2021-02-26 nap bejegyzései

(3468) Agyunk

Tibor bá’ fordítása online

 

Agyunk hogyan végez gyors döntéseket

2021 a 89. év

Agyunk kétféleképpen működik: lassú gondolkodással és gyorssal. A lassú gondolkodást akkor alkalmazzuk, amikor valami bonyolult dolgon törjük a fejünket, például keresztrejtvényt fejtünk.

A lassú gondolkodás segít a logikai levezetésben, segít megtalálni a legjobb megoldást. Segít még abban is, hogy betervezzük a jövőt. Például hogy fogjuk eltölteni a hétvégét, vagy mi akarunk lenni iskolavégzés után.

A döntést az agyunk gyors gondolkodással is meghozhatja. Akkor alkalmazzuk, amikor valamit gondolkodás nélkül, gyorsan végzünk, például, amikor elugrunk egy felénk rúgott labda elől; hirtelen megállunk, amikor egy autó felénk vágtat, vagy olvasás nélkül eléneklünk egy népszerű dalt.

 

Együttműködés

Ami a legérdekesebb, hogy a gyors és lassú agyműködés együtt tud működni. Amikor valami új feladatot megtanulunk, például meg tanulunk zongorázni, kezdetben a lassú agyat használjuk. Koncentrálnunk kell annak érdekében, hogy megtanuljuk a kottaolvasást, és meg kell tanulnunk melyik billentyű játssza egy adott hangot.

Azonban idővel, gyakorlás közben a gyors agyunk átveszi az irányítást a lassú agytól. Ez azt jelenti, hogy a végén lejátszunk valamit a zongorán gondolkodás nélkül.

Néha a gyors agyunk hibát vét, például, amikor valakinek integetünk, mert barátunknak néz ki. Gyors agyunk hibásan felismeri a személyt, mert azonos frizurája van, vagy ismerős ruhát hord, és gondolkodás nélkül azt jelzi, hogy ez a barátunk.

Ez kellemetlen lehet, bár a gyors agyunk csak segíteni akart. Ha állandóan a lassú agyunkat használnánk, soha semmivel se végeznénk, mert túl sokig tartana.

Legközelebb, ha döntést kell hoznod, gondold át, hogy a gyors vagy a lassú agyat használtad-e. Át kell-e mindent gondolnod? Ebben az esetben a lassú agyadat használod. Vagy tudod-e azonnal a választ? Ha ige, akkor a gyorsa agyadat használtad.

És ne feled, amikor valamik új dolog megtanulásával kínlódsz, az csak rövid ideig nehéz. Ha gyakorlod, nem tart sokáig, hogy gondolkodás nélkül tud. A lassú agyaddal végzed a nehéz munkát, de a gyors agyad alig várja, hogy átvegye a munkát.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________