A HAMÁSZTÓL A KIBUCIG:A közel-keleti konfliktus kis enciklopédiája • LAURA GABLER, MANON PRIEBE, MAJD EL-SAFADI

Hamász                                            / ENDRE POSZTKÜLDÉSE/

Egy7. október 2023-én a Hamász terroristái a Gázai övezetből megtámadták Izraelt. A szunnita iszlamista szervezet célja Izrael elpusztítása. 1988-as alapokmánya szerint a Hamász igényt tart a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti teljes korábbi palesztin mandátumra, és elutasítja a kétállami megoldást.

A Hamászt 1987-ben alapította Ahmed Yassin sejk az egyiptomi Muszlim Testvériség helyi ágaként, amikor a palesztinok erőszakkal fellázadtak az izraeli megszállás ellen az első intifádában. Versenyeznie kellett volna a Yasser Arafat által vezetett PLO-val. Az Al-Kasszám Brigádok a Hamász katonai-terrorista szárnya.

A Hamász 2007 óta irányítja a Gázai övezetet, miután erőszakos hatalmi harcot vívott az eddig domináns Fatah ellen. A Hamász megnyerte a választásokat a palesztin területeken az előző évben, de a Fatah nem akarta elhagyni a hatalmat.

Izrael, az EU és az USA terrorista szervezetnek minősíti. A név a Harakat al-Mukawamah al-Islamiyah (Iszlám Ellenállási Mozgalom) rövidítése, és arabul „vallási buzgóságot” jelent.

További olvasási tippek:

A Hamászt számos forrásból finanszírozzák: szimpatizánsok adományaiból, vállalkozások hálózatából – és Irán állami támogatásából. Időbe fog telni, hogy ez megváltozzon.

Mohammed Deif tervezte a Hamász Izrael elleni támadását. De nem ő az egyetlen hadúr. Kik azok az iszlamisták, akik Gázában, Dohában és Bejrútban ülnek?

Hezbollah

A „cionista állam” elpusztítása – ez mindig is a Hezbollah, németül „Isten pártja” célja volt. A milíciát Izrael 1982-es libanoni inváziójára válaszul hozták létre. Abban az időben több, az Iráni Forradalmi Gárda által kiképzett radikális síita csoport egyesítette erőit, hogy együtt harcoljanak a zsidó állam katonái ellen.

A libanoni polgárháború befejezése után a Hezbollah az 1990-es években politikai erővé vált. Jelenleg a libanoni parlament 14 helyéből 128-et birtokol, de hatásköre messze túlmutat a szavazatok ezen arányán. Valójában a Hezbollah ellenőrzi a főváros, Bejrút számos környékét és az ország egész déli részét, beleértve az izraeli határt is.

Becslések szerint a milíciának 20 000 harcosa, több mint 20 000 tartalékosa és több mint 100 000 rakétája, bombája és egyéb rakétája van. A Hezbollah a világ legerősebben felfegyverzett nem állami szereplője a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) szerint. A CSIS szerint az arzenál főként kis, hordozható és nem irányított föld-felszíni tüzérségi rakétákból áll. Ez sokkal jobb, mint az állami libanoni hadsereg a harci erő szempontjából. Ez az egyik oka annak, hogy a Hezbollahot Libanon legerősebb szervezetének tekintik.

Becslések szerint Irán évente akár százmillió dollárral is támogatja a szervezetet. A kormányban való részvétele mellett a Hezbollah társadalmilag is aktív, és különös gondot fordít a síita lakosságra, amely az összes libanoni körülbelül egyharmadát teszi ki. A Hezbollahnak van egy televíziós állomása és egy rádióállomása is.

A Hezbollahot 1993 óta Hassan Nasrallah vezeti. A Hezbollah politikai pártra és fegyveres milíciára oszlik. Aszad szíriai elnök szövetségeseként aktív és katonailag sikeres a Libanonnal határos szíriai konfliktusban is. Az erre szánt források egy része állítólag kábítószer-csempészetből, valamint külföldön élő libanoni átutalásokból származik. Az Egyesült Államok, Kanada és Izrael a Hezbollah egészét – azaz a pártot és a milíciát – terrorista szervezetnek minősíti. Az EU csak a fegyveres szárnyat tartja terrorista csoportként.

Iszlám Dzsihád (PIJ)

A Gázai övezetben az Iszlám Dzsihád messze felülmúlja a Hamászt, de a szervezetet a Közel-Kelet egyik legradikálisabb militáns csoportjának tekintik. 1981-ben alapították a Gázai övezetben – hasonlóan a Hamászhoz az egykori Muszlim Testvériség, egy Egyiptomban alapított iszlamista szervezet. Az Iszlám Dzsihád „Palesztina felszabadítására” törekszik fegyveres erővel és Izrael elpusztításával.

Az Iszlám Dzsihádot, akárcsak a Hamászt, elsősorban Irán finanszírozza. Becslések szerint évente körülbelül 70 millió dollár. A két iszlamista szervezet azonban politikai rivális. Ugyanannak a klientúrának a támogatását élvezik: a vallásos palesztinokét. A PIJ-t az EU és az USA terrorista szervezetnek minősítette.

Az elmúlt években a Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakéták többségét a PIJ-nek tulajdonították. Megfigyelők azonban úgy vélik, hogy a PIJ nem tudta volna végrehajtani a támadásokat a sokkal erősebb Hamász akarata ellenére.

Gázai övezet

A Hamász 7. október 2023-én terrortámadásokat indított Izrael ellen a Gázai övezetből. A lakosok több mint fele palesztin menekült, akiket az 1948-49-es függetlenségi háború idején Gázába utasítottak ki, és leszármazottaik. A következő évtizedekben a terület egyiptomi közigazgatás alatt állt, amíg Izrael meg nem hódította a Gázai övezetet és Ciszjordániát az 1967-es hatnapos háborúban.

Az 1990-es évek elején az oslói békefolyamat részeként a Gázai övezet és Ciszjordánia egyes részei palesztin közigazgatás alá kerültek. 2005-ben az akkori izraeli miniszterelnök, Ariel Sharon keresztülvitte Izrael teljes kivonulását, és elrendelte a fennmaradó 21 zsidó település evakuálását – saját pártja hangos tiltakozása közepette.

A Hamász megnyerte az első és egyetlen parlamenti választást a palesztin területeken a következő évben. A nemzetközi nyomás azonban a Fatahhal való nemzeti egységkormány felé terelte, amely addig domináns volt. A két palesztin csoport közötti egyre eszkalálódó vitában a Hamász 2007-ben erőszakosan győzedelmeskedett, és azóta egyedül uralja a Gázai övezetet. A Fatah hatalmon maradt Ciszjordániában.

A Hamász folyamatos rakétatámadásaira válaszul Izrael a következő években folytatta a Gázai övezet lezárását. Többször is voltak hatalmas izraeli katonai műveletek. Izrael utoljára 2014-ben nyomult be szárazföldi csapatokkal a Gázai övezetbe. Abban az időben körülbelül 1400,<> palesztint öltek meg.

Időközben Izrael egy 65 kilométer hosszú akadályt épített, és ellenőrzi az északi és keleti, valamint a nyugati Földközi-tenger határait. Egyiptom a Gázai övezet déli részén is lezárta határát. Körülbelül kétmillió ember él a 363 négyzetkilométeres Gázai övezetben, közülük 1,4 millió csak Gáza városában. A lakosság több mint fele 19 éves vagy annál fiatalabb.

Jeruzsálem és a Templom-hegy

Az izraeliek és a palesztinok egyaránt igényt tartanak Jeruzsálemre, mint fővárosukra. Az ENSZ 1947-ben elfogadott felosztási terve Palesztina számára független zsidó és arab államot írt elő, és Jeruzsálemet az ENSZ igazgatása alá kellett helyezni.

Az arab államok elutasították a tervet, és nem sokkal később megtámadták a fiatal izraeli államot. Izrael 1949-ben megnyerte a háborút, és elfoglalta annak a területnek egy részét, amelyet az ENSZ terve a palesztinok számára különített el, beleértve Jeruzsálem nyugati részét is. A jordán csapatok meghódították Jeruzsálem keleti részét, beleértve az óvárost és az Olajfák hegyét.

Az 1967. júniusi hatnapos háborúban Izrael elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet, és minden fontosabb intézményét a város nyugati részébe költöztette. Izraelieket telepítettek a város keleti részébe, és hivatalosan 1980-ban csatolták.

Nemzetközi szinten Jeruzsálem státusza vitatott: Németország és a legtöbb ország nagykövetsége Tel-Avivban van, és Donald Trump 2017-ben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A főváros kérdése az a pont, ahol a közel-keleti békefolyamat ismételten kudarcot vall. Izrael igényt tart az egész városra, a palesztinok az arab keleti részt jövőbeli államuk fővárosává akarják tenni.

Az óváros nagy szimbolikus jelentőséggel bír az izraeliek és a palesztinok számára, mivel itt található a Templom-hegy a Siratófallal, valamint a Sziklamecset és az Al-Aksza mecset – fontos helyek a zsidók és a muszlimok számára. A zsidók beléphetnek a Templom-hegyre, de ott nem imádkozhatnak. A zsidó nacionalista aktivisták újra és újra provokációra használják ezt a kiskaput.

Egy belső jelentésben számos uniós ország küldöttei sötét képet festenek. A kelet-jeruzsálemi palesztinokra nehezedő nyomás folyamatosan nő. De a város többvallású jellege is veszélyben van.

Ajánlott olvasmány:

Egy uniós jelentés szerint a keresztények jelenléte Jeruzsálemben egyre nagyobb veszélyben van. A kelet-jeruzsálemi palesztinokra nehezedő nyomás is folyamatosan nő. De Jeruzsálem sokvallású jellege is veszélyben van.

Ciszjordánia / Ciszjordánia

Ciszjordánia a Jordán folyó és Izrael hátországa közötti területek neve, amelyeket Jordánia az 1948-as háború után elfoglalt. Az 1967-es hatnapos háborúban Izrael meghódította az egész területet, beleértve az óvárost és Jeruzsálem keleti negyedeit, és lehetővé tette polgárai számára, hogy zsidó településeket hozzanak létre.

Az 1990-es évek közepén az oslói békefolyamat során Ciszjordánia egyes részei visszakerültek a palesztin közigazgatáshoz. Azóta A, B és C területekre osztották fel: A területek palesztin rendőrség és polgári ellenőrzés alatt állnak, B területek izraeli-palesztin rendőrség és palesztin polgári ellenőrzés alatt állnak. A C terület, Ciszjordánia mintegy 60 százaléka, teljes egészében Izrael ellenőrzése alatt áll.

Izraelben a területet Júdeának és Szamáriának hívják. Nagy szimbolikus jelentősége van bibliai története miatt. Nemzetközi szinten Izrael ciszjordániai telepes politikája és a palesztin lakosság bizonytalan helyzete ismételten heves kritikával találkozott.

Különböző becslések szerint két-három millió palesztin és körülbelül 500 000 zsidó telepes él Ciszjordániában. Emellett mintegy 200 000 izraeli él telepeken az annektált Kelet-Jeruzsálemben.

Golán-fennsík

Az Izrael, Szíria és Libanon közötti magas fennsík nagy stratégiai jelentőséggel bír, mivel Észak-Izrael nagy részét figyelmen kívül hagyja és ellenőrzi. A Jordán és a Galileai-tenger mellékfolyóinak forrása is, amelyek különösen fontosak Izrael vízellátása szempontjából. Izrael az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta a területet Szíriától, és 1981-ben annektálta, de ezt nemzetközileg alig ismerik el. Donald Trump elnök alatt az Egyesült Államok 2019 márciusában elfogadta Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett.

Kibuc

Amikor a Hamász 7. október 2023-én megszállta Izraelt, több izraeli kibucban mészárlásokat hajtott végre. A szövetkezeti falvak többségét zsidó bevándorlók alapították az 1930-as és 1960-as évek között. A hangsúly a jövő szocialista változatán és a zsidó nép hazájának megteremtésének cionista elképzelésén volt. Az első években a kibucnak gyakran katonai jelentősége is volt.

A kibuc hasonló a mezőgazdasági szövetkezethez. A kibucmozgalom csúcspontján a lakosok gyakran közösségi szállásokon éltek, és megosztották tulajdonukat. Jelenleg mintegy 270 kibuc van, amelyek a mezőgazdaságban, de a turizmusban és a csúcstechnológiai iparban is tevékenykednek. A lakosokat kibucoknak hívják.

Fatah

A Fatah a palesztin mozgalom domináns világi ereje. A Hamásszal ellentétben nem iszlamista programot követ, hanem tisztán nemzeti programot a palesztin állam létrehozása céljából. 1958-ban alapította többek között Jasszer Arafat, és kezdetben gerilla- és terrorista szervezetnek tekintették.

Az 1990-es évek oslói békefolyamata során a Fatah és a PFSZ lemondott az erőszakos küzdelemről, és elismerte Izrael létezéshez való jogát, ami cserébe lehetővé tette a palesztin szervezetek számára, hogy a Palesztin Hatóságon keresztül igazgassák a Gázai övezetet és Ciszjordániát.

Az Izraellel kötött megállapodás azonban éket vert a különböző palesztin szervezetek közé – a Hamász ezt a közös célokkal való szakításnak tekintette. Amikor Arafat 2004-ben meghalt, Mahmúd Abbászt nevezték ki a PFSZ és a Fatah elnökévé. Még ma is az.

A Fatahot újra és újra korrupcióval és nepotizmussal vádolják. Az eddigi egyetlen parlamenti választáson, 2006-ban a Hamász lett a legerősebb frakció a palesztin területeken, majd a Hamász és a Fatah majdnem egy évig harcolt egymással. Végül a Gázai övezet a Hamász kezére került, ahol még ma is uralkodik. A Fatah ellenőrzi Ciszjordániát és a PFSZ-t.

 

 

146 gondolat erről: „A HAMÁSZTÓL A KIBUCIG:A közel-keleti konfliktus kis enciklopédiája • LAURA GABLER, MANON PRIEBE, MAJD EL-SAFADI

 1. Ezt nézzétek meg:

  #https://www.youtube.com/watch?v=zrQLP3SZUWQ&t=7s

 2. Üdv.
  Jelenleg ez a krízis igen összetett, és teljes mértékben senki sem áll ki egyik fél mellett sem száz százalékosan. Kivéve persze USA.
  Itt azért szögezzük le, valamiért egyetlen biblia ismerő keresztény sem igazán fejti ki az álláspontját. (gondolom ismeri a zsidókról szóló „történeti” leírást minden vallásos)
  Mert én úgy gondolom, és persze emiatt antiszemitának fognak bélyegezni, hogy maga az ősi zsidóság soha nem rendelkezett azon a területen semmiféle jól körülhatárolható saját közigazgatásu országgal, vagy akár várossal. Izrael 1949 ig nem létezett, ezt a területet a római katolikus világvallásu nemzetek jótékonyságának köszönhetik, mint egy gesztust, az egyébként keresztény Németország és Olaszország háborús bűnei miatt. Olaszország azért is komoly háborús bűnt követett el, mert a területén van Vatikán, a római katolikus egyház központja. Mely nem jött volna létre a megreformált zsidó vallás nélkül.
  A mai napig a zsidó népet európainak tekintik, lásd Európa bajnokság. Pedig szimpla vándor arab nép, igen rámenős ambíciós, és tanulási kényszerrel felruházva.
  Lehet antiszemitának tűnök, de nem vagyok az. Pusztán nem tudom a mai napig elfogadni Izrael államot pusztán a meghamisitott vallási alapokon nyugvó terület meghatározás alapján. Ezzel nem kell egyetérteni, és természetesen ha nincs igazam, azt elfogadom és talán megértem.

 3. Mindenesetre azt nehéz cáfolni , hogy a zsidók sokezer éven át csípték más népek szemét. Ezért ismétlődően üldöztetésnek voltak kitéve.
  Még akkor is igaz ez, ha az ellenük való fellépés, minden esetben túlzó és igazságtalan volt.
  Egy ugyanannyira heterogén genetikájú és világnézetű nép, mint a többi ezer.
  Izrael állam keletkezése és története nem egy ártatlan történet !
  Egy vitathatatlanul fasiszta államalakulat.
  Gáza egy nettó gettó!
  A – ZSIDÓ – sokkal inkább egy sztereotip mítosz, semmint egy ellenőrizhető realitás !

 4. 3. Dan,

  Minden ország létrejött egyszer többnyire úgy, hogy egy törzs nemzetté nőve megszervezte a maga államát.

  Miért vitatod el ezt a zsidóktól?

  A holokauszt volt a legnagyobb, de azon kívűl is rengeteg pogrom, gyűlölet, gyilkos támadás érte a zsidó közösségeket a világ számos országában az elmúlt századok alatt.
  Érthető, hogy saját államot akartak, ahol felfegyverkezve, összefogva meg tudják védeni magukat.

 5. Nehéz azt tagadni, hogy az egész történelem agressziók és az erőfölénnyel való visszaélések soha véget nem érő borzalom sorozata.

  Természetesen érthető, hogy a zsidók is saját államot akartak.
  De a mai Izrael területéről , a régi hazájukból elüldözött arabok gyűlölete is ugyanennyire érthető.

 6. Tibor bá mondta azt egyszer hogy zsidónak lenni egy lelkiállapot. Nem nép, nem vallás. Mindenki úgy értelmezi ahogy akarja, ahogy épp mások gondolják…
  Azt is mindenki tudja hogy az arab kultúra sokkal ősibb mint az európai. És aki gondolkodik, az tudja hogy a gondolkodás béli különbséget csak és kizárólag a különböző vallás, és annak más más felfogása okozza.
  A vallás ha istentől való, nem tesz különbséget a teremtmények közt. De mivel embertől való, értelmetlen háborúkat szül.

 7. 5. S. Endre,

  …”a mai Izrael területéről , a régi hazájukból elüldözött arabok gyűlölete is ugyanennyire érthető.”

  Volt ezeknek az araboknak hazájuk? Volt ott arab állam az utóbbi évszázadokban?

  Tudtad, hogy a 20. század elején alig élt a most vitatott területeken valaki? És azt tudtad, hogy a zsidók nem elvették a földeket, hanem megvásárolták szokszor 5 – 10 szeres áron?
  És azt tudtad, hogy Izrael államában ma is közel 2 millió arab ember van, aki Izrael államának állampolgára, akiknek jogaik vannak, sőt képviseletük van a zsidó állam partlamentjében?

  Ajánlom a témában Gyulyás Csaba történelem tanárral készült felvételeket, olyan rövidített történelem órák keretében, melyben áttekinti, hogy is alakult ennek a térségnek a történelme az elmúlt kétezer évben.

  #https://www.youtube.com/watch?v=J3cJVdiuvgI
  és a második rész
  #https://youtu.be/q_bJQrbYfPI?si=g96UFZnIp4Szdfm_

 8. 3. Melike,

  „Gáza egy nettó gettó!”

  Valóban, de hogyan lett az? A zsidó állam felelőssége ez?
  Tudtad, hogy Gáza lakossága 1970-ben alig 400 ezer volt, míg mára 2.2 millió lett ?

  (Vagy a technika játszik velem, vagy törölgetve vannak az írásaim. Sajnálnám, ha az utóbbi).

 9. Ahogyan a rasszizmust úgy az antiszemitizmust is elítélem.
  Meggyőződésen azonban, hogy a Holokaust nyomán kialakult zsidó kultusz , zsidó érinthetetlenség hiperérzékenység
  sokakban ellenszenvet kelt, tehát kontraproduktív.
  Bármelyik nemzetet, népet vallást szemlélheted büntetlenül publikus averzióvak egy kivétel van…..
  Mert a Zsidó egy globális Szent Tehén !

 10. Személyes véleményem, hogy a legjobb lenne, ha minden zsidó hazamenne Izraelbe, és leszállnának végre a világ összes népeinek nyakából. Hogy a palesztinokkal mi lesz, az nem érdekel, csak ide ne jöjjenek. A legpraktikusabb az lenne, ha szétoszlanának az arab országokban, úgysincs semmi nemzeti különbség köztük. Az araboknak arra is van eszük, hogy a terroristákat kivégezzék, mást úgyse lehet csinálni velük.

 11. 10.
  Mit szólnál ahhoz, ha ezt valaki a magyaroknak javasolná?

 12. 11 – Hogy minden magyar jöjjön haza? Semmi problémám nem lenne vele. Persze feltéve, hogy az iszlamista orkok is mind hazatakarodnak egész Európából.

  Bizonyos mértékig elviselhető a keveredés a népek között, de ezen a mértéken már régen, nagyságrendekkel túl vagyunk. Különösen, amikor olyan „kultúrákról” van szó, amik természetüknél fogva összeegyeztethetetlenek a többivel.

  Ha minden és minenki a helyén van, az a helyénvaló, akkor van jó világ.

 13. Ábel!
  Kicsit finomabb stílusú hozzászólást.!

 14. 13 – Elnézést kérek. Megpróbálok majd jobban egyensúlyozi az őszinteség és a finomság között.

 15. Érdekesnek találom, hogy az én hozzáállásomat nem igazán látom megjelenni sehol: azt, hogy Izraelt támogatom az iszlamisták elleni harcában, és hogy ezt részben egy mérsékelt antiszemitizmus is motiválja.

  Azt látom, hogy a nyugati világ antiszemitái mintha az araboknak drukkolnának, ami két szempontból is érthetetlen: egyrészt minden ép elméjű, civilizált, nem-muszlim számára nyilvánvalónak kellene lennie, micsoda fenyegetést jelent mindannyiunk számára az Iszlám, másrészt az is elég nyilvánvaló, hogyha az arabok álma teljesülne, és felszámolnák Izraelt, akkor az a sok zsidó, aki most ott lakik, idejönne. Ha nem is mind pont Magyarországra, az egész fejlett világban oszlanának el, de valószínűnek tartom, hogy komoly számban jönnének ide is.

  Kinek kell ez?

  u.i. feltételezem, hogy ez a „mérsékelt antiszemitizmus” egyeseknél kicsapja a biztosítékot, úgyhogy tisztáznám, mire gondolok. Semmi olyasmire, hogy minden zsidót utálnék, vagy hogy a zsidóságot en bloc elítélném. Hanem arra, hogy nem vagyok hajlandó bizonyos tetteket és világnézetet szó nélkül hagyni, csak azért mert zsidók csinálják.

 16. Ábel!
  Az őszinteség és a szavak megválogatása nem zárja ki egymást.

 17. 16 – Ezúttal sikerült, vagy ez még mindig túl durva? Hogyan mondhatnám szebben?

 18. Végül is a mostani háborúnál az a kérdés hogy eszkalálódik e.A kitörés utánni pár napban lebegtette a média hogy lehet hogy Irán is beszáll , de úgy néz ki nem lett belőle semmi.Akkor még lebegett a levegőben az is hogy ha eszkalálódik a háború és például lenne valami a hozmuszi szorosnál akkor az olaj ára elszállna de nem kicsit hanem nagyon ami tragédia lenne a világgazdaságnak.Most úgy néz ki nem lesz ilyen de sokminden történhet.
  Ha nem eszkalálódik akkor szerintem szép csendben lezajlik.Persz ez ellen szól hogy elvileg óriási fegyverkezés van /volt a közel keleten .Na de felmerül a kérdés hogy minek?
  Talán Irán azért nem lép be mert nekik sem érdekük egy eszkaláció és az hogy ne tudja eladni az olaját.

 19. Az egy isten szerint mindenki Ádámtól és Évától származik. Esetleg van még kérdésed? Vagy a vallás van direkt kiélezve a különbségek szítására, vagy az ember.

 20. Sajnos azt megtapasztalhattuk ezerszer, hogy az érdek sok esetben legyőzi a morált, a
  jó erkölcsöt és a méltányosságot.
  Utóbbiak tündöklése csak addig tart, amíg egy húsbavágó érdek le nem győzi őket.
  Szeretnék abban hinni, hogy ez azért nem mindig így van.
  Az Izrael által jogos védelem címen elkövetett kvázi népirtás sokak szerint teljesen rendben van.

 21. Recep Tayyip Erdoğan elnök Izrael Gázai övezet elleni támadásával kapcsolatban kijelentette:
  „Nekünk nincs tartozásunk Izrael felé, de akik tartoznak, azok nem beszélhetnek nyugodtan.”
  Erdoğan elnök az Olaf Scholz német kancellárral való négyszemközti megbeszélés előtt tartott közös sajtótájékoztatót.
  Beszédében a török államfő elmondta, hogy Gázában 13 ezer palesztin gyermeket, nőt és időst öltek meg, és már alig maradt valami Gázából.
  Erdoğan emlékeztetett rá, hogy imahelyekre, templomokra és kórházakra is csapást mértek, és kijelentette:
  „Vajon mi csak kezünket és karunkat összekulcsolva fogunk állni és passzívan szemléljük ezt ?
  Vajon ne lenne kötelességünk felemelni a szavunkat ez ellen?
  Ha a kezünket, karunkat és nyelvünket fékentartva, passzívak maradnánk most ,
  akkor nem tudunk elszámolni a történelem előtt.
  Nézze, én azért beszélek nyugodtan, mert nem tartozunk Izraelnek semmivel.
  Ha tartoznánk, nem tudnánk ilyen nyugodtan beszélni.
  De aki tartozik, az nem tud szabadon beszélni.
  Mi azonban nem vagyunk bűnrészesek a holokausztban. ”
  Az államfő emlékeztetett rá, hogy Törökország a konfliktus kezdete óta ellenezte a civilek ellen irányuló támadásokat, és ezt mindig szóvá is tette.
  „Mindannyiunk első számú célja a tűzszünet és a humanitárius segélyek akadálytalan áramlásának biztosítása.
  Törökország célja, hogy olyan légkört teremtsünk, ahol az izraeliek és palesztinok békében élhetnek egymás mellett, ahol nyugalom és biztonság uralkodik.
  Ezt kell elérnünk.
  Úgy gondolom, hogy mindenkinek az igazságos és tartós közel-keleti békéért kell dolgoznia.”
  Erdoğan a közös sajtótájékoztatón követően négyszemközti és küldöttségek közötti megbeszélést folytatott a német kancellárral.
  A török államfő a tárgyalásokat követően hazatért Németországból.

 22. Erdogan, aki folytatólagosan tagadja az örmény népirtást, amiért még bocsánatkérés sem történt, nemhogy jóvátétel, nyugodtan befoghatja a száját mindenféle népirtással kapcsolatban.

  A világ minden iszlám országa csak azért iszlám, mert azt a muszlimok katonai erővel elfoglalták. A mód, ahogyan az iszlámot ráerőltetik minden egyéb népre, szintén kimeríti a népirtás fogalmát. Most, hogy egyszer ők vannak a másik oldalon, már nem tetszik nekik annyira a történet. A képlet pedig csak annyi, hogy miután az ideológiájuk nem tűr meg semmi mást maga mellett, az egyetlen biztonságos mód, ahogy létezni lehet mellettük, ha ők nincsenek ott.

  Izrael próbálja megoldani máshogy: katonai erővel és elnyomással, de ezek annyira veszettek, hogy még így se megy.

 23. És az is régóta nyilvánvaló, hogy az egyetlen oka annak, hogy az izraeli csapásokban civilek is meghalnak, az, hogy a Hamász módszeresen kórházakat, iskolákat, óvodákat és lakóházakat használ pajzsnak. Nincs más mód a bázisuk elpusztítására, ha egyszer a kórház alá ássák be magukat, az óvoda udvaráról lövöldözik a rakétáikat.

  Tehát hibás az érvelés, ami Izraelt hibáztatja a civil áldozatokért: az összes civil élet a Hamász lelkén szárad.

 24. 24.

  Véleményem szerint Izrael jelenleg térdig gázol a palesztínok vérében,
  önvédelem címszó alatt, brutális népirtást követ el.
  De a világnak örök , kifizethetetlen adóssága van Izrael felé: kompenzálandó holokaustot.

 25. 24.

  Véleményem szerint Izrael jelenleg térdig gázol a palesztínok vérében,
  önvédelem címszó alatt, brutális népirtást követ el.
  Büntetlenül teheti mert a világnak örök , kifizethetetlen adóssága van Izrael felé: kompenzálandó holokaustot.

 26. 24 Minden normális hadsereg igyekszik védeni a saját civil hozzátartozóit. A Hamász épp ellenkezőleg: maga elé tolja őket. A saját gyerekeiket küldik tankot dobálni, remélve, hátha lefilmezhetik, ahogy egy izraeli katona lelövi őket. Amikor Izrael bejelent egy csapást, hogy az ott lévő civilek elmenekülhessenek időben, a Hamász megakadályozza, hogy biztonságos helyre mehessenek.

  Alagútrendszert építenek, kizárólag maguknak, ahova nem engedik be a lakosságot.

  Ha itt népirtás történik, az a Hamász felelőssége.

 27. 26.

  A háborúkban minden résztvevő, szükségszerűen megháborodik !

 28. 27 S. Endre, az is elég érdekes, hogy a „morál, jó erkölcs és méltányosság” szavakat bírod használni a terroristákat pártolva.

 29. Kedves Ábel

  A védekezés mértéke, nem haladhatja meg a támadás mértékét.
  Széles körben respektált jogi alapvetés.

 30. Ábel. Nem tudom honnan vagy jól informált. Csak azért mert a zsidóság ellen elkövették azokat a bűnöket a második világháború idején, nem feltétlenül minden egyes földlakó a felelős. És persze örökkön örökké.
  A zsidók feszitettették keresztre Krisztust. Azt mondták vére rajtunk és fiainkon… Innen indult igazából a kereszténység. A dogmák szerint.
  A zsidók miért érzik magukat mindenki felett állónak? Mert azt a hazugságot mondja ki a vallásuk. Náluk a mai napig nincs kereszténység, más időszámítás szerint élnek.
  Most komolyan, ki provokál kit?
  Ez nézőpont kérdése.
  Ez utóbbira komoly válasz várok.

 31. 29 – Tévedés! A védekezés olyan mértékű lehet, ami biztosítja a védekező biztonságát.

  Az elmúlt években azt gondolták, hogy a Hamászt lehet konszolidálni. Most kiderült, hogy ez végzetes tévedés volt. A védekezés arányos mértéke a Hamász eltörlése a Föld színéről. Nyilván nem cél civileket gyilkolni, de ha a hamász túsznak használja őket, akkor nincs más mód, és ez a Hamász hibája.

  30 – Dan, nem hivatkoztam a Holokausztra. Én egyszerűen azt gondolom, hogy mindenkinek a legjobb volna, ha a Zsidók mind békén élhetnének otthon, Izraelben, és minket is békén hagynának. Nekik is és nekünk is. Két csoport nem gondolja így: a diaszpórában élő zsidók és a palesztinok – na meg a velük szimpatizáló iszlamisták.

  Az igazi persze az lenne, ha mind a zsidók, mind a muszlimok megtérnének az igaz keresztény hitre, és akkor béke lehetne. De attól tartok, ezt csak az Apokalipszis hozhatja el.

 32. 29 – „A védekezés mértéke, nem haladhatja meg a támadás mértékét.” – Igazad van. A támadás mértéke, hogy a Hamász megöl minden zsidót, akit tud, civilt, nőt, gyereket egyaránt. Tehát ez az indokolt védekezés mértéke is. Ehhez képest Izrael visszafogja magát.

 33. Minden könyörtelen népirtásnak adnak egy szép nevet.

  Izrael jelenlegi terültéről elüldözött arabok és utódaik is ugyanazt a nótát fújják, mint te.

  Csak akkor lesz esélye a békének, ha ezt a vendetta gondolkozást mindkét fél meghaladja.

 34. 33 Izrael több alkalommal felajánlott területeket a palesztinoknak, hogy ott rendes saját országot alakítsanak ki. Cserébe a békéért. Ezt a palesztinok mindne alkalommal elutasították. Inkább élnek alávetetten, szegénységben, cserébe azért, hogy mindig nyitva legyen nekik az opció a gyilkolásra. Inkább élnek saját állam nélkül, mint hogy egy négyzetmétert is feladjanak „a folyótól a tengerig”.

  Mindenki kétállami megoldásról beszél, de erre a palesztinok nem hajlandók. Nekik minden kell, vagy semmi.

 35. A másik vonatkozása az izraeli háborúnak a migráció/terrorizmus erősödése.Most talán egy újabb lépcsőfokhoz érkezett a migráció.például a svédeknél is elég gáz a helyzet ahogy hallani.
  De a németeknél is.Egyre többen vannak,Vannak olyan helyek ahol nem lehet karácsonyi vásárnak nevezni a vásárt és még sorolhatnánk a dolgokat.
  Ugye már 2 hete emlegették hogy Róma ellen is lesz merénylet.Mindenesetre lehet hogy hirtelen felindulásból jött a dolog az izraeli háború kitörésekor.

  De idővel kicserélődik a nép.Például a svéd vagy német lakosság elöregszik, gyerek kevés születik így viszonylag hamar 1-2 évtizeden belül is nagyot cserélődik a népesség, 20-30 éves távlatban meg pláne.
  Most még talán fenyegetőzés ez a dolog a részükről de később valóban többségbe kerülhetnek.Talán azt lehet elmondani hogy új lépcsőfokra lépett a migráció mindig egy kicsit rosszabbodik a helyzet.
  Elképzelhető az is hogy pl. 5 év múlva rómát támadják meg ha összefognak de az is benne van a pakliban hogy most izrael végez a hamasz egy részével, igazából nem tudni, de mindig lebeg a kollaptikus kép az ember képzeletében hogy pl. mi lesz itt európában 10-20 év múlva.

 36. 35 MOST dől el, hogy mi lesz Európával. Az utolsó pillanatban vagyunk az ébredésre. Ha az európai többség ráébred végre, hogy mit vett a nyakába a muszlim tömeggel, most még van esély kirakni őket. Még mi vagyunk többégben, még mienk a katonaság, a rendőrség.

  Ha viszont most a muszlim oldalra állunk, az egyenlő a teljes behódolással. Az ellenkező hangokat elhallgattatják, vagy egyszerűen csak marginalizálódnak. Ebben az esetben akár most felveheti az Iszlám vallást az EU parlament. Akkor Magyarország számára már nincs más hátra, mint kilépni.

 37. Ábel.
  Egy igaz hit nem létezhet. Minden vallás a saját, esetleg(leginkább) nem valós dogmáihoz ragaszkodik. Egységes világvallás soha nem lesz ezen a földön, mert maga az aki kitalálta ezt akkoriban HAZUDOTT. Hazugságon alapuló,sok ember életét tönkretevő, egy nem létező valamire hivatkozó, és ebből getinctelenül profitáló semmit nem nyújtó pszichés megvezetést nem lehet egyesíteni.
  Most gondolj bele, hogy minden világvallásnak más és más a normalitása. Szerintem ez az elmebeteg, magát többre értékelő emberiség agyszüleménye. És minden jel arra utal, hogy működésképtelen.

  Én ateista vagyok, az is maradok. A valós dolgokkal természeti törvényekkel teljesen szembenálló, az embert (én is az vagyok) más jóval ősibb idők óta kialakult élőlényekkel, növényekkel undorító módon elbánó, és saját magát is tömegekben gyilkoló közösségnek én nem szeretnék aktív tagja lenni. Leginkább közös vallási alapon nem.

 38. 38 – A te dolgod, ha így vagy vele. Nekem konkrét személyes tapasztalatom van arról, hogy a kereszténység igazságon alapszik. De ha neked ez a meggyőződésed, azon nem tudok változtatni.

  Ugyan a kereszténységnek a lényege Isten és a vele való közösség, nem a szabályok, azért felemlíteném azt, hogy minden vallásnak és világnézetnek van egy erkölcsisége, az életszabályoknak egy rendszere, amihez a közösség tagjai igyekeznek tartani magukat. Ez a szabályrendszer meghatározza azt, hogy milyen társadalmat, civilizációt alakít ki az a közösség, ami magának vallja. A kereszténység 2000 éven keresztül megmutatta, mi jön ki ebből: nem tökéletes, de alapvetően működik és fejlődőképes. Az iszlám konzerválja a legbrutálisabb középkort. A modern szabadosság pedig a civilizáció teljes felbomlásához, megszűnéséhez vezet.

  Most ez bontakozik ki a szemünk előtt: a civilizációnk a szemünk előtt bomlik fel, miközben sokan a legsötétebb középkorhoz fordulnak válaszokért. Közben itt van a kereszténység megoldásként még mindig, de valamiért ez sokaknak nem szexi. Vagy mindent szabadjon, vagy minden nő vegyen csadort. A normalitás uncsi, úgy látszik.

 39. Ábel, nem fogunk dühödt vitát folytatni a római katolikus egyház (mely képviseli a keresztény vallás zömét) mellett vagy ellen. A római katolikus egyház képviselői az elmúlt 2000 évben rengeteg értelmetlen népírtást, gyermekek halálát, jogtalan területszerzést rabigába hajtást vitt véghez. Ha ez szerinted nem így történt, akkor az azért van, mert én ateista vagyok, te pedig keresztény. Emiatt adott az, hogy a te részedről egy ideológiai fölény van, ami pusztán ideológia nem valós, és emiatt te teljesen természetesnek veszed a kereszténység által elkövetett történelmi bűnöket. Úgy ahogy egy muszlim teszi ezt, a saját vallási fanatizmusa által.
  Mi a különbség?
  Mi tesz különbséget az elvileg egy isten égisze alatt tevékenykedő vallások közt, ha az az isten egy. Van e logikai értelme ennek az egésznek?
  Erre szeretnék választ. Köszönöm.

  Én úgy vélem, ahogy az emberiség fejlődik, úgy változik az „egyetemleges” közfelfogás is. A köz erkölcs egyébként egyre romlik azzal párhuzamosan, ahogyan a populáció nő. Egyre kisebb az élettér, egyre több a konkrét ellentét. Ez a folyamat teljesen természetes.

 40. A társadalmi fejlődés egyik fontos mérföldköve, az egyház és az állam szétválása.
  Magyarországon aggályos visszarendeződések történik.
  A szekularizáció pedig azt a folyamatot jelzi, amikor a vallás elveszíti szellemi ideológiai hegemóniáját.
  Megjelenik a tömeges ateizmus, agnoszticizmus , szabadgondolkodás.
  Többé nem a Szent Biblia minden tudás ősforrása.
  A tudomány méltó helyére kerül , még akkor is, ha erkölcsi kérdésekre nem tudja a választ.

 41. Endre. Én nem azért vagyok ateista, mert történelemből megbuktam, hanem pont fordítva.
  Emberség egy olyan egyéni gondolkodásmód amihez nem kell történelmi vallásgyakorlás. Sőt, leginkább nem kell hozzá. Alapvetően intelligensen kell hozzáállni bizonyos szituációkhoz. Amelyekre sem a vallás sem más egyéb világnézet nem megoldás.
  Az embert az agyméret különbözteti meg a többi földi, természetesen evolválódott élőlénytől. Az egyetlen csúcsragadozó, mely emiatt uralja a bolygót, amely az egyetlen élőhelye, képes lehetne arra, hogy önmagát kordában tartsa a saját hosszútávú érdekében. Csak ugye benne van a „pavlovi” reflex, amit a mai napig nem tud levetkőzni. És ez azért van, mert természetesen evolválódott, nem pedig teremtetett.

 42. 41 „római katolikus egyház képviselői az elmúlt 2000 évben rengeteg értelmetlen népírtást, gyermekek halálát, jogtalan területszerzést rabigába hajtást vitt véghez.”
  – őszintén mondom, nem tudom, mire gondolsz.

  A gyarmatosítást nem az egyház végezte, hanem a különböző uralkodók például.

  Bedő Imrének van néhány kiváló könyve, ezekben levezeti, hogy a civilizáció alapja a monogám házasság. Ezt a szexuális forradalommal megfúrták, 50 év, egy emberöltő elteltével össze is omlik a civilizáció. Itt tartunk.

 43. Ábel, alapvetően a rasszizmus a fehér felsőbbrendűségből adódik. Amit anno az ókori spanyol — francia – angol hordák a kereszt alatt szentesítve vittek véghez. Lehet mosdatni a szerecsent, de sok értelme nincs. Komplett bennszülött falvakat, városokat mészároltak le. Ebben a római katolikus egyház is óriási szerepet vállalt.
  Idillikus válási dogmákkal nem lehet mit kezdeni, ha maga a kitalálója pusztán saját státusz elfogadtatása érdekében tömegeket tart rabigában, vagy gyilkol meg.

 44. A szexualitás nem tudom hogy került ide. De ha már itt tartunk, olvastál e valaha ókori görög verseket?
  Nekem volt szerencsém olvasni 12 – 13 éves koromban.

 45. 45.

  Idillikus vallási dogmákkal nem lehet mit kezdeni, ha azokat arra használják, hogy tömegeket tartsanak vele rabigában, vagy gyilkoljanak meg.
  (Dehogyisnem, el kell vetni őket.)
  Talán így pontosabb….
  Miről szóltak az ókori görög versek ?

 46. Salom !

  Talán abban egyetértünk ,hogy se Izrael, se a Hamasz nem normális politikai formáció !
  Miután a Hamasz megtámadta Izraelt és kitört a két fél között a háború, azóta mindkét fél tovább veszített maradék normalitásából.
  A háború általában kártékony hatással van a résztvevők ítélőképességére és erkölcsi tartására.
  Láttunk már erre végtelen sok példát.

  Allah akbar !

 47. 45 – A katolikus egyház sosem szentesítette a falvak lemészárlását. Azt a katonák csinálták. A katolikus egyház célja az volt, hogy ezeket a szegény bennszülötteket is elvezesse Krisztushoz, hogy lehetőséget adjon nekik is az üdvösségre.

  Hogy a fehér kinél, milyen szempontrendszer szerint felsőbbrendű, az más kérdés, de tényszerű adatokkal alátámasztható. De ennek semmi köze a kereszténységhez. A kereszténység a szellemi fogyatékostól a zseniig, a rabszolgától a királyig mindenkinek szól.

  46 – Na és hol van ma a hellenikus civilizáció? Hány generációt volt még képes fennmaradni az erkölcsi romlás után?

  És felhívnám a figyelmed, hogy még abban az időben is, amikor a görög férfiak undorító erkölcsi fertőben éltek, nagyon vigyáztak a feleségükre, hogy tiszta maradjon. Igazságtalan, de úgy látszik, működött. Legalábbis elodázta a bukásukat.

 48. Több megrögzött, végzetes tévedésedet artikuláltad.
  A fehér vagy kaukázusi rassz képviselőinek felsőbbrendűsége minden alapot nélkülöz.
  A véletlen körülmények idézték elő, hogy sokáig a fehér ember dominálta a földet.
  Ennek azonban szerencsére vége van.
  A kereszténység hirdetői, propagálói, rengeteg bűnt követtek el.
  Inkvizició , pedofilia , fegyverek megáldása, harácsolás.
  „A melegeket is Isten teremtette” hogy a te nézőpontod szerint fogalmazzak.
  Tehát a nemi életüket,erkölcsi fertőnek nevezni ostoba túlkapás.
  A családot nem gonosz szándékos ármány és nem a háttérhatalom kezdte ki, hanem a fogamzásgátlók megjelenése és a nők munkába állása.

 49. 50 Dehogy nélkülöz minden alapot! Az átlagember mindennapi megfigyelésén túl konkrét adat is van rá:
  https://www.worlddata.info/iq-by-country.php
  A legmagasabb átlag IQ a távolkeleten van, 103-106 körüli értékekkel. Utána jön Európa, 100 plusz-mínusz néhánnyal. Dél- és Középamerika enyhén le van maradva az arab országokkal együtt, Fekete-Afrika brutálisan. És ez még csak az IQ, a munkamorál például legalább ennyit számít.

  A keresztények sem mentesek a bűntől, ahogy senki más ember sem, ez igen sajnálatos, de ezért a kereszténységet hibáztatni éppolyan botorság, mint mondjuk az ateizmust azért, ha egy ateista követ el valamit.

  A melegeket Isten teremtette valóban, de nem melegnek, ahogy egy vakot sem az Isten ver meg a vaksággal. Isten tökéletesnek alkot minket, de menet közben megsérülünk, ami mások és a saját bűneink következménye.

  Egyébként a szexuális forradalomról beszéltem általában, nem kizárólag külön csak a melegekről. Az, hogy a heterók is össze-vissza kefélnek, rengeteg gyerek házasságon kívül születik, mégtöbbnek pedig elválnak a szülei, legalább akkora probléma a civilizáció fennmaradása szempontjából, mint a melegek. Adatok tömege bizonyítja, hogy az apa nélkül felnövő gyerekeknek sokkal nehezebb dolguk van a szocializációval, sokkal nagyobb arányban lesznek közülük bűnözők és különböző mértékben diszfunkcionális felnőttek.

  Sem a fogamzásgátló sem a nők munkába állása nem spontán jelent meg, mindkettő tervezett, szisztematikus munka eredménye. Igen naiv vagy, ha azt gondolod, hogy azok, akiknek hatalmuk van az emberek fölött, nem terveznek és nem hajtatják végre a terveiket a gondosan felépített apparátusaikkal.

 50. Természetesen mindenki abban hisz és abban nem, amiben akar!
  Én például nem hiszek se Istenben, se a háttérhatalomban.
  A család szándékos felbomlasztásának felvetésére, Tibor ba’ – tól tanult választ adnék.
  Ha 10 000 ember egyszerre nyitja ki az esernyőkét, az nem összeesküvés és nem a háttérhatalom műve, hanem az az oka, hogy eleredt az eső !
  A fogamzásgátlók szabadították fel a nőket a körülmények által kikényszerített sokgyermekes anyaság szerepéből, ami többezer éven át – legeslegkevésbé sem szabadon választott – sorsuk volt.

 51. 52 – Nem muszáj szeretni a patriarchátust, de tény, hogy ezen alapul a civilizáció. Minden civilizáció. Enélkül vége.

  Az más kérdés, hogy erősen kétlem, hogy a legtöbb nőnek olyan sokkal jobb lenne egy cég számára gürizni, mint a családja számára, vagy hogy jobb macskákkal magányosan megöregedni többszáz egyéjszakás és több abortusz után, mint szerető gyerekekkel és unokákkal körülvéve, de most már nagyon messzire kanyarodtunk az eredeti témától.

  Ha az Iszlám győz, akkor hamarosan Európában is bevezetik a legkeményebb nőelnyomást, és a csadorba kényszerített nők vissza fogják sírni a párszáz évvel ezelőtti „elnyomatásukat”.

 52. Ma a világ nőinek cirka egyharmada, már szabadon eldöntheti, akar e gyermeket, illetve hányat akar.
  Sok kártékony jelenséget is produkálnak a világ változásai, de ezt feltétlenül pozitívumként , fejlődésként könyvelhetjük el.

 53. 54 – Élvezd ki a rövid időben, amíg még alkalmad van rá!

  A balos idióták nem veszik észre, hogy az Iszlám, amit támogatnak, őket fogja legelőször és legalaposabban eltörölni az életellenes agymenéseikkel együtt.

 54. 54 Az egy dolog, hogy eldönti, az meg sokaknak egy sokkal nehezebb kérdés, hogy lesz-e gyereke, akiről döntött. Egyre több a meddő felnőtt, és ennek kizárólag az az oka, amivé a civilizációnk fajult – ezerféleképpen, de mégis egységesen.

 55. ÁBEL.
  A véleményeid sorszámat kár lenne felsorolni, olyan sok,
  hogy csak a helyet foglalná.
  Amit és ahogyan elővezetsz, kezdve a 15. sz. véleényedtől,
  (a fröcsögéseket nem olvasom végig, ) bárhogyan szépítenénk
  finomítanánk azok szintiszta = ZSIDÓGYŰLÖLETET tükröznek.
  Nem szívesen lennék még a szomszédod sem.

 56. 57 – Akkor félreértettél. Nem kedvenceim a zsidók általában, de gyűlölni nem gyűlölöm őket. Némelyikükkel szemben vannak egész specifikus kritikáim, némelyiküket meg kifejezetten szeretem. Mint Bálintot például, akit te is ismersz.

  De azt nevetségesnek tartom, hogy az antiszemitizmust, mint önmagában véve leggonoszabb dolgot tálalod.

 57. ÁBEL, LEHET HOGY VALAMIT NAGYON FÉLREÉRTETTEM !!!

 58. 29. S. Endre.
  „”A védekezés mértéke, nem haladhatja meg a támadás mértékét.””
  A bűnelkövetőnek akkor megkell kapnia a büntetést ha megtérült a kár !!!
  Gáza esetében sem törtnik más, csak hát a buzától nem mindig lehet az
  ocsút elválasztani.

 59. 60 Ezt kifejtenéd, kedves Mihály, mert nem egészen értem, mire gondoltál?
  Milyen kár térül meg? Kire gondolsz mint bűnelkövetőre?

 60. Visszatérve a Hamaszra:
  Jópár éve láttam egy erősen elhallgatott filmet, aminek a címe valami hasonló volt: “Az igazi Hamasz”
  Ebben a filmben szerepelt egy középkorú ember az unokájával. Álltak a dombtetőn és ez az ember mutatott egy látótávolságban lévő gazdaságot és házat, ami be volt kerítve. Elmondta, hogy az egész narancs ültetvényt az apja és a nagyapja hozta létre. A zsidó telepesek elvették tőlük és elfoglalták az egész területüket és a házukat. Amióta ez megtörtént, azóta harcol a család a zsidók ellen. A fia aktív Hamasz harcos, ő is segíti az akciókat. Lehajolt az öt év körüli kis unokához, akinek Hamasz kendő fedte a fejét, megsimogatta. Látjátok itt a legfiatalabb harcos generáció!
  Sosem lesz igazi béke Izraelben, a zsidó nép örök sorsa a vándorlás, űzetés!
  “ A zsidók feszitettették keresztre Krisztust. Azt mondták vére rajtunk és fiainkon… ” Dan
  Jobban jártak volna, ha bejön Hitler igazi terve, a madagaszkári kitelepítés. Ott nyugodtan élhetnének!

 61. Kedves Hanyistók !

  Jézus keresztre feszítése.
  Egyetlenegy modern, világi bíróság nem tekintené bizonyítéknak az események után cirka 40 évvel tett 4 tanú vallomást,
  ( János ,Máté, Márk, Lukács evangéliumok )
  amiknek a függetlensége kérdéses.
  Másrészt a 2023 (!) évvel ezelőtt élt zsidóknak, vajmi kevés közük van a ma élőkhöz.
  Gyakorlatilag minden ma élő ember őskori gyilkosok leszármazottja.

 62. 33. S.Endre.
  „”Izrael jelenlegi terültéről elüldözött arabok”” .. . . . .
  EZ ÍGY, megkérdőjelezhető. — aki akart elment, aki
  akart ott maradt. — ma is működnek számukra még
  iskolák is. — Egy zsidó ( még ha távol van is, ) barátnőm,
  pont egy ilyen iskolában tanárnő Bee’r-Seván.

 63. 64.

  Kedves Mihály

  Ez már csak így szokott lenni.
  Ugyanazt a valódi eseményt, mindenki a saját szemüvegén át nézi és másképpen meséli el.
  Az egyes történetek pedig néha köszönőviszonyban sincsenek.

 64. S.Endre
  Mikor a gázai népirtásról beszélsz, csak azt hagyod figyelmen kívül, hogy a Hamász nem hagy Izrael számára más opciót, mint a Hamász teljes felszámolását, mert azok deklarált célja minden együttműködés, és kibékülés teljes elutasítása, és Izrael állam teljes felszámolása.
  Bármiféle megállapodás, tűzszünet csupán elodázza a további folyamatos támadásokat, gyilkosságokat, és az izraeli állam normális működésének szétrombolását.
  Vajon te mit tennél döntési helyzetben, ha a másik fél eleve elutasít minden más megoldást, mint az országod teljes felszámolását?
  Lehet itt széplelkűsködni, de ha a Hamászban volna a legkisebb hajlandóság valami elfogadható kompromisszumban, akkor a dolog megoldódhatna, de ők szent háborút akarnak.
  Mikor Izrael folytatja a hadműveleteit, ezzel persze kockáztatja sok civil polgár életét, de egyúttal a túszokét is, de nem tud mást tenni, a Hamász felszámolása mellett még a saját elhurcolt polgárainak halála is csak járulékos veszteség, a kisebbik rossz, mert ezzel sok későbbi áldozat elkerülhető.
  Te inkább bevállalnál egy látszat egyezséget a Hamásszal, amit az első alkalommal megszegnének, és folytatnák terrorakcióikat?
  Óriási politikai baki lenne, amit a későbbiekben a nyakadba varrna mindenki, ha folytatódna a Hamász tevékenysége, ami nyilván bekövetkezne, ha meghagyják őket…
  Nem irigylem az izraelieket, igazi 22-es csapdájában vannak, vagy ezt csinálják, vagy elfogadják, hogy felszámolják őket, nincs harmadik út.
  Persze az arabok szemében ők itt egy kakukktojás, szerintem duplán is, egyrészt ősidők óta ellenségként deklarált vallásuk miatt, másrészt az Európából behozott szekuláris államuk és nyugatias életmódjuk miatt, ami látványosan jobb életet kínál állampolgárainak, mint a környező arab államok.
  És hát, valljuk be, a lakosság nagy része már egyáltalán nem az az eredeti sémita nép, aki valaha ott élt, aki rokon az arabokkal, hanem származásában is európai, kazár gyökerű, kevert genetikájú, kinézetében is inkább európai, mint közel-keleti.
  Ennyiben sántít az ősi zsidó múltra hivatkozás…

 65. A népirtás, az népirtás !
  Arra az égvilágon semmi nem mentség.
  Eddig sem voltak ártatlanok, ezután még kevésbé lesznek azok.
  A háborús logika, megháborodott logika.
  Nem normálisak , se a Hamasz, se Izrael !

 66. Nekem még mindig az a furcsa.
  Hogy ha Ádámtól és Évától származunk, hogy lehet különbséget tenni negrid, austraolid, europid, stb ember közt? És miért van ennyi világvallás, illetve azok megreformált alváltozatai, melyek esetleg agresszívabbak a többinél? Ha egy igaz isten van, akkor csak egy igaz világvallás van. Mely az a vallás? Próbáljuk meghatározni azt az egyetlen igaz hitet, ami valóban az egy igaz istent követi. Nincs máshogy gondolom, meg az mégsem úgy van,meg ez sokmindentől függ, mert az pusztán mellébeszélés. Azaz hazugság.

 67. 67 Ha megtámadnak egy országot, akkor kénytelen háborúzni, különben megszűnik létezni. Ebben semmi őrültség nincs, teljesen logikus.

  Nem maradhat fenn ország önvédelem nélkül. Kell immunrendszer a belső és külső támadások ellen egyaránt.

  Ezért szív most Európa, mert módszeresen leépítették az immunrendszerünket. A bevándolrók tömegesen gyilkolják a gyerekeket, de erről beszélni se szabad, mert akkor gonosz rasszistának bélyegeznek az áruló firkászok.

 68. 68 Dan, Te hogy tudsz különbséget tenni a tesód meg a szomszéd között?

 69. Mely európai országokban gyilkolják a bevándorlók tömegesen a gyrmekeket ?
  Van erről hiteles statisztika vagy csak a migráns ellenségképet fényező mendemondák ?

 70. Ábel.
  A testvér közvetlen vérrokon, a szomszéd meg közvetett. Ha mindannyian két őstől származunk. A biblia szerint, ha tudományosan akarjuk ezt megközeliteni, gyakorlatilag vérfertőző kapcsolat áll fenn kezdetek óta. Mindenki tudja, hogy az emberiség nem, vagy részben nem belterjes. Ebből kiindulva nem hinnem hogy maga a teremtéstörténet megállja a helyét. Tehát az alap hipotézis sem kiindulópont.
  Ilyenkor jön a válasz, hogy nem a szó szerintiséget kell figyelembe venni, mert a bibliát nem lehet szó szerint értelmezni. Ha anekdoták tárháza, akkor nem igazán lehet komolyan venni.
  Alapvetően özönvíz után, mikor Noé telepakolta hajóját az erdő állataival, az ég madaraival, meg ugye nyilván emberekkel, már hatalmas az ellentmondás.

 71. 67 S. Endre
  Ábelnek igaza van. ha megtámadnak, akkor csak két opció van. Vagy keseregsz rajta, hogy milyen aljas a másik fél, de te nem vagy hajlandó felvenni a kesztyűt, és letörölnek a világ térképéről, vagy megpróbálsz talpon maradni, ennek minden logikus vonzatát felvállalva, ami nem lehet más, hogy megszünteted a másik fél potenciálját, vagy akaratát, hogy folytassa agresszióját.
  Ne moralizálj, hanem mondjál egy gyakorlatban végrehajtható stratégiát, mi lehet ilyenkor a kiút.
  Te nem érzed, hogy amit javasolsz, az a teljes önfeladás lenne egy mindenre elszánt ellenséggel szemben, aki nem moralizál?

 72. Hubab, igen a támadást vagy meg kell akadályozni, vagy vissza kell verni. Az viszont kérdéses hogy melyik fél milyen harcászati eszközökkel rendelkezik. Ki az elkeseredett, és a támadó vagy a védekező fél szempontjából mi is az igaz harc. Ezt mi alapján ítélik meg, és kik?

 73. Talán megértitek ….
  Ha valaki galádul, erősen valagba rúg , ami nagyon fáj ,annak azért mégsem törhetem el a lábát, hogy ez mégegyszer elő ne forduljon!

 74. 75 S. Endre
  De mi van, ha nem csak rugdosni akar, hanem deklaráltan el akarja vágni a nyakadat, és nem hajlandó ettől a szándéktól elállni, akárhányszor is volt kénytelen véres orral visszakozni?
  Igaz, az is illúzió az izraeliek részéről, hogy a Hamász felszámolásával megszűnik a probléma, mert közben a gázai népességből garantáltan kitermelődik a következő generációs terrorista csapat, hívják azt bárhogy is, hiszen a sok ártatlan „járulékos veszteség” rokonsága, ismerőse az eddigieknél is elszántabban becsületbeli ügyének fogja tekinteni, hogy a végsőkig harcoljon ellenük.
  Reménytelen helyzet…

 75. Hubab. Majd akkor beszélünk terroristákról ha azok minden ok nélkül pusztán börszín vagy vallási entitás miatt hírtelen ránktámadnak. Az elnyomók és elnyomottak közt ha valaki nem tud különbséget tenni az baj. Hatalmas baj. És a jelenlegi világban, amit az ember határoz meg, amely állítólag intelligens, de még sem mert az anyagi javak tulhalmozása a cél, nem pedig azok az igazi prblémák, amelyek nem engedik életben maradni az unokáikat. Hogy is van ez?

 76. Ősi normalitás a kereszténység szempontjából, hogy az elnyomottakat szponzorálják. Azokat segítik akik valóban rászorulnak. Valóban így van, vagy az egész egy meghatározott hazugság. Mert ha egy keresztény eleve különbségek alapján választja ki, kinek segítsen vagy nem, az vagy nem keresztény, vagy emberileg egy kalap szart sem ér.
  .

 77. 79.

  A keresztények , az elesetteket, a bajbajutottakat, a rászorulókat támogatják.
  Talán így pontosabb.

 78. 79 Pusztán azért mert valaki el van nyomva, még nem lesz jó ember vagy ártatlan.

  A palesztinokat támogatni egyet jelent a zsidógyilkosság támogatásával. Vízvezetékből is fegyvert gyártanak.

  Ennek ellenére sokan támogatják őket humanitáriusan, amivel én nem értek egyet. A hamász vezetők luxusban élnek a támogatágokból külföldön, míg az átlag gázait nyomorban tartják.

  Majd ha egyszer hajlandóak lesznek változtatni az alapállásukon, és gyilkolás helyett a fejlődésen jár az eszük, abban lehet majd támogatni őket.

 79. Kedves Ábel és a többi topiklakó

  Ha két őrjöngő, fröcsögő, romlott, gátlástalan, náci, fasiszta, terrorista majomhorda, ismételten egymásnak esik, újra meg újra térdig gázolnak egymás vérében ,akkor engedtessék már meg nekem, hogy különösebben egyikkel se szimpatizáljak !
  Salom !
  Allah akbar !
  Dicsértessék a Jézus Krisztus !

 80. 81 S.Endre
  Hát, ez nagyon szép elvileg, de nem ad megoldást arra az esetre, ha csak egy ilyen őrjöngő, gátlástalan stb. horda nekitámad a másik félnek.
  Ha te is ugyanilyen higgadtan, filozofikusan reagálnál, ha a te saját családodat gyilkolnák meg, hurcolnák el…
  Ez a földi lét nem kínál sok alternatívát, ha élni akarsz.
  Persze lehet azt választani, hogy elfogadod sorsodat, és a rád és szeretteidre emelt gyilkos kezet nem állítod meg.

 81. 82.

  🙂

  Éljen a civilizált Izrael önvédelme !
  Vesszen a terrorista Hamas !

  🙂

  Tudod van aki hajlandó lealjasodni ha megszorongatják, van aki meg nem.
  De azt belátom, a háború legtöbb esetben ledarálja a tisztességet.

 82. 83 A gyilkost megölni nem számít tisztességtelenségnek.

 83. 84.
  Természetesen a gyilkost megölni, ugyanolyan gyilkosság, mint bármelyik másik.
  Legalábbis az Európában érvényes jog szerint.
  Még a halálbüntetést is eltörölték, nyilván nem egészen véletlenül.
  Akinek nincsen rossz érzése azzal kapcsolatban, amit Izrael művelt a közelmúltban, az nem civilizált.
  Kollektív bűntetést alkalmazott rengeteg ártatlant gyilkolt meg.
  Természetesen nem volt kénytelen ezt tenni.
  Ezt úgy hívják bosszú !
  Csak mint tudjuk ők a Kiválasztott Nép, ezért nekik többet szabad mint másoknak.

 84. 85 Természetesen megvannak a szabályozott keretei a gyilkos megölésének, amikor rendben van. Például ha a támadását nem tudod máshogy elhárítani. Vagy törvényes keretek között, bírósági ítélettel. Vagy igazságos háborúban.

  Hogy a modern civilizációkban egy pár évtizedig sikerült fenntartani a rendet halálbüntetés nélkül, az egy rövid kegyelmi időszak volt, ami a civilizációnk és a benne élő emberek fejlődésének a következménye. De most, hogy elárasztanak minket a civilizálatlan hordák, kényetelenek leszünk újra bevezetni, ha fenn akarunk maradni, mert ez csak civilizált népekkel működik. Azokkal se magától értetődően, mert civilizációk kb. 10 000 éve léteznek legalább, és a halálbüntetés mindig is a csomag része volt. Tulajdonképpen gyanús, hogy az eltörlése a civilizáció összeomlasztására irányuló törekvések része.

  S. Endre, hadd kérdezzem már meg: hol voltál Te eddig? Ilyen kiváló parázs vitákat rég folytattam. Eddig nem láttam a neved, most meg Te vagy a legaktívabb, posztokat is küldesz. Mi volt a nicked korábban? Mert feltételezem, hogy nem Tibor bá halála után találtál csak rá a blogra.

 85. 83 S.Endre
  Erre nem tudok mást mondani, mint hogy adjál egy járható utat, egy valós alternatívát, ami kiutat kínálna egy ilyen helyzetből, és nem a te garantált pusztulásoddal jár.
  Nem tisztességes úgy moralizálni, hogy nem tudsz mutatni egy reális alternatívát.
  Az látszik, hogy amíg nem változtat a másik fél alapvető céljain, addig a legoptimálisabb alternatíva a mostanin túl, eltűrni, hogy ezek az események az idők végezetéig újra meg újra bekövetkezzenek, és újra hulljon a nép mindkét oldalon.
  Vagy a zsidók számolják fel saját államukat, és menjenek, ahová tudnak a nagyvilágban,ami megint csak nem sok jót ígérne megítélésüknek…

 86. Ha mondjuk csak egy héttel rövidebb ideig bombáztak volna, az nem jelentette volna a zsidó állam végét.
  Mindig van egy kicsi mozgástér , döntési szabadság.
  Alig hiszem, hogy jó befektetés volt, a jelen izraeli atak.

 87. 88 Egyetértek. Egyrészt még nem számolták fel a Hamászt, nem szabadott volna még abbahagyni. Másrészt valamiért a nyugati mainstream nagyon is ellene fordul a civilizációnk legalapvetőbb érdekeinek, és iszlám-párti propagandát nyom, ami ellehetetleníti a hatékony választ mind Izrael, mind Európa részéről.

  Háború idején elengedhetetlen a média felhasználása a morál megteremtésére, fenntartására. Jelen esetben viszont az európai média az ellenség oldalára áll. Rosszabb, mintha nem is létezne.

 88. 89. Ábel
  Kivel értesz egyet?
  Mintha nem lenne összhangban a tartalom és a számozás.
  Vagy csak elcsúszott a sorszám?

 89. 90 – Azzal értek egyet, hogy „nem volt jó befektetés az izraeli attak” – csak másért, mint ő gondolja. Nagyon erős most az iszlám propaganda, és sokan izrael ellen fordultak mostanában. Még zsidók is, ami szürreális szerintem.

 90. Látom felpörgött a blog rendesen.

  Bálint hozzászólását is kerestem. Jó lenne a helyszínről egy hangulatjelentés az utóbbi hetek történései miatt a világban, például a nyugati közvélemény megosztottságára gondolok.

  Ma olvastam, hogy erős vita folyik az USA-ban, hogy folytassák-e Izrael támogatását.
  Gondolom ez sem túl szívderítő az izraeli polgárok előtt.

 91. 62. Hányistók,

  „Jópár éve láttam egy erősen elhallgatott filmet, aminek a címe valami hasonló volt: “Az igazi Hamasz”
  Ebben a filmben szerepelt egy középkorú ember az unokájával. Álltak a dombtetőn és ez az ember mutatott egy látótávolságban lévő gazdaságot és házat, …”

  Valami koszos arab propaganda film lehetett. A nagypapától valszeg nem elvették, hanem megvették a birtokot, aki eladta, mert azt hitte, hogy jól járt.

  Másrészt viszont ( a hozzászólásod második felével) egyetértek. Azon a földön nem lesz béke.
  Vegyük Ciszjordániát, ahol kb. félmillió zsidó telepes erőszakoskodik, huzakodik a palesztinokkal. Hitük szerint nem adhatják fel az ősi Júdea területét, mert oda várják a Messiást. De ez a várakozásuk hiábavaló, ami abból fakad, hogy anno 2 ezer éve nem fogadták el Jézus Krisztust.

  Súlyosbítja a helyzetet, hogy az ún pünkösdi keresztény felekezetek (Magyarországon a Hit Gyülekezet a legnagyobb ilyen) támogatják őket tévedésükben, azt képzelve, hogy Isten tervében Izrael állama és a zsidók még mindig különleges szerepet játszanak. Ezek a felekezetek azt hiszik, hogy Armageddon csatája ezen a területen lesz megvívva és Jézus második eljövetele ehhez a területhez kapcsolódik, ezért úgy gondolják, hogy a zsidókat minden áron támogatni kell.

 92. 68. Dan,

  „Ha egy igaz isten van, akkor csak egy igaz világvallás van. Mely az a vallás? Próbáljuk meghatározni azt az egyetlen igaz hitet, ami valóban az egy igaz istent követi. ”

  Jó és lényegretörő kérdések.

  Mint Bibliát viszonylag jól ismerő ember egy kb. 2800 éve íródott bibliai szöveg jut eszembe.
  Az Ésaiás 2: 4-6

  „AZ UTOLSÓ NAPOKBAN
  Jehova házának hegye
  szilárdan áll majd a hegyek teteje fölött…
  Ítélkezni fog a nemzetek között,
  és elrendezi* sok nép ügyét.
  Kardjaikat ekevasakká kovácsolják,
  és lándzsáikat metszőkésekké.g
  NEMZET NEMZET ELLEN KARDOT NEM EMEL
  ÉS HADADOZÁST TÖBBÉ NEM TANULNAK.”

  Ismersz olyan vallást, amely többek között arról ismert, hogy tagjai nem hajlandók fegyvert fogni, nem hajlandóak hadakozást tanulni, nem hajlandóak résztvenni a háborúkban még akkor sem, ha ezért megbüntetik őket?

 93. 94 Ebből az idézetből nem következik, hogy az Isten igaz követőinek már most is fel kellene adniuk az önvédelmet. A jövőről szól, amikor arra már nem lesz szükség.

 94. 94.Gyarmathy.
  Noss volt egy világhírű bokszoló (némi irónia, hogy harcból élt meg és az tette világhírűvé) aki nem volt hajlandó bevonulni illetve fegyvert fogni, emiatt egy kis ideig száműzött volt. Gondolom mindenki tudja ki volt az,nem fehér, és nem keresztény.
  Segítek :Muhammad Ali.

 95. 96 Két lehetőség van:
  1. Muhammad Ali vallása, az Iszlám, a béke vallása, dacára annak, hogy a vallási indíttatású erőszak túlnyomó többségét muszlimok követik el, hogy maga a vallásalapító, Mohamed is több embert megölt, megöletett, háborút vezetett, és hogy a Koránban is harcra szólít fel a hitetlenek ellen
  2. Muhammad Ali elsősorban nem a hazája, hanem a vallása iránt érzett elkötelezettséget, és nem akart harcolni az ország számára, ami otthont adott neki – amit akár hazaárulásnak is lehet nevezni

 96. Muhammad Ali ,hazaáruló volt, mert nem vett részt az Usa tök értelmetlen és meddő népirtásában, amit az Vietnám ellen elkövetett.
  Más szögből nézve, pedig egyértelműen egy Hős Békeharcos !

 97. 98 – Az tény, hogy a vietnámi háború egy nonszenz volt, abból a hippik is kimaradtak, és teljesen igazuk volt. Ezt a hazaárulózást most visszaszívom. Viszont arra hegyezni ki a dolgot, hogy akkor milyen békés vallása lett volna Alinak – ez a valóság teljes figyelmen kívül hagyása.

 98. Ábel

  A keresztény Biblia, a muzulmán Korán, a zsidó Talmud alapján, tetszés szerinti ideológiák teoretikus irányelvek kinyilatkoztathatóak.
  Ezek a „Szentírások” végtelenül ellentmondásosak és heterogének.
  Igazából, racionális, pláne tudományos alapon a legeslegkevésbé sem vehetőek komolyan !
  Az elvakult hit azonban kritikátlan.

 99. 100 A Szentírás különböző műfajú szövegek gyűjteménye, amik alapvetően nem tudományos igénnyel születtek. Például Jézus szívesen beszél parabolákban, ami egy költői eszköz. Hogyan és miért akarsz egy költői szöveget tudományosan kiértékelni? Ez nonszenz.

 100. Úgy beszélsz Jézusról , mintha biztosan tudnád, hogy egy valóban létező személy volt.
  Erre azonban nincsen hiteles bizonyíték.
  De hinni természetesen szabad ebben.
  Egy költemény gyűjteményre – Biblia – esküdni vajon nem nonszensz ?

 101. 95. Ábel,

  Csupa nagybetűvel írtam a kezdő sorát a szövegnek.

  „AZ UTOLSÓ NAPOKBAN”…
  Ez a kifejezés sok más helyen is megjelenik a Bibliában, Jézus próféciáinál éppúgy, mint Pál írásainál és mindig olyan időre utal, amikor még létezik a romlott emberi világ és társadalom.
  Egyébként nekem úgy rémlik te vallásos vagy, biztosan tudod mire tanította meg Pétert Jézus a letartóztatásakor. „Tedd helyére a kardot, mert aki kardot(fegyvert) fog kard által vész el.”
  Hogyan értették ezt a tanítást az első századi (azaz az ős) keresztények?
  Történelmi források bizonyítják, hogy nem fogtak fegyvert, nem vonultak be a római seregbe még akkor sem, ha kényszeríteni próbálták őket erre.

  A téma és Dan kérdése kapcsán tehát érdekes, ha van egy igaz vallás ma a földön, akkor annak hívei ma sem tanulnak hadakozást és nem tapad hozzájuk vér. Semmilyen parancsra nem hajlandóak harcolni és megölni másokat.

 102. 103 – persze, hogy biztosan tudom. És nemcsak volt, hanem VAN.

 103. 104 A szövegrészletből kiderül, hogy az utoló ítéletről van szó. „NEMZET NEMZET ELLEN KARDOT NEM EMEL” – tehát egyik se. Mert aki emelt volna, azt már elítélték, nem zavar több vizet.

 104. 92. Gyarmathy:
  “ Valami koszos arab propaganda film lehetett. A nagypapától valszeg nem elvették, hanem megvették a birtokot, aki eladta, mert azt hitte, hogy jól járt.”

  Szerinted megkérdezték a zsidó telepesek az arabokat, hogy el akarják-e adni az őseik földjét?
  Ugyanúgy zajlott ez is, mint nálunk ‘45 után. Vagy beszolgáltattad, vagy elvették, papíron pedig kiutaltak egy nevetséges összeget.

 105. 105.

  Őszintén mondom, hogy irigyellek.
  Sokkal jobban jársz, mint mi a „hitetlenek”

 106. 108-109
  Ezzel én is tisztában vagyok, de csak afféle szkeptikus módjára.
  Ugyanis ha valaki kétségek nélkül hisz, nem zavarják a bizonyíthatatlan alapok, annak megvan az az óriási haszna, hogy ha hitének esetleg még sincs valós alapja, és a halálakor meg is szűnik létezni, soha nem fogja csalódás érni, mert tudata utolsó pillanatáig a reményben fog élni, és soha nem fog szembesülni esetleges tévedésével.
  Ahogy az öngyilkos merénylő muszlim is boldogan hal meg mártíromságának, és a túlvilági jutalomnak tudatában.
  Aki viszont nem hisz az örök életben, az egy életen át szembenéz a kikerülhetetlen elmúlással, ahogy Tibor bá’ is tette.
  Tehát jobb a hívőnek, de engem pusztán ez nem tud megvesztegetni, hogy feladjam saját világlátásomat, amiről meg vagyok győződve… 🙂

 107. Csatlakozom az előttem szólóhoz.
  Ugyanez az én véleményem is.

 108. 110-111: Nézzünk rá független nézőpontból! Vagy nekem van igazam a hitemmel, vagy nektek a hitetlenségetekkel. Ha nekem van igazam, akkor már most is jobban érzem magam, jobban élek, halálom után pedig örök boldogság vár rám az örök kárhozat helyett. Ha nektek van igazatok, akkor csak most érzem jobban magam, halál után ugyanaz vár ránk. Tehát mindenképpen jobban járok.

  De ez nekem is kevés lenne. Isten létezéséről és az Ige igazságáról személyes tapasztalatok, és barátok, ismerősök tanúságtételeinek a tömege győzött meg igazából.

 109. 112.
  Nekem egyetlenegy Isten élményem volt.
  Komolyabban kéne vennem ?

 110. Izraeli a heves támadások alatt álló Gázai övezetben megölt 14 ezer 128 palesztin 74 százaléka nő és gyermek volt.

  “Körülbelül 1,7 millió palesztint telepítettek ki október 7-e óta, és ez a szám a Gázai övezet lakosságának csaknem 80 százalékának felel meg”-így áll az ENSZ palesztin menekülteket segítő közel-keleti ügynöksége (UNRWA) nyilatkozatában.

  A november 21-ig kitelepített 1 millió 37 ezer palesztin az UNRWA 156 létesítményében szerzett menedéket szerte a Gázai övezetben, beleértve az északi régiót is.

  A Gázai övezet középső részén, valamint a déli Khan Yunis és Rafah régiókban az UNRWA 99 létesítményében hozzávetőleg 877 ezer kitelepített személy tartózkodott, és emlékeztettek arra, hogy 14 ezer 128 embert október 7-e óta halt meg a Gázai övezetben izraeli támadásokban.

  Mielőtt az izraeli erők október 12-én a kitelepítésről döntöttek, körülbelül 160 ezer kitelepített palesztin tartózkodott az UNRWA 57 létesítményében Gázában és az északi régióban.

  Bocsássatok meg nekik, mert nem tudják mit cselekednek !

 111. 113 – Ezt neked kell tudnod. Azt mondják, a természettudományban már egyetlen kísérleti eredmény is megcáfolhat egy elméletet. A gyakorlatban persze nem ez a helyzet, inkább megpróbálják megismételni, hogy jöjjön elő újra, hogy meg lehessen magyarázni.

  Az istenélmény nem egészen olyan, mint a természeti jelenségek, nem jön elő automatikusan bizonyos paraméterek együttállásakor, hanem ajándék, de azért lehet tenni érte, hogy megismétlődjön. Nyitott szívvel kell keresni.

 112. Összefoglava.
  Vallástörténeti vita kerekedett elég hamar.
  Abban érthetek egyet, hogy magát a vallást és az isten hitet az ember találta ki.
  Azt is hogy a képviselői és gyakorlói emberek, akik gyarlók. Tehát eme szellemben bárhogy tudták korokon keresztül a saját egyedi felfogásukhoz igazítani. Kényükre – kedvükre, ezzel sok halált okozva.
  Tehát a végső tényállás az, hogy maga az összes egyház képviselői rosszak, és amint tudnak visszaélnek a hatalmukkal. Ennek következménye a hitvallás, hovatartozás szerinti szándékosan fenntartott ellentét ember és ember közt.
  Nagyjából mint a politikában.
  Akkor azon kívül hogy itt erkölcsiségre is történt hivatkozás, mi az a tényleges erkölcs ami valós?

 113. 117 „Abban érthetek egyet, hogy magát a vallást és az isten hitet az ember találta ki.” – valakivel biztos egyetérthetsz ebben, de velem nem.

  „Azt is hogy a képviselői és gyakorlói emberek, akik gyarlók” – ebben már igen.

  „Tehát a végső tényállás az, hogy maga az összes egyház képviselői rosszak, és amint tudnak visszaélnek a hatalmukkal. ” – Azért messze nem mindenki rossz. Voltak rossz pápák, például a reneszánsz pápák, akiknek a viselkedése egyházszakadáshoz vezetett, de volt nagyon sok jó is. II. János Pál például. De a tibeti Láma is elég rokonszenves, hogy mondjak egy nem-keresztény példát is.

 114. A vallások rengeteg visszaélésre adtak és adnak alkalmat.
  Sok sok háború okaként nevezhetőek meg.
  A hívők között cirka ugyanannyi a bűnöző, mint a ” hitetlenek ” között.
  Tehát én nem tudom egyik vallást sem, jótékonynak és termékenynek tekinteni.

 115. 120 – Vannak vallások amik kifejezetten felszólítanak a visszaélésekre a „szent” szövegeikben, és vannak, amik tiltják a visszaéléseket, és a vallás ellenére követik el azokat. Szerintem azért ez egy lényeges különbség.

  Sok olyan esetről tudok, amikor valaki vallásos ébredés, megtérés hatására tért jó útra, olyanról viszont még sose hallottam, hogy a kereszténység motivált volna valakit bűnelkövetésre.

  Az igaz, hogy előfordulnak olyanok is, akik egy látszólagos vallásosságot használnak takaróul, hogy elrejtsék a kirívóan bűnös életüket, de ez inkább róluk szól, mint a vallásról. Az is igaz, hogy aki a gödör alján van, az sokszor nyitottabb a megtérésre, mint aki jól és könnyen él. „Lukács 5:31-32 Jézus így válaszolt nekik: Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket megtérésre.”

 116. Kedves Ábel

  Hogy egy szép bibliai idézettel válaszoljak Neked:

  „Gyümölcseikről ismered meg őket.”
  Az aranyban dúskáló Vatikán a pedofil papok és az inkvizíció is mind a kereszténység gyümölcsei.

 117. 122 A pedofília nem a kereszténység gyümölcse, hanem annak ellenére létezik. Minden társadalmi csoportban előfordul legalább akkora gyakorisággal, mint a papok között. Az egyház vezetésének bűne ezzel kapcsolatban az, hogy túlzott és félreértelmezett irgalommal kezelte az ilyen ügyeket, ahelyett, hogy gyökerestül irtotta volna. Mint annak idején az inkvizícióban, de neked az se tetszik.

 118. Mi haszna a kereszténységnek, ha létezése és működése ellenére továbbra is ugyanúgy tobzódik a bűn, mint előtte ?

  A vallásháborúkat és az enyves kezű deviáns szektákat nem is említettem, akik mind magasra tartják a keresztet.

 119. 124 –
  1. Nem ugyanúgy
  2. Senki nem mondta, hogy a kereszténység eltörli a bűnt vagy a szenvedést a Föld színéről – legalábbis nem az utolsó ítélet előtt. Nem is ez a fő célja, hanem hogy lehetőséget adjon az embernek, hogy ismét egységben lehessen Istennel.

 120. 126

  Ugyanazt gondolom erről mint anno Tibor ba’ !
  A vallás a babona fejlettebb változata csupán.
  Kialakulásának és nagy népszerűségének titka az emberek halálféleleme.

 121. 126 – Nálam ez nem működik. Én könnyebben megbékélnék a megsemmisülés gondolatával, mint az örökléttel. Nehezen tudom a létezést olyan kellemesnek elképzelni, hogy ne legyen terhes azt örökkön-örökké folytatni.

  A babonákat egyébként tiltja a kereszténység. Ellene mond az első parancsolatnak.

 122. Ábel.
  Busójárás” babonából ” valószínűleg pogány népszokásból adódik.
  Húsvéti locsolkodás néphagyományból, mely valószínűleg szintén pogány népszokás.
  Nyilván a népi hiedelmekkel” keveredve” könnyebb eladni egy vagy több dogmát.
  Boszorkányégetés szintén egy hiedelem. Leginkább undorító módja a hatalom gyakorlásának. Ha valaki ezt rendjén valónak tartja, az nem éppelméjű ember.
  Az egyházak szentjei nem isteni szentek, hanem emberi szentek.
  Nem az egy isten hittel van a probléma, hanem azzal hogy ahány vallás annyi egy igaz isten van. Ami valljuk be igen ellentmond sok felfogásnak. Maga a teremtés történet ellentmond a valóságnak.

 123. A „Szent Biblia” azok számára „Isten szava” akiket már öntudatlan kisgyermekként a keresztény hit elfogadására indoktrináltak.
  A hit hasonlít a szerelemhez, felülírja a racionalitást, a logikát és a józan ítélőképességet.

 124. Re: S.Endre
  A Bibliában tiltva van a szöveg átírása, rövidítése, törlése. Hányadik Biblia átdolgozásnál tartunk?
  Erre mit csinál minden keresztény egyház?
  Lefordítja többé kevésbé jól, ergo élből elköveti az Isteni tiltást.

  Mondjuk érthető a tiltás ha nem szövegként tekintünk rá, hanem egy kódszövegként, hisz ez az Élet könyve. Keresztrejtvényt sem lehet megfejteni az eredeti nyelv helyett más nyelven, mert semmi sem fog passzolni…

 125. ZELENSZKIJ

  Ukrajna drónkövetelője !

  🙂 LOL

 126. 130 – Az Újszövetség nem is maradt meg eredeti nyelven. A Tórát még lehetne héberül olvasgatni – ha megtanulnánk, de az Újszövetségből a Vulgáta az „eredeti”. Nem mondom, hogy nem ront minden fordítás még rajta valamennyit, de szentségtörésnek már nem számít a további fordítás.

  A kereszténységben azért nem számít ez annyira, mert akármilyen nyelven is olvassuk, nem a saját eszünkre hagyatkozunk az értelmezésben, hanem a Szentlélekre. A helyes szentírásolvasás ima, amiben a Szentírás szólni tud a mostban hozzám, és az is lehet, hogy olyan módon, amire az eredeti szerző nem is gondolt. Ez teljesen rendben is van addig, amíg az értelmezést a Lélek vezeti.

  129 – Megint nem stimmel, kiskoromban ateistának neveltek, felnőttként tértem meg, egyetemmel a hátam mögött és formális logikával a tarsolyomban.

 127. Az iszlám veszélyeit értem , a terjeszkedő autokráciákét is a wake kockázatát nem.

 128. 132. Ábel
  Vajon miért csak 2000 évvel ezelött küldte el üzenetét Isten Jezuson keresztül?
  Jóval régebbi civilizációk is léteztek!
  Miért nem mondjuk kb 200000 évvel ezelött? Érthetetlen hogy miért nem!
  Meg az is érthetetlen és logikátlan, hogy miért nem az összes kontinensre küldte?
  Egy mindenhatónak ez nem okozhatna problémát!
  Ráadásul minden kontinensen más mesevilág/vallás alakult ki! Ez is beszédes!
  Nem értem azokat a felnőtt egyedeket akik ugy hisznek a mesékben/vallások általl sugallt történetekben, mint a gyerekek a Mikulásban, vagy a „gólya hozza történetben”!
  .
  a bibliban van vagy 500 ellentmondás,
  a többi szentkönyv is hemzseg a valótlan állításoktól!
  miért kell ezen marhaságokra alapozni egy világnézetet?

 129. 132. Ábel,

  A legtöbb mindennel egyetértek, amit írsz, de ez nem oké:
  „Az Újszövetség nem is maradt meg eredeti nyelven”

  Több mint 5000 görög nyelvű kézirat maradt fenn a Biblia úgynevezett Újszövetségi részéből, azaz a keresztény iratokból, igaz van sok olyan, ami csak ennyi, mint a Rylands-papirusz, amit i.sz. 125 körülire datálnak.

  #https://hu.wikipedia.org/wiki/Rylands-papirusz

  A görög nyelvű kéziratok nagy száma az évek folyamán lehetővé tette a görög nyelvészeknek, hogy egy szépen letisztázott görög szöveget hozzanak létre. A bibliafordítók általában ezt a görög mintaszöveget használják a fordításaik elkészítésénél (és nem a Vulgata-t, ami ugye latin nyelvű és nem a Biblia eredeti nyelve).

 130. 130. Dajtás,

  „A Bibliában tiltva van a szöveg átírása, rövidítése, törlése.”

  A Biblia szövegének(mondanivalójának, értelmének) meghamisítása van tiltva.

  Ha nem volnának fordítások, akkor hány ember olvashatná a Bibliát manapság?
  Elég kevesen vannak, akik bírják a Biblia eredeti nyelveit (óhéber, arám és görög).

 131. 135. mode,

  „Vajon miért csak 2000 évvel ezelött küldte el üzenetét Isten Jezuson keresztül?”

  Amikor Jézus élt, már a Biblia nagy része létezett héber nyelven. Sőt létezett már egy fordítás is, tehát az akkori világ legelterjedtebb nyelvén, görögül is olvasni lehetett a Biblia első 39 könyvét (amit ma ószövetségnek ismernek sokan).

  „Meg az is érthetetlen és logikátlan, hogy miért nem az összes kontinensre küldte?
  Egy mindenhatónak ez nem okozhatna problémát!”

  Tudtad, hogy a Biblia ma a földön élő emberek több mint 99%-ának saját anyanyelvén elérhető?
  Több milliárd példányt adtak már ki belőle több, mint 2200 nyelven. Abszolút bestseller.
  Úgyhogy a Mindenhatónak tényleg nem okozott problémát. 🙂

 132. Kábé pont annyira népszerű – bestseller – a Biblia ,
  mint a haláltól való félelem ellenszere a hiszékenység.

 133. 138. Gyarmathi

  Teljesen mindegy a példányszám, akkor is csak mese marad!
  Amerika felfedezése elött olvasták a bibliát a maják vagy az észak-amerikai indiánok? Nem!
  Tehát nem kijelenthető hogy a „Mindenhatónak nem okozott problémát”.
  Ha valami isten azt akarja hogy teljes bizalommal higgyenek benne akkor minden kontinensen egyszerre és egyforma historiákat kellett volna terjeszteni.
  De nem így történt és ezért (is) sántít az összes vallás meséje.

 134. 139-140.

  Nem akarlak benneteket semmiről sem meggyőzni. Mindenki azt gondol, abban hisz, amiben akar.
  Ha nektek mese, hát legyen.

  Ha jól sejtem, ti is annak a Jézus Krisztus nevű embernek a születésétől számítjátok az időt, aki azért elég érdekes dolgokat mondott. Nekem sokat segít a világ megértésében.

  „Úgy gondolom, a Biblia a legjobb ajándék, amit Isten valaha is adott az embernek” mondta ezt Abraham Lincoln, az Egyesült Államok 16. elnöke.
  Még ezt is mondta róla: „Tisztánlátásomat egyszerűen a Biblia olvasásának köszönhetem. „

 135. 141. Gyarmathy

  Hová lettek a régebbi istenek? Zeus, Poseidon, Mars … stb, vagy az egyiptomi istenek, Ré, Horus … stb, vagy az indiánok nagyManitou-ja?
  KIhaltak, elmúltak, vagy csak kimentek a divatból?
  Nem látod ezeket a dolgokat logikai bukfencnek?
  Nem az lenne a helyes következtetés, hogy minden kontinensen, régióban más más meséket találtak ki az emberek a természet jó vagy rossz megnyilvánulásainak magyarázatára?
  Mi a véleményed a többi vallásról?
  Jópár azt állítja hogy az ő istene az egyetlen és az igazi isten.
  Márpedig ha több vallás ezt állítja akkor is csak egy lehetne igaz, a többi hamis!
  Na de melyik?

 136. 142 – A politeista vallások általában nem állítják magukról, hogy az övék lenne az egyetlen igaz isten. Ezt a monoteista vallások állítják, amik viszont elvileg ugyanazt az Istent imádják. A muszlimok Allahjáról ugyan nem vagyok meggyőződve, hogy ugyanaz.

 137. Minden vallás úgy kezdődik és úgy folytatódik , hogy a tudomány által nem bizonyított tényeket kell elhinni.
  Aki hajlik erre, ám tegye.
  Számomra evidens, hogy a vallás és Isten az emberek találmánya.
  Rengeteg visszaélést és szenvedést okoztak a vallások cserébe a boldogító hamis tudatért.

 138. Itt egyet tudok érteni Endre megfogalmazásával. Szerencsésnek érzem magam, hogy világképem nem szorul rá valami transzcendens megtámogatásra.

 139. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a nagyszámú sebesült izraeli harcosok közül hányan kaphattak már a – törmelékrengetegben – a csatatér egy körben biztosított zugában helyszíni vérátömlesztést?
  A vérszállító drón, ifv-mód vagy koordináta alapján találja meg a gyógyszolgát (cls katona) és a sebesültet? Időben ez mennyi lehet, míg rádión jelentik és megérkezik a megfelelő vércsoport?
  A törnikék-kel mi van ilyenkor? Leveszik, meglazítják?
  Több drón áll készenlétben egyszerre a különféle vércsoportokkal vagy hogy? A szállítódrónt mi biztosítja?
  Vagy eleve a digitális katonák ruháján lévő szenzorok online csatlakoznak a műveletirányító szoftverhez?

  Nagyon érdekes ennek a logisztikája…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük