(2613) A III. vh. egyik hajnala

Tibor bá’ online

 

Az I. vh. résztvevői, a gyarmatosító és a gyarmatosítani akaró országok között az ellentét évek óta fennállt, ám a háború tényleges kitörésére egy jelentéktelen merényletre volt szükség. Jelentéktelen, mert a háború 15 millió ember életét követelte, amihez képest egy trónörökös és feleségének halála gyakorlatilag semmi.

Ez azért jutott az eszembe, mert könnyen kitörhet a III. vh. Ami valószínűleg az egész emberiséget el fogja söpörni egyetlen szíriai város, vagy néhány száz felkelő miatt.

Trump amerikai elnök öt hónapja arról beszélt, hogy az amerikai csapatokat visszahívja Szíriából. Most pedig segget csinálva a szájából újabb 1900 katonát küld oda, és pofátlanul fenyegetőzik.

Két nappal ezelőtt (2018-09-08) Amerika hivatalosan bejelentette, hogy a szíriai észak-keleti (törvénytelen)megszállását határozatlan időre meghosszabbítja, Iráni katonáknak el kell hagynia Szíriát (akik a törvényesen megválasztott szír elnök kérésére vannak jelen), és damaszkuszi rezsimet meg kell buktatni. Ne is mondjam, mind a három célkitűzés ütközik Putyin elképzelésével.

A szíriai témával hivatalosan megbízott James Jeffrey Törökországba ment, hogy megpuhítsa Erdogant, aki ide-oda hajlong, mint Rákosi középparasztja. A látogatás után a Teheránban tartózkodó és Iránnal, Oroszországgal hatalmas szövetséget szövögető Erdonga kijelentette: 1) A tűzszünetet meg kell hosszabbítani (ami alatt fel lehet készülni a küszöbön álló szír-orosz támadásra), 2) A 12 felfegyverzett csoportot, beleértve a HTS-t is (Hayat Tahrir al Sham) le kell fegyverezni. 3) Törökország ki fog képezni egy új felkelő csoportot Idleb (az utolsó felszabadítandó terület) megszállására, akik török parancsnokság alatt fognak állni. 4) Akik ellenállnak, azokat terroristákhoz méltó módon meg lesznek semmisítve.

Az egész szépséghibája, hogy a HTS ellenőrzés alatt tartja Idlebet. Az orosz-iráni-szír koalíció fel fogja szabadítani Idlebet, mert Washington blöfföl. Amerika egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy ezt a műveletet megakadályozza. Illetve, ha megpróbálja, akkor az amerikai és az orosz erők szembe találják magukat egymással. Nem (nagyon) valószínű, hogy ezt a rizikót Washington felvállalja.

Putyin (vagy tanácsadói) valószínűleg tudják, hogy ők készen állnak a támadásra. [orosz tengeri hadgyakorlat tegnap befejeződött a Földközi tengeren, a szír kormánycsapatok támadó állásaikat elfoglalták] Ha a támadást most elhalasztják, időt adnak Amerikának a felkészülésre.

Ez fellelhető Putyin teheráni szövegéből: „Ami a tűzszünetet illeti, az szerintünk elfogadhatatlan, mert a civil lakosság megvédése ürügyén a támadás alatt álló terrorista csoportokat ki akarják menteni a területről, miközben a szír kormánycsapatokat iparkodnak gyengíteni.”

Ez alkalommal ügy tűnik Putyin nem akar kompromisszumot kötni. Ugyanis figyelmeztette az amerikai hadvezetést, hogy hamarosan támadást indítanak az ISIS erők ellen, akik (és itt a pont) amerikai védelem alatt állnak, ráadásul nem rég megpróbálták (sikertelenül) visszafoglalni Palmirát.

Szó, ami szó, ilyen közel még sohase állt a két fél ahhoz, hogy egymás katonái töltött fegyverekkel farkasszemet nézzenek egymással. Ha összecsapnak, s itt is, ott is lesz néhány tucat halott, abból még vissza lehet táncolni, de ilyen esetben nem ez szokott történni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

261 gondolat erről: „(2613) A III. vh. egyik hajnala

  1. Pár napja mondta el egy interjuban Putyin hogy „Sziria teljes területét felfogják szabaditani” ezt eddig még nem hangzott el. És elég sok mindent jelenthet.

  2. Meg tegnap elkezdődött a muszkáknál a Vosztok (Kelet) 2018 hadgyakorlat. Kb. 300.000 főt mozgatnak meg 1 hét alatt, továbbá 36.000 db MBT, IFV, APC; 1000 db repülőgép, helikopter; és kvázi az egész Északi-, és Csendesóceáni-flota meg lesz mozgatva. Ez kb. felér egy háborús mozgósítás elpróbálásával, mert ez nem semmi logisztikai felkészültséget feltételez! A hargyakorlat már a szíriai tapasztalatok figyelembevételével és felhasználásával kerül végrehajtásra.
    https://youtu.be/QZ4aW2PpsNU

  3. Indikátor lehet az olaj ára.
    http://www.olajar.hu

    A lufi pukkadhat a balkánon is. Ott határrendezési viták vannak.
    Ez már közelről érinthet bennünket.

  4. 2 – Python:
    Ekkora erő megmozgatása rengeteg pénzbe kerül. Ezt Putyin nem költheti el ok nélkül. Különben is egy hadgyakorlat célját sokkal kisebb létszámmal is meg lehet valósítani. – A végső kérdés az atom. Amerika hozzá mer-e nyúlni, mert különben biztos veszteni fog.

  5. Soha sem lehet tudni, hogy mi lesz az a gyújtó szikra, ami ezt az igen veszélyes keveréket begyújtja! Az elmúlt 5 évben jó pár ilyen volt, de szerencsére elmaradt a világ égés. De az biztos, hogy előbb vagy utóbb kirobban. Sajnos nem tarthat ki a szerencsénk örökké! Nem lehet egymás után minden évben hatost dobni.

  6. 5:
    Te ilyeneket olvasol? Na jó, ehhez jogod van, de van képed ide belinkelni? Ne haragudj, de kitörlöm.

  7. 4.Tibor bá
    …”Ekkora erő megmozgatása rengeteg pénzbe kerül. Ezt Putyin nem költheti el ok nélkül….”
    Pontosan!!!
    Egy ilyesméretú gyakorlat eszméletlen kiadásokat jelent, amit ok nélkül senki nem vállalna, főleg nem egy ország, amelyet …háát… nem vet fel a pénz.
    A hadseregek általában évi kettő, nyári, illetve téli gyakorlatot szoktak tartani, de ezek minden esetben rutin, előre betervezett és
    kisméretű gyakorlatok, csak éppen hogy már el ne aludjon a sereg .
    Aki ekkora gyakorlatot rendez, méghozzá eléggé szokatlanul ősszel, annak szerintem két célja lehet:
    Demontstrálandó aziránt, kit illet, hogy van itt ám komoly erő, vagy a valós, közelgő bevetésre való felkészülés.
    Nem tudjuk, melyik fegyvernemre-légierő, illetve haditengerészet – van helyezve a hangsúly, azaz ők milyen nagyságrendben vannak jelen és mennyivel több időt vannak foglalkoztatva, mert ezen két faktor játszhat meghatározó szerepet, ha netán Sziriáról volna szó, ami fölöttébb valószinú.

  8. Kedves Tibor bá’!
    Nem „olvasom”, csak ráakadtam.
    Gondoltam, hogyha TE is írtál posztot Nostradamuszról, akkor ez is érdekes lehet.
    De rendben, az a TE blogod, itt TE döntöd el, hogy mi a hülyeség, és mi nem.

  9. 8:
    Nostradamusz is hülyeség, de „történelmi”, senki se veszi komolyan. De ha szerinted érdekes, linkeld be újra, 😀 én is tévedhetek.

  10. 7: Bálint! Az oroszoknál minden évben van vagy két tucat átlagos hadgyakorlat egész évre szétosztva, a kiképzés pedig folyamatos. Megsúgom, még a szíriai kontingenst is a hadgyakorlatokra elkülönített keretből finanszírozták évekig. 😛 😉 Ezeken túlmenően minden évben van egy előre bejelentett nagy hadgyakorlat. Páros évben a Vosztok/Kelet páratlanban a Zapad/Nyugat. ’16 -ban az akkori kelet hgy. is kb. 122ezer főt mozgatott meg. Ez a mostani persze külföldre is szól, de belföldre is. A tervezett nyugdíjreform, a seregben a fizetések kb. 2 éve csak szinten vannak tartva, és bizony elkezdett megjelenni a hivatásosoknál az elégedetlenség, mert amíg volt olajbevétel, meg évi 90 mrd USD környéki védelminköltségvetés, addig kb. évente nőttek a bérek a fegyveres erőknél. Szóval többrétű dolog ez, és nem véletlen! De szól ez Kínának is, hiába vesznek részt rajta 3500 fővel és 300 db technikai eszközzel. Putyinnak erőt kell mutatnia kifelé, befelé pedig azt, hogy a Fegyvetes Erők erős testület, megéri minden rájuk költött rubel!

  11. Tibor bá’!
    Ezzel a poszttal nagyon rátapintottál valamire.
    Mit is olvastál? Mikor támadnak az Oroszok?
    Melyik hajnal lesz?

    A olaj ára kilőtt!

  12. „A tartományban 3 millió ember lakik, és a török elnök szerint minden eddiginél nagyobb vérfürdő következhet a tartomány elleni támadás során.”

    „A márciusi asztanai egyezmény szerint, melyet Törökország, Irán és Oroszország kötött, Idlib tartományt konfliktusmentes zónának minősítették, és mindhárom ország ellenőrző pontokat létesített, hogy figyeljék, nem lángolnak-e fel valahol a harcok.”

    „Pénteken az asztanai szerződő felek Iránban csúcstalálkozót tartottak, ott követelte a török elnök, hogy hozzanak határozatot a tűzszünet fenntartásáról Idlib tartományban, és erre az orosz elnök nem volt hajlandó. Ezzel megrendült Törökország bizalma korábbi szövetségesei iránt, kérdés, hogy akár katonailag is szembekerülhet-e velük.”

    https://privatbankar.hu/makro/a-torok-elnok-szembefordult-putyinnal-321380

    Az oroszok és Irán elég hamar kukázták a megállapodást.
    Szavahihető tárgyaló felek.

    Szóval a leendő menekültekkel szívatják a törököket és az EU-t.

    Azért azt megnézem, amikor azt USA hátterű szíriai kurdokkal akarja Aszad és a szövetségesei megcsinálni.
    Feltéve, ha USA nem hátrál ki mögülük.

    Ugye a kurdokat elég nehéz leterroristázni, mikor eléggé kivették a részüket az ISIS elleni harcból.

    „Russia has warned the US military twice in the last week that its forces, along with Syrian regime units, are prepared to attack in an area where dozens of US troops are located, according to several US defense officials. ”

    Ezt meg ugye USA provokálásának is lehet tekinteni, ráadásául elég messze van Idlib tartománytól.

    Ha már szóba került a Balkán, el kéne gondolkozni azon, hogy kinek az érdeke ott a kavarás.
    Az EU-nak biztosan nem.

  13. 13.n/a:
    Gondolom pontosan el tudtad választani a Közel-Keleti feszültség hatását, a hurrikánok a Mexikói-öböl olajiparra való hatásától.

  14. 14 – PZuj:
    Gyakorlatilag megismételted a posztot, de ez lényegtelen. A lényeg az, amire n/a rákérdezett. A „hajnal” abból adódik, hogy a két atom nagyhatalom könnyen egymást lőheti. Ugye az elrendezés ellentmondó.
    USA-Törökország szövetségesek. USA támogatja a Kurdokat, Törökország támadja őket. A Kurdok harcolnak az ISIS ellen, de csak ott, ahol érdekük ezt megkívánja. Asszad is támadja az ISIS-t, de a Kurdokat éppen hogy megtűri. A török elnök ingadozik az USA és Oroszország között. Putyin szintén kétszínű játékot űz. Azoknak a törököknek ad el S-400 rakétaelhárítót, aki az ő vadászgépét lelőtte, és akik behatoltak Szír területekre. Ráadásul Putyin Szíriában nagyon fél seggel ült a vadászgépekben. Már rég vége lenne, ha teljes erőbedobással küzd. Aztán Izrael állandóan támadja a szíreket, úgy tűnik Moszkvai engedéllyel. Szóval ebből kilábalni nem tudom hogy lehet.

  15. 15 PZuj

    Rosszul gondolod!
    A világ egy nagy katyvasz. Az afrikai légyfing is hatással van a jegesmedvék szaporodására… Minden összefügg mindennel.

  16. 10.Python
    Legyen úgy, ahogy te mondod, habár általában őszel nem szokás ekkora gyakorlatot rendezni, hacsak nincs valami komoly okuk rá.Mindegy.
    Nézz utána, ha esetleg megtudható melyik fegyvernem van jelen nagyobb számban és részesül több gyakorló órában.
    Amennyiben a légi, illetve a haditengerészet, akkor majdnem biztosra vehető egy Közel-Keleti balhé.

  17. Ha annyi tízezresem lenne, ahányszor már meg lett itt hirdetve az orosz-usa háború. Nem lesz semmi most sem, élénk a fantáziátok 🙂

    Az olajról meg annyit, hogy most épp 69 dolcsi, júliusban volt 74 is, nem jelez az semmit.

  18. 15 PZuj
    Bizonytalan voltam, szóvá tegyem-e, mert nem a poszt témája.
    Kérlek, hogy ezt a stílust hagyd el!

    „Gondolom pontosan el tudtad választani…”
    Senki sem tudja pontosan elválasztani, Te sem. Azt akartad sejtetni, hogy Te erre képes vagy?
    3-ban mondtam,hogy „Indikátor lehet az olaj ára.”
    Akkor nem reagáltál.

    „Ha már szóba került a Balkán, el kéne gondolkozni azon…”
    Kinek kellene? Címszavakban beszélsz.
    Ott is emberek vannak, akik évszázados sérelmeket kérnek számon a szomszédjuktól.
    Úgymint a Magyarok a Trianont. Minden szomszédos országban van valami sérelem.
    A földön mindenhol mindenki marja a másikat.
    Az eseményeket lehet elemezni, de csak szűkebb körben és ahhoz is komoly szellemi felkészültség kell.
    1914 junius 28-án Szarajevóban meghalt egy ember, és 37 nap múlva kitört az első világháború. Voltak akik már 28-án látták mi lesz később. Az emberi viselkedést kellett ismerni ehhez.
    Ha kevés az áru, vagy legalábbis ennek veszélye fenyeget, vásárlási láz alakul ki, emelkednek az árak.
    Ha abban a térségben feszültség van, az olajhiányt, vagy legalábbis hiány lehetőségét jelenti. Az olajár jó indikátor!

    Ismerem ezt a beszédstílust. Ismerem ezt a fajta gondolkodást.
    Ez neked nem jó!

  19. Előre is elnézést a sok linkelt tartalomért.

    Először egy kis érdekesség:
    A zsidó újév (Ros Hasana) szeptember 9-től 11-ig tart – és pont ma, vagyis 11.-én kezdődött az orosz-kínai-mongol hadgyakorlat. A 10 bűnbánó nap után szeptember 18.-án kezdődik a zsidó Jom Kipur ünnep és láss csodát, aznap ér véget a keleti birodalmak gigahadgyakorlata is. Nem akarok semmit sugallni, de azért fura egybeesések ezek is.

    Amúgy boldog 9/11-et!
    Trump elnök is örvendezett egy nagyot a pennsylvaniai megemlékezésre érkezve. 😀
    http://hvg.hu/vilag/20180911_Fura_mozdulatot_tett_Trump_a_szeptember_11i_megemlekezesre_erkezve#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
    https://twitter.com/dougmillsnyt/status/1039502832397963264/photo/1

    Visszatérve a nagy hadgyakorlatokra:
    A múlt héten a Földközi-tengeren rekord számú orosz hadihajó tartott hadgyakorlatot, miközben a világűrben egy orosz műhold rátapadt egy francia-olasz katonai műholdra – azóta a derék gallok is saját űrhaderőt akarnak maguknak.
    http://www.globoport.hu/205488/csillagok-haboruja-franciaorszag-es-oroszorszag-kozott/

    A mostani hatalmas orosz hadgyakorlat valójában egy világháborús főpróba: a szárazföldi erők mellett az Északi- és a Csendes-óceáni Flotta is bekapcsolódik a műveletekbe, miközben Oroszország befejezi Bastion-rakétaütegek telepítését a Jeges-tenger térségébe is még idén év vége előtt.
    Bastion-üteg:
    https://www.youtube.com/watch?v=Ktyfus5ma6g

    A Kelet két óriása szorosabbra zárja a sorait és dolgoznak az USA világhatalmát biztosító FIAT pénz leültetésén.
    https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/az-orosz-es-a-kinai-elnok-egyetertett-a-nemzeti-fizetoeszkozokben-torteno-elszamolas-kiterjeszteseben.669616.html

    Bár Putyint és Oroszországot teljes erőből szankcionálja az USA, ennek egyre kevesebb valós „haszna” van Washington számára, közben Japán is fittyet hány az USA ilyen irányú igényeire – orosz és japán cégek tíz megállapodást írtak tegnap alá.
    http://oroszhirek.hu/2018/09/11/putyin-es-abe-a-kuril-szigeteki-gazdasagi-egyuttmukodes-folytatasarol-allapodott-meg/

    Oroszország jövő évtől felfüggeszti az USA-val az űregyüttműködést:
    http://oroszhirek.hu/2018/09/01/oroszorszag-jovore-nem-szallit-amerikai-asztronautakat-a-nemzetkozi-urallomasra/
    Hadd egészítsem ki. A szerződés áprilisban lejár, és az oroszok jelezték, hogy nem hosszabbítják meg.

    Az USA politikája maga ellen hangolja nem csak a riválisokat, hanem az eddigi szövetségeseit is. Mostanra sikerült elbizonytalanítani az Amerika-vazallus államokat és sikerült egy oldalra terelgetni a világ második és harmadik legerősebb katonai hatalmát is.
    Gratulálok ehhez, csak így tovább!
    Make America great again…

    Utóirat: Tibor bá’-nak és Bálintnak van igaza, egy ekkora kiterjedésű hadgyakorlat nem véletlenül történik. A szárazföldi erők 7000 km-es szakaszon vannak megmozgatva, a tengeri flották pedig 4000 tengeri mérföldes szakaszon. Mint mondtam volt, világháborús főpróba. Ezeket az erőket ugyanis ABC fegyverekkel közösen is be lehet vetni egy igen széles arcvonalon. Például Kelet-Európában vagy Közép-Ázsiában.

  20. 21.Montezuma:

    „USA világhatalmát biztosító FIAT pénz leültetésén.”
    Hát már egy ideje dolgoznak rajta.
    Valamikor eredménye is lehet. 🙂

    „Oroszország jövő évtől felfüggeszti az USA-val az űregyüttműködést:”

    „Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalatnak az űrrepülések kérdésében illetékes ügyvezető igazgatója a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva ugyanakkor rámutatott, hogy a szerződés meghosszabbítható, az ügyben a felek tárgyalásokat folytatnak, de “konkrét döntések egyelőre nem születtek”.

    “Kemény intézkedéseket egyelőre senki sem hozott, egyszerűen arról van szó, hogy az adott időszakra betervezett munka véget ér, a következő pedig folytatódni fog” – mondta Krikaljov.”

    A műholdfellövési piacon már is érződik a SpaceX hatása, lenyomta az árakat.
    Nem sokáig lesz az Oroszokra utalva az USA.
    Ráadásul jó pár nyugati versenytárs is akad, akik szintén üzletet látnak ebben.
    Az űripar kommerszializálódik.

    A gyakorlat célja: A gyakorlás és az elrettentés.
    Mert ugye gazdasági téren nem nagyon tudnak visszavágni az oroszok.

    Érdekes módon, most már nekik is feltűnik a klímaváltozás , és már nem tekinti Putyin se USA machinációnak, hogy az oroszok kevesebb olajat termeljenek.
    Ahogyan a palaolajat és palagázt sem USA blöff, most már úgy tűnik.

    „A kínai vezető szerint Peking és Moszkva a nemzetközi közösséggel együtt az aktuális problémák és válságok békés megoldását, az új típusú nemzetközi kapcsolatok kialakítását szorgalmazza, összhangban a világszervezet alapokmányával, valamint ellenzi az egyoldalú fellépést és a kereskedelmi protekcionizmust.

    Oh, milyen szép szavak….

    A válságok békés megoldása most éppen Szíriában, Nyugat-Kínában, a Dél-Kínai tengeren történik.

    Vajon a kínai protekcionizmust minek lehetne nevezni?

    Az egyoldalú fellépésről se csak a nyugat jut eszembe.

    Hát ezen már egy cseppet elmosolyodtam.

    Azt rendben van, hogy az USA se egy ma születettet bárány, de farizeuságért a fentieknek se kell a szomszédba mennie.

    Csak így tovább.

    16.Tibor bá’

    Őszintén, lr-el értek egyet.

    Az USA is előre szólt, amikor rakétázta legutóbb Szíriát.
    Most az oroszok is szólnak, legfeljebb körbelövik az USA bázist.
    Törlesztenek.
    Annyira nem hülyék ők se, hogy Szíríáért kockáztassanak egy eszkalálódó konfliktust.

    20.n/a:
    „Senki sem tudja pontosan elválasztani, Te sem. Azt akartad sejtetni, hogy Te erre képes vagy?
    3-ban mondtam,hogy “Indikátor lehet az olaj ára.”
    Akkor nem reagáltál.”

    3-ban a lehetőségről beszéltél, 15-ben már egyértelmű kapcsolatot sugalltál.
    Erre írtam, azt, amit.

    Utópia figyelmeztetés:

    Azért a poszthoz visszatérve, hogy tán a 24-i órában talán rájönnek, hogy a közös ellenséggel pl. a klímaváltozással kéne foglalkozni.
    Annak az összegnek a feléből amit a világ fegyverkezésre költ, és az összefogásból csodákat lehetne létrehozni.
    Ugye a világméretű összefogást még nem próbálta ki az emberiség egy közös cél érdekében.
    Voltaképpen, ha mindenki lefelezné a hadiköltségvetését, az erőviszonyok nem változnának.

  21. 22. Pzuj

    Én hosszú idő óta egy általános trendről írok, aminek egyre több állam a követője, de pár évvel ezelőtt ez még elképzelhetetlen lett volna a legtöbb embernek. Pedig Brzezinski is megírta utolsó könyvében a fenntartásait, megjelent magyarul is, bátran ajánlom elovasni: Stratégai vízió – Amerika és a globális hatalom válsága (2013).

    A lényeg az, hogy Kína és Oroszország egyre szorosabbra zárja a soraikat és ebben az USA segítette a legtöbbet. 😀
    Az, hogy közben az európai szövetségeseinek a jelentős részét is maga ellen hangolja szisztematikusan csak hab a tortán.
    Hogy a dollár még nem szakadt be ez sem Amerika érdeme, hanem azon államoké, akiknek még elég sok megtakarításuk van amerikai állampapírokba illetve a nemzeti aranyuk fizikai valójában még mindig Fort Knoxban csücsül, már ha még megvan egyáltalán…

    Amerika per pillanat semmi új alternatívát nem tud nyújtani a világnak a jövővel kapcsolatban, a katonai ereje meggyengült, a gazdaságának a döntő része nem valós ipari termelés, hanem pénzpiaci zsonglőrködés és a szolgáltató szektorának a túlfuttatása, a politikai eszmerendszere finoman szólva is megkopott, a belső társadalma rendesen polarizálódik és még sorolhatnám napestig, ez nem a felszálló ágak ismérve, maradjunk ennyiben. A folyamat egyébként törvényszerű és rendben is van, az USA globális túlhatalmának nem voltak meg a valós alapjai, ezért nem is tartott sokáig.

    Elon Musk és a SpaceX még nagyon kérdőjeles, per pillanat nem veszélyezteti az orosz űripart/űrhatalmat sem.

    A klímaváltozásra meg pont az USA és Kína tesz a legmagasabbról, így nem látom, hogy mire fel ez a nagy optimizmus.

    Ha a konfliktus eszkalálódik, az nem Szíria miatt lesz.
    Ne keverjük már a valós okokat az alibikkel/casus bellikkel.

    Lesz-e eszkaláció és közvetlen orosz-amerikai fegyveres összeütközés rövid időn belül? Nem tudom, de azt igen, hogy ennek minden előfeltétele tökéletesen adott mindkét oldal részéről.

    Utóirat: Én pedig n/a hozzászólásával (20) értek egyet. Javaslom, fogadd meg.


  22. 19 – Ir:
    Én arról nem tehetek,hogy nem tudsz olvasni. Most se, és korábbann se volt meghirdetve ittaz orosz-usa háború. A robbanékony helyzet van meghirdetve.

    20 – n/a:
    Pzuj-nak ennél sokkal pökhendibb volt a stílusa. Egy időben ki is volt tiltva. Ez mostanra sokat javult, de még van tere a további javulásnak. 😀

  23. 18: Monte barátom később leírta, hogy milyen haderők vannak megmozgatva, és mekkora távolságokon. De az angol elemzés linkjét följebb megoszttam, abban kvázi minden le van írva. Minden haderőnem részt vesz benne, több száz, esetleg ezer km -re áttobva az eredeti diszlokációs térségéből, hogy idegen terepen, lőtéren gyakorlatozzanak. Kb. két nagy katonai tömb összecsapását szimuláljak a hadgyakorlaton. Egyetértek Montéval abban, hogy ez egy lehetségesen a jövőben kitörhető háború főpróbája!
    Igen, ez egy előre bejelentett hadgyakorlat. A Vosztok, és a Zapad mindig kb. 1 évvel korábban be van jelentve nagy vonalakban, nemzetközi katonai csatornákon is. Hogy az ellenfelek se háborús készülődésnek, vagy meglepetés háború kirobbantásának gondolják a felderítési adataik alapján azt. Mert valjuk be, most a Muszkák kb. majdnem akkora haderőt mozgatnak meg a Vosztok-2018 hadgyakorlaton, mint kb. amivel W. Bush lerohanta 15 éve Irakot.

  24. 23. Montezuma:

    A trendeket jól látod, azzal nagyjából egyet is értek.

    A kérdés az, USA trónfosztásához Oroszország+Kína kombo elég-e.
    Meg hogy át tudja venni-e az USA szerepét.
    Mert egy világhatalom költséges elfoglaltság ám.

    Szerintem a trónfosztáshoz még az EU is kelleni fog.
    Nekem különösen nem fáj, ha az USA-t trónfosztják.
    A nagyobb versenyhelyzet jót fog tenni nekik.

    Én egyértelműen az EU-nak drukkolok, hogy nőjön fel a világ első/második gazdaságának nagyságához egyéb téren is (katonai/külpolitikai).
    Most erre az USA politika lehetőséget ad.
    Persze ehhez Németországnak is jobban a zsebébe kell nyúlnia.
    Meglátjuk a német-francia tengely mire jut.

    ” a gazdaságának a döntő része nem valós ipari termelés, hanem pénzpiaci zsonglőrködés és a szolgáltató szektorának a túlfuttatása,”

    Azért ez nagy iparcentrikusság kissé anakronisztikus dolog.
    Szerintem kissé lebecsülöd az USA-t, mivel a világon mindenhol az a fejlődési trend, hogy először a mezőgazdaság, majd az ipar háttérbe szorul a szolgáltatások javára.
    Érdekes módon Kína is ezt forszírozza.
    Ezen túl ami egyre jobban számít manapság az az innováció , a kutatás/fejlesztés.

    Az ipart ugye a munkaerő költségek miatt telepítették Kínába és a fejlődő világba.
    Szintén a költségek miatt már Kína is kihelyezi a gyártást máshová pl. Etiópiába (textil és cipőipar).
    Az egészre meg a robotizálás teszi fel a pontot.
    Mert akkor már a munkaerő ára nem tényező, a logisztikai miatt meg érdemes a felvevő piachoz közel termelni.

    Negatívumokat én is hosszasan tudnék sorolni Oroszország és Kína esetében is. Párat python is említett 10-ben Oroszországgal kapcsolatban.

    Ezek nálad valahogy elmaradnak.
    Pedig egy pártatlan, azáltal hiteles elemzéshez ez is hozzátartozik.

    „Elon Musk és a SpaceX még nagyon kérdőjeles, per pillanat nem veszélyezteti az orosz űripart/űrhatalmat sem.”

    https://www.bloomberg.com/graphics/2018-rocket-cost/

    https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/ast/media/2018_AST_Compendium.pdf

    Az egyre több szereplős piac kikezdi az oroszok monopol helyzetét.
    Meg ugye sok országnál stratégiai kérdés is, hogy ne idegen hatalmakon keresztül lőjék fel a titkos cuccaikat.

    24.Tibor bá’:

    „Pzuj-nak ennél sokkal pökhendibb volt a stílusa. Egy időben ki is volt tiltva. ”

    Azt is vázolhatnád őszintén, hogy miért.
    Nem a szerinted pökhendi stílusom miatt…

    Annyira nem vagy fontos, hogy erre emlékezzek. 😀

  25. 25. Python

    Szerintem sokan mellé nyúltak ennek a hadgyakorlatnak az értékelésekor – azért, mert nyugatról keletre dobták át a konvencionális haderejük felét az nem azt jelenti, hogy keleti hadműveletekben gondolkodnak! Ahogy nyugatról keletre, ugyanígy fordítva, keletről nyugatra is pont ugyanannyi idő és logisztika hatalmas haderőket megmozgatni. Tessenek egy „tükröt tartani” a hadműveleti zónákhoz és simán megfeleltethető egy európai hadműveletnek. Itt most az Északi és a Csendes-óceáni flotta mozog, visszafelé pedig ugyanez pepitában Északi- + Balti és Fekete-tengeri flotta. Egy európai háborús helyzetben a NATO ellen a keleti körzet katonai egységeit dobnák nyugatra pont úgy, mint ahogy most történt, csak visszafelé!
    Oroszország címre hagyományosan a kétfejű sas, az egyik keletre, a másik nyugatra néz. Ez a hadgyakorlat tökéletesen leköveti ezt a mintázatot, a keleti és a nyugati katonai körzet hadseregei, valamint az Északi- és a Csendes-óceáni flotta hajói „csapnak össze”. A felvázolt forgatókönyv működik a távol-keleti régióban és Európában is és mindkét esetben világháborúról beszélünk.

    26. Pzuj

    „A kérdés az, USA trónfosztásához Oroszország+Kína kombo elég-e.
    Meg hogy át tudja venni-e az USA szerepét.
    Mert egy világhatalom költséges elfoglaltság ám.”

    Az USA trónfosztásához az USA balfék stratégiai lépései is kellenek/kellettek, a kérdésedre a válaszom az, hogy a jelen realitásai alapján az orosz-kínai kombó adott esetben elég ahhoz, hogy az USA „trónfosztottá” váljon.
    Átvenni az USA jelenlegi szerepét nem fogják, mert 1. nem tudják, 2. ha tudnák sincs értelme, mert rövid időn belül akkor ők is beleroppanának gazdaságilag/pénzügyileg.
    El kell felejteni a globális hegemón szerepét, nem fog működni, vagy többpólusú világrend jön (25%), vagy lesz egy egységes világkormány (25%), vagy kihalunk (50%).

    Az EU legnagyobb ellensége az USA!
    Kína számára az EU a legnagyobb kereskedelmi partner, az oroszok számára hatalmas gazdasági, ipari és kereskedelmi lehetőség + katonai biztonság, az USA az egyetlen, akinek semmi szüksége egy erős EU-ra.

    Negatívumokat mindegyik globális hatalomra dögivel tudnék mondani, de nem ezek egyoldalú kiragadása ad megoldást arra a folyamatra, ami zajlik. A kínai gazdasági/pénzügyi lufi vagy az orosz populáció kedvezőtlen termékenységi rátája ugyanúgy áthúzhatja a jelenlegi számításokat, mint az USA által pilótajáték szintjére vitt Pax American korszak fenntarthatatlansága.

    Ajánlott friss cikkek mindenkinek:

    https://g7.hu/vilag/20180912/miert-gyakorolnak-vilaghaborura-a-nagyhatalmak-hadseregei/
    Meglepően értelmes cikk.

    http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/putyin-oriasi-lepesre-szanta-el-magat/m9cs1m6
    Közel a japán-orosz békeszerződés lehetősége! Ha most gonosz akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy legalább illene a II. világháborút lezárni, mielőtt kirobbantják a harmadikat. 😀

  26. Ma végre elemzésre került az esti hirekben a nagy orosz hadgyakorlat célja, értelme, mibenléte: Sziriában csend lesz, és visszaáll a törvényes rend mert igy akarja Putyin. Amerika pedig-a sziriai szintéren tulajdonképpen teljesen magárahagyott Amerika – csinálhat, illetve ugathat, amit akar. Orosz erődemonstráció az egész hadgyakorlat Amerika felé „Sziriában úgy táncolsz,ahogy Putyin rendeli, vagy ÖSSZECSAPUNK Sziria sivár földjén”
    Magyarul és parasztosan, szegény sziriai atyafi faszával verjük a csalánt.
    A mai Sziria hasonlatos egy benzinnel lelocsolt homokbuckához, amit négy szivarozó fickó áll körül. Minden azon dől el, melyikük dobja el szivarját elsőnek. Komoly változások voltak az utóbbi időben, az oroszok S-400 rakétaütegeket adnak el a törököknek,
    EZ valami eszméletlen újdonság, bizonyitva azon igazságot, miszerint kereskedelemben-főleg fegyverek terén – nincs politika, csak profit, alátámasztva Tibor bá utobbi posztját, miszerint a profit az maga az Isten. Cserébe az oroszok is kaptak valamit a törököktől, gyanú szerint szabad átrepülést a Krim félszigetről Töröko. fölött Sziriába, ami háború esetén ugyebár fantasztikus előny, és Amerika nézheti magát, hisz neki mindent iszonyatos távolságról kéne majd odacipelnie.Arról nem is beszélve, hogy háború esetén mi lesz a törökországi Csengerlik amerikai támaszpont sorsa, ha a török másképp gondolja majd.
    Nos, ugy néz ki, hogy nemsokára elválik.
    Van egy kedves, régi magyar dal: ‘Csak egy nap a világ, ki tudja, holnap mire ébredünk”. Karády énekeli, ha nem tévedek.

  27. 28 balint

    „Nos, ugy néz ki, hogy nemsokára elválik.”
    Igen, de mikor? Mindig ez a kérdés.
    Holnap befőznivalót szeretnék vásárolni a piacon. Vegyek, vagy már ne?

    Ahogy nézem, a helyzet feszült, de viszonylag stabil. Ez most vihar előtti csend?

  28. 28. Bálint

    Bizony az orosz légvédelmi rendszert ad el annak az országnak amely nemrégen orosz repülőgépet lőtt le.
    Haszon mindenek felett. Jól látod.

  29. 28-29-30
    Bálint – n/a – Bogozy

    Az orosz gép lelövetését az amerikaik intézték a NATO légvédelmén belül, Erdogan nem volt beavatva a dologba.
    Az amerikaiak által szervezett puccsról az oroszok előre értesítették Erdogant, ezért úszta meg.
    Az SZ-400 nyugodtan mehet a töröknek, az orosz pontosan ismeri a saját rendszerét (naná), ugyanakkor a török haderő ilyen téren kapcsolatba és bizonyos fokú függésbe is kerül az orosszal.
    Nem véletlen, hogy az USA fel akarja függeszteni az F-35-ös gépek törökországi leszállítását, mert Erdogan sokkal nagyobb szívességeket is tehet még Oroszországnak és Kínának…
    A haszon ebben az esetben nem elsősorban a halom papírpénz, hanem a NATO-tag és geostratégiailag igen fontos helyen lévő Törökország „kimozgatása” a nyugati katonai-politikai rendszerből.
    Már az ingatag és megbízhatatlan státuszú Törökország is hatalmas győzelem Putyinnak, mert az USA hogyan és mit tervezzen Törökországgal egy esetleges kiéleződő vagy eszkalálódó konfliktus esetén a NATO berkein belül? Egy biztos ellenség mindig jobb, mint egy bizonytalan barát.

    Szíriában nem lehet az oroszokat csak úgy félresöpörni, abba a buliba Irán és Irak is azonnal beszállna, de nem maradna ki sem Izrael, sem Szaúd-Arábia. Ráadásul az utóbbi időkben az orosz-izraeli és az orosz-szaúdi kapcsolatokban is elmozdulás figyelhető meg, ezen államok full lojális támogatása nélkül az USA csak félkarú óriás a térségben. Hajókról és repülőkről ugyan tud rakétázgatni, de – egyenlőre – Aszad még mindig hatalmon van és egyre virgoncabb, pedig volt már néhány csapás ellene eddig is.

    Ha az USA Szíriában kudarcot vall (nagyon úgy fest, hogy igen), annak komoly és mindenki számára egyértelműen érzékelhető geopolitikai következményei lesznek – a Pax American korszakból csúszunk át éppen a Post American korszakba. Hogy ez mit hoz… – lásd a 27. hozzászólásban 25%-25%-50%.

  30. 29 n/a.
    …”Holnap befőznivalót szeretnék vásárolni a piacon. Vegyek, vagy már ne?…”
    Nem minden zsidó próféta. Én a legkevésbé. 😀
    Ha Amerika behúzza a farkát és eloldalog, vagy legalább hallgat MIG A TÖBBIEK rendet raknak Sziriában, akkor igenis vegyél !!!
    A remény hal meg útóljára.

  31. 30,Bogozy
    Nemzetközi kereskedelemben nincs olyan”haragszom rád, mert csúnya vagy” felfogás, a normális külkereskedelem az ördöggel is kereskedik.
    Úgy bizony, ilyen a világ, ez a kereskedelem, ezt kell szeretni.
    Azonkivül olvasd 31.Montezumát, nagyon igaza van, mikor arról ir, hogy minden ilyesféle fegyverügylet után, a vásárló sok szállal a gyártóhoz lesz kötve a jövöben, ugyhogy ad absurdum néha akár ingyen is szállitanak valami mennyiséget, érthető okokból.
    Ismerd biztosan a nagyáruházi kis afféle „kóstóltató” asztalkákat, ahol csinos kislányok kinálgatnak valami újfajta akármit, nos ez ugyanaz!
    Vesziteni igy sem veszitenek, sőt.

  32. 32 balint

    Rendben, bevásárolok, mert igazad van. A remény hal meg útóljára.
    De…
    Az emberi természet…. Sokat beszéltünk erről.
    Néhány blog bejegyzés:

    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=15214
    „Aki … azt hiszi, hogy az emberiség megúszhat egy nukleáris háborút, az képtelen józanul gondolkodni.

    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=23277 2018-02-05
    „Ennél is elrémisztőbbek az Economist által az USA valamint Oroszország és Kína (Washington ellenlábasai) közötti feszültség fokozódására bemutatott szcenáriók, melyek bármely pillanatban nukleáris holokauszttá fokozódhatnak.”

    Van még sok, hasonló tartalmú. Ennyi lefekvés előtt elegendő.

  33. n/a

    Vásárlás a befőzéshez…, ezen miért is agyalsz? Ha nem jön háború, akkor vásárolj, ha jön, akkor meg pláne! Néhány befőtt mindenképpen jól jöhet, bármi is lesz.

    A jövő mikor válik el?
    Folyamatosan, a szemünk előtt, nap mint nap.

    Egy világháború kirobbanása nem egy hirtelen bekövetkező esemény, mint egy nyári vihar, hanem egy folyamat, aminek az egyik fázisa átmegy közvetlen fegyveres összecsapásba, amiből vagy van megállj, vagy nincs és totálissá eszkalálódik.
    A harmadik világháború már javában tart, csak még nem érte el azt az utolsó fázist, ahol már egymás városait lövik ICBM fegyverekkel.

    A II. világháború sem úgy kezdődött, hogy ’39. szept. 1.-én eldördült a startpisztoly és mindenki hanyatt-homlok rohant lövöldözni – megelőzte azt a spanyol polgárháború, a szovjet-finn háború, japán terjeszkedése, sőt, szeptember 1. után is csak a „furcsa háború” vette kezdetét, a Szovjetunió a Barbarossáig (1941. nyara) olyan nagyon nem aktivizálta magát, az USA meg Pearl Harborig (1941. december)!
    (Jut eszembe furcsa háború – a lengyelek csak nem akarnak tanulni a történelemből, pedig mindig őket hagyják elsőként cserben a nyugati barátaik.)

    Egyébként a harmadik világháború atomcsapásait sokkal könnyebb lesz túlélni, mint az utána következő évtizedeket! Ergo mindenképpen főzzél be!

  34. 36 Montezuma

    „A harmadik világháború már javában tart…”
    Köszönöm! Megnyugodtam.

    Azért majd még beszélgessünk.
    Egyre nehezebben találok pontos és fontos infókat a neten.
    Sok a szemét, becsapós oldal, agymosás.
    Szűrik az olvasókat és geoIP, böngésző, oprendszer… alapján.
    Együtt okosabbak lehetünk.

  35. 37. Python
    Végre egy értelmes híradás a sok mellébeszélés helyett. Engedelmeddel én pedig megosztanám Haubagoi videóját, nagyjából a 15. perctől a 45. percig érdemes végignézni miheztartás végett – nem hinném, hogy kommentálnom kellene:
    https://www.youtube.com/watch?v=tg6Src9XOk8&feature=youtu.be

    36. n/a
    Ne aggódj, nem eszik olyan forrón azt a kását. Oroszország és Kína hagyományos és nukleáris ütőereje bőven sok ahhoz, hogy az egész Nyugatot múltidőbe rakja, így az USA is még párszor át fogja gondolni, hogy mi merre hány méter.

  36. 38 Montezuma
    Hát, amit itt láttam, az nem sokkal különbözik a hagyományos Vörös téri felvonulásoknál, kivéve, hogy nem városi környezetben van, és kínai és mongol résztvevői is vannak.
    Egyébként a hagyományos lózungokat mondja Putyin is (békét akarunk, készek vagyunk mindenkivel együttműködni, stb.), információértéke csupán annyi, hogy összezárnak a kínaiakkal.

  37. 39. Hubab
    Amit ott láttál, az a fél orosz hadsereg 7000 km-es szakaszon történt átmozgatása pár nap alatt. A több tízezres haditechnika + a hozzá tartozó komplex logisztika nem volt piti mutatvány, a megmozgatott haditechnika mennyisége akkora, amekkorát Európa összesen sem tudna per pillanat kiállítani.
    A lényeg, amire utalni akartam a nagyságrend, nem a parádézás levezénylése.

  38. 43: Hülyeség, hisz 1 hete lehet tudni az oroszoktól, hogy egy gyári melós volt, aki belefúrt a Szojúz falába. Állítólag véletlenül, és eltüntette a furatot kb. purhab szintű sufni megoldással a lyukat. 😛
    Csak közben a NASA bejelentette, hogy nem tervezik meghosszabbítani az Orosz Űrügynökséggel az amerikai űrhajósok fellövését biztosító szerződést. És ebben a paranoid, kereskedelmi háborús, stb. világunkban ez lesz belőle! Szépen felhasználják retorikai szinten, a politikai célok megvalósítására.

  39. Az orosz erődemonstráció csak elterelés arról, ami majd Euróában következik. (Oroszország Amerikával megsemmisíti a muszlim hódítókat.)
    Ehhez kapcsolódó eseménynek tartom a vörös borjú/tehén megjelenését: vagyis lebonthatják a régi szilatemplomot és elkezdhetik az újabb építését.
    Ez viszont magukra haragítja Erdogan muszlimjait és egyéb muszlimokat, ami a III. vh tényleges fegyveres összetűzéseinek casus belli oka lesz.
    A pénz megsemmisülése már javában tart.

  40. Idézet a cikkből:
    „Oroszország világháborúra készül, a vezérkari főnökség arra számít, hogy 2020 után vagy egy világháború tör ki, vagy több regionális konfliktus, az ellenség pedig az USA és szövetségesei lesznek” – mondta újságíróknak Pavel Felgenhauer orosz katonai szakértő. Szerinte Kína részvétele kulcsfontosságú és árulkodó jel: arra utal, hogy a két ország valódi háborúra készül.
    A NATO osztja a független orosz szakértő véleményét, a katonai szövetség szerint Moszkva egy nagy katonai akció főpróbáját tartja meg. „A mostani hadgyakorlat összhangban van a korábbi években látottakkal, azzal, hogy Moszkva agresszívabbá válik, s növeli katonai kiadásait, és nemzetközi katonai jelenlétét” – mondta Dylan White NATO-szóvivő.”
    http://hvg.hu/vilag/20180913_Igy_latja_a_NATO_az_eddigi_legnagyobb_orosz_hadgyakorlatot#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

    Nem rosszak ezek a nyilatkozatok, de ne feledjük, ez is része a pszichológiai hadviselésnek. A 2020 utáni lehetséges világháború mese, aki világháborút akar indítani, az nem fogja előre bedobni a dátumot.
    Azt se feledjük, hogy nem minden igaz, amit a szemünk elé raknak a média által, de – mint arról már korábban értekeztem – kénytelenek vagyunk valamilyen világmodell mentén okoskodni.
    Alapvetően a klasszikus felállás szerint értelmezzük a világ dolgait és figyelmen kívül hagyjuk azt, amit összeesküvés-elméleteknek titulálnak sokan.

    Ha végül mégis az derülne ki, hogy az összeesküvés nem elmélet, hanem gyakorlat (50%+1 esély azért van rá), az sem jelentene számunkra sokkal jobb vagy rosszabb helyzetet.
    Nem jelentene, mert ebben az esetben a világelit számára csak egyetlen ellenfél létezik: a maradék hét milliárd ember, akiket meg kell regulázni, tizedelni és a helyükre tenni. Ergo ugyanott vagyunk, mintha a klasszikus világmodell alapján nagyhatalmi összeütközésekben gondolkodunk – a végeredmény ugyanaz.

    45. Bazs
    Nem teljesen légből kapott a történet, sőt, ennél sokkal durvább okkult összefüggések is vannak, de tartózkodom ezek kifejtésétől, mert Tibor bá’ nagyon nem lenne erre vevő és eszemben sincs kidobatni magamat innen. A klasszikus világmodell képe is tökéletesen megfelel ahhoz, hogy a folyamatokból azt elemezzük, ami bennünket is közvetlenül érinthet.

    42. Python
    Csak nyugodtan, nem kell az engedélyem ehhez, én is csak hozott anyagból dolgozom. 😀

  41. „Trump amerikai elnök öt hónapja arról beszélt, hogy az amerikai csapatokat visszahívja Szíriából. Most pedig segget csinálva a szájából újabb 1900 katonát küld oda, és pofátlanul fenyegetőzik.”

    Ha jól emlékszem, korábban Putyin is arról beszélt, hogy Szíriában elérték azt, amit szerettek volna, és megkezdődik az orosz kivonulás?

    ÉS?

  42. A 4.-ban Tibor bá mond valamit.

    Én olvastam Brzezinski könyvét,A nagy sakktáblát is,mit mondjak.Orbánnal nem számolt 😀
    Viccet félretéve,Amiket 20 évvel ezelőtt írt,na az megy most végbe azt a következtetést vontam le belőle.Abba a könyvbe viszont úgy írta le a dolgokat hogy ha az oroszok jó kisfiúk lesznek akkor minden rendben lesz.De az oroszok nem valami szófogadó jó kisfiúk,úgyhogy ebből még bármi is lehet.

  43. Egy-két hete olvastam Pavel Felgenhauer nyilatkozatát. Azt a mostani témától (3. VH) függetlennek éreztem: a sarkvidékér és „kincseiért” folyó háburút vettem ki a szavaiból.
    Bizonyára lesz olyan is, a mostani Európa területén folyó harcoktól az független (nem ismerem a sarkvidék érintettségét, szerintem nem erre gondolt
    Igaz ki tudja meddig tart ez a mostani muszlimkisöprés (oroszoktól korábban azt lehetett hallani, hogy pár hónapon belül meglesznek, se hadifoglyokkal se muszlim sebesültekkel nem akarnak foglalkozni).
    Németországban pedig az évek óta ott lévő beilleszkedett muszlimok sorra eladták – eladják kis üzleteiket, szatócsboltjaikat és már hazamentek szülőországaikba,akik tudtak.
    (Több ilyen esetet ismerek, ott élő németektől is ezt a tapasztalatot hallom megerősíteni. A muszlimok tudják, hogy mi következik. Sokkal jobban tudhatják, mint egy átlag német vagy mi.)

  44. A jelenlegi hadgyakorlat (Kína bevonásával) a háború elkerülésének végső eszköze. Ha lesz háború azt Putyin megnyeri szörnyű vesztességek árán. Éppen ezért Putyin nem akar háborút, de azt se tűri amire Washington készül. Volt már egy ijesztgető kísérlete, ami nem ért semmit. Most újra bemutatja azt, amire talán reagál a Pentagon. Bár egészen őszintén, ezzel a 10.000 tankkal és 300.000 katonával egyetlen hidrogénbomba végez. De talán a hülyéket meggyőzi, hogy konvencionális összecsapást nem tudnak megnyerni. Atomháborút pedig ki akar?

  45. „Atomháborút pedig ki akar?”
    Nagyjából senki.

    Néhány adat…

    Tambora (1815) VEI-7, 60Tg a sztratoszférában, globális hőmérséklet csökkenés 0,53C fok, déli féltekén 1,56C, recovery: 6 év.

    Pinatubo (1991) VEI-6, 30Tg, északi féltekén 1,11C fok csökkenés, recovery: 8 év.

    Egyiknél sem csökkent az égbolt „tisztasága”, a réteg láthatatlan volt, de a Tambora esetében naplemente során vöröses volt az ég.

    Toba (kb. 75.000 évvel ezelőtt) 1.000Tg, globális hőmérséklet csökkenés 3-5C fok, recovery: 800-1000 év.

    A vulkáni „füst réteg” és egy atomháború utáni „füst réteg” közötti különbség: 4,6szorosa az utóbbi, már ami a „sötétítést” illeti.

    Nukleáris tél szimulációk: 5, 50, 150 és 290Tg-ra. 150Tg esetén – 4.400 megatonnával számoltak – akár 8C fokos hűlés globálisan. Kihullás gyorsabb, azaz a „recovery” is. Durván egy évtized.

    MA rendelkezésre áll kb. 3.000Mt (azonnal bevethető kicsit kevesebb), maximum 5.000Mt.

    Nem állítok semmit… a számokkal az matekozik, akinek kedve van. 🙂

  46. Valami készülödik, és adná isten, hogy maradjon is csak készülőfélben:
    A mai hirek szerint Erdogan és Putyin egy újabb találkozást szerveznek a közeli napokban.
    Szokatlan dolog, mert nemrég találkoztak!
    Mifelénk azt rebesgetik, hogy a találkozás célja szinte biztosra vehető: egy esetleges háború esetén a Krimből inditandó, Sziriába irányitott haderők Törökország fölötti átrepülésének nyélbeütése, ami Putyin számára eszméletlen előnyt jelentene.
    Ha igy van, és majdanem biztos, hogy igen, akkor most valakik meg kéne magyarázzák Trumpnak,-de valahogy úgy, hogy ez az állat megértse – hogy ezen esetben, a Putyin számára biztositott légifolyosó révén az oroszok úgyszólván karnyújtásnyira fedezik utánpótlásaikat, és olyan taktikai előnyben lesznek Amerika ellen, ki még a vécépapirt is ezernyi merföld távolságból kénytelen hozni majd, hogy igy, ezen hadászati fennállás alapján SEMMIKÉPPEN nem érdemes, és nem szabad ilyen helyzetben háborúba keveredni, mert a kudarc, a csúfos kudarc boritékolható!
    Ki tudná ezt megmagyarázni neki?

  47. 52. Bálint

    Egy kicsi kitérőt teszek, mielőtt a kérdésedre válaszolnék.

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)
    A listán láthatod, hogy Kína és az EU megelőzte az Egyesült Államokat, ráadásul Kína első számú kereskedelmi partnere az EU és viszont.
    Az USA globális hegemóniájának a megőrzéséhez az alábbi stratégiai lépéseket kell megtennie:
    1. Az EU megosztása belülről – lásd szervezett migráns bevándorlás, ez egyszerre szül feszültséget az EU tagállamai között, valamint egyes tagállamokon belül is, Brexit támogatása, stb…
    2. Az EU elleni gazdasági-pénzügyi intézkedések foganatosítása – lásd védővámok
    3. Az EU-orosz közeledés és együttműködés szétverése – lásd Ukrajna/Krím/Szkripal-ügy és a kamu Balti fenyegetésre való hivatkozás, az Északi-Áramlat 2 elleni lobbizás, stb…
    4. Oroszországtól a beruházásokra fordítható összegek pénzcsapjának elzárása – lásd szankció cunami + más államok/cégek fenyegetése büntetésekkel, akik az oroszokkal üzletelnek
    5. Kína elleni gazdasági-pénzügyi háború
    6. Szíria – a szíriai válság nem Szíriáról szól, hanem a közel-keleti szénhidrogén elosztásáról, aminek nagyon komoly geostratégiai célja és következménye van/lesz. Ahogy anno Putyin megfogalmazta: „az Új Világrend Szíriában dől el”.

    Szíria és Aszad kormánya ugyanannak a projektnek áll az útjában, mint Irán. Iránból és Katarból hatalmas mennyiségű földgázt lehetne importálni olcsón az EU felé, de ehhez a vezetékeknek át kellene haladnia Szírián, amibe Aszad orosz nyomásra nem ment bele. Az amerikai terv lényege az (volt), hogy megdöntik az iráni rendszert és olyan USA-báb kormányt segítenek hatalomra, akik amerikai közvetítőkön keresztül adnak el olajat és földgázt. Az iráni és katari szénhidrogén nyersanyagot Szírián keresztül az amerikaiak hozták volna az EU-ba, ezzel gyengítve az orosz vonalat Európa ellátásában.
    Az egész Arab Tavasz projekt valójában ezt a fő stratégiai célt szolgálta, illetve az amerikai palagáz kitermelés beindításával és az LNG programokkal létrehoztak egy B-tervet is, aminek a lényege annyi, hogy ha nem tudják megoldani a szír és iráni projektet, akkor az egész Közel-Keletet lángba borítják, mert így a kitermelés és a beszállítás egy jelentős része kiesik, azaz az USA be tud lépni magasabb árakkal a kiesett kőolaj és földgázpiacra. A dolognak a szépséghibája csak az, hogy egy ilyen helyzet az oroszoknak is kedvezne, hiszen ezzel ők is nagyobb árbevételre tudnak szert tenni, ha felmegy a kőolaj és a földgáz világpiaci ára, pláne, ha a közel-keleti kiesés nem rövid életű.
    Mivel az USA végső ellenfele Oroszország és Kína, így mielőtt bedöntik az egész Közel-Keletet (azaz egy kontinentális méretű háborút robbantanak ki arrafelé), előtte teljesen szét kell verni az EU-orosz együttműködést, valamint le kell nyomni gazdaságilag Kínát és az EU-t, így végül az USA-n kívül mindenki sokkal rosszabb pozícióba kerül.
    Jelenleg a szíriai háború lezárása szándékosan késletetett, az USA-nak ugyanis úgy kell időt nyernie ezt a háborús helyzetet fenntartva, hogy közben az EU-, az orosz- és a Kína-ellenes projektek előbbre jussanak a megvalósításban.
    Putyinnak sürgősebb lenne a szír balhé lezárása (ezért is megy a cirkusz Idlib körül), mert, ha az USA bebukja Szíriát, akkor bukik az egész Arab Tavasz projekt és nem marad más, mint a direkt gazdasági-pénzügyi, végső esetben fegyveres háború az EU, Oroszország és Kína ellen.
    Az Egyesült Államok viszont sem katonailag, sem gazdaságilag, sem pénzügyileg nem bír el egyszerre az EU-val, Kínával és Oroszországgal, azaz egy szíriai amerikai stratégiai vereség teljes egészében hazavágja a reményt abban, hogy az USA képes marad fenntartani a hegemóniáját – egy katonai akció ezen hatalmak ellen pedig az USA nettó öngyilkossága lenne.
    Egy ilyen köztes helyzetben viszont komoly veszélybe kerül Izrael, mint állam, ugyanis a Nagy Terv bedőlése esetén Izrael és a közel-keleti zsidóság előhúzható a pakliból, értsd: Izrael kiváló „gyutacs” egy nagyméretű közel-keleti háború kirobbantására, aminek a vége rövid időn belül atomháború a Közel-Keleten. Ezzel az USA még mindig elérheti a céljainak egy részét, főleg, ha az EU addigra belülről totál legyengül, az EU-orosz kapcsolatok még inkább mélypontra jutnak és Kína gazdaságát is sikerül megrendíteniük.

    Visszatérve a kérdésedre, hogy ki tudná Trumpnak elmagyarázni azt, hogy nem érdemes így háborúba keverednie?
    Nem kell neki semmit elmagyarázni, a legutóbbi Szíria elleni „hadjárat” is kis túlzással paródiába fulladt, Trumpnak esze ágában sincs az oroszokkal háborúzni, sőt. Ugyanakkor sokan szeretnék látni Trump bukását (a globalizmus nagy nyertesei, azaz a globalista elit), amihez példának okáért egy rendkívül nagy szíriai fiaskó akár pont jó is lehet.
    Ebből kiindulva a globalista elit kész az USA-t olyan nemzetközi válsághelyzetbe manőverezni, aminek a vége bármi lehet, jobbára egy olyan orosz ruletthez hasonlítanám, ahol a forgótárban nem egy töltény van, hanem mindössze egy hely maradt csak üresen, de a móka ugyanaz!

    Természetesen Oroszországnak és Kínának is megvan a saját stratégiája, ami az ilyen irányú lépések keresztülhúzására irányul.
    Kína GO játékot játszik, az oroszok sakkoznak, az USA pedig pókerezik. A gond ott szokott lenni, amikor az oroszok úgy blöffölnek a fő pókermester ellen, hogy maga a blöff is valójában egy sakklépés.

    Ami némi árnyékot vethet a kínai-orosz kapcsolatokra közép- illetve hosszabb távon, az az eltérő geostratégiából ered: Kína a globalizmusban érdekelt, Oroszország pedig sokkal inkább a nemzeti vonalat erősítené.
    De addig, amíg az USA a jelenlegi birodalmi politikáját folytatja, esély sincs orosz-kínai szembenállás kialakulására, ha viszont az USA felhagy ezzel a politikával, akkor az automatikusan az amerikai hegemónia gyors végét jelenti.
    Geostratégiai patthelyzetben van az USA – a birodalmi USA.

  48. 53. Montezuma:

    Először is köszönöm, hogy megosztottad velünk az elméleted.

    Pár észrevételem lenne illetve kérdésem:

    1.) Jó a PPP összehasonlítás, de azt azért tudni kell, hogy a világpiacon nem PPP dollárral fizetnek, hanem normállal.
    pl. ha Kína pl. nyugati technológia cégeket akar venni.

    2.) Hogy a Közel-Keleti történései főleg a gáz és az olaj körül forognak az már régóta tudott. Én a gázt emelném ki ebből, mint az korábban is említettem.

    Itt kiemelném a Földközi-tengeren talált új gázmezőket (Egyiptom, Izrael, Libanon, Ciprus és lehet, hogy Szíria is? )
    Ez még bekavarhat a képbe. mert Szíria kikapcsolásával lehet az EU-t alternatív forrásból gázzal ellátni.

    3.)Én ennyire nem kötném össze a gázvezeték harcot, USA mint világhatalom gyengülése miatti harccal, de ez mellékes.

    4.) Az oroszoknak ez a gázvezeték nagyon fájna, mert a fő exportpiacukról, az EU-ból szorulnának ki ha ez beindul, de legalább is egy erős versenytársat kapnának.

    Tehát az ő céljuk legalább annyira „nemes”, mint az USA-jé. Kontrollálni a gázvezetéket. Mindkettő a saját gáz eladása miatt, azok piacáért harcol. Plusz azzal a hátsó szándékkal, hogy az EU-t energetikai függésbe hozza.

    Ilyet már Oroszország csinált, amikor valamelyik Közép-Ázsiai ország neki adja el azt a gázt, ami az EU-nek megy.
    Ez logisztikailag indokolható, de ezzel, az orosz monopolhelyzet is erősödik.

    5.) „1. Az EU megosztása belülről”
    Ezt nem csak az USA űzheti, hanem Oroszország is.
    Elég lehet itt az EU-szkeptikus és orosz pártok orosz támogatására, illetve az orosz propaganda és hibrid háború EU-s vonatkozásaira utalni.

    6.) „Az EU-orosz közeledés és együttműködés szétverése – lásd Ukrajna/Krím/Szkripal-ügy”

    Hát ezért a Krím „függetlenedését” és Oroszországgal való egyesülést, a Kelet-Ukrajnai szeparatisták orosz támogatást nem próbáljuk az USA nyakába varrni, mert ehhez tán Oroszországra is szükség volt.

    Szkripál-ügy:
    https://index.hu/kulfold/2018/09/14/ha_kemfilm_lenne_azt_mondanank_ilyen_bena_mese_nem_letezik/

    Ha eddig kétséges is volt a dolog, ez a gyenge orosz védekezés, valószerűbbe tette az orosz hátteret.

  49. 55. Pzuj

    1. A vásárlóerő paritás tudtommal reálisabb képet ad a gazdaság valós helyzetéről, mint a bruttó hazai termék, de ezen egyébként a közgazdászok is vitázni szoktak, számomra a PPP hitelesebbnek tűnik.

    2. A földközi-tengeri gázmezőket nemrég találták meg, legalábbis ez a hivatalos propagálása a dolognak. A valóság viszont az, hogy vannak ismert, de fel nem tárt és a publikum felé még kevésbé ismertetett lelőhelyek a világon, földgáz, ritkaföldfém, arany és gyémánt témákban. A valós képet a hiányos és titkolt információk miatt szinte lehetetlen nekünk összerakni a kérdésben, ergo még más olyan tényezők is bekeverhetnek itt a képbe, amiről fogalmunk sincs. De ennyi erővel akkor ne is agyaljunk semmin.

    3. A gázvezeték harcot kénytelen vagyok az USA világhatalmának a gyengülésével is összekötni, hiszen a világhatalmak rangsora és ereje egymáshoz képest relatív. Ergo ami a riválisok pozícióját erősíti és a lehetőségeit növeli, az automatikusan és értelemszerűen gyengíti az ellenérdekelt fél helyzetét. Az USA világhatalmának válsága természetesen több összetevős történet, viszont ennek egyik, korántsem mellékes része a mellesleg nyersanyag-szuperhatalom Oroszország aktuális mozgástere.

    4. Az oroszok folyamatosan egyensúlyoznak Irán kérdésében is, azaz a se háború se béke állapotát akarják ők is fenntartani. Nem érdekük egy összeomló Irán, de nem érdekük az sem, hogy Irán túl erőssé és függetlenné váljon a Közel-Keleten.
    Itt nemes célokról senki sem beszélt, de azért ne említsük már egy lapon az USA geopolitikai céljait és módszereit az oroszokéval, főleg az elmúlt negyed évszázadot figyelembe véve. Az egyik alapvetően benyomul és dominál, a másik védekezik és megelőzni igyekszik.

    5. Az oroszoknak egy oroszbarát EU lenne az érdekük, de a jelenlegi EU vezetése se nem orosz-párti, se nem Európa-barát. Egyébként nem Oroszország kezdte szankcionálni az EU-t, hanem fordítva. Aki az EU-t nyíltan kikezdte, az nem Moszkva, hanem az USA.

    6. Az ukrán balhét a CIA finanszírozta, a Krím annektálásáról Janukovics puccsal történt megbuktatásáig szó sem volt. Ne keverjük se a sorrendeket, se az okozatokat az okokkal.
    A Szkripal-ügy ugyanúgy bűzlik, mint a maláj gép lelövése, valódi bizonyítékot még mindig senki sehol nem mutatott be, csak mendemondák vannak a véleményformáló nyugati maistremen keresztül, amit dogmaként kötelezően el kellene hinni.

    A Nyugat mostanra nemcsak hitelválságban, de hitelességi válságban is van, ehhez pedig nem az oroszok kellettek, hanem a neokonon Új Amerikai Évszázad stratégiája és ennek beindítása.

  50. Python engedelmével néhány rövid videó a Vosztokról 😀

    https://www.youtube.com/watch?v=b1koSYV7bbk&feature=youtu.be

    Az orosz-ukrán helyzet kiélezése, az egyre erősödő orosz-kínai együttműködés valamint a repedező USA-Európa kapcsolatok nagyszabású, ha úgy tetszik világháborús helyzet felé mutatnak. Minél szorosabbá válik az orosz-kínai együttműködés és közben minél inkább mérgesedik Washington viszonya a saját szövetségeseivel, annál nagyobb az esély egy világégés kirobbanására.
    Véleményem szerint az egyik legfontosabb „lakmuszpapír” ebben a témában a Moszkva-Peking tengely alakulása. Erre kell figyelni, mert minél jobban összezár Kína Oroszországgal, annál közelebb a szuperhatalmak közvetlen katonai leszámolása egymással.

  51. Washington eddig csinált néhány hamis gáztámadást. Illetve néhány háborút olyan alapon, hogy például Iraknak tömeg pusztító fegyvere, magyarul atombombája van, amiről kiderült, hogy hazugság. Most kiderült, hogy a Pentagon az ISIS maradéka mögött áll, fegyverezi és védi őket. Ezek után a Szkripal-ügy engem hidegen hagy, mert valószínűleg az is hazugság, de tegyük fel, hogy igaz. Elfogadottan a pasi kettős ügynök volt. Vagyis mind a két országban halálra lehet ítélni.

  52. 53.Montezuma
    Nagyon széles, átfogó helyzet felvázolás, le a kalappal.
    Egyetlen apró kis helyesbitést engedelmeddel:
    Amerika elsőszámú főellensége, mumusa, ijesztő rémálma nem Oroszország, hanem Irán!
    Az az Irán, mely hosszú ideje cseszegeti Amerika érdekeit a Közel-Keleten ÉS VESZÉLYEZTETI két fontos olajpartnerét, Irakot valamint Szaud-Arábiát.
    Nos, Amerika energia-import tekintetében nincs abban a helyzetben, hogy hagyhatná meginogni ezen két fontos ország pozicióját és elvesziteni az ezzel járó nyersolajimportot, ami neki nagyon nagy csapás volna.
    Azonkivül, ha Amerika magára hagyná két szövetségesét, a többi ország azonnal észlelné, hogy Amerika magára maradván, drágábban lesz kénytelen vásárolni az oajat, azonkivül arcvesztés, méghozzá nagy, Amerika számára, hiszen ki fog kitartani olyan barát mellett, aki szükség órájában cserbenhagy?
    Figyeld meg, mennyire fontos ennek az olajzabáló-és egyre többet zabáló – országnak a Közel-Keleti import:
    http://badblue.com/temp/061112-oil0.jpg
    A saját termelés valamint az import közötti rés egyre tágul, évről-évre, és feltételezhető hogy nincs messze a nap-valamikor 2030-ban – , mikoris Amerika teljesen elvesziti önállóságát nyersolaj terén.
    Ezt akarnák most elháritani, vagy legalábbis kitolni időben, amennyire csak lehet.
    Sikerülni fog nekik vagy sem, nem tudható.
    Sok ember fog meghalni emiatt? Előre boritékolható. Ki tudja, mi lehet még akár nálatok, Európában is, ugyanis a tőzvészeknek az a szokása, hogy terjednek, sajnos.

  53. 59-

    Ha még ehhez betudod linkelni ,hogy a Brit tudosok állapitották meg akkor késéggel elhiszem a 444.hu libsiknek mindent 😀

  54. 60. Bálint

    Most elsőre, nem értek veled egyet teljesen.
    Az igaz, hogy az USA-nak fontos, hogy az olajtermelő országokon rajta tartsa a kezét, vitathatatlan.
    Jártam az USA-ban és most is figyelemmel követem. Hihetetlen mérvű pazarlás van náluk. Óriási, nagyfogyasztású autókkal járnak, rosszul szigetelt házakban laknak, mindent légkondicionálnak, az olcsó vasút helyett, majd mindent közúton szállítanak, stb.
    Egy energiahatékonysági program indításával az USA energia fogyasztását rövid idő alatt 20-30 százalékkal csökkenteni lehetne, hosszú távon 10-15 év alatt meg akár felére.
    USA világhatalmi pozícióit elsősorban Kína veszélyezteti, amely egy csendes gazdasági terjeszkedéssel a világ első országává emelkedik, fokozatosan.
    Az USA eddig a technológiai fölényével nyert meg mindent.
    Kínába rengeteg fejlett technológiát exportáltak az USA-ból és Nyugat Európából a nagyobb haszon miatt. (olcsó munkaerő)
    Hasonló egy kicsit a helyzet mint Németországban, amely 45 előtt a világ vezető
    technológiai hatalma volt. Persze a háború és az őrült fajelmélet tönkretette. Ezek nélkül Németország gazdasági fölény révén is felülkerekedhetett volna. Kínának nincs szándéka megtámadni senkit, a más fajokat sem akarja kiirtani.
    Nem véletlen Trump vámpolitikája, vissza szeretné vinni a termékek gyártását az USA.-ba, Szerintem elkésett.

  55. 61: Inkább örülj, hogy lefordították kivonatosan az Independent cikkét. 😛 😉

    Egyre nyilvánvalóbb, hogy a Szkripal-ügy egy igen elcseszettül kivitelezett GRU akció volt! De mára kezdjük megszokni, hogy az őt eláruló, vagy kettős ügynökök valamilyen mérgezésben távoznak az élők sorából az utóbi 10-15 évben. Tisztára úgy, mint a KGB ’50 -es, ’60 -as évekbeli metodikája szerint.
    A kettő GRU tiszt pedig 2009 környékén kapott egy fedő személyiseg profilt az Orosz Föderációtól, hogy kb. ne fedett ügynökként kelljen mozogniuk a világban, meg odahaza.

    Az orosz védelmi minisztériumban csörög az a telefon, melynek számát Alekszandr Petrov kartotékjára pecsételték az orosz központi nyilvántartásban. A brit Independent című lap munkatársa moszkvai előhívóval felhívta a nyilvánosságra került telefonszámot, és a vonal másik végén az orosz védelmi tárca recepcióján vették fel a kagylót.
    Amikor Petrovról érdeklődött, egyszerűen letették a telefont. A Novaja Gazeta című orosz lap pedig azt írja, hogy a telefonszám Moszkva Horosjovszkij nevű kerületébe vezet, ahol a GRU katonai hírszerzés központja is található. A Bellingcat oknyomozó portál és az orosz The Insider című portál tárta fel, hogy az orosz központi nyilvántartásban semmilyen adat nincs Alekszandr Petrovról 2009 előttről, amikor is jelenleg is érvényes igazolványát kapta. Kartotékján szerepel az a pecsét, melyen az Independent által felhívott számon kívül az szerepel, hogy a dossziéból semmilyen adatot nem lehet kiadni.
    https://24.hu/kulfold/2018/09/16/szkripal-ugy-gyanusitott-ororszorszag-szergej-szkripal/

  56. 64. Python csak úgy bementek a központi nyilvántartásba és kikérték a két személy kartonját , amin rajta volt „szándékosan” a védelmi tárca telefonszáma. Ez elég hihető történet, de a papír mindent elbír ahogy mondani szokták.
    A másik eset meg az, hogy a Pussy Riot-os faszi is korházba került, egyensúly és látászavar miatt. Mérgezésre gyanakodnak, lehet, hogy őt is noviscsakkal mérgezték meg. Véletlenül se metanol(alkohol) mérgezés lesz a történet vége.

  57. 60. Bálint
    Teljesen igazad van Európa kérdésében, Európa semmiképpen sem ücsöröghetne nyugodtan a segg.n. Most nem akarok bő lére ereszteni semmilyen gondolatsort, de ha csak Kelet-Európát nézem, akad baj bőven. Példának okáért mindjárt a magyar kisebbségek kérdése Kárpátalján (Ukrajna) és Erdély autonómiájának a problémája is napi szintű ügy. Nem kellene sok ahhoz, hogy Európa egész keleti felét háborús tűzfészekké változtassák, erre konkrétan első lépésben Ukrajna szolgálhat ürügyként, amellyel kapcsolatban az oroszokon túl a lengyeleknek és a magyaroknak is lehetnének területi igényei. a nemzetiségi kérdések és az esetleges határrevíziók kártyalapját bármikor előhúzhatják Európa ezen térségében és máris garantál a Balkántól egészen a Baltikumig a háborús helyzet – nem kellenek ide ehhez még migránsok sem.

    61. Apofis
    Ha nem is a brit tudósok, de legalább a Rádió Jereván bemondhatta volna… 😀

    65. vcsaba81
    Egyetértek. 9/11 idején is találtak hibátlan Koránt és útleveleket a WTC romjai környékén. Meddig tart az MI6-nak hamis bizonyítékokat generálni, nem hiszem, hogy az orosz védelmi minisztérium egyik telefonszámának a megszerzése gond lenne nekik, onnantól pedig indul a bizonyítékgyártás.

  58. 65: Mivel anno Litvinyenkót polóniummal likvidálták az orosz szolgálatok, a Szkripal ügyben is teljesen logikus, és hihető lépés lenne ez. Valószínű így volt, mivel áruló, kiadták rá a kilövési engedélyt, csak akció eléggé balf..z módon lett végrehajtva, mármint cctv lebukásilag.
    De nem féltem egyik nagyhatalmat sem, az angolok is úgy csűrik, csavarják ezt, ahogy nekik jó, a lebukás után az oroszok is milyen kamu műsort rittyentettek az RT -n a két lebukott ügynökkel. Ne feledjük, egyik nagyhatalom sem elsőbálozó szűzlányok gyülekezete, hanem érdekek mentén operáló entitánsok, amelyek fedett műveletek keretében azt is végrehajtják a szakszolgálataikon keresztül amit mi max. aktív fantáziával tudunk elképzelni, de ezt is nyugodtan megszorozhatod százzal. A végső igszságot max. 100 év múlva megtudhatnánk, ha egyáltalán megtudhatnánk…!

  59. Kettős ügynökök likvidálása a történelemben már sokszor megtörtént – amikor eljött az ideje -, nem egyszer mindegyik oldal közös örömére. A túlzott és erőltetett oroszellenes hisztériakampány miatt egyre nehezebb a nyugati vádakat fenntartások nélkül kezelni.

  60. Szkripal ügyben felesleges spekulálnunk, mert az összes fél hazudik. A valóságot kideríteni nem lehet. Csak egy dolog biztos, hogy szándék van az időzítés mögött.

  61. 😀 azért remélem mindenki tisztában van azzal, hogy novicsok, alias VR (legalábbis hivatalos megnevezését illetően), s ekkor lényegében VX idegméreg esetében a mérgezési adag oly kicsi, hogy csak egy hülye nem képes azzal valakit megölni.
    Kicsit szakmaibb oldalról… ha legalább cikloszarin (GF) lenne a hivatalos verzió, akkor még talán 😀 de pont a novicsok-al való riogatás oly röhejes, hogy még hasonlatot se tudok mondani. A cikloszarin eleve bináris (foszfonil és ciklohexanol), és hamar eltűnik, míg a VX és a VR igen sokáig felületaktív. Inkább karbamátokkal riogatnának, az legalább háromszor-ötször „erősebb”, mint a foszforsavészterek (V-ágensek).
    😀 😀 😀

  62. 56. Montezuma:
    ” Egyébként nem Oroszország kezdte szankcionálni az EU-t, hanem fordítva. ”
    Itt mintha megfeledkeztél volna az ok-okozatról.

    „Aki az EU-t nyíltan kikezdte, az nem Moszkva, hanem az USA.”

    Hát igaz, az EU-szkeptikus oroszok általi támogatását, még Krím előtt az oroszok nem verték nagydobra.

    „Az ukrán balhét a CIA finanszírozta,”

    Nem vitatva, hogy az USA (Nuland 1990-től több milliárd dollár támogatás) keze is benn volt a dolgokban, azért ilyen nagy mértékű tömegmozgáshoz, népharaghoz ok is kellett.

    Az egészet a CIA meg Soros nyakába varrni, ők fizették a tüntetőket, több százezer embert!, eléggé gyerekes elképzelés.

    Egyébként Ukrajna SZU felbomlása utáni története másról se szól, mint az oroszbarát és a nyugatbarát álláspont harcáról.
    Mindkét fél befolyásolt, az oroszok se végezték ezt kesztyűs kézzel.

    Ha már puccsnál tartunk, akkor Krímben hogy is volt a hatalomátvétel a kis zöld emberkékkel?

    A ukrajnai helyzet eszkalációját csak a kijevi puccsal magyarázni, ezáltal az oroszokat teljesen felmenteni a felelősség alól, eléggé érdekes álláspont.

    „csak mendemondák vannak a véleményformáló nyugati maistremen keresztül, amit dogmaként kötelezően el kellene hinni.”

    Ahogyan az orosz mainstremben dettó.

    Megszámoltad már, hogy hány orosz verzió merült fel a maláj gép lelövése kapcsán?
    Melyik az aktuális igaz?

    A nyugat legalább konzekvens volt, mert egyből az oroszokat hibáztatta.

    58. Tibor bá:
    „Vagyis mind a két országban halálra lehet ítélni. ”
    ÉS a másik ország területén annak az állampolgárán az ítéletet végrehajtani.
    Jó ezt tudni.

    63. bogozy:
    „Kínának nincs szándéka megtámadni senkit, a más fajokat sem akarja kiirtani.”

    Ezzel nem értek egyet.
    Kínában ugyanúgy megvan a nacionalizmus, mint sok más országban.
    Erre a kormányzat rá is játszik.
    Nézd meg a Japán, Dél-Korea, USA elleni vásárlási embargókat.
    Ezt bár mikor, a központi akarat tovább tudja fokozni.
    A nacionalizmust nem sok választja el attól, hogy ők, az adott nemzet felsőbbrendűek.
    Van jó pár eredményük amire jogosan büszkék.

    Korábban a Szovjetunióval és Vietnámmal voltak fegyveres konfliktusai.

    Az ujgurok elnyomása, táborokba zárása stb. magáért beszél.

    Aztán itt van A Dél-kínai tengeri konfliktus.
    Jó pár Dél-Kelet-ázsiai ország ellen irányul.

    Aztán van náluk rasszizmus is.
    A fehérek ellen is, mivel nem felejtették el az ópium háború környéki sztorikat.
    Legutóbb egy kínai kereskedőt utasítottak ki Kenyából, rasszizmus miatt.

    Azért gondolj bele, egy kínaiak által dominált világban fehérként másodrendű állampolgárként milyen lehet.

    Amikor saját állampolgáraikkal is úgy bánnak, ahogy.
    Ujguruk (elvileg távoli rokonaink) elnyomása, szervkereskedelem, az MI által támogatott orwelli kontroll bevezetése.
    Tévedés ne essék, nyugat is orwelli írányba tart, na de ettől ezért messzebb van.

    65. vcsaba81:
    „Véletlenül se metanol(alkohol) mérgezés lesz a történet vége.”

    Minden elismerésem, hogy ezt Te távolról ilyen pontosan látod.
    Az olcsó orosz vodka hazájában (ETIL-ALKOHOL) az illető metil-alkoholt (metanolt) iszik.

    Az egybeesés csak véletlen, hogy a bírósági tárgyalás után lett rosszul.
    Biztosan jól leitta magát a pancsolt házi pálinkával utána.

    66.Montezuma:
    „amellyel kapcsolatban az oroszokon túl a lengyeleknek és a magyaroknak is lehetnének területi igényei. a nemzetiségi kérdések és az esetleges határrevíziók kártyalapját bármikor előhúzhatják Európa ezen térségében”

    Ha jól emlékszem jó pár orosz utalás volt erre, hogy hadd induljon be a lengyel, magyar fantázia.
    Nekik az csak jó, ha minél többen Ukrajna ellen fordulnak.

    Ha ezt ilyen jól látod, akkor talán megértheted, hogy az EU miért reagált ilyen keményen az oroszok által támogatott Krími függetlenedésre, meg Kelet-Ukrajnára.
    Mert féltek(félnek) a precedenstől.
    Ezért is ellenzik a szerb-Koszovói területcserét.
    Ezért is ellenzik Nagy-Albániét, Albánia és Koszovó egyesülését.
    Merthogy pl. albánok a környező országban is élnek( Macedónia, Bosznia. )
    Félreértések elkerülése végett, Koszóvó létrejötte nem analóg a Krímével.
    Akkor lenne analóg, ha Krím független maradt volna.

    „Ha nem is a brit tudósok, de legalább a Rádió Jereván bemondhatta volna…”

    Vagy várhatnák arra is , amíg az RT közli az aktuális igazságot az ügyről.
    Biztosan kellően tényfeltáró lenne.

    A kategorikus tagadás után, hogy az oroszoknak az ügyhöz semmi közük, miután UK megnevezte a két személyt, alátámasztva kamerafelvételekkel is, akkor bár semmi közünk nincs hozzá, de már orosz állampolgároknál tartunk, akik amúgy civilek.

    Emlékszel még Kelet-Ukrajnára?
    Először semmi közünk hozzá, aztán mikor elfogtak hivatásos orosz katonákat akkor, de eltévedtek véletlenül, meg hát csak szabadságuk alatt ugrottak át harcolni a jó orosz hazafi katonák.

    „9/11 idején is találtak hibátlan Koránt és útleveleket a WTC romjai környékén. Meddig tart az MI6-nak hamis bizonyítékokat generálni, ”

    A 9/11 bűzlik, az nem vitás.

    De az orosz titkosszolgálatoknak se esik nehezére fals bizonyítékokat gyártani és össze-vissza hazudozni.

  63. Ha az orosz titkos szolgálat két ügynököt elküldött Angliába Szkripalt megölni.
    Akkor semmiféle konspirációs áttételt, fedést nem alkalmaztak? Pl álszakáll, paróka stb.
    Az orosz útlevélnyilvántartásban az angol oknyomozók szabadon csatangolhatnak, és pillanatok alatt felgöngyölítik az esetet.

    Kérlek mesélj még………. 🙂

  64. 71. Pzuj

    Nem vagyok híve egy szövegkörnyezetből mondatok kiragadásának, mert az egész írás lényegi mondanivalójáról tereli el mind a figyelmet, mind a diskurzust.

    Ukrajna – nemzetközileg is elismerten és demokratikusan – megválasztott elnöke az Uniós társulás helyett Moszkva mellett tette le a voksát. Ezt az USA nem nyelte be és beindította a „hadműveletet” Kijevben. Az oroszok bőven a kijevi puccs után léptek a Krím ügyében, miután már a szevasztopoli bázisuk konkrétan veszélybe került az új ukrán „kormány” miatt. Szevasztopol és a Krím sosem volt a korábban sohasem létezett Ukrajna része.

    Nem mellesleg, amíg Kijevben és Ukrajnában több száz ember halt meg (biztosan emlékszel még, volt, ahol a lakosokra rágyújtották az épületet), addig a Krím esetén nulla, azaz nulla halott volt, és ekkor még semmiféle kelet-ukrajnai szervezett balhé nem volt. Ezek a tények.

    (Felesleges összemosni az USA vagy Oroszország politikáját, ég és föld a kettő. Javaslom, hogy a közelmúlt – értsd: elmúlt 25-30 év – reálpolitikáját nézzük, hiszen a SZU felbomlása óta van önálló Oroszország is és ezt érdemes összevetni az USA reálpolitikájával.
    Ilyenkor hajlamosak sokan visszarohanni Ádám-Évához, de ez is fals, hiszen ennyi erővel megnézhetjük az USA vagy a Nyugat elmúlt évszázadokban végzett áldásos nemzetközi tevékenységét és megint csak nem a cári Orosz Birodalom jön ki győztesként a ki igázott le, irtott és rabolt ki több népet című versenyben.)

    Az EU farizeus politikát folytat, a Krím ügyében orbákol, Koszovó ügyében meg tapsol, pedig ott még annyi alapja sem volt a Szerbiából történő erőszakos kiszakításnak, mint a Krím esetében. Az EU geopolitikája egy vicc, saját magát sem képes belülről rendezni, így nem igazán tekinthető ez idő szerint releváns hatalmi központnak.

    Az EU nem szívjóságból, hanem az alábbiak miatt remeg a határrevíziók ügyében:
    angol-ír kérdés, balkáni határok, német-lengyel határ, lengyel-ukrán határ, magyar-ukrán határ, magyar-román határ, ukrán-orosz (!!!) határ és még sorolhatnám. Ez a kérdés egy kontinentális méretű európai háborút jelent.

    Minden nemzetközi ügyben független nemzetközi szakértői bizottság vizsgálata kellene, de hol volt ilyen a maláj gép vagy Szkripal esetében? Sehol.

  65. 72. Bogozy
    +1!
    Pontosan erről van szó.
    Holnap majd megtalálják az egyik ügynök privát naplóját is, amit a szállodai szoba vécéjében felejtett és ahol leírja még azt is, hogy személyesen Putyó hívta fel telefonon és adott neki parancsot az akció beindítására. A BBC és az MI5/6 igazi csodákra képes.

  66. Még egy apró észrevétel a Putyin körüli hisztériához:

    Lassan ott tartunk, hogy Darth Vader és Voldemort is mehet leckéket venni Putyinhoz, hogy hogyan is kell ezt csinálni.

    A Republikánus Párt helyett is ő maga személyesen állította Trumpot csatasorba az amerikai választási kampányban, sőt, az összes elektort zsebre tette, valamint az USA választópolgárok felét is.
    Bizony, mindezt egymaga.

    De ez még semmi, lelövette a maláj utasszállítót Ukrajna felett úgy, hogy az egész NATO non-stop ellenőrizte eközben az ukrán légteret, ezzel párhuzamosan felkészült a Baltikum lerohanására és beteg álmokat sző arról, hogy nekimegy Európának is, mert annyira nagyon kell neki terület.
    Tudjuk, hogy Oroszország annyira kicsi és olyan nagyon sokan vannak (A brutális népszaporulati mutatókat se feledjük!), hogy lassan alig van hely ott élni, így teljesen érthető, hogy Putyinnak és démoni népének sok-sok terület és élettér kell, meg persze egy csomó nyersanyag is, mert abból is rendesen híjján vannak.

    Ez a gazfickó ráadásul szemtelenül, de mindenképpen jól azonosítható módon kettős ügynököket ölet meg Angliában, a hackerei pofátlanul bemásznak az amerikai digitális rendszerekbe minden héten minimum kétszer és még arra is marad ereje és ideje, hogy közben megállás nélkül vegzálja a szerencsétlen ukránokat is, láthatatlan orosz hadosztályokkal naponta lerohanja Kelet-Ukrajnát.

    Abban persze már ő is segítségre szorul, hogy mindezeken túl a teljes internetet is megszállja és külön erre a célra létrehozott troll-hadosztályokkal fenyegesse a nyugati liberális demokráciát, mégpedig belülről.

    Nem elég, hogy bomlassza az EU-t és a NATO-t, nem elég, hogy ő dönti el, kiből lesz amerikai elnök, de képes arra is, hogy a békés és jámbor állampolgárok tömegeinek mossa át az agyát és tegyen minél több polgárkát önkéntes Putyin bérencé.

    Itt még véletlenül sem lehet arról szó, hogy az USA felépített rendszere rogyadozik, mert nem fenntartható, arról sincsen szó, hogy az EU végtelenül ostoba és korrupt, idegen érdekeket kiszolgáló lakáj elitje teszi tönkre az Uniót, abszolúte senki sem telepíti támaszpontok és támadó rendszerek tucatjait az orosz határok közelébe és senki sincsen azon kicsit sem megsértődve, hogy Putyin és bandája nem óhajtotta Oroszországot továbbra is vazallusi státuszban a nyugati bankrendszerek csicskájaként megtartani.
    Nem, erre senki még csak gondolni se merjen, a kötelező és elfogadható – sőt, egyenesen kívánatos – polkorrekt dogmákat lásd fentebb.
    Ez az elvárás.

  67. 71. Pzuj
    Azért oroszországban már nem olyan olcsó a vodka, nem is olyan régen emelték az árát. De ha valakinek látászavara és egyensúlyzavara van és orosz akkor előbb gyanakszok metanol mérgezésre, mely lehet véletlen vagy szándékos is.
    A skripal ügyben még annyit, hogy nem hinném, hogy az oroszok egy nivós világverseny előtt 3 hónappal be mernék vállalni egy ilyen ügyet. Én meg látásom szerint, ha a két orosz valóban GRU-s volt vagy FSZB-s volt, akkor valójában ők Julia Skripal miatt voltak ott. Mivel a nő Oo-ban élt, gondolom mint „túsz”, hogy az apja ne fecsegjen, és titokban őt kisérték, hogy valóban visszatérjen Oo-ba. Ezt tudhatták a brittek is és így rendezték meg , hogy valóban ott maradjon náluk.

  68. 75 – Montezuma:
    Nem bírtad tovább és kipakoltál. Köszönet érte, plusz én gratulálok is.

  69. 75. Montezuma
    Arról nem is szólva, hogy én már meghallgattam, elolvastam Putyin sok beszédét nemzetközi fórumokon és otthon is.
    Nekem állandóan az volt a benyomásom, hogy pontosan érzi az ellene irányuló összehangolt támadásokat, ezért állandóan védekező pozíciót sugároznak a beszédei, és a katonai potenciálját mintegy végső esetre tartogatott visszariasztó eszközt hozza fel, persze ilyenkor kellő elszántságot sugározva.
    Szerintem azt is pontosan tudják, hogy egy mai, globalizált világban hagyományos fegyverzettel képtelenek lennének szembeszállni a másik oldallal, ahol korlátlanok az anyagi lehetőségek egy anyagháború esetén. Tehát a háború már csak nukleáris lehetne, azt meg senki sem akar igazában…

  70. 77. Tibor bá’
    Bírom még, csak nem látom értelmét a vég nélküli Putyin-sározásnak, sokkal egyszerűbb, ha megfordítjuk a dolgot – innen látni csak igazán az egész abszurditását. 😀

    78. Hubab
    A jelenlegi orosz konvencionális haderő nemcsak, hogy szembe tudna szállni a NATO-val Európában, de jó eséllyel szét is rúgnák a NATO seggét. A légierőket leszámítva (bár ott is sok a gond), a NATO bevethető konvencionális európai erői töredéke csak az orosznak, a divatosan hivatkozott minőségi fölény sem igaz minden téren.
    Továbbá a hadszíntéri taktikai nukleáris fegyverzetből az orosz fölény közel háromszorosa a NATO-nak, nagyjából 800 db (NATO) vs. 2400 db (Oroszország).
    Egy orosz szárazföldi támadás esetén (ami egyébként több okból is nettó kreténség lenne a részükről) a NATO csak hagyományos erőkkel vért izzadna az orosz megállításában, fordítva pedig az oroszok levernék őket, sokkal hamarabb, mint anno a Barbarossa idején. Hiába a légierő, az orosz többlépcsős légvédelem + PVO + szárazföldi haderő atomeszközök nélkül is leamortizálná a támadót, pláne olyan hatalmas területen, mint az orosz sztyeppe.
    Taktikai atomfegyverekkel meg bárkit bárhol.

    De ez csak játék a számokkal, ha beleállsz Oroszországba, azok teljes erőből vissza fognak vágni, azaz indul az igazi nehézsúlyú stratégiai atomarzenál is.

  71. Monte, figyeld:
    A Bellingcat iratai a gyanúsítottakról nagyon sanszosan az orosz lakossági nyilvántartóból származnak, állítólag. Az orosz külügy szerint most azt kell felderíteni, hogy feltörték-e a rendszerüket vagy megvették az adatbázisból kilopott(?) adatokat. (Szerintem az utóbbi lesz…! :P) Én nem féltem Putyint, vérbeli KGB alezredes a mai napig. A világ mai top vezetői közül kiemelkedik, de nem azért mert egy Kennedy, Lincoln, de Gaulle, Churchill, Khol stb. szintű vezető lenne, hanem mert a többi nagyhatalom vezetője annyira silány minőséget képvisel. Persze ettől még Jelcintől fényévekkel jobb elnöke az Orosz Föderációnak. Egyik nagyhatalmat sem kell rajongva majmolnunk, mindegyik megéri a maga pénzét. De tény, hogy Putyint, és az oroszokat egyre jobban démonizálják 5-6 éve. Aminek sajna nem lesz jó vége. Szóval a Szkripal ügyet is mindegyik fél úgy csavarja ahogy az érdekei kívánják. De ilyen ez a modern Hibrid Hadviseléssel megspékelt XXI. századunk! 🙁

    Egy igen beszédes részlet a Vosztok-2018 -ról:
    https://youtu.be/0ss_ZRq6XnM

    Ja, és ha minden igaz holnap Trampli bejelenti az újabb, kb. 200 milliárd USD értékű védővám csomagot Kína ellenében! 🙁

  72. 80 Python

    „Egy igen beszédes részlet a Vosztok-2018 -ról:”
    Autómosás a hadseregben, nagy teljesítményű gőzborotvával? 🙂
    Fejtsd ki miért „beszédes”! Biztos, hogy 90% nem érti.

    Nem nagy ügy. Ezt korábban a hidegháborús időben, gyakorlatok alkalmával, Mo.-on is csinálták.

  73. 81 – n/a:
    Valószínűleg arra gondol, hogy olyan bevetés után, ahol taktikai atomot is bevetettek, a visszatérő járműveket rádióaktív mosdatásban részesítik. Ezt megírja és nem az, akkor égés. 😀

  74. 63.bogozy
    …”Jártam az USA-ban és most is figyelemmel követem. Hihetetlen mérvű pazarlás van náluk. Óriási, nagyfogyasztású autókkal járnak, rosszul szigetelt házakban laknak, mindent légkondicionálnak, az olcsó vasút helyett, majd mindent közúton szállítanak, stb….” Igy igaz, szóról -szóra, de nem ők a hibásak, hanem a beidegződött trend!
    Mert rászoktatták őket! A XX. század eleje óta az átlag amerikai ebben nőtt fel, mindenből a legnagyobbat, a legpazarlóbbat, ha kell, ha nem! Csak egy példát, engedelmeddel:
    Vannak olajban EZERSZER gazdagabb országok,de lám egyiknél sem volt annyira , sőt semennyire trendi a 6-8 hengeres , benzinzabáló dögök hada, mint Amerikában. Kinek kellettek ezek a nagy-nagyobb-mégnagyobb behemót, lomha autók?Az amerikai átlaghülyének, aki még büszke is volt rá, hogy nála készülnek a világ legnagyobb autói!
    Mert Amerika egy ilyen debil társadalom, mely SAJÁT HIBÁJÁBÓL a világ legolajfügöbb társadalmáva tette önmagát, olyannyira, hogy számukra igazi létkérdés lett az olajimport, ezért ölni képesek! Nincs ország a világon, mely ne birna ki valamelyes olajcsökkenést , anélkül, hogy súlyosan belerázkodna, a hülyén élő és ostobán pazarló amerikain kivül.
    És minekutána Amerika számára létkérdés az olaj, pusztuljon a világ!
    A te és családod sorsa, a sziriai gyerekek sorsa,az iraki, iráni emberek élete SEMENNYIRE nem érdekli az amerikai átlagot.
    Őket nem erre nevelték, nem erre szoktatták.
    God help America!

  75. 81: Ez ABC (magyarban Vegyvédelmi…, nemzetközileg Atom, Biológiai, Kémiai mentesítés) mentesítés, nem síma „kocsimosás”. 😛
    Tibor bátyám megfogta a lényeget! 🙂
    Vannak ilyen gyakorlatok, az oroszoknál elég sűrűn, de főleg a külön a VV egységeknek, vagy kisebb több haderőnemet felvonultató gyakorlatokon is. Az összhaderőnemi, komplex hadgyakorlatokon, mint a Vosztok-2018 is ez ritkább elem, ott csak akkor akkalmazzák, ha a forgatókönyvben szerepel ABC támadás elszenvedése. Szóval itt lehetett ilyen elem, ami a korábbi videók alapján a támadó felet megállító, katlanba kerítő, azt össz. tüzérségi tűzzel felszámoló, majd harckocsizó és gépesített lövész rohammal megfutamító, visszatámadó, mélységi éket kialakító egységeket érhette. Nekem ezek jöttek le a HD minőségű, GoPro -s hivatalos videókból. Szóval nem csak egy hatalmas hgy. ez, hanem igen sokrétű, komplex háborús játék a Kelet-2018.

  76. n/a
    Voltál katona?
    Mert szerintem nem. Ugyanis tudhatnád, hogy ilyent akkor gyakorolnak, ha valamire készülnek.
    Mi ahányszor kitelepültünk, egyszer sem „zuhanyoztunk”, pedig ekkor még 1985-t írtunk.

  77. 66.Montezuma
    …”, Európa semmiképpen sem ücsöröghetne nyugodtan a segg.n
    de ha csak Kelet-Európát nézem, akad baj bőven…”
    Ez ugy igaz, ahogy leirtad, te, mint kelet-európai nagyonis ismered régiód gondjait-bajait.
    Ehhez nincs is mit hozzáfűznöm, csak annyit, hogy tüzet csiholni bárhol a világon lehet, mert sajna, az embereket meglehetősen könnyen egymásnak lehet ugrasztani.
    Vegyük csak akár az egyik , látszólag idillikus, békés régiót: adjál valami geopolitikai-gazdasági okot , hozasd el a megfelelő, és LÉTEZŐ szakembereket, kik rekord-rövid idő alatt olyan guszta, parázs harcokat szerveznek neked Ausztria és Szlovénia között, hogy csámcsogni fogsz.
    Létező szakemberekről irtam, lásd CI.A.
    Ez a „cég” , viselt dolgait tekintve, a pokol kihelyezettt vállalati külképviselete, a megfelelő személyzettel, és korlátlan anyagiakkal,persze.
    És most Ausztria-Szolovénia esetében egy viszonylag csendes helyről beszéltünk, de ezek garantáltan még ott is véres zavargásokat tudnak rendezni, mint teszik azt idestova 1947-beli megalakulásuk óta napjainkig, egyre fejlödve-tökéletesedve.
    Hogy mit tudna a C.I.A. kihozni nálatok, az évszázados ellenségeskedéskből, Trianonnal megspékelve, az egy rémálom!
    És sajnos, ha kell majd, egy globális háború előjátékaként, EZEK megcsinálják !

  78. 86. Bálint
    Egyetértek. Az igazi probléma ott lehet, ha az ellen oldali nagyhatalmaknak egybe esik az érdekük abban az ügyben, hogy egy nagyobb régióban balhé legyen. Kelet-Európa ilyen szempontból életveszélyes hely, csak sokan nem hiszik/látják, mert azt gondolják, majd a NATO fenntartja a stabilitást.
    Ja, ameddig az USA-nak még kell majd a jelenlegi NATO, erre azért nem vennék mérget még középtávon sem.

  79. 80. Python

    Természetesen az sem kizárt, hogy most az egyszer esetleg igazt mondanak a britek, de élek a gyanúval, még ha Moszkva sáros is a dologban valamennyire, London attól még ugyanúgy felnagyít és hazudik. Az utóbbi 15-20 évben túl sok volt az angolszász hazugság kisebb-nagyobb globális ügyekben, nagyon nehéz feltételek nélkül hinni nekik bármiben.

    Néztem a videót, amit belinkeltél, egyértelmű.

    2016 év végére csak Moszkvában több, mint 5000 (!!!) db új építésű és felújított atombunkert adtak át a Polgári Védelemnek, melyről az USA is érdeklődött anno, hogy ez most mit jelent?
    Tavaly Oroszország megtartotta az eddigi világtörténelem legnagyobb polgári védelmi gyakorlatát mindösszesen 40 millió ember valamilyen szintű bevonásával a lakosságból is.
    Oroszország úgy véli, hogy atomháború jön nagy eséllyel. Miután a világ egyik legnagyobb nukleáris szuperhatalmáról beszélünk, így egy cseppet sem mellékes, hogy a hadvezetésük és a stratégiáik mit gondolnak/tartanak ebben a kérdésben!
    Ha Moszkva atomháborúra készül, akkor valóban nagyon könnyen atomháború lehet belátható időn belül.
    Vagy azért, mert igazuk van és az USA valóban atomtámadásra készül, vagy azért, mert ebben hisznek és megelőző jelleggel ők csapnak oda egy nagyot.

  80. 80 Python
    Én ebben a járműmosdatásban nem látok semmi rendkívülit.
    A felirat szerint páncélos járművek megtisztítása feltételezett mérgező anyagoktól.
    Nekem ez csak annyit mond, hogy a hadgyakorlat olyan elemeket is tartalmaz, amelynek esetleges atom- vagy vegyi háború esetén lehetnek fontosak, ez lehet csupán jelzés is a szembenálló fél részére, hogy erre is fel vagyunk készülve…

  81. 89 Montezuma +1

    90 hubab inkább az előbbi, a vegyi – túl azon, hogy kicsi az esélye – kicsit más „mosást” igényel; már ha szakszerű akar lenni.

  82. Idézet a cikkből:

    „Legyünk őszinték: még ha egy átlagemberre bíznák a feladatot, az sem így szervezné, hát még a nagy Oroszország meglehetősen tapasztalt titkosszolgálata. Egyszerűen túl gyanús ez, hisz ők is tudták, hogy a két úriembert lenyomozzák majd a britek, a repülőtől a szálláson át a vonatig és a Szkripal-házig a sok térfigyelő kamerával. Mintha direkt, tálcán akarta volna kínálni Oroszország a nyilvánvaló tényeket.”

    https://privatbankar.hu/makro/nem-putyinra-vall-a-kivitelezes-mas-volt-a-celja-az-angliai-mergezesnek-321543
    Egy újabb elmélet.
    Miközben a mai digitális technológiával ha akarják, akkor Obama és Jelcin együtt táncol a Bolsoj Balettban – azaz azt mutatnak nekünk valóságként a képernyőn, amit csak akarnak.

    További idézet a cikkből:
    „Az elmélet szerint tehát a cél az volt, hogy egy látszólagos ügynöklikvidálási akcióval felbosszantsák Nagy-Britanniát annyira, hogy kényelmetlenné tegye az ott élő dúsgazdag orosz oligarchák életét, vagyonuk veszélybe kerüljön, ezért visszavigyék az óhazába, ahol ismét jófiúk lehetnek, elég, ha otthon fektetik be a vagyonkát.”

    A fenéket, ezt ennél ezerszer egyszerűbben is megoldhatná Putyin. Szerintem a brit titkosszolgálat szervezte és rendezte a mérgezéses ügyeket olyan orosz régi oligarchák háttértámogatásával (pl. Hodorkovszkij), akik szimplán Putyin ellenesek.
    Azt gondolom, nagyjából ennyi a történet lényege.

  83. 85 sólyom róbert

    Csak beszélgetünk.

    Figyelmetlen voltál. A kocsimosás mondat után ott volt a mosoly jel,
    valamint mondtam, hogy ilyen Mo.on is volt.
    Tehát tudom mi az, és tudom, hogy volt.
    http://www.kislexikon.hu/dekontaminalas.html
    A félmondatokkal van bajom.

    Nem látjátok? Ez terelés.
    A katona megnyugszik. A nukleáris csatából vissza lehet jönni, és elegendő egy kis fürdő utána.

    Anno, a kiskatonának volt dózismérője, de leolvasni nem tudta.
    A parancsnoka leolvashatta.
    Ha nem kapott sokat, mehetett volna vissza harcolni, ha igen akkor is.
    Mindenkinek az a jobb ha a halálos dózis után a következő ütközetben egy golyótól gyorsan bevégzi, és nem fogy a gyógyszer, meg egyebek.

    Milyen tervek voltak?
    Egyes egységeknek 30 percet adtak, más alakulatoknak 8 órát, vagy nem sokkal többet.

    De most már megnyugodhatunk. Műbalhé volt az egész.
    Csak az olaj árát akarták felvinni. Most stabilan 78.

  84. A „kocsimosáshoz”:
    Komplex hadgyakorlat volt, amit a netes videókon látni lehetett, azok a hagyományos összfegyvernemi hadviselés szerint zajlottak. Hogy közben milyen egyéb bázisokon milyen szimulált gyakorlatok zajlottak, arról nem szólt a fáma, de teljesen nyilvánvaló, hogy minimum taktikai atomcsapás is szerepelt a forgatókönyvben – az egyik oldal a csapást szimulálta, a másik oldal pedig a mentesítést gyakorolta.
    Ez azért nem volt ritka a szovjet hadgyakorlatokon sem, miért lenne a mostani orosz gigahadgyakorlat ez alól kivétel?

  85. 89: Monte, nem azt mondom, hogy teljes bizonyosságal az oroszok voltak, de a Litvinyenkó polóniumos megölése után, azért erőteljesen benne van a pakliban ennél a mostani Szkripal esetnél is, hogy a GRU eltette láb alól az árulót.
    De mindegyik érintett fél a maga érdekei alapján csűri, csavarja ezt a sztorit. Én az MI6 sem féltem, ugyan úgy, ahogy a GRU -t, SzVR -t, meg az FSzB -t sem ha hazudni, konspirálni, manipulálni, stb. kell az „ügy” érdekében! 😉 😛 🙂

    Egyértelmű, hogy volt a Vosztok-2018 -nak is nukleáris támadással operáló része, ahol az egyik fél bevetette, a másik fél meg kárelhárítást végzett. A The Diplomat (feljebb linkeltem) cikk is azt írja, hogy a feltételezett virtuális támadó fél az az USA -t szimulálta a hadgyakorlaton, ami egy klasszikus összfegyvernemi komplex hadgyakorlat volt.

  86. Üdv Python!
    Nem vagyok naiv, nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy a nagyhatalmak titkosszolgálatainak meglehetősen piszkos a kezük.
    De azt kizártnak tartom, hogy a jelenlegi kényesnek is nyugodtan titulálható világpolitikai helyzetben az oroszok szándékosan ilyen ostoba módon provokálnák Nagy-Britanniát, jó magas labdákat feldobva, hogy lehetőleg mindenki őket köpködje.
    Hacsak Putyin nem mazochista kissé és nem érezte úgy, hogy a maláj gép, az amerikai elnökválasztások és Kelet-Ukrajna mellé jól jönne még egy xaros ügy, mert amúgy még van hely a hátán. 😀

  87. 😀 nagy levegő… fejet ki, gyorsan beszél, fejet be… jön a géppuska válaszcsapás 😀

    Könyörgöm, a hidegháborús korszakot ne hasonlítsuk már a maihoz.
    1. Sokkal több nukleáris töltet volt, elsősorban a taktikai töltetek terén.
    2. Sokkal nagyobb hatóerejű töltetek voltak, 1-25 megatonna, ma 0,1-0,8 megatonna. (A taktikai fegyver besorolás nem csak a töltet hatóerejétől függ, hanem a hordozó hatótávolságától.)
    3. A termonukleáris töltetek fissziós aránya sokkal rosszabb (alacsonyabb) volt, mint ma. (Értsd: ha a fissziós arány 90%, akkor egy 100kt töltet esetében a sugárzás 10kt-ból számolnadó, ha légi robbantású, akkor úgy 0,1-1kt-ból, s az is csak a kezdeti sugárzás területén, esetleg kondenzációs eső esetén, ahol az esik.)

    A nyolcvanas évek nukleáris fegyvereit és ezáltal egy akkori atomhborút NEM lehet egy az egyben összehasonlítani egy maival, még úgy sem, hogy arányosítjuk.

    Sugárzás kapcsán is fontos figyelembe venni, hogy a legtöbb sugárzást béta-sugárzó izotópok adják, amik ellen elég jól lehet fizikailag védekezni (védőruha, szájmasz, szemüveg, gázálarc stb.), valamint mind a jód-131, mind a stroncium-90, mind a cézium-137 és társizotópjai ellen VANNAK szerek: kálium-jodid, kálcium-citrát, vas-hexacianoferrát (berlinkék festék vagy radiagardase tabletta). A gamma-sugárzó izotópok ellen már kevésbé, de e téren ajánlott elolvasni a tajvani esetet, ahol bő 10.000 lakos kapott 20 éven keresztül igen durva dózist (kumulatív dózis) cobalt-60 izotóptól, ami béta- és gamma sugárzó, s mégis a rák aránya csupán a lakosság 5%-át érte el, míg a torzszülések 7%-ot. Ez a radtiation hormosis effektus. Nem azt mondom, hogy a radioaktív sugárzás nem veszélyes, de nagyon túl van ez misztifikálva és nagyítva.

    Lehet lőni. 😀
    Tibor bá’ tuti most nyomja meg a „piros gombot”. 😉 🙂

  88. 72. bogozy:
    „Az orosz útlevélnyilvántartásban az angol oknyomozók szabadon csatangolhatnak, és pillanatok alatt felgöngyölítik az esetet.”

    Ha Python által említett orosz külögyi álláspont hiteles, akkor már meg is van a kétségeidre a válalsz.

    „Kérlek mesélj még………. ?”

    Én is meg kérnélek hogy mesélj nekem, arról, hogy hogyan tudod cáfolni a világra került információkat, ami alapján ilyen sziklaszilárdan tudod állítani, hogy az egész kitaláció és az oroszoknak semmi köze ehhez.

    73. Montezuma:
    „Ezt az USA nem nyelte be és beindította a “hadműveletet” Kijevben.”

    Tehát szerinted, az EGÉSZ a CIA műve, a tömeget mind lefizette, a nép önállóan békésen tűrte volna az Ukrán elnök heteken belüli pálfordulását?
    Az ukrán nép önálló érdekérvényesítésre, érdekkifejezésre nem képes?

    „Szevasztopol és a Krím sosem volt a korábban sohasem létezett Ukrajna része.”
    Sosem? Ukran SZSZK?
    Ennek alapján szerinted lehet területi követelést támasztani?

    „a Krím ügyében orbákol, Koszovó ügyében meg tapsol, ”
    A Krím és Koszovó ügye nem analóg, mint korábban is írtam és indokoltam.

    „Krím esetén nulla, azaz nulla halott volt, és ekkor még semmiféle kelet-ukrajnai szervezett balhé nem volt. Ezek a tények.”

    Az is tény, hogy orosz katonai egységek álltak a történések mögött, akiket előbb tagadtak, később beismerték, hogy oroszok.
    Vajon ez puccsnak nevezhető?

    „Az EU nem szívjóságból, hanem az alábbiak miatt remeg a határrevíziók ügyében:
    angol-ír kérdés, balkáni határok, német-lengyel határ, lengyel-ukrán határ, magyar-ukrán határ, magyar-román határ, ukrán-orosz (!!!) határ és még sorolhatnám. Ez a kérdés egy kontinentális méretű európai háborút jelent.

    Ezt párszor előkerült már és ebben egyet is értünk.
    Ezért mondtam korábban is, ezért is érzékeny ügy a Krím elszakadása Ukrajnától és Oroszországhoz csatlakozása.
    Ezért is vannak az EU szankciók.
    Igen az EU kezdte a szankciókat a Krím és Kelet-Ukrajna miatt nem ok nélkül.

    75. Montezuma:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Szalmab%C3%A1b%C3%A9rvel%C3%A9s

    Itt szalmabáb érvelést használsz, a választ meghagyom a szalmabábnak.

    77. Montezuma:
    „a vég nélküli Putyin-sározásnak, sokkal egyszerűbb, ha megfordítjuk a dolgot – innen látni csak igazán az egész abszurditását. ”

    Nem érezem úgy, hogy érvek nélkül állítottam volna valamit is az oroszokról.

    74: Montezuma:
    Már megint szalmabáb érvelés.
    A beidézett tényekre, információkat nem cáfoltad, csak hivatkozol Jereváni rádióra meg mesékre.

  89. 98 – PZuj:
    „Az ukrán nép önálló érdekérvényesítésre, érdekkifejezésre nem képes?” De kábé olyan hatásosan, mint a magyar.
    Véletlenségből ez nem szalmabáb érvelés?:
    „…….ukrajnai szervezett balhé nem volt. Ezek a tények.” – Az is tény, hogy orosz katonai egységek……
    Arról nem hallottál, hogy Nulard beismerte az ukrán puccs 5 milliárd dollárba került? Hogy felbérelt orvlövészek lőtték mind a két oldalt?

    Tehát most kibújt a zsákodból a szög!

  90. 98. Pzuj

    Miután továbbra sem vagy hajlandó egészében értelmezni egy írást, oké, akkor a választ is szedjük darabbokra – csak jelzem, ez sokkal kirívóbb és súlyosabb ellenérvelési technika, mint a hivatkozott, de meg nem valósult szalmabáb effektus:

    „A Krím és Koszovó ügye nem analóg, mint korábban is írtam és indokoltam.”
    Miért is nem az? Hol és mit indokoltál? Én csak szimpla magánvéleményt olvastam Tőled.

    „Sosem? Ukran SZSZK?”
    A cári birodalmon belül az ukrán régió olyan volt, mint Magyarországon pl. a Kisalföld. Sosem volt önálló ország. A Szovjetunió „létrehozatása” után lett Ukrán SZSZK, akiknek egyetlen tollvonással ajándékozták oda „házon belül” a ma Kelet-Ukrajnaként és a Krímként ismert területeket. Ukrajna jelentése: határvidék.

    „Tehát szerinted, az EGÉSZ a CIA műve, a tömeget mind lefizette, a nép önállóan békésen tűrte volna az Ukrán elnök heteken belüli pálfordulását?
    Az ukrán nép önálló érdekérvényesítésre, érdekkifejezésre nem képes?”
    Naná, hogy képes. De arra, hogy a tüntetőket és a rendőröket egyszerre lövesse, arra nem. 😀

    Ismerem az érvelési játékokat és a neten megfigyelhető egyéb „játszmákat” is. (Ebbe felesleges belemenni, mint tudjuk, Putyin keze mindenhová elér, voltaképpen majdnem ő a világ ura, mivel Sorossal ketten osztoznak a trónon. Ez nem szalmabáb érvelés, hanem irónia.)
    Ellenben nem szalmabáb érvelési technikával operáltam a többi hozzászólásomban sem, hanem leírtam a véleményemet némi iróniával fűszerezve, illetve jó sokszor hírforrásokat is megadok egy-egy témához. Ez nem jelenti azt, hogy hiteles a dolog, csak azt, hogy ki és mit írt róla a médiában!

    A 74.-es hozzászólásom egy régi viccre utalt, miszerint a „jererváni rádió jelentette”, ami megfelel a „brit tudósok bejelentették” ezeréves poénjának.

  91. Íme a legfrissebb hír a maláj utasszállító lelövéséről – és akkor most (Pzuj után szabadon) néhány példaértékű mondatot kiragadnék némi megjegyzéssel, hogy érthető legyen, hogyan mossák a pórnép agyát a napi/heti mantrázásukkal – ezzel a szalmabáb-effekt vádja is kizárva:

    http://www.atv.hu/kulfold/20180917-malaj-utasszallito-reagalt-az-ukran-es-a-brit-vedelmi-miniszter-moszkva-vadjara

    „Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter újabb, Oroszországban gyártott álhírnek nevezte, hogy az ukrán hadsereg egyik egységének fegyverzetéhez tartozott volna az a rakéta, amely 2014 júliusában a Donyec-medence szakadár ellenőrzésű területe fölött megsemmisítette a maláj légitársaság Boeing-777-es utasszállítóját. Osztotta véleményét Kijevben tartózkodó brit kollégája is.”

    Az oroszok álhírt közölnek – állítja az ukrán védelmi miniszter, mire a brit kollégája hevesen bólogat hozzá. Naná, elég érdekes lenne, ha ezen kezdenének egymással vitázni. Tehát ha az ukránok és a britek közösen állítják, akkor az tuti igaz.
    De menjünk tovább.

    „Ez nem igaz, ez hazugság, ez Moszkva politikája” – jelentette ki a miniszter hétfőn Kijevben, azon a sajtótájékoztatón, amelyet Gavin Williamson brit védelmi miniszterrel közösen tartott.”

    Tehát Oroszország politikája (mindig) HAZUG. Bizonyíték semmi, csak vádaskodás. Sebaj, ha kellően sokat ismételgetik ugyanezt, akkor előbb-utóbb a közvélemény is majd elfogadja, hogy nincs más választása a szabad világnak, mint kénytelen megütközni a HAZUGOK GONOSZ BIRODALMÁVAL, ami minden áldozatot megér majd. Főleg a pórnép köréből természetesen.

    „Williamson szintén dezinformációnak nevezte a moszkvai bejelentést. Emlékeztetett arra, hogy független vizsgálat állapította meg, ki felelős a malajziai gép katasztrófájáért. A malajziai légitársaság gépének lezuhanásának körülményeit vizsgáló nemzetközi nyomozócsoport – amelynek tagjai ausztrál, holland, belga, maláj és ukrán szakértők – májusban kiegészítő bizonyítékokat tártak a nyilvánosság elé, amelyek alátámasztják, hogy Oroszország kulcsszerepet játszott az MH17-es járat katasztrófájában.”

    Na, ez is több sebből vérzik.
    Bár a megadott időszakban a NATO a teljes ukrán légteret real-time figyelte, sem amerikai, sem orosz tagja nem volt a bizottságnak! Miután a NATO vezető katonai hatalma az USA, az előre megírt vádirat alapján pedig Oroszország a bűnös, talán hitelesebb lett volna, ha van amerikai és orosz szakember is a „nemzetközi” bizottságban. Voltaképpen a „per” során csak az „ügyész” és az „ügyvéd” hiányzott, ha tetszenek érteni…
    A másik nagy gond: mi jelent az, hogy „kiegészítő bizonyíték” egy olyan bizonyítási eljárás során, ahol az alapvető bizonyítékok nincsenek nyilvánosságra hozva vagy nem is léteznek. A kiegészítő bizonyíték az alapvető bizonyítékok ismertetése és megléte esetén, a korábban megfogalmazott gyanú/vád további alátámasztására szolgál, de nem lehet alapbizonyíték, maximum csak közvetett. A kiegészítő bizonyítékok alapvető, minden kétséget kizáró bizonyítékok nélkül max. csak spekulációnak számítanak egy jogi eljárás során, ahol még egy közepes képességű ügyvéd is félkézzel lemossa ezeket egy valódi eljárásban. VALÓDI ELJÁRÁS-t írtam!
    Hol vannak azok az alapvető, minden kétséget kizáró bizonyítékok?
    Ezt még sem Moszkva, sem a világ nagyérdemű publikuma nem látta és nem hallotta, csak a higgyetek benne mesedélutánokat.
    A NATO légvédelmi rendszerének parancsnokai pedig mélyen hallgatnak az ügyben, ami abszolúte nem gyanús persze.

    Akit esetleg konkrétan érdekel, hogy mit hazudnak már megint Moszkvában, az olvassa el az egész cikket.

  92. 101 – Montezuma:
    Ha jól emlékszem az ukrán légirányító központban utasíthatták volna a maláj gépet, hogy a hadműveleti területtől délebbre haladjon, de ők direkt a legkritikusabb területre irányították a gépet. És persze nem német, angol vagy francia gépet, hanem malájt. Nekem ez nyitotta ki a szemem. Ugyanis én is pontosan ezt tettem volna, ha szándékomban állt volna a gép lelövése.

  93. 102. Tibor bá’
    Pontosan, de ezt a tényt folyamatosan ignorálják, mintha az ukrán légi irányításnak semmi köze sem lett volna ahhoz, hogy a gép az eredeti útvonalától több, mint 100 km-re letért. Valójában ez az egyetlen igazi tény, amit nem lehetett eltitkolni a világ elől, de mindenki csendben van ezzel kapcsolatban.
    Továbbá annyi bizonyosodott be (már amit bizonyosnak tekinthetünk), hogy ukrán területről indult a rakéta, bár az orosz lég- és űrvédelem a lelövés után jelezte, hogy ukrán vadászgépek/harci gépek (SZU-25 vagy SZU-27) is voltak az utasszállító közelében pont akkor. Bár a SZU-25 inkább csatagép, de nem lehetetlen bevetni utasszállító ellen.

    Ebből a szempontból sajnos tök mindegy, hogy ki lőtte le a gépet háborús terület felett (oroszok vagy ukránok), mert az igazi gazemberség a gép bevezetése volt a terület fölé – ezt pedig 100%-ban az ukrán légi irányítás intézte.

    Abba most bele se menjünk, hogy a darabjaira hullott ukrán haderő légvédelmi egységeinél is mekkora volt a káosz azokban a hetekben/hónapokban, BUK-rendszerek meg bőven a rendelkezésükre álltak nekik is, akárcsak a „szakadároknak”. Egy BUK célpontot lát, de a lokátor nem mondja meg, hogy milyen típusú a gép – azaz simán jöhet tűzparancs is, a katonák pedig végrehajtják az utasítást.

    Még egy megjegyzés:
    A Szmolenszknél lezuhant lengyel kormánygépről miért nincsenek sztorik? Csak nem azért, mert a lengyel kormányküldöttség pont megbékélni indult Oroszországba a katyni mészárlásra történő megemlékezéskor és eléggé hiteltelen lenne ezt is Moszkvára kenni?
    Na és ki hiányzott egyedül a lengyel kormánytagok temetéséről?
    Ja, hogy pont a német kormány képviselői…

  94. Emberek, azt ajánlanám tisztelettel, hogy rakjuk a világpolitikai helyzetet egy kerek asztalra, üljük körül és vizsgálnánk meg alaposabban, hogy mi a baja szegénykének. Vannak ugyan körülötte orvosok, helyzetmagyarázók, de mindannyiunk elött világos, hogy azok akkor is hazudnak, mikor csak szimpla lélegzetet vesznek.
    A hivatalos média nem kilóra, hanem grammra van megvéve, annyit ferdit, hazudik, hamisit és csusztat, amennyit nem szégyenel, lassanként egyes esetekben már a látszatra sem adva ( Kennedy, WTO, és még jónéhány),bizonyitva, hogy a közönség gúnya már nem is érdekli őket!!Nem mintha itt-ott nem akadt volna néhány szellemi munkás, irók, újságirók, kikben felébredt a tisztesség és az igazság kimondása, de kiderült, hogy az ilyesmi mindenféle szivelégtelenségekkel, balesetekkel , miegymással jár, csupa olyasmi melyek megröviditik az ember életét, minekutána a nagy többség leszokott róla.
    Hagyjuk a médiát, gondolkodni képes ember úgysem ad rá semmit, nézelődjünk tovább: nyilvánvaló tény, miszerint a világ egy zenekarhoz hasonlitható, melyet egy sőt, több érdekcsoport dirigál.
    Ezen zenekarban a nyugati országoknak kivétel nélkül KÖTELEZŐ a tagság. Ha netán ki akarna valaki lépni, vagy valami disszonanciát kelteni, akkor egy Kennedy, egy Martin Luther, egy Haider lesz belőle, ami fölöttébb egészségtelen helyzet.
    Ki engedheti meg magának nemcsak nem résztvenni, hanem hangos beleordibálásokkal zavarni a nagybecsű orkesztrát???
    Csakis az, Aki elég nagy, vagy eléggé vad ahhoz, – Oroszo, Irán,Kina, É.Korea – hogy a karmesterek a nyilt konfrontálódás helyett becsméreljék, hazudozzanak róla, befeketitsék őket.
    Nem mintha ezek a nagyok és erősek földreszállt angyalok, vagy netán zárdaszűzek lennének, megérik ők is a pénzüket, de egy kis túlzás róluk a médiában mindig jól jön.
    Ha csak minden tizedik állitás félig igaz, vagy még annyira sem, ez a fejét nem használó átlagpolgárt semennyire sem zavarja.
    Ő amúgy is a Való Világot nézi.

  95. 103 Montezuma

    A lengyel kormány gépének Szmolenszk melletti katasztrófáját teljes bizonyossággal megállapítottan, az okozta, hogy a célrepülőtéren az időjárás alkalmatlan volt a leszállásra. A kormánytagok nem akartak kitérő repülőtérre menni, majd onnan körülményesen közúton tovább utazni. A pilóták helyett a gépen utazó katonai elöljáróik döntöttek. Szovjet lengyel rossz viszony alkalmat ad mindenféle fantáziálásra . (Szovjetek megtámadták Lengyelországot a németekkel szövetségben második világháború kezdetén.)

  96. 107. Bogozy
    Igen tudom a teljesen elfogadott verziót, amit mindenki annyiban is hagyott, ugyanakkor néhányan még próbálták a vizsgálatokat újra indítani és „felülvizsgáltatni”, mondván, hogy nem teljesen oké minden az ügyben.
    Az mindenesetre beszédes, hogy a Kaczynski-küldöttség állami temetésén gyakorlatilag egész Európa képviselte magát (Oroszország is), kivéve egy államot: Németország. Ők semmilyen szinten nem vettek részt a megemlékezésen.
    Egyébként a hivatalos verziót én is elfogadom, csak maradt némi kérdőjel az ügyben, ez viszont a legkevésbé sem Oroszországra vet rossz fényt.
    Nem is erőltette a nyugati mainstream a dolgot.

    106. Bálint
    A lényeg a végén van annak, amit írtál: az átlagpolgárok nagy részét a hasán és a hasa alján kívül túl sok minden nem érdekli. Az emberek addig semmit sem tesznek, amíg konkrétan nem ég a fejük felett a saját házuk, sokkal érdekesebb számukra az új okosteló, a fosbuk illetve Kiszel Tündi új bugyija.
    Most komolyan, ezeknek váltsuk meg a világot? 😀

  97. http://oroszhirek.hu/2018/09/17/orosz-vedelmi-tarca-ukran-raketa-lotte-le-a-boeingot-a-donyec-medence-folott/

    Idézet a cikkből:
    Igor Konasenkov vezérőrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője egy 2016-ban, az ukrajnai Ogyessza megyében megrendezett Rubezs-2016-os hadgyakorlaton készített és korábban az ukrán médiában ismertetett hangfelvételt is bejátszatott, amely szerinte Kijev felelősségét igazolta.
    A felvételen, amelyen az orosz szóvivő szerint ukrán katonák kommunikációja hallható, amelynek egyik részvevője – akit Konasenkov Ruszlan Grincsak ukrán ezredesként nevezett meg – a Malahit típusú rádiólokátor beállítási problémáiról szólva azt mondta, hogy: “ha minden így megy tovább akkor lelövünk (a nyilatkozó itt nem szalonképes kifejezést használt) még egy malajziai Boeinget”.

    Tehát egy „korábban az ukrán médiában ismertetett hangfelvétel” is létezik.
    Meg egy csomó másfelé mutató „kiegészítő bizonyíték” is. 😀

  98. Eltűnt egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgép 14 fővel a fedélzetén a Földközi-tengeren, az északnyugat-szíriai Latakia elleni izraeli rakétacsapások idején, közölte keddre virradóra az orosz védelmi minisztérium.
    A tárca szerint a gép visszatérőben volt a hmejmími orosz bázisra, amikor 35 kilométerre a szíriai partvonaltól megszakadt vele az összeköttetés. A legénység sorsáról egyelőre nem tudni semmit.
    Az Il-20 jele akkor tűnt el a radarernyőkről, amikor négy izraeli F-16-os vadászbombázó csapást mért a szíriai hadsereg létesítményeire Latakiában. „Ugyanebben az időben az orosz rádiólokációs légtérfigyelési eszközök rakéták indítását regisztrálták a térségben tartózkodó Auvergne nevű francia fregattról” – tette hozzá a tárca.
    A hmejmími orosz légitámaszpontról kutató-mentő műveletet indítottak.
    A CNN az incidens hátterét ismerő amerikai kormányilletékesre hivatkozva közölte, hogy
    az orosz katonai gép járőrözött a tenger felett, és a szíriai légvédelem lőtte le véletlenül, amikor megpróbálta elhárítani az izraeli légitámadást.
    Egy másik, ugyancsak névtelenül nyilatkozó tisztségviselő megerősítette a hírtelevíziónak, hogy valóban Izrael hajtott végre légicsapásokat a szíriai hadsereg létesítményeire. A Pentagonnál közben leszögezték, hogy az Egyesült Államoknak semmi köze a szíriai légitámadáshoz, de azt nem közölték, hogy ki hajtotta végre őket.
    https://index.hu/kulfold/2018/09/18/eltunt_egy_orosz_katonai_repulogep_a_foldkozi-tengeren/

  99. Oroszoktól vett rakétákkal lőtte ki a szíriai légelhárítás azt az orosz katonai szállítót, amely fedélzetén 14 fővel tűnt el keddre virradóan a Földközi tengerben, útban a szíriai orosz bázis, Hmeimim felé – írta a Newsru.com.
    Az orosz reádiós felderítéshez tartozó Il-20-as katonai repülőgép elvesztése után az orosz védelmi minisztérium elismerte: azt szíriai szövetségese, Bassar Aszad elnök erői semmisítették meg. Moszkva azonban ezért nem Damaszkuszt, hanem Izraelt okolja: a térségben ugyanis az izraeli légierő hajtott végre támadást az északnyugat-szíriai Latakia ellen.
    A szíriaiak velük szemben vetették be az orosz gyártmányú rakétarendszert, amely az alig 35 kilométerre lévő orosz gépet is elérte. Az orosz védelmi minisztérium képviselője szerint az izraeli gépek közvetlenül a szíriai légelhárítást támadták.
    https://index.hu/kulfold/2018/09/18/eltunt_egy_orosz_katonai_repulogep_a_foldkozi-tengeren/

  100. 112. SzJ
    Kellemetlen ügy, de ilyen sajnos előfordul ott, ahol katonai gépek bombáznak és működik a légvédelem. Sajnos a mai napig nincs megoldva az, hogy a légvédelmi lokátorok különbséget tudjanak tenni a lehetséges célpontok között, a rakéták még kevésbé.
    Az is egy más kérdés, hogy a szír légvédelmisek egyáltalán képben voltak-e azzal, hogy egy orosz gép is a levegőben tartózkodik abban a térségben, én ebben sem vagyok biztos.

  101. 113 elég pipák az oroszok.
    Aki tud oroszul, annak érdemes meghallgatnia, mit és hogyan mondanak.

  102. Az izraeli gépek „bebújtak” az orosz IL-20-as mögé, így a szír légvédelmi rakéták és az izraeli gépek között maradt az orosz gép – állítólag.

    Ettől függetlenül pár kérdés felmerül:
    1. Izrael miért nem figyelmeztette az oroszokat időben az akciójukról, ha már elvileg van egy ilyen egyezség közöttük is?
    2. Hogyan működik az infóáramlás az orosz és a szír erők között, ha nem tudják a szírek, hogy arra repül egy orosz gép is?
    3. Ha tudták a szírek, hogy ott egy orosz gép, akkor meg minek lőttek arrafelé?

    Persze az sem lehetetlen, hogy a francia hadihajóról indult a rakéta vagy egy izraeli gép szedte le az orosz masinát és a szírekre kenve elmaszatolható a dolog, mielőtt nagyobb nemzetközi konfliktus alakulna ki. Az orosz hadsereg szerint érzékeltek egy induló rakétát a francia Auvergne hadihajóról, ami szintén kérdéses- ha igaz – hogy mire és milyen rakétát indítottak.
    Aszad erői és az oroszok katonailag győzelemre állnak most Szíriában és nem hiányzik nekik egy eszkaláció – ezért is húzta be az orosz VM a kéziféket Idlib tartomány esetében (török nyomásra).

    114. Jövőnk
    Tudnál erről egy rövid összefoglalót írni?

  103. 113 Montezuma

    „Sajnos a mai napig nincs megoldva az, hogy a légvédelmi lokátorok különbséget tudjanak tenni a lehetséges célpontok között…”

    Kérlek, gondolkodj!
    „saját-ellenség azonosítás”
    http://www.repulestudomany.hu/kulonszamok/2008_cikkek/Gulyas_Laszlo.pdf

    A kezelő lát egy célt a lokátor képernyőjén és akkor lelövi egy rakétával?
    A bárányfelhőkről is visszaverődik a rádióhullám. Mintha egy „repülő cél” volna. Akkor most lelövik a bárányfelhőket?

    Ez a lelövés nem egyértelmű!

  104. n/a
    A saját-ellenség azonosító rendszerek működnek, ennek ellenére szedtek le jópár olyan gépet, amit nem igazán kellett volna.
    Tudtommal a saját-ellenség felismerő rendszerek vadászgépeken vannak telepítve, nem földi telepítésű lokátorok esetén.
    A földi telepítésű lokátorok képernyőjén nem tudod megkülönböztetni a saját és az ellenséges gépet, mivel a visszaverődő radarhullámnak tök mindegy, hogy kiről érkezik vissza. Ehhez az kellene, hogy az ilyen telepített rendszereknél is legyen a saját-ellenség felismerő rendszer, de úgy tudom, ez gyakorlatilag nem megoldott sehol.
    Ha valakinek erről a témáról pontosabb infója van, azt megköszönöm, mert lehet, hogy tévedek.

    Ez a lelövés szerintem sem tiszta ügy, itt van alább egy frissebb cikk:

    https://magyaridok.hu/kulfold/moszkva-a-sziriai-legvedelem-lotte-le-az-orosz-harci-gepet-3492704/

  105. 117 Montezuma

    „Tudtommal a saját-ellenség felismerő rendszerek vadászgépeken vannak telepítve, nem földi telepítésű lokátorok esetén.”
    Rosszul tudod, de a blog keretei között – összetettsége miatt is – ezt nem lehet kitárgyalni.
    Ugyanakkor ez minden fél érzékeny titka. Nem ismerheted meg részletesen!

  106. 118. n/a
    Elfogadom a választ, ennek nem vagyok igazi szakértője. Ha igazad van, akkor a helyzet még rosszabb, mert:

    1. Volt-e az orosz gépen és a szír légvédelmi rendszeren ilyen berendezés és működtek-e? Ha nem volt ilyen rendszerrel felszerelve az orosz gép vagy a szír légvédelem (vagy nem működtették), akkor ilyen fokú trehányságot egy háborús övezetben hogyan engedhettek meg maguknak?

    2. Ha voltak ilyen berendezések és még ráadásul működtek is mindkét oldalon, akkor hogyan lőhették le a szírek a baráti gépet? Ellenséges RW tevékenység volt?

    3. Ha voltak ilyen berendezések mindkét félnél, ráadásul működtek is mindkét oldalon és nem volt semmiféle külső ellenséges RW beavatkozás, akkor ki lőtte le valójában az orosz gépet (mert a szír légvédelem ebben az esetben szinte kizárható)?

    Szagos ez az egész ügy, pont akkor, amikor épp folynak az orosz-török egyeztetések, ugye…

  107. 114.
    A hadsereg kemény visszacsapást vár a zsidóra.
    Nagyon szigorúan néz ez az orosz katona.

    Aljas indokból elkövetett gyilkosságnak nevezik a legénység elvesztését.
    A zsidó ha az orosz helyrerakja őket, oyvékolás amerikához.
    Azzal az indok meg is van a békeszerető amerikai nemzetet belerángatni a 3.VH-ba.
    Az orosz elnök sokadjára önmérsékletet mutat., kihátrál a visszacsapás elől.
    Valami orosz ötödik hadoszlopról írnak, ami az ottani médiában csökkenteni igyekszik a hangulatot,ill. jelentékteleníteni az oroszokat ért veszteséget.
    Ez miatt Puty kivár és a kellő időbe ott súlyt le ahol a legjobban fáj a ravaszdi ellenségnek. szvsz.ebben én már nem hiszek
    Putyin is egy a csicska megvehető politikusok közül.
    Amióta lement az Il-20 a saker oldala nagyon pörög,
    részletesen mindent kiveséznek.

  108. 115. Monte, fentebb Xander 121-nél jól összefoglalta a lényeget.

    Az oroszok között nagyon sokan kemény választ várnak el, különösen az aktív állományú vagy tartalékos katonák. Kommentek igen agresszívek, de privátban még inkább.

    Ahogy Xander írta, Putyin és az orosz felsővezetés/vezérkar pontosan tudja, ki és mit akar elérni, amit normális ember – így ők is – nem akar. Ráadásul ez most sokkal „sunyibb” dolog, mint a török incidens volt.

    Mondjuk Putyin a nyilatkozata végén annyit megjegyzett, hogy a válaszlépéseket mindenki keményen érezni fogja, többet egyelőre nem akar mondani. Szvsz ez utalás arra, hogy most már élesben megy majd a játék, hasonló esetben kísérő vadászok fognak beavatkozni. Még egy ilyen biztos nem lesz. Ugyanakkor nem nagyon van már hová hátrálnia az oroszoknak és Putyinnak; a nép kezdi megunni. (Amúgy az oroszoknál brutál készülés zajlik… gyakorlatilag ömlenek a katonai iskolákba a fiatalok és háborúra készülnek.)

    Ám félő, hogy előbb, mint utóbb ebből nagyon nagy baj lesz.

  109. 121-122 Xander – Jövőnk

    Köszönet a tájékoztatásért.

    Úgy gondolom, hogy Oroszország azzal, hogy beavatkozott Szíriában, felvette a kesztyűt és ringbe szállt, innentől kezdve valóban nem túl hiteles, ha folyamatosan hagyja magát provokálni kis- és középhatalmak által. Az is nyilvánvaló, hogy az USA-nak és a NATO-nak nagyon jól jönne egy olyan orosz katonai incidens, ami gyorsan eszkalálódna – az Oroszország köré telepített támaszpontokról és a tengerekről szerintem készen állnak egy célzott csapásra Moszkva és Putyin ellen, legalábbis a háborús héja neokonok ezt a lehetőséget építették ki az elmúlt két évtizedben.

    Az orosz társadalom és nemzet valószínűleg zsigerből érzi a vihar közeledtét és nem akarnak mégy egy Barbarossát a képükbe, sőt – valós veszélynek látom azt, hogy az amerikai politikai póker során túl nagy tétre születik blöff, akkor az oroszok – sakkozva – kihozzák azt, hogy nem maradt más jó alternatíva, mint egy megelőző atomcsapás a Nyugat ellen.

    Ez – szerintem – két módon történhet meg:
    a) taktikai atomcsapások sorozata az orosz határok mentén lévő amerikai/NATO támaszpontokra, miközben egy masszív stratégiai csapás lehetőségével zsarolja be az USA-t, hogy tétlen maradjon
    b) teljes erőből végrehajtott totális atomtámadás az USA és a NATO ellen

    De hogy a fantáziálástól kicsit visszaforduljak, az igazi probléma az, hogy halvány fogalmunk sincsen sem az oroszok, sem az USA, de még Kína valódi stratégiai céljairól sem, csak találgatni próbálunk közvetett információk alapján. Ebből a szempontból tanácstalan vagyok, mert vagy veszek egy világmodellt és erre felépítve logikázom ki, hogy mi a helyzet nagyjából, vagy hagyom a fenébe az egészet és csak bambulok ki a fejemből.

    Ha Jövőnknek igaza van és a nukleáris armadát kisebb hatóerejű töltetekre szerelték át zömében – és ezzel leszállították az atomfegyverek bevetési küszöbét – akkor nagy eséllyel benevezhetünk némi tűzijátékra előbb vagy utóbb, akármilyen casus belliből kiindulva.

  110. Azért másféle hangsúly is érezhető az ügyben, még ha ez nem is a hivatalos.
    Egy orosz cikk: https://utro.ru/politics/2018/09/18/1374290.shtml
    Izrael tiszteletet követel magának Oroszországtól

    „Moszkvának számolnia kell Jeruzsálem nemzeti érdekeivel Szíriában” – jelentette ki egy volt izraeli diplomata.
    „Az orosz Il-20 repülőgép pusztulása komoly következményekkel jár Oroszország és Izrael számára, ezért kompromisszumot kell keresniük” – jelentette ki Izrael Oroszországi ex nagykövete Cvi Magen.
    Eközben hangsúlyozta, hogy Izrael egyáltalán nem jelentéktelen fél a nagy Szíriai játszmában, ezért Jeruzsálemnek szándékában áll kiállni saját érdekeiért.
    „Nem lehetséges résztvenni a szíriai konfliktusban saját érdekeket képviselve, ignorálva egy olyan szereplőt, mint Izrael, amelynek szintén megvannak a saját érdekei. Ezt Moszkvának nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez természetesen kölcsönös” – jelentette ki Magen a RIA Novosztyi-nak.

  111. 123: Monte, sokszor írtam már, hogy nincs kb. a ’90 -es évek közepe óta MAD. A Hidegháború alatt röpködtek a megatonnák egy célpont esetében is, mert totális megsemmisítés látszatának propagálásával által érték el a felek kölcsönösen, az ettől való félelmükben a sakk-matt helyzetet, azaz azt, hogy működött a MAD. Egyik fél sem merte megnyomni a „piros gombot”! A kölcsönös megsemmisítés félelme működött a gyakorlatban. Ez ma már nincs, mindenki modernizálta, vagy modernizálni fogja a tölteteit. Ezen főleg az USA egyoldalú ABM szerződés felmondása gyorsított hatalmasat. A MaRV rendszerek terjedése, hiperszónikus sebességre törekedés, manőverező képesség megoldása a töltetek végfázisában is, kisebb hatóerejű töltetek, amelyekkel pontosabban, minimális kiszóródással lehet az ellenséges ICBM silókat közvetlen találattal semlegesíteni, stb.! Terror eszköznek meg ott vannnak a 80-150-330-450-550-880 kt közötti hatóerőre állítható töltetek. Egy nagyváros 20-80 kt -val is letarolható, de ma már inkább a több alacsonyabb hatóerejű töltettel, több lépcsőben végrehajtott támadási profil a jelkemző. Nem úgy mint a hideghaborúban, ahol előszőr jött volna egy 1,5-5 Mt -ás hidrogénbomba a HEMP után, majd második körben pár darab 150-550 kt közötti atom v. hidrogénbomba. A HEMP ma is az első lépés lenne nagy valószínűséggel, mert az ellenfél vak, és süket lesz tőle. Sőt, ma lehet a HEMP után nem is jönne több atom, hisz ezzl a lépéssel az ellenfelemet kvázi visszalöktem egy szempillantás alatt a középkorba gazdaságilag, heteken belül meg társadalmilag is.

  112. igazmondó (PokeTheTruth) szerint,
    Az IL-20 elektronikus adatgyűjtést végzett, real-time down-linken keresztül továbbított minden légiforgalmi adatot a Khmeimim légi bázisban található földi állomásokhoz.
    Az Il-20 veszteségben új fejlemény is lehet.
    A szíriai hadsereg nem ismerte el az S-200-as variációt.
    Therefore I believe the israeli F-16 pilots shot air-to-air missiles into the reconnaissance aircraft from behind.
    Jelenleg egy alapos kutatás folyik a becsapódás helyén a repülő darabjai után, beleértve a rendkívül bizalmas ELINT technológiát.
    Az igazság a felhozott részek vizsgálata után lesz biztos.
    Az igazságügyi vizsgálat megmondja, hogy az S-200-as rakéta, vagy valójában az F-16 levegő-levegő rakéta okozta a 15 orosz tiszt elvesztését.
    126.
    Shoigu és az orosz tábornokok sokkal keményebb véleményüket fogalmazták meg, mint a Puty meglehetősen szánalmas,sőt beszarinak nevezhető megjegyzései.

  113. 127: Ismerem Shojgu kemény szavait. Ő katona, jobban mondva Polgári Védelmis főtisztből lett tábornok, majd katona, és védelmi miniszter. De a muszkáknál akkor is Putyin dönt kvázi mindenről, az ő szavai a döntőek.

    Az Il-20 ELINT felderítést végzett a megszokott módon, most annyi volt a plusz, hogy elsődlegesen Iblib térsége volt fókuszban az onnan indított dróntámadások felderítése miatt.

    128: Igyekszik az ember fia. 😉

  114. https://journal-neo.org/2018/09/18/syrian-russian-victory-only-way-to-avenge-israeli-french-strikes/

    Egyre inkább valószínűsíthető: az ELINT komplex volt a támadás célja.
    Azzal csökkenteni Oroszország katonai védelmi cselekvési mozgásterét.
    A hightech orosz eszköz, és a profi felderítő tisztek kivonása a szíriai hadszíntérről. Azzal egy lyukat vágni a kombinált szíriai orosz pajzs elektronikus védelmi rendszerébe egy nagyobb NATO-támadás ellen.
    A francia fregatt kilőtt rakétával a cél szír légvédelmi ütegek elterelése volt.
    Az F-16 saját védelmi rakétája nem tudta volna lehozni az Il-20.
    A négy F-16 köztül egynek nehéz levegő-levegő rakétával kellett felszerelve legyen.
    Biztosat csak az igazságügyi vizsgálat hoz. Ha egyáltalán megtudjuk.
    Konashenko: Az izraeli katonaság felelőtlen akciója miatt 15 orosz katonánkat öltek meg. Ez egyáltalán nem egyezik meg az orosz-izraeli partnerség szellemével. Fenntartjuk a jogot az arányos válaszra.
    Ez incidens ellentétet állít a hadsereg és Puty között.
    Nem beszélve, a katonák harci szellemét mennyire rombolja.
    Az oroszoknak megvan a magánvéleménye a lubavics judaista vallási irányzatra mindíg feltűnően figyelmes Putyinról.

  115. Hát bizony igaz , a helyzet kezd komolyra fordulni. Menjünk kissé vissza az időben és-hasonlóan a siralomházban levő elitélthez, ki visszagondol elmúlt életére – vegyük szemügyre mindazon eseményeket, melyek ide vezettek valamennyiünket.
    Igyekszem minél tömörebben fogalmazni, a blog amúgysem enged hosszabb szösszeneteket, de még így is kissé hosszabb lesz, miért is előre bocsánatot kérek.
    Legelején kezdve, Nyilvánvaló miszerint az Arab Tavasz eseménysorozat teljesen a C.I.A valamint Irán munkája, nem összedolgozva, persze, de egy ritka érdekösszefonódás mentén.Külön célok mián, de mindkettő az amúgy is nagyon rothadt, korrupt, önmagába beleposhadt arab rezsimeket akarta megdönteni, majd az arab világot kézben tartani, céljaiknak megfelelően átformálni.Ez volt az első és utolsó eset mikor a két ellenség egy célért dolgozott.A forradalmak futótözként rohanva elsöpörték a régi rendszereket, hatalmas káoszt okozva Libiában, majd megtorpantak a kicsi , babszemjankó Sziriában, a C.I.A. legnagyobb megrökönödésére, mert igazság szerint senki ki nem nézte volna belőlük ezt a makacs és sikeres ellenállást, és a szir elnököt megilleti a Főnix név, hiszen országa tényleg ugyszólván holtából támadt fel .
    Eddig a mindenki számára nyilt és látható helyzet, most pedig kövessük Fenyő Miki tanácsát egyik éneke szerint „ hadd lássuk mi van a szoknya alatt”.
    C.I.A.
    Nézzétek meg jól ezt a három betűt!
    A világ IGAZI urait jelentik. Ha hiszitek vagy sem, ha elfogadjátok vagy nem, a mai világot ez a szervezet uralja, nem a választott kormányok.
    Ők, és senki más, az igazi sokat rebesgetett háttérhatalom!!!! Van egy zsidó szállóige, ami a prágai Gólem diszfunkciója következtében , éspedig : „ Hagolem kam al yotzero” azaz “A Gólem alkotója ellen fordult”.
    Ez a szervezet, intézmény-pszichológiai szempontból tüneményes gyorsasággal vált ugymond „önjáróva”, előre eltervezett és precizen kidolgozott munkamenet szerint.Alakulásukat követően nagyon hamar , szinte azonnal felvásárolják minden létező egyetemi disciplinum legjobbjait, manapság már saját maguk nevelik ki őket. Nincs mezeje a lélektannak, tömegpszichológiának, beszevezéstechnikának, machináció-elméleteknek, vegytannak, harctechnikának, konspirációnak, zavarkeltésnek, bármilyen gyilkolóeszköz kezelésének és még sorolhstnám a végtelenségig, ahol a C.I.A. nem volna jelen, méghozzá elsőként és uttöröként, minden téren a legjobb szakembereket maga mögött tudva.
    Mindezek elérése érdekében a szervezetnek rengeteg, több és mégtöbb pénzre volt szüksége, amit bizony, mikor még az amerikai kormánynak volt alárendelve , nemigen kaphatott meg, ugymond a közös állami konyháról étkezett, annnyit amennyit megszavaztak, és bizony sokszor éppen úgy kellett kilincselniük a politikusoknál, mint minden más rendes állami szerv.
    Igen ám, de a C.I.A. soha NEM VOLT rendes állami szerv, az ő szakterületén – ami az elején szimpla kémkedés volt – már akkor is sok, tulomtúl sok szabadkezet élvezett, és ezen függetlenség, ezen a filmekből jól ismert, és valós alapon álló kitétel” csinálj amit jónak látsz a cél érdekében, csak ne legyél azután összemosva velünk, mert amúgy is letagadunk” hozzáállás nagyon rossz irányt adott a szervezetnek. Egy, vagy több okos emberük , kikből nem volt hiány náluk, csakhamar megérti, hogy a szervezetnek ÖNÁLLÓ pénzforráshoz kell jutnia egy sötét, veszedelmes, baljós cél, a PÉZÜGYI FÖGGETLENSÉG érdekében, és ime, a vietnámi háború befejeztekor a szervezet közel egymilliárd dolláros saját dugi-pénztárral rendelkezik, és már akkor látni lehetett, mire képes, és mire lesz majd képes a jövöben egy olyan szervezet, amely nem szégyenlette az amerikai katonai gépeken hazahozott halottas zsákokban, a halott katonák alatt-mellett, a háború gyászos éveiben , mikoris ezen szomorú járatok mindennaposak voltak, hatalmas mennyiségű távol-keleti kábitószert – nagy mennyiséget és minden gépen – behozni, és ezt Amerikában, a SAJÁT országában piacra dobni, mikor a szervezet egyik feladata éppenséggel a kábitószerforgalmazók elleni harc lett volna, mint volt is. PAPIRON.
    Minden kezdő pszichológus, ki ezen téren foglalatoskodik, de még inasaik is elöre tudták, látták és megmondhatták volna, hogy egy ILYEN szervezet rálépett egy nagyon veszedelmes útra, melynek végén ott lesz majd a felirat: „A Gólem alkotója ellen fordult”.
    És bizony, a gólem immár független az államtól, nem csak pézügyileg, de mindenben, csak látszólag van még alárendelve a kongresszusnak, és mutassanak nekem egy akárki politikust-az elnököt is beleértve -ki ezeknek parancsolni merészelne, és ne adj isten, még mindig élne, és ezen helyzet immár majdhogy nyilt titok Wahingtonban, de azért semennyit sincs szellőztetve, lévén szegény zsurnalisztáknak is családjok, meg miegymás.
    Legyen elég most ennyi, belefáradtam.
    A folytaást kiokumálhatjuk együtt.

  116. MH17

    Rakéta sorozatszáma (gyári): 8868720
    Gyártás éve: 1986
    Egység, amelyhez került: szovjet 20152 (1986. december 29-én)
    Ez az egység a mai ukrán 223. légvédelmi ezred, amely az eszközeit anno megtarthatta.

    Volt bőven ilyen (Szu-15TM, Szu-27P stb.), így pl. ott maradtak anno a Kh-55SM rakéták is, amelyeket később vissza kellett adniuk az ukránoknak lévén nukleáris töltettel rendelkeztek. Ezek közül aztán 6-8 darab eltűnt… Iránba. Az ár alapján szinte biztosan a töltettel együtt, lévén az ár 3-4szerese egy új Tomahawk-nak és speciell megegyezik a különbözet egy része egy amerikai atomtöltet árával. Röviden: szinte biztos, hogy Iránnak VAN nukleáris fegyvere: Kh-55SM

    A rakéta nyilvántartása eredeti dokumentumokkal prezentálva… nem egy excel fájlal.

    Copi van az ukránoknak.

  117. Aki emlékszik még a USS Liberty (1967) esetre, annak egy percig se kétséges, hogy az izraeli gépek egyike előre megfontolt szándékkal, szándékosan lőtte le az orosz felderítő gépet. Ez egy ilyen céltudatos, abszolút kegyetlen ország. Nem is lehet mást, ha 340 milliós USA, 500 milliós Európa, 150 milliós Oroszország, és 300 milliós muzulmán tömeg között kell megállnia a helyét. Hogy ezt miért vállalta fel, az egy másik kérdés.

  118. a WW3 a tét.
    a 3. világháborút megelőző türelmi időszakban élünk.

    2018. szeptember 19.-én az Oroszországi Föderáció a Szír kormány dedikált kérésére
    Szíria államiságának védelmében végzett tevékenysége ilyen helyzetben van.

    1) Felszabadította a szíriai dzsihad részeket – igen. Majdnem teljesen.
    Következik a török által megszállt rész.
    2.) Felszabadította az Egyesült Államok megszállt részeket – Még nem.
    3) Elkerülte a WW3-t. Igen.
    Mert mindannyian élünk egyenlőre. Nehéz, de Putyin eddig sikeres.
    Cui bono ..
    kinek állhat érdekében egy orosz -izraeli eszkaláció..
    1. US 2. Irán
    Il-20 esemény:
    Oroszországot nem értesítették előre, 1 perc az ilyen esetben semmi.
    Az orosz repülőgép mögött rejtőzködve, és a francia (NATO) fegyverek indításához igazodva támadtak meg szír célpontokat.
    Legjobb, ha lehetőleg más (a NATO) harcol és döglik meg a céljaim számára.

    Érdekelt az a tény, hogy Oroszországban, és az orosz médiában nyomon követték a francia fregatt tevékenységét, rögzítik a francia rakéta kibocsátást majd … semmi további hír. A franciából jelenleg nem lehet ellenség.

    Mivel a cionisták nem tudták elhinni, hogy
    az orosz katonai repülőgép kilövésére Putyin nem támad, ezért
    mindenki hibás aki él és mozog
    Szíria, Irán, Francia=(NATO) Hizbollah stb…
    valójában az történt, hogy ez a mocskos terv nem sikerült.
    133.
    Nekem is azonnal eszembe jutott az USS Liberty műszaki hajó amit Egyiptom nyakába akartak varrni. Amikor vettem h.az Il-20 orosz felderítő gépet leszedték.
    Teljesen megfelel egymással a két eset.

  119. 133 +1 (nagyon jó észrevétel és kielemzés, a vége főleg!)

    Amúgy nem tudom, hogy emlékszel-e Tibor bá’ és a többiekhez is szólok, de úgy egy éve talán, az oroszok megpengették, hogy ha nagyon b@szakodnak velük, kitárják a II. világháború titkosított dokumentumait a nagyvilág számára és akkor lesz nagy gebasz; szinte szó szerint így fogalmaztak, a „gebaszt” leszámítva, helyette azt hiszem valami káoszra utaló kifejezést használtak. Nem emlékszem ki mondta, talán Peszkov.
    Van pár sejtésem, mire céloztak.

  120. Xander +1, jó elemzés. (De had emlékeztesselek, hogy taktika-stratégia-küldetés, Te a sratégiai szintet elemezted. Mindig mondom itt: a küldetést kellene megértenünk és akkor minden értehtővé válik. Csak hát 😀 ezért sokszor sortűz vagy akasztás jár. 🙂 )

  121. Na jó, talán nem csap le az inkvizíció… és nem seggnyalás 😀

    Tibor bá’ – hazánkban egyedülállóan, de nemzetközi szinten is szinte – tulajdonképpen a blogján a küldetés minden részét kivesézte már és jól. Csak egyetlen egy összefüggés esetén akaszt fel engem azonnal, pedig érdemes volna megvitatni. De ez nem felhívás akart lenni keringőre, inkább arra szerettem volna utalni, hogy Tibor bá’ blogján itt van minden információ, ami szükséges ahhoz, hogy valaki megértse azt, mi a helyzet és a küldetés („hadászati cél”). A kommentek – minden kommentre értem, sajátjaimra is – csak mazsola, desszert, a kétkedők, meg kavicsszemek a málnán. 😀

  122. 133.tibor bá
    „Aki emlékszik még a USS Liberty (1967) esetre, annak egy percig se kétséges, hogy az izraeli gépek egyike előre megfontolt szándékkal, szándékosan lőtte le az orosz felderítő gépet….”

    Ne hidd el, hogy ez tényleg igy volt, a dolog annyira valószinütlen, mintha egy kis mókus harapna bele nagy harciasan az oroszlán orrába.
    A Liberty esete egész más, teljesen más eset, más helyzet, más konstelláció, más körülmények!
    Minden más volt azon időkben, vad, parázs háború első napjai és az ilyenkori fejetlenség, felfordulás közepette, és már ahogy ilyenkor lenni szokott, mindkét fél elkövet tévedéseket.
    Azon időben a haditengerészetnél szoglálva elhiheted nekem, hogy tudomásunkra jutot egy és más mindkét fél tévedéseiről, saját fülemmel hallottam- a parancsnoki hidon állva, hiszen kormányos valék – a rádióüzeneteket, ugyhogy tudom, nem mert OLVASTAM VALAHOL, hanem hallottam a dolgok menetét. Tehát hagyjuk.
    Egy árva szóval nem védem Izraelt, hibát csinált, de a Liberty is kivette részét, a Navy parancsnoksággal egyetemben, ugyhogy mint mondani szokás, az életben semmi sem fehér vagy fekete, és az éremnek is van két oldala.
    A mai helyzetet nézve, a dolgok egész másképpen állnak, mint akkor.
    Izrael azon időkben nagyon jó pozicióban vala az amerikaiaknál, valahogy sikerült kimagyarázni az esetet, ugy is, mint a Liberty által elkövetett hibák, ugy is mint baráti ország alapon , az ügy elsimitásra került.
    Nem igy van MOST!!!!
    Izrael és Oroszo. nem puszipajtások, SOHA nem voltak azok, és azért élünk mégés egyelőre, a környékünkre vetödőtt hatalmas és irántunk meglehetősen barátságtalan medve árnyékában, mert volt eszünk elkerülni vele szemben bármilyen, ismétlem bármilyen apró kis összetüzést, jól tudván, hogy ellenkező esetben nincs kegyelem!
    Hogy most mi történhetett, arra egyelőre nincs MÉG válasz, mig ki nem emelik a roncsot, vagy belőle bármit, ami fényt derithet a történtekre.
    Hogy mi lesz a sorsunk azután, a fennvaló a megmondhatója.
    Az sincs kizárva, hogy Putyin, viszonylag távol hátországától, nagyon kényelmetlen utánpótlási helyzetben, nem kisérel meg háborút Izrael elllen amennyiben nem jut egyezségre Erdouannal a török légifolyosó ügyében, és ime, beigazolódik azon igazság, miszerint a világon minden összefügg, minden áttételes, jövendőbeli sorsunk sokban függ a töröktől, mint ahogyan az egyenlitői lepkefing kihatással van a sarki jégolvadásra.
    Szóval ez van.

  123. 136. Jövőnk
    kösz,
    Egy időre eltűntél…
    Úgy alakult hogy helyzet van, itt mindannyian örvendünk ha a gondolataid megosztod velünk.

  124. 138. Bálint.

    Még ha az Izraeli vadászgépek lőtték volna le, az orosz gépet, akkor sem várható, hogy az orosz betámadja Izraelt. Afganisztánban a sokkal nagyobb szovjet hadsereg kudarcot vallott, sokkal rövidebb utánpótlás útvonallal, egy viszonylag csekély létszámú terrorista haderő ellenében.
    Izrael katonai képessége messze magasabb. Semmi esélye nem lenne az orosznak Jeruzsálem környékére kirándulni.

  125. Kétrészes elemzésünk mai, első fejezetében a rohamosan olvadó arktikus térségben megindult kereskedelmi tevékenységet és az orosz-amerikai katonai versenyfutást vizsgáljuk meg. Az arktikus térség az egyetlen olyan műveleti terület a világ tengerein, ahol az amerikai haditengerészet harcértékét felülmúlja az orosz. A holnapi részben Kína és Európa aktivitását vesszük górcső alá.

    Versenyfutás a világ új kincsesbányájáért: az oroszok időben ébredtek
    http://www.privatbankar.hu/makro/versenyfutas-a-vilag-uj-kincsesbanyajaert-az-oroszok-idoben-ebredtek-321603

  126. 140.bogozy
    Nem osztom optimizmusodat, kedves barátom, mert egész más a két ország helyzete.
    Mig Afganisztán egy irdatlan, nem félvad, hanem teljesen vad , hegyvidékes, nehéz topográfiai helyzetben, dugig tele nagyon harcias, nagyon eltökélt gerillaharcosokkal, a harcok kimenetele hosszútávon csakis az orosz vereséggel zárulhatott.
    Azóta se merészkedik be hozzájuk fegyveresen senki.
    Ugyanakkor vess egy pillantást a világtérképre, országom oly kicsi, hogy még a neve sem fér ki rajta.
    Vésztartalékaim kevesek, hátországom egy vicc, egy nulla, belső ellenségem csak egy ilyen pillanatra várna, hogy külső támadást visszaverve, elgyengülne a belső, polgári védelmem, hogy betegye nekem a kaput.
    Szóval, sajnos, bármilyen konfliktus esetén, ÉN húzom a rövidebbet. Reálisan, nyitott szemmel nézem a dolgokat, tudomásul veszem a valóságot, és reménykedek, hogy valahogy megússzúk az esetet.
    Remélem!

  127. 142 +1
    Bálint, emelem kalapom, hogy ilyen őszintén (és jól) elemezted ki Izrael gyenge pontjait.

  128. 142 balint

    Nagyon véded a hazádat. 🙂 🙂
    133-ban Tibor bá’ beletrafált a közepébe.
    Az akkori hajó hírszerző volt, úgy mint most a repülő.
    Akkor is valami fontosat rejtette(tete)k el a világ szeme elől.

  129. 140.
    Az orosz Szíriában marad, egy cseppet se érdekli Izrael.
    Csip csup provokációk miatt nem fog leállni verekedni, háborúzni.
    A gáz miatt van ott.
    Ezt már nálam okosabb emberek is megfogalmazták.
    Az US célja nem más,
    mint Qatarral egy konzorciumban kihasítsanak Szíria területéből egy annyi sávot,
    ahol az olyan amerikai cégek mint Halliburton lefektetheti azt a gáz csővezetéket
    amiben szállított gázt az Exxon Európában terítheti.
    Hogy jön ide Izrael. Láz álmában Szíria és a környező államok rovására kissé megnagyobbítani kívánta önmagát.
    A vahabizmus ideológiát felhasználva innen onnan előszédelgett golyóra érett egyénekből egy takrifi zsoldos sereget hoztak létre.
    Ami entitás-ként megszállta Szíria és Irak államok területét,
    saria és hasonló marhaságokkal
    McKáin,és Abu Hamza Ibn Zimmermann valamint tsai vezényletével
    bőszen irtotta a lakosságot, de az ókori asszír műalkotásokat, templomokat azt főleg.
    : (a múltat végképp eltörölni)
    Bonyolítja a helyzetet,hogy Ciprus-Palesztína(Gáza)-Izrael -Libanon
    és főleg SZÍRIA előtt a kontinentális talapzatában nagy mennyiségű gázt találtak.
    Amíg Szíria szétesőben van, nem tud a saját gázhoz hozzáférni.
    Egyszóval mindenkinek a kicsi Szíria területére fáj a foga.

    https://www.strategic-culture.org/images/myfls/oct2016/zuss24101604.jpg

    Az orosz is ezért van itt (főként) de Tartus más szempontból nélkülözhetetlen számára.
    Az orosznak jó okból szövetségese Irán.
    Vele szívesen megosztaná, csúnya szóval diverzifikálná a közel-keleti gázkitermelését, és továbbítást.
    Egyszóval most ezek állnak ketten nyerésre Szíriában, mert Assaddal az erő.
    Az oroszok nem fognak leállni gatyázni, háborúzgatni közvetlen a céljuk elérése előtt.

  130. 145.Xander
    …”Az oroszok nem fognak leállni gatyázni, háborúzgatni közvetlen a céljuk elérése előtt….”
    De még mennyire, hogy fognak, kedves Xander, de még mennyire!!!
    Csak nem képzeled, akár egy pillanatig sem, hogy Oroszo. közvetlenül a cél elött-mint saját magad irod – megtorpan? Feladja azt, amiért idecipelt ketonaságot, felszerelést, ország-világ elött bevállalva nyiltan, kendüzetlenül, hogy neki Sziriában/ Sziriával ilyen-olyan tervei vannak?
    Sziria most ugylátszik, végre rendbe jön, stabilizálódik, a harcoknak jóformán vége, és akkor te elképzeled, hogy az orosz MOST fogja feladni céljait, vagy más szóval szembeköpni önmagát??!!
    TE az ő helyükben megtennéd ezt?
    És ugyan, ha igen, hogy adja be ezt a saját népének; hogy adja el ezt a világnak azonnali presztizsöngyilosság nélkül?
    Lehet, hogy valamiképpen nem lesz retorzió, valahogy elsimulnak a dolgok, de egy dolog világos: a sziriai helyzet, véleményem szerint gyökeresen meg fog változni már a közeli napokban, izraeli szempontból rosszra, még rosszabbra, nagyon rosszra, mert elég még akár EGYETLEN EGY hasonló incidens, és országom – atombomba ide, atombomba oda , az orosz csakazértis és presztizsből agyonver – fekete pötty lesz a térképen, és azután hozzatok pár virágot Bálint barátotok sirjára.

  131. 146.
    Ne parázz. Amíg az eminens mester Puty akcióban van, nincs okod a félelemre.
    Nem fog a lakóhelyedre támadni.
    Inkább figyeld őt.
    Lenyűgöző az, ahogyan a játékot lejátssza.
    Ahogy elkerüli a WW3-t, miközben felszabadítja Szíriát.
    A 15 orosz mérnök halála na az felesleges, és hatalmas veszteség!
    De ezek a támadások olyan utolsó erőlködések,
    amely a kiagyalók mentális gyengeségét jelzi.

  132. 147.Xander,
    …”Nem fog a lakóhelyedre támadni…”
    Ahogy mifelénk mondják, bár a próféta beszélne belőled.
    Ámde, állandó retirálással, a konfrontációk előli meneküléssel nem hogy elkerülné, de egyenesen magára szabaditja az egyre inkább felbátoródó ellenfeleit.
    Azt valszeg te is tudod, hogy támadó kutya elől elszaladni nagy tévedés.
    Fára se mássz, mert kivárja a beste, mig lejössz.

  133. 144 .n/a
    …”Nagyon véded a hazádat….”
    Védem, mert lenne bármennyire ostoba, mégis az otthonom.
    Hogy sokszor megérdemelne egy-egy komoly pofáncsapást, amúgy miheztartás végett, az tuti.
    Nem jó az , ha a törpe egy nagyhatalomnak képzeli magát, mert lenne bármennyire izmos, attól ő még törpe marad, és ha nekimegy egy medvének…háát.
    Hogy mi dugdosnivaló volt azon a szerencsétlen gépen, azt esetleg a jóisten tudja, vagy még ő sem.

  134. 148. Döntsd el.
    Az a baj ha kitér a konfrontáció elől, vagy az,
    ha bosszút vesz a süket politikusaitok miatt az országodon
    a lelőtt 15 mérnök miatt.
    Az orosz tábornokok elég morcosak, nem sokat hisztiznének.
    Ha most rajtuk múlna, kezdhetnél félni.
    Mit tennétek, ha Putyin bosszúképp leszállítana az ajatollahoknak
    egy pár üteg s-400 komplexet tervrajzokat, és mellé a kiképző személyzetet.
    Amit, ismerve a perzsákat ugye… elég kreatívak, úgymond védelmi célból szériába másolnák.
    Az előző esetben is gyengeséget mutatott.
    A gondolatmeneted alapján Ankarára is dobjon egy jó nagy robbantást,
    amit megérdemelnek az orosz pilóta török gyilkosai?
    El ne felejtsd, hogy az orosz hajóknak ha lesz olyan idő, akkor 50-100 év múlva is közvetlen a két oldalról reájuk meredő
    török ágyúcsövek előtt kell elhajózni,
    amikor a Boszporuszon kijönnek a mediterránra.

  135. Tyű, nagyon jó kis írásokat olvasok, délután – ha hazaértem – majd én is tennék még pár megjegyzést a témában.

    Bálint!
    Jókat írtál, majd lenne Hozzád pár kérdésem (Persze nem titkos témákról!).
    Szerintem se aggódj (még), Xander-nek adok igazat, nem lesz Izrael és Oroszország között balhé, legalábbis az IL-20-as miatt és most biztosan nem.

    Én is örülök, hogy Jövőnk ismét felbukkant, el ne tűnj ember!!!

  136. Még röviden válaszolok, de mivel nincs időm a meddő vitákra, azt hiszem ezt a threadet befejezem.

    99. Tibor bá’
    „De kábé olyan hatásosan, mint a magyar.”

    Hát azért az Ukránok kissé tökösebbek, mint a magyarok.
    Más nem a Kelet-Ukrajnai események ezt bizonyítják.
    Ott sokan hazaszeretetből, nacionalizmusból mentek harcolni.

    „Véletlenségből ez nem szalmabáb érvelés?:“…….ukrajnai szervezett balhé nem volt. Ezek a tények.” – Az is tény, hogy orosz katonai egységek……”

    „Az is tény” Ezzel elismertem azt, az idézett állítás igazságát, hogy a Krímben nem voltak halálos áldozatok.

    „Az is tény, hogy orosz katonai egységek álltak a történések mögött, akiket előbb tagadtak, később beismerték, hogy oroszok.
    Vajon ez puccsnak nevezhető?”

    A mondat általad nem idézett felében meg nem voltak túlzások, hanem tények szerepeltek ( ezt a részt korábbi említéskor is kerülte Montezuma) meg egy kérdés.

    „Arról nem hallottál, hogy Nulard beismerte az ukrán puccs 5 milliárd dollárba került? ”

    Annyira hallottam, hogy korábban meg is említettem, de úgy látszik elkerülte a figyelmedet, lásd 71-et.

    „Nem vitatva, hogy az USA (Nuland 1990-től több milliárd dollár támogatás) keze is benn volt a dolgokban, azért ilyen nagy mértékű tömegmozgáshoz, népharaghoz ok is kellett.”

    „Hogy felbérelt orvlövészek lőtték mind a két oldalt?”

    Hát Nuland-ra van megdönthetetlenen bizonyíték, hogy 1991-től 5 milliárd dollárt költöttek (ő maga mondta egy videoban), de erre én még nem láttam ilyen hiteles bizonyítékot, hogy ki bérelte fel őket.
    De ha még így is volt ( A CIA volt természetesen), ez Montezumával folytatott vitánkban nem merült fel.

    Egyébként ha Nuland támogatása, beavatkozása az ukrán belügyekbe zavar, akkor gondolom az oroszoké is zavarhat.

    Azt is lehet számszerűsíteni, hogy az energiaárral való fenyegetőzés, alkudozás mennyit ér. Meg azon is le lehet gondolkozni, hogy ami a konfliktus kirobbanásakor derült ki, hogy az ukrán társadalmat mennyire behálózta az orosz titkosszolgálat. Gondolom az se volt ingyen.

    100. Montezuma

    „Miért is nem az? Hol és mit indokoltál? Én csak szimpla magánvéleményt olvastam Tőled.”

    Akkor figyelmetlen voltál, lásd 71.-ben

    „Félreértések elkerülése végett, Koszóvó létrejötte nem analóg a Krímével.
    Akkor lenne analóg, ha Krím független maradt volna.”

    „Naná, hogy képes. De arra, hogy a tüntetőket és a rendőröket egyszerre lövesse, arra nem.”

    Jó, akkor abban egyetérthetünk, hogy a „Ezt az USA nem nyelte be és beindította a “hadműveletet” Kijevben.” meg a „Az ukrán balhét a CIA finanszírozta,” egy kissé egyoldalú leegyszerűsítése a helyzetnek?
    Ha nem lett volna tömegfelháborodás, akkor a CIA-nek nem lett volna mire ráépülnie.

    Az ilyen tömegmegmozdulásoknál általános a vélemény, hogy azt csak külső aktor (általában az USA, CIA szervezte). Ezzel negligálják az eredeti okot, amiért a tömegmegmozdulás kitört.

    Lásd Szíriai kormányellenes tüntetés a kezdetekkor (több éves szárazság), arab forradalom ( a népek biztosan unalmukban mozdultak meg, a rendőrségi túlkapások, diktatúra (Tunézia), a rendőrségi túlkapások, diktatúra (Egyiptom) ebben nem játszott szerepet stb.
    Azt nem vitatom, hogy erre ráépülve már a CIA és más külföldi aktorok (pl. Arab Tavasz Izrael(?) ) is akciózhatott.

    Az ukrán tüntetések kezdetekor nem voltak lövöldözések, sátortábor volt.
    Az első lövöldözés, sérüléseket a rendőrség meg a Berkut okozta, oszlatáskor.

  137. 152. PZuj

    Nem hinném, hogy meddő vita folyik itt, egészen egyszerűen letisztázásra kerülnek vélemények.

    A magam részéről egy percig sem kétlem azt, hogy ott, ahol a lakosság megelégedett és boldog, igen nehéz balhét szítani (ott sem lehetetlen), ahol pedig megosztott a társadalom, ott sokkal könnyebb. Nyilván a „tűz gyújtásához” kell éghető anyag (elégedetlen tömeg) + oxigén (olyan feszültségek, amelyek tovább táplálják a fennálló elégedetlenséget) + megfelelő hőfok (eldurvuló események, pont erre segítettek rá külföldről).

    Azt gondolom (és ebben is egyet értek Bálinttal), hogy megfelelő szervezettséggel és háttér támogatással (pénz+paripa) a világon bárhol ki lehet provokálni olyan helyzetet, aminek a vége polgárháború.
    Az egy más kérdés, hogy az Egyesült Államok és a CIA/DIA előszeretettel gerjeszt, finanszíroz, robbant ki és tart fent (!!!) közvetlenül vagy közvetve fegyveres balhékat világszerte, háborúktól kezdve a polgárháborúknak látszókig bezáróan igen széles a paletta – ebben is világelsők, bár ez kevésbé pozitívum.

    Ukrajnában relatíve könnyű dolguk volt, az ukrán állam megalakulása, 1991. óta ez az államalakulatnak látszó valami úgy működött, hogy Fekete-Afrika legprosztóbb, legutolsó alja szerveződései (államot direkt nem írtam) is sárga irigységet kapnának – mindez a földrajzi Európa kellős közepén.

    Ugyanakkor Oroszországnak semmilyen érdeke nem fűződött ahhoz, hogy Kijevben balhét generáljon, miután Janukovics Moszkva mellett tette le a voksát. Azért azt se feledjük, hogy amíg Janukovics nem állt nyíltan Moszkva mellé az EU társulással kapcsolatban, addig az EU sem tartotta őt illegitim, antidemokratikusan megválasztott elnöknek, nem volt semmi kifogásuk a koma ellen, ugye…

    A nyers birodalmi erőn kívül egyébként mi hatalmazza fel az Egyesült Államokat arra, hogy a számára nem kedvező politikai vezetőket és országaikat kívülről felforgassa, emberek ezreinek a halálát okozza közvetlenül vagy közvetve?

    Naná, hogy Putyinnak nem jött be, hogy az éppen csak hogy mellé álló elnököt két perc alatt külföldi hatalmak megpuccsolták, furcsa is lenne, nem gondolod?

    Ha a kocsimban hagyom a slusszkulcsot, az nem azt jelenti, hogy akinek úri kedve úgy tartja, nyugodtan lopja csak el. Ha egy államban belső feszültségek vannak, ez nem azt jelenti, hogy egy külső hatalom nyugodtan robbantson ki ott fegyveres balhét és közben rabolja le – Iraktól Ukrajnáig.

    Az ukrajnai helyzet eszkalációját az USA indította be és Oroszország közbelépett – nem hagyta, hogy kirúgják a szevasztopoli támaszpontjáról és azt sem engedte, hogy csak úgy ingyé’ kiszakítsák tőle azokat az echte orosz területeket orosz lakossággal (Kelet-Ukrajna), amelyeket a Szovjetunió idején az egyébként nem orosz származású pártfunkcionáriusok egyetlen tollvonással, mint „lényegtelen belső határokat” csak úgy átrajzoltak Ukrajnához.
    Nem Moszkva robbantotta ki az ukrán balhét, ez nem kérdés.
    Hogy védi az érdekeit? Nahát, micsoda meglepetés!

    Ha már ennyire bele akarsz merülni a volt szovjet tagköztársaságok státuszába és igen rövid idejű történelmébe, akkor felhívom a figyelmedet még egy dologra, miből akár a közeli jövőben újabb problémák is lehetnek még:

    Ki mondta, hogy a Szovjetunió megszüntetésének módja a nemzetközi joggal parallel jogszerű volt?
    Ezt a kérdést egyre hangosabban és egyre többen vitatják Oroszföldön (is).

    A Szovjetunió szétdobásakor a tagállamok rendezték egymás között a vitás területi és lakossági kérdéseket?
    Nem! A szovjet pártapparátus által kijelölt korábbi belső közigazgatási határokból lettek hirtelen államhatárok anélkül, hogy a frissen „felszabadult” államok lakosságát bárki megkérdezte volna, hogy így rendben van a dolog?
    (Az USA és a Nyugat direkt nem is akarta, mert nem nyugodt és stabil térséget, hanem megosztott és egymással ellenséges térséget akart az egykori Orosz Birodalomból. Nem új riválisra, hanem vazallusra volt (és lenne most is) szükségük. Pont ez a trend Putyin igazi jelenkori bűne is – ő sem akar vazallus lenni.)

    Miközben a Szovjetunió teljes államadósságát egyedül Oroszország vállalta át magára (mint jogutód) és fizette vissza a nemzetközi bankároknak, a többi tagállam meg megúszta a bulit – pedig a nagy közös mannából ők is részesedtek korábban, első helyen mindjárt az Ukrán SZSZK!

    Ha valóban az igazságot és igazságosságot keresed, akkor rájöhetsz, hogy ennél kicsit bonyolultabb az ukrán kérdés (is).

  138. 153 +1

    Méghogy a Berkut egységek kezdek lövöldözni…

  139. 154. Jövőnk
    Szó sincs erről, sőt, tilos volt lőniük napokig.
    Janukovics töketlenkedett, ha azonnal beveti a Berkutot teljes erőből és szétveri az egész kezdődő balhét és kegyetlenül rendet vág Kijevben, még ma is hatalmon lenne és nem lenne polgárháború meg több ezer halott.
    Hozzáteszem, az ukrán jog szerint még mindig Janukovics a legálisan megválasztott ukrán elnök, az eltávolításának módja ugyanis semmilyen akkor hatályos helyi és nemzetközi jognak nem felelt meg.
    Az egy más kérdés, hogy a Nyugat igencsak szelektíven értelmezi és alkalmazza a nemzetközi jogot (is).
    Szerintem elő fogják húzni még ezt a kártyalapot is, ha itt az ideje.

  140. 155 Monte, bocsánat, nem Neked írtam. 🙂

  141. 150.Xander
    Felvetett észrevételeidre igyekszem tételesen és röviden válaszolni :
    …”Az a baj ha kitér a konfrontáció elől, vagy az,
    ha bosszút vesz a süket politikusaitok miatt az országodon…”
    Igenis,Xander, igen, a válaszom határozott IGEN.
    Ha nem tesz semmit, óriási arcvesztés az orosznak, elvégre országom, és bár tekintse magát bármilyen ” hű, de nagylegény vagyok ” akárkinek, de azért bizony az oroszokkal szemben nem több, mint légypiszok a falon. Ha Oroszo. nem mozdul itt, akkor a felbátorodott román, lengyel miért ne kezdené odaát nálatok fikázni őket?Nem hinném, hogy mi kellene magyarázzuk Putyinnak, mennyire veszélyes egy ilyes „gyáva oroszlán” imázs.
    A helyzet egyelőre még nem egyértelmú az orosz gépet illetőleg, és sejtésem szerint ezért nem rúgtak még belém. Egyelőre!
    A mai nap folyamán az izraeli légierő parancsnoka a kora reggeli órákban Moszkvába repült, minden létező, FELLEHETŐ, kézzelfogható avagy elektronikus információanyaggal az esettel kapcsolatban, az orosz illetékeseknek bemutandó, magyarázandó, felvilágositandó. Továbbá, a nap folyamán Oroszország teljes, hermetikus légizárlatot rendelt el, elüször csak Sziria fölött, majd a nap folyamán viszonylag óriási területre, majdnem Ciprusig, nem adva semmi megokolást, de gondolom, hogy amúgy senki sem mert sokat kérdezősködni.Ugyanakkor az esti hirekben közlik, miszerint a jelenleg Szocsiban tartozkodó Putyin- a moszkvai magyarázati/ tájékoztató ülés kellös közepén levő izraeli légierő parancsnokot magához rendelte! Nem emlitették, hogy azonnal, vagy majd az ülés befejeztével.Mindenesetre érdekes , és találgatásokra okot adó hir.
    Idézlek:
    …”Mit tennétek, ha Putyin bosszúképp leszállítana az ajatollahoknak
    egy pár üteg s-400 komplexet tervrajzokat, és mellé a kiképző személyzetet….”
    A.Semmit
    B. A perzsáknak is van,többféle, saját fejlesztésű.Egyes szakik szerint nem is olyan rossz. Mégrosszabb nyelvek szerint Iránnak jelenleg túl lapos a pénztárcája.
    Idézlek:
    …”A gondolatmeneted alapján Ankarára is dobjon egy jó nagy robbantást,
    amit megérdemelnek az orosz pilóta török gyilkosai?…”
    Emlékeztetnélek, miszerint az orosz már leverte, méghozzá nagyon gyorsan, a török falun ezt a gyalázatos tettet.
    Azonkivül az orosz hadihajók továbbra is hajózni fognak a Boszporuszon, mert ismét kijelentem, kedves Xander barátom, miszerint úgy külkereskedelemben, mint világpolitikában nincs haragszom rád,!!
    CSAK ÉRDEKEK.!

  142. 156. Jövőnk

    Ne hülyéskedj, tudom, nem Neked írtam válasznak, hanem kiegészítettem a megjegyzésedet. 😀
    Sorry, ha én voltam félreérthető.

    157. Bálint

    Oroszországnak egy jóval nagyobb perspektívába illeszkedő stratégiája van, semmint hogy Izraelen megtorolja ezt a kellemetlen esetet. Ha Izrael sáros, akkor majd a színfalak mögött „kompenzálni” fog, ebben biztos vagyok.
    Meglátásom szerint az orosz-izraeli kapcsolatok sokkal jobbak és összefonódottabbak, mint ami az egyszeri embernek lejön a hírekből, a másik oldala a dolognak, hogy Moszkva amúgy sem Tel-Avivval készül a nagy mérkőzésre, sokkal jobban jön neki egy kvázi semleges vagy baráti Izrael, semmint egy háborús ellenfél Izrael.

    Amikor a Szovjetunió felbomlott, akkor Izrael lakossága 1 millió exszovjet bevándorlóval növekedett pár év alatt, azoknak a mai napig megvan a kétirányú kapcsolati rendszerük, ami igen fontos lehet Moszkvának is. Bocsánat, amit mondok, de fontosabb, mint egy repülőgép és 15 katona.

    A románok meg a lengyelek eddig is pimaszkodtak Moszkvával, ezután is fognak, ha meg kitörne egy komoly európai háború az oroszok és a NATO között, akkor Lengyelország és Románia nagyjából 12-15 perc alatt elhamvad „oszt joccakát”.

    Mint írtam, lenne majd néhány kérdésem Hozzád a közeljövőben.
    Az első, hogy mit tudsz azokról az izraeli vadászpilótákról, akik pár évvel ezelőtt kollektíve megtagadták a parancsot azzal kapcsolatban, hogy palesztin lakónegyedeket bombázzanak, mondván, hogy ők katonák, nem pedig gyilkosok. Itthon volt egy rövid hír róluk, utána nagy csend.
    Ha igaz a történet, nagy tisztelet nekik, ők az igaz Israhel, azaz „isten harcosai”.

  143. Közben arról értesültem – ha igazak a hírek – hogy a szír légvédelmi rendszeren nem volt ellenség-barát felismerő rendszer! Tehát igaza volt n/a-nak, nem csak vadászgépeken lehet ilyen.
    Innentől kezdve még kisebb az esélye annak, hogy orosz-izraeli csörte jön. Másvalakit fognak itt tökön rúgni, valszeg házon belül.

  144. 158.Montezuma
    Helytálló, logikus véleményed minden szavát elfogadom.
    Ami engem aggaszt, az a kialakult helyzet, azt ne mondjam kényszerhelyzet, amibe az orosz gép elvesztése belesodorta Putyint.
    A baj, értsd meg, a baj ott van, hogy az incidens a VILÁG SZEMELÁTTÁRA történt, a világba szétkürtölve. EZ a nagy baj, úgy Putyinnak – aki esetleg, mint nagyon helyesen látod, akár elsimitotta volna egy nagyobb, fontosabb cél érdekében – , mint a mi számunkra.
    És ez, ami aggasztó, ez a világ számára megtartandó „kirakatverekedés” , hadd lássa az erdő népe, mint leckézteti meg a medve a delikvenst, a román, lengyel sündisznó okulására, hogy viccesen fejezzem ki magam.
    A bevetést megtagadó pilotákat érintően ha jól emlékszem a nagy port kavart esetre, 29 pilótát az akkori parancsnok, Dan Halutz, felfüggesztett, 9 -et ún. non-combat poziciókba helyezett.
    A végén, ha nem tévedek, lassanként mindenikük elszivárgott a polgári cégekhez.

  145. 159.Montezuma
    …”Másvalakit fognak itt tökön rúgni, valszeg házon belül….”
    Le a kalappal, bingo!!!!!
    Jól sejted!
    Már meg is történt, méghozzá rekord gyorsan, a mai nap folyamán!
    Letartóztatták a delikvens szir légelháritóegység egyes tisztjeit, kik az egész galibát okozták!
    Vagy sem! Szegény ördögök. Szmájli.

  146. 159 Montezuma

    Rögzítsük: Sohasem fogjuk megtudni, hogy pontosan mi is történt.

    „Közben arról értesültem – ha igazak a hírek – hogy a szír légvédelmi rendszeren nem volt ellenség-barát felismerő rendszer! ”
    Ez a hír BIZTOSAN nem igaz.
    Orosz rendszerrel lőttek.
    Az Oroszok (is) felszerelik a radarokat ezzel a szerkezettel.
    Ez annyira oda tartozik, mint a kályhához a szeneslapát.

    Elképzelhető,
    1. Nem töltötték fel információval a rendszert.
    Az oroszok még a Szíreknek sem mondták meg, hogyan lehet őket radarral felismerni.

    2. A kezelőszemélyzet nem volt kellően kiképzett.
    Ez valószínűsíthető. Az orosz technika Orosz gondolkodással készül, és ezt a gondolkodást nehéz megérteni.
    Ehhez még sok általános technikai ismeret kell(ene).

    A helyzet elmúlt, ismét nyugi van egy kicsit.

  147. Igen, ez valószínűsíthető, hogy a teljes igazságot ebben az esetben sem fogjuk tudni. Kellemetlen az ügy (a hozzátartozóknak pedig egyenesen tragikus), de nem érzem akkora horderejűnek, hogy ebből komolyabb balhé legyen, tök mindegy, hogy néhány forrófejű orosz katonatiszt vagy fórum kommentelő mit mond/gondol.
    Putyin és Oroszország arcán a bőr elég vastag ahhoz, hogy szemrebbenés és visszavágás nélkül ezt a békát is benyelje.

    Ez a gyengeség jele?
    Lehet.

    De az is lehet, hogy sokkal komolyabb tétek vannak itt az asztalon ahhoz, hogy ilyen pitiáner provokációnak felülve a „csatát megnyerjék de a háborút elveszítsék”.

    Az is lehet, hogy Putyin egy bábfigura a nemzetközi bankárok farzsebébe rakva és csak színház, amit látunk, hiszen ezt sem tudhatjuk biztosan. De meglehet az is, hogy erről szó sincs és nagyban folyik a játszma, ahol Putyin és háttere valami egészen más játékot folytat, mint amit mi itt elsőre látunk.

    Amit látunk, azok alapján a Nyugat nagyon szeretné, ha Putyin és rendszere bedőlne, Putyin pedig távozna. Putyin távozása be fog következni – ez csak idő kérdése – de semmi garancia arra, hogy aki utána jön (valószínűleg már ki van választva az illető és a háttérben zajlik a felkészítése), az jó lesz a Nyugatnak. Sőt…

  148. 163 – Montezuma:
    A talány roppant egyszerű. Pillanatnyilag a katonai előny Oroszország részére növekszik. A nemrég bejelentett „csoda” fegyverekből nincs elég hadra fogható mennyiség. Putyin időt akar nyerni, mert as háború ugyan tényleg nem nyerhető meg, de nem mindegy mekkora lesz a vesztesség. Itt nincs helye a forrófejűségnek.

  149. 164 +1
    kiegészítés: szó szerint ezt írta nekem egy orosz kapcsolatom… „háború akkor lesz, amikor kellő erőfölénybe kerülünk.” Nem átlag polgár az illető.

  150. Az orosznak egyszer ki kellene hozni a feltalált nyomok alapján a vizsgálat eredményét.
    Addig fotel tábornok csak találgathatunk.
    Az F-16 pilóták arra gondoltak, a szírek azonosították a radaron is lassú
    nagy orosz felderítőgépet nem lövik ki,
    így mögötte könnyebben megúszhatják a veszélyes berepülést.
    tévedtek.
    Továbbra se lehet a francia védelmi erők Szíriára vetett rakéta támadását értelmezni.
    Szíria összes vegyi fegyvereit az oroszok már rég elhordták.
    Hiába erőltetik ezeket a mérges gázokat Assad nyakába varrni.
    A királyi (RAF), és a francia haderők
    más néven lord és baron Rótchild familia
    a közelkeleti nyersanyag erőforrásokért Ciprus melletti Akrotir szigetre rendezkedtek be.
    Innét indulnak a provokációk, a minden figyelmeztetés nélküli rakétavetések.

  151. 165.Jövönk

    Az oroszoknak nem kell sokat csinálni hogy kicsinálják a nyugatot….tessék a Tsár bombát az Atlanti oceán közepén felrobbantani a Cunami minden elintéz a fejlett nyugaton egy nap alatt…..én megtenném!

  152. 165 Jövőnk
    Hm…, ebben burkoltan az van megfogalmazva, hogy mi fogjuk elindítani a háborút, nem a nyugat.
    Vagy másképp fogalmazva, a nyugat nem akar háborút, csak legfeljebb pszichológiait, és gazdaságit.
    Mert ha nem így lenne, akkor honnan tudnák biztosan, hogy nem a másik fél fogja elkezdeni?

  153. 168 hubab az oroszoknál már a tizenévesek körében is rengeteg a katonai iskolás. A lányok között rengeteg a katona mániás, és a katonai szakközepek és „akadémiák” olyan túljelentkezéssel küzdenek, hogy az már ijesztő. Pár orosszal beszélve, érezni, hogy megváltozott a hangulat, nem feltétlenül mondják, de érezni a hansúlyokból. Hivatásos meg nyilván „óvatosan” fogalmaz egy magyar felé. Mindenesetre náluk az airsoftos csaták brutálisak, szakmai szempontból és mellette a tizenéves lányok és fiúk már túlvannak sokszor az ejtőernyős alapon, simán lőnek AK-val stb.
    A videó felvételeken láttam durva hibákat, de azok lehet, hogy szándékosak voltak, bár szerintem nem, és láttam azt is, hogy kemény kiképzést kapnak, fegyelmezettek, tudják, mi a tét.

    Ami meglepett, hogy a katonák közül milyen kevesen tudnak angolul vagy bármilyen idegennyelven, fel őrnagyi (század pk.) szintig. Lehet, hogy sokuk kamuzik, mindenesetre angolul nem tudok velük kommunikálni.

    Hogy a Nyugat, pontosítva a birodalmi Amerika mit akar, azt inkább nem részletezem; inkább békesség. 😀

  154. A szíriai harci cselekményekkel kapcsolatos eddigi, szoros orosz-izraeli együttműködés zátonyra futhat egy orosz Il-20-as felderítő repülőgép szeptember 17-éről, hétfőről keddre hajló éjszakán történt lelövése miatt. Izraeli lapok azt várták, hogy az ügy tisztázása miatt szeptember 20-án, csütörtökön Moszkvába érkezett tárgyalódelegációt az orosz honvédelmi miniszter, vagy akár az államfő, Vlagyimir Putyin is fogadja. Ám erre nem került sor.
    A világ kedd reggel értesült arról, hogy a szíriai Latakia térségében négy izraeli F-16-os vadászgép szíriai célpontokat bombázott, majd – orosz értelmezés szerint – fedezékként használtak egy orosz IL-20-as felderítőt. Ezzel megtévesztették a szíriai légvédelmet, s annak rakétáját az orosz repülőre vonták. A következmény: tizenöt orosz halott, továbbá a gép, s nyilván igen értékes eszközeinek elvesztése.
    Az eset után Oroszország védelmi minisztere, Szergej Sojgu arról beszélt, hogy az agresszív cselekedetet nem hagyják megtorlatlanul. Ezt követően orosz parlamenti képviselők határozott ellenlépéseket követeltek: akadályozzák meg az izraeli harci gépeknek a szíriai légtérbeli akcióit. Vlagyimir Putyin ennél visszafogottabb volt, de épp az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott keddi megbeszélés utáni sajtótájékoztatót használta fel arra, hogy „az Izraellel keletkezett, súlyos konfliktusról”szóljon.
    Ezt követően az orosz államfő telefonon értekezett Benjámín Netanjáhúminiszterelnökkel, aki mindenekelőtt részvétét nyilvánította. Ennek azért van jelentősége, mert nem találtam nyomát annak, hogy ugyanezt megtette volna a szíriai elnök.

    Leszedték az Il-20-ast
    https://bekialtas.blog.hu/2018/09/21/leszedtek_az_il-20-ast

  155. Mini-Nukes…!
    A bevezető kb. fordítása, elnagyoltan…:

    Talán a legveszélyesebb fegyverprogram a közelmúltból az, amelyet az USA kormánya folytatott, a tengeralattjárókról indítható SLBM rakéták alacsony hatóerejű nukleáris robbanófejekkel való felszerelésével. Az ilyen „kis hatóerejű nukleáris fegyverek” fejlődésével kapcsolatban számos ellenérv sorakoztatható fel. Valójában, kb. egy évvel ezelőtt, a „Mini Nukleáris Fegyverek: Egy szörnyű ötlet feltámadása” címen rámutattunk néhány ilyen ellenérvre. Akkor azt mondtuk, hogy ne csak figyeljenek a szavainkra, hanem olvassák el Jim Doyle elemzését, aki korábban hosszú időn keresztül a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium egyik műszaki szakembere volt. Egyszerűen megfogalmazva, a kis hatóerejű nukleáris robbanófejek rendelkezésre állása megnöveli annak valószínűségét, hogy ezeket a termonukleáris fegyvereket fel is fogják majd használni, és a nukleáris fegyverek bármiféle használata könnyen (egyes szakértők szerint „elkerülhetetlenül”) általános nukleáris háborúhoz, és a mai civilizációnk végéhez vezethet.
    https://thebulletin.org/2018/09/mini-nukes-still-a-horrible-and-dangerous-idea/

  156. https://www.youtube.com/watch?v=KenQV7x2pOU&feature=youtu.be

    „Bűnözői mentalitás és az orosz – izraeli kapcsolatok teljes semmibe vétele Tel-Aviv részéről.”
    Az izraeli gépek látták és ismerték az orosz szállítórepülő útvonalát és szándékosan vezették bele a légvédelmi rakétákat, okozva 15 ember halálát.
    Az IL – 20-as gép lelövésének kronológiai sorrendje és az arról készült hivatalos animáció.
    „Vagy minden professzionalizmus hiánya, vagy bűnös hanyagság Izrael részéről!”

    „Izrael nem fogja megváltoztatni Szíria elleni politikáját, még az orosz repülőgép lelövése ellenére sem.” – közölte az izraeli védelmi miniszter.

    Ez nem marad megtorlatlanul………..

  157. Jövőnk – 165

    = azaz sosem

    Gyalogsággal nem lehet modern háborút nyerni, minden más területen pedig az oroszok lemaradtak. Ellenberger a „honvédő retorika” kiválóan alkalmas arra, hogy a gazdaság elmaradottságáról és a belső problémákról elterelje a figyelmet.

    Amint a világ átáll a megújulókra, a túlnépesedett olajsejkségek és az oroszok a maguk exportfüggő, kőolajra támaszkodó gazdaságával még a mostaninál is nagyobb bajban lesznek. Ez NEM HA hanem AMIKOR kérdése.

    Valószínűleg a 65 éves Putyin anélkül fog távozni, hogy erős, egyértelmű utódja lenne. Az orosz jogrendet ő testesíti meg, nem a törvény betűje… kétlem, hogy saját magukon kívül bárki másra is jelentenének érdemi fenyegetést. Ugyanez igaz az olajsejkségekre is…

  158. 175 fárasztó, hogy mindenhez értesz… 😀
    no comment, no offense!

  159. Nem csak Sz-300 ütegek lesznek a szíreknek leszállítva.

    Az oroszok kiépítenek egy központi légvédelmi és ellenőrző rendszert, amely egyben kontrollálja az összes légvédelmi egységet és megkönnyíti az orosz gépek pontosabb azonosítását.

    A szíriai partok közelében innentől kezdve zavarnak kb. minden műholdas, navigációs és egyébb katonai kommunikációt.

    https://bekialtas.blog.hu/2018/09/24/izrael_elleni_valaszlepesek_sziriaban

  160. @177:
    Bocs de ezt orbitálisan magas labdát nem tudtam kihagyni:
    Ezt éppen te mondod???
    „175 fárasztó, hogy mindenhez értesz… ?”

    Egyébként meg szintén no comment, no offense!

  161. Jövőnk – 177

    Én hülye meg azt hittem, hogy pont arra valók a virtuális vitafórumok, hogy egy rakás dilettáns kifejthesse nagyívű elméleteit. Amennyiben egy rakás profi közé keveredtem, akik nem – hozzám hasonlóan – az internetről tájékozódnak, hanem csupa első kézből származó információjuk van a világ összes hadseregét illetően… akkor bocs…

    No offense taken 😉

  162. 180: Jövőnk korábban katona volt, tiszt v. főtiszt, ilyen irányú felsőfokú végzettséggel. Majd később átnyergelt közgazdásznak. Mi itt ennyit tudunk publikusban.
    Szóval ha mára már nem is elsőkézből, de azért képben van bizonyos dolgokban, főleg ha annak katonai vetületei vannak.

  163. Python – 182

    Akkor meg fokozottan állok értetlenül az előtt a kijelentés előtt, hogy az oroszok azt hiszik, hogy bármit is nyerhetnek pl az EU lerohanásával, esetleg azt gondolják van elég katonai erejük egy megszállás fenntartásához. Az EU-nak eleve nincs olyan nyersanyaga amire az oroszoknak érdemben szüksége van, ha szétverik a gazdaságot, akkor pedig nem csak a SAJÁT legnagyobb vásárlóikat teszik tönkre…

    … kétlem, hogy Kína tétlenül nézné végig a saját legnagyobb piacának a tönkretételét.

    Sokkal több értelme van a kereskedelemnek és a gazdasági együttműködésnek, mert FORDÍTVA viszont igaz a dolog. Oroszország tele van olyan nyersanyagokkal, amire az EU-nak szüksége lehet.

    ***

    De lehet tévedek… ettől függetlenül még ez a véleményem 🙂

  164. 183. Auralianus
    Ha jól emlékszem senki sem állította, hogy az oroszok le akarnák rohanni Európát. Az oroszok együtt akarnak működni Európával pont az általad említett okokból. Bajuk a NATO-val van, ami lényegében az USA-t jelenti.

  165. Az oroszok nem gondolkodnak semmiféle EU lerohanásban, ennek kapásból van két kőkemény oka:

    1. A népesség szaporulati rátája 1,3 körül mozgott még a 2010-es évek elején is, ez mostanra ugyan 1,6-1,7-re kúszott fel a 2017-es adatok szerint, de ez csak annyit jelent, hogy valamennyit lassult a népességfogyás. Hódító és területszerző háborúkat a történelemben még soha senki sem indított fogyatkozó populációval.
    2. Hatalmas a saját területük, gyakorlatilag belakhatatlan, mi a fenét kezdenének még plusz területekkel, amiket egy esetleges megszállás esetén nem csak folyamatos katonai kontroll alatt kell tartani, hanem meg kell szervezni a bennszülött lakosság számára a minimális infrastruktúrát és közigazgatást, ellenkező esetben esélytelen bármiféle pozitív eredményt kohozni egy megszállásból. Hol vannak erre anyagi és katonai forrásaik?

    Ebből következően Európa rettegése az orosz hadosztályok lerohanása miatt gyermekded és nevetséges, ráadásul erre szükségük sincsen. Az orosz hadsereg tökéletesen alkalmas arra, hogy megvédje a saját országát, illetve az évszázados katonai tradícióiknak megfelelően a szomszédos közvetlen szárazföldi régiókban („közelkülföld”) katonai fölényt érjenek el. A cári birodalom is így szerezte a gyarmatait, az angolszász és európai gyarmatosítókkal ellentétben nem tenegrentúli hódításaik voltak, hanem a meglévő határaik melletti szárazföldi terjeszkedésben jeleskedtek.

    Katonai fölény kérdése:
    Globálisan nincs orosz katonai fölény, de egyes fegyverrendszerekben és régiókban igen. Kelet-Európa, az Északi-Sarkvidék, a Kaszpi-térség valamint Közép-Ázsia egy részében érvényesül az orosz katonai dominancia.
    Erősen kétlem, hogy területszerző háborúkban gondolkodnának (Kelet-Ukrajna kivétel lehet, de az más okok miatt), sokkal inkább a potens elsőcsapás képesség megszerzésére törekedhetnek.
    Miután a taktikai atomarzenáljuk messze a legnagyobb a világon (az ismet adatok szerint a NATO-val szemben is 2,5-3x a fölény) és a taktikai atomtöltetek bevetéséhez is nekik van a legtöbb típusú rövid és közép-hatótávolságú fegyverrendszerük, így meglátásom szerint egy gyors és sok célpontot érintő egy idejű taktitkai nukleáris csapássorozatban gondolkodhatnak, ami egy 500-1500 km széles sávban kiiktatja a rivális katonai erőket, irányítási rendszereket és logisztikát.
    Hogy ez esetleg valódi válaszcsapás nélkül maradjon, ahhoz az kell, hogy a nagy hatóerejű és hatótávolságú stratégiai arzenál nyugton maradjon mindegyik oldalon, azaz egy masszív atomtámadás lehetőségével kárhoztathatják tétlenségre az ellenfele(ke)t – ez persze nagyon rázós ügy lenne, de fel lehet tenni a kérdést:
    Vajon az USA adott esetben fel kívánja-e áldozni a nagyvárosait és a lakosságának a döntő részét például Románia vagy Lengyelország megbosszúlásáért.
    Sanszos, hogy nem feltétlenül.
    Vajon London és/vagy Párizs totál el kíván-e pusztulni néhány kelet-európai vagy közel-keleti célpont kiiktatása miatt?
    Erre sem vennék mérget.
    Emlékszünk még ugye: 1939. szeptember 1. és a náci Németország elleni brit-francia „furcsa háború” esete. Azaz semmit sem mertek/tudtak lépni Hitler ellen, sőt, amíg Kelet felé nyomult, nagyon nem is akartak.

    Ugyanakkor ha Trump és Putyin politikája tovább bomlassza sikeresen az EU-t és a NATO-t, akkor ilyen léptékű katonai erődemonstrációra lehet, szükség sem lesz. Elegendő lesz néhány európai államot összeugrasztani a térségben, és máris megvan a Nyugat-Európa és Oroszország közötti kvázi pufferzóna. Milyen jól is jöhet, hogy van Ukrajna, a Balkán és a sok-sok rendezetlen kis kelet-európai nemzetiségi kérdés.

    A harmadik nagy birodalmat, Kínát még bele sem vettem ebbe a kis szösszenetbe, pedig ha valakinek hosszabb távon igazi birodalmi érdeke lenne az, hogy az USA és Oroszország jól és lehetőleg örökre leamortizálja egymást, akkor az pont Kína.

  166. Akkor megnyugodhatunk, mert a III. vh kirobbantása senkinek sem érdeke.

    Akár költhetnénk értelmesebb célokra is azt, ami manapság fegyverkezésre megy…

  167. 186. Auralianus
    „Akkor megnyugodhatunk, mert a III. vh kirobbantása senkinek sem érdeke.”
    Ezt honnan veszed?
    Dehogynem érdeke, csak nem mindenkinek, hanem egy szűkebb rétegnek – mindenki más ellen.

  168. Ma 160 ig jutottam, jobbak vagytok mint a hirmagyarázók -ugyanis magyarul irtok(azok is csak kinainak hat)
    Azért ma imádkozom Pityuért is egy sóhajjal ezt a ww3 kihagynám az életemböl.
    Jóéjt. 🙂

  169. 183. Auralianus :
    Ebben sok igazságot leírtál, de azt nem értem honnan vetted, hogy az orosz bárkit is akar támadni? Remélem nem szopkodod be a nyugati propagandát! 🙂 Elég erre a térképre nézni, hogy képbe kerülj gyorsan ki baszogat kit :
    https://imgur.com/gallery/UzaEGyw

  170. freetoaster – 189

    165-öt olvasgatva agyaltam el rajta, hogy miért is fegyverkeznek az oroszok, mivel értelme nincs sok.

    okéoké… itt két körkörös érvelés vetekedik egymással… ugyanis fegyverkezni mindig az „erőegyensúly és a béke megőrzéséért kell”, lásd -189…. de leszerelni is lehet ám ilyen ürüggyel.

    Én valahol ott tartok, hogyha a Krím lerohanása helyett Putyin felhívta volna Obamát, hogy „Hé Barack… szeretnénk belépni a NATO-ba” akkor mégis ki mit lépett volna?

    Elutasították volna a felvételi kérelmét vagy mi?

    Mit is veszítettek volna vele, hogyha a mostani GDP arányos 4-4,5%-os kiadásaikat engedik visszaesni 2% alá, mint a németek? Most hívogatná a „Doni”, hogy „Hé Vlagyimir… ne legyél már olyan, mint az Angela… unom, hogy mi védjük a seggeteket!”

    *****

    Ezzel szemben most épp egymás ellen fegyverkeznek (jé megint?) és a szerencsétlen védekezésre kényszerített oroszok lerohanták a Krímet… miért is? Gazdasági szempontból megérte?

    Ja,hogy azért fegyverkeztek, lerohanhassanak egy félszigetet, aminek a megszállása pénzükbe kerül, és szarrá embargózzák az orosz gazdaságot… de cserébe lett fekete tengeri KATONAI támaszpontjuk és fokozták a VÉDELMI képességeiket.

    Kutya legyek, ha ennek van értelme… mármint értelme, ha a fegyverkezés külpolitikai célok érdekében történik.

    ****

    Nekem sokkal inkább az a véleményem, hogy az egész az elejétől kezdve egy humbug.

    Belpolitikai céljai vannak. Ha „készülni kell a honvédő háborúra” akkor senkit se zavar, hogy ki van a gatyából a segge (már megint/még mindig)és „háborús időkben” logikus a demokrácia korlátozása is.

    +1 lásd Törökország

  171. Oroszok lerohanták a Krímet?
    Krímet a szovjet vezető odaajándékozta Ukrajnának.
    Visszavették!

    Ukrajnában az utolsó „forradalom” legnagyobb vívmánya az lett, hogy a nemzetiségek nyelvhasználata ellen fordultak.
    Oroszok ebbe nem nyugodtak bele. Mi meg csak hümmögünk a Kárpátalajai magyarság elnyomása miatt.
    Nyugatot nem érdekli a nemzetiségi politika. A nagy demokráciájukban erre nem érnek rá.

    Különben az orosz mindíg azon volt, hogy tolja kifelé a határait. 🙂

  172. Egy világháború és világkáosz felé pontosan az a hatalom terelgeti a bolygót, aki az előző kettőből is nagy nyereséggel szállt ki. Nem véletlenül, hiszen ők (és a bankáraik) finanszírozták az első nagy balhét is, a cári birodalom megdöntését és a Szovjetunió létrehozását, valamint a második nagy világégést is.
    Nem kell sokat agyalni a megfejtésen…

    191. Bogozy
    Az oroszok még nem rohantak le senkit (főleg nem a Krímet), amikor a grúz hadsereg megtámadta Csinvaliban az orosz erőket és két nap alatt hazavágták az egész grúz ármádiát, akkor sem vonultak be Tbiliszibe, bár lazán megtehették volna – akkoriban majszolgatta jóízűen Szakasvili a nyakkendőjét is, miközben telefonált.
    Továbbra is fenntartom: Oroszország fogyatkozó lakossággal és gigantikus meglévő területeivel nem területszerző hódító háborúra készül. Természetesen háborúra készül, de ismétlem, nem hódítóra.

    Sokan tévesen azt hiszik, hogy egy harmadik világháború területszerzésért fog kitörni. „Sajnos” nem ez a cél.
    A cél a rivális hatalmak katonai erejének, gazdasági erejüknek, társadalmi/lakossági populációjának és gondolat/eszme monopóliumának a kiiktatása lesz. Nem meghódított területeket és nagyszámú megszállt bennszülött lakosságot akarnak fenn- illetve eltartani, hanem ezeket elpusztítani.
    A nagyhatalmi/szuperhatalmi státusz is relativizálható, nem kell erősödni, elég, ha az ellenfél jobban legyengül és továbbra is fenntartható a relatív előny/fölény.

    Oroszországnak a „közelkülfödre”, mint biztonsági pufferzónára van szüksége. Európa irányából az elmúlt évszázadokban többször is rárontottak Oroszországra (Napóleontól Hitlerig), Oroszország viszont még sosem indított nagy léptékű hódító háborút Európa ellen. (1849, 1956 és 1968 nem játszik, azok egészen más katonai akciók voltak.)

  173. 190 Auralianus:

    1. Nincs olyan szarban az orosz haderő mint ahogy olvasod a nyugati forrásokból, ellentétben a némettel például. Tájékozódj más forrásokból is e téren szerintem. A leszerelési megállapodásokat pont Obama rúgta fel fyi 😉 Ezért kezdte el a ruszki a rakéta fejlesztéseket felpörgetni. (Bár nem értek hozzá csak olvasgatok, Monte + Python + Jövőnk van ezzel képben)

    2. A Krím „lerohanása” kábé olyan volt mintha a magyar hadsereg bevonulna erdélybe egyetlen puskalövés nélkül az ottani magyarok nagy örömére és visszacsatolnák. Itt van pár kép hogy fogadták krímben a ruszki a katonákat, hát nem tudom az usa máshogy szokott bevonulni, nem? 🙂
    http://www.hungarianambiance.com/2014/03/residents-of-crimea-are-having-fun.html

    Ha az orosz nagyon akarná ukrajnát pár nap alatt bekebelezné de ha én lennék a vezír tuti hagynék egy ütköző zónát. Ennek örülök is, hogy ukrajna a nyugathoz húz most akár külföldi támogatással is mert így remélem nem kicsiny országunkon lesz a csihi-puhi. Amíg viktor haver putyinnal addig a maci visszatámadáskor sem fog átszaladni rajtunk, legfeljebb átengedjük 😀

  174. freetoaster – 193

    Nem érzem úgy, hogy ellent mondtál volna annak, amit írtam.

    A krím elfoglalásának gazdasági-külpolitikai szempontból pont annyira zéró értelme volt, mintha most a magyarok bevonulnának erdélybe. Akármennyire is fájó ez a többségnek, de egy globalizált világban tökéletesen értelmetlen fegyverkezni. Nem mindegy, hogy a GDP 1%-át fegyverekbe tolod vagy a gazdaságba. Nem volt ez másképp régen sem és nincs ez másként most sem.

    Ellenvélemény?

  175. Ha Törökország valami hamis zászló után megtagadja
    az orosz hozzáférését a Földközi-tengerről (Krím)
    a Bosporus szoroson át a mediterránra
    ne csodálkozzon senki, ha néhány nap múlva
    angol és US blokkolja a Gibraltári-szorost.

  176. 192. Montezuma

    Egy világháború és világkáosz felé pontosan az a hatalom terelgeti a bolygót, aki az előző kettőből is nagy nyereséggel szállt ki. Nem véletlenül, hiszen ők (és a bankáraik) finanszírozták az első nagy balhét is, a cári birodalom megdöntését és a Szovjetunió létrehozását, valamint a második nagy világégést is.
    Nem kell sokat agyalni a megfejtésen…

    Sokan tévesen azt hiszik, hogy egy harmadik világháború területszerzésért fog kitörni. “Sajnos” nem ez a cél.
    A cél a rivális hatalmak katonai erejének, gazdasági erejüknek, társadalmi/lakossági populációjának és gondolat/eszme monopóliumának a kiiktatása lesz. Nem meghódított területeket és nagyszámú megszállt bennszülött lakosságot akarnak fenn- illetve eltartani, hanem ezeket elpusztítani.

    ———–

    Végre egy lényeget jól megközelítő vélemény. Az apokaliptika pontosan leírja a jelen/közeljövő állapotát és azt az ok-okozati rendszert, valamint a mögötte rejlő célzatosságot, amely miatt ide jutottunk.

    Kétkedőknek javaslom tanulmányozni a Jelenések Könyvét, bízva abban, hogy az esetleges szellemi vakság is gyógyítható, mégpedig az igazság erejével.

    (Mellesleg ez utóbbi jelenség is természetes önvédelmi reakció, hiszen ami ránk vár, az racionálisan megközelítve annyira fantasztikus, tragikus, őrült és értelmezhetetlen, hogy az elme egyeseknél így védekezik, mások pedig magát a problémák létezését sem akarják elfogadni.)

  177. Kemény dolog a geopolitika…, ez meg itt még keményebb része!

    Lényegében valami ilyesmit bírt mondani…:
    Az Egyesült Államok NATO-ba akkreditált állandó főképviselője a mai sajtótájékoztatóján mondottak alapján országa az új típusú orosz cirkáló rakéta fejlesztése kapcsán kész akár a katonai beavatkozásra is Oroszország ellen. Washington álláspontja szerint ugyanis az Iszkander rövid hatótávolságú ballisztikus rakétarendszerhez fejlesztés alatt álló Novator sérti az 1987-ben az Egyesült Államok és a Szovjetunió között megkötött középhatótávolságú ballisztikus rakéták tilalmáról szóló INF egyezményt, és ha Moszkva nem függeszti fel annak fejlesztését akkor kész akár azokat megsemmisíteni Oroszország területén belül is.
    https://www.reuters.com/article/us-usa-nuclear-russia/u-s-would-destroy-banned-russian-warheads-if-necessary-nato-envoy-idUSKCN1MC1J6

  178. A NATO szerint Oroszország nem tartja tiszteletben nemzetközi kötelezettségvállalásait, köztük a nukleáris fegyverekre és a haderő-telepítésekre vonatkozó megállapodásokat – mondta a szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg elmondta: Moszkva évtizedeken át tartó tagadást követően a közelmúltban elismerte egy 9M729 nevű új rakétarendszer létezését – ezzel bizonyítva, hogy Oroszország újfent nem adott hiteles tájékoztatást rakétarendszere és haderő-telepítése kapcsán.

    Közbelép a NATO: észrevétlenül bombázhatnák le Európát az oroszok?
    http://www.privatbankar.hu/makro/orosz-321886

  179. Oroszok reagáltak:

    Oroszország veszélyesnek tartja Kay Bailey Hutchison amerikai NATO-nagykövet kijelentését, amely szerint Washington szükség esetén kész megsemmisíteni azokat az orosz rakétákat, amelyeket szerinte a vonatkozó nemzetközi szerződés előírásai ellenére fejlesztettek ki – jelentette ki kedden Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/oroszorszag-maris-uzent-amerikanak-a-bombazas-miatt.299876.html

  180. 198. Adeptus

    Valóban, a Jelenések Könyve (helyesen egyébként Jelenés Könyve) okoz némi problémát mind a Biblia kutatók körében, mind a tartalmát illetően, de itt most tartózkodnék ennek az elemzésétől, mivel akkor bele kellene nyúlni olyan dolgokba, ami már az okkult határát feszegeti. Tény ami tény, vannak figyelemre méltó összecsengések.

    199.-201. Python

    Akárki akárhogyan is szépíti a dolgot, az USA NATO nagykövete konkrétan megelőző csapással fenyegeti Moszkvát. Persze lehet rá legyinteni, miszerint ez még nem a Pentagon vagy az elnök hivatalos álláspontja, de ez így nem igaz. Amiről a koma beszélt, az konkrétum és valós fenyegetés, amit az USA vezérkarában többen is komolyan gondolnak.
    Az USA érdekelt egy világháború kirobbantásában, még akkor is, ha ez atomháborút jelent.

    https://infostart.hu/tudositoink/2018/10/03/megfenyegette-moszkvat-az-amerikai-nato-nagykovet
    „Oroszországnak le kell állítania titkos rakétaprogramját, különben az Egyesült Államok megsemmisíti azt, még mielőtt hadrendbe állíthatnák – figyelmeztetett Kay Bailey Hutchinson, az Egyesült Államok NATO-nagykövete.”

  181. 202. Montezuma

    Köszönöm a választ, már kezdtem azt hinni, hogy a megjegyzésem nem érte el azt a bizonyos ingerküszöböt, de hát akkor elérte (legalábbis nálad).

    Nos, a témához visszakanyarodva: az apokaliptika széleskörűen tekint az eljövendő időkre, komplex információhalmazból, ill. annak egybeeső szegmenseiből modellezi azt, ami ránk vár.

    A teljesség igénye nélkül ez jelenti egyrészt a szellemi síkról érkező információkat: a Bibliában leírt próféciák mellett az apokrif iratokat (pl. Tamás evangéliuma), a Mária jelenéseket (pl. Fatima), a magánkinyilatkoztatásokat (pl. Taigi Anna-Mária ), jövendöléseket (pl. Alois Irlmaier).

    Ezek mellett a fizikai síkon megjelenő történéseket: katonapolitika, biztonságpolitika, fegyverkezés, új technológiák, társadalom-lélektani változások, demográfiai-etnikai változások, migráció, energetikai problémák, környezeti változások, klímaváltozás, stb. (Ebben ez a blog kiemelkedően értékes, ezúton is köszönet az üzemeltetőnek és a legtöbb kommentelőnek.)

    A próféciák szerint világunk problémái egyszerre fognak egy tragikus hatású gyújtópontban egyesülni, véleményem szerint a következő húsz éven belül. Tévút az egyes jelenségek külön-külön történő vizsgálata a végeredmény szempontjából, katonai múltamból eredő megfogalmazással élve: aki csak a taktikai szintet látja, nem látja át a stratégiait, és aki csak a stratégiai szintet látja, nem látja át a világstratégiát.

  182. 202: Monte, egy kis korrekció. 😉
    Nem koma, egy 75 éves hölgyről van szó, aki 1993-2013 között Texas színeiben volt republikánus szenátor a kongresszusban.

  183. 202 – Montezuma:
    Ezért nem szeretem a magyar nyelvű (hazai) beszámolók belinkelését. Az a hülye picsa a következőket mondta:
    „Ambassador Hutchison: The countermeasures would be to take out the missiles.” A „take out” nehezen fordítható: „USA NATO nagykövete konkrétan megelőző csapással fenyegeti Moszkvát.” megelőző csapásnak. Az amerikai újságírók meg is lepődtek, hogy a nő milyen pongyolán fogalmaz, és kérték a konkretizálást. „Ma’am, can you be more specific” Hölgyem, tudná ezt pontosabban megfogalmazni? Mindent összevetve a kijelentés nem olyan vészjelző, mint a magyar cikkből ez lejön.

  184. Amig a sargentini vircsaft ment-és megy stikában Canadában összeült a bildbergel csoport hogyan tudnák az oroszt megtámadni és mumusnak beállitani hogy muszáj .

    Eközben pedig Asztanában a kelet megkötött valami 3 oldalu vezetésre szerzödést:
    A gondom az hogy a komunista Kina mitöl más mint a kapitalista usa?
    Kelet mitöl lesz az emberiséggel kiméletesebb? – mikor az is profitorientált.
    Éshát ott a másik topic ahol nincs profit az nincs is.

    ??? 🙂

    Kelet és Nyugat között az a különbség, hogy Nyugat háborút akar, Kelet pedig kereskedni. A gondolom a különbség jelentős, csak tudni kell róla.

  185. 203 – ADEPTUS:
    Az én ingerküszöbömet is bőven átlépte. Szóval: Légy szíves jegyezd meg, ezoterika azonnal törölve. –

    Nagy szarban az emberiség, amit egyre többen éreznek. Kétségbe ejtő helyzet + hiányos ismeret anyag = ezoterika felé fordulás. A jelenség érthető, de nálam nincs megengedve a gyakorlása.
    Csak egy példa:
    „Mária jelenéseket (pl. Fatima)” Ezek a Mária megjelenések (Lourdes is) egyszerű, vallásos gyerekek fantáziái. Abszolút komolytalan ezekre hivatkozni.

  186. 207. Tibor bá’

    El nem tudod képzelni mennyire irigylem a gondolkodásmódod, mert számos kérdés megválaszolásán „átsegít”, azonban egy hasonló helyzetben az egyik filmben hangzott el a következő mondat:
    „Ami nincs az adattárban, az kérem nem létezik!”

    /Tisztelettel ajánlom figyelmedbe a 198. sz hozzászólásom utolsó két bekezdését, azzal, hogy akinek nem inge…, stb./

  187. 203. Adepus
    Elérte az ingerküszöböt, de eszemben sincs pl. Tibor bá’-t olyan témák boncolgatásával bőszíteni, amire nem vevő. Igyekszem tiszteletben tartani az ilyen irányú – előre megfogalmazott – igényeket.

    204. Python
    Köszi a javítást, utána sem néztem, ki az illető. Mostanában elég sok bohóc forgolódik az USA felső vezetésében és képviseletében, sokukat egyszerűen szerintem nem lehet komolyan venni. Ettől függetlenül az USA politikája világszinten aggodalmat keltő.

    205. Tibor bá’
    Ahhoz sajnos gyenge az Englishem, hogy eredetiből ilyen finom eltéréseket kiszűrjek, kénytelen vagyok magyar verziókból dolgozni. Köszönet Neked is a pontosításért.

  188. 209 – Montezuma:
    Nem követtél el hibát. Csak arra akartam rámutatni, hogy a magyar beszámolók messze nem pontosak, mindenkit befolyásol a saját szemlélete.

    208 – ADEPTUS:
    Komoly ember nem hivatkozik a Bibliára. Nem én mondom, hanem Einstein. Róla lesz szó a következő posztban.

    Nagy hibát követsz el, ha mindent elfogadsz ténynek, ami mások
    adattárában el van raktározva.

  189. 201 Tibor bá’

    Nem riposztozásképpen, vagy hogy azért is enyém legyen az utolsó szó, (ez a hozzáállás a NEM értelmes emberek vitafórumain dívik) de nagyon ide kívánkoznak a következők:

    „Newton tizennyolc évesen Cambridge-be került, ahol első tudományos felfedezései is születtek. Itt alkotta meg korszakalkotó törvényeit is a gravitációról, a fény természetéről, és itt készítette el kora legélesebb
    teleszkópját.

    Newton érdeklődése azonban harmincéves korától kezdve egyre inkább a látható világon túli igazság megismerésére irányult. Nem elégítette ki a fizikai
    törvényszerűségek mind pontosabb leírása, sem az, hogy ezekkel már fiatalon
    hírnevet és nemzetközi elismerést szerzett magának. Mint írta:

    „A gravitáció magyarázatot ad a bolygók mozgására, de nem válaszol arra a kérdésre, hogy ki hozta mozgásba azokat. Isten az, aki mindent irányít, és mindent tud, ami van vagy megtehető a világon.”

    —–

    Ez, ha jól értem a te nézőpontodat annyit jelent, hogy Newton harminc éves koráig zseni volt, aztán utána egyszerre pedig vallásos, komolytalan, idióta, akivel nem is érdemes foglalkozni.

    Az én nézőpontomból szemlélve felmerültek benne bizonyos kérdések, melyekre nem volt válasz az adattárban és nem volt meg a hajlama a válaszok hiányán történő „átsegítésre” sem. Röviden szólva szélesebb látókörrel és ami a legfontosabb, kellő gondolkodásmódbeli rugalmassággal közelített egy adott kérdéskörhöz.

    Véleményem szerint (hasonlóan Newtonhoz) azt, ami ránk vár a következő pár évtizedben nem lehet pusztán természettudományos alapokon értelmezni. A történések szellemi dimenzióinak figyelmen kívül hagyása ugyanolyan tévút, mint amikor valaki csak azokra koncentrál, a fizikai síkon megjelenő események-törvényszerűségek ignorálásával. Ez kb. olyan, mintha egy adott könyvnek csak minden második lapját olvassa el valaki, aztán a végén csodálkozik, hogy nem látja át az egész történetet. Tehát ahogy a 203-ban írtam: „Tévút az egyes jelenségek külön-külön történő vizsgálata a végeredmény szempontjából …”

  190. 211 – ADEPTUS:
    Newtonnal kapcsolatos ismereteid messze nem fedi a valóságot. A Principiát 44 éves korában adta ki. És ezt követve is tudománnyal foglalkozott. Az ő idejében isten létezése megkérdőjelezhetetlen volt. Mind a mai napig az istenhívők kedvenc témája, hogy egy ilyen tökéletes mű, mint a világmindenség, nem jöhetett létre magától, kellett egy teremtő isten. Amire az a válasz, és akkor ki teremtette az istent. Ez már ezerszer lerágott csont, a fájdalomig unalmas. Azt kérdeztem, mi a bizonyíték arra, hogy a bibliai jóslat beválik. Ez egy nagyon merész mondat:
    „ami ránk vár a következő pár évtizedben nem lehet pusztán természettudományos alapokon értelmezni. ” Amivel kapcsolatban lenne egy szerény kérdésem. Miért nem lehet pusztán természettudományos alapokon értelmezni? Mert te így gondolod? Sokaknak ez nagyon-nagyon kevés.

  191. 211.-212. Tibor bá’ és ADEPTUS

    Szerintem kössetek tűzszünetet, semmi értelme elmenni egy olyan irányba, ami úgysem fog jó vért szülni végül. A blog gazdája nem akar ezotériával, okkulttal és egyéb spirituális dolgokkal itt foglalkozni, ezt illik tiszteletben tartani, függetlenül a saját meggyőződéstől.

    Vitaoldónak egy észrevétel:
    Geopolitikai és biztonságpolitikai vetületben például nem lehet figyelmen kívül hagyni az okkultizmust és a vallásokat, amelynek konkrétan társadalomtudományi hatásai is vannak.
    A dolog nagyon egyszerű: tök mindegy, hogy ezek a tanok igazak-e vagy sem, működnek-e vagy sem, a lényeg: képesek akár a kritikus pozícióban lévő emberek döntéshozatalát, akár nagyobb tömegek irányítását is megoldani ezzel – azaz valahogy valamiképpen mégiscsak működik a dolog!
    Gondoljatok csak a keresztény fundamentalista Mike Pence alelnökre, aki mostanra már a Fehér Házban is bevezette a kötelező napi imádságot, vagy gondoljatok akár az iszlám fundamentalizmus által meghülyített és háborúba masírozó tömegekre.
    De említhetném ifjabb Bush elnököt is, aki még le is írja az emlékirataiban, hogy hozzá konkrétan egy Isten beszélt, amikor meghozta a döntéseit.

    Nem kell itt hitet térítenie senkinek – azt megteszik bőven mások egyfolytában – de nem árt lehet, ha alapszinten képben vagyunk olyan dolgokkal, amelyek elnököket, hadvezéreket vagy akár a tömegeket is képesek mozgósítani és befolyásolni, mert ezek következményei akár minket is érinthetnek majd személyesen és közvetlenül.

  192. 213 – Montezuma:
    Tudod nagyon jól, hogy nem erről van szó. Hogy a különböző spirituális dolgok mikként játszanak be és milyen befolyásuk van az egy dolog, amit nem lehet, nem szabad figyelmen kívül hagyni. És az is más, ha valaki hisz benne, és itt osztja az észt. Már írtam jövőtlenség az embereket hajlamossá teszi az ezoterikára. Ha nem üldözöm, hallgatok, akkor fel lehet úgy fogni, hogy hallgatólagosan elfogadom. NEM. Azt hirdetem, hogy tessék szembenézni minden kellemetlen dologgal. Isten és az angyalok nem fogják megoldani helyetted azt, amit neked kell megoldani. Ha kilátástalan, akkor azt kell követni amit McPherson javasol. Elpusztulunk, nem marad más mint a szeretet (ameddig tart). Különben ennek sose lesz vége. Egyik elhallgat, jön helyette másik. Érdekes, hogy aki nem hisz, az nem hirdeti, és nem provokál. A hívők viszont hirdetik és provokálnak. Legyen nekik elég az, hogy ők hisznek. Én meg majd elkárhozok. 😀

  193. 214. Tibor bá’
    Ismersz már régóta és tudod rólam, hogy nem áll távol a spiritualitás sem tőlem, de eszem ágában sincs senkit sem téríteni, főleg nem provokálni. A spiritualitás és a racionalitás egyáltalán nem zárja ki egymást, ez egy téves felfogás.
    Egyébként meg ki mondta, hogy Isten (vagy nevezzük bárhogy) meg óhajtja menteni a szaros kis életünket saját magunktól? Az Univerzum nem a Mikulás, akinek az a dolga, hogy mindenki épp aktuális kívánságlistáját teljesítse. 😀
    A saját döntéseink következményeiért saját magunk visszük majd a balhét és ez igaz az egész emberiségre nézve is.
    Egyébként meg nem fogsz elkárhozni, legalábbis azért biztosan nem, mert lexarod a vallásokat és az egyházakat (ezeket ugyanis az Univerzum is lexarja).
    Téma lezárva!

  194. „Oroszország szerint egy grúziai titkos katonai laboratóriumban az USA 73 embert ölt meg. Moszkva figyelmeztette Washingtont, az orosz-grúz határ közelében történtek nem maradnak válasz nélkül. Az USA szerint viszont az oroszok el akarják terelni a figyelmet az orosz titkosszolgálati akciókról.”
    https://hvg.hu/vilag/20181005_Orosz_ellentamadas__Moszkva_73_ember_megolesevel_vadolja_az_USAt#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg
    „Az orosz parlament alsó házának védelmi bizottságának élén álló Vlagyimir Samanov azt nyilatkozta, Moszkva nemzetközi vizsgálatot követel, s kész akár katonai választ adni az állítólagos incidensre.”

    „A Kína és az Egyesült Államok között kialakult keserű kereskedelmi vita – egy kockázatos incidenssel a Dél-Kínai-tengeren – egyre inkább átterjed a katonai területre.”
    http://www.atv.hu/kulfold/20181004-sulyosbodnak-az-amerikai-kinai-katonai-feszultsegek

    Mind Kína, mind Oroszország tekintetében folyamatosan nő a katonai feszültség az Egyesült Államokkal. Ennek fényében érdemes a minapi amerikai NATO nagykövet nyilatkozatát is figyelembe venni az orosz közepes hatótávolságú csapásmérő rendszerekkel kapcsolatban. Grúzia közeledése a NATO-hoz nem jó ómen, a Kaukázus térségében orosz katonai beavatkozás várható, mivel földrajzilag elég messze távol esik a NATO tagállamaitól, így egy Grúziának nyújtott esetleges katonai segítség is igen nehézkessé válna.

  195. Sajnos nagyon rossz előérzetem van, felhősödik, sötétül az égbolt rendesen.. 🙁

  196. 217 & 218:
    A cím végén ott egy kérdőjel. A szövegből pedig egyértelműen kitűnik, hogy szó sincs róla. Ha valamit nem értesz tökéletesen, akkor ne linkeld be! Ezt hívják rémhír terjesztésnek.

  197. 220 Tibor bá’

    Rendben, visszaveszek, de…
    A kérdőjel ellenére a cikkben háborúról beszélnek és latolgatják az ehhez szükséges időt.
    Vagyis benne van a fejükben a háború, egy adott időtartamon belül.

    „It must also be said that a war can’t be spontaneous and preparation for warfare takes time.
    Even if the two countries gear up for a large-scale war as fast as they can, it would take at least six months to get everything ready.”

    „Azt is el kell mondani, hogy egy háború nem lehet spontán, és idő kell a hadviselés előkészítéséhez.
    Még akkor is, ha két ország olyan gyorsan felfegyverkezik egy nagyszabású háborúhoz, amennyire csak tud, legalább hat hónap kell, hogy mindent előkészítsenek.”

  198. 221 – n/a:
    Ez a bekezdés, amit helyesen fordítottál azt célozza, hogy nem lehet azt olyan könnyen összecsapni, ahogy azt az amerikai közlegények gondolják. Különben az egésznek az alapja, hogy az amerikai katonák majd fele úgy gondolja, hogy 2019-ben háború lesz. Hát persze, akik be vannak szarva, azok a legrosszabbra gondolnak. Erről a témáról megkérdezni néhány ezer közlegényt tök komolytalan. Putyin világosan megmondta, ők soha nem fognak elsőre az atomhoz nyúlni, de ha megtámadják őket ,akkor a támadót lesöprik a Földről. Most akarja Trump felmondani a közép hatótávolságú rakéták eltiltásáról szóló szerződést. De nem azért mert háborút akar, hanem, hogy legyen megrendelés a gyáraknak.

  199. 222 Tibor bá’

    Ismét megállapítom, hogy ugyanabból a szövegből mindenki mást ért meg.
    Minkét oldalról háborúról beszélnek, sőt ez irányba tesznek is.

    „Trump felmondani a közép hatótávolságú rakéták eltiltásáról szóló szerződést. De nem azért mert háborút akar, hanem, hogy legyen megrendelés a gyáraknak.”
    Vagyis legyen fegyver, a háború okán.
    „Fesd az ördögöt a falra…”
    Vagy a Te szavaiddal: https://www.antalffy-tibor.hu/?p=6743
    „Ahogy a csehovi illúzió szerint az első felvonás színfalán lógó puska a harmadik felvonás végén elsül…”
    Vagy lehet ez háborús propaganda, a lakosság felkészítésére.

    Lehet, lehet……

  200. 223 – n/a:
    Erről van szó:
    “It must also be said that a war can’t be spontaneous and preparation for warfare takes time.
    Even if the two countries gear up for a large-scale war as fast as they can, it would take at least six months to get everything ready.”
    Az angol szövegből a következők jelzik azt, amit én kiértek belőle:
    must also be said
    can’t be spontaneous
    takes time
    even if
    as fast as they cana
    at least.

  201. Az orosz törvényhozók tegnap élesen elítélték Trump döntését, kiemelve, hogy az nem esik egybe Amerika európai szövetségeseinek érdekével. Szerintük Washington újra egy fegyverkezési versenybe akarja hajszolni Moszkvát, de ez szerintük nem fog sikerülni. Emlékeztettek egyben Putyin múlt heti – célzott időzítésű – kijelentésére, miszerint Moszkva csak válaszcsapásként vetne be nukleáris fegyvert.
    Ezen a ponton érdemes emlékeztetni a New York Times múlt pénteki cikkére, amely szerint az INF egyezmény betartása megakadályozta volna Washingtont olyan új fegyverzetek telepítésében, amelyekkel ellensúlyozhatja Kínát. Valóban, Peking egyre növekvő nukleáris arzenálja éppen az INF egyezmény hatálya alá tartozó 500–5500 kilométeres hatótávolságú rakétákra koncentrálódik. Márpedig a színfalak mögött ez nemcsak Washingtont, hanem Moszkvát is zavarhatja. Robert M. Gates volt amerikai védelmi miniszter írta meg emlékirataiban, hogy a Kreml 2007-ben titokban az INF szerződés közös felmondását javasolta, hogy aztán közép-hatótávolságú ballisztikus rakétákat telepíthessen a déli határára „Kína és Pakisztán ellensúlyozására”. Washington akkor elutasította az orosz ajánlatot.
    https://privatbankar.hu/makro/lottek-orban-ketkulacsos-politikajanak-tortenelmi-bejelentes-jott-322346

  202. Kemény szavak, angol felirattal!
    A lényeg: Igor Korotchenko, az orosz Nemzeti Védelem c. magazin főszerkesztője: „Sajnos, ami ma történik, valóban a harmadik világháború felé tolja a világot. Ez nem a mi választásunk, hanem az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és a legközelebbi szövetségeseik szándékos politikája. Amerika célja egyértelmű, megszüntetni az INF szerződést, és végrehajtani az első csapás koncepcióját.”
    https://youtu.be/C_QUZ1rBXok

  203. Ember tervez,Isten végez. Az egyre extrémebb hurrikánszezonokkal szemben az Usa külpolitikája mit sem ér…

  204. 228. n/a
    A világ minden pillanatban kb. negyed órával van az atomháború előtt. Ugyanis ennyi ideje van az ügyeletes tábornoknak eldönteni, hogy tényleg támadás történt, vagy csak egy fals riasztás. És ilyenből naponta több is van! Ez a negyed óra fog lemenni öt percre.

  205. 228 – n/a:
    Egyenlőre Orbán nem enged be rakétákat. Lehet, hogy rá fogok szavazni? 😀

  206. 230.
    A csendes halál, amibe a zOrbánnak beleszólása nincs,nem is ért hozza.
    Védelmi Fenyegetés csökkentő Ügynökség
    Grúzia,Lugar Center Tbilisi
    I can put my ass where you cannot put your face
    https://southfront.org/pentagon-bio-weapons/
    Említsük meg a nevet, Dilyana Gaytandzhieva

    Csak a jószerencsénknek köszönhetjük ,
    hogy DTRA népegészséget ? szolgáló
    eme hasznos intézményei eddig
    valahogy kikerülték a miországunkat.

  207. 230 Tibor bá’

    Nem gondolom, hogy OV-nak erre van ráhatása. Erős a trend.
    Folyamatosan beszélnek róla, puska, ördög a falon.
    http://patriota.info/putyin-poenja-ravilagit-a-valosagra/
    “Úgy tűnik, a maguk sasa az összes olivát megette és csak a nyilak maradtak”

    231 Xander
    Az olvasmányodtól egész éjszaka viszkettem, vakaróztam. 🙁

  208. Putyin szavainak az értelmezése: ahová SRBM, IRBM – ezeket szabályozza az INF – vagy MRBM rakéta kerül az plusz célpont. Náto-tagságunk révén a főváros és Fehérvár eleve célpont, legfeljebb egy első csapásnál megkímélik, de válasz csapsnál már nem valószínű, Perimetr esetén szinte biztos, hogy nem.
    Oroszországnak 2018-ban 2.856 nukleáris töltete van hadrendben, derékhada azonnal bevethető. EU-ban 93 város van (300.000 lakos felett), USA-ban 311 (100.000 lakos felett). Zöme puha célpont – C4I protokoll – már eleve… lejön 400 töltet a Minuteman silókra, marad 2.456… szemben 404 várossal és még mindig nem érti senki, hogy mi a dörgés; nem a blog társakra vagy Tibor bá’-ra célzok.

  209. 233 – Jövőnk:
    Egy-egy célpontra több rakétát is kilőnek, mert a célba jutás nem 100 százalékos. De persze ez semmit se jelent, mert az „atomkészlet” minimum tízszeres overkill.

  210. 233. Jövőnk

    Üdv!
    Ez a 2856 db töltet a hadászati és a harcászati töltetek együttesen, vagy csak a hadászati robbanófejeket jelenti?
    Csak azért kérdezem, mert tudtommal a harcászati „kis hatóerejű” atomtöltetekből van eleve több mint 2000 db náluk.
    Ha jobban belegondolok, az európai célpontok ellen ez is bőven sok, hiszen egy ilyen töltet is erősebb, mint amilyenek a Hirosimára vagy Nagaszakira ledobott bombák voltak.
    Az EU-ban elég 30-40 nagyvárosra ledobni egy 20-50 kT-s kis atombombát, oszt nagyjából Európának jóccakát van.

  211. 235 Montezuma, stratégiai (hadászati) töltetek. ICBM-ek, SLBM-ek minden tengeralattjárót figyelembe véve, de utántöltés nélkül és az összes stratégiai bombázóval számolva, maximális ALCM fegyverzettel. Tartalékkal több. Taktikai töltetek (hadműveleti és harcászati) sokkal több, ahogy írtad.

  212. 237 – n/a:
    A helyzet az, hogy Európába telepített közép hatótávolságú rakétákkal Oroszországot el lehet érni 8 perc alatt, ami kevés az ellencsapás megtételére. Oroszország nem tudja az USA-t elérni közép hatótávolságú rakétákkal, mert Földrajtilag ez lehetetlen. Következésképpen Putyinnak nincs más választása, mint a Kelet Európába telepített rakéták megsemmisítése a legkisebb (majd biztos téves) jelre, vagy akár anélkül is. Hazánk elpusztítása gyakorlatilag garantált, ha Orbán megengedi a telepítéseket. Kelet Európa megsemmisítése után a felek hülye vezetői is rá fognak döbbenni, hogy ez mit jelent, és soha többé nem lesz se atomháború, se Magyarország. Ne legyen igazam.

  213. 236. Jövőnk
    Köszönet!

    237. n/a
    Szerintem a mai fegyverrendszereket figyelembe véve a rövid- és közép-hatótávolságú atomeszközök földrajzi elhelyezésének már nincs akkora katonai jelentősége, mint évtizedekkel korábban, sokkal inkább politikai és társadalompszichológiai vetületei vannak.

    A harcászati csapásmérő eszközökkel csatákat ugyan lehet nyerni, de háborúkat nagy eséllyel nem fog eldönteni.

    A nehéz súlycsoportba tartozó szárazföldi/haditengerészeti illetve légierős stratégiai csapásmérő erők bevetéséhez alapvetően nincsen szükség semelyik szövetséges területére egyik nagyhatalomnak sem, mert a szárazföldi fix és mobil ICBM-ek hazai területről indulnak, a tengeralattjárókon lévő SLBM-ek voltaképpen világ tengereiről szinte bárhonnan indíthatóak, a stratégiai csapásmérő bombázók (B-2, B-1, TU-160, TU-95) a nagy hatótávolságú cirkáló rakétáikat szintén nagy távolságból és akár hazai, akár semleges légtérből bevethetik.

    A rövid- és közepes hatótávolságú atomeszközök ennek ellenére persze lehetnek stratégiai fegyverek, de ebben az esetben nem a hatótávolság és a hatóerő fog dönteni, hanem az alkalmazásuk metodikája.
    Gondolok itt a következő példákra:
    1. Lengyelország vagy a Baltikum területéről relatíve kis hatóerejű és kis hatótávolságú (azaz klasszikus értelemben harcászati kategóriájú) eszközökkel is csapást lehet mérni Moszkvára vagy Szentpétervárra, ergo az alkalmazott eszköz harcászati, az alkalmazása ugyanakkor hadászati jellegűvé válik.
    2. Ugyanez igaz lehet például a kalinyingrádi enklávéból indított orosz harcászati atomeszközökre, amelyek célpontja Varsó vagy Berlin.
    3. De ne csak Európára gondoljunk: India-Pakisztán relációjában szinte minden atomeszköz hadászatinak számít, ugyanígy hadászati jelentőségű lehet egy japán vagy dél-koreai területről indított harcászati atomeszköz, ami például Pekinget vagy Sanghajt találja telibe.

    Ugyanakkor itt érzek némi amerikai/nyugati hátrányt, mert az oroszok a rövid és közepes hatótávolságú eszközök esetén már a hiperszonikus fegyverrendszereknél tartanak (Kinzsal /1500 km/ vagy Cirkon /900 km/ rendszerek), a Nyugat még mindig a szubszonikus cirkálórakétákkal operál szinte minden téren (Tomahawk /2-3000 km/ vagy Harpoon /1-200 km/). Ergo ez azt jelenti, hogy a támadás megindulását követően a megtámadott fél válaszcsapása hamarabb éri el a támadót, mint a támadó eszközei magát a megtámadottat.

    Érdekességképpen jegyzem meg, hogy az USA az SM-6 alapvetően rakétavédelmi elhárító rakétáit alkalmassá tette akár hajók elleni bevetésre is, mint támadó eszköz (látva a az orosz szuperszonikus és most már hiperszonikus rendszerek elterjedését illetve fejlesztését), de a rakéta harci része egy komolyabb hadihajó ellen gyakorlatilag elégtelen robbanóerejű.

    Ilyen hosszú felvezetés után az „Akkor mégis mennyi időnk van hátra?” kérdésedre a válasz nem függ közvetlenül az INF szerződés felmondásától, még akkor sem, ha az USA az orosz és kínai szárazföldi területekhez relatíve közel fog telepíteni atomeszközöket, cserébe az oroszok és Kína pedig sem Kanadába, sem Mexikóba nem fog ilyen eszközöket elhelyezni. Az egy más kérdés, hogy mind Oroszország, mind Kína hadrendbe fog állítani egy jókora adag ilyen fegyvert becélozva az USA szövetségesek területeit, aminek ők egyébként baromira fognak örülni.

    Meglátásom szerint ez az amerikai lépés tovább növeli majd a feszültséget az USA és a hagyományos szövetségesei között úgy, hogy valódi katonai előrelépést vagy döntő nukleáris fölényt nem lesz képes elérni sem Moszkvával, sem Pekinggel szemben.
    Sőt, jó eséllyel semmilyen fölényt atomügyben.

    Ajánlott cikk:
    https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/atomfegyververseny-atomcsapas-atombomba.672123.html

    Ui: Ha bármiben téves gondolatokat vagy infókat írtam, szívesen veszem a korrekciót!

  214. 238 Tibor bá

    Abban teljesen igazad van, hogy gyorsabb csapást lehet indítani földrajzilag közelebbről, de az igazi gond itt az, hogy az orosz és kínai stratégiai nukleáris csapásmérő erőket nem tudják ezzel kiiktatni, maximum a lakosságot tizedelni a nagyvárosokra és egyéb ipari/gazdasági/kereskedelmi/katonai centrumokra mért első csapással.

    Jelen idő szerint a mobil ICBM-ek, a tengeri indító platformokról bevethető SLBM-ek illetve az Engels légibázis, ahol a stratégiai repülőerők vannak gyakorlatilag elérhetetlenek a rövid- és közép-hatótávolságú amerikai fegyverrendszerek számára Európából. Az Engels még csak-csak, de a távolság miatt nincs meglepetés, az nem 8 perc időtartam lesz.
    Egy ilyen helyzetet megelőzve ráadásul az oroszok széttelepíthetik a bombázóikat sokkal nagyobb távolságban, Oroszország területe igen nagy.

    A másik gond az, hogy ha az oroszok megkezdik a Szarmat és Avangard rendszerek hadrendbe állítását, akkor az egész, elvileg 4 lépcsős amerikai rakétavédelmi rendszer jó eséllyel dísznek lesz csak jó – ebből a szempontból az USA nemhogy fölényben nincs, de konkrétan hátrányba került.

    További probléma, hogy az oroszokkal atomügyben, a kínaiakkal pedig ipari/termelési kérdésben igen nehéz lesz versenyeznie bárkinek is, így egy új nukleáris fegyverkezési verseny az USA számára távolról sem eldöntött mérkőzés, sőt, a Bloomberg publicistájával értek egyet, aki szerint ezt nem az USA fogja megnyerni.

    Ezektől függetlenül, amiket leírtál, azok valós kockázatok, főleg, ha Kína és Oroszország stratégiái úgy értékelik, a háború elkerülhetetlen – akkor nincs mire várniuk, bármikor bekövetkezhet az első végzetes demonstratív lépés/csapás.

  215. Az INF szerződés felmondása után valószínű megjelenik majd az orosz arzenálban az Iszkander-M nagyobb, kb. 1200-2000km körüli hatótávú változata , mert a méretei alapján ekörül tudhat a mostani 500km helyett, ha nem korlátozzák le technikailag a rakétát. Viszont ismerve az orosz fejlesztéseket, az európai ABM rendszerek miatt nem az SRBM, MRBM, IRBM vonalat fogják a meglévő technikai tudás, és meglévő technológia dacára sem erőltetni; szerintem. Persze ez nem jelenti azt, nem jelenhetnek meg ilyen kategóriában új orosz rakéták, de az ABM rendszerek terjedése miatt valószínűbb az Iszkander-K „cirkáló rakéta” és testvérmodelljeinek fejlesztése. Azaz a Kalibr-NK és a Kh-55/K-101 vonulatból is megjelennek majd a szárazföldi indítású változatok új fejlesztései, amelyek az Iszkander-K hivatalos 500km hatótávolsága helyett, a pót üzemanyag készletekkel tudni fogják légi indítás nélkül is a 2500-5500km hatótávot. Mert ezek ellen az ABM rendzer kvázi béna kacsa. A felderítő radarok, és az ABM rendszer radarjai is látni fogják, de ezek nem ballisztikus pályán operáló fegyverrendszerek, így az ABM rakéták hatékonysága ellenük konvergál a zérus irányába.
    Nagyjából az USA sem a Pershing II vonulatot fogja leporolni szerintem, hanem megint jönnek majd a BGM–109G Gryphon (Tomahawk) utódok, az orosz Sz-400 részleges ABM képességű, és az Sz-500 ABM rendszerek miatt.
    És mindkettő fél részéről olcsóbb a fejlesztés, és a hadrendben tartásuk is, mint az újonnan kifejlesztendő SRBM, IRBM, MRBM rakétáké.
    Persze ez így, még sötétebb jövőképet fest fel elénk…! Majd meglátjuk, hogy lesz ez az egész folyamat.

    Lásd, angol felirattal:
    A háborús tanács összejött az esti politikai beszélgetésen. A szakértők megvitatják, hogyan nyerjenek meg egy háborút az Egyesült Államokkal szemben

  216. Az amerikai ABM rakétarendszer (indítóállványa) pedig alkalmas (lenne) a Tomahawk indítására… és összenő, ami összetartozik.

  217. Nagyon érdekelne a hozzáértők mint Jövőnk és alias Montezuma véleménye arról ,hogy egyáltalán felmerül annak a lehetősége is, hogy egy nukleáris összecsapásnak bármilyen
    túlélője is lenne. Mert szerény véleményem szerint akármelyik fél is álljon vesztésre a nagyhatalmak közül ( atom ) az úgy is bedobja az összes nagy hatóerejű ( 5 – 10 -25- 50 MT) fegyverét , mivel már nincs mit vesztenie. Gondolom nem a föld sorsa lesz az utolsó gondolata . Utána pedig tényleg kőkorszak….Vélemények erről a gondolatról?

  218. 244: Bandi, ezt az 5-10-25-50 Mt hatóerőt felejtsük már el! Nem a Hidegháborúban vagyunk. Ma 20 kt – 1 Mt közötti hatóerejű töltetek vannak, és a GPS, GLONASS terjedésévek a pontosság növekedésével elkezdett terjedni a mini nuke koncepció: Azaz 5-20-80-150 kt közötti töltetekkel operálnak, míg az ICBM -nél megmaradtak a 150-330-550-880 kt töltetek. Az 5-15 Mt töltetek max. HEMP céljára vannak talonban tartva.

  219. 245: Python ” Az 5-15 Mt töltetek max. HEMP céljára vannak talonban tartva.”
    Tehát, csak csak megvannak azok a fránya nagy hatóerejű fegyverek. Amikor azt észleli , hogy a városok, és vele az ország népe megsemmisült akkor már, csak a teljes pusztítás
    lehet a válasz . Ha még van rá lehetőség. Független attól , hogy csak ” kicsi ” rakéták csapódtak be . Az emberi természet már , csak ilyen.

  220. 246 – Bandi:
    Pontosan!
    Különben Putyin néhány napja mondta. Ők nem nyúlnak atomhoz, de ha Amerika azzal támad, le fogják söpörni a Földről. Feltételezem, nem kilotonnákra gondolt.

  221. 245 Python

    Nem csak tájékozatlan vagy, hanem figyelmetlen is.
    „…és a GPS, GLONASS terjedésévek a pontosság növekedésével…”

    Az Oroszok aggodalma ez: ” …mire a Perimetr működésbe lépne, Oroszország csak “az agresszor első csapását túlélő” rakétákat tudná kilőni.”
    Vagyis a rakéták autonóm vezérlésűek.
    Miután elszakadtak az indítóállástól, odatalálnak bárhova, még akkor is ha kikapcsolnak minden műholdat, rádióadót, napfogyatkozás, lesz,…, bármi.

    Tehát nem a rakéták téjékozódása miatt aggódnak, hanem a kilövésük miatt!
    Nem értesz a rakétákhoz.

  222. 246: Talonban van pár darab, csak a hadrendben lévő hordozóeszköz mára hibádzik hozzájuk…! Az R-36M2 / SS-18 Satan Mod 6 2009 -ben kivonták a hadrendből. Még mutatóban van pár tucatnyi R-36M2 / SS-18 Satan Mod 5 ami 10 db 1 Mt töltetet hordoz, de folyamatos tesztlövészeten fogyasztják az állományt, mert a rakéták a tervezett élettartamukon túl állnak még hadrendben. Elméletileg majd kb. 2020 -tól jön az RSz–28 Szarmata ICBM, ami képes lenne a fentebb említett nagy hatóerejű töltetek szállítására, de 10-24 db MIRV töltetet fog hordozni.

    A mini nuke koncepció terjed, a fegyverek pontosságának növekedése miatt.
    https://thebulletin.org/2018/09/mini-nukes-still-a-horrible-and-dangerous-idea/

    Trump elnök felmondaná a 31 éves szovjet-amerikai rakétaegyezményt, amely a legfeljebb 5 ezer kilométer hatósugarú nukleáris fegyverekről szól. A felek egymást vádolják az egyezmény megszegésével. De inkább az lehet a háttérben, hogy a kétoldali egyezmény nem vonatkozik a fegyverkező Kínára. Mi ez? Új amerikai-orosz hidegháború? Kísérlet Kína becsalogatására? Ennek esélyei?
    http://rtl.hu/rtlklub/magyarulbaloval/uj-amerikai-orosz-hideghaboru

  223. 244. Bandi
    Köszönet a megelőlegezett bizalomért (mármint hogy értünk hozzá), én a magam nevében inkább azt mondanám, hogy van a témáról véleményem.
    Kérdésedre válaszolva: 100%-ig biztos vagyok benne, hogy egy totális nukleáris konfrontáció esetén lenne bizony néhány extrém erejű atomcsapás is, főleg az ellenfél kiemelt centrumai ellen – gondolok itt Moszkvára vagy New Yorkra, szerintem mennének oda megatonnás cuccok is.
    Abban nem hiszek, hogy a bolygó kihal, de abban szinte biztos vagyok, hogy 7 milliárd helyett maradna végül a tizede, aki túléli a közvetlen és a közvetett (ez sokkal pusztítóbb lehet) hatásokat, azok is szétszórva az öt kontinensen.
    Kőkorszak és ókor – nagyjából ez maradna.
    (Ui: MangaMonguz = egykor Montezuma)

  224. 248: A reakció idő minimálisra csökkenése miatt idegesek. Ez vica-verza igaz.
    A pontosság fontos tényező, hisz ez teszi lehetővé a kisebb hatóerejű töltetek terjedését, ami viszont kvázi minimálisra csökkenti a nukleáris fegyverek bevetési küszöbértékét. Szerintem ez nagyon is reális félelem, tőlünk civilektől!
    Hisz pár száz kilotonnás v. megatonna körüli töltet bevetése esetén azért ott a visszatartó erő. De egy 5-20-80 kt közötti hatóerejű töltet bevetésénél elég ha Hirosimára v. Nagaszakira gondolnak, és ott azért máris nincs meg az az elemi Nukleáris Holokauszttól való mély félelem.

  225. 248. n/a
    A Perimetr-rendszernek is idő kell a válaszcsapás indításához, ami percekre rövidül, ha a lengyelekhez, románokhoz illetve a Baltikum térségébe amerikai rakétafegyverzet települ és ezeket összehangoltan egyszerre bevetik.

    Az tény, hogy a mélyen Oroszország belsejében lévő fix silókat illetve mobil ICBM-eket (valamint a tengeralattjárókra telepített SLBM rakétákat) elvileg nem veszélyezteti a telepítendő amerikai közép-hatótávolságú rendszer, de az európai térségben lévő támaszpontokat igen:
    https://1.bp.blogspot.com/-FT9usx1ppF0/V-zLRERk_sI/AAAAAAAAJfI/2YhxETE2-1wAslvSAVYjKfAPPmQefQcVwCLcB/s1600/Russian%2BNaval%2BBases%2BMap%2B3.jpg
    https://mk0nextbigfuturj5ioe.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2014/12/Russia_SS-27-1.jpg

    Az USA katonai-stratégiai törekvése az első csapás képesség monopóliumának kiépítése, ami konkrét katonapolitikai következményekkel jár, nevezetesen a „katonai kényszeríthetőség” pozíciójával. Innen már csak egy lépés a másik félnek az atomháború nyílt felvállalása vagy a kapituláció.

    http://mandiner.hu/cikk/20181109_orosz_vezerezredes_ha_amerika_raketakat_telepit_europaba_at_kell_ternunk_az_elso_csapas_doktrinajara
    Félő, hogy konkrét amerikai telepítés esetén bekövetkezik egy demonstratív orosz megelőző atomcsapás a telepítési támaszpontok ellen, ami egy nyílt kihívás is egyben: vagy gyors tárgyalóasztal vagy totális eszkaláció.

    A jelenlegi ismereteink szerint orosz és kínai katonai-stratégiai szempontból inkább vállalható egy megelőző korlátozott atomtámadás, mint a teljes első csapás képesség kiépítésének bevárása a határaik mentén, mert onnantól – mint korábban volt írtam – vagy a teljes spektrumú atomháború vagy a kapituláció marad, míg egy megelőző csapás még mindig nyitva hagyja az ajtót az eszkaláció megállítása előtt.
    A rizikó hatalmas.

  226. 250 MangaM
    Nagyon szépen köszönöm .
    Örülök neki . hogy véleményemmel nem vagyok egyedül . Én sem úgy gondoltam ,
    hogy az emberiség totálisan kihaljon . De egy nagyarányú népesség csökkenésben biztos vagyok. Már , csak az a kérdés , hogy a megmaradt szerncsés túlélők hogyan is kezdjék újra, nulla infrastruktúrával , és nulla olyan tudással amivel még Pl : Tibor bá korosztálya rendelkezett. Mint hagyományos ( igás ) mezőgazdaság , vagy az a kézműipar ami minimális gépesítéssel még tudott használati tárgyakat előállítani. Tisztában vagyok vele , hogy maradnak eszközök , de az ásó is előbb ,utóbb elkopik és kellene az új…..

  227. Nagyon kívácsi leszek , hogy a mostani, egyre kiélezettebb helyzet hatására mikor állítják előre a Doomsday Clock-ot Most úgy tudom, két és fél percnél jár.

  228. 252. MangaM
    A megelőző csapás történhet hagyományos fegyverekkel (sőt így logikusabb is). Az elszántságot ugyanúgy demonstrálja, de valamivel kisebb az eszkalálódás valószínűsége.

  229. 255. gabiii
    Igen, mindkét opciónak (hagyományos megelőző csapás vagy atomcsapás) vannak „előnyei és hátrányai”.

    Korlátozott mértékű és kiterjedésű atomcsapás viszont sokkal nagyobb pszichés és demoralizáló hatást érhet el a nem atomhatalom NATO tagok körében, ráadásul nagyobb az esély a bázis és a telepített fegyverzet pusztulására is. De ezt én vélem így, ami nem számít, az számít, hogy a kínai és/vagy orosz stratégák hogy vélik.

    Bízzunk benne, hogy erre nem kerül sor, mint ahogy még az amerikai közép-hatótávolságú atomeszközök telepítése sem kezdődött meg – az USA egyenlőre nem mondta fel az INF szerződést, csak jelezte, hogy készül rá. A felmondás sem jelenti automatikusan a telepítés megkezdését, aminek azért komoly egyéb társadalmi és politikai következményei lehetnek adott USA szövetséges állam esetén mind Európában, mind a Távol-Keleten.

    Oroszország és Kína a szimpla rövid- és közép-hatótávolságú atomfegyverkezési versenyt simán bírni fogja, a legnagyobb bajban azok az államok lesznek, akik közel vannak az oroszokhoz és Kínához és befogadják ezeket az amerikai rendszereket. Ez például hosszú időre megmérgezheti az orosz-európai valamint a kínai-dél-kelet ázsiai együttműködést – ez lehet az USA egyik célja ezzel a lépéssel.

    Abban egyenlőre nem gondolkodom, hogy Kínát (vagy bárki mást) be lehet vonni egy új, kiterjesztett INF szerződésbe, először mindegyik nagyhatalom legyártja és telepíti a saját rendszereit, utána lehet esetleg alkudozni – hacsak valaki oda nem csap a másiknak menet közben, amire azért van esély, nem is kicsi.

  230. 58: Nem kacsa. Az FSzB-hez tartozó határörség különlegesei tűzharcban elfoglaltala 3 ukrán hajót, vontatják őket. Állítólag 3 ukrán tengerész sérült meg az akcióban. Eközben az Ukrán Haditengerészetet harckészültségbe helyezték, és Porosjankó azt javasolta, hogy 60 napig legyen egész Ukrajnában hadiállapot. Ma szavaz de. róla a Rada. Nagy lehet a gazdasági gubanc az ukránoknál, ha feláldoztak 3 hajót az oroszokat provokálva, kvázi azért szerintem, hogy be lehessen vezetni a hadiállapotot az egész ország területére. Valahogy nincs olyan érzésem, hogy a Rada ne szavazná meg; meg így jó eséllyel választások sem lesznek majd tavasszal náluk…!
    https://youtu.be/CAkdK-69lmM

  231. Akár a választásokat is lefújhatják Ukrajnában a kercsi konfliktusba kapaszkodva. Az események hátterének lehetséges magyarázatai.
    Petro Porosenko ukrán elnök népszerűsége igen alacsony a jövő tavasszal esedékes választások előtti, november közepi felmérés szerint. A korábban ezt a posztot már betöltött Julia Timosenko a szavazáson részt venni szándékozók között 15,1 százalékkal vezeti az államfői tisztségért ringbe szállók listáját. Petro Porosenkora csak 11,4 százalék szavazna, amivel alig előzi meg ebben az összevetésben a 10 százalékos Vologyimir Zelenszkij showmant. S állítólag egyre feljebb jön, s talán már a második helyen áll a parlamenti Ellenzéki Blokk vezetője, Jurij Bojko. Van olyan közvélemény-kutatás is, amely csupán a negyedik helyre hozza be Porosenkot.

    Ennek alapján létezhet tehát olyan forgatókönyv, hogy a jelenlegi államelnök konfliktusok szításával tehetne szert nagyobb népszerűségre. Ez persze nem lesz könnyű, hiszen a lakosság jelentős része fűtési nehézségekkel küzd, jövedelme csökkent az utóbbi években, miközben az árak nőttek. Ukrajnai elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy akár olyan véres eseményeket provokálnak ki a következő hónapokban, amelyekre hivatkozva elhalasztható lehet a tavaszi elnökválasztás. És máris! Alighogy leírtam ezt a mondatot, a számítógépemen landolt a Lenta.ru moszkvai idő szerint, november 26-án, éjszaka 1 óra 43 perckor kiadott közleménye: Porosenko a védelmi tanácsban egyetértett azzal, hogy a rada elé vigyék az ország hadiállapotba** helyezését a Kercsi-szorosban történt események miatt.

    Hadiállapottal fenyeget Porosenko
    https://bekialtas.blog.hu/2018/11/26/hadiallapottal_fenyeget_porosenko

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük