(2390) Szomszédság

Tibor bá’ online

 

A magyar közmondás szerint: rossz szomszédság török átok, de ez tévedés, a rossz szomszédság nem csak minket súlyt, súlyt az minden nációt.

Bármennyire is társas lény az ember, az is igaz, hogy minden ember a másik ember rovására létezik. Nézzük csak, hogy lehetne ezt megvilágítani. Ha nem férsz fel a villamosra az annak a következménye, hogy mások előtted felszálltak. Ha este viszonylag későn mész le az ABC-be és már nem találsz tejet a pulton, annak oka, hogy valaki előtted elvitte az utolsó flakon tejet, mert az üzlet nem akarja, hogy rásavanyodjon a tej, ezért annyit rendel, hogy zárás előtt félórával elfogyjon. Az egyetemre azért nem kerültél be, mert a keretszámnak megfelelő számosságú diáknak több pontja volt, mint neked. Az a kurva jó csaj a nyelvtanfolyamon nem áll veled szóba, mert egy másik pasi már féléve lestoppolta magának. Szóval látod, minden ember mindenki más rovására létezik. Ha pedig arra gondolsz, hogy hamarosan nem lesz elég élelmiszer termelés a 7+ milliárd ember részére, akkor egészen biztos beláthatónak ítéled az állításom.

Ennek ellenére minden egyes embernek pontosan annyi a joga élni a Földön, mint bárki másnak. Ráadásul egymás mellett vagyunk kénytelenek élni, szomszédságban. Az tehát világos, hogy valahogy el kell egymás közelségét szenvedni. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha figyelembe vesszük az írott és íratlan szabályokat. Az írott szabályokkal nincs különösen nagy gond, legfeljebb az, hogy nem mindenki tartja be. Ilyen esetben a jogorvoslat az, hogy jelzed az önkormányzat jegyzője felé, aki megteszi a megfelelő intézkedéseket. Ez egyszerűen hangzik, de a valóságban nem az. Ugyanis a köznyelv egy ilyen jogorvoslat keresést ”feljelentésnek” fog fel, és az emberek nagyon nem szeretik a feljelentőket függetlenül attól, hogy a „feljelentés” méltányolható-e vagy sem. Különben is, ha a jegyző a bejelentést nem tarja megalapozottnak, akkor nem történik semmi. Viszont a nézeteltérések ily módon történő elsimítása nem túl gyakori, éppen azért mert a szabályok jól körül vannak írva. Ha a szomszéd gyümölcsfája áthajlik hozzád, akkor az áthajló gyümölcsöt leszedheted, ha a szomszéd nem szedi le előtted. Mivel egy kerítés két szomszédot választ el egymástól, arra is van szabály, hogy melyiknek kell egy adott kerítést felállítani. A vita kizárt.

Van azonban jó néhány terület, ahol az egyetértés ennél jóval bonyolultabb. Ugyanis az elv, hogy mindenkinek joga van az élethez addig a pontig, ahol az nem megy a másik rovására, csak általánosságban állja meg a helyét. Amennyiben egyedi esetekre bontjuk le, felüti a fejét a szubjektivitás. Nekem jogom van kutyát tartani, de a szomszédnak joga van a kutyaugatás mentes éjszakai alváshoz. Csakhogy minden kutya ugat éjszaka. Nagy kérdés, hogy mennyi az a kutyaugatás, ami még méltányolható. És mi van a szomszéd macskájával, amely állat ugatni ugyan nem ugat, de nem ismer kerítést, és átmászkál a szomszédok kertjébe, esetleg kikaparja a veteményt, mert az a mániája, hogy egy lyukba szarjon, majd betakarja azt, nem törődve azzal, mit tesz tönkre. És mi van a szomszéd száraz levél égetésével, aki történetesen tőlünk nyugatra él, és a mi füstünkkel nem tudom neki visszaadni a bosszantást, mert az én füstöm az ellenkező irányba szál, míg az övé közvetlenül ránk? De mit szól a szomszéd, hogy reggel hétkor beindítom a fűrészgépemet, amikor ő éppen a másik oldalára akar átfordulni? Nyilván olyasmit, amit én „szólok” amikor délben átjön hozzám a maximum hangerőre csavart rádiójából áramló magyar nóta.  Tapintatos tiltakozásomra a hangerőt lejjebb veszi, de én még így is hallom ezt az undorító cigányzenét. Ő viszont nem gyomlálja ki a parlagfüvet, én pedig allergiás vagyok rá. Ez persze eléggé konkrét és van is szabályozó rendelet, de félő, hogy a feljelentésemet rossz néven fogják venni. Én elhatározom, hogy tyúkokat fogok tartani, mert egyre drágább a  tojás. Viszont a szomszédom fél a tyúkszaron tenyésző házi legyektől. Az én olcsó bio tojásom árát a szomszéd fizeti légyinváziók formájában. Ő arra hivatkozik, hogy ez üdülő övezet, én arra, hogy a tojás fontosabb, mint az ő üdülése, ráadásul nekem már akkor állt a tyúkólam, amikor ő a telkét még meg se vette. Ki tud itt döntőbíró lenni?

Szerencsés az, akinek az összes szomszédja toleráns, amiért ők maguk is toleranciát várnak el, de ez csak akkor megoldás, ha a szomszédok életvitele, életfelfogása, és minden más közel azonos. mert nemigen fog zavarni a szomszéd kertből áthallatszó asszony püföléssel vegyített sikongatás, ha az asszonyt én is elnáspángolom hetente kétszer. Kutyáim ugatását aligha fogja kifogásolni az a szomszéd, akinek magának is van két kutyája. Régebben azonos felfogású emberek voltak egymás szomszédjai, de ez erősen fellazult, és mert mostanában elég sokan akarnak lakhelyet változtatni, minden más szempont mellett nem árt körülnézni a leendő szomszédok terén is.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(2390) Szomszédság

 1. Lehet, hogy közhely, de sokszor sokan efelejtik.
  Mindig számít, normális emberi kapcsolatokban az, hogy valaki a kellemetlenséget, amit a másik okoz neki, mennyire drámaian és egyáltalán hogyan kommunikálja.
  Továbbá a jóindulat kitartó és ismételt kimutatása, nem szokott eredmény nélkül maradni.
  A fenyegetés, a zsarolás ritkán hoz eredményt és még ritkábban maradnak el annak kellemetlen következményei.
  Legyünk messzemenően toleránsak, de védelmezzük udvarias határozottsággal a jogainkat !
  Ha pedig mégis az derülne ki, hogy a szomszédunkba a Sátán költözött, akkor is tartsuk egy elviselhető mederben a konfliktust.
  Mindenkinek vannak hangulatai,ezek kedvezőbbé vagy kedvezőtlenebbé tehetik a kommunikációt.
  Az együttműködésen alapuló kapcsolatoknak nyertesei a ellenségeskedéseknek vesztesei lesznek.

 2. Ezt megpróbálnád Száváék és Sztojkáék szomszédságában is érvényesíteni, vagy csak valahonnan egy európai városban lévő fotelből osztod az észt?

 3. Pont hasonló példát akartam felhozni, de a lényeg, hogy ilyen hozzáállással nemcsak baleknak fognak nézni, de ki is fognak csinálni. Nekem volt már 2-3 szomszédparám és sohasem a galamblélek volt a célravezető hanem a kellő időben történő odacsapás és a folyamatos kontrol alatt tartás a jegyző és rendőrség közreműködésével is ha szükség volt rá.

 4. Általános alapelvek amelyeket érdemes alkalmazni, mert előnyösek , nos ezek szélsőséges, élethelyzetekben nem működnek.

 5. 04:
  Gábor!
  Az isten szerelmére, lásd már be, hogy életképtelen világnézeteden mindenki kiakad. Oké, te élj így, de ne hirdesd a hülyeségedet, mert mindenkit felbosszantasz.

 6. Hálás lennék, ha valaki pontosan rámutatna, hol hibázik a szemléletem.
  Őszintén érdekel.

 7. 07:
  Ez nem picit más. Ez totális off topic.

 8. Gibbonfióka és Thunder:
  Mosógépszerelő így reagált hozzászólásotokra:
  „…….Mindenki nem akadt ki ,csak két kötekedésben bajnok fenegyerek, aki az élő fába is beleköt, aki számára a normális a balek szinonínmája.
  Aki békére törekedik az nem balek.
  Aki jószándékkal és tisztelettel fordul embertársai felé mindaddig, amíg ebben meg nem akadályozzák, az sem balek.
  Aki nem azonnal geci, amint büntetlenül megteheti az sem balek………”
  Ezt az E-mail részletet azért tettem be ide, mert komikusnak tartom, hogy aki a jó szándékot és tiszteletet hirdeti, minden további nélkül közli veletek, hogy kötekedtek és belekötök az élő fába is.

 9. Irigylem mert valószínüleg nem találkozott még olyan emberrel, aki a képedbe röhög miközben te jóindulattal fordulsz hozzá. Rossz szomszédok terén volt dolgom társasházi és kertesházi tahóval is. Az udvarias, békés kapcsolatfeltétel soha nem hozta el a kívánt eredményt, sőt, a tahó még röhögött is magában. Amikor azonban a megfelelő keménységgel válaszol az ember magyarul elküldi a kurva anyjába üvöltve, nem riadva vissza akár a pofán vágástól sem majd még párszor a rendőrt is kihívja hát érdekes, de rögtön kuss lesz. Nem egy ilyenben volt részem és a jóindulatomat ezek az illetők magasan leszarták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük