2021-02-02 nap bejegyzései

(3445) Háttér sugárzás

Tibor bá’ fordítása online

 

1964-ben, Arno Penzias és Robert Wilson, a Bell Laboratóriumban, műholdakban alkalmazandó, mikró hullámú antennákon dolgoztak. Annak ellenére, hogy a mikrohullámú vevőjük közel abszolút zéróra volt lehűtve, jelentkezett egy kiküszöbölhetetlen zaj, amit nem tudtak beazonosítani. A munkatársak mindent átgondoltak: Földi forrásból származó rádióadó, madarak, elektronikus alkatrész hiba, de a titokzatos jel eredetét nem tudták felfedezni.

Időközben, anélkül, hogy tudtak volna róla, Robert Dicke asztrofizikus a közelben lévő Princeton Egyetemen úgy gondolta, hogy az úgynevezett Ősrobbanásnak kellene lenni valamifajta detektálható nyomának. Vagyis, annak, hogy egyesek szerint a Világmindenség egy katasztrofálisan nagy robbanást követő tágulással kezdődött, sok milliárd évvel ezelőtt.

Az asztrofizikus úgy gondolta, hogy a robbanást követően kellett lenni egy univerzális hőmérsékletnek, ami a kiterjedés miatt folyamatosan csökkent. Ezt viszont a jelenben is érzékelni kellene, ha lenne erre egy alkalmas mikrohullámú parabola antenna.

Vagyis, két csoport kutatónak szüksége lett volna valamire. A Bell Labor embereinek bizonyítékuk volt, de nem tudták mihez, mert nem volt használható elméletük. A Princeton emberinek ragyogó elméletük volt, de nem volt rá bizonyítékuk.

Végül a Bell Labor emberei rájöttek, hogy meg kell kérdezni az asztrofizikusokat, mi lehet az a kozmológiai zaj. Felhívták Dicket a Princetonon, és elmondták neki a tapasztalt zajt, és megkérdezték, szerinte mi lehet? Dicke azt válaszolta, hogy ez könnyen lehet a régen keresett kozmológiai utosugárzás. Letette a telefont és felkiáltott: „srácok, ki lettünk belezve.”

Az eredményért Penzias és Wilson Nobel-díjat kaptak, mert bizonyíték született a kozmológiai vörös eltolódás okára. Az Ősrobbanás tapasztalatilag igazolt tudományos teóriává vált.

Szóval fiúk, kár kételkedni. Volt ősrobbanás. Ezzel kapcsolatban lehet kételkedni valami másban. Pl. isteni teremtésben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________