Tibor bá blogja (63) Egykulcsos adórendszer

önarcképTegnap a TV híradó nézése közben (mert amilyen marha vagyok, én se találok ennél jobb elfoglaltságot) azon gondolkodtam, hogy tényleg ilyen hülyék vagyunk, vagy csak ilyen hülyére vesznek minket? Csányi Sándor nyilatkozott. Ez ugye akkora média esemény, hogy nyilatkozatát háromszor is bejátszották. Teljesen mindegy, mit mond, azt a TV-nek továbbítani kell az emberek felé, mert a Nagy Csányi egészen biztos tudja mi a jó, hiszen milliárdjai vannak, és akinek milliárdjai vannak, az közgazdaságilag csak okos lehet. Tehát felejtsük el, hogy Csányi a milliárdjait „belső információ” alapján szerezte meg, ami ugye bűntény. Mivel ő volt az OTP vezérigazgatója, pontosan tudta mit fog csinálni, azaz „belső információval” rendelkezett, és ezt befektetésileg ki is használta. Ehhez tényleg hatalmas ész kell J. Na, de a nyilatkozata! Szerinte a „megoldás” az egykulcsos adórendszer lenne. Százalékban annyit szeretne adózni, mint én a 200.000 forintom után. Ha Csányi ötletét elfogadnánk, akkor az évi (hasból mondom) 500.000.000 forintos bevétele után nem 180.000.000 forintot adózna, csak 90.000.000. Magyarul Csányi nyilatkozatának elfogadása neki évi 90 milliós hasznot jelentene. Ha például Csányit én interjúvoltam volna meg, kijelentése után szép csendben hozzátettem volna a riporthoz, hogy ez az ötlet a nyilatkozónak 90 millió forint hasznot jelentene.

Ezzel azonban nincs vége a történetnek. Csányi után megszólalt Kóka János is, mint egy olyan bukott politikus, akiről 2010 után azt se fogjuk tudni, hogy valaha létezett. Kóka kurva meggyőzően bizonygatta, hogy nincs jobb az egykulcsos adórendszernél, szerte e világon. Mert ugye ez a bonyolult adórendszer mennyi bosszúságot okoz, milyen nehéz kiigazodni benne, stb. stb. Csak egyet nem mondott, ha bevezetnék, akkor az ő évi adója pontosan a felére csökkenne. Tehát nyugdíjastól, kismamáktól, gyermekeket nevelőktől, lebetegedett dolgozótól vegyük el, ami elvehető. A fogyasztási cikkekre vessenek ki 5 %-al több áfát, de ő, a gazdag vállalkozó csak fele annyi adót fizessen. Van a pofáján bőr, vagy csupán azt hiszi, hogy rajta kívül mindenki hülye?

A gazdagok adókönnyítését Amerikában meg is ideologizálták. Ezek szerint a milliomosok zsebében hagyott pénzzel beruház, tehát munkahelyet teremt, és akkor ugye a kisember milyen jól jár, dolgozhat, pénzt kereshet, ami után adózhat. Az egésznek az a szépséghibája, hogy egy túltermelésből fakadó gazdasági válságban senki se akar termelni, mert a megtermelt árut nem tudja eladni. Vagyis nem lesz az adóból visszatartott pénzből beruházás, majd vesz rajta magának egy nagyobb jachtot, még két helikoptert és a 6000 négyzetméteres palotájához felépített még egy másik 2000 négyzetméteres szárnyat, és ilyen környezetben kivárja, hogy a fél világ éhen dögöljön.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük