2021-02-22 nap bejegyzései

(3464) Mutánsok

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

A koronavírus mutánsok gyorsan terjednek

2021 a 89. év

A koronavírus  mutánsok   Németországban   nyaktörő  sebes-séggel terjednek.  A kutatók  meglepődve kérdik,  mitől  ilyen rettenetesen fertőzőek? És Izraelben miért fertőznek meg oly sok fiatalt?

Világszerte az embereknek elege van a karantén előírásokból. Ennek fényében elmondható, hogy a tudomány megtette a magáét, rekordidőben álltak több helyen is elő a vakcinával. Azonban, a vírus még nagyobb sebességgel állt elő a mutációkkal.

A Helmholtz Fertőző Betegségek Kutatási Központjának munkatársa, Michael Meyer – Hermann részére egy dolog kristály tiszta: „a vakcina nem fog segíteni minket abban, hogy a fertőzési sebességet lelassítsa, mind addig, amíg a társadalom fiatal tagjai nem lesznek immunizálva.” Na és mi van a tavaszi és a nyári magasabb hőmérséklettel? Egy kicsit segíthet – gondolja Mayer-Hermann – mert a fiatalok sokkal több időt töltenek a szabadban. „De egymagában ez nem lesz elégséges.”

Ráadásul a Dél Afrikai és a Brazil variánsoknak van egy különlegesen kellemetlen tulajdonsága. Először is azok, akik átestek a fertőzésen, újra fertőzhetőek egyazon variánssal. És a vakcina – úgy tűnik – hatástalanabb az új törzsek esetében.

Úgy tűnik, hogy a mutánsokkal egy teljesen új járvány ütötte fel a fejét. Németországban jó irányba mentek a dolgok. Az új esetszám folyamatosan csökken, a megszorítások a látszat szerint működnek. Most azonban az erősen fertőző mutánsok, elsősorban a B.1.1.7 vírus variáns terjed, az, amelyik lerohanta az Egyesült Királyságot, és néhány hét alatt Portugáliát világ elsőre léptette elő az esetszámban. Elkerülhetetlenül Németországban is rekordfertőzést fog okozni. Nem az a kérdés, hogy a veszélyes mutáns megállíthatatlanná válik-e vagy sem, hanem az, mikor?

A helyzet az ország vezetőit nehéz döntésre sarkalják. Vagy elrendelik az örökös karantént, amiből csak ritkán, rövid időre lehet lazítani, katasztrofális gazdasági következményekkel. Vagy a gazdaság érdekében fellazítás, ahol a mutáns szabadon garázdálkodhat. Ez esetben a napi fertőzöttek száma az egekbe emelkedhet, sok-sok elhalálozással, beleértve fiatalabb embereket is, hosszútávon fennmaradó szimptómákkal, és új mutánsok folyamatos előfordulásával.

Egyértelműen világos, a magas fertőzési ráta és az egyre több fertőzött ember a vírus részére szabad szaporodást jelent, ami új mutációk kialakulását segíti elő. Ez a legtöbb esetben kevésbé veszélyes törzseket teremthet meg, de jelenthet veszélyesebbet is, ami ellenáll a vakcinának.

És akkor mivel néz szembe az ország? Úgy tűnik, hogy a pandémia egy furcsa állapotba kerített minket, akiknek már eleve teli van vele a hócipőnk. Mérgesek vagyunk, bár kaptunk egy rövid haladékot, amikor minden attól függ, hogy viselkedünk és mire szánjuk el magunkat.

Nem lehetetlen leállítani a mutánst egy szigorú leállással, amit most láthatunk az Egyesült Királyságban és Írországban. De az lehetetlen, hogy fenntartsuk a szigorú leállást addig, amíg a népesség jelentős hányadát nem oltják be nyárra vagy őszre. Vajon mennyi lazítás lehetséges anélkül, hogy újra elveszítsük az ellenőrzést a vírus felett? A válasszal a politikusok és a tudósok az egész világon birkóznak. A német kormány úgy döntött, hogy a jelenlegi szigorításokat legalább március 7.-ig meghosszabbítják.

Az epidemiológusok számításai szerint katasztrófát jósolnak, ha a könnyítéseket most vezetnék be, akár csak az általános iskolák alsó tagozatainál.

Meyer-Hermann szerint a jelenlegi megszorítások még arra se elegek, hogy az új variáns exponenciális terjedését megakadályozza. Azt állítja, hogy a harmadik hullám úton van.

Meyer-Hermann modellje mellett a szomszédos országok adatai jól mutatják, mi fog Németországgal történni.

Az angol kutatók bemutatták, hogy a B.1.1.7 mutáns délen kezdtek terjedni, majd haladt északra. Közben az is kiderült, hogy a mutáns terjedésének a leállításához milyen komoly leállásokra volt szükség. Izraelben kiderült, hogy a vírus ki tud kerülni még egy komoly oltási stratégiát is. Ráadásul az a kellemet helyzet állt elő, hogy a vírus elkezdte fertőzni a gyerekeket is.

A B.1.1.7 mutánsra jellemző adat gyorsan elévül. A két hete a Robert Koch Intézet jelezte, hogy Németországban az angol változat jelenléte 5,6 %. Ez múlt hétre 11,2 %-ra változott. Jelenleg több mint 20 %-nál tart. Ez azonban nem lepte meg a virológusokat. Semmi ok arra, hogy a fejlemények Németországban mások lennének.

Az angol mutáns reprodukciós rátája 1,3, Ezek szerint húsvétra Németországban a napi fertőzöttek száma meg fogja haladni a 30 ezret a kiterjesztett karatén ellenére.

Meyer – Hermann modellje szerint, ha most lazítanának a megszorításokon a B.1.1.7 mutáns valamikor márciusban átvenné a vezetést a fertőzöttek között.

Még mindig nem világos, hogy a B.1.1.7 mutáns miért ilyen fertőző. De arra rájöttek, hogy mi jár közbe, amit N501Y-nak neveztek el, ami kihat a gazdasejthez való kötődésre. Az első észlelések szerint a fertőzéshez sokkal rövidebb idő kell. Ennek megfelelően a „közeli kontaktus” meghatározását meg kell változtatni.

Elsőre úgy tűnt, hogy az új variáns arányosan több pácienst öl meg, mint a korábbi SARS-CoV-2 vírus, egyszerűen azért, mert sokkal több embert fertőz meg. Egészen friss adatok szerint az derült ki, hogy a betegség veszélyesebb lefolyását is okoz. Reális veszély áll fenn arra, hogy a B.1.1.7 variánssal történő fertőzés könnyebben vezet halálhoz, mint más törzsek, az angol, január végén kiadott jelentése szerint.

 

A B.1.1.7 variáns márciusban dominánssá válik

A jó hír az, hogy a most rendelkezésre álló vakcina elfogadható védelmet nyújt a B.1.1.7 variáns ellen. De a Dél Afrikából származó B.1.351 és a Brazíliából származó P.1 variánsok több problémát adnak. Ennek a két SARS-CoV-2 variánsnak egy másik mutációja van a genomjában: E484K. Mint egy horror filmben. Az amerikai fertőző betegség specialistái eeek mutációnak nevezték el.

Dél Afrikában végzett kísérletek bizonyították, hogy segíti a vírust az áldozat immunrendszerének a becsapásában. A kutatók összekeverték a mutáns vírust a COVID-19 betegségből felépült páciens vér szérumával. Kiderült, hogy az antitestek a mutáns vírust csak csekély mértékben tudták közömbösíteni. Ez azt jelenti, hogy a Dél Afrikai mutáns meg tudja fertőzni azokat, akik már átestek a COVID-19 betegségen, vagy legalábbis meg voltak fertőzve a SARS-CoV-2 vírussal. Tehát azokat, akikről úgy tudjuk, hogy immunisak. De ez azt is jelenti, hogy monoklonális antitestek gyógyító alkalmazása nem lesz sikeres. Valamint, a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák kevésbé lesznek megbízhatóak.

„Azok a vakcinák, amiket a korábbi variánsokhoz készítették elveszítik hatékonyságukat” – állítja Alex Sigal, a berlini Max Planck Intézet Fertőző Biológia részleg vezetője (Dél Afrika, Durban). „Ez a legdrámaibban az AstraZeneca vakcinájánál vált nyilvánvalóvá.”

A vakcina hatékonysága 10 százalékra csökkent az előzetes, nem reprezentatív eredmények szerint. „A megoldás az új variáns célbavétele egy módosított vakcinával” – mondja Sigal – „Most mi azt ellenőrizzük, hogy az új antitest alkalmas-e az új és a régi variáns esetében is. Ha válasz igen, akkor ez a megoldás.

Úgy tűnik, az evolúció előnybe részesíti azokat a mutánsokat, ahol az immunrendszer hatásos a korábbi, kevésbé veszélyes SARS-CoV-2 vírusokkal szemben. Angliában a B.1.1.7 tovább mutált, amik lehetővé tette, hogy azok is megfertőződhessenek, akik korábban kigyógyultak a koronavírus fertőzésből.

„A vírusok mindig mutálnak.” – mondja Barrett – „Olyan félelmetes mutációk, mint az E484K a B.1.1.7 variáns tetejére, elkerülhetetlen volt.”

Pontosan ez történik, ha a tömeges beoltás olyan lassú, mint most az Európai Unióban tapasztalható. Amikor a fertőzési ráta magas, a SARS-CiV-2 adaptálódik. „Ezért fontos, hogy az új fertőzések számát minél alacsonyabban tartsuk, a világon mindenütt.”- nyilatkozott Barrett.

Felmerül a kérdés, abban az esetben, amikor a fertőzési ráta magas, mint most Németországban, okos dolog-e megnyitni az iskolákat? Mert a nyitással hagyjuk, hogy a B.1.1.7 szabadon garázdálkodjon. – figyelmeztet Meyer-Hermann.

Az vitathatatlan, hogy az iskolák az a hely, ahol sokan találkoznak, hozzájárulva a fertőzéshez. Ráadásul egy osztrák tanulmány  kimutatta, hogy a gyerekek éppen úgy fertőződhetnek, mint a felnőttek. Izraelben ugyanerre jöttek rá. Már nemcsak az időseknek van mitől félni.

Sajnos minél több ember kapja meg a védőoltást, annál valószínűbb, hogy a variánsok terjedni fognak azokkal szemben, amikre a vakcinák nem annyira hatékonyak.

A vakcina gyártók már is teljes gőzzel dolgoznak új vakcinákon, amelyek reményeik szerint hatásosak lesznek az új variánsokkal szemben. De amikor ezeket elkezdik felhasználni, egyben ösztökélik a vírus evolúcióját. És ez, minél több ember vesz benne részt, annál gyorsabban következik be.

„A vírusok evolválódnak a túlélés miatt” állítja Mallon a dublini betegség specialista. „Ha ezt nem veszed tudomásul, sose fogsz tudni hatékonyan küzdeni ellenük.”

Forrás: Der Spiegel

Az utolsó percben érkezett: A whopping 240 mutated coronavirus strains have been discovered across India, health officials have said, warning that some of them may potentially be more infectious, and may even be capable of evading immune response altogether.

Fordítás: India szerte meglepően 240 koronavírus mutáns törzset fedeztek fel,  jelezték az egészségügyi szervek. Egyúttal figyelmeztettek ara, hogy némelyik potenciálisan fertőzőbb lehet, és az se kizárt, hogy teljes mértékben kikerülhetik az immunválaszt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________