Tibor bá blogja (346) Gondolatok a görög válsággal kapcsolatban

önarcképA közgazdaság nem tudomány, ebben már néhányszor egyetértettünk. Így aztán egy kicsit mindenki ért hozzá, van aki nagyon. Viszont vannak egyértelmű összefüggések, amihez nem kell semmi más, csak ész.

A tőkés termel, és a terméket eladja, természetesen profittal. A termelési költségben a munkabéren kívül több tétel is van (nyersanyag, szállítás, energia) de ezek mind-mind visszavezethetők munkabérre, mert a nyersanyag kibányászását, a szállítást, az energia előállítást munkáskéz nélkül nem lehet elvégezni. A termelés alapja tehát az emberi munka, amiért munkabér jár. Viszont profit csak úgy keletkezhet, ha a munkás bére mindig kevesebb mint az általa előállított javak értéke.

Igen ám, de a munkások által megtermelt javakat, vagy nevezzük inkább termékeknek, a munkásoknak kell megvenni, de mivel nem kapnak, annyit, mint amennyit termelnek, mindig marad árufelesleg. A verkli csak akkor működik, ha ettől az árufeleslegtől meg tudnak szabadulni. Ennek a történelem folyamán sok módja volt, de most csak koncentráljunk a legújabbra. Ez pedig a hitel. Tegyük félre, hogy az adósság egy külön kizsákmányolási forma, mert nem akarok mindenre kitérni. A hitelnek most az a szerepe, hogy a már megtermelt termékeket olyan keresetből vásárolják meg, amiért még nem dolgoztak meg, de ha majd megdolgoznak érte, akkor az további termékek előállítását jelenti, amit már végképp nem lesz kinek eladni, mert ma az egész világ el van adósodva, államilag és egyénileg egyaránt.

Az teljesen nyilvánvaló, hogy ez nem tartható fenn. Egy embert annál jobban nem lehet kifosztani, mint elvenni tőle a jövőben elvégzendő munkájának az ellenszolgáltatását, miután megfosztottuk minden tulajdonától. Akkor most hogyan tovább?

Ha már valakinek nincs semmije, amit el lehet venni tőle, a munkájára pedig nincs szükség, mert túltermelés van és óriásiak a raktári készletek, akkor erre az emberre nincs már szükség. Önmagát eltartani nem tudja, tehát elpusztul. Ha ezt átlátod, akkor a napnál is világosabb, hogy nincs szükség semmiféle beavatkozásra, a társadalmakba tömörödött emberiség létszámproblémája megoldódik magától, minden külső beavatkozás és „összeesküvés” nélkül. A folyamat alatt mindig a relatív legszegényebb hagyja maga mögött az árnyékvilágot. Ennek természetesen sok formája lesz. Éhenhalás, megfagyás, el nem látott betegség, börtön bűncselekvésért, bűncselekvés áldozatává válás, tűntetés-lázadás közbeni agyonlövés, menekülés közbeni katasztrófa, csoportok közötti villongás, elkerülhető természeti csapás nem elkerülése. Meg, amit még ki tudtok találni. Ha ezeket gondosan végiggondoljátok, akkor kiderül, hogy pénzzel a zsebedben ezek mind elkerülhetők, persze  csak akkor, ha felkészülsz rájuk.    

z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z-z

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük