(610) Tökös szlovákok

Tibor bá’ online

 

Kezdjük a görögökkel! Évtizedek óta kényelmesen éltek, olyan tipikus mediterrán módra. Amikor csatlakoztak az Európai Unióhoz, rendkívüli kedvezményeket kaptak. Az Euró-övezethez úgy csatlakoztak, hogy amerikai bankok aktív segítségével meghamisították az adataikat. Aztán, amikor a fejükre készült dűlni a ház, akkor a németek kihúzták őket a szarból. De ez a szar kurva nagy, újabb és újabb kihúzásra van szükség. Elsősorban ezért hozták létre néhány hete az ESFS (European Financial Stabilisation Fund) alapot, hogy a reménytelenül eladósodott Görögországot meg lehessen menteni. A görög helyzetet jól illusztrálja az alábbi táblázat.

 

 

Az Európai Financiális Stabilitási Alapot lényegében Sárközy és Merkel hozták össze, de az összes Euró-övezeti országnak arányosan hozzá kell járulni. Ez a szlovákok esetében 7,7 milliárd €, ami az 5,4 millió lelket számláló országnak elég nagy falat. Ez most körülbelül 2200 milliárd forintnak felel meg, és ugye ebben a pillanatban a magyar kormány 30-40 milliárdokkal szarakodik, és mi kétszer többen vagyunk, mint a szlovákok. Nem csoda hát, hogy a szlovákok erősen tiltakoznak, hogy finoman fejezzem ki magam. Brüsszel azt állítja, hogy a szlovákok nem ismerik a szolidaritás fogalmát. A szlovákok pedig azt válaszolták, hogy igen komoly átalakításokat végeztek mindenfajta külső segítség nélkül. Ehhez nem vette fel kölcsönt, hanem a lakósságtól kértek áldozatvállalást. Görögország sose volt a vasfüggöny mögött, évtizedeken keresztül élvezhette a prosperitást. „Mi segítség nélkül, kemény munkával és megszorításokkal értük el az eredményeinket, Görögország kövesse példánkat.”

Ez így nagyvonalakban még rendben is lehetne, de ha a szlovákok nem szavazzák meg az ESFS-t, akkor az egész ötlet kútba esik, annak pedig messzemenő következményei lehetnek az Euró-övezet jövőjét illetően. 

___________________________________________________________ 

52 gondolat erről: „(610) Tökös szlovákok

 1. Ugocsa non coronat! 😀
  Éljenek a tökös ugocsaiak!

  Természetesen senki nem menti a görögöket, a mentőcsomagok a hitelező uzsorásbankokat igyekszenek menteni és talán a világ pilótajáték-pénzügyi rendszerét az összeomlástól.

 2. Tegnap az utolsó lengyel bank (Nordea) is beszüntette lényegében a svájci frankban történő hitelezést (kiemelkedően magas jövedelműeknek, havi egymillió forint feletti keresetűeknek ad továbbra is, de ez nem sok vizet zavar).

 3. Üdv Tibor Bá és Mindenki.
  A Szlovákok és a kemény munka, hehehe…
  Az igaz, hogy szegéynebben élnek mint Mi, és kevesebbet keresnek. De csak politikailag kemények.
  Ám a „viszonyaik” olyanok, mint Nekünk voltak kb ’95-ben: gegszterizmus, kiskirálykodás, korrupció, hatalmas adócsalások..
  Véleményem szerint.

 4. Hát igen …kellett rohanni a szlovákoknak ,hogy EURO-juk legyen …

  Érdemes volt fiúk ! 🙂

 5. 3: te jártál Szlovákiában az utóbbi 1-2 évben? Vagy a szlovák határ mentén a magyar oldalon? A pataki fürdőben például olyan 9 szlovák vendégre jut egy magyar, olyanok a jövedelmi arányok…

 6. 3: Lehet, de most mégiscsak homok szemek az olajozott EU gépezetben. Ehhez kurvára értenek.

 7. 4 Arma nem a jövedelmi arányok olyanok,csak náluk nincs ilyen jó kis termálfürdő, és közel vannak, evidens hogy átjönnek. Mi meg ha ottvagyunk, átszaladgálunk szrtapacskázni meg sörért. (meg jégkrémért, meg Krasznahorkai várat mászáésért.
  Az újhelyi teszkóban szinte csak szlovákiai magyarok dolgoznak, mert többet bevállalnak azért a szégyen kis pénzért mint a magyar állampolgár magyarok. Persze ők is magyarok, de az újhelyiek szlovákoknak mondják őket:)

 8. 5: pont olyan nyomást gyakorolnak a szlovák választók saját kormányukra, mint a németek a sajátjukra. Mindnek elege van a „görögök” (helyesen a bankok) megsegítéséből. Merkelék minden helyi választáson visszaszorulnak. Végül majd az győz, aki nemet mond a továbi megsegítésekre. A szlovákok e téren nem különlegesek. Az EU-gépezet egyre kevésbé olajozott, egyre több abban a homok, már egész dömpernyi akad benne…

 9. 4. Arma.
  A Demjéni /Eger mellett/ is tele van Szlovákkal. De ez csak azt jelenti, hogy nagyon szeretnek wellnessezni. 🙂 Hévizen egyet sem láttan, az drágább. 🙂
  Etnikai feszültséget nem tapasztaltam/röhögünk, iszunk/, de ha egy kis rést adsz nekik már becsapnak. /szubjektív véleményem/
  5. „az olajozott EU gépezetben”. hehe… Tibor Bá! Ez komoly?
  Hol a szájli? 🙂

 10. Azthiszem kellene egy Szlovák mentö alap, hogy Szlovákia betársulhasson Görögország megmentésébe..

 11. Mindenesetre, most tényleg örülhetünk, hogy a kormányaink sorra elbaltázták az euró övezeti csatlakozást. 🙂
  Bár találékonyak Brüsszelben, a cehhet szétterítik majd az egész EU-ra valamilyen módon. 🙁
  Szvsz meg a szlovákok kiélvezték a gazdasági felfutást /mint a görögök, csak rövidebb ideig/, amikor meg adni kéne a közösbe, az már nem tetszik. Érdekes mentalitás. (Más kérdés, hogy 7,7Mrd eurót nem tudnak adni, de valamennyit bizonyára lehetne.)
  Először abban kellene megegyezniük, hogy a görög mentőcsomagnak van-e bármi értelme (szerintem nincs) – mindenesetre Merkel félti a német bankokat, és a megmentésük költségét próbálja szétteríteni, hogy ne csak Németországot terhelje.

 12. Mennyit dolgoznak egy évben az adott országban (2009-es OECD adatok):

  1. Korea (2232)
  2. Greece (2119)
  3. Chile (2074)
  4. Russian Federation (1973)
  5. Hungary (1968)
  .
  .
  .
  30. Belgium (1550)
  31. Ireland (1549)
  32. Norway (1407)
  33. Germany (1390)
  34. Netherlands (1378)

  forrás:
  Average annual hours actually worked per worker:
  http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS

  Az tehát, hogy a Görög (meg a magyar) LUSTA lenne: mítosz. Jól lehet vele ostorozni magunkat és másokat (lásd Akos Gartner), csak nincs értelme.

 13. 14: Kimaradt a mértékegység, ami év/óra/jómunkásember.

 14. Szerintem ez az olaj (pénz) agépezetben …ez hiányzik…

  És most az alkatrészeket hibáztatják, hogy túlmelegszenek, elkopnak és eltörnek.

  Sajnos amíg az EU pénzügyi rendszer áll fenn, amelyik elsinkófálja (azaz elégeti ahelyett hogy kenésre használná) az olajat, addig tökmindegy hogy milyen trükkökkel próbáljuk hűteni a gépezetet… szét fog esni.
  Homok nélkül is.

 15. 14: A fejlett országokban jellemzőbb a részmunkaidős foglalkoztatás, mint nálunk, gondolom ez is lehúzza a számaikat (nem hiszem, hogy egy holland heti 3,3 napot dolgozna csak, napi 8 órában.)
  /Nálunk a gond a hivatalos foglalkoztatottság alacsony aránya. Akinek van munkahelye, sokat dolgozik, de sokan „nem dolgoznak” – vagy csak feketén, esetleg csak alkalmanként./

 16. 14,
  a munkaidő-munka korreláció nem mindenhol egyforma…
  inkább gyártson nekem egy német 4 órában mondjuk csavart mint egy görög nyolcban… 🙂

 17. 17: Igen. ez csak FTE (full time employee) de átállíthatod részmunkaidőre is.

  A lényeg, hogy a „a szomszédom se dolgozik meg a sógorom se tehát a magyar lusta” dogmára van ellenérv.

 18. 17: Itt a teljes+részmunkaidős foglalkoztatottsági adat (munkaórák tekintetében).

  Ezt az eurostat adta közzé:
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-05112009-BP/EN/3-05112009-BP-EN.PDF

  A görögök itt is jól szerepelnek (ahogyan mi is).

  18: Igen, a mediterrán felfogás más, mint az északi, mindazonáltal kénytelen vagyok saját példát hozni (amit nem szeretek, mert elfogult lehet).

  Hollandiában(!) teljesen ugyanarra a munkára, melyet én is végeztem egy időben, arányaiban több ember volt (négyszer annyi fizetésért) mint kis hazánkban. Valamint az adott problémára fordítható idő több volt ott, mint itt. Zavart is, hogy ezek mennyit el tudnak vesződni egy dologgal, mire nekiállnának kijavítani.

  Egy ismerősöm ugyaneről számolt be franciaországi tapasztalatai alapján.

 19. 5:
  A Felvidék déli részén olyanok a jövedelmi arányok mint Mo. északi részén, ugyanis a Szlovák kormány nem nagyon hajlandó beruházni ezen a tájékon az etnikai arányok miatt. Úgyhogy az ott lakók átjárnak Győrbe(Audi), Komáromba (Nokia), Esztergomba (Suzuki)+ az alvállakozóikhoz dolgozni átlag 80-110e-ért.
  7:
  Vannak füdők pl.: Nagymegyer, Pat, Párkány. Csak a pati pl. drága. Ráadásul a wellness rész le van kerítve a strandtól, ami kicsit rosszul veszi ki magát, olyan, mintha az egyik oldal mondjuk leprás lenne.
  A párkányi meg nagyon meleg, azért nem szeretik és inkább átmennek Egomba’. Pedig nagy, meg szép is, a vize is jó.
  Sörért meg nem nagyon érdemes már átmenni, mert míg mondjuk 8-10 éve kb. a felébe került mint nálunk, addig ma már min. 1 euro a 10-es sör. Persze, ha v.ki más ízekre vágyik, akkor megéri.
  Amúgy meg nem a szlovákok járnak át, hanem a magyarok. Gondolom ezt nem kell magyarázni. Abból sem kell messzemenő következtetéseket levonni, ha az ember szlovák rendszámú autókat lát mindenfelé. Sok magyarországi magyar vesz onnan autót. (Amíg Viktor a körmükre nem néz.)

 20. 18 San

  „inkább gyártson nekem egy német 4 órában mondjuk csavart mint egy görög nyolcban… ”

  A dologgal csak az a gond, hogy ha német túl hatékony, akkor már nemcsak a görög, de a francia se fog tudni csavart gyártani, mert a német „elgyártja” előle.

  Észre kellene venni, hogy a hatékonyság egy bizonyos szint után a gazdaság ellenségévé válik.
  Ha németek nem lennének olyan kurva hatékonyak, akkor több gyártókapacitás lenne kihasználva európaszerte.
  De ott van nekik a sok high-tech gép, és megcsinálnak mindent…
  Aztán meg fikázzák a többieket, hogy lusták, hogy nem tudnak/akarnak olcsóbban/gyorsabban dolgozni mint a gépek.

  Innen kezdve automatikusan beindil a gyártás és a pénz áramlása a németekhez, és a feszültség növelődéséhez.

  És Németország újra Európa ellenségeként találja magát.
  De már az US Army-val és zsidó bankokkal a háta mögött.

 21. 21: a pataki fürdőbe átjárók közt jóval több a szlovák, mint a szlovák állampolgárságú magyar. Hasonló a helyzet Miskolc-Tapolcán is.

 22. 23: Mindegy ki jön, csak hozzon sok eurót! 😀

 23. 14. a görög és a magyar lusta ha olvastad volna tibor bá idevágó cikkét tudnád. Átlag magyar bemegy dolgozni 9re 10ig teát csinál magának lepakol, kaját a hűtőbe, kicsit olvasgat, 10kor konstatálja hogy valami probléma van, szarakodik rajta 1órát, 11kor kezd éhes lenni, elmegy enni 12:30ig, utána még iszik egy kávét, tart egy cigiszünetet, és ez így megy a munkaidő végéig.

 24. 25: Ülj be a Tesco pénztárába, aztán gondold át amit írtál 🙂
  (Tibor bá ezt a kádár időszakra írta, ha jól emlékszem)

 25. 25-26:
  A világon minden jelenség árnyalt. Dogmatikusan semmit se lehet kijelenteni. Valóban, amit írtam az jellemző volt a Kádár-rendszeren belül az irodai alkalmazottakra. De például tőlem 200 méterre a fébycsőgyártó gépsoron a csajok egy bugyiban ültek a 45 fok melegben és megállás nélkül dolgoztak, mert a félkész fénycsővek egy futószalagon kiméletlenül jöttek. De az irodai jelent ma is él, csak nem mindenütt, de például az APEH-nál. okmányirodákban vidáman folytatódik.

 26. 28. Apehnál dolgozik egy végzett jogész ismerősöm, munkaidőben mindennap olvas 3órát vagy origamit hajtogat.

 27. 29!
  Csongor ne is törődj senkivel.Igazad van..
  Nem tudják itt ezek mi a munka..

  A szomszéd kiabálta nekem vagy 2 éve hogy könnyű nekünk a 300 ezerből.(Több volt az már akkor is,de mégsem mondhattam neki 😉 ) Mondtam neki ,el kell menni neked is ,és majd meg látod.Elment,és rá 2 nap múlva itthon volt,azzal hogy egy másik szerelő azt mondta neki rákiabálva hogy múúúú.. 😀
  Szó szerint ezt mondta..
  Azóta nem kiabálja a 300 ezret.. 😀
  Elég neki közmunkába a 60 ezer is..

  Egyszer voltunk pár éve Ausztriába egy munkahelyre jelentkezni,hegesztőket kerestek.Elkísértem a férjemet.Az úgy zajlott,sorba állították őket,és aki dohányzik az jobbra ,az máris mehet,mert a munkaidőt nem használja ki teljesen a dohányzás miatt,pocakosok balra,mert azok nem férnek be kis helyre,nem tudják a munkát elvégezni,izzadnak,azzal is megy az idő,nem tudnak levegőbe lógni.Alig maradtak páran.

 28. 30: Melike, egy kézzel a pajzsot fogod, másikkal a pálcát tartod, mivel kapaszkodsz hegesztés közben a levegőben lógva? 😀

 29. 20. Egyetértek angliai példával. 10x annyi személyzettel (volt ahol 20x) fele annyi vendéget láttunk el, nem látványosan jobb színvonalon, mint adott idő alatt egy Magyar étteremben.
  5 pincér, 4 segédpincér, 2 italpincér, 3 bárpultos, 5 szakács láttott el 100 vendéget egy 4 órás szakaszban. Magyarországon ugyanezt 1 pincér, 1 pultos, 1 szakács és 1 kisegítő csinálja.
  Egy vendégre nem jutott semmivel sem több idő, csak az egy főre jutó műszakonkénti kávészünet angliában 1 óra, Magyarországon 5 perc… Nagyobb konyhán rendezvényen 310-en szolgáltunk ki (Belevéve a szakácsokat, pincéreket, konyhai kisegítőket, segédpincéreket, borpincéreket) 1000-2000 főt…

  25. Ez még rosszabb nyugaton, Magyarországon pedig csak az állami munkahelyekre igaz…

  Aki Apehből, meg az „irodából” indul ki annak a szemszögéből tényleg büdös a munka a magyarnak… De ha jobban körülnéz, az összes többi országnak is. Szintén Angliában tapasztaltam, milyen a morál, és megbecsültem a magyar banki alkalmazottakat, akik fél óránként átrágják magukat egy 3 perces ügyfélen…

 30. melike:) Szeretem a groteszket:)
  Valakire rámúztak aszerelők? Erre hazajött Olaszországból két nap múlva? 😀 😀

 31. 32: Drakonisz, ismerek egy séfet egy dunai hajón. Viszonylag jól keres, de gyakorlatilag NINCS IDEJE bekapni egy falatot. Folyamatos stressz, felfokozott idegbaj, rohanás, negyed annyian nincsenek mint ahány szükséges lenne.A beosztott szakácsok úgy bírják a tempót, hogy szedniük kell valamit.. ami felpörget.. így is idegösszeroppanás és végkimerülés.. Mondtam neki, hogy gondolkozzon mert így meg fog halni. Tudja, még két évig csinálja és lekoccol..

  Irodai munka: legyünk őszinték. irodából akár fórumozni is lehet. atz itt írkálók nagy része is ezt teszi.. vellem is előfordult már…

 32. 33!
  Nem Olaszországba ment,hanem Szlovéniába,és ott mindneféle nációt egybe pakoltak,nem tudom milyen munkára,árokásás vagy mi,de igy volt.Tudod ez az ember életébe még a küszöböt se lépte át..Rendes végzettsége sincs..Állandóan az asszony szoknyája mellett volt.
  31!
  Ha csináltad volna már ,akkor ezt nem kérdeznéd.. 😉

 33. 34!
  Dorka ,bizony ez van ahogy leírtad.Csak az emberek mindig csak a pénzt látják,de mi munkát kell érte csinálni,azt már nem nézik..
  Csak az irigység van..De valóban olyan megfeszitett tempó van,hogy enni sincs idő,mert akkor lemaradsz.Végkimerülésig..
  Szinte a fizikai lehetőségek határát feszegetik..
  De ha itthon maradsz,éhen halsz.Az sem jobb..Vagy vár az Orbáni közmunka..Szintén éh halállal..

 34. köhömm. Az irodistákat nem leszólni.

  Tény, hogy él a sztereotipia, miszerint fentebb olvasható volt. ÉN irodista vagyok, a szó legszorosabb értelmében, hiszen titkár vagyok. Iktatok, pc-zek, kávét főzök, bagózok és hasonló.
  Viszont amit „ellébecolok”, azt később be kell hozni. Van rá lehetőség, hogy az ember TOLJA a melót, de kihagyni nem fogja tudni.
  Ha 1-2 napot semmitteszek, akkor egy hétig szívok, mire utolérem magam, mert felgyűlnek az akták, iratok, e.t.c. és a végén már pivot-táblával sem tudja az ember rendberakni, maximum gereblyével. Esetleg iratmegsemmisítővel 🙂
  Fentebb említettétek a peh-et és az önkormis intézményeket. Nos, róluk tudni kell azt, hogy akik ott vannak, azok oda születtek, úgymond. a helyek kihalásos alapon mennek tovább és általában ritka az, hogy oda a megfelelő képességű emberke kerülne be. ha ez utóbbi történne, akkor hasonlót tapasztalna mindenki, mint a gyártósorokk mellett, hogy az ügyféllnek még leülni sem lenne ideje, mert már ki is szórták, a megoldott ügyével együtt. Az említett intézményekben sokat adnak a státuszra, úgy tesznek, mintha ollyyyan rohadt kemény dolog lenne az, és komplikált amit csinálnak, de ha valaki látott már belülről egy ilyen munkahelyet, akkor az tudja, hogy a napi meló, ami 1 főre esik, az kb. 2 óra. ráadásul normál tempóban. a többi időben lehet paszianszozni. De inkább ha jön egy ügyfél, elszöszölnek vele 1-1,5 órát, hogy menjen az idő és hogy el lehessen mondani a főnöknek, hogy no, már megint volt egy kürölményes eset ma és teljesen kikészült az alkalmazott, mire végzett vele.
  Én két pc-n, és egy laptopon dolgozom párhuzamosan. mindnek funkcionális feladata van. Emellett természetesen a telefon a fülemre van ragadva állandóan. A titkársági meló mellett még részfeladatként az informatikát is viszem a cégnél. Nem nagy meló, nem kell programozni, vagy hasonló komolyságok, de néha tud ott is galiba lenni.
  Ha akad szabadidőm, akkor azt tanulásra fordítom, jogszabályokra, egyéb vacakságokra, esetleg info-s dolgokra, hogy fejlődjek. Most pl. angolnak fogok nekikezdeni, illetve pluszként „túlélős” dolgoknak, amik nem szúrnak szemet melóhelyen, ha van rá idő.
  Ettől függetlenül mocskosul lefáradok szellemileg, mikorra hazakerülök és bizony mocskosul stresszes, illetve (ez most olyan divatos és ráadásul még igaz is rám) burn-out-os szindrómákkal élem a mindennapjaimat. Szóval az irodista vonalat ne általánosítsátok le. 🙂

 35. hmm. és hogy fokozzam, van olyan ismerősöm, akit egy kihagyott a betű miatt rúgtak ki az állásából. Mert nem volt „szép” a mondat, amit írt. havi 165000 ft volt a fizuja, nettó. Én nem keresek annyit. sajna közalk vagyok, nem köztisztviselő.

 36. Gorgon ebben igazad van. Szellemileg lefáraszt az irodázás, nameg a tologatás felgyűlés majd szívás is ismerős:) Nekem felváltva vannak terepnapjaim, és irodás napjaim.Terepnapon gyakorlatilag tényleg nincs időm még a mosdóba sem elmenni néha, de az irodás napokon ezerszer jobban lefáradok. Pedig ha turbóra kapcsolok és bírok koncentrálni, akkor hat óra alatt megcsinálom a dolgokat, és még olvasok is közte. Mégis egy irodás értekezletes nap után úgy érzem magam mint akit megrágtak és odaköptek a sarokba. Terepes nap után meg fel vagyok töltve energiával.

 37. Valahol kell dolgozni, az állam ezt nyújtja, de nem gondolom azt, hogy nyúzni kellene amiatt egymást, hogy ki mennyit dolgozni, mert ebből az igazi közgazdasági értelemben vett érték pl. élelmiszer termelésben létrehozott értékeket, csak nagyon kis hányada állítja elő a népességnek, de ugye az ingyen energia okán a tercierizáció előtt nem volt ekkora a szolgáltató szektor, de hát a fogyasztás :), most ennek kellene visszafordulnia csak hát nehezen engedünk belőle, sőt még mindig előre menekülünk, menekülök.

 38. 31: arra gondoltam, mivel egyensúlyoz a levegőben a mókus. De Melikének ez nem biztos, hogy jó tipp! 😀

 39. 41: 35 szerint ő már tudja a megoldást – talán a száját használja (ettől még a farok is szóba(?) kerülhet) 🙂

 40. 42!
  Na várjál csak Observer .Jössz Te még az én utcámba.. 🙂

 41. 34. Ahol én dolgoztam vendéglátó helyeken majdnem mindenhol volt egy-két olyan poszt, amiket csak úgy lehetett megcsinálni, hogy valami fehér por, kicsi tabletta vagy apróra vágott gaz volt legalább a dologban. Csak éppen angliában azt tapasztaltam, hogy volt 1 felelős head, aki tényleg csinált valamit és véreres volt a szeme, magyarországon pedig azt tapasztaltam, hogy mindenki körülöttem. Én zárás után bevágtam két sört, hogy hazáig lenyugodjak, de szinte mindenki valami erősebbet használt.

  37. Van lehetőség arra hogy elússzál. A példát, amit én hoztam, azért hoztam, mert nincs lehetőség nem elúszva lenni.

  Nekem erről a kettőről van több munkahelyes tapasztalatom, és azt látom, hogy a Magyarok, Lengyelek cefetül tudnak dolgozni, ha kell, ellentétben az olaszokkal, spanyolokkal, angolokkal, akik úgy kezdik a munkanapot, ahogy a hetet. Vasárnappal, meg kávészünettel. Csak egy nagy különbség van a Lengyel és a Magyar között. Ha két lengyel együtt dolgozik nagy nevetgélés van, tolják a munkát erővel, elégedettek azzal, akik, és nagyon szívósak. Bámulatos, amit produkálni tudnak. Két magyar találkozik, először is elmondják egymásnak, hogy milyen szar a munka, mennyire rossz ott, mennyire rossz otthon, milyen gagyi a koszt, aztán elkezdik egymást kifúrni (Láttam kivételt is, ahol jó összeszokott magyar csapat volt, és pedánsan dolgoztak együtt, de más a tendencia…).

 42. 47:Hogy egy kicsit vedjem honfitarsaimat 😀 .A LIDL aruhaz elott epp a bevasarlo kocsit toltuk a bejarat fele az asszonnyal,amikor lengyelek egy csoportja tunt fel hirtelen,eszeveszett uvoltozes kozepette egyikuk pofanrugta a masikat,aki beszaladt a boltba,a tobbi meg utana.Ilyenfajta „idill”t magyarok reszerol nem tapasztaltam.Azt akarom mondani,hogy mi sem vagyunk kulonbek,de ok sem.Egal.

 43. 47-48: a lengyelek inkább csapatjátékosok külföldön, mint a magyarok, de ez néha elég szektás jelleget ölt. Sok szempontból zsidós eredetűek a külföldi lengyel kolóniák „nemzetkarakter”-jegyei. Országon belül is jól észrevehető különbség van pl. a falusi, eredetibb lengyel populáció és a lakosság talán negyedét-ötödét képező zsidó származású (ma gyakran katolikus) populáció mentalitása között, természetesen egyiket se lehet teljesen általánosítani.

 44. 48: „Hogy egy kicsit vedjem honfitarsaimat .A LIDL aruhaz elott…” akkor nem inkább a „hazai üzletláncba” kéne járnod vásárolni? 😀

 45. 51: Csak poén akart lenni, nem számonkérés. Különben kül(fel)földön is van 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük