(4228) Putyin találkozása haditudósítókkal

Gép fordítás

Találkozó haditudósítókkal

A találkozásról szóló videó felvétel teljes szövege:

 

(sz: 1933.02.11.)

Jevgenyij Poddubnij: Jó napot, elnök úr!

Nagyon köszönjük, hogy időt tud szaktani számunkra.

Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke : Nagyon örülök, hogy látom önöket.

Jevgenyij Poddubnij: Korábbi találkozóink mind a bizalom légkörében zajlottak. Beszélgetéseink mindig őszinték voltak, ezért nagyon hálásak vagyunk Önnek.

Vlagyimir Putyin : Ez az én részemről most is így lesz.

Jevgenyij Poddubnij : Ön nem egyszer mondta, hogy mindazok a célok, amelyeket Ön személyesen tűztek ki a különleges katonai művelettel kapcsolatban, megvalósul. A különleges katonai művelet meglehetősen hosszú ideig tartott. Változik a helyzet, változik az álláspont, és valószínűleg változnak a különleges katonai művelet céljai és feladatai is. Elmondaná nekünk, hogyan változtak, ha egyáltalán változtak?

Vlagyimir Putyin : Nem, összességében természetesen nem változtatunk semmit. Céljaink számunkra alapvetőek.

Önök itt mindannyian nagyon tapasztalt szakemberek, különösen az olyanok, mint te, akiket több mint egy éve tűz alá vetnek. Megváltozik a mentalitásod. Ezt a saját tapasztalataimból tudom, bár még nem másztam repülő golyók alatt, mint te, azóta tudom ezt azóta, hogy helikopterrel repültem körülöttünk nyomjelző tüzet. Tudod, mindez megváltoztatja a mentalitásodat. Tehát mi értelme a tetteinknek? Két lépést kell tennünk a pálya közepétől. Hiszen a Szovjetunió összeomlása után is a lehető legjobb kapcsolatokat szerettük volna és szeretnénk ápolni minden szomszédunkkal. Ezt csináljuk. Elfogadtuk, hogy ami történt, megtörtént, és most együtt kell élnünk vele.

És tudod, ezt már mondtam, nem titok, hogy minden lehetőséget felkínáltunk nyugati partnereinknek, ahogy szoktam nevezni őket, azt hittük, hogy közéjük tartozunk, szerettünk volna egy családba tartozni. civilizált nemzeteknek nevezik. Felkerestem a NATO-t, és azt javasoltam, hogy vizsgáljuk meg ezt a lehetőséget, de gyorsan megmutatták nekünk az ajtót; meg sem fontolgatták. Javasoltam egy közös rakétavédelmi rendszer létrehozását is.

Tudjuk, hogy az 1990-es évek – a 2000-es évek eleje eseményei például a Kaukázus keserű történelmi örökségéből fakadnak. Kivel harcoltunk ott? Leginkább az Al-Kaida. És mit csináltak a „partnereink”? Pénzügyi, információs, politikai, sőt katonai támogatással támogatták őket. Nem törődtek azzal, hogy addig segítették az Al-Kaidát, amíg meg tudták ringatni a hajónkat. Minden, amit tettek, megfelelt a megrázó Oroszország paradigmájának. Erőfeszítéseinket nem hagytuk szó nélkül, és végül megegyeztünk abban, hogy a NATO-t nem bővítik ki. Minden lehetséges lehetőséget kitaláltunk. Még mindig nem. Miért? Ez csak azért van, mert az ország túl nagy: senkinek sem kell egy ekkora és ekkora potenciállal rendelkező ország Európában. Mindenki megpróbálja fokozatosan darabokra törni Oroszországot.

Ukrajna része az Oroszország destabilizálására irányuló erőfeszítéseknek. Nagyjából ezt kellett volna szem előtt tartani, amikor a Szovjetunió felbomlásával kapcsolatos döntéseket hozták. De akkor láthatóan várható volt, hogy mélyreható kapcsolataink döntőek lesznek. De számos történelmi, gazdasági és politikai körülmény miatt a helyzet más utat járt be. Ezen az úton is mindent kipróbáltunk. Tulajdonképpen évtizedek óta, ha nem is tápláltuk, de fenntartottuk a gazdaságukat – ezzel Ön is tisztában van, mióta írtam és beszéltem róla – olcsó energiával, egyéb dolgokkal, hitelekkel és így tovább. Hiába. Hogyan végződött végül? Elkezdték ölni a támogatóinkat az utcán, és végül államcsínyt hajtottak végre.

Nézd, nem ez az első puccs. Hogyan került Juscsenko hatalomra Ukrajnában? Ez egy törvényes eljárás eredménye volt? Akarod, hogy megmutassam, hogyan került hatalomra? Tisztában vagyunk vele. A választások harmadik fordulójával álltak elő. Miről szólt? Ezt az alkotmány nem rögzítette. Puccs volt, de legalábbis viszonylag békés. És kommunikáltunk velük. Odamentem és hozzánk jöttek, semmi gond. De végül véres puccsba taszították. Vagyis nyilvánvalóvá vált, hogy esélyt sem kaptunk arra, hogy normális kapcsolatokat építsünk ki szomszédainkkal és a testvéri ukrán néppel. Egyetlen esélyt sem.

Aztán összeszedték magukat, és azonnal elkezdtek kibontakozni az események délkeleten, Donbászban – a puccs után rájöttek, hogy a Krímet nem tudjuk csak úgy elhagyni – egyszerűen nem hagyhatjuk el, ez lehetetlen, árulás lett volna részünkről. De nem nyúltunk Donbászhoz. Igen, ott voltak az önkénteseink, de az orosz államnak semmi köze ehhez – erről biztosíthatlak –, semmi köze. Tökéletesen nyílt és őszinte vagyok – semmi közünk nem volt hozzá, a részvételünk nulla volt. Igen, voltak ott emberek Oroszországból. Próbálták támogatni a helyi lakosságot és így tovább.

Végül kénytelenek voltunk fellépni ezen emberek védelmében. Egyszerűen kénytelenek voltunk erre. Kilenc év! Őszintén próbáltunk megegyezni – bármilyen nehéz is volt –, hogy Ukrajna délkeleti részét valahogy az ország részeként tartsuk meg, őszintén dolgoztunk ezért. Ma már tudjuk, hogy az úgynevezett partnereink egyszerűen becsaptak minket – becsaptak, ahogy az emberek mondják. Soha nem tervezték a megállapodások teljesítését, mint kiderült, és így alakult minden a jelenlegi helyzethez.

Sőt, olyan köcsögöket, mint Bandera, piedesztálra állítják. Nem akarnak kommunizmust. Rendben, ki akarja ezt ma? Ledobják a talapzatáról Ukrajna alapítóját – Lenint. Oké, ez rajtuk múlik, de inkább Banderát rakják oda, és ő fasiszta. Teljesen meglep, hogy egy zsidó vérű ember, Ukrajna államfője hogyan képes támogatni a neonácikat. Egyszerűen megver. Miután alapvetően megsemmisítették a polgári zsidó lakosságot, Banderát és híveit nemzeti hősökké emelték. Most azokkal a plakátokkal vonulnak. Tehát soha nem fogadjuk el történelmileg azt, ami ott történik.

Ezt a kérdést folyamatosan felvetettük tárgyalásaink során, így Isztambulban is. És válaszul azt kérdezték tőlünk: „Nincs közünk a neonácikhoz, mit akarsz tőlünk?” Legalább bizonyos korlátozásokat szeretnénk bevezetni a törvénybe. Egyébként összességében ebben a tárgyalási körben is megegyeztünk – mielőtt csapataink eltávolodtak Kijevtől, mert utána minden megállapodásunkat felmondták.

Leszerelés. Ezzel fokozatosan, módszeresen foglalkozunk. Mivel harcolnak az ukrán fegyveres erők? Leopardokat vagy Bradley-ket gyártanak, vagy olyan F-16-osokat, amelyeket még nem kaptak meg? Nem termelnek semmit. Az ukrán védelmi ipar hamarosan teljesen megszűnik. Mit gyártanak? Lőszert szállítanak, felszerelést és fegyvereket szállítanak – mindent szállítanak. Nem fogsz sokáig élni így, nem fogsz kitartani. Tehát a demilitarizálás kérdése nagyon gyakorlatiasan vetődik fel.

Ugyanez vonatkozik az emberek védelmére Donbassban. Igen, sajnos folytatódik az ágyúzás, és minden más is. De összességében módszeresen fogunk dolgozni ezen, és meg fogjuk oldani. Biztos vagyok benne, hogy megoldjuk.

Összességében tehát az alapelveink és így a céljaink sem változtak a működés kezdete óta. Nem történt változás.

Dmitrij Kulko : Jó napot, elnök úr.

Dmitrij Kulko, Channel One.

Ukrajna ellentámadása folyamatban van. Öt nappal az ellentámadás után adta meg észrevételét a helyzettel kapcsolatban. Azóta eltelt egy kis idő. Naponta kapsz műveleti híreket, és, mint látjuk, nem csak a különleges katonai műveleti parancsnokságtól, hanem közvetlenül a frontvonalra is telefonálsz.

Vlagyimir Putyin : Igen.

Dmitry Kulko : Van valami, amit hozzá tudna tenni a korábbi értékeléseihez?

Vlagyimir Putyin : Igen. Ez egy nagyszabású ellentámadás, amely – amint nemrég nyilvánosan mondtam – az e célból felhalmozott tartalékokat használja fel. Június 4-én kezdődött. A mai napig tart, és most is, ahogy beszélünk.

Meghallgattam a legfrissebb beszámolót a legújabb fejleményekről. Ma délelőtt Sahterszkij irányában támadás történt. Legfeljebb 100 katona, négy tank és két páncélozott jármű [ukrán részről]. Vremevszkij irányban több harckocsi és páncélozott jármű is található. A támadás több irányban zajlik. Számos harckocsi és páncélozott jármű megsemmisült, Ukrajna pedig katonai veszteségeket szenvedett. Nem sikerült elérniük a frontvonalat.

Összességében azonban ez egy nagyszabású offenzíva: a Vremevszkij-párkányon indultak, Sahtersky és Zaporozhye irányban. Pontosan a stratégiai tartalékok felhasználásával kezdődött, és úgy folytatódik, ahogy beszélünk: most, amikor itt összegyűltünk és megbeszéljük, több harcterületen is csata folyik.

Mit mondhatnék? Az ellenség egyik szektorban sem volt sikeres. Nagy veszteségeket szenvedtek. Jó dolog nekünk. A személyi veszteségek számát nem adom meg. Hagyom, hogy a Honvédelmi Minisztérium megcsinálja, miután lefutotta a számokat, de a veszteségek szerkezete számukra is kedvezőtlen. Ezzel azt akarom mondani, hogy az összes személyi veszteség közül – és közelítenek a katasztrofálisnak mondható számokhoz – ezeknek a veszteségeknek a szerkezete számukra kedvezőtlen. Mert mint tudjuk, a veszteségek lehetnek egészségügyiek vagy helyrehozhatatlanok. Általában attól tartok, hogy egy kicsit elakadok, de a helyrehozhatatlan veszteségek 25 százalék körüliek, maximum 30 százalék, míg a veszteségük majdnem 50/50. Ez az első pontom.

Másodszor, ha a helyrehozhatatlan veszteségeket nézzük, egyértelműen a védekező oldalt éri kevesebb veszteség, de ez az 1:10 arány nekünk kedvez. A mi veszteségeink az ukrán erők veszteségének egytizede.

A páncélosoknál még súlyosabb a helyzet. Ebben az időszakban több mint 160 harckocsit és több mint 360 különböző típusú páncélozott járművet veszítettek. Csak ezt látjuk. Vannak olyan veszteségek is, amelyeket nem látunk. Ezeket nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel sújtják személyzet és felszerelések tömegeinél. Tehát a valóságban Ukrajna súlyosabb veszteségeket szenvedett el. Számításaim szerint ezek a veszteségek a külföldről szállított berendezések 25, esetleg 30 százalékát teszik ki. Számomra úgy tűnik, ezzel egyetértenének, ha objektíven számolnának. De amennyire nyílt nyugati forrásokból tudom, úgy tűnik, hogy ezt mondják.

Tehát az offenzíva elindult, és leírtam a legújabb eredményeket.

Ami a veszteségeinket illeti – hadd beszéljen a Honvédelmi Minisztérium a többi mutatóról és a személyi állományról – azt mondtam, hogy több mint 160 harckocsit veszítettünk, mi pedig 54 harckocsit, amelyek egy része helyreállítható és javítható.

Dmitrij Kulko : Köszönöm.

Jekatyerina Agranovics: Jó napot!

Agranovics Jekatyerina, blogger.

Lenne egy kérdésem a Kahovkai Vízerőművel kapcsolatban. Tragédia történt, és még mindig értékelnünk kell a környezeti és társadalmi következményeket. De itt a kérdésem: szerinted ki a hibás ezért? Megbüntetik? És egy harmadik kérdés: milyen segítségre számíthatnak az érintett területekről érkezők?

Vlagyimir Putyin : Egyértelmű, hogy ki a hibás – Ukrajna dolgozott ezen.

Tudja, nem fogok olyan dolgokat mondani, amelyekben nem vagyok száz százalékig biztos, de nagyjából a pusztítás előtt nem rögzítettünk semmilyen nagy robbanást. Mindenesetre ezt jelentették nekem. De sokszor célba vették a Kahovka HPP-t a HIMARS-szal. Ez az egész lényeg. Lehet, hogy lőszert helyeztek el – most nem tudom, vagy valami aprósággal aláásták a szerkezetet, és ez váltotta ki a törést.

De ami minket illet, ez most nem érdekel bennünket, mert ennek nehéz következményei vannak az általunk irányított és Oroszországhoz tartozó területekre nézve. Ez az első pont.

Most a második pont. Sajnos most mondok egy furcsa dolgot, de ennek ellenére ez sajnos tönkretette az ilyen irányú ellentámadásukat. Miért sajnos? Mert nekünk jobb lett volna, ha ők ott kezdik meg az offenzívájukat – nekünk, mert az rossz támadópozíció lett volna számukra. De ez nem az árvíz miatt történt.

A vészhelyzeti minisztérium nagyon aktívan dolgozik ott; a katonaság aktívan dolgozik, a helyi hatóságok pedig dolgoznak. Nemrég beszéltem a Herson régió megbízott vezetőjével [Vlagyimir] Saldoval, aki azt mondja: „Megmondom őszintén, meglepődtünk. Ilyen jól összehangolt munkát még nem láttunk.” Legyen ez igaz, bár biztosan vannak problémák.

Vannak emberek, akik nem hajlandók elmenni, evakuálni. Őszintén szólva ez itt is előfordul. Emlékszem egy árvízre a Lénán, amikor az emberek a háztetőjükön ültek és nem voltak hajlandók elmenni, mert féltek elhagyni a házat, féltek, hogy kifosztják stb. Így mennek a dolgok. Más jellegű megfontolások is lehetnek. Mindenesetre minden megtörtént, ami megtehető: a Sürgősségi Minisztérium nagyon aktívan dolgozik, és ismét csatlakoztak a helyi hatóságok, az Egészségügyi Minisztérium és a Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség is.

Most nagyon komolyan kell közelíteni a környezet- és egészségügyi biztonság kérdéséhez, mert a szarvasmarha temetők és temetők víz alatt vannak. Ez komoly probléma, de megoldható. A vegyvédelmi csapatokat be kell vetnünk: a miniszter már jelentkezett nálam, ő adta ki a parancsot. Együtt, erőink összefogásával úgy gondolom, hogy minden problémát meg tudunk majd oldani, így a vízellátással is.

Ma Marat Khusnullinnal beszéltem. Azt mondja, foglalkoznunk kell a víz rendelkezésre állásával, új kutakat kell építeni stb. De a munka már folyamatban van. Ahogy a vízszint csökken, és már fokozatosan csökken, a problémák megjelenésével minden megoldódik. Természetesen sok állat és vadon élő állat elpusztult, sajnos. Mindezt meg kell majd szerveznünk, meg kell tisztítanunk a területet.

Ami az embereket illeti, mindenki az orosz törvényeknek és szabványoknak megfelelően kap segítséget. Mindezek a feltételek ismertek, törvényeink előírják. Minden háztartásban ugyanúgy történik, mint az Orosz Föderáció bármely más állampolgára esetében. Már mondtam Alekszandr Kurenkov [sürgősségi miniszternek], hogy vállaljon aktív szerepet az ingó és ingatlan károk felmérésében. Tehát mindent megteszünk, amit lehet.

Jekatyerina Agranovics: Köszönöm.

Alexander Kots: Elnök úr, a nevem Alexander Kots, Komszomolskaya Pravda.

A kérdés kellemetlen lehet, de az emberek gyakran felteszik nekünk a kérdést.

Vlagyimir Putyin: Nincsenek itt kellemetlen kérdések.

Alexander Kots: Olvasóink és nézőink gyakran felteszik nekünk ugyanazt a kérdést – az ellenség tevékenységéről a hátunkban.

Alig telik el hét anélkül, hogy ne érkeznének hírek arról, hogy drónok megpróbálnak eltalálni vagy infrastrukturális létesítményeket ütnek el. Minden bizonnyal akut probléma van határterületünkkel, különösen a Belgorod régióval kapcsolatban.

A kérdésem szó szerint így hangzik: hogyan történik, hogy az ellenséges drónok elérik a Kreml-t? És miután elkezdtük felszabadítani Donbászt, miért vagyunk kénytelenek kitelepíteni lakosságunkat a határ menti területekről, ahová már most is behatolnak a lengyel zsoldosok, és a lengyel nyelvet hallják területünkön?

Vlagyimir Putyin: Valóban lengyel zsoldosok harcolnak ott – teljesen igazad van, egyetértek veled –, és nagyobb veszteségeket szenvednek el. Valójában megpróbálják elrejteni őket, de veszteségeik súlyosak. Kár, hogy ezt titkolják lakosságuk elől is. Zsoldosokat toboroznak – pont Lengyelországban, és egyébként más országokban is. Veszteségeket szenvednek el. Ez az első.

Másodszor, a drónokkal kapcsolatban. Valószínűleg Ön is tudja, és a kollégái is tudják, hogy egy időben volt olyan helyzetünk Khmeimimben, amikor drónok repültek be, és sajnos több gránátot is ledobtak, és ott veszítettünk el személyzetet. De gyorsan megtanultuk kezelni ezt, különféle módokon, eszközökkel. Néha nehéz, de megoldható feladat.

Látszólag itt is ez a helyzet: az illetékes hivatalainknak meg kell hozniuk a szükséges döntéseket, mert a hagyományos légvédelmi rendszer, mint bizonyára tudja, rakétákra, nagy repülőgépekre van kalibrálva. Általában azok a drónok, amelyekről beszélsz, és ezzel te is tisztában vagy, modern könnyű anyagokból készülnek, fából, és elég nehéz észlelni őket. De észlelik őket. Ennek ellenére szükséges a megfelelő munka elvégzése, időben történő észlelése stb. És ez természetesen megtörténik, és biztosan meg fog történni, ami Moszkvát és más nagyobb központokat illeti, semmi kétségem nincs efelől.

És igen, ezt a munkát megfelelően meg kell szerveznünk. És természetesen jobb lenne, ha ez időben és megfelelő szinten történt volna. Ennek ellenére ez a munka folyik, és még egyszer megismétlem, biztos vagyok benne, hogy ezeket a feladatokat megoldják.

Ami a határ menti területeket illeti, van egy probléma, és ez összefügg – és gondolom ezt Ön is megérti – elsősorban azzal a szándékkal, hogy erőinket és erőforrásainkat erre az oldalra tereljük, hogy az egységek egy részét kivonjuk azokról a területekről, amelyek a szigetországnak számítanak. legfontosabb és kritikus az ukrán fegyveres erők lehetséges offenzívája szempontjából. Nem kell ezt tennünk, de természetesen meg kell védenünk polgárainkat.

Mit lehet itt mondani? Természetesen meg kell erősíteni a határt, és ha valaki ott dolgozik, akkor biztosan látja, hogy ez a folyamat elég gyorsan halad, és ez a határerősítési feladat is megoldódik. De a lehetőség, hogy területünket Ukrajna területéről ágyúzzuk, továbbra is fennáll. És itt több megoldás is létezik.

Először is, a hatékonyság növelése és az akkumulátor elleni küzdelem; de ez nem jelenti azt, hogy nem fognak rakéták repülni a területünkön. És ha ez így folytatódik, akkor láthatóan meg kell fontolnunk a kérdést – és ezt nagyon óvatosan mondom –, hogy egyfajta ütközőzónát hozzunk létre Ukrajna területén olyan távolságra, ahonnan lehetetlen lenne elérni a területünket. . De ez egy külön kérdés, nem azt mondom, hogy holnap elkezdjük ezt a munkát. Meg kell nézni, hogyan alakul a helyzet.

De általában semmi ilyesmi nem történik sem a belgorodi régióban, sem máshol; most a határőrség és a fegyveres erők is ott dolgoznak. Ebben persze nincs semmi jó: valójában azt lehetett feltételezni, hogy az ellenség így fog viselkedni, és valószínűleg jobban felkészül. Egyetértek. De a probléma megoldódik, akár így, akár az általam említett módon.

Jevgenyij Poddubnij: Elnök úr, Jevgenyij Poddubnij vagyok, VGTRK (Összoroszországi Állami Televízió- és Rádióműsorszolgáltató). Sándor témájának folytatásaként.

Vlagyimir Putyin: Igen, Jevgenyij, kérem.

Jevgenyij Poddubnij: Az ellenség különleges szolgálatainak ügynökei nyíltan dolgoznak a területünkön, nyíltan abban az értelemben, hogy nem is tagadják, hogy az oroszországi közvélemény irányítóira vadásznak: Darja Dugina meggyilkolására, Vladlen Tatarsky meggyilkolására, az ellene elkövetett merényletre. Zakhar Prilepin. Ami azt illeti, egyértelmű, hogy az ukrán különleges szolgálatok terrorista, szabotázstevékenységet folytatnak Oroszországban.

Hogyan fog az orosz állam felvenni a harcot az ellenséges ügynökök és az ellenség Oroszország területén működő különleges szolgálatai ellen?

Vlagyimir Putyin: Az ön kérdése nagyon hasonlít ahhoz, amit Sándor feltett, mert ezek a tevékenységek lényegében egyenértékűek. Harcolnunk kell, harcolunk, harcolunk, és ennek a munkának néhány eredménye nyilvánosságra kerül, és a közvélemény ismeri: egy szomszédos állam ügynökeinek és különleges szolgálati tisztjeinek fogva tartása. A munka folyamatban van.

De arra szeretnék rámutatni, hogy mi, Ukrajna jelenlegi hatóságaival ellentétben, nem alkalmazhatunk terrorista módszereket: még mindig van államunk, országunk, miközben ott rezsim. Valójában terroron alapuló rezsimként működnek: nagyon kemény kémelhárítási rendszerük van, a hadiállapot. Szerintem ezt most nem kell tennünk. Már csak a rendvédelmi szervek és a speciális szolgálatok munkáját kell javítanunk és bővítenünk. És általában úgy tűnik számomra, hogy a feladatok ezzel kapcsolatban is megoldhatók.

Ön elemezte az Ön által említett tragédiákat, és látja, mi történt. Valaki bevitt valamit, az autót nem nézték meg, nem volt átvizsgálás.

Dashát, egy jó embert megölték, és ez óriási tragédia. Harcos volt, vagy valami hasonló, fegyverrel a kezében harcolt? Ő csak egy értelmiségi volt, aki kifejezte álláspontját, álláspontját. De sajnos senki nem gondolt a biztonságra, csak beraktak egy robbanószerkezetet a kocsi alja alá, és ennyi. Ez egyébként ismét megerősíti a jelenlegi kijevi rezsim terrorista jellegét. Ezen kell gondolkodnunk. Azokkal az emberekkel kapcsolatban, akik e terroristák célpontjai lehetnek, természetesen mind a bűnüldöző szerveknek, mind maguknak az embereknek el kell gondolkodniuk ezen, és gondoskodniuk kell a biztonságról.

De általában véve nincs értelme valamiféle különleges rezsimet vagy hadiállapotot bevezetni az egész országban; ma már nincs ilyen igény. Néhány kérdésen körültekintőbben kell dolgoznunk. Ebben egyetértek veled.

Maxim Dolgov: Elnök úr, Maxim Dolgov vagyok, Readovka.

Az ágyúzás során az emberek minden holmijukat elveszíthetik: házakat, ingatlanokat és így tovább. Nagyon fontos, hogy határmenti régióink, mint Kurszk, Brjanszk és Belgorod, gyorsan és gyorsan segítsék népünket. De a kérdés az, hogy a régióknak lesz-e elege ebből a támogatásból?

Vlagyimir Putyin: És folyamatosan számolunk: szinte állandó kapcsolatban vagyunk e régiók vezetőivel, és beszélek velük. Megfogalmazzák igényeiket, papírra vetik és visszaküldik nekünk.

Éppen ma reggel beszéltem Mishustin úrral; jó ideig megvitattunk számos kérdést, többek között ezt a kérdést, és Marat Khusnullinnel is. Küldünk a belgorodi régiónak – lehet, hogy kicsit eltévedek –, de alapvetően úgy gondolom, hogy 3,8 milliárd rubelt küldtek az emberek megsegítésére. És ezek közül az alapok egy részét, úgy gondolom, körülbelül 1,3 milliárdot, vagy 1,8 milliárdot már elküldtek a Belgorod régióba. Tehát ez tény.

Köszönjük, hogy felhívta erre a figyelmünket. Természetesen az embereknek szükségük van segítségre, mi pedig célzott segítséget nyújtunk: családonként, háztartásonként; ezt biztosan meg fogjuk tenni. Ez vonatkozik az új lakásokra, az elveszett épületek újjáépítésére is, erre természetesen van elég pénzünk. Jönni fog a finanszírozás; már az Állami Tartalékalapból jön. Félre lett téve.

Mihail Dolgov: Köszönöm.

Andrej Rudenko: Elnök úr, Andrej Rudenko, a Rossiya TV-csatorna.

Manapság a Donbass egészségügyi szektora nagy nyomás alatt van. A kórházak nemcsak civileket, hanem katonákat is fogadnak. De ugyanakkor óriási hiány van mind a személyzetből, mind az orvosi felszerelésből; nincs elég MRI vagy CT gép. Ezekre a diagnosztikai eljárásokra ma már csak négy hónappal előre lehet időpontot egyeztetni, vagyis ha valakinek ma van szüksége erre a vizsgálatra, akkor négy hónapot kell várnia. Megoldható ez ezeken a területeken?

Vlagyimir Putyin: Természetesen lehetséges és szükséges.

Hiszen ezek a CT- és MRI-készülékek nem a mi működésünk miatt hiányoznak, hanem azért, mert eleve nem voltak ott. Érted? Egyszerűen soha nem történt meg. A Donyecki Köztársaságban, ha jól emlékszem, amikor ezt az Egészségügyi Minisztériummal tárgyaltuk Tatyana Golikovával, összesen két MRI gép volt.

Andrei Rudenko: Két MRI gép, 1,5 Tesla.

Vlagyimir Putyin: Látod, emlékszem erre. És egy szkenner összeszerelés alatt áll. A Kherson régióban egyáltalán nincsenek szkennerek. Ha át kell szkennelniük egy beteget, akkor a Krímbe kell menniük. Nos, a Krímben sem voltak sokáig. Most már minden jobb, több felszerelés jelenik meg ott. Még mindig túl kevés és nem elég, de mégis.

Elfogadtunk egy programot, azt hiszem, 2030-ig, amelyhez jelentős forrásokat különítettünk el. Ez a nyilvántartásban van; nem vágunk semmit. Egyes orosz régiók, amelyek pártfogásuk alá vették az új területeket, sokféleképpen segítenek. És ez a segítség tetemes, szerintem a régiók több mint 17 milliárdot adományoznak. Vannak más források is szövetségi forrásokból. Tehát mindent megteszünk, amit csak tudunk.

Ez magában foglalja az óvodai létesítmények helyreállítását célzó programot. Szerintem 1300 épületet kell helyreállítani. Mintegy 1400 iskolát kell helyreállítani vagy felépíteni. Orvosi létesítmények is. Mindaz, ami az adott régiók fejlesztési programjaiban szerepel. Minden bizonnyal felhozzuk őket az oroszországi átlagos szintre. Ez magában foglalja a béreket is; egyes munkakörökben már magasabb fizetést vezettünk be, és ez a jövőben is folytatódik.

Természetesen tudom, hogy határozottan igaza van, amikor rámutat erre. Az egyik legsürgetőbb probléma az [orvosi] intézmények kapacitáshiánya. Ezt súlyosbítja, hogy beengedik azokat, akik a harci cselekmények során megsérültek – civileket és szolgálatot teljesítőket egyaránt. Egy bizonyos ponton bizonyos egészségügyi intézmények teljesen túlzsúfoltak.

Hadd ismételjem meg: 2030-ig fokozzuk erőfeszítéseinket ezen a programon belül, beleértve az egészségügyet is. Ez ismét magában foglalja a béreket. Ezen a területen szükségünk lesz – nem, mindenképpen megtesszük – az orosz átlagra és az ország színvonalára emelni őket. Például egyes munkavállalóknak, beleértve az egészségügyben dolgozókat is, az átlagbért kell fizetniük, mint Oroszország többi részének. Lépésről lépésre haladunk e felé.

Andrej Rudenko : Elnök úr, a kórházak az ukrán fegyveres erők célpontjaivá váltak, a csapások nem szűnnek meg. Az orvosok folyamatosan kockáztatják az életüket. Jó lenne megadni nekik az SMO résztvevői státuszt, valamint más kategóriákat, akik ezen, mármint a győzelemért dolgoznak.

Vlagyimir Putyin : Ezt alaposan meg kell vizsgálnunk. Akik 2014 óta harcolnak… Kiegyensúlyozott társadalmi igazságosságra van szükségünk; az egy dolog, ha valaki a fronton van, és más kérdés, ha vállalja ezeket a kockázatokat, de nincs a fronton.

Abban viszont minden bizonnyal igaza van, hogy a fizetésnél ezt a kockázati szempontot figyelembe kell venni. Ezen mindenképpen gondolkodni fogunk.

Andrei Rudenko : Köszönöm szépen.

Vlagyimir Putyin : Köszönöm a kérdést – ez egy nagyon kényes téma. Megértem.

Jekatyerina Agranovics : Lenne még egy kérdésem.

Vlagyimir Putyin : Kérem, folytassa.

Jekatyerina Agranovics : A Nyugat folyamatosan azzal vádol minket, hogy Ukrajnában mindent elpusztítottunk és elloptunk, az emlékművektől a gyerekekig.

Vlagyimir Putyin : Műemlékek? Milyen emlékművek? Ők azok, akik lerombolják az emlékműveket. Parkot építhetnénk az Ukrajnában elpusztult emlékművekből.

Sokan iratkoznak fel a blogodra?

Jekatyerina Agranovics: Viszonylagosan igen, de kevesebb, mint Rudenko blogjában.

Vlagyimir Putyin : Rendben, ez nem igazán számít. Javasoljuk az összes emlékmű Oroszországba küldését. Odesszában lebontották Nagy Katalin, a városalapító emlékművét. Szívesen vennénk.

Jekatyerina Agranovics: A kérdésem egy kicsit másra vonatkozik. A lényeg az, hogy ők maguk is részt vesznek emberrablásban és megsemmisítésben szerte a világon. Az exportorientált nyugati kép azonban arról, hogy milyen ott az élet és hogyan működnek ott a dolgok, idealizált. Oroszországban és Ukrajnában az emberek bedőlnek ennek a propagandának. Ez a kérdés különösen éles az új területeken, mert ott nyolc éve, 2014 óta folyamatosan ukrán zászlókkal vették körül az embereket, és a dolgok jól néztek ki, és folyamatosan befolyást gyakoroltak rájuk. Tehát amikor felszabadítjuk ezeket a területeket, sokan nem értenek egyet, és mindenkinek lehetősége van kifejezni egyet nem értését. Ha fellép az internetre, látni fogja, hogy szabadon töltenek fel videókat például

Itt a kérdésem. Hogyan tervezzük befolyásolni a gyerekek, tinédzserek és felnőttek elméjét? Nyilvánvaló, hogy Oroszország egy szabad ország, ahol mindannyian szabadon kinyilváníthatjuk véleményünket. De harci körülmények között ez mindenekelőtt biztonsági kérdéssé válik.

Vlagyimir Putyin : Igazad van. Természetesen a folyamatos ellenségeskedések mellett bizonyos dolgokat korlátoznunk kell. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy amit az imént mondott, az természetesen nagyrészt az ellenkező oldal, a szembenálló oldal műve. Az információs tér csatatér, döntő jelentőségű harctér.

Tehát ha valaki feltölt vagy ír valamit és megad egy címet, az egy dolog. Ha azonban nincs megszólítás, és nem világos, hogy ki ír vagy beszél, az egy teljesen más történet. Te és én jól tudjuk, hogy jól ismert technikai eszközökkel közzétehetsz dolgokat az interneten, és azt a látszatot keltheted, mintha emberek milliói látták volna ezeket a videókat és kommentáltak volna, holott valójában egyetlen ember van mögötte, aki egyszerűen csak használja modern technológia a végtelenségig reprodukálható. De persze biztosan vannak emberek, akiknek van egy bizonyos lelkiállapota, és ki tudják fejezni a véleményüket.

Mit tehetünk ennek ellen? Azt hiszem, ez a közönség tudni fogja, mire gondolok. Ez ellen nem annyira korlátozásokkal, adminisztratív vagy rendészeti kényszerekkel lehet és kell is fellépni, hanem részünkről az információs környezetben végzett hatékony munkával. És nagyon számítok a segítségére.

Alexander Sladkov : Elnök úr, Alexander Sladkov, VGTRK tévétársaság.

Négy kérdésem van hozzád. Az első a forgásról szól.

Vlagyimir Putyin : Ki a moderátor?

Alexander Sladkov : Elnök úr, én vagyok a moderátor.

Vlagyimir Putyin : Ön túl közel van – az érintkezési vonalon.

Alexander Sladkov : Közel vagyok a döntéshozó központhoz.

Vlagyimir Putyin : Nem, Ön közel van az érintkezési vonalhoz, és úgy tűnik, ami Ukrajna területéről érkezett, bekerült a rendszerébe.

Alekszandr Szladkov : Berúgtunk tőle.

Vlagyimir Putyin : Ó, igen. A szabadság hiányának szelleme. És visszaél moderátori pozíciójával.

Alekszandr Szladkov : Bevallom, az vagyok.

Vlagyimir Putyin : Hajrá.

Alekszandr Szladkov : Először is a forgatás fájdalmas kérdése.

Mozgósított csapatainkat a frontra küldtük. Kioktattuk és odaküldtük őket. Most méltósággal harcolnak, és minden tőlük telhetőt odaadnak ehhez a harchoz. Feleségük, anyjuk és családjuk azon töprengenek, meddig lesznek távol. Győzelemig? Mikor a győzelem? Nehéz út áll előttünk. Nem gondolja, hogy eljön az idő, amikor forgatni és cserélni kell őket? És mellesleg sokan biztosak abban, hogy ezek az emberek többnyire visszatérnek az SMO zónába, mert elkötelezettek amellett, hogy a végsőkig harcoljanak. De amikor nincs határ, nagyon nehéz fenntartani a pszichológiai stabilitást. Most a családokról beszélek.

A második kérdésem a szerződéses katonákra vonatkozik, akiket most toborozunk. Jevgenyij Burdinszkij tábornok kiváló munkát végez. Igazi szakember, a vezérkari főnök helyettese. De a 21. században élünk . Nem jött el az idő, hogy megváltoztassuk a rendszert, vagy integrálttá tegyük? Várjuk a lakosság válaszát az ajánlatra. Meghívjuk őket, de nem itt az ideje, hogy elmenjünk azokhoz, akik segíthetnek nekünk, és katonai szakterületeken alapuló tervet készíteni, ahol ismerjük a géppuskások, gránátvető-kezelők, sofőrök, jeladók vagy hírszerző tisztek számát, hogy ne fogadjunk be tömegesen embereket szerződés alapján, hanem csak azokat vegyük, akikre szükségünk van.

A harmadik kérdésem a hadkötelesekre vonatkozik. Azokkal az eseményekkel kapcsolatban, amikor a sorkatonák méltóságteljesen a fegyveres erők tagjaként léptek fel a Belgorod régióban, és verték vissza az ellenséges támadásokat, családjaik kíváncsiak, mi a státuszuk. Tisztában vagyok vele, hogy egy bizonyos szövetségi törvény elfogadását tervezik, de a hadkötelesek továbbra is részt vesznek az ellenségeskedésben?

A negyedik kérdés pedig a mozgósításra vonatkozik. Lesz még egy mozgósítási kör?

Ezzel lezárom a kérdéseimet.

Vlagyimir Putyin : Ezek valóban nagyon komoly kérdések, ezért természetesen beszélnünk kell róluk. Először is a mozgósított katonák, a rotáció, mikor kell lecserélni, mikor lesz vége.

Tudod, csak a törvényhez fordulok: a törvény nem határozza meg az időtartamot. A személyi állomány rendelkezésre állásából, a fronton kialakult helyzetből, magának a különleges katonai műveletnek az előrehaladásából kell kiindulnunk.

Tudja, hogy valójában, és az én javaslatomra is, a rendszeres szabadságról döntöttünk.

Alexander Sladkov : Igen, évente kétszer. Ön ezt a szövetségi közgyűléshez intézett beszédében jelentette be.

Vlagyimir Putyin : A szolgálat tagjai kivették a szabadságot. Szórakoztató módon néhányan kételkedtek abban, hogy visszatérnek-e: gyakorlatilag mindenki visszatér, nagyon kevés kivétellel, betegség vagy váratlan családi körülmény miatt. De összességében több mint 90 százalék, 99 százalék visszamegy.

Alekszandr Szladkov : Igen, ez igaz.

Vlagyimir Putyin : Ez a kérdésre adott válasz első része.

A második – és ezzel kezdtem: persze fokozatosan haza kell hozni az embereket, és a Honvédelmi Minisztérium minden bizonnyal tárgyal erről a kérdésről. Ez attól függ, hogy az Ön által feltett negyedik kérdést hogyan döntik el, szükség van-e újabb mozgósítási hullámokra stb. ráérek.

Szerződéses katonák. Nemrég beszéltem Burdinsky úrral, a munka általában halad, valóban nagyon jól halad. Ő felel a szerződéses katonák toborzásáért. Az egyik védelmi miniszterhelyettes a kiképzésért felel.

Alekszandr Szladkov : Jevkurov.

Vlagyimir Putyin : Igen. Ő a felelős az edzésért, ami kész. Nem tudom, jártál-e ott. Ha nem, akkor mehet.

Alekszandr Szladkov : Természetesen van.

Vlagyimir Putyin : Ott most egyre jobb a helyzet. Valószínűleg még akadnak gondok, de jönnek hozzájuk a felszerelések, működnek. A tökéletességnek nincs határa. Természetesen mindig vannak problémák, bármerre is nézünk, de összességében a helyzet jobbra változik. Szükséges a technológiák cseréje? Talán ezt meg kell fontolni. Mi értelme van? A lényeg az, hogy – igaza van, teljesen igaza van – biztosan célzott toborzást végeztünk.

Most a hadkötelesekkel kapcsolatban. A korábbiakhoz hasonlóan most sem küldjük őket a különleges katonai műveleti övezetbe, amely Novorossziján és Donbasson áthalad. Ugyanez igaz most is. Bár természetesen ezek a területek az Orosz Föderációhoz tartoznak, ott folyik a különleges katonai művelet, és amint a védelmi minisztérium jelentése szerint nincs szükség odaküldésre. Ennek ellenére hagyományosan Belgorod és Kurszk régiókban telepítik őket. Ott gondoskodnak a biztonságról, jelen vannak ezeken a helyszíneken, és fenyegetés esetén teljesíteniük kell a haza iránti szent kötelességüket és meg kell védeniük a Hazát.

Meg kell mondanom, hogy beszéltem egy zászlóaljparancsnokkal, aki Belgorod környékén harcolt. Megkérdeztem tőle, hogy hány katonáját mozgósították és hányan vannak besorozva. Azt mondta, mindannyian sorkatonák, és egyáltalán nincsenek mozgósított katonái. Ő zászlóaljparancsnok. Megkérdeztem, hogyan viselkedtek. Azt mondta, zseniálisak – senki sem riadt vissza, még egy sem. Ennek ellenére volt egy rövid pillanat, amikor Lapin altábornagy szolgálati fegyverével harcolt katonáival együtt.

Alexander Sladkov: Riadtan néztük ezt a jelenetet.

Vlagyimir Putyin : Igen, igen, de ezek a srácok mindent megtettek, amit csak tudtak.

Szóval azt hiszem, válaszoltam a kérdésedre. Természetesen ott is maradnak, mint az Orosz Föderáció más területein. A Honvédelmi Minisztérium nem tervezi őket az ellenségeskedés övezetébe küldeni, és erre most nincs is szükség.

Jelzésképpen ez a zászlóaljparancsnok – nagyon szívesen beszélgettem vele, azt hiszem, Nyikityinnek hívják – olyan magabiztosan és melegen beszélt katonáiról. Nagyon jól beszélt róluk. Azt mondta: „Senki sem rezzent meg. Nagyon koncentráltak és jó munkát végeztek.”

Most a további mozgósítás szükségességéről. Nem követem ezt szorosan, de néhány közéleti személyiségünk azt állítja, hogy sürgős szükség van egy millió vagy akár 2 millió mozgósítására. Ez attól függ, hogy mit akarunk. De a Nagy Honvédő Háború végén hányan…

Alekszandr Szladkov : Tíz.

Vlagyimir Putyin: Nem, talán tízmillióan voltak a háború alatt, de azt hiszem, a háború végén 5 millióan voltak a fegyveres erőinkben. Lehet, hogy tévedek – már nem emlékszem, hányan pontosan.

Néhány dologra pontosan emlékszem – elnézést a félreértésért –, de az RSFSR a Nagy Honvédő Háború alatti összes veszteség mintegy 70 százalékát, vagyis 69 százalékát tette ki – ez elég közel van, de kitérek. A szám nem számít, de sokan voltak. A céltól függ.

Nézd, csapataink Kijeven kívül voltak. Először egyezségre jutottunk, ami jó megállapodásnak bizonyult a jelenlegi helyzet békés megoldásáról. Hiába dobálták, mégis ezt az időt arra használtuk, hogy elérjük, ahol most tartunk, ami gyakorlatilag az egész Novorosszija és a Donyecki Népköztársaság jelentős része, hozzáféréssel az Azovi-tengerhez és Mariupolhoz. És néhány kivétellel szinte az egész Luganszki Népköztársaság.

Vissza kell mennünk oda vagy sem? Miért teszem fel ezt a költői kérdést? Nyilvánvaló, hogy önnek nincs rá válasza, erre csak én tudok válaszolni. De a céljainktól függően a mozgósítás mellett kell döntenünk, de erre ma már nincs szükség. Ez az első pontom.

Másodszor, amit a végén elmondok a kérdésére adott válaszom részeként, nem biztos, hogy korábban említettem. Január óta, amikor megkezdtük a szerződéskötést a szerződéses katonákkal, több mint 150 ezret vettünk fel belőlük, és az önkéntesekkel együtt ez a szám 156 ezret tesz ki. A mozgósítás 300 000 újoncot adott nekünk, mint tudjuk. Most az emberek önként, saját akaratukból jönnek. Valójában a munka februárban kezdődött 156 000 emberrel, és a mai napig tart, csak az elmúlt héten 9500 szerződést írtak alá.

Alekszandr Szladkov : Fél hadtest.

Vlagyimir Putyin : 9500 ember. Erre tekintettel a Honvédelmi Minisztérium szerint nincs szükség mozgósításra.

A történések még engem is megleptek: végül is 156 000 ember jelentkezett. Tudod, ahogy mondani szoktuk, az oroszok lassan nyeregnek, de gyorsan lovagolnak. Az emberek önként jelentkeznek a Haza védelmére.

Alexander Sladkov : Köszönöm.

Anatolij Borodkin : Elnök úr, Anatolij Borodkin, Zvezda TV-csatorna.

Korábban azt mondta, hogy a nyugati országok a legfejlettebb fegyverrendszerekkel árasztják el a kijevi rezsimet.

Vlagyimir Putyin : Azok.

Anatolij Borodkin : Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem: mit fogunk tenni védelmi iparunk bővítése érdekében annak érdekében, hogy megelőzzük a mennyiségi lemaradást, és mindenekelőtt az ellenséget érdemben utolérjük és biztosítsuk a védelmi iparunkat. Fegyveres erők elegendő számú modern fegyverrendszerrel. Tisztában vagyunk vele, hogy létrejött a Koordinációs Tanács. Egyébként mi a véleményed a teljesítményéről?

Őszintén szólva, egyelőre úgy tűnik, hogy problémáink vannak. Az ellátási lánc, amely a védelmi megrendeléstől, a gyártási alkalmazástól és a tömegipari termeléstől a termékek frontvonalig történő szállításáig tart, megereszkedett. Mit kell tenni, hogy a lehető leggyorsabban működjön?

Vlagyimir Putyin : Tudja, ez alapvető kérdés, abszolút alapvető. Amikor azt mondjuk – mondtam, és ön is megismételte –, hogy a Nyugat fegyverekkel árasztja el Ukrajnát, ez tény, ezt senki sem titkolja; ellenkezőleg, büszkék rá. Egyébként van itt néhány probléma, mert bizonyos mértékig megsértik a nemzetközi jog bizonyos szempontjait azzal, hogy fegyvereket szállítanak egy konfliktusos területre. Igen, igen, igen, erre inkább nem figyelnek, de megteszik. Sebaj, úgyis ezt fogják tenni, és egyáltalán nincs értelme szemrehányást tenni nekik, mert megvannak a saját geopolitikai céljaik Oroszországgal kapcsolatban, amelyeket soha, soha nem fognak elérni. Végül is rá kell jönniük erre. De szerintem ennek tudata apránként meg fog jönni bennük.

Fegyverekkel és MIC fejlesztéssel kapcsolatban. Tudja, nem lett volna lehetőségünk, ha nem mutattuk volna be és nem kezdtük volna el a MIC-frissítési programot körülbelül nyolc évvel ezelőtt – emlékezhet, mikor történt. Emlékszel, igen, az itt lévők közül sokan biztosan tudomásul vették. Valószínűleg nyolc évvel ezelőtt történt, talán még korábban; programot indítottunk a hadiipari komplexum korszerűsítésére. Akkoriban nagyon nagy összegeket különítettünk el, és darabonként elkezdtük korszerűsíteni vállalkozásainkat, újakat építeni, modern berendezéseket telepíteni és így tovább. Ezáltal igen jelentős elmaradás keletkezett.

Természetesen a különleges hadművelet során világossá vált, hogy sok mindenből nem vagyunk eleget. Ide tartoznak a nagy pontosságú lőszerek, a kommunikációs rendszerek…

Anatolij Borodkin : UAV-ok.

Vlagyimir Putyin : Igen, és légi járművek, drónok és így tovább. Vannak ilyenek, de sajnos a számuk nem elegendő. Még most is, amikor a fronton lévő férfiakkal beszélek, azt mondják, hogy szükségük van ZALA drónokra, ellenakkumulátorokra és még többre, kisebbre és hatékonyabbra. Bár nagy drónjaink meglehetősen hatékonyak, nincs belőlük elég, és nehezebb őket működtetni.

Most mondtam, hogy azokon a területeken, ahol az ukrán hadsereg támadni próbál, már több tankot megsemmisítettek, gondolom kamikaze drónokkal. Nagyon hatékonyan használják őket, valószínűleg hatékonyabban, mint az ellenség drónjait, de nekünk nincs belőlük elég. Nincs elég Orlan drónunk, a minőségüket javítani kell, bár a funkciójukat ellátják. Vagyis sok mindenre szükségünk van. Szükségünk van modern páncéltörő fegyverekre, valamint modern harckocsikra.

A Т-90 Breakthrough 100 százalékban a legjobb tank a világon. Ma már elmondható, hogy a T-90 Breakthrough a világ legjobb tankja – amint elfoglalja a helyét, senki más nem tehet. Hosszabb és pontosabban üt, és jobban védett. Az egyik parancsnok azt mondta – sajnos a harckocsi embere meghalt –, de a T-90 Breakthrough-t felrobbantotta egy taposóakna. Úgy látszik, feldobták, és ez az ember megsebesült benne – nem egy kagylótól; egyszerűen odadobták odabent, és ennyi. A tank működőképes maradt. Vagyis mindenből van elég… Nem, éppen ellenkezőleg, nem mindenből elég, de az alapmunkák nagy része megtörtént. Most a felépítés a feladat.

Említettem az alapozást, és beszélnem kellene arról, ami most történik. Az év során 2,7-szeresére növeltük fő fegyvereink gyártását. Ami a legkeresettebb fegyverek gyártását illeti, ezt tízszeresére növeltük. Tízszer! Egyes ipari cégek két műszakban, mások három műszakban dolgoznak. Gyakorlatilag éjjel-nappal dolgoznak, és nagyon jó munkát végeznek.

Ahogy ilyenkor mondjuk, szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem az éjjel-nappal dolgozó munkásainkat és mérnökeinket. Sokan közülük a frontra mennek, hogy az ellenségeskedések zónájába állítsák be a felszerelést, és nagyon jó munkát végeznek.

Tehát amikor az egyik fő célunkról – a demilitarizálásról – beszélünk, ez pontosan így valósul meg. Egyre kevesebb saját felszerelésük van – szinte semmi sem maradt belőle. Van néhány régi szovjet üzemük, ahol hardvert próbálnak megjavítani, de a szám folyamatosan csökken, mert amikor információt kapunk arról, hogy mi történik és hol, akkor megpróbáljuk kezelni. Mindeközben a termelésünk növekszik, a minőség pedig javul. A specifikációk – a hatótávolság és a pontosság – javulnak. Ha nem lett volna ez a különleges katonai műveletünk, valószínűleg nem értettük volna, hogyan fejleszthetjük védelmi iparunkat, hogy hadseregünket a világ legjobbjává tegyük. De ezt megtesszük.

Anatolij Borodkin : Köszönöm.

Irina Kuksenkova : Jó napot, elnök úr!

Irina Kuksenkova, Channel One.

Lenne egy kérdésem egy engem foglalkoztató témával kapcsolatban – a rehabilitációval –, mert ezzel foglalkozom. Ez nem kevésbé fontos, mint a harc vagy a csapatok ellátása. Őszintén szólva, ezt biztosan tudom.

Köszönjük szépen a Hazavédők Alap létrehozását. Ma már elképzelni is nehéz, hogyan lehetne enélkül megoldani ezt a rengeteg problémát. Azok a férfiak, akik feladták egészségüket hazánk érdekeiért, ne érezzenek sértést vagy igazságtalanságot.

A probléma az, hogy régióink nemcsak költségvetésükben, de még szervezőképességükben is különböznek egymástól, miközben a segítségnyújtásnak minden régióban egyformán hatékonynak kell lennie. De ezek eltérőek, így ez a segítség is változó. Mit gondolsz erről?

Vlagyimir Putyin : Ez egy érzékeny kérdés, megértem. És ez jó. Valaki azt mondta, hogy lesznek különböző kérdések, beleértve a nagyon kényeseket is, és amit erről mondott, az helyes. De ezek mind fontos kérdések. Ez is nagyon fontos, megértem.

A Hazavédők alapítvány megalapításának gondolata azután támadt, hogy találkoztam a harcoló legények édesanyjával és feleségeivel, akik közül sajnálatos módon már az életét adták a hazáért. Néhány hónappal ezelőtt találkoztam velük Novo-Ogaryovo-ban. Néhány nő, egy sebesült katona anyja, azt mondta: Nehéz ez nekem, őszinte, mert mély seb, és nehéz nekem. Aztán azt mondták: Kell valamiféle állami támogatási rendszer. Így született meg ez az ötlet – alapítvány létrehozása a védők, az SMO résztvevőinek támogatására. Remélem, az alapítvány elindul, és egyre aktívabban dolgozik. Nagyon jó, hogy olyan embereket foglalkoztat, akik így vagy úgy kapcsolatban állnak a különleges katonai művelettel – akár családtagok, akár korábbi résztvevők, ilyenek is vannak.

Ezzel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy először is mindenki számára azonosak az állami garanciák. És mindenki ugyanannyit keres – eleinte 196 ezret, később pedig minden, a pénzbeli juttatással kapcsolatos dolgot. A társadalmi garanciák különböző állami forrásokból származó kifizetésekkel szintén mindenki számára azonosak.

De van egy lényeg – ami a régiók által fizetett kifizetéseket illeti, akkor ezek a régiók által fizetett önkéntes szociális kifizetések, senki sem kényszeríti őket erre, hanem extra. Itt ez a körülmény hat, amit Ön is említett: a régiók különböző megközelítéseket alkalmaznak – próbálkoznak, van, amelyik külön kifizetéseket intéz, van, aki segíti a családokat. Például ingyenes gyermekétkeztetés, elsőbbségi felvétel a főiskolákra, ami Oroszországban általános szabály; sokat tesznek a családokért az óvodai intézményekben.

Igen, van itt egy probléma, mivel minden régiónak megvan a maga megközelítése. Elég nehéz egységessé tenni, mert ez a régiók kiváltsága. Mégis meg kell fontolnunk ezt, megértem.

Irina Kuksenkova : A kérdés nem a finanszírozás, nem a vagyon, hanem az, hogy egyesek szervezetten közelítenek ehhez, és beleteszik a szívüket. Példaként kezeljük a rehabilitációt, bevezetjük az amputáltakat a paralimpiai sportba Tula régióban. Biztosan tudom, hogy ott jól meg van szervezve, úgy látom. Alig néhány napja fejeztünk be egy rotációt, és minden a fókuszba került. Eközben úgy látom, hogy néhány más régióban is vannak problémák. Hogyan építhetjük fel ezt a szervezetet úgy, hogy az emberek komolyan, érzéssel vegyék?

Vlagyimir Putyin : Tudod, mire gondoltam? Arra gondoltam, hogy át kell vennünk a legjobb gyakorlatokat, és ajánlanunk kell őket más régióknak. Nem kényszeríthetjük őket, és nincs is rá szükség. Csak szilárd meggyőződésem, hogy a régiók vezetői, a kormányzók nem azért csinálnak mást, mint a szomszédaik, nem azért, mert elleneznek, hanem azért, mert egyszerűen nem tudnak róla, nincs információjuk. És terjeszteni kell.

Adja meg nekünk ezt az információt – komolyan mondom – és megpróbáljuk, nem, az Elnöki Végrehajtó Hivatalon és a meghatalmazott küldötteken keresztül fogjuk megtenni, ezt bevezetjük országszerte.

Irina Kuksenkova : Köszönöm.

Vlagyimir Putyin : Köszönöm szépen. Ez nagyon fontos.

Szemjon Pegov : Elnök úr, Szemjon Pegov, WarGonzo projekt.

Bár nem vagyok moderátor, de vörös hajú és merész vagyok, két kérdést teszek fel.

Vlagyimir Putyin : De nem minden vörös hajú merész. ( Nevetés ).

Szemjon Pegov : Nos, ez nem rólam szól.

Elnök úr, első kérdés. Mint tudjuk, a személyzet mindig mindenben kulcsfontosságú, különösen a hadseregben, különösen a háború alatt.

Vlagyimir Putyin: Sztálin mondta, nem?

Szemjon Pegov : Szerintem igen.

Sajnos a meglévő bürokratikus rendszer úgy van beépítve, hogy aki jól teljesít a parkettázott szolgálatban és időben fel tudja játszani a felettesét, az emelkedik felfelé a karrierlétrán. De most új Rokossovsky-k kovácsolódnak az élen, új tehetséges srácok. Egyébként nagy üdvözlet neked a Donbass parancsnokaitól, Szomáliból, az OBTF-től [külön zászlóalj taktikai alakulat] Kaskadtól, Spártától, de ez nem csak róluk szól.

Nagyon sok tehetséges ember van most, jó merész srácok, de a rendszer megakadályozza, hogy feljussanak a csúcsra. Hogyan oldhatjuk meg ezt a kérdést, hogy új gyöngyszemeket kapjunk katonai ügyeinkben és a háború művészetében? És van néhány, hidd el.

A második, szintén kényes kérdés a sebesültek kifizetésére vonatkozik, valamint sajnos a katonák halála utáni kifizetésekre. Egyes kérdéseket a Turchak munkacsoportja személyenként old meg, de van például a megsemmisült berendezések kifizetésének kérdése. Én személy szerint nem ismerek senkit – a srácok nem engedik, hogy hazudjak –, egyetlen katonát sem ismerek, aki fizetést kapott volna egy megsemmisült tankért vagy egy lerombolt erődítményért. Bár mindezt bejelentették, mindenki tudja, és a srácok még viccelődnek is egymással: miért is ígérték, de nem történt meg. És még egyszer: a srácok nem hagyják, hogy hazudjak – ez tényleg igaz.

Köszönöm.

Vlagyimir Putyin : Ez inkább cselekvésre való felhívás, mint kérdés.

Ami a személyzetet illeti, ez a történet első része. Ez egy nagyon fontos kérdés. A különleges hadművelet előtt természetesen, mint minden kormányhivatalban, itt is sok szőnyeglovag volt. Tudja, a járvány előtt csak egy helyzet volt az egészségügyben, de a járvány kezdetekor voltak olyanok, akiket a katonasághoz lehetett hasonlítani, pedig civilek voltak. Tudjuk, amikor az emberek félelem nélkül beléptek ezekbe a veszélyes zónákba, nem tudva, hogyan végződik ez számukra. Ugyanez a katonai környezetben is: megindult a különleges katonai művelet, és hamar rájöttek, hogy a szőnyeglovagok, és békeidőben mindenhol a világ bármely hadseregében van belőlük bőven elég, finoman szólva is hatástalanok. .

Másrészt, és önnek teljesen igaza van, Pegov úr, elkezdtek megjelenni olyan emberek, akik úgy tűnt, az árnyékban vannak – nem voltak láthatóak és nem is hallották őket, de kiderült, hogy nagyon hatékonyak és nagy keresletük van. Sajnos az ilyen emberek mennek először, mert nem kímélik magukat – ez a baj.

Mindazonáltal minden bizonnyal… Remélem, hogy ez megtörténik, és továbbra is így lesz. Meg kell néznünk. Elmondom, miért: mert ebben a kérdésben egy véleményen vagyunk. Teljes mértékben osztom ezt az álláspontot, teljesen és teljes mértékben. Az ilyen embereket meg kell keresni – meg kell keresni, és segíteni kell őket a csúcsra jutásban, őket képezni, előléptetni és jobban bízni bennük.

A legújabb példa a legjobb. Mint tudják, tegnap meglátogattam egy kórházat, és parancsokat adtam az embereknek, köztük egy tisztnek, aki elég jól vezényelt a csatatéren az ellenségeskedés során. Oroszország hőse csillaggal tüntettem ki. Nagyon őszinte beszélgetést folytattunk, amikor telefonon beszéltem vele. A csatatérről behozták a fiatal fickót a kórházba, és még nem volt idejük megműteni. Egyszerűen elaltatták a lábát, mert két sebet kapott, köztük a sípcsontján. Elég határozottan beszélt velem, és megkérdeztem, hogyan zajlott a csata.

Tegnap felidéztem ezt, úgy gondolom, hogy ez fontos, és ezt még egyszer megemlítem. Megkérdeztem tőle: „Yury, azt mondták nekem, hogy megölték.” Azt válaszolta: „Főparancsnok elvtárs, nem haltam meg, élek.” Azt mondtam: „Most már látom, hogy élsz. Azt mondták nekem, hogy katonák vittek el téged a csatatérről. Azt válaszolta: „Nem, én vittem őket.” Azt kérdeztem: „Hogy sikerült ezt megtennie a sebével?” Azt mondta: „Igen, két sebet szereztem a lábamon.” Tegnap elmesélte, hogy az első egy golyós seb volt, és egy lövedékszilánk találta el később, amikor az egységük átcsoportosult. Egyébként azt mondtam: „Mióta szolgálsz?” Azt mondta: Nyolc éve. Azt mondtam: Hány éves vagy? „24 éves vagyok.” Azt mondtam: Várj egy kicsit, mikor lépett be a hadseregbe? Azt mondta: 18 évesen jelentkeztem. Mondtam: – Akkor hat év. Azt mondta: „Elnézést, rosszul fogalmaztam, mert ideges vagyok.” (Nevetés ) Azt mondtam: „Látom, ön egy kishadnagy.” „Igen, az vagyok.” – Ön századparancsnok? „Igen.” Tudod, tegnap eszembe jutott, és megkértem, mondja el, hogyan zajlott a csata. „Először is tüzérségi lövedék volt, és senki sem rezzent meg. Valamennyi katona megőrizte pozícióját, és egy idő után a tankok is beköltöztek. Azt kérdeztem: „Hogy viselkedtek a katonái?” „Mindenki a helyén maradt, mindannyian harcba szálltak az ellenséggel, páncélozott járművek és gyalogsági egységek támogattak minket.”

Tehát miben különbözik ez a Nagy Honvédő Háborútól? Ez nem. A helyzet pontosan ugyanaz. Az emberek meghalnak és megsebesülnek, küzdenek és harcolnak; minden ugyanaz.

Megkérdeztem tőle: „Tehát ön ifjabb hadnagy, és egy századot irányít. Ha jól értem, ön nem is olyan régen őrmester volt. – Igen – mondta. Egyébként az őrmesterek most már egész jól harcolnak. A fiatalabb parancsnokok kategóriája javult az elmúlt több mint 12 hónapban, és eléggé küzdenek. Azt kérdeztem: „Ön ma főhadnagy?” „Igen.” Azt mondtam neki: „Főhadnaggyá léptetem elő”. Tegnap mondtam neki, hogy be kéne iratkozni egy akadémiára, persze, mindenhol meg kell keresni ezeket a fiatalembereket.

Okosak, műveltek, kiegyensúlyozottak és bátrak, a hazát a szó legközvetlenebb és legnemesebb értelmében akarják szolgálni. A srácai teljesen egyformák. Tudod, megkérdeztem tőle: „Volt áldozatokat?” Azt mondta: „Sajnos igen.” – Hányat veszítettél? – Tíz meghalt és tíz megsebesült. Tegnap ott álltak mellette a srácok az egységéből.

Természetesen ilyen embereket kell keresnünk. Sok van belőlük, teljesen igazad van. A honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök teljes mértékben osztja álláspontomat, sokszor említettem ezt a kérdést, és azt mondják: „Természetesen ezt meg kell tennünk.” Igaza van abban, hogy mint minden minisztériumban, itt is többrétegű a bürokrácia. Természetesen létre kell hoznunk társadalmi mobilitási mechanizmusokat, beleértve azokat is, amelyek megtalálják az ilyen embereket, és a szükséges szintre emelik őket a hadseregben és a társadalomban.

Ezen elgondolkodom, és javaslom, hogy gondolja át Önt is: nincs ebben semmi különös. Nem tárgyalunk semmilyen, a hadtudományhoz kapcsolódó speciális kérdést; ez tisztán adminisztratív döntéseket jelent. Ha van ötletetek, nyugodtan ajánljátok. Rendben? Ez teljesen helyes.

A kifizetésekről. Igen, valóban, ott, nem emlékszem pontosan, de véleményem szerint egy repülőgépért 300 ezret, a tankért 100 ezret kellene még fizetni. Az a tény, hogy nem fizetnek – ez meglepő számomra.

Szemjon Pegov : Sajnos ez abszolút tény – a srácok megmondják az igazat.

Vlagyimir Putyin : Nem vitatom, amit mondott, azt hiszem, a tény úgy van, ahogy van. Határozottan visszatérek erre ma, a Honvédelmi Minisztériummal folytatott tárgyalások során – abszolút, 100 százalékosan.

A srácok egyébként nagyon bátran, nagyon hatékonyan dolgoznak. Éppen azt mondtam, amikor elkezdtük a beszélgetést, hogy két irányból jön a támadás. Több harckocsit is eltalált a légiközlekedés, a helikopterek nagyon jól működnek. Egyébként óriási köszönet a pilótáknak. Hősök, igazi hősök! Hatékony küzdelem, igazán nagyszerű. Több páncélozott járművet és egy harckocsit pedig modern páncéltörő fegyverekkel találtak el a gyalogosok, amelyek szintén harcban vannak. A kornetek tökéletesen működnek, de több kell belőlük. Készítünk még.

Szóval mindenképpen ellenőrizni fogom.

Szemjon Pegov : Köszönöm, elnök úr.

Vlagyimir Putyin : Köszönöm, hogy rámutatott.

Még valami, kérem?

Ilja Ljadvin : Jó napot, elnök úr!

Ilja Ljadvin, NTV.

A szerződéses alkalmazottak kifizetésének témáját már szó szerint egy kérdéssel ezelőtt érintették. De ennek ellenére szeretnénk egy kicsit kibővíteni a regionális esetet, például Csuvasia 50 [ezer rubelt], Cseljabinszk 50-et, de vannak kis pluszfizetések a gyerekekért, de Transbajkal 150–200, Burjátország 200. pont: szerinted nincs rés úgymond a régiók képességszintjében, hogy valaki tudjon fizetni 200-at?

Vlagyimir Putyin : Mint mondtam, Kuksenkova asszony korábban kérdezte, és már válaszoltam is a kérdésére. Ami a szövetségi kifizetéseket illeti, mindenki számára azonosak, függetlenül attól, hogy egy személy honnan csatlakozott a fegyveres erőkhöz.

Ilja Ljadvin : Igen, egyenlőek.

Vlagyimir Putyin : Ami a regionális kifizetéseket illeti, azok regionálisan önkéntesek – a régió ezt kiegészíti, és itt nem tudunk közvetlen utasítást adni. Javasolhatjuk, hogy válasszanak valamilyen közös szabványt.

Természetesen teljesen igazad van: van egy ember, aki harcol, esetleg a másik mellett áll egy lövészárokban, eltakarja a sebesülteket, vagy kiviszi őket a csatatérről, de az egyik valamivel magasabb bónuszt kap a régiótól, a másik pedig alsó – ez minden bizonnyal illetlenül néz ki.

Ismétlem: ez nem vonatkozik a szövetségi ügynökségekre – ezek tisztán regionális kifizetések, egyáltalán nem kötelezőek. A régiók egyáltalán nem fizethetnének semmit, de ezt önként teszik. De természetesen itt jobb, ha valami közös megközelítést alkalmazunk.

Egyetértek, igazad van. Együtt fogunk dolgozni a kormányzókkal.

Ilja Ljadvin : Talán valami általános program, hogy valóban törvényi szinten legyen.

Vlagyimir Putyin : Ljadvin úr, mi egy jogállami ország vagyunk, Ukrajnával ellentétben. Ez nem vicc, ez nem irónia. Mit mondok? A régióknak bizonyos jogai vannak, a régióknak bizonyos kötelezettségeik, a Szövetségnek bizonyos jogai vannak. A Föderáció, bármilyen paradox módon is hangzik, ebben az esetben nem adhat közvetlen utasításokat a hatáskörök elosztásának megfelelően. De ajánlani tudjuk, és biztos vagyok benne, hogy a kormányzók válaszolni fognak, de én növekedést szeretnék látni, nem csökkenést. Dolgozunk majd rajta.

Igazad van, teljes mértékben támogatlak – teljes mértékben, hidd el. Ismerem ezt a problémát – sokszor említettem már különböző szinteken, de nem könnyű egyenlítést elérni. Megpróbáljuk megtenni.

Ilya Lyadvin : Köszönöm.

Yury Podolyaka: Elnök úr, Yury Podolyaka vagyok, blogger.

Szeretnék visszatérni egy már felvetett kérdésre: a hadsereg korszerű fegyverrendszerekkel való feltöltésére.

Sajnos előfordult, hogy a különleges hadművelet előtt nem tudtuk, hogy sok speciális felszerelésre, fegyverre lesz szükség, ma már ezeknek a felszereléseknek a nagy része házilag készül. Pénzt gyűjtök a Népfronttal, és most az elektronikus hadviselésre gyűjtünk, és mindjárt megmondom: szinte – nem, nem szinte – az összes felszerelés, amit ebből a pénzből megvásárolnak, valójában összekötve.

Mi a probléma? Hatékonynak bizonyulnak a fronton, a katonák azt mondják, hogy „igen, erre van szükségünk”, de a bürokratikus rendszerünk nem teszi lehetővé, hogy gyorsan bevezessék és sorozatosan használják őket. Vagyis szűkösek a lehetőségeink, lehet, hogy ezreket vagy tízezreket vásárolhatunk, de sajnos százezrekre van szükségünk.

Talán megtehetjük ezt az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumon vagy a Honvédelmi Minisztériumon keresztül, vagy felgyorsíthatjuk ezeket az eljárásokat a különleges katonai művelethez. Ez azonnal drasztikusan javítaná katonáink hatékonyságát és biztonságát. Csak például: egy egyedi drónelemző katonák ezreit menti meg. Nem nehéz bevezetni, nem bonyolult, és több ezer darabot fogunk vásárolni, de több tízezerre van szükség. A Honvédelmi Minisztériumunk pedig ezt nem tudja megtenni, mert vannak olyan bürokratikus struktúrák, amelyek rendezése hónapokig tart, és mindez kihat a katonáink életére.

Jó lenne ezt a problémát megoldani, ha lehetséges. Köszönöm.

A második pont később, ha szabad. Ha szabad feltennem egy második kérdést.

Vlagyimir Putyin: Kérem, várjon egy kicsit. A probléma köztudott, szerintem Anatolij Borodkin beszélt a hadiipari szektor munkájáról. Az imént adott egy javaslatot, amellyel válaszolhatok a kérdésére.

Mint ismeretes, amellett, hogy jól kezdtük a hadiipari komplexum korszerűsítését, és amellett, hogy mostanra a legkeresettebb termékek gyártása meglehetősen gyorsan növekszik – már tízszeresére nőtt –, van még egy nagyon nagy előny, őszintén szólva még számomra is váratlan. Több tucat, száz magánvállalkozás csatlakozott ehhez a munkához, amelyeknek soha semmi közük nem volt a hadiipari komplexumhoz: kis- és középvállalkozások. Ezeket most nem sorolom fel, mert attól tartok, hogy fölöslegesen felhívjuk a figyelmet ezekre a vállalkozásokra.

Tudod, csináltak például csöveket – és kiderül, hogy a csövön kívül mást is lehet csinálni. Így sok területen meglepően egyszerű. És összességében ez a valódi termelés jó fejlettségi szintjét jelenti. Igen, igen, sok problémánk van a mikroelektronikában, de mint kiderült, nagyon gyorsan fel tudták venni a sebességet, és elkezdtek fejlődni.

Ennek ellenére nem oldottunk meg minden problémát, és itt Podolyaka úrnak teljesen igaza van. Higgye el, már százszor elmondtam, amit ön az imént. Még visszatérek erre, és megpróbálom újra megjavítani.

Tudod, ha vannak ötletek, hogyan lehet ezeket a felesleges bürokratikus eljárásokat megkerülni, hogy mindent a csúcsra emeljek, akkor amikor elkezdek tolni valamit, a válasz az, hogy tudod, meg kell nézni, mennyire hatékony. tényleg így van? Nos, mit szólsz ellene, látod?

Yury Podolyaka: A fronton lévő katonák azt mondják, hogy ez hatékony. És tudod, a katonák egy nagyon jó okot adnak, ami egyszerűen halálos lesz az ilyen tisztviselők számára: hát, ha nem hatékony, adj nekünk egy hatékonyat.

Tehát amíg például minisztériumunk nem tud hatékony eszközöket adni nekik, legyen nekik ilyen, amit valamilyen oknál fogva hatástalannak tartanak. Ha a katonák úgy gondolják.

Vlagyimir Putyin: Podolyaka úr, a legegyszerűbb: adja meg, amire gondol, és megpróbálom…

Yury Podolyaka: Igen, rendben, köszönöm. külön benyújtom.

Vlagyimir Putyin: Ez lenne a legjobb.

Yury Podolyaka: Kiváló, akkor megteszem.

Vlagyimir Putyin: Akkor te és én kidolgozunk egy tervet, hogyan lehet leküzdeni ezeket a bürokratikus…

Yury Podolyaka: Jó. Köszönöm.

Ilja Usenyin : Elnök úr, Ilja Usenin vagyok az NTV-től.

Lenne egy kérdésem a hírhedt piros vonalakkal kapcsolatban. Nyilvánvaló, hogy az SMO-zónában nemcsak a kijevi rezsimmel állunk háborúban, hanem az úgynevezett kollektív Nyugattal is. A NATO-országok folyamatosan mozognak, és átlépik vörös vonalainkat. Kifejezzük aggodalmunkat, és folyamatosan hangoztatjuk, hogy ez elfogadhatatlan, de soha nem adunk valódi válaszokat.

Továbbra is mozgatjuk a piros vonalakat?

Vlagyimir Putyin : Figyeljen, maga a különleges katonai művelet nem válasz arra, hogy átlépik ezeket a határokat? Ez az első és a legfontosabb szempont. Sokszor mondtuk: „Ne tedd ezt, tegyük azt, készen állunk a tárgyalásokra.” Végül arra ösztönöztek bennünket, hogy próbáljunk meg erőszakkal véget vetni a háborúnak, amelyet 2014-ben indítottak. Folyamatosan azt mondogatják: „Te indítottad a háborút, Putyin az agresszor.” Nem, ők az agresszorok, ők kezdték ezt a háborút, mi pedig megpróbáljuk megállítani, de kénytelenek vagyunk megtenni a fegyveres erők bevetésével. Nem ez a válasz a piros vonalak átlépésére? Ez az első pontom.

Másodszor, nem biztos, hogy mindenről tudósít a média, bár nincs mit szégyellni. Az ukrán energiarendszert ért sztrájkok nem válasz arra, hogy átlépik a piros vonalat? És az ukrán fegyveres erők fő hírszerzési igazgatósága Kijeven kívüli, szinte Kijev városhatárán belüli székházának megsemmisítése nem ez a megoldás? Ez.

Továbbra is szelektíven dolgozunk. Nem fogjuk megtenni azt, amit ezek a félelmetesek, amikor polgári helyszíneket és lakott területeket vesznek célba. Természetesen ezt nem fogjuk megtenni. Továbbra is szelektív válaszokat fogunk adni.

Szergej Zenin : Putyin úr, mivel köztünk vannak olyan emberek, akik felelősek az ön életéért és egészségéért, és mivel ez nem élő adás, először csinálok néhány manipulációt, majd szólok pár szót.

Vlagyimir Putyin : Oké.

Szergej Zenin : Van egy ajándékom a számodra.

Vlagyimir Putyin : Sámán.

Szergej Zenin : Ez tiszta és hamisítatlan alkohol. A legjobb antiszeptikum létezik. Vigyél magaddal valamit, amikor meghívnak, szóval itt a jelen. Íme, miről van szó. Az a személy, aki ezt nekem adta, messze a határunktól és csapatainknak köszönhetően messze a frontvonaltól él. Ez az úgynevezett, nem az úgynevezett, hanem a ténylegesen felszabadult terület, Timonovo falu Szvatovótól nem messze. A hátsó udvarán néhány pénzérmére bukkant.

Vlagyimir Putyin : Érmék?

Szergej Zenin : Rendben, érmék, egy üveg érmék. Sándor és Miklós császárok, valamint Nagy Katalin császárné idejéből származó érmék láthatók. Ez egy Miklós császár idejéből származó érme. Az a személy, aki nekem adta, azt mondta: „Nézd, milyen Ukrajnáról beszélnek?” Ezt az érmét a kertjében találta.

Azért meséltem el neked ezt a történetet, mert van benne egy fontos csavar. Van egy fia, Nyikolaj, aki saját akaratából távoli robbanásokat hallva árkokat ásott a falu körül, kicsi, de elég mély egy felnőtt ember számára. Egyedül csinálta az egészet egy lapáttal. Oda rakott tankelhárító sündisznókat, valami látszatgépfegyvert, és deszkából készült géppuskával járkál, amilyeneket gyerekkorunkban készítettünk. Én magam is készítettem ilyen géppuskákat. Ő maga csinált egyet egy fadarabból, és beleütött egy szöget, hogy látványnak tűnjön. Úgy tesz, mintha a falut őrzi. Arról álmodik, hogy csatlakozik az Orosz Gárda kadétiskolájához. Segítsünk neki, kérem.

Vlagyimir Putyin : Hagyjuk. Milyen idős?

Szergej Zenin : Idén csatlakozhat. Majdnem 12 éves.

Vlagyimir Putyin : Ma megbeszélem ezt Zolotov úrral, ígérem. Add meg az adatait.

Szergej Zenin : Köszönöm szépen. Nagyszerű, ez nagyszerű hír.

Vlagyimir Putyin : Köszönöm az erőfeszítéseit, hogy előmozdítsák azt a személyzetet, amelyre a Hazának szüksége van. Isten áldjon.

Szergej Zenin : Később megadom az adatait.

Vlagyimir Putyin : Jó.

Szergej Zenin : Most, hogy felvidítottuk a légkört, szeretnék áttérni két igen akut és fontos kérdésre.

Vlagyimir Putyin : Ami azt illeti, „miről beszélnek Ukrajna”, Ukrajna, akármilyen is legyen, valóban létezik, és tisztelettel kell bánnunk vele. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez ok arra, hogy tisztelet nélkül bánjanak velünk. Erről van szó.

Ha az ezeken a területeken élők egy része úgy gondolja, hogy különálló és független államban akar élni, akkor az ő preferenciájukat tisztelettel kell kezelni. A kérdés csak az, hogy miért éljenek a mi költségünkön és történelmi területeinken? Ha történelmi területeinken akarnak élni, akkor úgy kell befolyásolniuk politikai vezetésüket, hogy az megfelelő kapcsolatokat létesítsen Oroszországgal, és senki ne jelentsen ránk veszélyt ezekről a területekről. Ez a kérdés. Erről szól a kérdés.

Több vitám volt Fehéroroszországgal, Lukasenkóval. Nyilvánvaló, hogy egy ország, jelen esetben Fehéroroszország elnöke következetesen és keményen védi az érdekeit, ahogy jónak látja. Voltak vitáink. De vajon eszébe jutott valakinek, hogy konfliktust kezdjen Fehéroroszországgal? Soha senkinek nem jutott volna eszébe, hogy konfliktust kezdjen Ukrajnával, ha normális kapcsolataink lennének. Nincs is szükség Uniós államra. De amit ott csináltak, Oroszország-ellenességet hoztak létre. Saját létezésük alapjául hozták létre. Létrehozták az Oroszország-ellenességet és elkezdték erősíteni. Ez a probléma.

Van egy NATO-kérdés is. Végül is, amikor Ukrajna elnyerte függetlenségét, a Függetlenségi Nyilatkozat kifejezetten kimondta, hogy Ukrajna semleges állam. Ki volt az, aki 2008-ban, amikor a dolgok rendben mentek úgy, hogy nem voltak krími események, hirtelen azt mondta, hogy csatlakozni akarnak a NATO-hoz, és a NATO megnyitotta előttük kapuit, és a bukaresti csúcson kijelentette, hogy a NATO ajtói nyitva állnak Ukrajna előtt?

Nemcsak mindenkit becsaptak, amikor azt mondták, hogy a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni, hanem azt tervezték, hogy orosz ajkú lakosságú történelmi területeink is csatlakozzanak a NATO-hoz. Ez teljesen kilóg a sorból, nem? Ez. Tisztában vannak azzal, hogy veszélyt jelentenek ránk, de továbbra is ennek érdekében dolgoznak, annak ellenére, hogy megpróbáltuk megfelelő kapcsolatokat kialakítani. Ez a probléma.

Ami pedig ukránnak akarja magát érezni és független államban élni, az isten szerelmére, tegyen, amit akar. Ezt tisztelettel kell kezelni, de akkor ne jelents veszélyt számunkra.

Anatolij Szobcsaknak igaza volt abban, amit annak idején mondott. A különböző politikai körökből származó emberek eltérően viszonyulnak hozzá, de okos ember volt. Ebben száz százalékig biztos vagyok, mert sokáig dolgoztam vele. Jó okkal mondta: „Ha el akarsz menni, menj el, de csak azt vedd el, amit idehoztál.” Eközben 1645-ben vagy 1654-ben Ukrajna egyáltalán nem létezett. Levelei vannak az archívumban. Az emberek ezt írták Varsónak: „Mi, orosz ortodox nép követeljük jogaink tiszteletben tartását.” Ugyanezek írták Moszkvának is: „Mi, orosz ortodox nép arra kérünk, fogadjon be minket az orosz cárságba.” Ezt érted?

Igen, fokozatosan elkezdtek földeket építeni, miközben mi odaadtuk. Valamilyen oknál fogva Vlagyimir Lenin úgy döntött, hogy feladja az egész Fekete-tengeri régiót. Miért a fenéért tette ezt? Szigorúan történelmi értelemben ezek orosz földek. Természetesen Ukrajnával ott semmi köze nem volt, egyáltalán semmi. Ukrajna valóban csak 1922-ben jelent meg, és ezt a tényt az alkotmányban pecsételték meg. Hatalmas orosz területeket adtak oda – csak a semmiért. És mint említettem, olvastam az archívumból származó iratokat és leveleket. Először döntöttek, gondolom a kongresszuson vagy a Politikai Iroda ülésén egy köztársaságról. Mi volt a név? Azt hiszem, a Krivoy Rog Köztársaság, igaz?

Megjegyzés : A Donyecki Köztársaság.

Vlagyimir Putyin : A Donyeck-Krivoj Rog Köztársaság. Igen, az RSFSR része kellett volna. Aztán a bolsevikok kijöttek ezekről a vidékekről, és megkérdezték: „Miért hagysz el minket ezekkel a falusikkal?” Vagyis a kispolgárnak tartott parasztokkal. Aztán újra folytatták a vitát arról, hogy hova helyezzék át Donbászt, ezt a Donyeck-Krivoj Rog Köztársaságot. A Donbassból érkezők azt mondták: „Miért? Már eldőlt, hogy Oroszország részei vagyunk? Azt írták: „Oroszország anya”. Lenin azt mondta nekik: „Újra kell gondolni ezt a döntést.” Így a saját feltételeik szerint újragondolták.

Teljesen megőrültek? Ki kérdezte erről az embereket? Volt valami népszavazás vagy népszavazás? miről volt szó? Oké, először áthelyeztek egy területet oda, majd szétválasztották. Nem vagyok benne biztos, de szerintem ilyen még nem fordult elő a történelemben. Oké, most ebben a paradigmában kell élnünk. De ráadásul elkezdtek ott létrehozni egy „oroszellenességet”, amivel fenyegetéseket hoztak ránk. De az emberek nem így akarnak élni, ott élni. Odanyúlnak felénk. Szóval, mit kell tennünk? Dobd ki ezeket az embereket, vagy mi? Tehát ez az eredmény.

Ami Ukrajnát illeti, milyen Ukrajnáról beszélsz? Nem volt ott semmi, nem volt Ukrajna. Ukrajna 1922-ben jelent meg, ahogy mondtam. Most a hálás leszármazottak Leninnek, Ukrajna alapítójának emlékműveit törik szét.

Szergej Zenin : Ezek az emberek vártak ránk, és Oroszországnak tekintik.

Vlagyimir Putyin: Igen, természetesen.

Szergej Zenin : Elnök úr, engedje meg, hogy két kérdést tegyek fel önnek. Meglehetősen sürgetőek, mert sokan a fronton várják a választ rájuk. Mindkettő a hazánkban állítólag de jure betiltott, de de facto még mindig a fronton létező, úgynevezett katonai magáncégekre vonatkozik. Változó sikerrel, de néha nagyon jó eredménnyel küzdenek.

Mit kell tenni, hogy megszabaduljunk ettől a bírói vagy jogi vákuumtól, és visszakerüljenek a jogi területre? Tudja, nem csak a parancsnokokkal, hanem a katonákkal is beszélgetünk, és van némi ellenérzés.

Vlagyimir Putyin : Igen, értem. Ebben a tekintetben teljesen igazad van. Mind az Állami Duma képviselőit, mind a Honvédelmi Minisztériumot arra kértem, hogy mindent hozzanak összhangba a józan ésszel, a kialakult gyakorlattal és a joggal.

Természetesen nem szabad hamis helyzetbe hozni az embereket. Először is, függetlenül attól, hogy kik és milyen minőségben állnak a fronton, mindannyian a Haza védelmezői, és a hazának teljes mértékben válaszolnia kell arra, hogy készen áll kockára tenni vagy életét adni a Hazáért. Mindegyiküknek egyenlő helyzetben kell lennie. De ennek eléréséhez szükséges a vonatkozó törvénymódosítások bevezetése. Az ezzel kapcsolatos munka most folyik.

Tudomásom szerint a Honvédelmi Minisztérium jelenleg szerződést köt mindazokkal, akik hajlandóak szolgálatukat a különleges katonai műveleti övezetben folytatni. Ez az egyetlen módja annak, hogy szociális garanciákat biztosítsanak számukra, mert ha nincs szerződés az állammal, nincs szerződés a Honvédelmi Minisztériummal, akkor nincs jogalap arra, hogy az államtól szociális garanciát kapjanak. Ezt a lehető leghamarabb meg kell tenni.

Van néhány árnyalat. A részletekbe most nem megyek bele, de lehetőség van a törvényi módosításokra is. Általában véve csak a magánbiztonsági struktúrák állnak közel ezekhez az önkéntes alakulatokhoz jogi értelemben. De ez azt jelenti, hogy sok olyan dolgot kell még szabályozni.

Összefoglalva, az első feladat az, hogy minden önkéntes alakulattal szerződést kössünk – ellenkező esetben az állam részéről nem lesz szociális garancia. Másodszor pedig bizonyos törvénymódosításokat kell végrehajtani. Mindkét intézkedést végrehajtják.

Szergej Zenin : Még egy kérdés a PMC-kkel kapcsolatban. Ez egy nagyon furcsa helyzet. Egyrészt ezek az emberek gyakran igazi hősök. Másrészt, amikor visszatérnek a civil életbe, másként viselkednek. Vannak helyzetek, amikor az emberek – nem titok, hogy vannak, akik a börtönből kerültek oda – visszatérnek a régi kerékvágásba, vétkeznek, esetenként súlyos bűncselekményeket követnek el. Ezek a srácok vádaskodnak a többiekre, akik még mindig harcolnak és vért ontanak. Ők maguk is ontják a vért, de visszatérnek régi életükhöz.

Hogyan különítsük el a jót a rossztól ebben a konkrét helyzetben? Ugyanazok a PMC harcosok.

Vlagyimir Putyin : Ne feledje, Sholokhov Makar Nagulnovja [a Szűz talaj felfelé című regényében] azt mondta: jó kommunista volt, és minden rendben volt, de aztán, bocsánat a nyelvemre, szélhámos lett, és a forradalom ellensége lett. Itt sajnos ugyanúgy működnek a dolgok.

Egy ember harcol – becsület és dicséret neki, az államnak pedig teljesítenie kell a kötelezettségeit ezekkel az emberekkel szemben, amit mi meg is teszünk. A szociális garanciák tekintetében fontos az állammal kötött szerződések megkötése, ez nyilvánvaló szükségszerűség, különben nincsenek kötelezettségek az állam részéről, és igazságtalanság lesz a fronton élőkkel szemben. Azonnal megkapják. Végül is aláírom a kegyelmi parancsokat.

Valójában az ismétlődő bűncselekmények az élet tényei. De akkor az embert a törvény teljes mértékéig felelősségre kell vonni, bármi is legyen. Így volt ez a Nagy Honvédő Háború idején is: ha valaki a fronton harcolt, kitüntetésben és dicséretben részesült, de ha megszegte a törvényt, úgy bíróság elé állították, mint bárki mást.

Itt van, mire kell figyelni. Összességében, a különleges katonai műveletet figyelmen kívül hagyva, az ismétlődő bűnözés aránya a büntetésüket letöltöttek és a normális életbe visszatérők körében egyes esetekben akár 40 százalékot is elérhet. Az SMO-ban résztvevők körében ez az arány mindössze 0,4 százalék.

Szergej Zenin : Ez a százalék nagyon kicsi.

Vlagyimir Putyin : Igen, valóban.

Szergej Zenin : De ez még mindig légy a kenőcsben.

Vlagyimir Putyin : Hát ez az élet. Ez egy összetett és sokrétű dolog. Nem tehetsz ellene semmit. Szigorú törvényeit diktálja nekünk.

Megismételve, a bűnismétlés tízszer alacsonyabb, mint általában. Ez elkerülhetetlen, de a negatív következmények minimálisak.

Dmitrij Kulko : Elnök úr, az ellentámadás nyomon követése.

Vlagyimir Putyin : Hajrá.

Dmitrij Kulko : Előbb-utóbb az ukrán ellenoffenzíva elakad, vagy inkább csapataink hősies erőfeszítéseikkel rákényszerítik azt. Nyilvánvaló, hogy bármilyen veszteséget szenved is Ukrajna, a nyugati országok továbbra is fegyvereket szállítanak neki.

Vlagyimir Putyin : Ez vitatható.

Dmitrij Kulko : Mindenesetre a kérdés az, hogy mi lesz ezután? Felkészülünk-e egy újabb offenzíva visszaverésére, vagy továbblépünk? Ha igen, meddig vagyunk hajlandók ezúttal elmenni? Oroszország új határáig, vagy ameddig el tudunk menni?

Vlagyimir Putyin : Kulko úr, ezt csak négyszemközt tudom elmondani. ( Nevetés ) Nos, minden azon múlik majd, hogy milyen potenciál marad az úgynevezett ellentámadás végén. Ez a kulcskérdés.

Úgy gondolom, hogy a katasztrofális veszteségek tudatában – jó okkal mondom – a vezetésnek, bármi legyen is a feje a vállán, el kellene gondolkodnia a további lépéseken. Kivárjuk, meglátjuk, milyen a helyzet, és ennek alapján megtesszük a további lépéseket. Terveink a helyzettől függően változhatnak, amikor szükségesnek tartjuk a költözést.

Dmitrij Kulko : Elnök úr, csapataink NATO-felszerelést égetnek, de még mindig a jövőbeli fegyverellátással kapcsolatban…

Vlagyimir Putyin : Ez magában foglalja a NATO felszerelését is. Ahogy korábban mondtam, a veszteségek között több mint 160 harckocsi és 360 gyalogsági harcjármű szerepel. Ez nem minden NATO felszerelés. Ide tartoznak a szovjet gyártmányú páncélozott járművek is. Ahogy azt vártuk, a Bradley-k és a Leopárdok jól égnek. Láthattad, hogy a tankok belsejében lévő lőszer felrobban, és minden repül minden irányba. Mint mondtam: a szállított berendezések 25-30 százaléka megsemmisült.

Dmitrij Kulko : Elnök úr, most két ország készül szegényített uránt tartalmazó kagylókra. Az amerikai média ma arról számolt be, hogy az Egyesült Királyságot követően az Egyesült Államok is szállítja majd őket. Szerbiában láttuk, hogyan szennyezik a talajt és megnyomorítják az embereket. Kiderül, hogy Ukrajna ezzel a lőszerrel szennyezi be az Orosz Föderáció területét.

Ennek fényében nem kényszerülünk proaktív cselekvésre? Hogyan fogunk válaszolni ezekre a kihívásokra?

Vlagyimir Putyin : Nem kell megelõzõen cselekedni. Nagyon sok szegényített urántartalmú lőszerünk van. Ha igénybe veszik, a felhasználás jogát is fenntartjuk. Van raktáron. Egyszerűen nem használjuk.

Alexander Sladkov: Ez érdekes.

Vlagyimir Putyin: Nem, őszintén szólva nincs itt semmi érdekes vagy jó. Ha kell, ezt megtehetjük; Azt mondhatom, hogy képesek vagyunk erre. De ma erre nincs szükségünk.

Tudod mi folyik még ott? beszéltem erről; ez már nem titok. Az ukrán hadsereg naponta 5-6000 nagy kaliberű (155 mm-es) lövedéket lő ki, és ez a szám mára valószínűleg nőtt. Az Egyesült Államok mindössze 15 000 lövedéket gyárt havonta, míg az ukrán hadsereg napi 5-6000 lövedéket költ el.

Az Egyesült Államok több kagyló gyártását tervezi. Mindezek az információk nyílt forrásokból származnak, és nincs benne semmi titok. Először 75 000 kagylóról beszéltek, most pedig még több gyártást terveznek. Nem tudom, de jövőre, 2024 végén körülbelül 75 000 darabot terveznek gyártani. Ha azonban napi 5-6000 kagylót költenek el… Azt hiszem, most még többet használnak, mert ez jellemző az offenzív műveletekre. több lőszert.

Egyszerűen nincs héjuk, de van szegényített uránból készült héjuk a raktárakban. Úgy tűnik, most úgy döntöttek, hogy egyelőre ezeket a kagylókat használják. Tisztára söpörték a raktárakat, és csak Dél-Koreában és Izraelben maradtak meg ezek a kagylók. De ezek a lövedékek az Egyesült Államok tulajdonát képezik, nem Izraelé vagy Dél-Koreáé. El tudják szállítani azokat a lövedékeket onnan Ukrajnába. Azonban ez is hamarosan elfogy. Úgy tűnik, még mindig vannak szegényített uránhéjak a raktárakban, és ez a legegyszerűbb lehetőség, mert a termelés bővítése sok pénzbe és erőfeszítésbe kerül.

Arra kényszerítik az európaiakat, hogy bővítsék a termelést Csehországban és máshol. Mindenesetre ezeknek az országoknak vannak parlamentjei. Építhetnek egy új üzemet, de mi történik ezután? Mit tehetnek vele? Európának megvannak a maga problémái az egészségügyben, a közlekedésben, az oktatásban, sok probléma van ott, és lőszergyár építésére kényszerítik az európaiakat.

Emiatt semmi sem egyszerű, tekintve, hogy a gazdasági problémák hógolyóznak. Az IMF szerint az európai gazdaság fő mozgatórugója, a Németországi Szövetségi Köztársaság kezdődő recesszió előtt áll – GDP-je idén várhatóan 0,7 százalékkal csökken. Az orosz GDP egyébként az idén legalább 1,5, sőt 2 százalékos növekedésre számít. Az európai gazdaság fő mozgatórugója azonban a 0,7 százalékos visszaesés és a közelgő recesszió. Az infláció ott növekszik. Oroszországban az infláció 2,3 százalék, és a Központi Bank előrejelzése szerint 2023 végén eléri az 5 százalékot. Nos, ez jó; a nagyon alacsony infláció nem túl jó Oroszország számára, de ez a szint egészen elfogadható lesz. Inflációs szintjük 7 százalék felett van, azaz körülbelül 7,5 százalék. Nem emlékszem pontosan, de az eurózóna 5 százalékos inflációt produkál, és legjobb tudomásom szerint a Németországi Szövetségi Köztársaság 7,4 százalékon áll. A munkanélküliség továbbra is növekszik, és Dél-Európában meglehetősen túlzott mértékűvé vált. Oroszországban minimális a munkanélküliség, történelmi mélypont.

Tehát nem olyan egyszerű ott mindent előállítani, és még nehezebb a termelést bővíteni és új létesítményeket építeni. Ez jól fog jönni nekünk, mert Oroszországnak különleges a helyzete. Fel kell építeni a fegyverzetünket; muszáj lesz, és stratégiai tartalékokat fogunk felhalmozni a raktárakban. És hol fogják tartani őket? Mi a fenéért akarna Csehország valamiféle stratégiai tartalékot? Mit fognak vele csinálni? Hová teszik? Ez nem olyan egyszerű. Nos, ha akarják, hagyják.

De hát az amerikaiak nagyon pragmatikusan viselkednek, és minden, amit tesznek, kizárólag a saját érdekeiket szolgálja; nem törődnek szövetségeseik érdekeivel. Nincsenek szövetségeseik; csak vazallusaik vannak. Vazallusaik pedig kezdik felfogni, milyen szerepre szánják őket. Valójában mindezt nem igazán szeretik, a köztudat szintjén. Néhány barátom szerint ott a helyzet olyan, mint a Szovjetunióban. Azt mondom: „Hogy érted ezt?” Olyan ez, mint a munkahelyen: egy cégnél, az irodában mindenki ül és Oroszországról beszélget, de amikor hazamennek, a konyhában egészen másképp megy minden. Valószínűleg, akik ezt mondják, szimpatizálnak velünk, és valószínűleg túlzásba is visznek. De ez a trend.

Tehát ami a szegényített uránhéjat illeti, ez így magyarázható: egyszerűen nem maradt más kagyló. És amikor azt mondják, hogy elkezdenek gyártani ezt vagy azt: hát kérem, folytassa. A dolgok nem ilyen egyszerűek a recesszió idején. Aztán vannak ellenzéki pártok is, amelyek kihasználják a helyzetet; ott ringatják a politikát, elemezve a gazdaság valós helyzetét. Az európai és az amerikai gazdaság biztonsági sávja igen nagy. Ez nyilvánvaló és érthető. Csúcstechnológiájúak, a gazdaság szerkezete nagyon fejlett, és erőteljes; de még mindig sok probléma van.

Azt hiszem, ez diktálta a vágyat, hogy szegényített uránnal lássák el a kagylókat. A legolcsóbb megoldás az, ha nem teszünk semmit. A raktárakban vannak ilyen kagylók, Ukrajnába küldhetik, és ennyi. És nem érdekli őket, mi történik ott. Mindenhol így viselkednek. Emlékszel, mit csináltak Jugoszláviában? És mit csináltak Szíriában vagy Irakban? Ugyanezt tették: nem érdekli őket. Nincs más, csak saját érdekük, és a szövetségeseik érdekei egyáltalán nem érdeklik őket.

Ha már a gazdaságról beszélünk, rengeteg döntést hoztak, és cégeket csábítottak az Egyesült Államokba Európából. Ezt mindenki érti, mindenki látja, de nem tehet ellene. Elvették a franciáktól az atom-tengeralattjárók megrendelését. És mit tettek válaszul? Semmi. Sőt, tudjuk, súgták az amerikaiak fülébe: nyilvánosan kell nyilatkoznunk, nyilvánosan veszekednünk veled – és akkor csendben elmászunk, kérem, ne haragudjon ránk. Ez minden. Nem olyan meghatározóak, mint mi itt, Oroszországban. Nincs ott szenvedély, ezek elhalványuló nemzetek; ez az egész probléma. De nekünk megvan. Harcolni fogunk az érdekeinkért, és elérjük céljainkat.

Dmitry Kulko: Köszönöm.

Dmitry Steshin : Dmitry Steshin, Komszomolskaya Pravda.

Elnök úr, egy újságíró a fronton nem mindig kérdez – gyakran kérdezik tőle, mert a világot általában képviseli.

Október óta a harcosok kérdéseket tettek fel nekem az úgynevezett gabonaüzletről. Sok mindent nem tudtam megmagyarázni. Egyszerűen megértettem, hogy ez egy erős irritáló és egy üres folt számukra. Elmondtam nekik, hogy ez az üzlet a mi érdekeinken is alapul – a Nyugatra irányuló gabonaexporton és a legszegényebb országok érdekein, amelyeknek ezt a gabonát kellett volna kapniuk. De tudom, hogy érdekeinket ebben az ügyletben nem tartják be. Ráadásul aggodalomra ad okot, hogy fegyvereket fognak behozni a biztonsági folyosókon keresztül, és ezeket a folyosókat a Fekete-tengeri Flotta megtámadására használják majd, és így tovább.

Tulajdonképpen átirányítom neked ezt a kérdést. Szükségünk van erre az üzletre? És ha az érdekeinket nem veszik figyelembe, akkor talán le kellene vágni?

Vlagyimir Putyin: Őszintén szólva, ez egy meglepő kérdés számomra. Nem számítottam rá, hogy hallom. De valószínűleg azok, akik a fronton harcolnak, nem értik, miért hagyjuk, hogy Ukrajna szállítsa ezt a gabonát. Értem és egyetértek.

Tudja, ezt nem Ukrajna, hanem a baráti afrikai és latin-amerikai országok érdekében tesszük, mert ezt a gabonát elsősorban a világ legszegényebb államaiba kellene küldeni. Ennek ellenére ígéretet kaptunk, hogy gabonánkat nem vetik ki megtorlásnak, ha szabad így mondani, így nem lesz akadálya az exportálásnak. Sajnos ismét becsaptak minket.

Semmit sem tettünk annak érdekében, hogy megkönnyítsük gabonaellátásunkat a külső piacokra. A hajók bérlésére, azok biztosítására, kifizetésére gondolok, beleértve a Rosselkhozbank és a SWIFT összekapcsolását. Sok olyan feltétel volt, amelyet a nyugatiaknak be kellett volna tölteniük az ENSZ irányítása alatt, de semmit sem tettek.

Mindazonáltal ezeket a megállapodásokat többször meghosszabbítottuk – és szeretném még egyszer megismételni – a baráti országok érdekében. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy az is érdekünk, hogy jó, megbízható és stabil kapcsolatokat ápoljunk a világnak azzal a részével, amely nem támogatja a Nyugat és ukrajnai szatellitjei agresszív Oroszország-ellenes akcióit. Ez az érdekünk – a jó kapcsolatok fenntartása.

Egyébként nem tudom, hogy ezt bejelentették-e vagy sem, de várhatóan több afrikai állam vezetői is hamarosan – a közeljövőben – Oroszországba látogatnak. Megállapodtunk, hogy megbeszéljük az aktuális kérdéseket, és minden bizonnyal beszélni fogunk a gabonaüzletről. Elsősorban ezek a megfontolások motiválnak bennünket.

De kiderült, hogy – mint már sokszor mondtam – az ukrán gabona teljes mennyiségének alig több mint 3 százaléka jutott a legszegényebb országokba. Kicsit ingadozik az adat: 3,2-3,4 százalék, mert attól függően, hogy hova megy a következő gabonás szárazteherszállító hajó, kicsit változik, de általában valahol 3,5 százalék körül mozog. Több mint 40 százaléka az Európai Unió virágzó országaiba kerül. Ők a fő befogadói az ukrán gabonának: olcsóbb, megkapják, jól érzik magukat, Ukrajna pedig pénzt is kapott érte. Ma tévedhetek, de nekem úgy tűnik, hogy most Ukrajna számára ez a fő devizabevételi forrás.

Ott gyakorlatilag minden más összeomlott. Nem az iparról beszélek, de itt minden megáll. Nem tudom, mit gyártanak még ott. Régen volt a mezőgazdasági termelés és a kohászati ​​ipar, a csövek. A fémszektor szinte leállt, mivel ott nincs áram. A gépgyártás leállt. A hajógyártás már régen összeomlott, még a különleges hadművelet előtt. A repülési ipar összeomlott a különleges hadművelet előtt. A motorgyártás összeomlott.

A fő bevételi forrást a már nem létező kohászati ​​ipar és az általuk exportált mezőgazdasági termékek, különösen a gabona jelentette. Megértjük ezt, de ismétlem, szándékosan mentünk rá, hogy támogassuk a fejlődő országokat, barátainkat, és hogy elérjük a mezőgazdasági ágazatunkat sújtó szankciók feloldását. Mint mondtam, ismét becsaptak minket. Ez az első dolog.

Másodszor, az afrikai országokat illetően szinte semmit sem kapnak. Éppen ezért most azon gondolkodunk, hogyan szállhatunk ki ebből a gabonaüzletből. Sőt, ezen teherhajók folyosóit az ellenség folyamatosan használja haditengerészeti drónok indítására.

Nem tudom, hogy a védelmi minisztérium kiadta-e ezt az információt vagy sem: éppen tegnap vagy tegnapelőtt támadta meg négy félig merülő drón a Török Áramlatot, a Törökországba tartó gázvezetéket őrző hajónkat. . Három közülük megsemmisült, a negyedik pedig eltévedt, és később végeztek vele. Közvetlenül ezután további négy drón jelent meg. Ugyanekkor láttunk egy, az amerikai stratégiai hírszerzéshez tartozó pilóta nélküli légijárművet magasan fent, a semleges zónában lebegni. Nyilvánvalóan ezeknek a drónoknak a mozgását korrigálta.

Az Egyesült Államok egyre inkább belekeveredik ebbe a konfliktusba, szinte közvetlenül érintett, komoly nemzetközi biztonsági válságokat provokálva. A hadihajóinkat támadó drónok mozgásának korrigálása nagyon komoly kockázatot jelent. Ez nagyon komoly, és tudniuk kell, hogy tudunk róla. A jövőben meggondoljuk, mit kezdjünk ezzel. Általában ez így van.

Ami tehát a gabonaüzletet illeti, azon gondolkodunk, hogy megszüntetjük az abban való részvételünket. Ez az első dolog.

Másodszor pedig készek leszünk ingyen leszállítani azt a gabonamennyiséget, amelyet a legszegényebb országok kaptak – ismétlem, ez valamivel több mint három százalék volt –. De ezt meg kell beszélni, akkor is, amikor megérkeznek barátaink az afrikai államokból: hamarosan, nagyon hamarosan. Az ő véleményüket is szeretném hallani a továbblépésről.

Dmitry Steshin: Köszönöm szépen.

Murad Gazdiyev : Elnök úr!

Murad Gazdiyev, RT TV-csatorna.

Először Margarita Simonyan főszerkesztőnk kért meg, hogy adjam át a levelét. Sokat tett azért, hogy találkozóink lehetővé váljanak – hivatalosan és nem hivatalosan is.

Elnök úr, több kérdésem lenne. Tekintettel arra, hogy azt mondta, nem fedi fel minden tervét, még mindig van egy kérdésem a békeegyezséggel kapcsolatban. Mindenkinek – Oroszországon és Ukrajnán kívül – megvan a maga véleménye arról, hogyan kell ezt a konfliktust rendezni.

Vlagyimir Putyin : Miért? Itt tévedsz. Miért mondta azt, hogy „Oroszországon és Ukrajnán kívül”? Nekünk is van egy. Ráadásul Isztambulban megállapodtunk. Nem emlékszem a nevére, és lehet, hogy tévedek, de szerintem Arakhamia úr Ukrajna tárgyalócsapatát vezette Isztambulban. Még ezt a dokumentumot is parafálta.

Murad Gazdiyev: De azt mondom, hogy Oroszországon és Ukrajnán kívül más országoknak is megvan a saját nézetük a konfliktus rendezésére.

Vlagyimir Putyin : Ó, bocsánat, elnézést kérek. Igen.

Murad Gazdiyev : Az Egyesült Államok, az európaiak – de ez olyan, mintha az USA, Szaúd-Arábia és még afrikai országok is kifejezték volna hajlandóságukat közvetíteni a konfliktus rendezésében. Nyilvánvalóan a békén kívül saját érdekeiket is követik.

Most a kérdésem, elnök úr. Ezek közül melyik verzió felé hajlik? Egyáltalán hajlik valamelyikük felé? Van kivel tárgyalni, és van-e értelme?

Vlagyimir Putyin : Először is, soha nem utasítottuk el – mint ezerszer mondtam –, hogy részt vegyünk minden olyan tárgyaláson, amely a békerendezéshez vezethet. Mindig is ezt mondtuk. Sőt, az isztambuli tárgyalások során parafáltuk ezt a dokumentumot. Sokáig vitatkoztunk, összeütögettük a fejüket, és így tovább, de a dokumentum nagyon vastag volt, és Medinsky a mi oldalunkon és a tárgyalócsoportjuk vezetője volt – azt hiszem, Arakhamiának hívják, de nem emlékszem. pontosan. Valójában ezt csináltuk, de később egyszerűen kidobták, és ennyi. Ez az első pont.

Másodszor, azt mondta, hogy az európaiaknak megvan a maguk megközelítése, és az amerikaiaknak is megvan a hozzáállásuk. De tudod, ez olyan, mint minden viccben az európaiakról az amerikaiakkal szemben. Első pont – az amerikaiaknak mindig igazuk van. Második pont – ha az amerikaiaknak nincs igazuk, lásd az első pontot. Szóval ezért nincs kivel beszélni.

Összességében a nyugati megközelítés abban áll, hogy kiállunk Ukrajnával és annak érdekeivel, ezzel tisztában vagyunk. Ha Ukrajna érdekeiről beszélünk, ott van a harmadik pont: ha Ukrajna érdekei nincsenek szinkronban a második ponttal, lásd az első pontot, mert végső soron az Egyesült Államok érdekeiről van szó. Tudjuk, hogy náluk van a kulcs a problémák megoldásához. Ha valóban tárgyalások útján akarják lezárni a mai konfliktust, csak egyetlen döntést kell meghozniuk: leállítják a fegyverek és felszerelések szállítását. Ez az. Ukrajna maga nem gyárt semmit. Holnap nem formális, hanem érdemi tárgyalásokat akarnak majd lefolytatni, és nem ultimátumokkal szembesíteni, hanem visszatérni ahhoz, amiről mondjuk Isztambulban megállapodtak.

Ukrajna biztonsági kérdéseit ott nagyon részletesen leírják. Valójában az ott leírtak nagy része arra késztet bennünket, hogy elgondolkodjunk, vajon egyetértünk-e vele. Megismételve, mindkét fél inicializálta.

Ezért ha vissza akarnak térni, készek vagyunk beszélni velük. De egyelőre le akarják győzni Oroszországot, és sikereket akarnak elérni ellentámadásukban. Épp most számoltam be Önnek ennek az ellentámadásnak a helyzetéről.

Murad Gazdiev : Elnök úr, Ön azt mondja, csak meg kell állítani az Ukrajnába irányuló fegyveráramlást, de nem teszik meg. Az ellenkezőjét teszik: először tankok voltak, most szegényített urán.

Vlagyimir Putyin : Még nincs szegényített urán.

Murad Gazdiev : Jön az Egyesült Királyságból. Láttunk már cikkeket különböző neokonzervatív szervezetekben – volt egy olyan is, amelyik ragaszkodott ahhoz, hogy taktikai nukleáris fegyvereket bocsássanak Ukrajna rendelkezésére. A kérdés az: nem fél-e az Egyesült Államok a helyzet végtelenül eszkalálódásától és a tét emelésétől?

Vlagyimir Putyin : Úgy tesznek, mintha nem lennének azok. Valójában sok olyan ember van, aki tisztán gondolkodik, és nem hajlandó egy harmadik világháborúba vezetni a világot, amelyben nem lesznek győztesek; még az Egyesült Államok sem jön ki győztesként.

Irina Kuksenkova : Ha szabad, lenne még egy kérdésem az űrrel, vagy inkább az űrkutatással kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin : Ideje befejezni.

Irina Kuksenkova : Igen, természetesen. Nyílt adatok szerint akár 100 katonai műhold is dolgozik az ellenségnek. Láthatják csapatainkat és mozgásainkat. Az űrcsoportunk nem olyan erős.

Vlagyimir Putyin : Igen.

Irina Kuksenkova : Mit tehetünk ellene, és hogyan kell kezelni? Ez rendszerszintű probléma, igaz? Évekbe fog telni a dolgok javítása?

Vlagyimir Putyin : Természetesen ez nem titok. Kétségtelen, hogy a korábbi években más módon kellett volna űrtevékenységet folytatnunk. De nem terveztük – szerintem ez egyértelmű –, nem terveztük sem a krími eseményeket, sem a most zajló eseményeket.

Számos alkalommal elmondtam, többek között ezen a találkozón is, hogy megpróbáltuk lezárni ezt a fegyveres konfliktust. Sajnálatos módon katonai akcióra kényszerültünk, de nem kezdtük el. Hosszú távú projektekről van szó, amelyeket évekre előre tervezünk, majd az öt-hét évvel ezelőtti tervek szerint valósítunk meg. De ma kiigazítjuk tetteinket. Mint tudják, a közelmúltban elindítottunk egy űrhajót. Bővíteni fogjuk ezt a csoportot.

Oroszország egyébként a világ ötödik legnagyobb műholdcsoportjával rendelkezik. Összességében ez egy jó csoport.

Irina Kuksenkova: Az első ellen harcolunk.

Vlagyimir Putyin: Igen, természetesen. Ezt a munkát ennek megfelelően kell módosítanunk. Ezt minden bizonnyal meg fogjuk tenni. De addig valamire szükségünk van a helyére. Mi lehet ez? Különböző célú pilóta nélküli légi járművek. Kollégánk jogosan mondta, hogy növelni kell a különböző drónok számát, beleértve a csapásmérőket és a felderítőket is, ami időbe telik.

Egyetértek veled, igazad van, ezt meg kell tennünk.

Dmitrij Zimenkin: Dmitrij Zimenkin, Izvesztyija és Ren TV.

Hálás vagyok Sladkov úrnak, hogy megadta nekünk ezt a lehetőséget, és önnek, hogy meghallgatott minket. Szerintem fontos a lövészárokban és a katonák feleségei által felvetett probléma. Ez a katonai műveletekben résztvevők státuszához kapcsolódik.

Íme három példa. A belgorodi körzet, a határőrség és a mozgó hadviselési osztály, akik visszaverik az ellenséges támadást, bár az elterelő támadásról volt szó, ezt sorozott katonákkal együtt teszik meg a védelmi minisztérium erőinek érkezése előtt.

Vlagyimir Putyin: Igen.

Dmitrij Zimenkin: A tavaly Harkov körzetben harcoló luganszki rendőröknek és a most a Donyecki Népköztársaságban harcoló Kaskad taktikai csoportos kollégáiknak sem ez a státusza.

Ma kaptam egy telefonhívást egy tereporvostól. Négy hónapja dolgozik a vonal mögött.

Vlagyimir Putyin: A vonal mögött?

Dmitrij Zimenkin: Igen, a vonal mögött, ami azt jelenti, hogy harcol. 70 embert költöztetett el a csatatérről, és négy agyrázkódást szenvedett. Hallom, hogy a negyedik után dadogni kezdett. A 31135-ös egységben szolgál, de állítólag nem harcol. Emiatt még parancsot sem kaphat.

Vlagyimir Putyin: Nem értem, miért ne.

Dmitrij Zimenkin: Azt mondta, nem tekintik úgy, hogy részt vettek az ellenségeskedésben. Nem tudom mi a probléma. Ezt ő mondta nekem személyesen.

Megjegyzés: Nem minősülnek résztvevőnek.

Dmitrij Zimenkin: Pontosan.

Alexander Kots: Nem a különleges katonai műveleti övezetben harcolóként tartják nyilván őket, hanem állandó bevetési területükön szolgálnak.

Megjegyzés: Ugyanez vonatkozik a határőrökre is.

Dmitrij Zimenkin: Ezt a szempontot tisztázni kell. Szerintem ez nem igazságos, és nem a többletfizetés a lényeg, ami nem olyan nagy.

Vlagyimir Putyin: Jó. Zimenkin úr, hallottam ilyen problémákról. tudomásul vettem őket.

Tisztában vagyok velük, és Bortnikov úr és Kolokoltsev úr is feltette ezeket a kérdéseket. De most először hallok ilyet a katonai orvosokról. Mindenképpen megnézem ezt a problémát. Bizonyos helyeken technikai probléma lehet. Ha egy katonaorvos dolgozik a vonal mögött, nem értem, mi történik. utánanézek. Pontosan hol dolgozik?

Dmitrij Zimenkin: Belgorod régióban van bejegyezve, de Szvatovo közelében dolgozott. Legénységünk készítette a felvételt.

Vlagyimir Putyin: Kérem, írja le ezt nekem.

Dmitrij Zimenkin: Most megteszem.

Vlagyimir Putyin: Konkrét példára van szükségem.

Ami a katonai személyzet többi kategóriáját illeti, különösen a határőrséget és részben a rendőrséget illeti, ezzel a kérdéssel mindenképpen foglalkozni kell.

Ezt megértem és egyetértek Önnel, és ezen ügynökségek vezetői is felvetették ezt az ügyet. Utasításokat adtam a Biztonsági Tanácsnak, amely javaslatokat készít elő.

Murad Gazdiev : És néhány szó a helyzetről – nem a felszabadult területeken, nem az új régiókban, hanem tulajdonképpen Oroszországban.

Harcosainknak gyakran sikerül elolvasniuk a híreket, még a fronton is. Finoman szólva is felháborodnak egy újabb botrány hallatán, ahol egy közalkalmazott vagy egy egyetemi tanár szinte nyíltan próbál Ukrajna-barát pozícióba terelni a fiatalokat. Vagyis nagyjából ezek az emberek nem óvatosak, nem félnek a bírságtól.

Rendben, tudom, és nagyon világos volt, hogy nem fogunk úgy viselkedni, mint az ukrán rezsim: egy táska a fejünkön, és az ember örökre eltűnik. De tekintettel arra, hogy nem vagyunk olyanok, mint ők, ez ellen harcolunk, vajon nem az értékeink elárulása, ha úgy hagyjuk a helyzetet, ahogy van?

Vlagyimir Putyin : Ha így hagyjuk, az árulás küszöbén áll. Ez az első pont.

Második. Azt hiszem, Szemjon Pegov beszélt itt arról, hogy elő kell léptetni a harcosokat, különösen azokat, akik jól beváltak a csatatéren, hogy magasabb beosztásba kerüljenek a fegyveres erőkben, de nem csak erről. Előléptethetők bűnüldözési vagy speciális szolgálatokká. Meg kell keresnünk az ilyen embereket – tudatuk és igazságérzetük szempontjából – és rájuk kell bízni az Ön által említett szélhámosok kivizsgálását.

Ugyanebben a szellemben kineveztük a Csecsenföldi Nyomozó Bizottságot, hogy vizsgálja ki a Korán nyilvános megsemmisítését. És amint azt az igazságügyi miniszter kijelentette, [Nikita Zsuravel, aki egy volgográdi mecset előtt égette el a Koránt] az egyik oroszországi, túlnyomórészt muszlim lakosságú régió büntetés-végrehajtási intézetében fogja letölteni büntetését.

Ami az általad említett szélhámosokat illeti, valami hasonlót kell kitalálnunk. Teljesen igaza volt, hogy feltette ezt a kérdést. Gondolkozni fogok rajta.

Murad Gazdiev : Köszönöm szépen.

Vlagyimir Putyin : Köszönöm szépen kérdését.

Murad Gazdiev : Ha megengedem, átadom a levelet bajtársaimnak a Szövetségi Gárdaszolgálattól.

Vlagyimir Putyin : Igen, természetesen.

Nagyon szépen köszönjük.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

27 gondolat erről: „(4228) Putyin találkozása haditudósítókkal

 1. Érdekes látni egy ilyen hosszú interjú után, hogy Putyin milyen elszeparált buborékban él, távol a véres valóságtól, a tényektől az infromációtól. Valószínűleg az őt kürülvevő klikk tartja ebben a „virtuális világban”, nem tudom elképzelni hogy direkt, csak az interjú kedvéért ad ilyen valóságtól elrugaszkodott válaszokat, úgy tűnik hisz is benne.

 2. Minato:

  Te úgy véled, hogy Ukrajna nyerésre áll?

 3. Itt Putyin nem a haditudósítókkal találkozik, hanem a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum résztvevőivel és egy filmet mutat be nekik az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) viselt dolgairól. Ennek a vezetője volt az a bizonyos Sztepan Andrijovics Bandera, akinek mostanában annyi szobrot állítanak Ukrajnában, mert az ukránok a saját nemzeti hősüknek tartják.

  https://twitter.com/apocalypseos/status/1670564084365008896?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1670568421778685952%7Ctwgr%5E242e85ccd390533aa0e2ac79bfd926d4ad5d8ae4%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.infovojna.bz%2Farticle%2Fvideo-putin-nastavil-zrkadlo-nacistickemu-zapadu

 4. 2. FK: nem áll nyerésre. Nem csak szerintem, de sokmindenki, nálam okosabbak, táj3kozottak szerint is. Sokmindent mondott Putyin a fenti interjúban, amiről lerí hogy nem sok köze van a valósághoz, ami ahhoz vezetett hogy belekormányozta az országát ebbe a szarba 🙁

 5. 3 – Zsolt:
  „The Full Transcript From Putin’s Meeting with the War Correspondents in English

  Here is the full transcript from Putin’s meeting with the selected, “optimist”, Kremlin-approved war correspondents.
  AGRANOVICH Ekaterina Alexandrovna – war correspondent of the telegram channel „Katrusya”
  BORODKIN Anatoly Leonidovich – war correspondent of the TV channel „Zvezda”
  GAZDIEV Murad Salihovich – military correspondent of TK Russia Today
  DOLGOV Maxim Sergeevich – war correspondent for the online publication Readovka
  ZENIN Sergey Sergeevich – war correspondent of the All-Russian State Television and Radio Broadcasting Company
  ZIMENKIN Dmitry Sergeevich – war correspondent of the Izvestia Information Center
  KOTS Alexander Igorevich – war correspondent of JSC Publishing House „Komsomolskaya Pravda”
  KUKSENKOVA (SOKIRKO) Irina Yulyevna – war correspondent of Channel One JSC
  KULKO Dmitry Alexandrovich – war correspondent of JSC „Channel One”
  LYADVIN Ilya Vladimirovich – war correspondent of NTV Television Company JSC
  PEGOV Semyon Vladimirovich – war correspondent of the telegram channel WarGonzo
  Poddubny Evgeny Evgenievich – war correspondent of the All-Russian State Television and Radio Broadcasting Company
  PODOLYAK Yury Ivanovich – military correspondent of the Telegram channel „Mir segodnya” with „Yuriy Podoliaka”
  RUDENKO Andrey Vladimirovich – war correspondent of VGTRK
  SLADKOV Alexander Valerievich – war correspondent of the All-Russian State Television and Radio Broadcasting Company
  STESHIN Dmitry Anatolyevich – war correspondent of JSC Publishing House „Komsomolskaya Pravda”
  USHENIN Ilya Evgenievich – war correspondent of NTV Television Company JSC
  FILATOV Andrey Vladimirovich – war correspondent of TV channel Russia Today”

 6. 3. Zsolt, ez nagyon helyes, és jó hogy vetít ilyeneket, történelmi szörnyűségeket, emlékeztetve arra, milyen gonosz is tud kenni az ember 🙁 Magyaroknak a Nyilas uralomról, Németeknek a náci rémtettekről, az Amerikaiaknak az indiánok lemészárlásáeól, a Spanyoloknak a konkvisztádorokról, at Oroszoknak a Red Terror és Holodonorról … folytathatnám még, lehet filmeket, tanulmányokat bemutatni. Egyik történelmi esemény sem szép, vérengzések, tömegek kiirtása 🙁
  Vajon Sztálin mit tett a parasztokkal, a néppel? Hány millióan nyomorodtai, haltak meg miatta közvetetten vagy közvetlenül, mennyi szobra áll, újra „istenítik” Oroszország szerte? Ez nem jelenti azt hogy minden Orosz jónak gondolja ezt, hasonlóan nem minden Ukrán fogadje el Banderát. A fenti videó kollektivizálason alapuló uszítás. Nem szép dolog hogy így tesz.

 7. 5 – Tibor bá´

  A twitteres linkre céloztam a saját bejegyzésem alatt.
  Természetesen a cikked a haditudósítokkal való találkozásról korrekt.

 8. Minato 4:

  Mondj már lécci 2 példát.

 9. 8. FK: „nem terveztük sem a krími eseményeket, sem a most zajló eseményeket.” – ez nyilván nem igaz, már hónapokkal előtte inváziós hadgyakorlatokat tartottak, sok tankot telepítettek Fehéroroszországba is. Ez le van műholdakkal, cikkekel dokumentálva szépen. Nyilván nem volt mindenki beavatva, de a csapatmozgásokból és a készletek felhalmozásából ez egyértelmű volt. Ha arra utal, hogy „nem így tervezték” azt elfogadom, nem jött össze ahogy akarta.. 😉
  Másik: „…Nemcsak mindenkit becsaptak, amikor azt mondták, hogy a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni..” – talán, lehet volt egy szóbeli megegyezés, de sem a nyugat, sem Oroszország erről nem tudott írásos szerződést, hivatalos dokumentumot bemutatni, ergo erre hivatkozni balamázs. Ilyesmire hivatkozni vicc kategória egy nemzetközi politikában 😉
  Az pedig már régóta nyilvánvaló hogy az aranykalitkájából nem vette észre hogy csőre töltött Javelinekkel várják, vagy nem akarta észrevenni?

 10. 9. Minato

  Nagyon is tisztában volt a ruszki, hogy Zsevelinekkel várták az ukrik őket, csak egy huszárvágással meg akarták oldani a problémát . De nem jött össze. És mivel tisztában voltak, hogy a nyugat főleg mocsár előidézésére készítette fel az ukránokat, azaz gerillaharcra a megszálló Oo. ellen, így nem vállalták az értelmetlen és veszteséges bújócskát, és kivonultak. Ez volt az egyik mesterterve az USA-nak, hogy az oroszt belerángassa egy végtelen Afganisztán 2-be. De ez neki sem jött be (ahogy az orosznak sem az egyhetes háború), helyette kapott végtelen anyag- és tömegháborút, amire sem ő sem a szövetségesei nincsenek felkészülve (utoljára Irakban művészkedtek valami hasonlót a 90-es évek elején, de tudjuk kik ellen, na az itt nem menne) amitől – ha ő nem is – de a szövetséges és ezer felé húzó EU ki fog purcanni. Az meg pont egy nagy öngól lesz az USA-nak. Ez a háború pont arra lesz jó, hogy megmutassa, hogy a király meztelen, azaz a nyugat, benne az USA egy papírtigris, ha egy nagyhatalommal kerül szembe. Főleg ha annak van még BOBMÁJA is. Kínának pedig van. Ja, hogy is kerültem ide?

 11. 9. Minato

  A „nem terveztük,” egészen érthető. Sem a Krim, sem a 2022 február nem volt oroszország stratégiai célja. Az, hogy a majdani puccs létrejött- mert ez mindennek az eredője- szintén nem orosz tervezés. Nem tervezték az oroszok az USA puccsot kijevben: következésképp a krímet sem tervezték, ám nyilván, az ok okozati láncolatokban az orosz népesség védelme volt az elsödleges. Azt sem tervezték, hogy a kijevi puccsal hatalmat kapott ukrán nácik elkezdik vidáman irtani az orosznyelvű ukrán lakosságot. Ogyesszát sem.tervezték az oroszok, ahol pajkos ukránok szabályos pogromot hajtottak végre oroszok ellen.
  Ilyeneket nem tervezték, de az ilyesminek következményei lettek. Ha a 4 megye elfoglalása lett volna a terv, már 2015 Ben viszik, amikor az ukránok letolt gatyával, tönkreverve álltak. Ehelyett békemegállapodast írták alá. Nem tervezték, hogy az ukránok a nyugat sunyi biztatása mellet becsapják őket. Ezek nem voltak tervezve, de következményei voltak a dolognak. Nem tervezték az oroszok, hogy az USA mindenáron, minden figyelmeztetés ellenére NATO tagot akár ukrajnából csinálni. Pedig már 2007 Ben, münchenben jelezte Putyin: ezt nem fogja tűrni. Tárgyalt, javaslatokat tett. Nem tervezték, hogy minden épeszű figyel.eztetés ellenére az USA be akarja tenni a támaszpontjait Ukrajnába.

  Hogy miként csapták be az oroszokat a NATO bővités kapcsán? Ó, igény az atlantista ilyenkor pimasz mosollyal a papírt kéri. ( Ezért kérte Putyin az írásos garanciát , még utolsó figyelmeztetésként 2021. decemberében. Atlantista csak vihogott rajta. )
  Nos, számtalan dokumentum , feljegyzés viszont van arról, hogy sok tárgyalás során SZÓBAN biztosítottak a szovjetekhez, hogy nem lesz NATO keleti bővítés. Lássunk egy kordokumentumot, 1992 ből, bizonyos Brezinsky úrtól:

  https://www.youtube.com/watch?v=GcKekQ0lQ1g

  Panoráma 1992. Z. Brezinsky

  Brzezinsky: kik ellen akarnak a Visegrádi országok belépni a NATO-ba?
  Magyarországot nem fenyegeti a veszély, hogy a volt Szovjet hadsereg megindul.
  A nyugat nem akarja, hogy ezek az országok belépjenek, mert az azt jelentené, hogy a NATO az oroszok ellen terjeszkedik, ők pedig azt akarják, hogy oroszország egy nagyobb európai közösségbe be legyen vonva.

  1. Szóval az oroszok igazat mondtak, a NATO ígéretet tett, hogy nem terjeszkedik, és tudták, hogy ez mit jelentene.

  De lássunk mást is:

  1990-ben a két Németország egyesítésekor az amerikai és a nyugati vezetők megígérték Gorbacsovnak, hogy a NATO nem terjeszkedik tovább kelet felé: ígéretük szerint ha az újraegyesített Németország a NATO tagja maradhat, akkor a „NATO egy centit sem mozdul el kelet felé.” Jack Matlock az akkori amerikai moszkvai nagykövet kijelentette: „mi határozottan biztosítottuk Gorbacsovot, hogy ha az egyesített Németország a NATO kötelékében maradhat, akkor a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni. Mások mellett ugyanezt az álláspontot képviselte Malcolm Fraser, Ausztrália volt miniszterelnöke, James Baker amerikai külügyminiszter és Helmuth Kohl német kancellár. A tárgyalásokon elhangzottakat az amerikai National Security Archive 2017-ben tette közzé: (https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2017-12-12/nato-expansion-what-gorbachev-heard-western-leaders-early)

  Továbbá;

  https://www.google.com/amp/s/m.scoop.co.nz/stories/HL2206/S00043/not-a-justification-but-a-provocation-chomsky-on-the-root-causes-of-the-russia-ukraine-war.htm

  Chomsky szerint is „George H. W. Bush kifejezett ígéretet tett Gorbacsovnak, hogy a NATO nem terjeszkedik túl Kelet-Németországon.

  És még;

  Tulajdonképpen kétszer is tettek ilyen ígéreteket Oroszországnak. 1990-ben, a Nyugat- és Kelet-Németország egyesítéséről folytatott tárgyalások során, majd ismét 1993-ban, amikor a NATO kelet felé kiterjesztette Békepartnerségi politikáját. Mindkét esetben az Egyesült Államok külügyminiszterei, James Baker és Warren Christopher biztosították a biztosítékokat. És mindkét esetben magukra vállalták, hogy gyakorlatilag a NATO egészéért beszéljenek.

  Az egyértelmű bizonyítékok ellenére még mindig vannak nyugati publicisták, sőt aktív politikusok, akik tagadják vagy relativizálják ezeket a tényeket, mint például a Cold War Re-Enactor és Michael McFaul volt amerikai oroszországi nagykövet. Foglalkozzunk kifogásaikkal.

  Ami az 1993-as ígéreteket illeti, az ügy rendkívül egyszerű. Ahogy Angela Stent – egy széles körben elismert amerikai külpolitikai szakértő és gyakorlati szakember, aki nem hajlandó Oroszország javára – összefoglalta 2019-ben, két „az Egyesült Államok nagykövete… később elismerte, hogy Washington megszegte ígéreteit” – 1993-ban, azaz „utóbb tagságot kínálva Közép-Európának.” Az akkori orosz elnök, Borisz „Jelcin helyesen hitte, hogy a NATO belátható időn belüli nem bővítésére vonatkozó kifejezett ígéreteket megszegték, amikor a Clinton-kormány a tagság felajánlása mellett döntött” – és nem pusztán partnerség, ahogyan Christopher biztosította Jelcint – „ Közép-Európa.”

  Az 1990-es eset kicsit bonyolultabb, de nem sokkal. Ott is egyértelmű a bizonyíték a kifejezett ígéretre. Íme, a kérdés legkiválóbb amerikai szakértője, Joshua Shifrinson – akárcsak Stent, minden gyanú nélkül, hogy Oroszországot részesíti előnyben –, 2016-ban írta : „1990 februárjának elején az Egyesült Államok vezetői ajánlatot tettek a szovjeteknek… James Baker külügyminiszter azt javasolta, hogy a Németországgal kapcsolatos együttműködésért cserébe [az USA] „vaskalapos garanciákat” tegyen arra vonatkozóan, hogy a NATO nem terjeszkedik „egy hüvelyknyire keletre”. „…Mihail Gorbacsov szovjet elnök beleegyezett az újraegyesítési tárgyalások megkezdésébe. Formális megállapodást nem kötöttek, de minden bizonyíték alapján egyértelmű volt a quid pro quo: Gorbacsov csatlakozott Németország nyugati felállásához, és az Egyesült Államok korlátozni fogja a NATO terjeszkedését.

  Az egyértelműség kedvéért Shifrinson, egy gondos tudós azt is elmagyarázta, hogy az amerikai tárgyalók és vezetők nagyon gyorsan elkezdték visszaadni ezt az ígéretet. De ez nulla különbséget jelent két tény között: Először is, az ígéret megtörtént, és az időzítés határozottan azt sugallja, hogy ez számított abban, hogy Oroszország beleegyezett-e a német egyesülésbe teljesen nyugati feltételekkel. Más szóval: Moszkva megtartotta a megállapodás részét, a Nyugat nem. Másodszor, miközben az amerikai politikusok gyorsan visszaléptek is belülről, továbbra is azt a – hamis – benyomást keltették Oroszországban, hogy biztonsági érdekeit figyelembe veszik. Másképp fogalmazva, a kezdeti – és következményes – ígéret nemcsak megszegte; a megtévesztést még több csalás követte.

  “Világossá tettük a Szovjetunió számára – a 2 4-es tárgyalásokon, valamint más tárgyalásokon is -, hogy nem kívánunk hasznot húzni a szovjet csapatok Kelet-Európából való kivonásából” – idézi a dokumentum Raymond Seitz amerikai Európáért és Kanadáért felelős helyettes külügyminisztert.

  “A NATO nem terjeszkedhet kelet felé, sem hivatalosan, sem nem hivatalosan” – tette hozzá Seitz.

  A dokumentumot Joshua Shifrinson, az amerikai Bostoni Egyetem politológia professzora találta meg az Egyesült Királyság Nemzeti Levéltárában. A dokumentumot “Secret” (titkos) megjelöléssel látták el, de valamikor feloldották a titkosítását.

  https://www.spiegel.de/ausland/nato-osterweiterung-aktenfund-stuetzt-russische-version-a-1613d467-bd72-4f02-8e16-2cd6d3285295

  Szóval tiszta és világos. A nyugat hazudott a NATO keleti bővitése kapcsán. Nem mellesleg Tibor bá’ egyik bejegyzése is kitárgyalja ezt.

 12. 11. Fényhozó Kerub

  5*

  Annyi kiegészítés, hogy értelemszerűen kidolgozott forgatókönyvek voltak például a Krím elfoglalására, mint ahogy minden magát valamilyen szinten katonainak tartó hatalom seregnyi ilyen tervekkel rendelkezik A-B-C-D esetekre.

  Szerintem időben fülest kaptak a készülő puccsról, de hagyták megtörténni (vagy nem tudták megakadályozni), de ez adott jogalapot a Krím annektálására, amit viszont zseniális módon előkészítettek. Katonai-hadtörténeti szempontból az oroszok krími akciója tankönyvszerűen végrehajtott igazi professzionális akció volt, ez tagadhatatlan. Nem sok ilyet látott a világ a II. VH óta.

  A mostani ukrán „különleges művelet” kapcsán sem árt az óvatosság, nem minden az, aminek látszik vagy amit a média mesél, de majd meglátjuk a végét, ebben biztos vagyok…

  Pánikban az USA? Szabad felhasználású atomfegyvereket adnának Kijevnek?
  https://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/06/19/panikban-az-usa-szabad-felhasznalasu-atomfegyvereket-adnanak-kijevnek

  Moszkva: megelőző atomcsapás mentheti meg az emberiséget
  https://acnews.hu/moszkva-megelozo-atomcsapas-mentheti-meg-az-emberiseget/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=moszkva-megelozo-atomcsapas-mentheti-meg-az-emberiseget

  Valószínűleg megtorpantak az ukránok, de legalábbis átmenetileg szüneteltetik a további támadásokat – írja a washingtoni katonai elemzőközpont, az ISW.
  https://infostart.hu/kulfold/2023/06/19/komoly-gondban-az-ukran-hadsereg-all-a-brit-elemzesben

  Wall Street Journal: Az ukránok a veszteségeik miatt szüneteltetik az előrenyomulást
  https://mandiner.hu/cikk/20230619_oroszorszag_ukrajna_kulfold_haboru?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

  Az ukrán sikerpropaganda 1, azaz egy egész darab orosz harci helikopter lelövéséről tudott beszámolni az elmúlt bő egy hét harcai során, miközben nem kevés nyugati haditechnikát a KA-52-esek rendeztek el. A beszámolók szerint volt olyan, hogy tucatnyi légelhárítót indítottak egy helire, mégsem bírták eltalálni.
  Ez azért elég kemény, ha az ukrik összesen 1 db heli lelövéséről tudnak beszámolni (még fotó sincs róla), akkor esélyesen egyet sem tudtak lelőni.
  Ennyit a nagy katonai/haditechnikai szakértőkről…, Rácz mesterrel az élen.

  Ui: Akinek nem tetszik a mainstream hírkosár, járjon utána.

 13. 12. MangaMonguz

  Nem véletlen, hogy tucatnyi Stingerrel sem tudták lelőni a Krokogyélust (Ka-52), ugyanis L-370 Vityebszk önvédelmi rendszerrel vannak felszerelve (ahogy a Mi-28-ak is), ami eltéríti a helikopter felé indított rakétát. Valószínű ennek okán sem erőltetik az ukránok a további nagy tömegű támadásokat, átmentek olyan támadok is meg nem is állapotba. Amíg nem találják meg az ellenszerét a Vityebszknek, nem sok értelme van a technikát kivinni a nyílt placcra. ha csak nem akarják elveszíteni. Nehéztechnika fedezete nélkül pedig a gyalogság nem sokat ér.

 14. Fényhozó Kerub 11
  A nincs irásbeli vállalás arra hogy a nato nem terjeszkedik kelet felé.
  Ezzel kapcsolatban annyit belföldi civil jogban szerződés kötéshez gyakran elég a szóbeli megállapodás /azonban sokszor kell a irásbeli forma egyáltalán ahhoz hogy szerződésről lehessen beszélni.
  A irásbeliségnek igy ott ahol nem kötelező hogy ilyen formája legyen a szerződésnek a későbbi bizonyitás miatt van jelentősége.
  A nemzetközi közjogban is van olyan hogy szóbeli igéret van és ez érvényes /van erre angol szakkifejezés.
  Sok kérdés merül fel még a nem volt irásbel szerződés kapcsán.
  Néhány.
  Megfelelő képviseleti joga volt e aki mondta? Államfő, külügyminiszter általában vélelmezhetően rendelkezik ilyennel. Ennél alacsonyabb rendűnél már „zenész” erre hivatkozni.
  Aztán van ilyen hogy egyszerűsitett formában kötött nemeztközi szerződések /pl. jegyzékváltás, levélváltás.
  Ilyen sincs a témában ha jól értem.
  Példa a egyszerűsitett formában kötött szerződésre „Molotov -Ribbentrop paktum 1939.; Jalta 1945.; Kádár-Hruscsov irásban nem rögzitett 1956 os megállapodása kiterjedt a szovjet csapatok további magyarországi állomásoztatására a létszám és a fegyverzet egyoldalú moszkvai megállapitásának elfogadására”
  Van ilyen hogy parafálás, ratifikálás. Akit érdekel utána tud nézni.
  Kizárt hogy a komoly nemzetközi közjogi diplomáciai hagyományokkal és apparátussal rendelkező moszkva ne tudta volna hogy mit ér egy két/személy/, jobb esetben 4 éves ciklusban gondolkodó nyugati politikus szóbeli igérete. Már 1939 ben meg 1945 is tudták a moszkvai diplomaták hogy ennél azért több legalább minimális „papirozás” erősen ajánlott.
  De ezt elfelejtették 1990 es évek elejére…
  Aztán a „nato” talán 1998 tavaszáig meg is tartotta a szavát.
  Akkor emlékeim szerint ha volt is valami orosz nyekergés de lényegében KUSSOLTAK.
  Ehhez képest 20+ évvel a szóbeli igérethez képest meg 30+ évvel azzal jönni hogy dehát ezt nem lehetett volna max a átlag orosz juliska néni és jános bácsi hergelésére elég + néhány nyugati szimpatizánséra.

 15. MangaMonguz 12
  „Katonai-hadtörténeti szempontból az oroszok krími akciója tankönyvszerűen végrehajtott igazi professzionális akció volt, ez tagadhatatlan.”
  Már többször hivatkozott erre.
  Ukrán nyelven jelent meg valamikor 2020 magasságában de mindenképp a 2019 es elnök választások után hogy Porosenko elnök szerint 2014 ben naponta kapott telefonhivásokat berlinből és párizsból és minden módon rá akarták venni /nem irok magyar jelzőket a fantáziájára birom a olvasónak/ arra hogy nehogy bevessen krimben ukrán csapatokat.
  Ekkor vége lehetett volna a egésznek ha tapasztaltabb politikus.
  Oroszokat szájba csapják ahogy kell vissza mennek a bérelt krimi laktanyáikba pl. szevasztopolban és ennyi.
  Azóta a kelettel és nyugattal is megelelő kapcsolatokkal rendelkező ukrajna minimum lengyel szintre fejlődött volna.
  Aki kételkedik 2019 ben elnök és parlamenti választások is voltak ahol a 5. elnök eurószolidaritás nevű pártja ellenzékbe került és új elnök lett megválasztva.
  Egyfajta ukrán 1994. 1998. 2002. 2010 volt ez /magyar belföldi politika nyelvére leforditva.

 16. 14 – Yoda

  „A nincs irásbeli vállalás arra hogy a nato nem terjeszkedik kelet felé.”

  „Megfelelő képviseleti joga volt e aki mondta? Államfő, külügyminiszter általában vélelmezhetően rendelkezik ilyennel. Ennél alacsonyabb rendűnél már „zenész” erre hivatkozni.”

  Konkrétan ezek az emberek biztosították annak idején a volt szovjet vezetőket, hogy a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni:
  id. George Bush, Helmut Kohl, François Mitterrand, Margaret Thatcher, Hans-Dietrich Genscher, James Baker, John Major, Douglas Hurd, Manfered Wörner (NATO), Robert Gates (CIA).

  https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2017-12-12/nato-expansion-what-gorbachev-heard-western-leaders-early

  Találsz itt linket 30 hivatalos dokumentumra is, amelyek bizonyítják eme állítást.
  A cikk még 2017-ből való, Washington D.C.-ben volt publikálva.

  Azt állítod, hogy az írásában foglaltak illetve az összes 30 hivatalos dokumentum hamisítvány?

 17. Yoda 15: ne vedd rossz néven, de ukrajna lengyel szintre való fejlődèse túl optimista elképzelés amellett a korrupció mellett, ami volt, van. A keleti szlávok – a szerbekkel bezárólag – társadalmi rendszerének szerves része a korrupció, hadd ne mondjam, hogy a nagy nyugat is élen jár ebben, csak máshogy csinálják… Aki ismeri az EU-t belülről, jó gyomorral kell rendelkezzen…

 18. Zsolt
  fk hszára reagáltam amiből egy mondatot idéztem majd igy folytattam:
  „Ezzel kapcsolatban annyit ”
  A többi ott a hszemben.
  A másik ami nincs benne a hszben hogy minden megállapodás kb. annyit ér amit abból önként betartanak…
  És a idő faktor is számit. Néha az sem /szovjet szemrebbenés nélkül megtámadta japánt 1945.08 ban a köztük érvényben lévő 1941.03. hónapban 5 évre kötött semlegességi szerződés ellenére.
  Aztán meg van ilyen
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Budapesti_memorandum
  Érdemes lenne megnézni hogy amikor magyarországról 1991 ben megpucolt a utolsó szovjet tiszt akkor ennek mi volt a alapja?
  Volt e szerződés a két ország között?
  Ha igen mi a tartalma?
  Pl. benne van e hogy magyarország vállalja nem csatlakozik a nato hoz vagy vállalaj soha semmilyen katonai szövetségbe sem lép be stb.
  A nemzetközi közjogi is egy szakma aminek vannak tudományos alapjai.

 19. infos
  A ukrajnai korrupcióval kapcsolatban idézni szoktam művész nevén Hofi Géza humoristát. „korrupció az az üzlet amiből te kimaradsz”
  Nyugati korrupcióval kapcsolatban kevesen ismerik el hogy van ilyen.
  Azt szoktam kérdezni hogy honnan tudja mi az a korrupció?
  A lengyel szintre fejlődést durva példának irtam.
  A két ország részben eltérő fejlődési pályán van.
  Már idéztem itt e honlapon /talán a megnyerhetetlen háború témában 1-2 hete/ a mnb elnöke nyilatkozatait is miszerint 2020 as évek kb. 2030 ig a világgazdaságban a 1940 es évek végére fog hasonlitani /ugy ez volt a blokkosodás előtti néhány év.
  Szerintem Ukrajna régió központtá válhat.
  Történelmi előzemény: a kr.u. 9-10 században Európa egyik nagyhatalma volt.
  Fontos elem hogy néhány hete lengyel hivatalos helyekről voltak nyilatkozatok hogy inkább egy erős Ukrajna a szomszédban mint Ororszország /kalinyingrádot nem számitva.

 20. Yoda, olyan csalódott leszel, mint én… Mi (Szlovákiában) is azt hittük, hogy Európában megkapjuk a minket megillető helyet, ès kárpótlást a 40 év szopásért, de csak kiraboltak bennünket, pár korrupt idiótát hatalomra juttatva. Az én vélemènyem az, hogy sose leszünk ott, ahol képessègeink és tehetségünk alapján lehetnénk, mert ha valamit teremtünk, azt elveszik… Vagy az orosz, vagy a nyugat… Kínáltak nekem ukrán csernovzjomot hektáronkènt 300 euróért… Nálunk 15000-et tartok szemtelenül kevésnek…

  Szerintem nektek már semmitek nincs, csak a sírjaitok maradnak, mert semmit, amivel az oroszoktól véditek magatokat, nincs ingyen. Földdel, bányákkal, eladósodással fizettek, és számotokra még elképzelhetetlen dolgokat is elvesznek tőletek, ha az orosz hazaballag… Senki nem fog megvédeni akkor se, ha beléptek bármilyen szövetségbe, ennek te magad mondtad el az okát.

 21. Mindennél beszédesebb, hogy egy országot hányan hagyták el amiatt, mert otthon kilátástalannak látták a jövőjüket.
  1990-ben Ukrajnában 51.5 millióan éltek.
  2021-ben 43 millióan. Békeidőben 8.5 millió aktívkorú ember hagyta el az országot.

  Azt az országot, ahol a világ legjobb termőföldje található. Összehasonlításképp, Magyarország területe 9.3 millió hektár. Ukrajna termőföldje 41 millió hektár, ebből 31 millió kiváló minőségű. Azt az országot ami dúskál az ásványkincsekben. Csak a kőszénnek szinte minden fajtája megtalálható Ukrajna területén, vagyis tőzeg, lignit, barnakőszén, feketekőszén és antracit is.
  Vannak jelentős olaj és gázmezőik.
  Mindezek ellenére nem oda áramlottak az emberek, hanem onnan menekültek a jobb élet reményében. Ennek semmi köze a 2022 februárba elkezdett háborúnak.
  A határtalan korrupció és a politika aktív közreműködése az ország javainak kifosztása vezetett oda, hogy 2021-re európa egyik legszegényebb országa lett úgy, hogy lehetőségei szerint az egyik leggazdagabbá válhatott volna.

  A háború elmúltával sem látni esélyt arra, hogy Ukrajna kifosztása leállna és egy felívelő korszak kezdődhetne. A héják már gyülekeznek, szervezkednek.

 22. Re: 21 Károly
  2023-ban pedig talán 25 milliós a lakosság…
  Beomlott kirfa, hazatérni nem akaró lakosság nem jó ómen az újjáépítésnek.

 23. 22. dajtás

  2023 június 14-ig 22.400.000 menekült hagyta el az országot.
  Nem vezetem le részletesen, de mostanra a 20 milliónál is kevesebben lehetnek.
  Ha a helyzet úgy hozza, hogy az oroszok megindulnának nyugatra, akkor a naponta több, mint tízezer menekült száma ismét megugrana. Egyáltalán maradt még nő és fiú kisgyerek abban az országban? 16 és 60 év közötti férfiak már másfél éve nem mehetnek el az országból.
  Mennyi lehet a nő férfi arány jelenleg?
  43 millió 2022 február. Fele férfi fele nő, 21.5 millió a nők száma.
  22.4 millióan menekültek el. Ha a menekültek között csak négyszer annyi a nő, mint a férfi, akkor az Ukrajnában ragadt férfiak bizony nagy gondban vannak.

  Nem lehet véletlen, „drasztikusan megváltozott a vélemény az LMBT emberekről. Jó változás ez, mert sokan ráébredtek, hogy a szexuális orientáció vagy a nemi identitás nem igazán fontos,”
  Ha az előző hozzászólásomban említett problémákat nem nézzük, akkoris marad egy kardinális kérdés, nők és gyerekek nélkül hogy fogják ujjáépíteni Ukrajnát?

 24. 14. Yoda.
  Putyin nem azt állitotta, hogy irásbeli dokumentum van a NATO keleti terjeszkefésről. Azt állitotta, hogy e téren becsapták Gorbacsovot. S ez igazolt. A nyugat rendszeresen becsapja a ” partnereit’, de a számotokra a legrosszabb, hogy ti magatok most aztán nagyon be vagytok csapva. Elhitették veletek a meséket, teletömték a fejeteket a dicső múlttal és a fantasztikus jövővel. Persze ebböl semmi nem igaz, de ti megettétek: S most zavaros ábrándokkal a lelketekbel pusztultak százezzerszámra. Nem egyedi a ti példátok: a II. Vh elött a lengyeleket éppugy becsapták ( ők úgy tünik, semmit sem tanulnak a történelemből), minket, magyarokat is becsapták 1956 bán, de a csecseneket is becsapták a 90 és években. Mit gondolsz, miként lettek Kadirovék Putyin leghübb vazallusai? Mert megismerték, miként árulta el őket az USA, és miféle piszkos kis ügyek keretében adták fel az oroszoknak Dzsohar Dudajevet( akit addig persze hitegették.(

  A fejetekbe töltött hazugság nagyon erős szer: szegény honfitársaitok gyakran csak a fronton döbbennek rá, amikor elégtelen felszereléssel dobják őket az első vonalba, ahol az oroszok ledarálják őket. Sok kis becsapott sorstársad utolsó gondolata ez: De hát ezek nem is gyalásokkal, még mosógépekböl kiszerelt chipekkel harcolnak!

  Töprengj el rajta: Porosenko ( waltzmann ), jacenyuk, Zelenszkij, Kolomojszkij, Nuland : biztos, hogy minden szivükkel a dicső ukrán múlt és jövő érdekében ténykedik? Màrcsak bizonyos ‘ identitás” kapcsán is…..nem tünt még fel neked, hogy mindazok, akik pusztulásba viszik hazádat, azok egyike sem ukrán?

  Mikor Szeretnél felébredni?

 25. Most csak röviden 1-2 mondatban reagálok néhány fenti hsz ra.
  infos
  Szlovákia és Magyarország is magasabb anyagi szinvonalon van mint volt a eu s csatlakozás előtt. Ennek persze ára volt és van. Mind két ország kb. ugyanúgy becsatlakozott a eu ba gazdaságilag mint mondjuk a szocialista államoknak is meg voltak a sajátosságai. Napjainkban éppen repedezik a rendszer amibe e két állam szervesen beilleszkedett. Magasabb életszinvonaluk pl. Ukrajnához képest ezért viszonylagos.
  Károly
  Dajtás
  Ukrajnában van egy oda vissza mozgás. Pl. aki emigrált mondjuk ausztriába 2022.02.24. után az egyszer kilépett majd ha tizszer hazalátogatott és csak a kilépő számokat nézzük akkor ez a egy személy már is „generált” 11 kilépést Ukrajnából.
  Egyéb iránt egy erősődő Ukrajna önmagában is komoly vonzerőt jelenthet a nyugati irányba emigráltak visszatéréséhez.
  Karrier lehetőségek megnyilnak.
  Haza az HAZA.
  Ehhez a állam is tud támogatást adni pl. kap egy új épitésű lakást vagy bérlakást /bérleti jogot/ ha gyerekkel visszaköltözik.
  Akik költöztek nagyrészt anyagi okokból tették ha e anyagi feltételek nyugaton szűkülnek /megnyirbált szociális jogok, idegengyűlölet felfutása stb./ otthon meg épp rendeződik a helyzet akkor ez is autómatikusan fog hatni a visszaköltözésre.
  Arról meg nem is beszélve hogy ez furcsán hangozhat a individualizált eu ban de a államok közt is lehet olyan megállapodás hogy egyéni nyafogástól függetlenül állampolgár vissza. Kb. két héten belül meg fogja szokni a helyzetet a szülőföldjén mert a lakás munkahelye gyerek iskolájának stb. a rendezésével lesz elfoglalva.
  A miért nem tudott Ukrajna jobban fejlődni 1991 óta?
  Először is neki a nyugati szomszédja nem ausztria hanem magyarország meg szlovákia meg lengyelország meg románia adott államon belüli legkevésbé fejlett területei voltak. Moldováról nem beszélve.
  Aztán amig magyarba volt 1990 után egy laza 30%os gazdasági visszaesés ukránban ez simán volt 50%.
  2014. tavasz óta meg atipikus helyzet van finoman szólva.

 26. 24 – Fényhozó Kerub

  „…de a csecseneket is becsapták a 90 és években. Mit gondolsz, miként lettek Kadirovék Putyin leghübb vazallusai? Mert megismerték, miként árulta el őket az USA, és miféle piszkos kis ügyek keretében adták fel az oroszoknak Dzsohar Dudajevet( akit addig persze hitegették.”

  A csecsenek anno azt tapasztalták meg, amit később, már a 21. században a szíriaiak. Igazából a „csecsen szabadságharcosok” nagyobbik része al-kaidás söpredék volt a muszlim világból, nagyrészt arabok. Ezeket támogatta a „liberális, demokratikus” Nyugat – egyébként az USA mellett legalább olyan mélyen benne volt a buliban Nagy-Britannia is.

  A csecsenek sokkal jobban tudják, hogy ki kicsoda volt az ottani háborúkban, mint az átlagos nyugati médiafogyasztó, aki meg van győződve róla, hogy az oroszok vérbe fojtották a csecsen nemzet legitim függetlenségi törekvéseit. Ezért van az, hogy a mai Csecsenföld a Föderáció egyik leghűségesebb támogatója és a „Putyin-párt” itt nyeri rendre magát a leginkább agyon a parlamenti választásokon. A romba döntött groznyj-i képeket látva ezt a nyugati polgár nem tudta volna elképzelni, mert kicsit más sztori lett neki elmesélve!

  https://t.me/casusbellilive/40320

  A végén majd az ukránok is rájönnek arra, hogy akiknek az angolszászok a barátai, annak már ellenségre nincs is szüksége. A Nyugat meg majd örülhet, hogy ha csak a mai Ukrajna fele lép rá a „csecsen útra”…

 27. infos
  Károly
  dajtás
  Kérdés hogy mennyire fejlődés az nemzeti szempontból ami közép európában történt?
  Jó lenne e ez a irány Ukrajnának is?
  Van itt helyben is mivel foglalkozni a lakosság helyben maradása terén…
  https://ujszo.com/kulfold/ilyen-gondjai-meg-nem-voltak-a-horvatoknak
  Nincs ki dolgozzon az üdülőhelyeken.
  A turizmusból származó várhatóan magasabb bevételek ellenére az ország most munkaerőhiánnyal küzd – írja a Bloomberg. „Horvátország egyedül nem tud elegendő munkaerőt biztosítani ahhoz, hogy a turizmust, mint fő iparágát fenntartsa” – mondta Boris Vujcic, a központi bank kormányzója.
  … A horvát kormány már elhatározta, hogy a külföldi munkavállalók érkezésének ösztönzése érdekében kiigazítja a munkaügyi törvényeket. A tervek szerint a munkavállalási engedélyek érvényességi idejét egyről három évre növelik.
  Ezen erőfeszítések ellenére azonban az országnak hatalmas kihívással kell szembenéznie. „Gyorsan meg kell találnunk a módját annak, hogy biztosítsuk az emberek nagymértékű beáramlását” – mondta Iris Goldner Lang, a Zágrábi Egyetem európai jogi professzora.
  https://444.hu/2023/06/13/indiabol-toboroznak-teherautosoforoket-magyarorszagra
  https://444.hu/2023/05/04/nemzetgazdasagi-szempontbol-kiemelt-beruhazasokon-dolgozhatnak-majd-vendegmunkasok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük