak ekkora nyilvánosságot. Viszont emberek millióit mentették meg, mióta léteznek.
    Ma már ezekkel a vakcinákkal is emberek milliói vannak beoltva, nem létezik, hogy ne derülne ki, ha valamelyikkel komolyabb problémák jelentkeznének.
    De én megértem, ha sokaknak kétségeik vannak, és kivárnak.
    De az az érzésem, hogy az idő ellenük fog dolgozni, főleg ha közeli ismerősök fognak váratlanul meghalni a Covid 19-ben, akik hasonlóan oltásellenesek voltak.
    Sokan mondják, hogy ebben a járványban sem halnak meg többen, mint a korábbi súlyosabb influenza járványok éveiben.
    Én nem tudom, de kisvárosunkban már megdöbbentően sok jólismert arc tűnt el a színről az utóbbi hónapokban, akik nemrég még aktív társasági szereplők voltak.
    Ilyenre én régebbről nem emlékszem.
    Igaz, nem voltak már fiatalok, de energikus, látszólag jó kondiban lévő emberek voltak.
    Ők már lekésték a vakcinát, amitől, hasra csapva, esetleg minden ezrediküknek lett volna valami súlyosabb baja.
    Én ezt így nézem, mindamellett, hogy rajta tartom a szemem a fejleményeken…

  20. 20. hubab
    Én azt veszem figyelembe, hogy amikor én az oltásokat kaptam, akkor még csak 3.5 milliárd ember élt a földön. Bőven volt helyünk, bőven voltak erőforrások. Teljesen indokolatlan lett volna azzal foglalkozni a világot irányító erőknek, hogy meg próbálják a létszámunkat csökkenteni. Nem beszélve arról, hogy évszázadok (ha nem évezredek) óta az emberiséget kínzó betegségekről volt szó, nem a „semmiből” hirtelen előugró „halálos” vírusról, egy szintén hirtelen erre kifejlesztett vakcináról.

    A népesedéssel valamit kezdeni kell, ezzel azt gondolom mindenki tisztában van. Akikről feltételezzük, hogy van ezzel kapcsolatos tervük, azokról én semmi, de semmi jót nem tudok tapasztalataim alapján feltételezni. Tehát amit ők vehemensen hirdetnek, erőltetnek rá a világra, abból én biztosan nem kérek… ez bizalmi kérdés, nem egészségügyi. Az olyan orvoshoz sem megyek, akivel már volt negatív tapasztalatom vagy műhiba perek folynak ellene. Inkább várok egy hiteles orvosra, ha nem ömlik a vérem, mint egy sz@r orvoshoz menni eszetlenül….

  21. 27.
    Nem elég tökösek, nem lesz itt semmi.
    Sz.tem ez a covid bohóckodás eltart 1-2 évet.
    Aztán VG reboot és egy lényegesen kisebb fordulaton, vele együtt gyengített életszínvonalon tovább. kb.
    Aztán f@sz tudja, lehet hogy tökösek lesznek és akkor a maradéknak jó lesz.
    Kiderül.

  22. 25. hubab

    Szerintem jól teszed, ha nem az egyedi esetekre koncentrálsz! Szerintem ebben az oltásban nem lesz semmi olyan amitől az összeesküvéshívők féltek, félnek. —————————————– Véleményem szerint azonban csibész szavai -sajnos-valóságosnak mutatkoznak. Ehhez azonban nem kell semmi adalék, elég ez már így is. Bár gyanúsan mozog a kicsike, születése körül is sok a furcsaság. Az oltások sem fogják megoldani a szituációt, hiába tehetnék meg elviekben. Nem lesz meg az átoltottság. Ha mégis, majd jön vmi ‘váratlan’, ez valószínű. andrew aggodalmai szintén reálisnak tűnnek ebben a témában, bár a felszínen minden rendben, de már bizonyos szegmensek végzetesen meggyengültek. Ez az ország működésében még csak kicsit látszik. kalotaszegi jól megfogalmazta a lényeget minap, a világ már megváltozott. Az újhoz pedig nem hozzászokni kell, hanem alakítani. Egy barátommal próbáljuk prognosztizálni a gazdasági visszaesésből eredő társadalmi folyamatokat egy bizonyos aspektusból. Azért, hogy saját értékesítési stratégiánkat kidolgozhassuk. Ő online értékesít 15 éve, most aranykorát éli, de egy kiszállítási módszerben (mely németországban is hódít egy ideje) gondolkodunk. Véleményünk szerint csak a multik és a kicsik fognak maradni az élelmiszertemelés és -kereskedés területén. Ez a pék- és tejiparban már egy pontosan tetten érhető folyamat. Tömeges elszegényedés várható, de azért lesz még világ. Ha nem kezdik el átalakítani és az emberek nem veszik a lapot, akkor persze borulhat az egész. Összedőlnek az ellátási láncok és bekövetkezhet a legrosszabb. Azonban ha kapcsolunk és összedolgozunk a szükségben, átalakulhat a rendszer. Egy biztos, mégpedig, hogy a régi eltűnőben. A jó hír, hogy a kormányzat ezt pontosan látja. Látszik is egy-két intézkedésükön(pl. őstermelői adózási szabályok átalakítása, mikrovállalkozói kormanyzati hitelkonstrukciók stb.) Valószínűsíthető, hogy a nagyvárosi létforma jóval kevésbé lesz vonzó. A vízfejben rosszabb lesz az élet pl. drága élelmiszer és egyre növekvő munkanélküliség miatt. Ezt az ingatlanárak esésében fogjuk tettenérni, nem is soká. Stb.stb. Még a megszokott sémákban gondolkodnak, ez nyilvánvaló(pl.szállodafelújítások, ingatlanpiaci befektetések a megszokott régiókban és módokon). Sok ilyen van, ami azt mutatja , hogy felépülésre számítanak a legtöbben. Ez befolyásolja a piacot, de keserű pirula ez. Akinek van most esze és pénze az még a fizikai aranynál is jobb befektetéseket tehet. Azonban az is bizonyos, hogy ha befektetéseink előnyét csakis öncélúan használjuk(ahogy az megszokott ma) akkor előbb-utóbb az egész borulni fog.

  23. Lett elérhető áru otthoni antigén gyorsteszt , 3000Ft. Nem látom az óriásplakátokat. Még a végén kiderülne hogy mennyi a valós mortalitási ráta, azt’ nem lehetne tovább óvóbácsit játszani az este 8-as takarodóval.

  24. 30 Pride
    Csak azt nem értem, miért feltételezed, hogy minden ország egymással szinkronban szándékosan ki akarja végezni a saját gazdaságát szükségtelen intézkedésekkel.
    Nekem az reálisabbnak tűnik, hogy mindegyik igyekszik megtalálni a maga módján a keskeny járható ösvényt a gazdaság összeomlás és az egészségügy összeomlása között.
    Ettől vannak az időnkénti nyitások, amit rögtön büntet a járvány az esetszámok felfutásával, lásd Portugália, ahol már külföldi segítségre szorulnak.
    Mi haszna van Orbánnak a szükségtelen korlátozásokból?
    Szerintem inkább nyitna, csak a nyitás következményeitől fél, ezért akar ebből is nemzeti konzultációt, ha nyitás után elszabadulna a helyzet, háríthassa, hogy a nép akarta így, nem ő…

  25. Mondja már meg nekem valaki, hogy mi az értelme a 8 órás kijárási korlátozásnak ha egyszer a közösségi helyek be vannak zárva?!

    Egyszer szétszakítják a családokat, másrészről meg lehet kaszinózni.
    Piacon vagy árverésen széttapossák egymást az emberek, a metróban egymás arcában vannak, ráadásul zárt térben. Miközben egy étteremben egymástól 3 méterre széthúzott asztalokhoz, teraszra sem ülhet be senki.
    Teljesen irreális az egész.

    Itt nem működik a részlegesség, meg kevesebb kontakt=kevesebb esetszám, hiába szajkózzák.

    Ez egy logikai magyarázat mögé bújtatott szélhámosság.
    Az emberek érzik, hogy valami nem stimmel, ezért a bizalom folyamatosan esik és már azt is megkérdőjelezik amit nem kéne.
    A kormányok valóban lavíroznak, de a kormányok itt csak mellékszereplők, láthatóan hülyék is, ha ilyen hülyén csinálják!
    Nem kell mindenkinek „beavatottnak”lennie, elég ha csak a döntéshozásban van. Onnantól végigmegy a létrán, ahogy szokott(gondolkodás nélkül).

  26. 32. Balázs

    Plusz 1000.

    Ez meg egyenesen mókás: index.hu/belfold/2021/02/05/koronavirus-koronavirus-magyarorszagon-vakcina-oltas-pecs/

  27. 32 – Balázs:
    Ennek ellenére Orbán népszerűsége az egek felé tart. Hát nem Csongornak van igaza? Ennyi sok hülyét egy rakáson.

  28. 32 Balázs
    Orbánt nem olyannak ismerem, aki együtt akar sodródni a nyájjal, ezt nehéz ráfogni.
    Másrészt a 8 órai bezárás az itteni becsípődés, minden ország más módon hoz korlátozásokat, fantáziája szerint.
    Egy részük csupán látszatintézkedés, hogy ne mondhassák, hogy semmit sem léptek.
    Egyébként te mit tennél felelősséggel?

  29. 35. Határlezárás, belépés csak friss teszttel 14 nap karantén, országon belül tesztelés, FFP2 maszk, távolságtartás, kézmosás, a pozitívaknak karantén, a betegeknek Covid kórház Thomas Borody féle gyógymód protokollal.

    6 hét alatt eltünne az egész, oltás se kéne, lásd Ausztrália, vagy India, Afrika.

    A kiskereskedelmi áruforgalom előtt megnyitnám a határt, szigorúan postával, kötelezően ingyenes nemzetközi webshopot nyittatnék mindenkivel, bitcoint hivatalos fizetőeszköznek nyilvánítanám, és kihasználnám a forint euró különbséget, a kiskereskedelmi exportot ÁFA – mentessé tenném a válság idejére, a kajaküldést válság idejére állam által fizetett ingyenes kajajeggyel támogatnám minden állampolgár részére, amit le is lehetne vásárolni, de kizárólag magyar terméket lehetne venni rajta.

    Ivermectint, D vitamint, C vitamint, Cinket, Artemisinint, Virostopot, maszkot, kesztyűt, kotont, szappant, szeszt gyártanék, és exportálnám az egész világba horribilis pénzért valami magyar fantázianéven. De még van ötletem…

  30. 32. Balázs
    „…a metróban egymás arcában vannak, ráadásul zárt térben. Miközben egy étteremben egymástól 3 méterre széthúzott asztalokhoz, teraszra sem ülhet be senki.

    Ez egy logikai magyarázat mögé bújtatott szélhámosság.

    Nem kell mindenkinek “beavatottnak”lennie, elég ha csak a döntéshozásban van. Onnantól végigmegy a létrán, ahogy szokott(gondolkodás nélkül).”

    Bingó Balázs!

    Tökéletes körkép, vagy kórkép, amely nemcsak Hazátokra érvényes!

  31. 36
    Minek? Csak tovabb gyorsulna a climavaltozás! A korlátozás nagyon jó,szokja a nép a visszafogottságot.

  32. 36 Infos
    Akkor ezek a mintaországok mind elszabotálják a háttérhatalom mesterkedéseit, aki a fogát csikorgatja mérgében… 🙂
    Úgy látszik, csak az európaiak és az amerikaiak olyan hülyék, hogy ezt nem látják, és maguk ellen dolgoznak. Meg a Közel-Kelet, élén Izraellel.
    Vagy olyan a gazdaságuk szerkezete, vagy földrajzi elhelyezkedésük, hogy azok megengedhetik maguknak a bezárkózást nagy károk nélkül.
    De azért a hülyeséget sem zárom ki a tényezők közül.
    A legkevesebb esélyt annak adom, hogy tudatosan szét akarják rombolni a saját alapjaikat…

  33. 29: Balázs:
    Arra figyeljetek, hogy a bűnözők és a bűnözői körök is keményen rámennek az online térre! Ennek gyümölcsét sztem. úgy pár hónap múlva fogjuk már nagyobb volumenekben érzékelni, s az így terjedő új bűnözői magatartás sok esetben változtatásokat fog ismét hozni az életünkben.

    Nevetséges például, hogy pill. a saját bankod az, amelyik leginkább kiszolgáltat minden felelősséget áttolva rád, s maholnap ott tartunk, hogy bitcoinban, vagy a Paypal-lel kezeltetve a számláidat nagyobb biztonságban lehetsz, mint bármelyik nagynevű pénzintézetnél, ill. az Államkincstárnál. Annyira rugalmatlanok és annyira gyenge az alkalamzkodó-képességük, hogy ezek a rendszerek covid nélkül is kihalásra vannak ítélve. A covid sztem. csak jócskán felgyorsítja azokat a folyamatokat, amelyek évtizedek alatt mindenképpen végbementek volna (infotech., kiberbiztonság/kiberbűnözés, bank- és pénzrendszer, politika, bevásárlás – kiszállítás, közlekedés, társadalmi orientáció, szórakozás, stb.). Elképzelhető, hogy ilyen megközelítésből később tényleg a világháborús tech. fejlődéshez és átalakuláshoz lehet majd hasonlítani ezt a korszakot, noha a végkimenetele ma még erősen kérdéses.

    Ami honi megközelítésben számomra iszonyatosan szomorú, hogy idehaza még mindig csak ott tartunk, hogy dolgozzon a nép, mindegy milyen körülmények között, és legyen megfeleleő eladósodása a többségnek, amivel szépen sakkban lehet tartani bizonyos körök érdekeinek megfelelően. Ez manapság a nagyvilágra már nem annyira jellemző, ott inkább egyfajta szociális idiotizmus felé kell megfelelni ahhoz, hogy az új világrend hű tagja lehess. Nem orwelli világ ez, annál sokkal rosszabb, mert nem kifejezetten az ideológiai megfelelés a lényeg, ahogyan korábban a szocialista, vagy a fasiszta eszményekben szerepeltek, hanem egyfajta agymosott szürkeség kell, amivel belesimíthatnak az emberi birkák tömegébe, akiknek erényeik kimerülnek a fizikum, az erotika, és a hasztalan csevegés birtoklásában.

    Külön szerencsédre legyen mondva, hogy amíg ember él a Földön, ennie mindig kell valamit, a többihez meg alkalmazkodhatsz, hiszen a túlélés záloga sosem a Kalotaszegi által is hangoztatott erő volt, hanem (akár sunyi módon is) az alkalmazkodás képessége (bármi áron).

  34. 15. Anonymus
    „Azonnal mindent meg kell nyitni!
    Nem korlátozhatják tovább a nép felséget!
    Innen majd L.S. folytatja…”

    Anonymus?!
    Fogalmad van, hogy a Földünkön élő emberek hány százaléka él a lockdown ( kijárási tilalom ) alatt és hányan e nélkül?
    Logikus szerinted egy ország mint az én Hazám, ennyi tengerparttal és szigettel tilos kimennem az unokámmal pecáznom?

    Normális szerinted ?

  35. 40.H.Cs
    Hogy alkalmazkodjon a társadalom a pandémia megfékezéséhez,bizony erőt kell alkalmazni,mert önmagától csak előre megy a hülyéje. Természetellenes állapothoz nem lehet alkalmazkodni ,de kikényszeríteni lehet az alkalmazkodást 🙂
    Az ember nem állat és ez a legnagyobb probléma.

  36. (3447) Új variánsok
    „Tudósok megjósolták, hogy a koronavírus mutálódni fog, …
    A probléma főleg abból adódik, hogy ..minden egyes új fertőzés lehetőséget biztosít a vírusnak arra, hogy mutálódjon, kialakítva új variánst.”
    Forrás: The New York Times

    Dr. Dim. Antoniou:
    A korona virus mutációkat (evolúciósan) a PFIZER vakcina okozza!

    Dr. Dim. Antoniou pere a Legfelsőbb Bíróságon és a Nemzetközi Büntetőbíróságon
    2021. január 31

  37. 43.L.S
    Helyes . A biologiai fegyverek lényege,hogy megfékezhetetlen legyen. Ez szatirában azt jelenti-köszönjük,hogy megnyomta az önmegsemmisitő gombot.
    A valóság azonban az ,hogy a Természet kockázik,mig Isten nem,de a vírus nincs a Genesisben,tehát nem létezik.
    Az anyatermészet megint bekodolta magát az emberi faj megsemmisitésére.Sebaj.
    Marad elég élőlény a bolygon.

  38. Hubab:
    Nem kell mindenhol háttérhatalmat fantáziálni, elég magyarázat a bődületes butaság meg a birkaszellem. A másik meg, hogy kormányunk és sleppje sosem keresett annyit, mint a lezárások alatt, néz utána, mennyit gazdagodott a Mészáros Inc. , vagy mondjuk Rogán.
    Ilkmur:
    Addig fogsz tapsolni a lezárásoknak, ameddig tényleg el nem gurul a gyógyszerünk, és vér fog folyni. A fegyelmezett németeknél elkezdték péppé verni a rendőröket, az osztrákoknál sem jobb a hangulat. Megjegyzem, az ‘önmagától csak előre megy a hülyéje’ típus miatt van vized a csapban, meg áramod a konnektorban. Szívesen.

  39. 45. Tibor ba”
    „Neked fantasztikus tehetséged van a hülyeségek összegyűjtésében. .”

    Rockefeller Egyetem:
    A Pfizer / BioNTech vakcina (evolúciósan) Covid-19 mutációkat okoz

    https://tgnews.gr/%cf%80%ce%b1%ce%bd-%ce%bc%ce%b9%ce%bf-rockefeller-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-pfizer-biontech-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%af-%ce%b5/

    A Comirnaty of Pfizer / BionTech márkanéven ismert a BNT162b2 vakcinával oltottak által termelt antitestek, a természetes koronavírus „megölése” helyett, ha az oltott az oltás után újra megfertőződik, mutációt mutat, hogy rezisztenssé ( ellenállóvá) tegye (a természetes koronavírust) ezekkel az antitestekkel szemben.
    Valójában az indukált mutációk nem véletlenszerűek, hanem a természetes koronavírust konvertálja a fent említett mutációkra, amelyek Angliában, Dél-Afrikában és Brazíliában fordultak elő (és fertőzőbbek és halálosabbak, mint a meglévők).
    Ez a nyilvánvaló oka, hogy „árva” mutáns törzseket találtak Görögországban és mindenhol.

    Itt látható a kísérleti tanulmány:

    mRNA vaccine-elicited antibodies to SARS-CoV-2 and circulating variants
    https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.15.426911v1.full

    https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.15.426911v1 (abstract)

    EXTRACTS:

    “…However, neutralization by 14 of the 17 most potent mAbs tested was reduced or abolished by either K417N, or E484K, or N501Y mutations. Notably, the same mutations were selected when recombinant vesicular stomatitis virus (rVSV)/SARS-CoV-2 S was cultured in the presence of the vaccine elicited mAbs…”.

    “Nevertheless, emergence of these particular variants is consistent with the dominance of the class 1 and 2 antibody response in infected or vaccinated individuals and raises the possibility that they emerged in response to immune selection in individuals with non-sterilizing immunity”.

  40. 46.P
    Nekem életelemem a káosz , minnél nagyobb annál nagyobb a hatalmam ,rosz lóra tettél haver,mert én élvezem a társadalmi összeomlásokat és csak hasznot húzok belőle.
    Most is maszkokkal kereskedem, a következő hónapban vaccinákkal. ! A sóoldat megteszi??? 🙂

  41. de lazitásként mindenkinek ,hogy megnyugodjanak a kedélyek

  42. na ,még egy ha Tibor bá megengedi osztrék sogorától

  43. 47 – L.S.:
    Most divat, hogy mindenki másra voksol. Lásd: https://fb.watch/3ux-t2YCJL/ Viszont a vírus mutál, ez alaptulajdonsága. Nem hiszem, hogy a mutációját lehetne bármivel serkenteni. Ha lahet, se jelent számunkra semmit. Neki rengeteg ideje van. Ő áll győzésre.

  44. No ,felül van a magyar ázsiai kelet ,alul az elit brittszász és a nyugat.
    Mindenki válasszon szive szerint !

  45. Legalább hazaival kérkednél…. az az igazi…

    Különben meg ázsiai az öreganyád térgye kalácsa…

  46. 53.i
    A Depeche Mode akkor is jobb .! Na,ezt bekajáltad ,amire nem is számitottál,galandféreg’!

  47. Tibor bá’
    “Neked fantasztikus tehetséged van a hülyeségek összegyűjtésében. .”
    „Nem hiszem, hogy a mutációját lehetne bármivel serkenteni. Ha lahet, se jelent számunkra semmit. Neki rengeteg ideje van. Ő áll győzésre.”

    Tibor bá’

    Azt akit e világban szülték az mind halandó.
    Nem fér kétség ebben a kérdésben. A halál az egyetlen biztos mindazokra akik életben vannak. A téma az, hogy amig életben vagyunk küzdünk ez ellen amig életerővel birjuk. Egész életünk egy harc, csatákat nyerünk de tudjuk, hogy a háborut végül a Halál nyeri meg.

    Patra városa, Leonidas Stellas:
    „A Covid nem halálos betegség”
    – Hogyan kerüli el ő és csapata az intubációt és hogyan gyógyitják a betegeket.

    Πάτρα,Λεωνίδας Στέλλας: «Ο covid δεν είναι θανατηφόρα νόσος»- Πως αυτός και η ομάδα του αποφεύγει τις διασωληνώσεις και μοιράζει εξιτήρια – Achaia Voice

    Néhány orvos számára a koronavírussal folytatott csata személyes ügygé válik.
    És pontosan ez a megnyugtató érzés, amelyet a velük való érintkezésből fakad, az a vírus, amely felborította az emberiséget, az ellen van már egy nagyon erős „ellenszer” amely tudományos ismeretekből, aggodalmakból és emberségből áll.
    Az ismert tüdőgyógyász, az „Agios Andreas” kórház kovid klinikájának igazgatója, Leonidas Stella egy ilyen eset.
    Ugyanez vonatkozik a csapat többi orvosára is, akik egy jól hangolt óraként dolgoznak és látványos eredményeket érnek el.
    Véleményünk szerint a koronavírushoz nincs szükségünk virusegységekre, a koronavírust az osztály előtt kell tartanunk.
    Mit is jelent ez?
    Arra az emberekre van szükség, akik intenzív szakemberek, főleg tüdőgyógyászok és intenzívekből, hogy képesek legyenek kezelni a magas oxigénáramú nem mechanikus szellőzést.
    Nagy áramlású (high flow) gépekről beszélünk, amelyek megakadályozzák a betegek intubációját.Úgy gondolom, hogy az intubálás majdnem felét nem volt szabad elvégezni.
    Tanulmányok kimutatták, hogy a ( high flow) nagy áramlással csak a betegek 20% -át ényszerülnek intubálni, akiknek nagy oxigénáramra van szükségük.
    Számolnunk kell azzal, hogy ez a vírus időtigényes. A gyógyszerek hatása inkább támogatóan müködik, kissé visszatartják, késleltetik, hogy a testnek ideje legyen megbirkózni.
    Tehát minél tovább tartják a beteget, annál inkább lehetőséget kap a lassú felépülésre „- hangsúlyozza Stellas úr és kifejti:
    „Tehát a mi csapatunkban elértük ezt. Ne intubáljuk az embereket könnyen, mert egyszerűen nagyon jól együttműködünk az intubálás előtti részben.”
    Ez ráadásul sokkal kevesebbe kerül. Azt mondanám, hogy ez egy húszada ha a mesterséges lélegeztetőbe kerülne.
    Véleményünk szerint az államnak támogatnia kellene a Fokozott Gondozási Egységeket és nem annyira az Intenzív Osztályokat.Itt játszódik a játék. ”
    „Több mint négy 85 éves férfit bocsátottunk ki”
    Csapatként dolgozunk, és úgy gondolom, hogy eddig nagyon jól teljesítettünk.

    „A Covid nem halálos betegség”

    „Ez egy vírus, amely tüdőgyulladást okoz.
    És most sok fegyverrel rendelkezünk amivel küzdeni tudunk, mint pl.: a monoklonális antitestek gyógyszerét, amelyet Trumpnak adtak, és Görögországba is érkezik.

    Tehát nem a halottakról akarok beszélni, hanem beteg emberekről akik meggyógyulnak és hazatérnek, mert minden nap a halottakról beszélünk, de nem az emberek hazatéréséről a kórházakbol.”

  48. 56 – L.S.:
    Szép hosszan közölted velem azt, ami röviden így szól. Nem a vírus fog győzni. kétmilliót már legyőzött. A többi még hátra van. Meglátjuk mi lesz a véleményed 1 év múlva.

  49. 47 L.S.
    Bármivel védekezel egy vírus, vagy bármilyen kórokozó ellen, de lehetne mondani bármely kártevő (mondjuk egy patkány) ellen is, az nem mutációt gerjeszt, hanem az egyébként is létrejövő mutációk közül kiválassza azokat, amelyek kevésbé érzékenyek az ellene használt szerre, módszerre, a többit meg kiirtja.
    Szóval az embernél ez állandó versenyfutás, amiben nincs megállás.
    Ennek alternatívája, hogy nem védekezünk, akkor aki gyengébb az átlagnál, az elpusztul, és csak azok maradnak életben, akik a legellenállóbbak.
    De ez az embernek nem alternatíva, inkább versenyt fut, még ha ez örökké is tart…

  50. Foglalkozzunk egy kicsit ismét az eredettel. Itt egy erről szóló, igen komoly kutatási anyaggal alátámasztott videó. Minden mutáns covid törzs ősatyjáról:

  51. 59: Gilgames:
    Most legalább már ebben a kérdésben tisztábban láthatunk.

    Én ezek után egyedül azt nem értem, hogy akkor azokkal a 2019 novembere előtt Olaszországban és USA-ban, korábbi szennyvízmintákból azonosított Covid törzsekkel mi az ábra, amelyek semmiképpen sem lehetnek az első kínai megbetegedés származékai.

    A laboratóriumi eredet a bemutatott és megalapozott vizsgálatok alapján tényleg tudományos megerősítést nyer. Viszont továbbra sem zárja le azt a rendkívül fontos kérdést, hogy
    1. Tényleg kínai eredetű kísérletezgetés eredményeként került -e ki, mert, ha igen, azt Kínának a világgal szemben felelősként viselnie kell, nyilvánvaló, hogy senki sem fog partnerként tekinteni rájuk a jövőben, ha ez egyértelmű bizonyítást nyer.
    2. Ha laboratóriumi eredetű, miért nincs (nem volt) vakcina hozzá, mert ilyen módon kiszabadítani kórokozót csak „az őrült tudósnak” állhat érdekében, aki öngyilkos kíván lenni, s magával vinné az emberiséget is. Erre vonatkozóan sincs semmilyen adat.
    3. Kínának és a Világnak tanulnia kell/ene abból, hogy nem túlságosan bölcs dolog nyitogatni Pandora szelencéjét.
    4. Kinek származhat igazán nyeresége ebből a pandémiából? Van -e olyan fél, amelyik számára egyértelműen előnyt hozhatott a pandémia, vagy egyszerű balesetnek tekintsük a ránk szabadított pandémiát?

    Akárhogy is nézem, egyre erősödik bennem a felismerés, hogy mára tényleg a III. világháború előestéjeként kell tekintenünk erre a járványra, s nem túl derűlátóan tekintek a jövő felé, vajon mi jöhet még?!

    Ismerve a kínai hozzáállást és a Kínában tényként zajló technológiai háttértár hadrendbe állítását, valamint látva a Biden kormány szándékait, nem tartom kizártnak, hogy az első fegyveres konfliktus Washington és Peking közt, ill. ezen érdekeltségek tekintetében fog hamarosan kitörni.
    Milyen „jó”, hogy Közép-Európa (s Orbánnak hála főleg Magyarország) épp a két érdekfél ütközőzónájába kerül… Ismerős helyzet, valahonnan nagyon ismerős.

    Egy biztos, bármi is lesz, a mai népség képtelen lesz sztem. nemcsak újjáépítésre, de bármiféle újrakezdésre is. Tényleg csak egyfajta túlélés lehetséges, egy újabb civilizációra évszázadokat lehet majd várni, esetleg átcsúszunk a virtuális valóságba (amiről MangaM elmélkedett, s aminek kevert valóságában létezünk már most is).

  52. Horváth Csongor 60: „Én ezek után egyedül azt nem értem, hogy akkor azokkal a 2019 novembere előtt Olaszországban és USA-ban, korábbi szennyvízmintákból azonosított Covid törzsekkel mi az ábra, amelyek semmiképpen sem lehetnek az első kínai megbetegedés származékai.”

    Nem kenyerem az összeesküvés elméletek gyártása, ezt hagyjuk a „dr.” Görény típusú megélhetési szarkavarókra, van belőlük a világban rengeteg. DE!
    Gondolkodjunk egy kicsit: melyik ország szabadult meg elsőként a járványtól? Melyik ország az, amely az elmúlt évben elkezdte felvásárolni a fél világot, és 2020-ban fillérekért vette pl. a nyersolajat? Melyik ország nyer ezen a leginkább? KÍNA.

    Az hogy felbukkantak 2019-es laboreredmények, még semmit sem bizonyít. Egyrészt ma már mindent lehet hamisítani, a visszadátumozott laboreredmény ténye nem lepne meg. Másrészt a WHO vizsgálatában már csak azért sincs bizalmam, mert a WHO igazgatójának Kína felé történő elkötelezettsége nyílt titok.

    Kíváncsi leszek arra, hogy a világ hogyan fog reagálni ezekre a hírekre. Az idők során Csernobil is napfényre került, de abba nem haltak bele emberek milliói, nem mentek tönkre országok, roppantak bele gazdaságok… Lesz vajon elszámoltatás, csoportos perek indítása a vuhani állami labor s egyszersmind KÍNA ellen? A holtak már nem beszélnek de az élők még sokáig emlékeznek.

  53. 59: Gilgames

    A Telex tegnapelött foglalkozott az ‘Ázsiába szakadtam’ videóban említett Steven C. Quay, MD, PhD Bayes-analízises cikkel hosszan, részletesen. Érintve mind a cikk csak eddig is befutott külföldi és itthoni pályáját, mind a cikk központi lényegével (Kemenesi Gábor virológus véleményét is közreadva).

    Az én „s*gglyuk”-véleményem szerint a cikk publikálódása valahol analóg történet a vakcinák történetével: mindenki stressz alatt, pánikszerűen várja az eredményeket, minden fronton, nagy nyomást helyezve a szereplőkre/aktorokra. És így aztán a nagy kapkodásban lerövidülnek a protokollok, lásd III.fázis ideje és kiértékelése, ilyen-olyan ideiglenes engedélyeket kapnak a vakcinák illetve lerövidül a publikáció-ellenőrzés folyamata is (jöjjön ki az új fontosnak látszó információ, majd később bevizsgálódik).

    A cikk maga 193.oldal(!), volt idő rá megírni, látszik a hatalmas belefektetett munka is, tudhatóan tudós ember írta a saját szakmájában. A Bayes-analízis az én tudomásom szerint alkalmas módszer a probléma elemzésére (talán egyenesen legalkalmasabb). Ha fel is tesszük, hogy jó a módszer és cikkbeli alkalmazása, még mindig kérdés, hogy mennyire jó és elégséges inputból mennyire meggyöző erejű a végkövetkeztetés. Ehhez viszont rendesen végig kell rágni a cikket.

    #https://telex.hu/koronavirus/2021/02/05/vegigment-a-magyar-neten-hogy-laborbol-szokott-el-a-koronavirus-de-az-uj-bizonyitek-semmit-sem-bizonyit

  54. 63: marci

    Van egy másik lehetséges analógia is a Quay-cikkhez, ami sokkal durvább. Viszont ad tapasztalat alapján való belegondolásos aktualizálási lehetőséget e mostani Bayes-analízises cikk „outsider” értékelésére, vagyis mennyire komolyan veendő vagy épp kikukázásos, a magunk számára.

    Az analógia: phd-s légkörfizikus, dr.Miskolczi Ferenc üvegházelmélete 2006-ból, 1971-től, azaz 35 éven át folytatott szakirányú, légköri sugárzásátviteli kutatásokra alapozva, ami a tudomány csúcsát jelentő NASA-n belül folyt a publikáció (és nem publikálódás!) megszületéséig, szembemenve az addig és ma elfogadott elmélettel, hogy a CO2 hajtja vagy nem hajtja a földfelszíni globális hőmérséklet emelkedését, az optikai mélység konstans értéke miatt. Ennek helyessége vagy cáfolata itt most abszolút offtopik, javaslom senki ne merüljön el benne, vannak erre másutt szaktopikok itt a honlapon is.

    Ami viszont az analógiát illeti:
    – Van egy köztudással nagyon szembemenő, nagyon – paradigmaváltó jellegű – meredek állítás (konstans optikai mélység vs. laboros eredetű víruselszabadulás)
    – dr.Miskolczi cikkénél volt idő és tér a publikálásra bevizsgálásra, és elkaszálták a cikket, míg most a nagy hajszában ellenőrzés nélkül jött ki a Quay-cikk.
    – Mindkét esetben komoly tapasztalattal bíró, szakmában sokáig eljutó szakember, komoly elvégzett munka után megtett meredek állításáról van szó.
    – Mindkét munka „reprodukálható” (akárhányszor megismételhetően utánaszámolható ugyanavval az eredménnyel), elemezhető, azaz komoly mennyiségi és minőségi tudományos munka: nem Egely György szintjén mozognak.
    – Cikk-ellenőrzést, publikáció jóváhagyást 1-2 reviewer ejti meg, akinek sokszor sem elég tudása tapasztalata sem elegendő ideje nincs a korrekt mérlegeléshez (összemérve az eredeti munka erőforrás- és időigényével).
    – Tudományos paradigma(váltás)t kezdeményezni óriási érdeksérelmet és konfliktust generál a világban, annak minden sejthető következményével.
    – Persze kérdés kellhet-e komolyabb idő a paradigmaváltás érdemi kontextusos mérlegeléséhez, avagy elkaszálható-e e komoly kutatás egyetlen cikk-átfutás alapján (utóbbira is van korrekt példa, lásd alább)
    – Matematikában a nagy Fermat tétel bizonyítása 350 évbe és rengeteg pénzbe időbe energiába került. A győztes bizonyító matematikus Andrew Wiles az első bizonyítását egy komoly ponton elbukta, egy másik matametikus ugyanis hibát talált benne. Csak újabb hónapok után sikerült a lyukat betömni, annyira mélyen és komolyan volt a hiba a levezetésben. A tudományos közösség mára elfogadottnak veszi a bizonyítást, így 25 évvel később.
    – Persze a légkör meg klíma nem matematikai axiómákon alapul, annál sokkal bonyolultabb, már az értelmezési kiindulás szintjén is.

  55. 64 – marci:
    Többek között a jégdugó vizsgálatok azt mutatják, hogy a CO2 koncentráció változás kéz a kézben együtt megy a globális hőmérséklet változással, és nem a melegebb éghajlat csinál több CO2-t, hanem a több CO2 csinál melegebb éghajlatot.
    https://www.youtube.com/watch?v=ujkcTZZlikg

  56. 64: marci:
    Nem jó az analógiád…
    Miskolczi elméletét illetően tudományosan bizonyítani lehet, hogy helytelen, akár az ingyenenergiákról szóló, nullponti energiával örökmozgót építő „szupertanulmányok”, vagy hozhatnám példának L.S. rendre idehányt hivatkozásait is.

    A videóban, ill. a hivatkozott tanulmányban megfogalmazottak tudományosan megalapozott feltételezések, így nem negligálhatóak. Olyan, mint amikor egyértelműen kiderült, hogy a WTC tornyok miért omlottak össze. Ott is voltak ostoba feltételezések is (feleslegesen jól bekavartak), aztán a tudomány megmutatta, mi az ábra, s aki a tényeket a helyén értelmezte, megkaphatta nagyjából a valóságot magának.

    A vírus történetében ez most az első csepp a pohárban. Csak nehogy megint felkapják a világmegváltás honlapok ingyenélői, mert azzal el fogják lehetetleníteni a széles tömegek tisztánlátását, s ugyanoda jutunk, mint minden hasonló esetben, örökre nyitva maradhat a kérdés a butaságokat felsorakoztató, szenzációhajhász, feltűnési viszketeg tökfejek miatt!

    Bálint:
    Bocs, hogy így megszólítalak, de tudnál arról infót adni, hogy milyen volt, ill. milyen most Izrael viszonya Kínához? Korábban, mintha épp egy közös projektet emlegettél volna a fiadon keresztül, mielőtt a kínai fél részéről páran eltűntek volna…

  57. 65: Tibor bá’
    66: Horváth Csongor
    * Én még Miskolczi „rendbetételét” is offtopiknak gondolom itt (eredetileg is jeleztem), nemhogy a co2, jégdugók vagy pláne klíma és változás mikéntjének „rendbetételét” (legalább azon a szinten, amit intelligens, laikus, angolul olvasni tudó érdeklődök maximálisan megtehetnek).
    * Eleve lehetetlennek tartom pársoros gyorskommentben kommunikálni egy ennyire megosztó témában, mint Miskolczi- vagy klímatémában. Merthogy kommunikációs gap miatt valaki előbb-utóbb ki fog „zökkenni” a tudományos mederből (lásd anyázás vagy egyéb szájkarate formákat).
    * Én egy mostani és abszolút ontopik aktualitás kapcsán vontam párhuzamot egy régebbi történés és az aktualitás között:
    – napi életvitel-, gondolkodás- megérintését,
    – problémaméret és -nehézség vázolást,
    – paradigmaváltó állítás-meredekséget,
    – ráfordítási igényeket,
    – review-olási mikéntet,
    – olvasóközönségbe megérkezést,
    – mainstream „szajhamédia” azonnali csípőből való elutasítását illetően 10+ tételben, pro- és kontra.
    Azt próbáltam volna meg érinteni, hogyan fogadjunk és értékeljünk egy brutális méretű és nehézségű szakmai ujdonságot: van-e kezünkben olyan amivel azonnal lesöpörhető-e egy adott tétel/dolgozat vagy nincs.
    Hiszen talán az kéne legérdekesebb legyen, hogy „hinni” kell-e a tételben vagy cáfolatában, avagy van-e kézzelfogható tény a kezünkben, hogy véleményformálást illetően döntsünk a magunk számára.
    Az meg egy beláthatatlanul problémás következő lépcső, hogy erről akarunk-e bárki mást meggyőzni is.
    * Mellékszál: analógiakeresésnek vagy egyszerűsítésnek látom értelmét, mert lehet, hogy külön-külön a két sztori nem fejthető meg a nehézségei miatt, laikus szinten, de egy (korrekt) analógiaképzés segítheti a tájékozódás irányának felderítését. Ugyanígy az analógiaképzésről fontosnak tartom a beszélgetést, fórumolást: sokszor ez a szint a legtöbb, ami maximálisan megtehető: a legtöbb ember, legkorrektebb, NEM „hit-jellegű” információval csak így érhető el.
    * Az információs környezet szerintem is borzasztóan környezetszennyezetten zavaros. „Szajhamédia”, rövidlátás, felszínesség, tudatlanság, tisztességtelenség, manipulálás, fake news jellemzi. Végtelenül nehéz a tájékozódás, tudás és nem hit alapon. Idevágóan én azok nézetét osztom, hogy „tudjon” az ember kevesebbet, de azt biztos és hiteles meg védhető alapokon.
    * Nézetem szerint, a való világot senki nem fogja tudni „megváltani” semmilyen fórumban. Se Miskolczi-, se klíma-, se laboros vírus elszabadulás frontján. Maximum csak segíthető az olvasók a saját véleményformálásukban, kérdéseik feltevésében, beérkező válaszok értelmezésében.
    * Értelmezésemben az analógiám és azon belül Miskolczi (szak)munkájának értékéből semmit nem von le, hogy 15 év alatt született-e valamilyen akármilyen erősségű effektív, konkrét cáfolat vagy nem és erről ki mit gondol (tér, idő vagy éppen pro- vagy kontra bizonyíthatóság hiányában).
    * Az analógia általam vázolt 10+ tételét tehát tartom, merthogy szerintem az analógia szempontjából lényegtelen, hogy Miskolczinak igaza van-e vagy sem, legalábbis méltányolható ellenérv beérkeztéig.
    * Ráadásul az analógiát kiterjeszthetőnek gondolom Miskolczi- és Quay-szintről, globális klímaváltozás- illetve covid-menedzselés szintjére is (erények, hibák, időnyomás, kapkodás, stressz, erőforrásigények aspektusaiból).
    * Ha már ennyi gépeltem, akkor említésre érdemes lehet, nem tudom mennyire közismert, de Miskolczi itthon leginkább exponálódott ellenlábasa Hetesi Zsolt „morzsákat” Miskolczinak is juttatva, így írt róla pár hete (15 év után ugye):
    „Még annyit Miskolczi Ferenc kapcsán hozzá kell tenni, hogy ha ez az elmélet éppen nem is működik, a színképvonalak numerikus számításai kapcsán ő már letette névjegyét az asztalra, nincs szégyenkeznivalója”
    #https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20201205-nincs-tudomanyos-osszeeskuves-csak-a-konyortelen-valosag
    * Ebben a topikban inkább Quay cikkére kéne koncentrálni és azt kéne firtatni bizonyítható-e a laboros eredete a covid-nak és mindez Kínát a külső világgal együtt mennyire piszkálja fel. Miközben sajnos vagy nem sajnos „97%”-ban lejárt lemez Miskolczi és üvegház elmélete függetlenül attól, hogy én vagy Csongor, vagy bárki ki mit gondol. A világban régóta kemény pénzeket allokálnak már dekarbonizációra, nincs már semmi tétje, annak, hogy egy fórumon ki mit gondol erről pro vagy kontra. Ahogy a covidot, úgy ezt is „szépen” át fogja élni a globális népesség.

  58. 67 – marci:
    Azt hiszem Miskolczit elfelejthetjük. Annak idején utánajártam. Kiderült, hogy egyetlen egy amerikai pasi vette magának a fáradtságot és cáfolta. A „szakma” egyszerűen ignorálta, még cáfolásra se tartotta érdemesnek. A CO2 szerepe annyira természetes, mint a 2×2=4.

    A másik téma az információ megbízhatósága. Ez kemény dió. A hiteles információ kiszűrése korunk nagy kihívása. Ezzel lehetne behatóbban foglalkozni.

  59. A vektorvakcinák és a hagyományos elsőgenerációs vakcinák hátrányai. Elsőgenerációs esetében kb. 3/4-1 év amire lesz a mutáció ellen is hatékpny új változat, a vektorvakcináknál (Szputnyik-V., AstraZeneca és a Janssen egyenlőre) pedig kb. 1/2 év. Az mRNS védőoltások esetében ez 6-8 hét alatt megvan.

    Pár órája jött ki a hír, hogy Dél-Afrikában egyelőre elhalasztják a tömeges oltást, amit az AstraZenca vakcinával kezdtek volna meg, ugyanis a vakcina úgy tűnik, nem sokat ér a dél-afrikai variánssal szemben. A britek viszont azt állítják, semmi bizonyíték nincs arra, hogy az AstraZeneca ne védene meg a súlyos megbetegedések ellen.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210208/megszolaltak-a-britek-del-afrika-lepese-utan-468752

    A Dél-afrikai Köztársaság vasárnap bejelentette, hogy átmenetileg elhalasztja oltási kampányát a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával, mert egy tanulmány szerint a védőoltás hatékonysága „korlátozott” a koronavírus dél-afrikai változatával szemben.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210208/del-afrika-elhalasztja-a-tomeges-oltast-az-astrazenecaval-egymillio-vakcina-mehet-a-kukaba-468710

  60. 70 Python
    Ez bekövetkezett az izraelieknél, hiába nőtt a védettek száma, a járvány képes volt növekvő számokat okozni így is egy darabig, az új variánsok miatt.
    Viszont ők jól állnak a versenyfutásban az átoltottság és a gyorsabb vírusok között, most már kezdenek átbillenni a nyerő oldalra.
    Most már csak az a kérdés, hogy hogy vizsgázik a vakcina a Dél-Afrikai variánssal szemben, ha az is pályára lép ott, mert panaszkodnak, hogy azoknál nem jól működik.
    Viszont nálunk ez a verseny reménytelennek tűnik, ahhoz annyira fel kéne pörögni az oltásoknak, hogy az irreálisnak tűnik jelenleg…
    Ha itt is felfutnak a gyors vírusok, akkor térdre, imához, mert ha a jelenlegi korlátozásokon, amivel már így is tele van az emberek töke még szigorítani kell, akkor az tényleg kivégzi a gazdaságot…

  61. Nincs min csodálkozni, ez várható volt…
    Megy a forgatókönyv (sajnos), amire korábban számítottunk.
    Sokat lehet a türelmetlenséggel és a népakarat érvényesítésével, a hiábavaló és a csak félmegoldást jelentő szabályozással, lényegében minden lazítással rontani rajta.

    Legalább az oltott idősek és betegek pár hónapra kicsit fellélegezhetnek. A halálozásokra sokan már most is legyintenek, nem fog ez változni később sem, csak kellemetlen lesz bárkinek, amikor valaki a családból fog „sorra kerülni”.

  62. 70 & 71:
    Az új variánsokkal bekövetkezik az, amitől már márciusban tartottam. Egy villámgyors terjedés. Ezt a jóslatomat többen (Curix nyomán) hevesen támadták és megpróbáltak nevetségessé tenni. Nem örülök neki, hogy nekem lett igazam, de -mi tagadás- érzek elégtételt.

  63. 73: hogy bekövetkezik-e és mennyire következik be valamely jóslatod, azt majd meglátjuk. Kicsit több, mint egy éve még Hal Turner agyament riogatását visszhangoztad, pl
    „Február 16.-ig Kínának annyi.”
    „Április közepéig a világgazdaság összeomlik, az ismert világnak vége. Karbantartás hiánya miatt az infrastruktúrák nem fognak funkcionálni. (atom reaktorok???)”
    „Február 16.-tól kezdve a világ egészségügyi rendszerei összeomlanak.”
    „az elhalálozási arány 65 %-ra ugrik a fertőzöttek körében.”

    Szerintem ez a dél-afrikai változat esetében se fog ilyen módon zajlani.

  64. 74 – Avatar:
    A jóslatokba nem volt, mert nem lehet beszámítani az emberiség, a társadalmak reakcióját. Ez ide-oda rengeteget számíthat. De a folyamatot megállítani nem lehet, ez biztos. Minden többi csak idő kérdése. Különben az ismert világnak valóban vége lett.

  65. Az oltásokat némileg gyorsabban kell végrehajtani, mint ahogy a vírus mutálódik, mindezt éveken keresztül, amíg nem lesz rá végleges megoldás vagy épp az evolúciónak köszönhetően náthává alakulna.

    Ha korán nyitják meg az országot, akkor őszre megint dugig lesznek a járványkórházak és nemcsak idősekkel!

    Vagy marad tovább az egyensúlyozás a korlátozással és a reprodukciós számmal, HACSAK
    logisztikailag meg nem oldják, hogy naponta fél megyényi főt oltsanak be (elegendő oltó-és fogyóanyag, oltásra kiképzett laikusok, sok ezernyi – közterületeken is felállított – oltópont…)!!!

    (Mozgósítási terv szerint)

  66. 66.Csongor
    …”Bálint:
    Bocs, hogy így megszólítalak, de tudnál arról infót adni, hogy milyen volt, ill. milyen most Izrael viszonya Kínához? Korábban, mintha épp egy közös projektet emlegettél volna a fiadon keresztül, mielőtt a kínai fél részéről páran eltűntek volna…”
    Kedves Csongor, magától értetödő, hogy a legnagyobb szivességgel állok rendelkezésedre, soha ne mentegetőzz.
    Kérdésedet illetőleg, habár nincs belátásom az izraeli-kinai külkapcsolatokba, véleményem szerint nincs, nem volt, és nem is lesz semmiféle zür , hiszen az égvilágon semmi érdekellentét nem állhat fenn közöttünk, azonkivül, amennyire sikerült megismerni a kinaiakat, mig akár egy cipőfűzőt is vásárolsz tőlök, velük összeveszni nem lehet.
    Kérdésed további részét megválaszolva csak ismételni tudom, röviden, hogy senkit ne untassak, az előzményeket.A fiam szakmai alapon többször volt Kinában a 2019-es év folyamán, kinai arcazonositó projekt okán. 2019 november 20-ika táján jött haza, a feladat sikeres megoldása után a kinai partnerek egy szokásos búcsúbulit rendeztek, ahol meglehetősen elgondolkoztató elkottyantás hangzott el az egyik kissé kapatos fiatal által, mitől fiam nem tudott szabadulni, annyira rendhagyó volt.Az egész elböffentés annyi volt, hogy a projekt nem igazán az, aminek látszik.
    Nemsokkal azután ugyebár kezdödött az, aminek mai napig is tanui, illetve szenvedő alanyai vagyunk világszerte.A járány tombolása idején a fiamnak eszébe jutnak kinai barátai, felhivja őket, de a családtagoktól, a feleségektől kell megtudnia a szomorú hireket.Nincs ember ezen világon, aki ezek után ne ülne le elmorfondirozni azon, hogy 1+1 az 2, vagy esetleg 5.
    És mindez csak azért, mert a fiam nem tudom hányszor volt már szinte mindenhol a világban,mindenhol volt buli, mindenhol kissé bepiáltak a fiúk, mintegy kötelezően, de ilyen kijelentés SOHA el nem hangzott.
    Ha tudod hova tenni, szólj nekem is, mert azóta is néha ezen töprengek.

  67. A legfrissebb hírekben olvastam, hogy Izraelben is elkezdett apadni az oltásra jelentkezők száma, a lelkes oltáshívők kezdenek ritkulni, a maradékból sok az ortodox zsidó és az arab kisebbség, akik elutasítják annak ellenére, hogy a körzeteikben a legnagyobb a fertőzöttség, és nyilván ott is van szkeptikus tábor is. A Gázai övezetről nem szólva, mert azok meg nem is kapnak vakcinát.
    Már volt olyan oltóközpont, ahová nem jöttek annyian, mint amennyit be tudtak volna oltani.
    A tapasztalatok szerint az oltott lakosságban nagyon leesett a megbetegedések és halálozások száma, és úgy néz ki, hogy a brit változat sem terjed köztük, amely egyébként már a fertőzések nagyobb részét teszi ki.
    Viszont tartanak a Dél-Afrikai változattól, de arra nincs még tapasztalat, mert még csak szórványos esetek vannak vele.
    Szóval még ott is van mire figyelni, sok a nyitott kérdés…
    De innen legalább van bőséges információ a világ többi részéhez képest, ahonnan csak szivárog.

  68. 78 – hubab:
    Nekem erről az a szekta jut eszembe, ahol a férfiak kiherélik magukat. Ne is mondja, a szekta kihalt. Ez lesz a vakcina tagadókkal is. Előbb vagy utóbb el fognak fogyni.
    😀

  69. 77: Bálint:
    Köszönöm!
    Még nem tiszta a kép, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez a covid vagy csak egy kínai főpróbára készült, ami végül balul sült el, vagy egyszerűen elterelés, s közben történik valami, amire senki sem figyel fel. Nem tudom mi lehet az, csak megérzés részemről is.

    Abban biztos vagyok, hogy a lehetséges októl, ill. szándéktól függetlenül, a jelenleg elszabadult pandémiának és kezelésének eszközei nincsenek ok-okozati kapcsolatban egymással. Tehát az oltásellenesség akkor is marhaság, ha kiderül, szándékosan indították el ezt a világjárványt. Én úgy gondolkodom, hogy mindegy, hogy jégeső ellen, vagy egy golyózáport kivédendően veszem fel a rohamsisakot, csupasz fejjel nem okoskodhatok tovább, mert elveszem. Ezt nagyon jó lenne, ha az oltásellenesek is tudomásul venék!

    Egyre inkább úgy tűnik, át akarnak terelni bennünket egy virtuálissal kevert valóságba. Kiváló módszert választottak, mert aki nem lesz hajlandó erre, egyszerűen meghal (előbb vagy utóbb ez lesz, s még azt sem mondhatja, hogy megölték, mert valójában csak annyi történik vele, hogy oda szeretne visszatérni, ami már nem létezik)…

  70. 80. Horváth Csongor: Nekem is nagyon büdösít valami… Mi van, ha egy filléres gyógyszerrel, némi cinkkel, meg súlyos esetben dexametazonnal ki lehet 4 nap alatt kezelni a legsúlyosabb eseteket is, minden mellékhatás, halálozás, cirkusz, remdesivir meg oltás nélkül? Miért van Ausztráliában részletes protokoll kidolgozva októberi dátummal, és mióta megvan, nincs halálozás?

    https://www.safetyandquality.gov.au/publications-and-resources/resource-library/potential-medicines-treat-covid-19

    (A lapon lejjebb van két letölthető hivatkozás, az érdekes a Borody által alkalmazott ivermectin, zink, dexamethazon kúra…)

    Miért Magyarország a világon a legrosszabb a halálozások százalékos arányában (6 % fölött)? Montenegróban, ahol nagyon kevés a kórház, 1 % alatti ugyanez az adat… Szlovákiában se sokkal jobb a helyzet egyébként… És tekintsünk el minden politikai szemponttól…

    Itt van minden, csemegézzetek:

    https://covid19.who.int/WHO-COVID-19-global-data.csv

  71. 78,hubab
    Igyekszem legjobb tudomásom szerint válaszolni és tételesen, a könyebb áttekintés okán:
    1. Igen, csökkent valamelyest az oltásra jelentkezők száma, az ortodox hülyéknél a világi intézmények merev elutasitása okán-nekik teljesen más, idegen életük van, saját kórházaikkal és iskoláikkal -az arab lakosságnál pedig egyfajta bizalmatlanság , annak ellenére, hogy politkusaik azonnal, az elsők között oltatták be magukat. A többi oltásellenes szimplán hülye, bevette a társadalmi médiákban elterjedt fake news bablát az oltások veszélyét illetőleg.
    2. Gáza naponta kapott 20000 oltásanyagot, de mivel nincs megfelelő hütőkapacitásuk-tudod jól, a Pfizer vaccinát -70-80 fokon kell tárolni/szállitani, azonkivül elenyészően kevesen jelentkeztek, rövid időn belül valami 4000 ampulla ment a szemétbe.Ezt látva országom felajánlotta hogy hajlandó a mi kapacitásunkat orvosokkal, felszereléssel mindenestől odaszállitani, és ott helyben és azonnal oltani, elutasitották.
    Itt jön be 79. Tibor bá neked cimzett bejegyése, a hülyék ezek szerint tényleg kihalnak a végén.
    3.Az oltás remekül müködik, a kórházak jelentése szerint nagyon lecsökkent az első körben beoltott idősek – ők voltak az elsők -száma a korona osztályokon, a többiek tendenciója is lassan bár, de lefele halad.
    4. Érdekes, hogy felhozod a dél-afrikai mutációt, pont ma este jelenti be a eü. minisztérium, hogy a vaccina nagyon jól veszi fel a harcot vele, a brit mutációról nem is beszélve,ott már az elején kiderült, hogy elbir vele.

  72. 80.Csongor
    Elhiszem neked, hogy nem látsz tisztán, én sem, Tibor bá sem, senki magunkfajta egyszerü kisember .Én, a végtelenül egyszerü ,igazi szürke kisember azon kivételes helyzetben vagyok másokkal szemben, hogy fiam révén hozzzájutok néha egy-egy apró, afféle családon belül elejtett információ-morzsához az ebédlőasztal mellett, ami dolgokat soha és senki más gyerek apja megtudni nem fog.
    És ugyan mit érek / érünk ezzel?
    Semmit!

  73. Csongor és Bálint:
    Nekem az a nézetem, ami Occam-nak. Ez a járvány az, aminek látszik. Senki és semmi nem csinálta, ahogy az 1918-as náthát se. A klímaváltozással egy kicsit besegítettünk neki.

  74. 8O.Horváth Csongor
    „Még nem tiszta a kép, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez a covid vagy csak egy kínai főpróbára készült, ami végül balul sült el, vagy egyszerűen elterelés, s közben történik valami, amire senki sem figyel fel. Nem tudom mi lehet az, csak megérzés részemről is.”

    1.
    2.
    3…

    8.
    9.
    1O.
    11. 2O21 harmadik negyedévében a hadsereg működése a nagyvárosokban és az autópályákon.
    A polgároknak felajánlják, hogy a „World Dept Reset Programm” segítségével írják le minden személyes tartozásukat.
    Az állam az IMF = Nemzetközi Valutaalaptól kapja meg a pénzt.
    Annak érdekében, hogy az állampolgár részt vehessen ebben a programban, regisztrálnia ( átadnia ) kell minden jelenlegi és jövőbeni vagyonát (nem mondja meg kinek, valószínűleg az „államnak” első lépésként), és ellenállás nélkül beoltania kell a Covid-19 és -21 elleni oltásokat.
    Azokat az állampolgárokat, akik elutasítják az oltásokat, és a programot a „többiek egészségügyi kockázatának” fogják őket nyilvánitani.

    Ez az információ a kanadai kormánytól származik, és sikerült nyilvánosságra hozni.

    26. L.S.
    A (GREAT RESET) – A globalizálók tíz célja

    1. Géntechnológiával módosított élelmiszerek bevezetése, öt vagy hat nagy multinacionális óriástól.

    2. A genetikai gyógyszerek és a gyors genetikai oltások bevezetése, valamint az egészségügyi kártya és az éves oltások nyilvántartása minden polgár számára.

    3. A digitális pénz bevezetése, a készpénz eltörlésével.

    4. A robotok bevezetése, amelyek kritikus szerepet játszanak a termelésben és fokozatosan felváltják a negyedik ipari forradalomban dolgozók 40-50% -át.
    Tilos a tiltakozás és a tüntetés.

    5. A média ellenőrzése és a cenzúra bevezetése a közösségi médiában és az interneten.

    6. Az alkotmányos szabadságjogok megnyirbálása és időszakos kollektív lockdownst szabnak minden új járványra.

    7. Az egyetemes alapjövedelem bevezetése.

    8. A magántulajdon fokozatos megszüntetése.

    9. Kemény új jogszabályok bevezetése a (hamis) legitimitás és a nyílt határpolitika kialakítása érdekében.

    10. A globális kormányzás folyamatainak felgyorsítása.

    Η Μεγάλη Επανεκκίνηση – Οι δέκα στόχοι των παγκοσμιοποιητών με τα δικά τους λόγια

    Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος

  75. 36. Infos, illetve később Csongor

    Alapvetően a mondandótokkal egyet is értenék és egy éve még én is a Bitcoin pártján lettem volna, de ma már ovatosabban fogalmazok a témában. Szép a cukormáz az olcsó utalásokról, megosztott főkönyvről, decantralizált hálózatról, megállíthatatlanságról és amúgy is büntessük meg a bankokat.
    Alapvetően a blokchain jó is lenne, de a Bitcoinnal nekem személy szerint olyan érzésem van, mint a Covid-19-cel.
    Vegyétek hozzá, hogy 2019 végétől Kínában már csak arc szkennellés után vehetsz mobilt és későbbeikben a számod nem megváltoztatható.
    https://hvg.hu/tudomany/20191202_kina_arcszkenneles_arcfelismeres_mobiltelefon_sim_kartya
    Azt is, hogy a bitcoin bányászathoz szükséges ASIC-szeket Kínában gyártják, hogy egy-két kivételtől a nagy Bitcoin bányák Kínában vannak. Hogy már most is a kibányászott coinok jelentős hányada pár százalék pénztárcában öszpontosul ( analógia, mint a FIAT maninál). Hogy Elon Musk elég jól halad a star link-kel, ami ha elkészül kiütheti a jelenlegi internetszolgáltatókat (az országok közötti gerincvonalak, amúgy sem annyira redundásak, mint ahogy a Bitcoin hálózatoknál szeretik láttatni). Hogy Elon általában úgy nyilatkozott, hogy neki nincs crypto befektetése és nem is lát akkora fantáziát benne, de ennek ellenére miután az elmúlt három hónapban megnégyszerezte a Bitcoin az árfolyamát és egy kínai delegáció meglátogatta Musk-ot azonnal a Tesla is vásárolt 1,5 milliárd dollárért Bitcoint. Az asszonykája meg csak hab a tortán. Érdemes Grimes-re rákeresni. Egy valódi modernkori boszi. Persze a luciferiánizmus sem létező dolog az elit körökben.

  76. 80, Csongor: „Egyre inkább úgy tűnik, át akarnak terelni bennünket egy virtuálissal kevert valóságba.”

    Occam beretvája alapján a helyzet pont fordított.

    Most képzeli azt a „fejlett világ” lakossága, hogy szuperhősös filmekből szedett víziók (lásd Elon Musk) és NatGeo + Wikipédia + elfelejtett varázslatok + összeesküvés elméletek halmazából gyúrt „tudás” elég egy élhető jövő kialakításához. A közösségi önbecsapás határán átmászás ipari és tudományos, emberi és filozófiai hátteréről és gyakorlati eszközeiről időnként próbáltam beszélgetni itt is, ahogy egyre többet tudtam róluk. Nem volt értelme és nem akarok itt jelen lenni többé.

    De nem is kell, ha képes vagy figyelmesen elolvasni a Galaxis Útikalauz részeit, ahogy egyre precízebbé (pszichológiai, társadalmi jelenségek, az új generáció hozzáállása, a „kalauz” első és második változata, stb.), ugyanakkor egyre sötétebbé válik. Douglas Adams keserű gyógyszert pakolt édes mázba, de a gyerekek ügyesek: leszopogatják a cukrot és kiköpik az orvosságot. Segítség: ő jegyzi az Utoljára látható című könyvet is, ha nem hinnéd, hogy komolyan beszél – és sokkal jobban, mint én valaha.

    83 balint,

    Szívesen bemutatkoznék a fiad, vagy eltűnő kínai kollégái főnökeinek (lehet, hogy róluk írtam pár éve egy novellát?). Ha érdekli őket egy olyan ipari hátterű MI kutatás, ami nem a Turing teszt definíciójának figyelmen kívül hagyására épül (ref: Noam Chomsky on AI), viszont ott van mögötte Engelbart (Augmenting Human Intellect) és Postman (Amusing Ourselves to Death), szóljanak. Email cím Tibor bától elkérhető.

    Nincs sok veszteni valóm. Végtelenül unalmas és kiábrándító a közvélekedés szintjén „intelligens” emberek között próbálni szerintük „normális” életet élni, és lehetetlen köztetek akár középtávon az önmagammal szembeni minimális elvárásnak megfelelően dolgozni. Azt is unom már, hogy megint mézes tea szaga van a savanyú káposztának is…

    Csak ezért ugattam bele, ismeritek a tanmesét: http://gullner.hu/vendegoldal/tanmesek.php#tm_segits

  77. 88: K.Lóránd:
    Nem azt mondtam, hogy ezt helyeslem, csak az a meglátásom, hogy ezt próbálják elérni.
    Eszerint abban egyetértünk, hogy efelé próbálnak terelni minket.
    A tanmeséket köszönöm!

    A lehetőségek tekintetében Bálinttal értek egyet. Megértjük, tudjuk, előre látjuk, hogy nem járható út, de a tömegek magukkal sodornak mindent és mindenkit. Semmit sem tehetünk. És akkor mi van? -Teszem fel én is a költői kérdést…

    87: Anonim:
    Bár tagadja, de feltételezhető, hogy a paypalhez hasonlóan a bitcoin is Elon M. „találmánya”. Ez az ember egyre részegebb, hasonlóan, mint Bill G. volt a Microsoft sikerein felbuzdulva. Az üzleti lehetőség mindent felülír, így nem kell csodálkozni azon, hogy mindent bevetnek saját cégcsoportjuk lehetséges haszna, s ezáltal a világ jövőjének alakítása érdekében. Valójában Trump is közülük való volt, ami a gondolkodást illeti, s most, hogy rá már nem számíthatnak, ideje saját kézbe venniük az irányítást. Sztem. erre láthatunk egyre elszántabb és erőteljesebb próbálkozásokat. Mindennek persze a covidhoz nincs köze közvetlenül, elegendő meglovagolni a covid keltette bizonytalanságot és hullámokat.

    Én speciel nem komálom a bitcoint, de a bankok töketlensége annak jövőjét fényesíti.

  78. 88.Lóránd
    …”Szívesen bemutatkoznék a fiad, vagy eltűnő kínai kollégái főnökeinek (lehet, hogy róluk írtam pár éve egy novellát?)..”
    Úgy akarod végezni, mint a kinai srácok ?
    Néha bejön az angol mondás be careful what you wish for…

  79. 25: hubab
    „Sokan mondják, hogy ebben a járványban sem halnak meg többen, mint a korábbi súlyosabb influenza járványok éveiben.
    Én nem tudom, de kisvárosunkban már megdöbbentően sok jólismert arc tűnt el a színről az utóbbi hónapokban, akik nemrég még aktív társasági szereplők voltak.
    Ilyenre én régebbről nem emlékszem.
    Igaz, nem voltak már fiatalok, de energikus, látszólag jó kondiban lévő emberek voltak.”

    Igen, én is így látom…

    Fecseg a felszín, hallgat a mély. Ami a szemünk előtt van, az annyira a felszín, hogy abból semmi sem érthető. Amivel a háttérben a nagyok „játszanak”, arról nyilván hallgatnak rendesen – de eredménye kezd látszódni. Nem csak a születés-szabályozás megy már, az exit polling is. A vírus erre (is) jó kis fátylat borít. Ez a fickó eléggé fazon ahhoz, hogy ezekről kotyogjon (egy ideig)…
    https://youtu.be/kR_zPojumXI

  80. Két vezető brit tudós arra figyelmeztetett szerdán, hogy az Egyesült Királyságon belül először Kent megyében felfedezett és most már az egész országban domináns mutáció azokat a jegyeket kezdi mutatni a tüskefehérjéjében, mint a dél-afrikai mutáció, ami már eddig is nagyon aggasztotta a tudósokat – írja a Politico.

    Baj van: egyre ellenállóbb a vakcinákkal szemben a brit mutáció, ami már Magyarországon is jelen van
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210211/baj-van-egyre-ellenallobb-a-vakcinakkal-szemben-a-brit-mutacio-ami-mar-magyarorszagon-is-jelen-van-469320

  81. Re:93
    Ilyen ez a kispolszki.
    Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy a mutáció mindig gyorsabb, mint a vakcina fejlesztés. Ideje lenne stratégiát váltani, mert most már a 2. fő mutációnál tartunk.

  82. 35. hubab
    „Másrészt a 8 órai bezárás az itteni becsípődés, minden ország más módon hoz korlátozásokat, fantáziája szerint.
    Egyébként te mit tennél felelősséggel?”

    36. Infos
    „Határlezárás, belépés csak friss teszttel 14 nap karantén, országon belül tesztelés, FFP2 maszk, távolságtartás, kézmosás, a pozitívaknak karantén, a betegeknek Covid kórház Thomas Borody féle gyógymód protokollal.”

    Ha mindez kiderül, hogy édeskevés akkor javasolnám mindegyikünk válasszon magának a lakásában egy szekrényt, bújjon ott dupla maszkkal amig a nyavalyás virus megunja magát és elpatkol.
    A vidéken élőknek pedig, ha tehetik a cinikus Diogenes filozófus hordóját javasolnám búvóhelyként. Természetesen egy teli borral szomszédoló hordóval és egy szivócsővel felszerelve.
    A „székely kandurunk” mit szól hozzá?

  83. Inkább a brazíliai és a dél-afrikai mutációkra fogadnék, bár ahogy a brit is továbbmutálódik a dél-afrikaihoz hasonlóan a felsorolt 3 -ból fog kikerülni az új domináns változat. De az RNS vírusok már csak ilyenek, szóval kb. 1 év múlva egy újabb domináns mutációról fogunk beszélni. Kb. 1/2 éve írtam, hogy valószínűleg majd úgy lesz mint az influenza esetében, hogy kb. 1 évente új oltás lesz a COVID ellen, a mutációk miatt. A hagyományos vakcinák hamar kifognak kopni, de az adenovírus vektorvakcinák is 2-3 oltási kör után mennek a süllyesztőbe és marad az mRNS alapú technológia a SARS-CoV-2 esetében. És kb. 5-10 éven belül kvázi minden oltásunk mRNS alapú lesz.

    Letarolhatja a világot a koronavírus brit variánsa
    https://444.hu/2021/02/11/letarolhatja-a-vilagot-a-koronavirus-brit-variansa

  84. 96: Python:
    Majd figyeld meg a sok nagyszájú mekkora pánikba esik, amikor az egyik mutáns a fiatalokat és a gyerekeiket veszi célba!
    Ha ez bekövetkezik, senki sem fogja többé elutasítani az óvintézkedéseket…

  85. 97 Horváth Csongor
    Mindaddig nem, amíg a saját gyereke el nem kapja…

  86. A szöuli kormány bejelentette, hogy a kutyákon és a macskákon – a háziállatokon – Covid-19 teszteket végeznek, ha tüneteket mutatnak.

  87. 90 balint „Úgy akarod végezni, mint a kinai srácok ? Néha bejön az angol mondás be careful what you wish for…”

    Ennek a vágyakhoz semmi köze, a szakmámban kockázatelemzésnek hívjuk és elég jó vagyok benne. Egyébként nem nagy kunszt (bár időnyomás alatt vagy „szívügyekben” nehéz), az óvodás fiaimnak így tanítottam meg: „nincs harag ha elesel vagy eltörsz valamit, ha meggondoltad előtte és tudod hol tévedtél.” Természetesen van válaszom a kérdésre, de nem ide való, téged pedig nem érdekel (egyébként nem így „kérdezted” volna, lásd loaded question).
    Over and out.

  88. 99, L.S.
    ezt miért fontos leközölnöd?
    Talán azért, mert vadállatról emberre is át tud esetleg kerülni? Sok picike denevér szépen iderepül majd, ahogy melegszik a klíma?

    97, Horváth Csongor:
    csak előbb a veszélyeztetett korosztályokat oltsák be. De arra is meg lesz a magyarázatuk: népírtás folyik.

    81, Infos:
    eljárásrend alapján dolgoznak a járványkórházak, nem ad-hoc alapon és főleg nem rémhírekből tájékozódnak, hanem a pécsi víruslabor és a debreceni egyetem gyógyszerkincs kutatásai alapján is…

  89. 1O1. Tóth János
    „ezt miért fontos leközölnöd?”

    Tibor bá’ -nak szól.
    Egy pár hónappal ezelőtt irtam erről Tibor bá’- nak a háziállataival kapcsolatban, n/a emlékszik rá.

  90. „A koronavírus hét egymáshoz nagyon hasonló mutációja egymástól függetlenül jelent meg betegekben az Egyesült Államokban, ami nagyon aggasztó a kutatók szerint: könnyen lehet, hogy a vírus evolúciós fejlődésen megy keresztül, mely során ragályosabbá válik.”

    A koronavírus evolúciójától tartanak a virológusok, rejtélyes mutációt fedeztek fel
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210215/a-koronavirus-evoluciojatol-tartanak-a-virologusok-rejtelyes-mutaciot-fedeztek-fel-469830

  91. 21: revideáltam az álláspontomat és regisztráltam magam oltásra.

    [ csak azért írtam ezt be ide, hogy legyen példa ilyen hozzászólóra is 🙂 ]

  92. 107 Tamás
    Jól tetted.
    Senki nem garantálja, hogy neked nem lehet valami problémád belőle, de azt igen, hogy sokkal kisebb eséllyel, mint a koronavírustól.
    Nagyon megosztó a helyzet, az én gyerekeim regisztráltak, de csak azért, mert megijedtek, hogy lemaradnak a nyári eseményekről.
    Ugyanakkor a szomszédom gyerekei nem hajlandóak oltatni annak ellenére, hogy a szülők már rég átestek a betegségen, egyikük már kétszer is, komoly utóhatásokkal, és már be is oltatták magukat.
    Az apjuk legyintett, ha az jó neked, hogy a munkahelyen hetente kétszer tesztelni kell, hogy munkába járhass, meg csak friss teszttel mehess üdülni… A leányzó egy német szociális intézményben dolgozik, ahol mindenki beoltatta magát, csak ő nem volt hajlandó.
    Aki nagyon fóbiás, azt nem fogja meggyőzni az sem, ha a járványt legyűrik, és ha nem lesznek hosszabb távú következményei az oltásnak, mindig számítani fog valami előre nem láthatóra…

  93. Hét éves koromban az erdei iskolában voltam 3 hónapot, mert fejletlen voltam korábbi betegségek miatt (ez most Esze Tamás iskola) ahol felütötte fejélt a bárányhimlő. A szülőket meg se kérdezték, valamennyiünket beoltottak. Persze be voltunk szarva. Megkérdezték, ki jelentkezik elsőnek. Én jelentkeztem, amiért megdicsértek. Nem tudták, hogy előtte élet-halál között lebegtem a Tűzoltó utcai gyerek kórházban (akkor Fehér kereszt volt a neve) ahol szurkáltak, traszfúziókat kaptam, csapolták a hátamból kifolyó gennyet. Hozzá voltam szokva a szurkáláshoz. Nekem egy vakcina meg se kottyant. Azóta is csodálkozom azokon, akik elájulnak, ha vért vesznek tőlük vagy ha be akarják őket oltani. Sokan ezért utasítják el a beoltást.
    Nos. Különböző vastagságú injekciós tűk vannak. A vastagabbak benyomása eléggé kellemetlen. Ezeket sűrű (olajos) folyadékhoz alkalmazzák. A covid vakcínák mennyisége és viszkozítása rendkívül kedvező. Az alkalmazott vékony tűt nem is lehet érezni.

  94. @ 109. Tibor bá’: „A covid vakcínák mennyisége és viszkozítása rendkívül kedvező. Az alkalmazott vékony tűt nem is lehet érezni.”

    Kösz az infót, ez jókor jött és hasznos volt! (szerdára van időpontom az első adagra)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük