(2439) WSWS elemzés

Tibor bá’ online

A fontosságára való tekintettel a teljes fordítás

”The Economist” magazinban megjelent esszét (Humanity Teeters on the Brink of World War = Az emberiség a világháború szélén tántorog) elemezte a WSWS (World Socialist Web Site = A világ szocialista honlapja). Ez lesz az a hír, amit se az ORIGÓ, se az INDEX nem fog lefordítani magyarra. Pedig érdekes. Ezért aztán én nekigyürkőzöm.

Az Economist, a Londonban, hetente megjelenő, nagy tekintélyű magazin, amit több mint 150 éve [mert, hogy akkor már létezett] Marx Károly úgy jellemzett, hogy az európai tőkés arisztokrácia orgánuma, legutóbbi kiadását a „következő háborúnak” illetve „a nagyhatalmak konfliktusából származó, növekvő veszélynek szentelte.” A vezércikkét egy fagyos figyelmeztetéssel kezdte:

Az elmúlt 25 évben a háború túl sok életet követelt. Annak ellenére, hogy világi és vallásos küzdelem alakult ki Szíriában, közép Afrikában, Afganisztánban és Irakban, mindent elsöprő összecsapás a világ nagyhatalmai között szinte elképzelhetetlen tudott maradni.

Ennek azonban vége. A nagyfokú, hosszú távú geopolitikai eltolódás és az új technológiák elterjedése az amerikai (és szövetségeseinek) szélsőséges katonai dominanciáját erodálja. A II. világháború óta nem látott mértékű konfliktus újra felüti a fejét. A világ erre nincs felkészülve.

Az Economist egy disztópikus, gyilkolásba torkoló jövőt láttat előttünk, ahol Amerikai katonai gépezete megfélemlíti, vagy megsemmisíti a dominanciájának feltételezett, vagy tényleges kihívóját.

Az Economist-nak a következő 20 évre szóló jóslata: „klímaváltozás, népesség növekedés, valamint vallási és etnikai konfliktusok” biztosítani fogják, hogy a világ legnagyobb részén „polgárháborúk vagy szomszédos országok közötti háborúk törjenek ki”.

Ennél is elrémisztőbbek az Economist által az USA valamint Oroszország és Kína (Washington ellenlábasai) közötti feszültség fokozódására bemutatott szcenáriók, melyek bármely pillanatban nukleáris holokauszttá fokozódhatnak.

Megállapítható tény, hogy az 1990-91-es Perzsa öböli konfliktussal kezdve az Amerikai Egyesült Államok folyamatosan, 25 éven át, háborúban áll. Miközben olyan propagandisztikus neveket talál ki, mint „az emberi jogok védelme”, „terror ellenes háború” amivel a közel keleti háború igazi célját kívánja elfedni. Ez nem más, mint közel keleti, közép ázsiai és afrikai intervenciók, valamint Oroszországgal és Kínával való konfrontáció. Lényegében az USA a globális hegemóniájáért küzd. Miközben Amerika gazdasági gyengeségét, a szociális feszültség hazai fokozódását és a kielégíthetetlen katonai fellépéseit akarja ellensúlyozni. Emiatt azzal a veszéllyel fenyegeti a világot, hogy totális világháborút robbant ki atombombákkal rendelkező országok között.

Meglepő, hogy ezen tények ellenére az Economist arra buzdítja az Egyesült Államokat, hogy fejlesszen ki egy „kemény ellenállást” amivel szembe tud nézni „eltökélt és felkészült kihívókkal”. Ez nem más, mint egy embertelen nézet, ami szerint a békét legjobban Amerika tudja biztosítani, amennyiben tökéletesen el tudja pusztítani ellenfeleit.

Az Economist elképzelése szerint, azonnal kell cselekedni, hogy az Egyesül Államok meg tudja állítani hegemóniájának hanyatlását. Amennyiben, az orosz és kínai tőkésosztályoknak meg van engedve saját területeiken belüli hatalom gyakorlás, annak várható következménye a világ vezető hatalmainak mindent elsöprő összecsapása – egy nukleáris fegyverekkel megvívott világháború.

Az Economist állítja, hogy Kína és Oroszország „ma már revizionista országok, amelyek meg akarják támadni a status quo-t, úgy tekintenek saját területeikre, mint hatalmuk alatt álló befolyási övezetre. Kína esetében ez Kelet Ázsia, Oroszország esetében Kelet Európa és Közép Ázsia.”

Az Economist konklúziója: „Amerikának be kell fejezni 20 éve tartó, stratégiai sodródását az egymásra következő adminisztrációk alatt, ami Oroszország és Kína malmára hajtotta a vizet.”

A helyzet az, hogy „talán már ez évben a Koreai félszigeten kitörhet egy háború, aminek következtében több tízezer ember vesztheti életét, ha atomfegyverekhez nyúlnak, akkor sokkal több.”

Az amerikai hadvezetés kész egy ilyen háború kirobbantására. Guam szigetén B-2 és B-52 atombombák bevetésére alkalmas bombázók, valamint vadászgépek állomásoznak. Ezen kívül más Csendes-óceáni bázison hadihajó tömege várakozik.

Elképzelhető, hogy Washington azért provokált egy konfrontációt Észak Koreával, nukleáris fegyverkezésének a feladásának ürügyén, hogy felkészüljön egy Kínával kialakítható nukleáris felállásra.

Az Economist szerint az amerikaiak tökéletesen törvényesen jártak el, amikkor az orosz és iráni támogatás alatt álló Szíria esetében a kormányváltás mögé álltak. Az, hogy most Washington bejelentette a 30.000 főt kitevő, kurd és izlámistákból álló segédcsapat létrehozását, azt jelenti, hogy nem csak az orosz és iráni erőkkel kerülhet közvetlen összetűzésbe, de a NATO szövetséges Törökországgal is.

Nem hinni, hogy szándékosan, de az Economist George Orwell „Újbeszédét” alkalmazva arra a következtetésre jutott, hogy az állig felfegyverzett, riválisait folyamatosan megsemmisítéssel fenyegető „erős Amerika a legjobb garancia a világbékére”.

A jelentés legelborzongatóbb aspektusa az a pesszimizmus, amivel az amerikai imperializmus riválisainak sikeres megfélemlítésével kapcsolatos saját előrejelzését illeti. Az egyre agresszívebb katonai szembenállás kialakulása Kína és Oroszország felé nem csökkenti, hanem fokozza egy világháború kitörésének esélyét.

Az Economist szerint „a legnagyobb veszély a szemben álló felek félreértéséből származhat a másik fél szándékával kapcsolatban, ami be nem tervezett olyan eszkalációhoz vezethet, ami ellenőrizhetetlenné válhat. Ez alatt természetesen nukleáris holokausztot kell érteni. „Mind Oroszország, mind pedig az Egyesült Államok esetében a nukleáris fegyverek megtartották elsődlegességüket. Csupán meg kell nézni, mire és milyen mértékben költekeznek.”

A következő 10 évben Amerika a teljes nukleáris fegyverzetét felújítja 1.200 milliárd dollár költségen. Oroszország felújítja nukleáris robbanófejjel ellátható rakétáit, bombázói és tengeralattjáróit. Kína gyors ütemben fejleszti lényegesen kisebb nukleáris fegyverzetét, ahogy ezt Anglia és Franciaország is teszi. Ugyanakkor Németország, Japán, de még Ausztrália is azon gondolkodik, hogy nukleáris fegyverekhez nyúl, növelve a nukleáris versenyfutás tétjét.

A XXI. század nukleáris versenyfutásának őrülete a kapitalista rendszer kiengesztelhetetlen ellentmondásaiból adódik. A rivális nemzetállamok küzdelme a globális gazdasági dominanciáért a kapitalizmus kezelhetetlen krízisének és gyilkos konfliktusának egy elkerülhetetlen fordulata a piacok és erőforrások megkaparintása és birtoklása végett.

A Marxista forradalom harcosa, Vladimir Lenin szerint a világháború a világ szocialista forradalmának korszaka. A háborús veszélyt előállító kapitalista rendszer megdöntése egy sürgető szükségszerűség az emberi faj megmentése érdekében.

______________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________

 

 

 

 

24 gondolat erről: „(2439) WSWS elemzés

  1. Tibor bá’!

    Köszi a fordítást! Te másképp fordítasz, és ez értékes.
    Ennek ellenére maradt a véleményem változatlanul, továbbra is ezt a mondatot tartom a lényeg összefoglalásának:

    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=23271#comment-204578 ( 20 Xander )
    „Ez a cikk az agónia beismerése.”

    A cikkben vannak információ morzsák, pl. Észak Koreával kapcsolatban. Nem az Ő irányukból várja a támadást USA. Az eddigi erre vonatkozó kommunikációjuk porhintés volt.
    Most már tudjuk a választ, miért segítette a CIA Koreát rakétával.

    A cikk hibázik abban, hogy a korábbi háborúkat hozza fel a jelenlegi helyzet értékelésére.

    Most más a helyzet!

    Akkor a világ újrafelosztása volt a cél, vagyis előremutató, fejlődést célzó okok voltak.
    Most az utolsó percekért fogunk harcolni.
    Más a cél, a motiváció, a politika, a stratégia. Minden más.
    Ez a cikk ilyen vonatkozásban nem értékes. Háborús uszítás, félkészítés, csak ennyi.

  2. „A háborús veszélyt előállító kapitalista rendszer megdöntése egy sürgető szükségszerűség az emberi faj megmentése érdekében.”

    Es az utolso mondatban a lenyeg….

    Köszi Tibor ba.

  3. A lefordítás indokával kezdtem: „Ez lesz az a hír, amit se az ORIGÓ, se az INDEX nem fog lefordítani magyarra. Pedig érdekes.” A motiváció pedig: „érdekes”. Érdekes olyan szempontból, hogy nem ismert közszereplő munkája. És érdekes azért is, mert olyan tisztességesnek ismert hetilapban jelent meg, mint az Economist. — Nem lesz háború, nem lesz háború, de miért foglalkozik vele ilyen sok orgánum?

  4. Mert minden áron valami balhét akarnak, mert tudják, hogy ha tovább megy ez a „nagy béke”, akkor végük lesz, mint a botnak. Az USA minden gazdasági recessziójából háborúval kászálódott ki, vagy legalább is nagy a korreláció a kettő között…
    Pl 2001-ben a dotcom lufi kipukkanása után kellett valami extra GDP növelő tényező, meg is találták ezt 9/11 formájában, de ugyan ez elmondható a II. VH-ra is, mert gazdaságilag ők jöttek ki belőle a legjobban. Fő probléma most az, hogy nem bugris kecskepásztorokkal állnak szemben, hanem egy kissé diétás koszton élő macival(aki nagyot tud ütni), és egy jó kövér sárkánnyal. Ezt a párost már nem tudja lenyomni a sas, és megy is az ökölrázás. Kicsit cigányosra veszik a figurát, mert retorikailag ordítoznak, de azért nem eszik olyan forrón a kását…

  5. Hozzáteszem addig ordítoznak, míg házhoz nem megy a pofon, és hazai pályán húznak be nekik de akkorát, hogy helyből padlót fognak. Kimnek a fotók alapján van kis méretű H-bombája, alkatrészekben becsempészhető, jó pénzért biztosan megválik tőle…
    Ha made in US a gyújtó töltet anyaga, akkor nincs kit megtámadni, mert az izotóp marker saját magukra vallana… Egyszóval jobb lenne, ha egy belső forradalommal kirúgnák a 100 éve regnáló sleppet, és magukkal foglalkoznának kicsit. Van otthon is mit seperniük…

  6. Lehet hogy baromsag, amit mondok, de egy vilageges a legjobb ami az emberiseggel törtenhet. A forrasok nemsokara nagyon szükösek lesznek es egymäsnak esünk. Az semmivel sem lesz szebb, mint egy atomhäboru.

  7. En sem gondolom hogy az emberiseg lelekszama el fogja erni a szazad vegere 10milliard fot ilyen fogyasztas mellett.Valami torteni fog ha nem mi teszunk valamit akkor lep a termeszet…A nuklearis haboru egy emberi tenyezo -is -ami egy lehetseges forgatokonyv.

  8. Háború lesz,
    közel 8 milliárd ember túl sok ennek a bolygónak
    sőt mivel a mai ember fogyasztása és szennyezése kb 19 X e az olajkorszak előtti társadalomnak, a kb 100 évvel ezelőtt élt 1 milliárd ember környezet terheléséhez képest átszámítva ma mintha 140 milliárd ember élne e kis bolygón…..

    újjáépítés viszont nem lesz, és itt tévednek óriásit akik háborút akarnak
    mert nincs miből…. maradnak a romok,

  9. Tibor bá’
    Miért moderáltad ki a 09-es hsz-t?
    Ezek szikla szilárd megállapítások, még ha nem is annyira ismertek, de tételesen nem cáfolhatóak.

    A most regnáló euro-atlanti civilizáció keresztény-zsidó kultúrkörre alapul, kihagyni a ezer évek óta beivódott mintákat nem lehet. Lehet hogy neked nem tetszik, de a vallás mindennapjaink tudatalatti részévé vált, és nagyon sok motiváció, és gondolkozási séma ez alapján működik. Ha visszamegyünk a gyökerekig, rátalálunk sok érdekes dologra, ami magyarázatot ad arra, miért működik sok minden úgy ahogy…

  10. 11 – dajtás:
    Ha legközelebb moderállak, az egy életre fog szólni.

  11. 11:

    Ott fent a Mottó:

    Az értelmes emberek vitafóruma

  12. Re:Tibor bá’
    Te fórumod, saját játékszabályokkal, döntsd ahogy jónak látod… 😉

  13. Mellesleg: Baromi idegesítő, hogy Tibor bá mindent hülyeségnek titulál, amit nem ért / amiben nem hisz. Pff

  14. 16 – Camelia:
    Honnan tudod, hogy mit értek és mit nem?
    A 14. alattit miért linkelted be? Hogy bemutasd Lovas István a katonai doktrínát „tervnek” nevezi? Csak nem azt feltételezi, hogy olvasói nem tudják, mi az a doktrína?
    A jelezett idegességedet roppant egyszerű lenne megszüntetni. Adjak hozzá tippet?

  15. 17: Hogy-ohogy honnan tudom? Egyértelmű, hogy dajtás most megint azért lett megfenyegetve, mert meg merte említeni az asztrológiát és Istent. Az már rég nyilvánaló, hogy Tibor bá pl. az előbbikből egy kukkot sem ért, de azért szorgalmasan cikizi 🙁

  16. „Az értelmes emberek vitafóruma”
    Azért az elgondolkodtató hogy évekre visszanézve rengeteg értelmes ember sajna eltűnt innen (is). Nem csak Attila. Ha értelmes emberek a másik értelmi képességeit forszírozzák, de nem is próbálják megérteni a másikat (vagy legalább elfogadni), csak bizonyítják hogy így működik az életben a kognitív disszonancia 🙁 Ezzel csak polarizálódik mindkét „vélemény” és még végletesebbé válik a helyzet ahelyett hogy valami egymás felé mozdulás történne – nem csak kost legeltetők fiai között. Sejthető hova vezet ez. Ki az aki ki tudja vonni magát ebből az örvényből? Hol hogyan marad tér így továbbra is értelmes emberek számára (vitára)?

    Off
    Ha lehet kérésem dajtás emailje – megköszönöm
    On

  17. Re:19
    Kérd el Tibor bá’-tól, van publikus levélcímem, más is írt már innen nekem.

  18. 19.
    Azóta is a legtöbbet emlegetett, vagy hivatkozott hozzászóló
    a Jövőnk nicket használta
    Bizonyos dolgokban top end tudással rendelkezik.
    A weblapja inaktív
    sokszor van alkalom,h jól jönne a véleménye.

  19. 21 sander
    Ja. Jo lenne ha restartolna a honlapot. Ha nem is most de legalabb akkor amikor majd annyira fokozódik a helyzet hogy az mrgkivanja.

  20. Köszönöm a fordítást Tibor bá..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük