(4259) Szlovák felháborodás

Tibor bá’ online

 

A szlovákok felháborodtak Orbán Viktor tusványosi kijelentésén

 

(sz: 1933.02.11.)

A szlovák külügyminisztérium behívatta a magyar nagykövetet Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt. A külügy azt kifogásolta, hogy  Orbán Viktor szombaton Tusványoson Szlovákiáról mint „elszakított országrészről” beszélt.

A szlovák Indoklás: „Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország egyformán utódállamai Ausztria–Magyarországnak. A mai Magyarországtól ezért semmit nem szakíthattak el. Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan”

És akkor boncolgassuk! „a mai Magyarországtól” természetesen semmit se szakítottak el. De ezt Orbán nem is állította. Azonban az Osztrák-magyar monarchiához a történelmi Magyarország tartozott, és ebből a felvidéket elszakították és Csehországhoz csatolták. Pont úgy, ahogy Erdélyt Romániához.

A helyzet az, hogy Szlovákia sohase létezett. Tehát nincs független szlovák történelem. Most a szlovák nemzeti öntudat történelem hamisítást akar ránk kényszeríteni a jószomszédi viszony nevében, mert mi a tót atyafiakra emlékezünk, honalapító hősök helyett.

Mert mi is történt? 1920-ban a francia uraknak nem volt pofája kreálni egy új országot az elszakított magyar területekből, tehát a Felvidéket a csehekhez csatolták. A cseh-szlovák viszony semmivel se volt jobb a magyar-szlovák viszonynál.  Ezért különváltak. Így született Szlovákia 1993-ban. Az ország tehát összevissza 30 éves. Hamis tehát az a szlovák állítás, hogy Szlovákia az Osztrák-magyar monarchia utódállama. Bizony-bizony a felvidéket tőlünk elszakították, és a cseheknek adták, majd 73 évvel később lett belőle Szlovákia, akik megtették Pozsonyt fővárosnak, azt a város, ahol a Magyar királyság évszázadokon át országgyűléseket tartott.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

11 gondolat erről: „(4259) Szlovák felháborodás

  1. Hát igen…
    A felturbózott szlovák öntudat nem akar ilyen mellékes részletekbe belemenni, pedig ezzel nevetségessé teszi magát.
    Mintha elfelejtették volna, hogy a Felvidék ezer évig a magyar állam része volt, míg a Monarchia csak egy röpke epizód ehhez képest.
    Ha mindezt diplomatikusabban közelítik meg, azt mondják, hogy a Honfoglalás óta többségében szlovákok által lakott terület megérdemelte a saját független államot, (persze ez nem indokolná a tiszta magyar lakosságú területek bekebelezését), akkor már egy reálisabb megközelítés lenne.
    De ha már ők sértve érzik magukat a magyar kijelentés által, ők sem akarnak lemaradni a visszavágásban…
    De a románok is puffogtak, hogy a magyarok olyan megnevezéseket használnak, mint Erdély, Székelyföld, ami szerintük nem létező földrajzi egységek a szép nagy Romániában.

  2. Mint tudjuk a történelemhamisítás nagy hagyományokkal bíró sportág szerte a világban 🙁 Puffognak, mert be vannak tojva, nehogy ebből „gondjuk” legyen. Ha nem lennének, nem puffognának sem a Románok, sem a Szlovákok, tennének az egészre. Valaki linkelhetne egy szlovák történelemkönyvet, vajon mit tanítanak nekik az elmúlt 1000 évről… magukról.Kíváncsi lennék.

  3. Amíg tehát van szaporulat, addig remény is van területszerzésre. Valamikor Szlovákia gondolata kb. akkora mesterséges blődli volt, mint most a Cigányország (Romá…..izé…), melynek a gondolata már jelen van és képviselik.

  4. A tusványosi beszédről nekem az jutott eszembe hogy 5 percet belenéztem és hogy Orbán olvasta fel a szöveget.Miért nem tud magától beszélni pár órát.Felolvassa a szöveget mint egy füst, olyan csúnya ez 😀 .Hát ilyen a mai világ.Nem figyeltem meg hogy pl.
    régen más politikusoknál hogy volt, de szerintem pl. Hitler sok beszédet modott maga a fejéből.Az volt az igazi.Gyerekek kiáll a pódiumra elhízottan és azt látod hogy felolvassa a szöveget.

  5. Az ostoba magyar , féltéglával veri a szőrös NagyHazaffy mellét, hogy ezer éve itt él !
    Ez senkinek semmit nem jelent, csak neki !
    Nem erény , nem érdem , nem érték, kizárólag a forgandó szerencse következménye.

  6. 6. Mosógépszerelő
    Akkor a te olvastod szerint, most éppen csak annyi történik Ukrajnával, hogy egy picit elpártolt mellőlük a szerencse?

  7. Mikor , merre jár éppen, olyat kell hazudnia.
    Ez az ő szakmája.
    Nem igen érdekel már ( külföldön) senkit, hogy éppen mit hazudik, legyintenek rá.

    Csodálkozom, hogy a szlovákok és a románok most nem érték be ennyivel.

  8. Orbán sosem fogalmaz egyértelműen. Ez nyilván azért is van, hogy nagyobb nemzetközi felháborodás esetén azonnal visszakozni tudjon, hogy ő ezt nem is úgy gondolta. Engem személy szerint fáraszt ez az állandó célozgatás az elcsatolt területekre, a Székely autonomijára és társai. Lenne tökösebb és ne csak célozgasson mert ez így rohadt unalmas egy idő után, évről évre. És igaza van azoknak, akik azt mondják, hogy a Románoknak és Szlovákoknak pont le kéne szarni mit mond Orbán és akkor egy idő után a kutya nem kapná fel a fejét ezekre a 3 értelmű beszólásokra. Csak hát azok meg mindig tiltakozni fognak mert épp úgy tudják, hogy azok a területek anno igazságtalanul kerültek hozzájuk. Ettől függetlenül még mindig nem volt olyan kormányunk, aki ezt megfelelően a helyén tudta volna kezelni. Ugyanakkor ez az egész annak az elterelésnek is a része, hogy amíg ezen csámcsognak az emberek, hogy Orbán már megint milyen lazát mondott Tusványoson, addig se azzal foglalkoznak, hogy vajon miért Bulgária szintjén állunk, amióta a Fidesz kormányoz.

  9. 9

    Az Osztrák- Magyar Monarchia mint állam hivatalosan előbb megszünt mint ahogy a párizsi békekonferencia összeült….ezért is az utódállamok között jöttek létre a békeszerződések. Hihetetlen, hogy északi szomszédunk hivatalosan egy a tényeket figyelmenkivülhagyó nyilatkozatot tett , attól függetlenül hogy OV mit, miért mondott ezzel a témával, mármint a határok kérdésével kapcsolatban. Belpolitikai okokból ne igazoljunk semmiféle a szomszédaink részéről megnyilvanuló történelemhamisítást és ellenünk irányuló nacionalizmust.

  10. https://ujszo.com/kozelet/odor-orban-hazabeszel
    Ódor az Atmosféra fesztiválon a Denník N által szervezett pódiumbeszélgetésen emondta, szerinte Orbán tusnádfürdői kijelentése, amelyben Szlovákiát Magyarország elszakított országrészének nevezte, arra szolgált, hogy „üzemi hőfokon tartsa a választóit”. „Általában ezeket a dolgokat mondja ott, ahova jár. Nem gondolom, hogy extrém súlyt kell ennek tulajdonítani, de nálunk választási kampány van, ezért tízszer annyira rezonál minden, mint ha tavaly mondták volna. Politikai nyilatkozatként tekintek erre, ami nem túl szerencsés számunkra, és a szlovákiai magyar kisebbségre nézve sem. Kinek áll érdekében, hogy a többségiek vagy más nemzetiségek ferde szemmel nézzenek ránk? Ez a hangulat Mečiar vagy Slota idején volt itt, de szerencsére megszabadultunk tőle. Én nem látok problémát a nemzetiségek között Szlovákiában, és kár volna ezeket a témákat újra megnyitni” – idézi a Napunk Szlovákia miniszterelnökét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük