(4240) Orosz gondolatok

Tibor bá’ fordítása

Rolo Slavskij

Putyin megkezdte a tisztogatásokat

(sz:1933.02.11.)

A legfrissebb hírek szerint Szurovikin tábornokot, aki Wagner hangos támogatója volt, és akit Prigozsin sokszor dicsért a Bahmut-hadművelet során, árulás miatt letartóztathatták. A zendülés előtt Prigozsin azt akarta, hogy ő váltsa le Shoigu-t. Először a NYT számolt be arról, hogy segített Wagnernek.

Moscow Times: Szergej Szurovikin orosz tábornokot letartóztatták – jelentette szerdán a The Moscow Times orosz szolgálata két, a védelmi minisztériumhoz közeli, névtelenül nyilatkozó forrásra hivatkozva.

A védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a nyilvánosság előtt  a szombat óta nem látott Szurovikin állítólagos letartóztatását, amikor Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport főnöke fegyveres zendülést indított az orosz katonai vezetés ellen.

A hatóságok előtt a helyzet nem volt vele rendben. Ennél nem tudok többet mondani” – nyilatkozott az egyik forrás.

A második forrás szerint a letartóztatást „Prigozsinnal összefüggésben” hajtották végre.

„Úgy látszik, ő [Szurovikin] a felkelés idején Prigozsin oldalát választotta, és ezért elkapták őt” – mondta a forrás.

Arra a kérdésre, hogy hol van a tábornok, a forrás azt válaszolta: „Belső csatornáinkon keresztül nem  kommentáljuk ezeket az információkat.” Ez, a forrást nehéz helyzetbe hozza.

A forrásnak a következő a tanácsom: igazat szólj! Az abszurd narratívák folyamatos népszerűsítésével mindössze annyi történik, hogy becstelennek tűnnek az oroszok. Az igazság megvédi magát, a propaganda nem.

Ami Surovikint illeti, félig arra számítok, hogy hamarosan kiengedik, majd a Kreml tagadja, hogy valaha is fogva tartották. Valójában már akkor őrizetbe vették, amikor Wagnert feljelentette.

A találgatásokat félretéve, elég sokat tanultunk már. De azok az emberek, akik rituálisan lefoglaltak mindenkit, aki tőlük balra és jobbra van, és tagadják a valóságot, nem értik, mi történt.

Nézd, Prigozsin esetében a logika meglehetősen egyszerű: ha a Kreml letartóztathatta volna vagy megölhette volna, megtette volna. Mit jelent, hogy (formálisan) vádat emeltek ellene, és „hagyták”, hogy hadseregét Fehéroroszországba vigye? Nyilvánvalóan ez azt jelenti, hogy Prigozsin túl erős volt, vagy a Kreml túl gyenge ahhoz, hogy megbüntesse.

Azonban, vannak bloggerek és elemzők, akik azzal érvelnek, hogy Putyin kegyelmet tanúsított Prigozsinnal szemben. A Kreml azt állítja, hogy túl irgalmas volt Kijev elfoglalása vagy a Kígyó-sziget megtartása, vagy az orosz pénzek kivonása  nyugatról, vagy a NATO betörése elleni óvintézkedések megtétele. Akár hiszed, akár nem, nem hiszem, hogy a Kremlt az irgalom és az együttérzés vezérli a döntéshozatalnál, hanem más tényezők.

Szerintem ezek az erkölcsi érvek abszurdak. A világtörténelemben egyetlen komoly hatalmi elitet sem motiváltak ilyen aggodalmak.  Soha senki nem venné komolyan azt a politikai elitet, amely azt állítja, hogy ilyen elvek szerint működik.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20 gondolat erről: „(4240) Orosz gondolatok

  1. Putyin jó információs stratéga (erről papírja is van, kém volt) és politikus. Az információt a hatalomhoz és a stratégiához használja, amit mond, annak igazságtartalma mellékes. Ezért nem foglalkozik azzal ha többször ellentmomd magának. Most ugyan eszámolta magát, gyengeséget mutatott, de ő győzött. Prigozsinból nem akar mártírt csinálni, ez lehet még rosszabb lenne számára, ezért csak félreállította. Hasonlóan Surovikinnel. Mindkettőjüknek az Oroszországért tett érdemei elvitathatlanok, ráadásul Ők jó katonai stratégák, Putyinnal ellentétben, ami lászik a szíriai és bahmuti győzelmekből is. Nehéz dolga lesz Putyinmak, tisztogatás kell, azt nem ússzák meg, a mértéke és a személyek kérdésesek.

  2. 2. Minato

    Putyin nyugat beépített embere, azaz áruló.
    Prigo meg Surovikin rájöttek. Prigo lépéseket is tett az ügy megoldása érdekében a másik valamiért kivárt (vagy csak nem volt lehetősége). Nyugat vélhetően azért is lapított, mert megijedt, hogy borul a kidolgozott forgatókönyv, azzal, hogy Putyinnal leszámolnak. De aztán mégsem. Mehet tovább Oo. lassú felemésztése, demoralizálása. Nevezett kettőt pedig félreállították. Egyelőre.

    Az, hogy Putyin Oo. elárulója, annak egyértelmű jele az, hogy nem tisztította le a felső katonai vezetést, illetve politikai környezetét (ha nem lenne beépített, akkor most lépett volna). Azonban, minden maradt a régiben, a sok alkalmatlan katonai vezetővel az élen. Még a látszatra sem ad. Így nem sok esélye lesz Oo.-nak megmaradni.

  3. 2 – Bendegúz:
    Putyint kikiáltani nyugati ágensnek simán nevetséges. Putyin nem akarja gyorsan megnyerni a háborút, ez egyértelmű, de ennek oka van. Kivérezteti Ukrajnán keresztül a NATO-t, felkészül egy végső összecsapásra, és háborús gazdaságra állítja át Oroszországot. Tudja mit csinál.

  4. 2 – Bendegúz

    Az információs térben is dúl a háború, ezt egy percre se felejtsd el!

    Gondolj csak bele, hogy te a Nyugat helyében mit próbálnál sulykolni, milyen narratívát, ha egy általad támogatott puccs nem sikerült volna? Mely politikai, katonai vezetőket támadnád – azokat, akik már a kezedből esznek vagy azokat, amelyek ellenszegültek az akaratodnak? Mindig meg kell nézni, hogy ki mondja vagy írja, azt amit mond vagy ír, ki fizeti ezeket a forrásokat és mi lehet a motivációjuk?

    Sokszor jobb kicsit várni, lehiggadni, mert az ilyen Moscow Times meg Kyiv Independent forrásokra alapozva nagyon rossz végkövetkeztetéseket vonhatna le az ember – és éppen ez a cél, persze ennek az információs hadjáratnak a célközönsége nem igazán a magyar médiafogyasztó, hanem éppenséggel ebben a témában elsősorban az oroszországi!

    Nem eszik olyan forróan a kását, nyugi! Napi szinten szinte nem is érdemes figyelni már ezeket az eseményeket. Mert ami tegnap igaz volt, az mára már egyáltalán nem az, vagy teljesen más annak a bizonyos leányzónak a fekvése. Gondolj csak erre a „puccsra” – mi volt a helyzet szombat reggel és mi szombat este?

    A nyugaton szocializálódott emberre nagyon jellemző a türelmetlenség. Még az ilyesmit is érdemes számításba venni!

    Поживём — увидим.

  5. 3. Tibor bá’
    4. Zsolt
    Amennyiben Putyin nem áruló, akkor én is így gondolom, mint Ti.
    A nagy összecsapásra készül és ehhez:
    1. fel kell készítse a seregét/országát,
    2. illetve ki kell:
    – véreztetnie (technikailag és anyagilag) és
    – lejáratnia (látván a világ, hogy nem jut semmire a NATO Ukrajnában, kevesebben fognak kísértést érezni egy nem biztos befutó NATO mellett állást foglalni egy Oo. vs. NATO balhéban – szóval ezzel politikailag gyengíti az atlantistákat),
    az EU/NATO párost.
    Igaz a háborúval ezeknek is esélyt ad arra, hogy készüljenek a nagy összecsapásra, ha nem más vezetői szinten. Emberállomány szempontjából nincs sok esély, a túlérzékenyítés okán totál leépült a valaha hadra fogható férfinépesség nyugaton. Legalább egy emberöltő, hogy katonaképessé neveljék őket. Most fel lehet tüzelni őket, úgy, hogy a fotelből bármely orosz nyakát átharapja, csak ha kikerül a frontra valós körülmények közé, kb. semeddig sem fogja bírni.

    Az, hogy Putyin áruló lehet, azt az elmúlt 1.5 év buta orosz katonai lépéseikből vonom le, hogy konkrét legyek, többek között abból hogy ha az orosz sereg valahol előre tőr, akkor valami okból Putyin mindig leállítja (vagy nem ad lőszert, ahogy a Wagnerrel is tette, ezzel ellehetetleníti a további előrenyomulást), illetve ha sikeres kezd lenni, leváltja a frontparancsnokot!
    Egyébként volt bőven idő és hely amikor és ahol beszervezzék Putyint, és mint Jelcin utáni idők leendő elnökét előkészítsék, aki vagy kiszolgálja nyugatot és végrehajtja parancsait, vagy ha úgy döntenek, akkor leépíti Oo.-ot.
    Amit mondtam azt feltételes módban mondtam. Itt minden lehet és annak az ellenkezője is.

  6. 2. Bendegúz
    Mondjuk ha Putyin áruló akkor biztos nem lesz atomháború.Persze kérdés hogy miért lenne áruló mikor a világ egyik leggazdagabb embere Ha 70 éves és 80 évig él akkor 3650-napra bőven elég neki az a pár száz milliárd dollár.
    Nem hinném hogy elfogada szaros pár millió $-t.Vagy csak beépített ember lenne kenőpénz nélkül? nem hiszem

    3. Tiborbá

    „Kivérezteti Ukrajnán keresztül a NATO-t, felkészül egy végső összecsapásra, és háborús gazdaságra állítja át Oroszországot.”

    Ez így már apokaliptikusabban hangzik mint ha beépített ember lenne Putyin mert akkor semmi durva dologra nem számíthatunk.Legalább lesz egy kis izgalom a jövőben 😀

    4.Zsolt
    jó meglátás

  7. 3. Tibor bá, ugye ezt a „kivérezteti a NATO”-t nem gondoltad komolyan? Viccelsz? Tizedannyi gazdasága, negyedannyi embere van, folyamatosak a szankciók, folyamatosan mennek utána a kijászást nehezítik. Mégis miből gondolod hogy ki fogja? Kínát azt modnanám, igen, van rá lehetőség 1.4mrd emebrrel. Na de a legatyásodott Oroszok egy NATO-t? 🙂 🙂 Vágyálmok 😉

  8. 7 – Minato:
    Az EU már most képételen tovább segíteni Ukrajnát. Már az utolsó tartalékaikat kapargatják össze. Ember anyag? Persze, papíron meg vannak a milliók, de minőségben? Szart se érnek. Nálunk se. Kiket akarsz hadra fogni, a hatvan felettieket?

  9. 8 – Be kell sorozni a sok bevándorló ingyenélőt, aztán uzsgyi a frontra velük! Remélhetőleg a többség otthagyja a fogát, a maradéknak pedig lehet állampolgárságot adni, feltéve, hogy megállták a helyüket.

  10. Itt a 28 29 hszekben már jeleztem ezt források alapján.
    https://www.antalffy-tibor.hu/4235-vege-a-lazadasnak#comments

    https://www.pravda.com.ua/news/2023/06/30/7409244/
    Az FSZB utasította Prigozsin megölését – Budanov
    TETIANA LOZOVENKO – 30. JÚNIUS 2023., PÉNTEK, 11:21
    A védelmi hírszerzés vezetője, Kirill Budanov úgy véli, hogy a puccskísérlet után az orosz FSZB-t utasították, hogy távolítsa el a PMC Wagner vezetőjét, Jevgenyij Prigozsint.

    Forrás: Budanov a The War zone-nak adott interjúban

    Idézet: „Nem beszélhetünk súlyos hatásukról [Oroszország Ukrajna elleni háborújára], mert ezek az események nagyon rövid ideig tartottak. Azonban némi kárt okozott az Orosz Föderáció katonai űrerőinek. Másodszor, nem számítunk arra, hogy a PMC Wagner önálló szervezetként jelenik meg Ukrajnában, amely saját tevékenységét végzi. És úgy gondolom, hogy ez a tényező nagyon fontos számunkra.

    … Tudjuk, hogy Prigozsin megölésének feladatát az FSZB-re bízták. Sikeresek lesznek ebben? Az idő megmutatja. Így vagy úgy, minden lehetséges gyilkossági kísérlet nem lesz gyors. Időbe telik, amíg megfelelő megközelítéseket dolgoznak ki, és elérik azt a szintet, amikor készen állnak egy nagyszabású műveletre. De szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy nagy nyitott kérdés. Képesek lesznek rá? Mernek-e engedelmeskedni ennek a parancsnak?”

    Érdekes a afrikai kontinensen való orosz jelenlét erősités gondolata.
    https://www.pravda.com.ua/news/2023/06/30/7409251/
    A „Wagner” tömeges visszatérése Fehéroroszországba nem tervezett, Afrikában lesz – Budanov
    TETIANA LOZOVENKO – 30. JÚNIUS 2023., PÉNTEK, 12:03
    Jevgenyij Prigozsin csapatainak tömeges visszatérését Fehéroroszországba nem tervezik, a PMC Wagner fokozatosan Afrikába költözik.
    Idézet: „Nem tervezik a PMC-k tömeges visszatérését Fehéroroszországba. A Fehéroroszországban létrehozott központot logisztikai célokra tervezték. Irodahelyiségük és toborzóközpontjuk is lesz. És ezt a központot a Wagner-műveletek számára hozzák létre külföldön, főleg Afrikában.
    … Tevékenységük külföldön, főként Afrikában folytatódik. És ami ezután történni fog, az az, hogy a korábban Ukrajnában harcolt személyzet nagy részét fokozatosan Afrikába csoportosítják át, hogy ott műveleteket hajtsanak végre.”

  11. Re:9 Ábel
    Előbb fog a migró a kezébe adott fegyverrel a befogadó lakosságra lőni, mint az oroszokra…
    Nekik amúgy is az a dolguk, hogy a elpuhult bumbmurnyák ny-európait aprítsa majd, nem a kemény tökű szlávokat. Eljön még az a pillanat, hogy orosz katonák masíroznak Berlinben újra, csak nem megszállóként, hanem megmentőként.

  12. 11. Yoda

    Amit a Budanov nevezetű az éterbe kukorékol, annak hirértéke nincs, max látható, milyen kétségbeesve probálnak dezinformálni : ha már a csatatéren elég rosszul áll a széna.
    Ez a Budanov nevű maki meg lehet, a saját életéért aggódjon, mert úgy tünik, az oroszok felvésték a homlokára a célkeresztet.

  13. Nem győzött meg a Budenov interjú arról, hogy nem egy avatart látunk.
    Két ok miatt kételkedek.
    Az első bejelentkezése az irodájából az FSZB központot ért orosz rakétatámadás után amivel bizonyítani akarták, hogy életben van, furcsára sikerült.
    A legutóbbi távinterjút is az irodájából adta.
    Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de eddig hús vér formában nem jelent meg mások társaságában a rakétatámadás után.

  14. 1. Minato: Bár tetszik, hogy elismersz valakit a patás oldaláról is, sajnos nem beszélsz kevesebb hülyeséget. Bár a Wagner ott volt/van Szíriában, távolról sem igaz, hogy az ottani hadműveletek Prigozsin irányítása alatt álltak. Csak azt nem tudom hogy megint szándékosan mosol össze dolgokat, vagy tényleg ennyire lüke vagy. Ámbátor szorgalmadat látván inkább máshonnan fúj a szél szerintem…
    7. Már megint te, hát nem igaz…legatyásodott oroszok? Melyik bolygón élsz? Tizedannyi gazdaság…talán papíron, mégsem bírja a nyugat még a munícióval sem tartani a lépést.
    8. Tiborbá’
    Teljesen egyetértek.
    10 Minato (esküdj)
    Hihetetlen amit leművelsz, és egy az egyben a fővonalas hülyeséget nyomod. Most akkor börtöntöltelékek? Az 1 es pontban még nekik tulajdondítottad a Szíriai sikereket..LOL… Ezek a börtöntöltelékek amúgy 130 nap alatt elfoglalták a NATO/Ukrán hadseregtől Bakhmutot, akik foggal körömmel védekeztek!
    Mát te sem tudod mikor mit kell lecikizned mi? Mindig mást mond a főnök, nehéz lehet a melód mostanság 😀
    11 Yoda
    Úristen. Először is Budanov vagy halott vagy súlyosan megsérült valahol, nem tudják hitelesen bizonyítani, hogy életben van. Valószínűleg halott, mert ha felépülésére remény lenne, akkor azt lehetne kommunikálni valahogy.
    Ha az FSZB likvidálni akarná Prigót, akkor már halott lenne, baromi egyszerű.
    A Wagner pedig nem kell hogy menjen Afrikába, mert sosem jött el onnan. Ott vannak Líbiában Szíriában most is ugyanúgy, mint pl az amcsik…LOL. És amúgy persze teljesen életszerű, hogy a háború közepén elviszik őket egy kontinenssel odébb….noooormális? Ez a “Budanov” miket ki nem talál 😀

  15. Lengyelország csak szeretne a 6. olyan európai ország lenni, ahol atomfegyvereket őriznek…

  16. Donald Trump hatalomra jutásának biztosítását vajon elősegíti Oroszország kőolajkitermelés csökkentése 2024 végéig?
    Az Usa tartalékok felszabadítása mit hoz magával?

  17. Mai információk a cikk témájában:
    https://www.pravda.com.ua/news/2023/07/13/7411196/
    Oroszországban 13 tisztet vettek őrizetbe a puccs miatt, köztük Szurovikint – WSJ
    TETIANA LOZOVENKO – 13. JÚLIUS 2023., CSÜTÖRTÖK, 17:37
    13060
    3
    У Росії через заколот затримали 13 офіцерів, зокрема Суровікіна – WSJ
    SZERGEJ SZUROVIKIN (KÖZÉPEN), GETTY IMAGES
    Az orosz titkosszolgálat legalább 13 magas rangú katonai tisztviselőt, köztük Szergej Szurovikin tábornokot vett őrizetbe Jevgenyij Prigozsin lázadásával kapcsolatban; 15 tisztet felfüggesztettek vagy elbocsátottak.

    Forrás: The Wall Street Journal forrásokra hivatkozva

    Részletek: A kiadvány forrásai szerint Szurovikint néhány órával a puccs kezdete után vették őrizetbe, és jelenleg Moszkvában tartják. Nem vádolták meg semmilyen bűncselekménnyel.

    Nem volt előzetes letartóztatásban, de a WSJ forrásai szerint többször is kihallgatták, miközben a nyomozók a felkelésben játszott szerepét vizsgálták.

    A kiadvány egyik interjúalanya azt állítja, hogy Surovikin tudott a felkelés terveiről, de nem vett részt a lázadásban.

    A tábornokot szabadon engedhetik, amikor Putyin eldönti, mit tegyen a puccs következményeivel, a kiadvány beszélgetőpartnerei szerint.

    Összesen legalább 13 magas rangú tisztet vettek őrizetbe kihallgatásra, akik közül néhányat később szabadon engedtek. Körülbelül 15 tisztet felfüggesztettek vagy elbocsátottak.

    A NAP VIDEÓJA
    Videó lejátszása
    „Ezek a fogva tartások olyan tisztogatásokhoz kapcsolódnak, akikről úgy gondolják, hogy már nem bíznak bennük” – mondta az egyik beszélgetőpartner.

    Szurovikin helyettesét, Andrej Judint és a katonai hírszerzés helyettes vezetőjét, Vlagyimir Alekszejevet szintén őrizetbe vették, de később szabadon engedték. Felfüggesztik őket a szolgálatból, mozgásukat korlátozzák és megfigyelés alatt állnak.

    Alekszejev a WSJ szerint régóta kapcsolatban állt Wagnerrel, azonban Surovikinhoz hasonlóan a puccs elején nyilvánosan felszólította a zsoldosokat, hogy tegyék le a fegyvereiket.

    A többi fogvatartott között van Mihail Mizincev volt vezérezredes, aki korábban védelmi miniszterhelyettesként szolgált, és április végén csatlakozott a PMC Wagnerhez.

    Mizintsev kiérdemelte a „Mariupol mészárosa” becenevet, mert vezette a város elleni orosz támadást, amelyet lakóövezetek tömeges bombázása kísért, hogy Mariupolt megadásra kényszerítsék. Mizincevet eltávolították a logisztikáért felelős miniszterhelyettesi posztjáról, és néhány hónappal a puccs előtt csatlakozott a Wagnerhez.

    Sem a Kreml, sem az orosz védelmi minisztérium nem reagált a kiadvány kommentárkérésére.

    Őstörténet:

    Korábban az orosz FSZB bejelentette a lázadás ügyének lezárását.
    Szurovikin azonban, akit a nyugati média többször is Prigozsinhoz kapcsolt, nem jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy június 24-én este a wagneritákhoz szólt, és felszólította őket, hogy tegyék le a fegyvert.
    Szurovikin fogva tartásáról a Financial Times számolt be. Az újság szerint őrizetben van, de még nem világos, hogy összeesküvéssel vádolják-e, vagy kihallgatásra tartják fogva.
    A Bloomberg azt is írta, hogy a tábornokot több napon keresztül hallgatták ki a katonai ügyészek Prigozsinhoz fűződő kapcsolatairól. Egy ügynökségi forrás azt állította, hogy Szurovikint „egy helyen” tartják fogva, de nincs börtönben.
    Az Orosz Föderáció tagadta a fogva tartásával kapcsolatos információkat.
    Ugyanakkor július 12-én Andrej Kartapolov, az Állami Duma Védelmi Bizottságának elnöke az újságírók kérdéseire válaszolva azt mondta, hogy Surovikin „most pihen” és „még nem áll rendelkezésre”.

  18. Beteszek néhány hirt a témában rövid linkekkel és a fontosabbnak tartott idézetekkel és 1-2 Yoda kommenttel.
    https://444.hu/2023/07/21/az-oroszok-letartoztattak-a-putyint-kemenyen-biralo-igor-grikint
    https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3738878-girkina-vidpravili-do-sizo-na-dva-misaci.html
    Igor Girkin (Strelkov) orosz terroristát két hónapra, szeptember 18-ig előzetes letartóztatásba helyezték.
    A moszkvai Meshchansky kerületi bíróság bírája, Olesya Mendeleva szeptember 18-ig előzetes letartóztatásba küldte Igor Strelkovot, a nyomozó kérésének megfelelően.
    https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3738980-arest-girkina-moze-svidciti-pro-zminu-balansu-sil-u-kremli-isw.html
    Az ISW megjegyezte, hogy Girkin korábban folyamatosan kritizálta Putyint, de ez nem vezetett letartóztatásához. Egyes források azt állították, hogy Girkin letartóztatására azután került sor, hogy konfliktusba került az Evil Patriots klub egyik kollégájával a PMC Wagner kapcsán. Más források azt sugallják, hogy a „Wagneristák” Girkin elleni panaszai lehetnek letartóztatásának okai. Egy másik forrás azt állítja, hogy Girkin letartóztatása orosz „hazafiakkal” áll kapcsolatban, akiket a hatóságok Putyinhoz hűtlennek tartanak, az ISW elemzői szerint.

    A bíróságon elismerte, hogy két bejegyzést tett közzé a Telegramon, amelyek közül az egyik a Krímre, a második pedig a katonáknak történő kifizetésekre vonatkozott.
    Kommentek
    A konkrét ügytől némileg elvonatkoztatva a orosz társadalom számára van, marad remény.
    Hasonló a helyzet mint pl. a USA ban /ugye alapból van különbség egy texasi new hampshiri meg washington állambéli mondjuk köztársaságpárti elnökjelölt között + eleve többpártrendszer van stb./ ebből a szempontból e országok puszta méretei földrajzi társadalom földrajzi sokszinűségük magukban hordozzák a korrekció és a evolúciós túlélés feltételeit.
    Ukrajnában ugyanez a helyzet bár nem olyan nagy területű de ezt korrigálja azzal hogy eleve valós többpárti liberális jogállam.
    Nézzük mi a helyzet oroszorság magyarország viszonylatában?
    Elképzelhető hogy mondjuk napjainkban a /puskáztam a google segitségével/ MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár megindul budapestre „rendet rakni a kurmány környékén” majd magyar viszonyok közt kb. 20 kilóméterre monjuk gödöllönél megállnak majd visszafordulnak?
    Ehh…
    Hogy érthetőbb legyen mit szeretnék közvetiteni.
    A évforduló után két nappal irom, 1939-1945 között a német társadalom is ki tudott termelni egy staufenberg féle komoly felkelést sok főtiszt és politikus támogatásával. Ehhez képest megint akkor nézzük meg mi volt a akkori magyarországon?
    Kb. mint ma.
    A komment elején irt reményről meg annyit hogy bár a staufenberg féle felkelés nem járt sikerrel és lehet nincs összefüggés de a nszk usa segitséggel pár évvel később gazdaságilag rendbe jött a ndk meg a kgst legfejlettebb gazdasága volt.
    Visszatérve a kis ország nagy ország problémakörre. Magyarba elképzelhetetlen egy girkin féle figura /z blogger vagy mi a rossebb/ akkora olvasótáborral ami neki volt éveken át való működése annélkül hogy a két vagy hárombetűs szervezetek valamelyikével együtt nem működne igy vagy úgy.
    A kis államok problémája hogy kicsik…
    Evolúciós példánál maradva ők egy fészekben tartják a tojásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük