(522) Tibor bá’ online – Mi lesz, ha nem lesz több fosszilia?

öTulajdonképpen valamennyiünk nagy kérdése ez, mi lesz, ha nem lesz több fosszilia? Erre akar minden értelmes ember felkészülni. Ezt kellene valahogy kitalálni. Hogy segítségetekre legyek, kerestem egy….hm…tanulmányt? Nem, egy előadást. A helyzet az, hogy egy pasi az ExxonMobiltól május 14-én tartott egy előadást a Worcesteri Politechnikai Intézet diákjai előtt, akik viszont ezt rendkívül furcsának találták, hogy pont a globális felmelegedésért „legtöbbet tett” EXXON munkatársa oktassa ki őket. Meghívta tehát egy másik pasit a Szénutáni Intézettől, hogy ő is tartson egy beszédet. Ez utóbbiból fogtok most olvasni néhány érdekes részt.

Elveink ellenére a mindennapi életünkben mi valamennyien fogyasztunk nyersolaj származékokat és földgázt. Ezek csodálatos nyersanyagok, fajlagosan rengeteg energiát tartalmaznak, és hasznos vegyészeti alapanyagok is. Nem csoda, ha az ipari társadalom alapjait képezik. Sajnos azonban a készletek nem végtelenek, és éppen ezért a kezdet kezdete óta világos volt, hogy felhasználásukkal ellopjuk a jövőnket. Az első időben a tartalékokhoz képest a fogyasztás olyan minimális volt, hogy a források kimerülése csak egy elméleti lehetőségnek tűnt az idők nagy távlatában. Tudható volt, hogy a fossziliák egyszer majd ki fognak fogyni, de az csak az ük-ükunokák problémája lesz. Ezzel szemben a nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint a csúcs olajt 2006-ban értük el. Exxonék szerint ezzel nem kell törődnünk, mert még fantasztikus mennyiség van elbújva a földkéreg alatt. Technikailag ez igaz, de a könnyen hozzáférhető olajt és gázt már learattuk. Ami erőforrás még van, az  rosszabb minőségű és nehezebben hozzáférhető. Az olaj és a földgáz egyre mélyebbről kerül fel, egyre nehezebben hozzáférhető helyekről, egyre drágább és veszélyesebb technológiák alkalmazásával, mint például a frakking, vízszintes fúrás, víz és nitrogén injektálás. Ez mind azt jelenti, hogy a kitermelés egyre drágább, egyre költségesebb. A növekvő energiaárak negatívan hatnak a gazdaságra.  

Sajnos, nem csak a termék egyre drágább, de a környezeti károk is egyre súlyosabbak. Tekintve, hogy az olaj és gázipar egyre merészebb technológiákat alkalmaz, egyre nagyobb mértékben jönnek elő nem várt hibák, mint például a közel múltban a Mexikói öbölben. Az ilyen hibák hatalmas területeken jelentenek katasztrófát. Természetesen a legnagyobb katasztrófa a Föld atmoszférájának a megváltoztatása. A fossziliák elégetéséből származó széndioxid megváltoztatja a Föld klímáját és elsavasítja az óceánokat. Ezeknek a következményei valóban elriasztóak. Emelkedő tengerszínt, szélsőséges időjárás, csökkenő mezőgazdasági termelés, óceáni halfogás visszaesése. Fütyülök az éhező jegesmedvékre, amikor az emberiség éhezésére van kilátás.

De várjunk csak egy pillanatra!  Fejlett világban végzett felmérések szerint az emberek fele nem hiszi el a globális felmelegedést, vagy ha igen, akkor se a CO2 miatt. Végül is hogyan beszélhetünk globális felmelegedésről, amikor számtalan helyen rekordméretű havazásnak lehetünk a tanúi? De tegyük fel, hogy tényleg van felmelegedés, miért nem lehet az a vulkán kitörések következménye, vagy csak a természetes ingadozásból következő jelenség? Esetleg a tehenek nagymennyiségű fingásából, vagy talán a nap lett melegebb. — Nem csoda a sok kétely, amikor egyesek szisztematikusan törekednek arra, hogy az embereket megtévesszék.

Természetesen, ha azzal a kritikus felfogással közelíted meg a témát, amit itt a Worcesteri Politechnikai Intézetben is tanítanak, akkor valószínűleg ugyanarra a következtetésre juttok, mint amire azon tudósok hatalmas többsége, akik kellő alapossággal tanulmányozták ezeket a kérdéseket. A tudományos közösség majdnem tökéletesen egyetért abban, hogy a Föld melegszik, aminek az egyetlen elfogadható magyarázata a CO2 szint folyamatos növekedése, ami természetesen a fossziliák égetéséből származik. Az ilyen fokú konszenzus a tudósok között csak akkor lehetséges, amikor a következtetéseket elsöprő bizonyítékok feltárása előzi meg.

Nem azért vagyok itt, hogy  támadjam az ExxonMobilt, de néhány dolgot le kell szögezni. Ez a multi komoly szerepet vállalt abban, hogy a társadalom jelentős részében kétségeket ébresszen a klímaváltozással kapcsolatban. A lelkiismeretes Tudósok Szervezetének 2007-es jelentése rámutat arra, hogy az ExxonMobil átvette a dohányipar míszinformációs taktikáját. Mint tudjuk ez a taktika 80-as években oda vezetett, hogy a  dohányipari megszorításokat vissza akarták vonni. A jelentés feltárja, hogy az ExxonMobil 1998 és 2005 között 16 millió dollárt költött 43 őket támogató szervezetre, akik a globális felmelegedéssel kapcsolatos tudományos eredmények megmásításán dolgoztak. ExxonMobilnak sikerült kétségeket ébreszteni még a legegyértelműbb tudományos eredményekkel kapcsolatban is tudományosnak hangzó hamis érvelésekkel, ami a szövetségi kormány akció terveinek a leállításához vezetett. A megtévesztő propaganda sikeres volt. Az elmúlt évek során a nemzet két nagy politikai pártja jelöltjeitől elvárta az aktív szkeptikusságot a klímaváltozással kapcsolatban. ExxonMobil számára ez egy hatalmas győzelem. Az elköltött 16 millió dollár bőségesen meg fog térülni. De a Föld és a fiatal generáció számára ez egy katasztrófa.

Viszont mindenki tudja, beleértve ExxonMobilt is, hogy a XXI. század folyamán a fossziliák égetéséről át kell térni valami más, energia kinyerő eljárásra. Néhány azonban ezt az átállást minden áron, a élhető legnagyobb mértékben akarják késleltetni, de ha tetszik, ha nem, a késleltetést nem lehet a végtelenségig fokozni. Arról nem beszélve, hogy ez a késleltetés rendkívül veszélyes különböző okokból kifolyólag. Ezek közül a legfontosabb, ha nem lesz időben (és most már úgy látszik, nem lesz) alternatív energia forrás, akkor a hagyományos,  fossziliák ára a társadalom jelentős részének megfizethetetlen lesz. Hogy ez mekkora felforduláshoz vezet, azt nehéz vizionálni. Ez azonban ExxsonMobilnak nem fog fejfájást okozni, ellenkezőleg, drágább üzemanyag egyenlő nagyobb profit. Nem hiába akarják elterelni a figyelmet a valódi veszélyről.

Mi most az emberi történelem legnagyobb fordulópontja előtt állunk. Életetek folyamán olyan változásokat fogtok megélni, amire még nem volt példa. Nyitva fog állni az út előttetek a társadalom, és annak fenntartásához szükséges eszközök teljes átalakítására: energia rendszer, élelmezés, szállítás – utazás, pénzügyi rendszer. Ez, természetesen nyilvánvaló, mert a jelenlegi energia kinyerés, élelmiszer termelés, és szállítás nem tartható fenn olyan körülmények között, aminek megjelenése folyamatban van. Az életetek folyamán a társadalomnak meg kell oldani néhány alapvető problémát:

– Hogyan termeljünk élelmiszert fosszilis energia igénybevétele nélkül, talaj erózió nélkül, és az egyre kevesebb víz mellett.

– Hogyan lássunk el 7 milliárd embert a meglévő természeti kincsek kimerítése nélkül.

– Hogyan szervezzük újjá a financiális rendszerünket annak érdekében, hogy alapvető funkcióját el tudja látni, olyan gazdaság mellett, ami növekedés helyett inkább zsugorodni fog.

Ezen problémák megtoldásához idő, intelligencia és bátorság kell. Ez egy olyan feladat, ami igazi hősöket illet, akik teljes erőbedobással iparkodhatnak megfelelni az idők kihívásának.

Annyit tennék hozzá, hogy a végső kicsengéssel természetesen nem értek egyet, de ez nem lehet meglepő azoknak, akik ismernek.

72 gondolat erről: „(522) Tibor bá’ online – Mi lesz, ha nem lesz több fosszilia?

 1. Mivel nem értesz egyet? Szerinted képtelen lesz a társadalom megoldani ezeket a feladatokat? Ma még nem lehet tudni hogy képes lesz-e, de hogy képes lenne-e ha a kolonc nem lenne a nyakában, az nem kérdés. Sweic-földön bejelentették, hogy 2030ig fokozatosan leállítják az atomerőműveket. Első lépésnek már jó is. Az emberiség csodákra képes, ha igazán nagy baj van. Azt kell megérteni, hogy nem mindenki gonosz és önző, lehet hogy nagyon sok kulcspoziciót elfoglaltak gonosz és önző emberek, de ezek mentalitása is változhat az idő haladtával. Az emberek álltalában nem velejükig romlottak, csak kapzsik és boldogulni szeretnének, de ha látják a következményt, elszégyelik magukat sokan és próbálják helyre hozni a hibájukból eredő bajt. Ha felgyorsulnak a dolgok, ezt a faktort nem szabad figyelmen kívül hagyni. Túl idealista elgondolás? Talán, de jóval nagyobb esély van mindenre, ha nem rejtőznek az egyének multinacionális cégek, RT-k mögé.

 2. 1: A remény hal meg utoljára! Én meg elsőre. 🙂 Majd hozz egy szél virágot a síromra és írd mellé. „Bocs, Tibor bá'”

 3. 1. Szerintem a társadalom képtelen lesz megoldani ezeket a feladatokat. Elég gyorsan számba lehet venni, mi kellene ennek a problémának a megoldásához. Akarat: ez a jelek szerint hiányzik. Az, hogy majd valamikor a jövőben teszünk valamit, nem akarat. Idő: ez a jelek szerint elfogyott, már régen kellett volna lépni. Az alternatív energiaforrásokra történő átálláshoz kell nyersanyag, energia, termelőeszközök, szakképzett munkaerő és nyilvánvalóan pénz. Méghozzá nemcsak az emberiség jelenlegi energiaszükségletét kellene figyelembe venni, hanem a legyártott napelemekkel stb. előállított energiából kell majd legyártani a napelemek, szélerőművek stb. következő generációját is. Tehát a felkészülést az első nagy olajválság után kellett volna elkezdeni. Aligha lehet a mai szűkös energiamennyiségből ilyen sokat napelemgyártásra fordítani, mert ehhez le kellene mondanunk a mai energia-felhasználásról, ezt pedig se a politikusok, se a társadalom nem vállalná. Úgyhogy szerintem már késő. Ez nem azt jelenti, hogy ne próbáljuk megtenni, amit tudunk, de hogy nagy kataklizma várható, az biztos.

 4. Ezt tudjuk, de maradnak szigetek ahonnan kiindulva normalizálódik a világ. Ennek a beteg rendszernek borulni kell, hamvai alól pedig főnixként fog felszállni egy sokkal szebb és jobb társadalmi berendezkedés. Aztán majd az is elkurvul és elmúlik de addig még egy csomó teendőnk lesz.
  Nyugi, embernek maradni,és lesznek itt még meglepetések!

 5. „Annyit tennék hozzá, hogy a végső kicsengéssel természetesen nem értek egyet, de ez nem lehet meglepő azoknak, akik ismernek.”

  Egy ilyen előadást nem lehet bezárni azzal, no fiatalok menjetek a Dunának, mert mi elszúrtuk, s úgy is megpusztul minden, még ha az előadó is netán tisztában van a véggel.Nem ismerjük az „embert” igazán, csak azt hisszük. Bárhová fejlődhetünk.

  A saját „gyerekedet” próbálod végig arra nevelni, ne adja fel, hisz, hogy menne tovább a verkli, ha te lököd a megsemmisülésbe, akkor minek szülted? Megdőlne az alap definíció, a saját megújulásunkért vagyunk a világon. „Szaporodok, tehát vagyok” 🙂
  Te is azt írtad okoskodónak, „hozz egy száll virágot”. Tehát benned is benned van az alap optimizmus, még ha tudsz is amit tudsz, vagy tudni vélsz. 🙂
  Sokan tisztában vannak a közelgő katasztrófával, várják is, tennének is valamit, csak nincs aki összefogja. De ami késik nem múlik, pont a jelen „forrongásai” mutatják, elkezdődött valami. Pont te írtad pár napja a Kísértet járja… írásodat.
  Szerintem ez a kezdet.

 6. Teljesen megnyugtattál. Most, hogy ezt elmondtad, a gyerekeim miatt se aggódom.

 7. 6. Én aggódok személy szerint a saját gyerekeimért, de nem aggódok az ember gyerekéért, mert meg fogja oldani, közben lehet, hogy az én gyerekem ebbe belehal. Ez benne van a pakliban. De épp ez fog segíteni, sokan gondolkodnak így, teszek valamit, nem várom ölbe tett kézzel, míg elsöpör valami.
  Akik itt írnak és olvasnak ebbe a táborba tartoznak, s pont ez a garancia, nem vagyunk elveszve.
  Ez nem elég bizonyíték nektek, saját magatoknak is?
  Nekem pont ez jelenti a reményt, amit Tibor bá megkérdőjelezett feljebb. És Ő kezdte az egészet 😀 DDDDDDDD , ha nem tévedek.

 8. Annyit lehetne kerni, hogy valaki linkelje be a fent emlitett elöadast? Mind az Exon, mind a Szenutani Intezet emberenek elöadasa erdkelne.

  „- Hogyan szervezzük újjá a financiális rendszerünket annak érdekében, hogy alapvető funkcióját el tudja látni, olyan gazdaság mellett, ami növekedés helyett inkább zsugorodni fog.”

  A monetaris rendszerre irtam egy elgondolast, akit erdekel, olvassa el es kommentelje. (A MIKOR posztban van)

 9. Tibor bá,
  összefoglalónak szép amit ez az ember elmondott, de ez semmi új infót nem tartalmaz.
  amikor elkezdtem olvasni … „Szénutáni Intézet” azt reméltem, lesz legalább egy ötlet vagy kezdeményezés….semmi.
  ez itt a baj, hogy még évek, évtizedek kellenek csak ahhoz, hogy elkezdjen motoszkálni valami az emberek fejében.

 10. Ha valaki az alternatív energiaforrásokat emlegeti, mostanában az alábbi cikket szoktam hivatkozni (biztos olvasta itt mindenki):

  http://ffek.hu/blog/molnar_geza/mit_tesz_%E2%80%9Emi_olajunk%E2%80%9D_o_gazdasagukkal_%E2%80%93_szaudi_olaj_trendjei_0

  Az alsó harmadban van egy sótalanítás bekezdés, és abban pedig az, hogy a napenergiás lepárlás még tizedannyira sem hatékony, mint a legnagyobb működő olajos lepárló, a készülőhöz képest meg egyenesen eltörpül…

  Az alternatív energia nem fog megoldani semmit, mert egyszerűen megközelítően sem olyan hatékony, mint a százmillió évek alatt elraktározott fosszilis hordozók.

 11. Az, hogy semmit sem fog megoldani, szerintem túlzás. Csak éppen a jelenlegi világ nem lesz fenntartható. És persze az is probléma, hogy még egy kevesebb energiát felhasználó életmódhoz sincs belőlük elég, tehát nem jutna minden családnak, az ipar és a gazdaság számára pedig pláne nem kínál megoldást. Ezért mondom, hogy a felkészüléssel 40 évet elkéstünk.

 12. Tibor bá!

  Mindig szkeptikus voltam a beharangozott nagy áttörésekkel kapcsolatban, de most mégis elkapott a lelkesedés, remélem nem egy nagy csalódás lesz belőle.
  Lehet, hogy vége a fosszilisek miatti kilátástalanságnak…
  Hallottál már Andrea Rossi hidegfúziós berendezéséről, ami idén lett először nyilvánosan bemutatva?
  Egyre több megnyilatkozás van a bemutatók nyomán, amely megerősíti, hogy működik a befektetett energia 33-szorosát produkáló berendezés.
  Állítólag októberben működni fog az első 1 MW-os energiatermelő egység, amely már nem kísérleti célú, hanem ipari berendezés lesz.
  Már amerikai céggel is van szerződésük a berendezés amerikai terjesztéséről.
  Az első hírekre legyintettem, emlékezve a 80-as évekbeli hidegfúziós botrányra, de kezdtem elbizonytalanodni a fejlemények hatására.
  Igaz, még a felfedező sem tudja megmagyarázni a magfizikai folyamatot, de viszont működik a berendezés.
  A hivatalos média még kivár, de lehet, hogy nagy bomba lesz belőle…

  http://www.renewableenergyworld.com/rea/blog/post/2011/05/swedish-skeptics-confirm-nuclear-process-in-tiny-4-7-kw-reactor
  http://truthfrequencynews.com/?p=3662

 13. Tényleg nem sok új információt tartalmaz az előadás.

  A kulcsmondatok talán ezek:

  „Ezek közül a legfontosabb, ha nem lesz időben (és most már úgy látszik, nem lesz) alternatív energia forrás, akkor a hagyományos, fossziliák ára a társadalom jelentős részének megfizethetetlen lesz. Hogy ez mekkora felforduláshoz vezet, azt nehéz vizionálni.”

  Nem nehéz. Qva nagy felforduláshoz, és abból fog megszületni a megoldás. Fájni fog, nem kicsit, nagyon. 😀

 14. 5: Az előadás OK. és ha ott lettem volna, nem cáfolom. Azonban a mai fiatalok számára nem hősies pionír munka vár, hanem öldöklés, halál. Nem azonosulhatok az előadás végével. Jut eszembe. Hány komment volt néhány napja, akik kiröhögték a CO2 hatását. Még mindig!!!! és az előadásban erről is volt szó. Saját soraitok között ott lapulnak a destruálók. Na, ebbe fogtok beledögleni. Az okos magatartás szerint azt kellene mondani, ha csak 5 % esély van arra, hogy a klímatológusok állítása igaz, a várható hatás olyan szörnyű, hogy akkor is meg kellene tenni a megfelelő intézkedéseket. Legfeljebb felesleges lesz. De nem, a CO2 a pajeszosok konspirációja, írja büszkén egy mellét döngető ősmagyar. Na persze. A melldöngetés miatt vesztettük el a Mohi csatát, Mohácsot, a Rákoczi szabadságharcot, 48-at, I. II. világháborút, 56-ot. Tőzsgyökeres magyarkám! A melldöngető felmenőid mikor nyertek? Múszáj most is a vesztesek mögé állni? Persze, már csak hagyományból is. 🙁

 15. A hősies pionírmunka stimmel.
  DE egy-két generációval később, a romokon.

 16. Szép, összeszedett írás. (Mondjuk fosszilia mindig lesz, de a cikk maga ad rá választ, hogy mi lenne a pontosabb cím: Mi lesz akkor, ha elfogy az OLCSÓ fosszilia?) Már nem nagyon kell találgatni, csak figyelni, mert az olcsó olajnak már annyi, és viszi magával a többit is…

  Éjszaka néztem ezt a filmet a YouTube-on:

  http://youtu.be/V8eYgcS_9dM

  Durva nagyon. A vége felé bedobnak egy kis technooptimista altatást, de ez kommunikációs szempontból érthető, mert az eleje csúnyán leüti az embert…

 17. 1. Nagyon optimista vagy… Én 21 évesen ennél már jelentősen borúlátóbb vagyok…

  A címre:
  Nem maga a fosziliák elfogyásával van a gond, hiszen ez egy egyszerű matematikai képlet. A kitermelés esik, az ár emelkedik, csökken a fizetőképes kereslet, mivel az ár nem csökkenhet, csökken a fogyasztás, és ott leszünk, hogy lesz még olaj, csak nem jut el sehova, ott marad, ahova tartozik: A föld alatt. Végeredményben az olajbányászat a sok millió évvel ezelőtt élt állatok és növények temetője, így amit teszünk csupán a sírok kihantolása… Mit gondolnánk, ha valami csoda folytán egymillió év múlva elkezdődne az olajkitermelés megint, és a mi sírjainkat öntenék az autókba, mert „De jól ég!”? Szerintem semmit… Senki nem fog emlékezni ránk, se korunkra, se arra amit tudunk.

  Ha eljutunk oda, hogy az olaj nem jut el hozzánk, mert a szállítás drágább lesz, mint a kereslet által kifizethető pénz (Max 5 év saját becslés alapján, ugyan én csak egy állandóan olvasó laikus vagyok), elkezdődik egy új kor, ahol a ma lovardákban és a népnek egy letünt kultúrát bemutató skanzenekben tartott lovak és ökrök ismét nagyhatalommá tehetik azt, akiknek még van bikájuk és csödörük, és sose foglalkoztak mesterséges megtermékenyítéssel, vagy nagyipari tejtermeléssel.

  Ha bedől a kínai pénzpiac bedől minden, ha bedől az amerikai, akkor egy nagy restauráció után lesz még öt évünk tovább, de nem több. Vége a tudományba vetett megingathatatlan hitnek, senki nem fog hirtelen feltalálni valami újat, ami kiváltja az olajat, ha mégis, nincs rá forrás, hogy mindent lecseréljünk… Egyetlen kérdés van: Ha nem lesz olaj, nem lesz ki karban tartja az atomerőműveket… Milyen következménye lesz annak, ha 400 azaz négyszáz atomerőművet magára hagynak?

  Mégegy apró közbevetés: Minap megkérdezték tőlem, mi lesz, ha lesz 3. világháború, arra hogy készülök fel, ha atomrakéták lesznek? Erre egyszerű volt a válaszom: Ezzel a lehetőséggel azért nem foglalkozom, mert teljesen egyszerűen biztosan egyetlen ember sem éli túl a földön, így teljesen felesleges a tétellel foglalkozni, mert nem az én léptékem. Az én léptékem, hogy megtanuljam azt, ami megtanulható, és pontosabban lőjek az íjammal, mint ami egy vadászpuskától elvárható.

  Káosz lesz és vér. Ez biztos. Jó esetben kis vér és a föld népességének 10%-a megéli a következő kort, vagy nagy vér és senki nem éli meg.

  Szerintem. Aztán szóljon ki okosabb, most ez csak hirtelen jött, egy ideje bennem van, ki kellett írnom magamból…

 18. 13.) Cruix

  „Nem nehéz. Qva nagy felforduláshoz, és abból fog megszületni a megoldás.”

  Ha a megoldás a felfordulásból születik, az már nem lesz jó megoldás. Az azt jelenti, hogy a kezdeményezést átengedtük azoknak, akik a válságot okozták.

  Ha nem tudunk lépéselőnyt szerezni a „nagyokkal” szemben, és a demokratikus keretek között várjuk, hogy majd a „megszavazott” politikusaink végre a mi érdekeinket érvényesítik, és nem azokét akik a pénzt adják a kampányaikra, akkor lesz baj.

  De ahhoz hogy a lépéselőnyt meg tudjuk szerezni ahhoz nem csak intellektuálisan, hanem érzelmileg is „el kell hinni” hogy nagy a baj.
  Ez hiányzik.
  Előadásokkal nem lehet megálljt parancsolni a mostani ámokfutásnak. Azzal sem, hogy energiatakarékos izzókra cseréljük az összes lámpát.

  Aki TÉNYLEG elhiszi, hogy nagy a baj, az úgy is cselekszik…

 19. 12. Nem azzal van a gond, hogy nincs alternatív technológia. Az a gond:
  1.:A szállítást semekkora elektromos energia termelő létesítmény nem oldja meg. Amíg az egyes reaktorok elemeit olaj alapon állítjuk elő, nem jelent alternatívát semekkora méretű alternatív energia kiváltás az elektromos áram termelésében.
  2.: Hetesi nagyon jó leírást írt (Majd előkeresem a linket, valahol olvastam tőle) arról, hogy a fúzióval nem az a baj, hogy nem működik, hanem hogy legalább száz év kellene, hogy a jerlenlegi elektromos energia fogyasztásunkat kiváltsa, egyszerűen a fúziós energia számára létező alapanyagok elég csekély mennyisége miatt. Van a világon 3 kisérleti telep, ahol dolgoznak az előállításon, és saját bevallásuk szerint 2030-ra még egy néhány MW-os erőművet tudnak üzembe állítani. Hát ez még csak a nemrég véglegesen forgalomból kivont japán reaktort sem helyettesíti. És itt még csak az atomenergiáról beszéltünk, a több, mint 60%-os olaj és földgáz alapú elektromos energia részesedéshez hozzá se nyúltunk…

 20. „Esetleg a tehenek nagymennyiségű fingásából”

  én is mindig ezt röhögöm 😀
  de akkor ennek semmi alapja nincs? mert tudományos cikkekben lehet olvasni

 21. 17 re „Végeredményben az olajbányászat a sok millió évvel ezelőtt élt állatok és növények temetője”

  Ezt szoktam én is mondani a megrögzött autósoknak :

  Neked egy vasszerkezet kell ,hogy mozgásban tartson amely halott tengeri állatokat éget .
  Csigakrematórium 🙂 ill 🙁

 22. 20 ra Nem hülyeség . Az emberiség rengeteg tehenet tart .
  A tehén meg metánt fingik ami 20x erösebben üvegházhatású mint a CO2 .

  Abba kell hagyni (vagy legalább csökkenteni kell ) a húsevést és a tej fogyasztás .
  Én vegás vagyok de a sajtot nagyon szeretem . Próbálom is csökkenteni a fogyesztását .

 23. 12 re Kicsit korai ez a hidegfúzió .
  Ez leginkább uborkaszezonban szokott hír lenni a Loch Ness-i szörnyel együtt és azzal ,hogy valakin fejet cseréltek .

 24. 19: Látom, nem olvastad el a linkeket. Itt nem a hagyományos fúzióról van szó, amelyhez egyenlőre elérhetetlen paramétereket kellene biztosítani, hanem egy ténylegesen megvalósított, viszonylag olcsó alapanyagokból előállított, sugárzó végtermékektől mentes, alacsony költségű, és nem szélsőséges paraméterek mellett működő reaktorról, amely 3,4 KW teljesítményt állít elő egy férfiököl nagyságú tartályból.
  23: Lehet, hogy igazad lesz, de egyenlőre elgondolkodtató, hogy az alapból szkeptikus hozzáállás mellett sem tudták bizonyítani, hogy csalás lenne a dologban, a működés bármikor sikeresen megismételhető volt.
  Mindenesetre a szabadalmi hivatal nem fogadta el, mert ellentmond a jelen ismert fizikai törvényeknek, nem tudják levezetni a folyamatot, de a feltaláló végül azt mondta, nem hajlandó további szélmalomharcra, döntsön a piac.
  Ha beválik, akkor az önmagáért fog beszélni.
  Októberre szól az ígéret az első ipari felhasználásról, majd figyelünk!

 25. Hun_ce te itt magadban beszélgetsz ?! 😀

  Majd nem égetjük annyit a villanyt, meg lefekszünk a nappal, úgy is úgy kéne…másnap meg vár a kapa, nem kell ide atomerőmű

 26. Még azt tenném hozzá, nincsenek illúzióim, egy korlátlan olcsó energiaforrás nem oldja meg, csak elodázza a végkifejletet, illetve a föld felélése és pusztítása még fokozottabb ütemben fog folyni.
  Egyedül a Co2 kibocsátásban jelentene jelentős fegyvertényt, és a Peak Oil fenyegetését semlegesítené, de az egyéb erőforrásokat nagykanállal zabálnánk fel, míg falnak nem futnánk.
  19-re még:
  Egy korlátlan fúziós hőenergia előállítás sok alternatívát kínálna a robbanómotorokon kívül. Ilyen kisméretű reaktor akár a járműben is elhelyezhető, ebből kiindulva lehet akár gőz, akár villamos hajtás is, fémeket olvasztani pedig lehet villamos energiával is…

 27. 24. Hoppá igaz. Bocsánat. Nem tudom. Keringenek youtubon repkedőkislányokról és Titanic 2-ről szóló hírek egész jól megszerkesztve. Nekem ez a nem fektetek be energiát de jó sokat ad ingyen, anyagfáradás nélkül dolog valahol sántít… (kicsit túloztam, nem fordítottam le az egész cikket, nekem az angolul olvasás továbbra is kemény munkának számít, ahogy az angolul kommunikálás közben is megfájdul a fejem egy idő után)

 28. Láttam a tvben, hogy a benzint 1 év alatt „megromlik” – az adalékok miatt. erért benzint ne gyűcccsetek! 🙂
  Ha nem lesz nagy „világégés”, akkor kisebb-nagyobb háborúkkal, káoszokkal átrendeződünk.
  Szerintem, nekünk KICSIKNEK,- akik nem vagyunk sem tudósok sem döntéshozók – az a feladatunk hogy megtaláljuk SAJÁT MAGUNK ÉS KISKÖZÖSSÉGÜNK alternatív energiáit.
  Legfeljebb szavazgassunk néha néha, dumcsizgassun itt,- mi lenne jó, mi lenne, ha, mit talált föl ezmegaz? – de agyunk nagyhányadát öngondoskodás érdekében koptassuk.
  Az Újvilág szép lassan alakulgat már magától, nekünk SAJÁT HELYÜNK csinosítgatásával kell foglalkoznunk legtöbbet.

 29. Gázolajat azért gyűjtetünk, jános! És ne mindig egyél paprikát, csak ha halakban van a hold 😀 de te inkább kefírt egyél akkor is:-)))

 30. Érdekes… Akkor hogy is lennének a stratégiai olajtartalékok? 😀 Nagyapám rendszerváltáskor mintegy 100 hordó dízelt raktározott el, amikor jó olcsón meg lehetett venni a katonai készleteket és 2006-ig kitartott… Nem romlik az meg… 😀

 31. Nem nem , a gázolaj nem romlik meg, a benzin esik szét de kb fél év alatt már érezhetően csökken az ereje, egy év alatt meg tényleg kakukk.

 32. Üdv Okoska. és Többiek.

  Az erőspista megvédi a bélésemet a fekélytől – talán. 🙂
  Kicsit off.
  Aszonta a haverom, mostanában a banántücsköt hordják éttermekbe megkajózni. Gondoltam csinálok világvégetenyészetet. De egy tücsök 4 forint, 5 tücsök 20 forint – az már egy tojás ára, különben is tojnak a tyukjaim, inkább eszem rántottát.:)
  Hogy a posztnál maradjak: lovaskocsi mintájára eszkábálnék tücsökkocsit. Kinek kell igy az a hülye benzin!

 33. Micsoda? Ezért értetlenkedek, mert nem lehet néha tudni mit szeretnél kifejezni a sok szlengtől, légyszi próbáld meg prózaibban kifejezni magadat, ez nem mindig vagány legalábbis nem mindenhol ekkora mértékben, Tiborbá le fog baszni!
  Ha fekélyed van, ne egyél erőspistát mert szétmar. Ha érdekel írok gyógynövényeket

 34. Az erős pista jó dolog… Szerintem finom. Bár az egészséget rombolja, az igaz. Aztán lehet, hogy nem. Ki ennek már a megmondatója. Amit ma a táplálkozáskutatók mondanak, annak általában az ellenkezője se biztos hogy igaz, de szó szerint biztos hogy szemen szedett marhaság…

 35. 14. „A melldöngetés miatt vesztettük el a Mohi csatát, Mohácsot, a Rákoczi szabadságharcot, 48-at, I. II. világháborút, 56-ot. Tőzsgyökeres magyarkám!”
  A hozzászólásben megfogalmazott mondanivalód lényegével egyetértek, de azért ezek a példák nem kellettek volna…. Muhi csata: A világ legnagyobb birodalma ellen folytatott védekezés nyitánya volt, Mohácsi csata? A török birodalom mind méretében mind szervezettségében felülmúlta bármelyik európai államét. 48? Hát, oroszok-osztrákok összefogva, kétoldalról, nem kis létszámfölény. 56? Ezt asszem nem is kommentelem. Persze melldöngetés nélkül lehet, tovább húztuk volna, de hogy amiatt vesztettük volna el…

 36. „Ha fekélyed van, ne egyél erőspistát mert szétmar. Ha érdekel írok gyógynövényeket”

  Ajjé, ne haragudj, de ez zöldség. Magyar gyógyszerészek kutatják régóta a csípős paprikát, erősen gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása van, ráadásul már ott tartanak, hogy célzott gyógyszert tudnak csinálni ízületi gyulladásokra.
  A fekélyről meg annyit, hogy apám világ életében szerette a csípős paprikát, aztán a helikobaktertől fekélye lett, és nem evett többet, mert ő is ezt hitte. Még több fekélye lett. Sok picike. Ekkor megint elkezdte két pofára tömni, és néhány kivételével elmúltak a fekélyei. Közben a gyógyszereket is elhagyta.

 37. 32: Van két éves benzinem. Legközelebb tankolás helyett ezt töltöm be. Ajánlok egy fogadást, hogy nem lesz semmi probléma. Szóval? Rengeteget szövegelsz, állj ki a szöveged mellett!

 38. 33és37. Akkor egyél johny, de legjobb ha magad nézel utána!
  Ez egyedi eset, már a faterodé és nem lehet neten megítélni, DE! A gyomor az érzelmek székhelye, tutira valami „marja az öreged gyomrát”, erre még rádolgozni erőssel lehet, de akkor anyád bánja az üvöltözést és lehet,hogy megoldódni látszik a probléma mert maga alá kényszeríti lelkileg édesanyádat miközben paprikára üvölti a fejét, de hosszútávon nem működik.
  Mindegy, lehet hogy tévedek. (ez nem burkolt anyázás volt) 🙂
  (de ez már igen) 😀

 39. 38. ne sokat töltsél belőle…egyébként kíváncsi vagyok az eredményre

 40. 39. Szerintem kissé túlkomplikálod. Kémiailag gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, vérbőséget okozó szer. Többféle gyógyszer készül belőle, ezek működnek, ha hiszed, ha nem. Én pl. a torokgyulladás ellen használom, mindig beválik.

 41. 38.

  Ha Skoda 120-asod van, akkor mehet bele, de ha komoly injektoros autód akkor fogadj szót okoskodónak.
  Nem a benzin megy tönkre, hanem az adalékanyagok, de azok nélkül használhatatlan a benzin.
  És mindenképpen szürd meg!

 42. 38!
  Az az 5 liter állott benzin nem fogja tönkretenni az autódat Tibor bá,de ha egy fél évig mondjuk állandóan 2 évig állottat használnál ,akkor már a befecskendezésed esetleg az AC meg bánhatja..ugyanis kicsapódik belőle az ólompótló..Attól mondjuk még benzin.. 🙂 (és a műanyag kanna sem tesz jót neki)

 43. 43: Csak logikusan! Tehát a benzinben van olompótló, ami kicsapódik 2 év alatt. OKÉ, de miért nem a kannában, és miért az AC-ben? Szabadna kérdeznem. Miért pont akkor csapódik ki, amikor használom, mert eddig még semmi sehol nem csapódott ki? Egyáltalán, ha 2 évig nem csapódott ki, akkor most hirtelen miért csapódna ki? Mennyi ideig lehet tárolni a benzint? Miért nincs ráírva, hogy „best before…..” Mi van, ha szeptemberben tankolok, majd télen nem használom a kocsit és csak májusban megyek le a balatonra? Fél év alatt is kicsapódik. Ha nem, mert 6 hónapig kibírja, akkor miért nem birja ki 2w4 hónapig? —– Sürgősen kérek egy vegyészt, mert városi legendával teli van a hócipőm!!!

 44. hmm.

  rövid leszek.

  Ha nem lesz több fosszilia, akkor nem fogunk annyi áramot fogyasztani. Nem lesz 86000 tvadó és nem a pc előtt fogunk ülni, hanem a szomszédban (márha nem eszik meg őket a fosztogatók). Egyszerű az eset, vissza fogunk esni a technikai dolgokban jelentősen, de nem ez lesz a világvége oka.
  A sok buta ember lesz az. Aki mobillal a fején született és laptop nélkül már brunzolni sem képes, no meg még a reggeli szendvicset is lassan már lájkolja vagy sem.
  Élni fossziliák nélkül is lehet, mint az a történelemkönyvekben is bizonyítottan le lett írva.
  A hajó megy, ha fújja a szél. Napelem is van. meg még a túró tudja, milyen alternatív energiák is vannak még, amelyek nincsenek kihasználva.
  Tehát van megoldás a kiváltásra. A probléma nem ezzel van.
  A probléma a jelenlegi energiaszükségletekkel van. no azt nem tudják kiváltani semmivel. Ez a lényeg szerintem.

 45. 44.

  Ólompótló utoljára a 98-as benzinbe volt, de a legtöbb benzinkút megszüntette ennek a benzinnek a forgalmazását. A MOL egészen biztos.
  Nem vagyok vegyész, csak dolgoztam anno kúton. A 95-ösből nem válik se semmilyen ólompótló, mivel abban sosem volt.
  Ami kiválik az a gyanta.
  A benzinnek nincs szavatossági ideje, mert egyrészt senki nem tárolás céljából veszi, másrészt 200 liternél többet nem is lehet otthon tartani. (jövedéki törvény).
  Ettől függetlenül létezik a „benzin-megromlás” jelensége, akár már néhány hónap után. Ez nem jelenti azt, hogy használhatatlan lesz teljesen, de az oktánszáma csökkenhet, a korrózióvédő adalékanyagok hatása csökkenhet, a lerakódásgátló anyagok hatása szintén csökkenhet.

  Tibor bá, csak jót akarok. 2 éves benzint nyugodtan belerakhatod szűrés után a kapálógépbe, vagy egyéb karburátoros motorba, de ne tedd bele egy modernebb befecskendezős autóba!

 46. Tibor bá ehhez nem kell 6 diploma.A benzin romlandó áru.. A levegővel érintkezve oxigenizálódik, azaz oxigénnel telítődik, vizet vesz fel, ráadásul közben párolog is, egyszóval minősége romlik, környezetét pedig mérgező, gyúlékony párával árasztja el…Tehát eleve a tárolása sem mindegy..
  De az autóban akár 6 hónapi autó leállás alatt is kicsapódhat,ami eltömődéshez vezet..
  Vagy pl . a motor fém üzemanyagtankú, és azon korábbról származó sérülés van, illetve több mint 10 éves motorról van szó, mindenképpen ajánlott a benzint leereszteni..
  Már lehet kapni ilyen benzin adalékot mai 2 évig frissen tartja a benzint..(benzinstabilizáló)
  De benzin és benzin között is van különbség.Nem egyforma minden kútnál.És tavasszal induláskor célszerű egyből tele tankolni..
  De benne hagyhatod,a trutyi( égésjavító, felsőkenő, oktánszámnövelő, fogyasztás-csökkentő)leülepszik a tank aljára..Ami szintén nem tesz jót..

 47. 16-ra:

  Megnéztem.

  elgondolkodtam.

  Mind szép és jó amit bemutatnak.
  Viszont ez nekünk szart sem ér.
  Mert mire a mi kormányunk, az itt élő emberek fel fogják fogni, hogy mi a lényeg, addigra rég felzabáltuk egymást.

  Túlzott energiafogyasztók vagyunk, feleslegesen használjuk a bolygó energiáit fel hülyeségekre.

  Mi lenne, ha las vegasban nem égnének 2 hétig a neonreklámok?
  Mi lenne, ha nem lenne tévéadás 2 hétig?
  Mennyi energia maradna meg?
  Irgalmatlan jó ötletek, fantazmagóriák vannak a filmben, de még mindig csak feltételezésként, meg jólenne-ként említve.

  A megvalósításhoz okos emberek kellenek.
  Az oktatás egyre inkább siralmassá válik, tehát folyamatosan rontjuk a saját esélyeinket a túlélésre.

  Bár már elmondtam párszor, de nem hiszek a szép jövőben. Nem fogjuk megváltani a jövőt. Bár óriási elméket adott a bolygónak az emberiség, alapjában véve mégis mi vagyunk a legbutább faj. Mert saját önzőségünkben pusztítjuk el saját magunkat. Sajnos ebben az a legszörnyűbb, hogy a japán kamikazékhoz hasonlóan viszünk mindent magunkkal amit lehet. Tehát az egész Föld-et…

 48. 🙂
  Biztos fordítva ülök a bilin, ezért nem értek semmit.
  Nem tudom veszitek-e, de az öregnek már nincs annyi hátra, mint az átlag itt pötyögőknek, köztük nekem. Neki van értelme benzinnel, meg egyebekkel pancsolni, mert fel tud halmozni akkora készletet, amivel kihúzhatja végig. A gyerekeire nem épít (ennek okairól olvashattunk), így elég „magáról” gondoskodnia.

  Nektek/nekünk nem ez az irány. Olvassátok a háborús tapasztalatait, azokban van a lényeg. Ezek a posztok érdekesek, igazolva láthatjuk általuk a megérzéseinket, de ennyi.
  Aki az alternatív energia-vackokban bízik, halott.
  Ez pont olyan, mint az a sok, jelenleg panel-albérletes informatikus, aki majd ha itt lesz a vég, hirtelen átvedlik vérbeli gazdálkodóvá és a kecskenyájat legeltetve kerget majd pillangót a réten. Ló**t! Az ilyen ember is halott.

  Vitatkoztok itt fúziós cuccokról, meg elmélkedtek új társadalmi berendezkedésről, mikor tök egyértelmű, hogy ha a teszkóban nem lesz kenyér, mert a kamion nem vitt reggel, akkor a nép éhen döglik. De amelyik túléli, az meg a másik túlélőt fogja vágni, mint a répát. Felszínre kerülnek a régi sérelmek és mivel nem lesz semmi fék, elszabadul a pokol.
  Na az valami olyasmi lehet mint a világháborúkban. És itt a kapcsolódási pont az öreghez.

  Bocs Tiborbá.
  Elnézést mindenkitől.

 49. Ja és mivel a benzin adagolása nem publikus, így a vegyész segítségét is hiába várod, bár biztos többet értenek a témához.
  A különböző márkajelzésű kutak döntő többsége MOL alapbenzint kap, és mindegyik hozzáadja a saját adalékanyagát. A MOL tartálykocsik már adagolva viszik az üzemanyagot a saját kutjaikra. Nagy különbség ugyan nem lehet köztük, de ebből adódnak aztán a benzin minőségbeli eltérései.

 50. 49: Tök jó, amit írtál, nem kell bocsánartot kérned. Az én dolgom, hogy informáljak, amit mindenki az életkorának és családi helyzetének megfelelően kell, hogy hasznosítson. Már kerestem fiatal albérlőt is – SENKI NEM JELENTKEZETT – akit megtaníthatnék néhány nagyon hasznos dologra, mert én hiába élem túl az első nehéz időket, az én éveim száma erősen limitált. Dehát, ha MOST a panel-informatikusnak a 13 km-re lévő Borosjenő kényelmetlen, akkor okosabb ha lebeszéli magát a boldog öregkorról.

  46: Köszi! A benzint az agregátorom részére tartalékolom, az meg nem kényes.

  47: Ne aggódj, tudok „tárolni”. 🙂 — Ja, ki beszélt 6 diplomáról? 🙂

 51. 51. Félre értették volna a hirdetésedet!? 😀

 52. Nem lesznek alternatív energiaforrások.
  A kutatás a legenergiaigényesebb ágazat. Válság esetén először a kutatást, aztán az oktatást nyírják meg.
  Az alternatív energiaforrás termelő gépek is csak fossziliákból állíthatók elő.
  Ha valaki fában gondolkodik, akkor nézzen utána, az emberiség (nemcsak a közelmúltban) hogyan irtotta ki az erdőket az egész golyóbison. És ez még csak nem is kultúrafüggő.

 53. 49 – nek, szerintem igaza van. Én a szomszédot itt megviszkiztettem, söröztettem, mikor 5éve kiköltöztem, hülyeségeket kérdezek tőle, hogy okosnak érezze magát a sültparasztja, mindíg igazat adok neki, de együttműködni vele, változtatni, újitani!…ááá….na. Gondolom, ha balhé lenne, születése jogán – bakki – ő lenne az első, aki uralkodni akarna rajtam – én meg szétcsapnám a fejét, ja!
  Amúgy semmi baj vele, a többiekkel még ennyi se! 🙂
  Konklúzió: az emberek fele része itt falun IS irigy meg gyökér.
  És hiába költöznénk a halálfaxára gyökerek ott is vannak. Költözködni mondjuk gyöngyspata, ózd stb-ről kell.
  Na búcsúzom, mérlegbeadási határidő 31.-e Testvéreim.
  Na.. térjetek vissza a jelenbe! 🙂

 54. 52: Én fiatal alatt nem 12 évet, hanem 30-40-et értek és 67 nő bizonyítja, hogy nem vagyok köcsög 😀

  53: Én már ilyet nem írok, mert azt mondják, hogy életkorom miatt alig várom már a geddont.

 55. 55.Mióta ivarérett vagy minden évben 1, nem is rossz te kis dicsekvő, de mi ez a nagy halálvárás hirtelen, eddig mintha pozitívabb lettél volna!?

 56. 48.) Gorgon

  „A megvalósításhoz okos emberek kellenek.”

  Az „okos” emberek most a zsebeiket tömik, az utolsó pillanatig.

  A megvalósításhoz olyan emberek kellenek, akik tényleg tudják hogy nagy a baj és és tudnak a „demokratikus” kereteken kívül gondolkodni. A jelenlegi politikai/tudományos elit magától nem fog váltani, csak brutális kényszer hatására.
  És nem fizikai kényszer hatására, mert akkor már késő, hanem társadalmi társadalmi kényszer hatására.

  De ha a társadalmi kényszer nem jelenik meg komolyabb szinten mint egymást győzködő giggabájtok a cybertérben, akkor megette a fene az egészet.

 57. 57, 59: Léptünk egy évet, most van soron a 68-as versenyző 😀

 58. Tényleg ! Miért nincs új post ?
  Remélem Tibor Bá -nak nincs baja ?!

 59. 54. pepperjohny
  ennyire biztos vagy benne, hogy a szomszéd nem olvassa ezt a honlapot?
  mert ha olvassa, akkor még geddon sem kell ahhoz, h rád emelje a szívlapátot….

 60. 57: Várja a franc, jön az magától is. 🙂

  59: Tegnap este elfelejetettem klikkelni a „publikálás”-t. (öregszem 🙂 )

  60: PISZOK FRÁTER! 😀

  61: Meghatóóóóóóóó. 😀

 61. 62. Anonimusnak.
  Persze, hogy nem olvassa ezt az oldalt, hisz azért egy gyökér. 🙂
  Meg van egy 2000 ft-s kínai katanám, a kakas fejét is levitte -csak a toll tartotta, neki meg nincs a nyakán tolla. 🙂

  Már jobb a kedvem, hétvége van, az is gyökér aki nem hozta időben a papírjait, pusztuljon, nem adom be a mérlegét!

 62. Benzin:
  Idővel tényleg jelentősen romlik a minősége.
  De a kocsi elmegy vele… Abban állom a fogadást, hogy a teljesítmény jelentősen romlik, tehát egy ugyanilyen autóval és friss benzinnel legyorsullak. Ha van új benzinszűrőd, nyugodtan töltsd be, max. azt kell majd kicserélni. A felvett víz okozza a legtöbb problémát.
  Cs.

 63. Your comment is awaiting moderation.

  Ez mi akar lenni?

 64. 53.

  „Nem lesznek alternatív energiaforrások.”

  Régen azt mondták a levegőnél nehezebb tárgy nem repülhet. Képtelenség.
  Megoldották.
  Ezek meredek kijelentések. Mai ismereteink szerint nem létezik, de a kőolaj készletünk nem holnap fogy el, és nem is 10 év múlva. Én is a szkeptikusok közé tartozok, de ez a hozzáállás a végső feladást jelenti már.

  A kőolajnak biztos, hogy nincs alternatívája, de ez még nem jelenti azt, hogy az energiától végleg búcsút kell venni. Nem kétséges, hogy durva évek elé nézünk, de a teljes emberiséget azért még ne temessük el.

  „A kutatás a legenergiaigényesebb ágazat. Válság esetén először a kutatást, aztán az oktatást nyírják meg.”

  Érdekes én úgy tudom válság van, de pl. a CERN erről nem tud. Valaki szóljon nekik. És biztosan nem a CERN az egyetlen hely ahol kutatás zajlik.

  Az ionoszférát is nagy erőkkel kutatják. 😀 haha
  Igen a HAARP-ról van szó. Nincs hivatalos információm, de szerintem azért nem kötötték a hálózatra, hogy bekapcsolásakor ne szívja el Alaszkától a villamos energiát.
  Pedig válság van.

  Ja és hogy Tibor bá kedélyeit borzoljam, találtam egy érdekes cikket:
  http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/0,1518,597141,00.html

  Most akkor globális felmelegedés nincs, vagy a chamtrail jelenség nem létezik?
  Vagy ez a video totál hamisítvány?

  http://youtu.be/ub3gplub1OM

  Nem szeretem ha feketén fehéren látjátok a világot. Annál az jóval színesebb.

 65. 65: Nem fürdőkádban tartom. 🙂

  66: Telibasztad a kommentedet URL-lel. De én egy virtuális cukros bácsi vagyok, és előrehoztam a kommentedet. (így működik az időgép 🙂 )

 66. 47, melike:
  a benzin „besűrüsödése” motorkerékpárt használók körében nem újdonság. Tavasszal porlasztó-tisztítással kezdjük az évet…
  A benzinből, akár egy téli járműleállítás után is kiválik a szurok. Semmi probléma: porlasztós üzemanyagellátásnál: kapálógép, áramfejlesztő, Lada személygépkocsik, motorkerékpárok. Porlasztót szétszed, fúvókát kifúj…elektronikus üzemanyagellátásnál ez már halott ötlet.

  49, alajos:
  Teljesen egyetértek Veled. Aki tudja csinálja, alakítja a mában az általa lehetségesnek vélt útvonalát, a többiek, pedig elfilozofálgatnak most is és akkor is.
  Kár, hogy oly sokan egyből az önvédelemre: kardra, íjra, lőfegyverre gondolnak első körben…pedig hol van az még !
  Aki már most önellátó egész évre zöldség-gyümölcsből, annak évtizedek múlva sem fog gondot okozni az átalakulás. Szerintem, az ilyen bölcs emberek lehetnek a későbbiekben a „nagy öregek”, akiktől a környékbeliek a kényszer miatt sokat fognak tanulni.

 67. 70: Most már én is erre koncentrálok (lásd a mai és holnapi posztot), mert senkitől nem olvasom, hogy lépne.

 68. Halihó mindenki!

  Egy vegyész barátom volt egy konferencián, ahol az egyik kollégája bemutatta találmányát.
  Háztartási hulladékból metanol. Érdemes elolvasni/megnézni.

  http://index.hu/belfold/paradicsom/2009/02/07/faszesszel/
  http://www.youtube.com/watch?v=FXExMHyNXos

  A termelés egyébként idén augusztusban indul, egyenlőre 2000t/év kapacitással. A Borsodchem az átvevő, a CO2-t pedig a Messer veszi át.
  Mondjuk tudom, hogy ez nem jelenti ezt, hogy „meg vagyunk mentve”, de azért némi bizakodásra ad okot.

  Szép napot, gyümölcsfákat mindenhová!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük