2021-02-25 nap bejegyzései

(3467) Normális élet

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

Ha azt hiszed, hogy az élet „visszatér a normálishoz”, akkor alapvetően félreérted, hogy milyen időket élünk.

2021 a 89. év

A szörnyű események ellenére sokan hisznek abban, hogy az élet hamarosan visszaáll a megszokott normális mederbe. A jelek ellenére úgy gondolják, hogy a gazdaság hamarosan növekedni fog, a munkanélküliség csökkenni fog, zavargások megszűnnek, az egész Föld stabilizálódik. Nos, azok, akik ebben hisznek, azok alapvetően félreértik az idők szavát, amiben élünk. Ez nem az az idő, amikor az ország visszaépíthető, sokkal inkább az, amikor még mélyebbre süllyed.

Az optimizmus alapját az képezi, hogy a jelek szerint a COVID járvány visszavonulóban van.

Az USA-ra vetítve: Johns Hopkins University szerint e héten az USA a múlt héthez képest 29 százalékkal kevesebb fertőzöttet produkált, ami az egész járvány idején a legnagyobb egy hetes visszahúzódás. Ha ez folytatódik, akkor hamarosan nem lesz szükség se a maszkra, se a szociális távolságtartásra. A járvány előtti élet visszatérhet még a nyár előtt. Iskolák, templomok, éttermek, sportesemények, színházak, és kulturális események visszaállhatnak a megszokotthoz. Az emberek utazhatnak, megölelhetik egymást. „Normálisnak” érezhetik az életet.

De, ennek a pandémiának tényleg vége lenne, vagy ez csak az átmenetnek egy másik fejezete? Gondoljuk végig a szlovák és a cseh helyzetet. Mindkét ország nem rég még „jeles tanuló” volt.

Állítólag a „szuper” COVID elismert fertőzéseinek száma az USA-ban tíznaponta megduplázódik. Pillanatnyilag az USA-ban a B.1.1.7 variánsnak több mint 1600 esete van, és tíznaponta ez a szám duplázódik.

A Brazilból és Dél Afrikából származó mutánsok már bejutottak az országba. A szakértőket az aggasztja, hogy a létező vakcinák nem nagyon bírnak velük.

Időközben a gazdaság tovább morzsolódik a szemünk előtt. Felmerül a kérdés, ha a rendkívüli hideg ilyen felfordulást tudott okozni Texasban, mi fog történni ennél tovább tartó szükségállapot alatt az egész országban?

Kedden további 861 ezer amerikai kért munkanélküli segélyt (ami 24.000 magyarnak felelne meg), annak ellenére, hogy felengedtek a megszorításokból.

New Yorkban az éttermek 9 százaléka decemberben nem tudta fizetni a bérleti díját.

Az igazság az, hogy gazdasági recesszióban vagyunk, és nem látszik a vége. Ezzel egy időben az emberek elégedetlenek. A statisztika szerint múlt évben a gyilkosságok száma 30 százalékkal emelkedett.

Mindennek tetejére a természeti katasztrófák mérete és gyakorisága is növekedőben van.

Hogy lesz ezekből újra „normális” élet?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________