(4242) Orosz-kínai szövetség

Tibor bá’ fordítása online

Szakértők szerint, Prigozsin felkelése fejfájást okoz az orosz-kínai szövetségnek

Írta: Jake Cordell
(sz:1933.02.11.)

Jevgenyij Prigozsin Moszkva elleni lázadása riadalmat keltett Kínában, és homokot dobhat a Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping elnökök közötti „korlátlan” stratégiai partnerség kerekeibe – mondták vasárnap szakértők.

Egy 24 órás fegyveres felkelés után, amelynek során Prigozsin Wagner zsoldosai átvették az irányítást a déli Rosztov-Don város egyes részein, és egy csapat konvojt küldtek több száz kilométerre északra Moszkva felé. Az elemzők szerint Peking azt látja, hogy Putyin nem képes a zsoldosok főnökét sakkban tartani, ami az „alkalmatlanságát” bizonyítja.

„Kína nagy aggodalommal fog tekinteni a közelmúlt oroszországi eseményeire” – mondta Rana Mitter, az Oxfordi Egyetem modern Kína történelmével és politikájával foglalkozó professzor. „Különösen valószínűleg új kétségeik támadnak arról, hogy Putyin mennyire képes irányítani rezsimjét.”

Sari Arho Havren, a Royal United Services Institute (RUSI) kínai külügyekre szakosodott munkatársa azt mondta: „Xi valószínűleg súlyos inkompetenciának tekinti a Wagner-lázadás hátterét. A lázadás egyértelműen csorbította Putyin presztízsét – a fő következmény pedig az, hogy Oroszország hatalmi struktúrája mennyire gyengének tűnik most mások szemében. A Kínai Kommunista Párt a káosztól és az instabilitástól ösztönösen fél”

Ha Putyin gyengének és sebezhetőnek tűnik fel Peking előtt, az komoly csapás lesz Moszkvára nézve – és személyesen Putyinra, aki éveket töltött Oroszország és Kína kapcsolatainak kiépítésével, és egyre inkább támaszkodik annak politikai támogatására és növekvő kereskedelmi kapcsolataira.

Kína Oroszország legfontosabb nemzetközi partnerévé vált, mióta tavaly februárban megtámadta Ukrajnát. Putyin és Hszi „barátoknak” nevezik egymást, és erős tandemnek adták ki magukat, akik szembeszállnak az Egyesült Államok hegemóniájával a globális színtéren. Az invázió előestéjén a két ország „korlátok nélküli” stratégiai partnerséget kötött.

A gyakorlatban azonban Kína óvakodott attól, hogy olyan támogatást nyújtson, amely nyugati szankciókat válthat ki, Putyin pedig nyilvánosan elismerte, hogy Hszi-nek „aggályai vannak” Oroszország ukrajnai lépései miatt.

Peking a Moszkva és Kijev közötti békeközvetítő szerepére is törekedett, ez a kezdeményezés Ukrajna és szövetségeseinek kritikáját is kiváltott, tekintettel Kína szoros kapcsolatára Oroszországgal.

Miközben a Kreml nyilvánosan visszautasította azt az elképzelést, hogy alárendeltje lenne a kapcsolatnak, az a felfogás, hogy Moszkvának nagyobb szüksége van Pekingre, mint fordítva, megmaradt.

Elemzők szerint az, hogy egy privát milícia vezetője át tudta venni az irányítást Oroszország egyik legfontosabb hadvezéri központja felett, és Moszkvától ütős távolságra előrenyomult, megerősíti Oroszország junior partner státuszát” – mondta Livia Paggi, a J.S. ügyvezető igazgatója és politikai kockázati osztályának vezetője.

A helyzet az, hogy Oroszország már teljesen függővé vált Kínától, például az olaj- és gázeladások terén. Ez a függőség most még inkább fenn fog állni, amiről semmi kétség.

A Kínába irányuló orosz energiaellátás rekordmagasságot ért el az elmúlt évben, Moszkva Szaúd-Arábiát váltotta fel a Kínába irányuló kőolaj legnagyobb exportőreként, és a Szibéria hatalma vezetéken keresztül a gázáramlás is növekszik.

A mennyiségek azonban nem voltak elegendőek ahhoz, hogy pótolják Oroszország kieső gáz- és olajbevételeit a korábban jövedelmező európai piacokról, például Kína és India több mint 30%-os árengedménnyel vette meg az orosz nyersolajat a Brent globális viszonyításhoz képest.

Kompenzálhatja-e Kína Oroszország veszteségeit az európai gázpiacon?

Ezen túlmenően Peking energiapolitikája a diverzifikált források előnyben részesítése, és annak ellenére, hogy az ismétlődő, nagy horderejű nyitányok egy új, több milliárd dolláros Power of Siberia 2 gázvezetékkel kapcsolatosak – amely a korábban Európát ellátó orosz mezőkről venné el a gázt – Peking még nem kötelezte el magát. a projekthez.

Politikai fronton a Moszkva-Peking szövetség legfontosabb szempontja Putyin azon képessége, hogy vele együttműködve lépjen fel az Egyesült Államok ellen a nemzetközi színtéren – mondta John K. Culver, az Atlantic Council egyik nem rezidens magas rangú munkatársa.

„Ebben az összefüggésben Kína támogatni fogja Putyint, ha továbbra is irányítja Moszkvát. Ha Putyin elbukik, Peking megvárja, amíg a por leülepszik, és megműveli az új hatalmi struktúrát, talán új eséllyel tanácsot adva, hogy Oroszország kivonja magát Ukrajnából, és az Egyesült Államok/nyugati szövetséggel való hosszú távú versenyre összpontosítson, a szombati a lázadás leverése után.

Oroszország megkapta Kína „támogatását” a Wagner-lázadás után Kína még nem nyilatkozott az oroszországi helyzetről, Moszkva külügyminiszter-helyettese, Andrej Rudenko Pekingben tartózkodott vasárnap, hogy kínai tisztviselőkkel tárgyaljon.

A találkozón az orosz külügyminiszter-helyettes elmondta: „A kínai fél támogatásáról biztosította az Orosz Föderáció vezetését az ország helyzetének stabilizálására terén, a június 24-i események kapcsán, és megerősítette érdeklődését Oroszország egységének és további jólétének megerősítésével kapcsolatba.”

Bár Kína valószínűleg nem mutatott nyilvános támogatást a válság idején, az elemzők szerint nem volt kétséges, hogy Peking melyik oldalt támogatja.

„Óriási megkönnyebbülés” volt Kínában, amikor a fegyveres felkelést leverték. Kínának olyan Oroszországra van szüksége, amellyel megfelelő partner tud lenni. Ahhoz pedig, hogy Kínának legyen partnere, erősnek kell lennie. Oroszország nem gyengülhet – ez nem működik.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(4242) Orosz-kínai szövetség

  1. Tiborbá köszönet a fordításért.
    Oxford, britek és wishful thinking ezerrel…Kína „megkönnyebbült, hogy a fegyveres felkelést leverték” . Na ebben egy igaz szó nincs de jól mutatja a nyugat alternatív valóságát…

  2. Hova lettek innen a kommentelők? Phyton, Jövőnk, Manga, és a többi értelmes? Nem Minato-t hiányolom…

  3. Re:2 Sárkányka
    Manga pecázik, elege lett a teljesen illogikus eseményektől, Jövőnk szerintem már vastagon s.arik mindenre, többiek meg csinálnak amit akarnak.

    Én mint az oldal „fő ezoterikus hittérítője” az javaslom, tedd rendbe a családi problémáidat, tedd rendbe a saját életedet, békélj meg az elkövetett hibáiddal, mert sokkal jobb minden reggel úgy felkelni, ha nem az jut eszedbe, hogy mit rontottál el az életedben.
    A világ problémáinak megoldását nem másra kell bízni, hanem elsőnek a saját portánkat kell rendbe tenni, mert ezért vagyunk felelősek.

  4. Re:5 Ábel
    Nem én találtam fel a kanálban a mélyedést, de erre más is „rá-jött” már…
    Volt egy időszak, hogy a külső segítséget vártam, hogy a problémáimat majd megoldja, de rájöttem én is, hogy erre ítéletnapig várhatok, cserébe megbénítja az embert, és cselekvés képtelen lesz, és minden folytatódik ugyan úgy, ahogy nem szeretnéd.

    Ezért nem szabad várni a külső segítségre, Astar kapitányra, kormányváltó pártra, tökömtudja mire, mert nem fog történni semmi. Rakj rendet magadban, és ahogy magadban rend lesz, rend lesz a környezetedben is, ami már tömeges változást fog generálni.

  5. 6 – dajtás:
    Az ukrán háború jó ideig el fog döcögni, ami ránk nem lesz kihatással. A globális felmelegedésre kellene odafigyelni, mert az alól nincs kibújás. A twitteren tömegesen jelentkeznek a kutatók, felhívva a figyelmet az újabb és újabb jelenségekre. Már kimondták, a pointg of no return-t már átléptük. Az emberiség sorsa már eldőlt. Tök mindegy, hogy mit hoz a világ politika.

  6. 7 – Lehet. De ha az ember a saját dolgait tőle telhetőleg rendben tartja, legalább a lelkiismerete nyugodt lehet.

  7. 2. Sárkányka

    Hát sajnos sokan elmentek vagy csak only read üzemmódban vannak. Pedig jó volt olvasni a hozzászólásokat.
    Nekem még Ouse M D hozzászólásai jutnak az eszembe főleg a melegedéssel kapcsolatban.Bírtam a pesszimizmusát 😀
    Volt még curix meg egy pár figura.Sokan szerintem mentálisan belefáradtak az eseményekbe és nem értik mi történik , igen az illogikátlan dolgok miatt is szerintem.Na persze jobb hogy még nem tört ki atomháború és tudjuk figyelni az eseményeket-melegedés, migránslázadás , háború stb..

  8. 3 Tiborbá’
    Ez igaz.
    Viszont a trollok és aktivisták nem fáradtak el…

    4 Dajtás
    Mangát személyesen is ismerem:), de amúgy 100 százalékban egyetértek veled. Csak a saját portátol lehet elindulni, így lesz majd változás. Egyszer.

    9. Andrew
    Igen, őket én is bírtam. Hozzám képest birkatürelmük volt…:D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük