(4283) Végítélet?

Tibor bá’ fordítás online

Global Research

 

A dollár Végítélete„Már nincs szükség tartalékvalutára”

 

Írta: Mike Whitney és Dr. Paul Craig Roberts

Megszokásból és kényelemből fakadóan az amerikai dollárt világpénzként használják a nemzetközi kereskedelem egyensúlyhiányának rendezésére, de a szankciók ráébresztették a világot a dollár használatának kockázataira. Következésképpen a BRICS-országok hirtelen kibővültek, Argentínára, Egyiptomra, Iránra, Szaúd-Arábiára és az Egyesült Arab Emírségekre is kiterjesztették a tagságot. A szervezet ma már lényegében a világ olajtermelésének teljes egészét és a világ GDP-jének 40-45%-át tartalmazza. Az nyilvánvaló, hogy az átrendeződés már megtörtént.

MW: Irán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek csatlakoztak a BRICS-hez. Hogyan befolyásolja ez a dollár szerepét mint a világ tartalékvalutája? (Ez lenne a petrodollár vége?)

PCR: Szaúd-Arábia bejelentette a petrodollár végét, amikor elkezdett más valutát elfogadni az olajért. A BRICS-államok azon dolgoznak, hogyan bonyolítsák le egymás közötti kereskedelmet az amerikai dollár használata nélkül, ami gyakorlatilag véget vet a dollár a világ tartalékvalutájaként betöltött szerepének.

A BRICS-országok megpróbálhatnak új tartalékvalutát létrehozni, amely valutáik súlyozott kosarából áll. Ez szükségtelen, és feszültségekhez vezethet a BRICS-tagok között a kosárban lévő egyes valuták részesedésével kapcsolatos viták miatt. Már nincs szükség tartalékvalutára. A második világháború végén tartalékvalutára volt szükség, mert a többi iparosodott gazdaság megsemmisült. Mivel az Egyesült Államoknak volt az egyetlen érintetlen gazdasága, a szerep az amerikai dollárra esett. Ma nem ez a helyzet. A központi bankok tartalékaikat kereskedelmi partnereik valutáiban tarthatják.

Az ukrajnai háború az amerikai század végét jelenti. „Ami maradt, az egy gőzölgő halom dolláralapú adósság”

Washington számára ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államoknak finanszírozási problémái lesznek nagy költségvetési és kereskedelmi hiányai miatt. Amíg a dollár volt a világ pénze, a külföldi központi bankok az Egyesült Államok kincstárának adósságában tartották tartalékaikat. Az USA költségvetési és kereskedelmi hiányának növekedésével a világ bankrendszerének tartalékai is növekedtek.

A helyzet változik. Ha a világ népességének mintegy felét és a világ GDP-jének 40-45%-át kitevő ország tucatja felhagy a dollár használatával, az amerikai adósság külföldi jegybanki piaca jelentősen csökken. Az USA, miután gyártását offshore helyezte, importfüggő. A csökkenő dollárhasználat az USA adósságállományának csökkenő vevőkínálatát jelenti, ami a dollár árfolyamára nehezedő nyomást és a növekvő importárak miatti infláció növekedését jelenti.

MW: Megengedheti Washington, hogy ez az átrendeződés fennmaradjon, vagy számítanunk kell arra, hogy puccsot látunk Szaúd-Arábiában, ahol az Egyesült Államoknak öt katonai bázisa és számos CIA-hivatala van?

PCR: Nem tudom, hogy Washington képes-e megdönteni a szaúdi kormányt, vagy Oroszország, Kína és Irán megengedi-e ezt. Ne feledje, Obama elnök meg akarta buktatni Aszadot Szíriában, de Putyin nem engedte.

MW: Úgy tűnik, hogy a nyugati oligarchák (WEF) globalista álmai a végéhez közelednek az úgynevezett „szabályalapú renddel”.

Véleménye szerint mennyire volt fontos Vlagyimir Putyin a „globális biztonság új architektúrájának” irányába történő elmozdulás élén, és egy új, többpólusú világrend alapjainak lefektetésében?

PCR: Ami megtörte a globális rend washingtoni változatát, az az volt, hogy a Nyugat közömbös vállára támaszkodott Putyin azon törekvésével szemben, hogy egyenrangú és nem alárendelt pozícióban részese legyen a világrendnek.

Washington arroganciája és ostobasága bontotta meg a globális rendet.

MW: Halála előtt Zbigniew Brzezinski nemzetbiztonsági tanácsadó arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államoknak megállapodást kell keresnie Oroszországgal és Kínával, hogy megkönnyítse az egypólusú rendszerről való átmenetet. Íme, ezt mondta:

„Ahogy a globális dominancia korszaka véget ér, az Egyesült Államoknak vezető szerepet kell vállalnia a globális hatalmi architektúra átrendezésében… az Egyesült Államok még mindig a világ politikai, gazdasági és katonailag legerősebb entitása, de tekintettel a regionális egyensúlyok összetett geopolitikai változásaira, már nem globális birodalmi hatalom…

Az Egyesült Államoknak vezető szerepet kell vállalnia a globális hatalmi architektúra oly módon történő átrendezésében, hogy az erőszakot megfékezzék a globális rend lerombolása nélkül…

Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és a megfelelő közel-keleti entitások számára egy hosszú és fájdalmas út egy kezdetben korlátozott regionális alkalmazkodás felé az egyetlen járható út.

Az Egyesült Államok részéről ez türelmes kitartást igényel néhány új partnerrel (különösen Oroszországgal és Kínával) való együttműködési kapcsolatok kialakításában…

A tény az, hogy soha nem volt igazán „domináns” globális hatalom egészen Amerika világszínvonalon való megjelenéséig….

A 20. század második felében más hatalom még csak a közelébe sem került. Ez a korszak most véget ér. – idézve a Toward a Global Realignment, Zbigniew Brzezinski, The American Interest

Ön szerint az Egyesült Államok hogyan viszonyuljon Moszkvához és Pekinghez?

Van-e mód arra, hogy megvédjük az Egyesült Államok érdekeit, miközben (ezzel egyidőben) elkerüljük az évekig tartó konfliktusokat és konfrontációkat? Mik legyenek külpolitikai céljaink?

PCR: A neokonzervatívok célja az Egyesült Államok hegemóniája megakadályozza, hogy Washington meghallja Brzezinski tanácsát.

Washingtonnak megszűnt az esélye, hogy Oroszországgal és Kínával foglalkozzon. A kérdés, amellyel szembe kell néznünk, az, hogy Oroszország és Kína hogyan viszonyul Washingtonhoz. Az Egyesült Államok külpolitikájának neokonzervatív monopóliuma azt jelenti, hogy Washington számára nincs más hang, és az amerikai hegemónia nem jöhet szóba.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(4283) Végítélet?

  1. a tegnapi viccek helyett ez nevettetett meg . de valójában ez röhelyes . amíg az ipari civilizáció fut (igaz lehet már nem sokáig ) csak a dollár a tartalékvaluta inkluzíve euro font svájc frank stb . a segglyuk ország valuták t.i. brikksz ésatöbbi wc papírok

  2. 2. Petrodollar
    Idézet a linkből.
    „Az orosz olaj – a venezuelaihoz hasonlóan – helyettesíthető, valamint a Kína által exportált kis- és nagykereskedelmi áruk jelentős része is pótolható vagy egyenesen elhagyható lenne.”
    Ha ez bekövetkezne, lenne nagy sírás rívás amerikában.

    Még egy gyöngyszem Ifkovics Ábrahám tollából.
    ” Ez az úgynevezett petrodollárokon keresztül valósul meg, amely lényege, hogy amerikai dollárban kereskednek és jegyzik a világpiacokon az olajat, így a kitermelőknek végül az amerikai piacon kell elhelyezni a megtakarításaikat. Ebből természetesen semmi sem igaz”
    A szerzőnek fogalma sincs arról, mi a petrodollár vagy ami valószinűbb, hogy szándékosan adja a hülyét.

  3. A „petrodollár” lényege, hogy csak dollárért lehet venni nyeresolajat. Most, hogy Szaud Arábia bármilyen valutát elfogad. A petrodollárnak nincs semmi értelme.

  4. A dollár eddig eltúlzott súlya lassan csökken. Ennyi igaz a témából.

  5. 5. Ábel

    Viszont az irány ez továbbra is. Lassú folyamat. A veszélye, hogy lesz egy pont, amikor az amerikai adósság refinanszírozására is hirtelen és erös hatással lesz a dollár iránti kereslet/bizalomcsökkenés!

  6. 6 – Ez legyen a legnagyobb veszélye! Kis szakaszt nézve minden folyamat megközelítőleg lineáris, de elég hosszan nézve megszűnik az lenni.

    Én nem látom, hogy lesz vége ennek az ukrán háborúnak, de bármi is lehet belőle. Ami nyilván nem hagyja a dollárt se érintetlenül.

  7. Egy korai előrejelzés a konfliktus befagyasztásáról, majd erőteljes és sokkal mérgesebb jövőbeliújraindításáról:

    ^^^^https://myslpolska.info/2023/09/07/sandor-obawiam-sie-ze-zostaniemy-wciagnieci-w-wojne/^^^^

  8. 8. Gumihuszár

    Ha az orosz nem akarja, nem fogják tudni befagyasztani. Azt a medve is tudja, hogy nem szabad az ukránokat és rajtuk keresztül levegőhöz jutni, mert akkor összeszedik magukat, így pedig jelentősen esni fog az esélye egy győztes háborúra, sőt el is veszítheti, ha beérkeznek a tűzszünet alatt a nyugati fegyverek és a kiképzett katonák. Szóval nem az orosz érdeke egy ilyen szünet.
    Ha esze van, nem megy bele. Egyébként is eddig a nyugat mindig átbaszta.

  9. 9, Bendegúz

    Ha forrásmegjelölés nélkül, ha forrással teszek ide ki „ezt-azt” az se jó nektek.

    Semmi sem jó.

    Mindezt pedig annak a terhére csinálom, hogy a telefonjaimat és a számítógépeimet időszakosan nézegetik néhány éve az „eléggé hozzáértők” messziről…

    Sok szerencsét, az idénre részemről most beszüntetem a fórumozást.
    Harag nincs, elengedtem a témát. Sziasztok.

  10. 10. Gumihuszár

    Ne haragudj, nem támadtalak. Tetszik amiket hozol, csak a saját álláspontomat fogalmaztam meg a hozott anyagoddal kapcsolatban, ami szintén csak egy vélemény, és nem is ellened irányul.
    Részemről, béke.
    És még egyszer, bocsánat, ha félreérthető voltam.

  11. A tartalékvaluta mint olyan lehetséges jővőnél fontosabb a készpénz használatának joga és lehetősége megmarad – e vagy sem……

  12. A VÉGÍTÉLET HARSONÁJA? Gelencsér András és Pogátsa Zoltán vitája a nemnövekedésről /// F.P. 79. – YouTube

  13. A klímaváltozás nyomán bekövetkező eseményeket jómagam így valószínűsítem.
    A következő 7 évben , szerencsés esetben , még nem éri el az összes halottak száma a 100 milliót.
    A természeti csapások azonban elháríthatatlanul sűrűsödni fognak.
    Felhőszakadások ,jégverés , hurrikán , cunami , áradás ,földcsuszamlás a tengerszint megemelkedése, gyilkos hőhullámok , szárazságok és hidegek.
    A következő 10 évben tehát 2033 végéig 1 milliárd környékén lesz az áldozatok száma.
    A következő 20 évben 2043 végéig, beleértve a járványokat, háborúkat , zavargásokat , élelmiszer és ivóvízhiányt, véleményem szerint a jelenleg élő emberiség fele odavész.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük