(4116) Long COVID

Tibor bá’ fordítása online

Scientific American

A hosszú COVID leginkább neurológiai betegségnek tűnik

A hosszú COVID okai, amelyek milliókat tesznek rokkantságba, az agyban és az idegrendszerben találkozhatnak
Írta: Stephani Sutherland
(sz: 1933.02.11.)

Tara Ghormley mindig is túlteljesítő volt. A gimnáziumban osztálya élén végzett, az állatorvosi főiskolán summa cum laude végzett. Ezt követően szigorú képzési programban vett részt, és belgyógyászként sikeres karriert épített fel. 2020 márciusában azonban megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal, ami csak a 24. eset abban a kis, közép-kaliforniai tengerparti városban, ahol akkoriban élt, közel a COVID-járvány korai kitörésének helyszínéhez.

Majdnem három évvel azután, hogy nyilvánvalóan kitisztította a vírust a testéből, Ghormley még mindig szenved.Gyorsan kimerül, hirtelen felgyorsul a szívverése, és olyan állapoton megy keresztül, amikor nem tud koncentrálni vagy tisztán gondolkodni.

Ghormley férjével Los Angeles egyik külvárosába költöztek. Valamikor szabadidejüket azzal töltötték, hogy meglátogatták „a Föld legboldogabb helyét” – Disneylandet –, de a látogatás megismétlését egészsége több mint egy évig megakadályozta.Szabadnapjai nagy részét továbbra is a sötétben pihenéssel vagy számos orvosi rendelésre járva tölti.Korai fertőzése és folyamatosan fennálló tünetei miatt az országban az elsők között kapott „hosszú COVID” betegséget, amely állapot a fertőzést követően legalább három hónapig fennáll, de évekig is fennállhat.A szindrómát az egészségügyi szakemberek a COVID-19 vagy PASC poszt-akut következményeiként ismerik.

A hosszú COVID-ban szenvedő betegeknél olyan tünetek jelentkeznek, mint a fájdalom, a rendkívüli fáradtság és az „agyköd”, vagy a koncentrációs nehézségek vagy a dolgokra való emlékezés.2022 februárjában a szindróma a becslések szerint körülbelül 16 millió felnőttet érintett az Egyesült Államokban, és két-négy millió amerikait kényszerített ki a munkakörből, akik közül sokan még nem tértek vissza.A hosszú COVID gyakran egyébként egészséges fiataloknál jelentkezik, és akár enyhe kezdeti fertőzést is követhet.A kockázat valamivel magasabbnak tűnik a COVID miatt kórházba került embereknél és az idősebb felnőtteknél (akik gyakrabban kerülnek kórházba).A nők és a társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos helyzetűek szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve, csakúgy, mint azok, akik dohányoznak, elhízottak, vagy számos egészségügyi állapottal, különösen autoimmun betegséggel küzdenek.Úgy tűnik, hogy a vakcinázás csökkenti a veszélyt, de teljesen nem akadályozza meg a hosszú COVID-ot.

A hosszan tartó COVID leggyakoribb, tartós és fogyatékosító tünetei neurológiai eredetűek. Általában könnyen felismerhetők agyi vagy idegrendszeri eredetükből kifolyólag. Sok ember kognitív diszfunkciót tapasztal: memória-, figyelem-, alvás- és hangulati nehézségek formájában. Másoknak úgy tűnhet, hogy inkább a testben gyökereznek, mint az agyban, mint például a fájdalom és a terhelés utáni rossz közérzet (PEM), egyfajta „energia-összeomlás”, amelyet az emberek még enyhe edzés után is tapasztalnak. De ezek is az idegrendszer működési zavaraiból fakadnak, gyakran az autonóm idegrendszerben, amely a testünket a légzésre és az élelmiszer megemésztésére irányítja, és szerveinket általában robotpilóta működteti. Ez az úgynevezett dysautonomia szédüléshez, heves szívdobogáshoz, magas vagy alacsony vérnyomáshoz, valamint bélrendszeri zavarokhoz vezethet, így az emberek néha képtelenek dolgozni vagy akár önállóan létezni.

A SARS-CoV-2 vírus új, de a poszt-virális szindrómák nem újak.Más vírusokkal, és különösen a humán immun-deficiencia vírus (HIV) okozta neurológiai károsodásokkal kapcsolatos kutatások irányadóak a hosszú COVID-dal kapcsolatos munkában.És az a felismerés, hogy a szindróma számos hatását kiválthatja az agyon és az idegrendszeren keresztül, kezdi alakítani az orvosi kezelés megközelítését.„Most éppúgy gondolok a COVID-ra, mint egy neurológiai betegségre, mint egy tüdőbetegségre, és ez határozottan igaz a hosszú COVID-re” – mondja William Pittman, a Los Angeles-i UCLA Health orvosa, aki Ghormley-t és sok hasonlót kezel.

Noha az Egyesült Államokban 16 millió szenvedő észszerű becslés az állapot áldozatainak számáról, vannak más, súlyosabb értékelések is.A 2021-ben elvégzett 41 tanulmány meta-analízise arra a következtetésre jutott, hogy világszerte a SARS-CoV-2-vel fertőzött emberek 43 százalékánál alakulhat ki hosszú COVID, és körülbelül 30 százalékuk – ami körülbelül 30 millió embert jelent – az Egyesült Államokban érintett.Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központja által közölt 2022. júniusi felmérés szerint a COVID-ban átesett felnőttek közül minden ötödik tapasztalt hosszan tartó COVID-t három hónappal később;Az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatala a becslést egy a 10-hez teszi. A szakértők szerint még ha a fertőzések csak kis része is okoz hosszú ideig tartó COVID-t, akkor is több millió embert érintenek – és potenciálisan rokkantak is lehetnek.

Az első felismert hosszú COVID-eset olyan betegeknél fordult elő, akiknek meghosszabbított légzési terápiára volt szükségük, vagy akiknek tartós tüneteket okozó, nyilvánvaló szervkárosodása volt. A neurológiai tünetekről beszámoló embereket gyakran figyelmen kívül hagyták, vagy elutasították, mert traumatizáltak kezdeti betegségük és kórházi kezelésük miatt. De ahogy a 2020-as év véget ért, mondja Helen Lavretsky, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem pszichiátere, „elkezdtük áttekintjük, mi is történik valójában… és akkoriban nyilvánvalóvá vált, hogy a neuropszichiátriai tünetek meglehetősen gyakoriak voltak”, ami leggyakrabban fáradtság, rossz közérzet, agyköd, szaglásvesztés és poszttraumás stressz-zavar, valamint kognitív problémák voltak.

Ghormley a 30-as évei végén járt, és viszonylag egészséges volt, amikor elkapta a vírust, de olyan alapbetegségei voltak – beleértve a reumás ízületi gyulladást és asztmát – amelyek miatt fennállt a súlyos COVID kockázat. Több napot töltött otthon, nehezen kapott levegőt, majd kórházba került, ahol megugrott a vérnyomása, és rohamosan csökkent a vércukorszintje. Néhány héten belül felépült ebből az akut fázisból, de azt mondja: „Igazán soha nem lettem jobban.”

Nem sokkal azután, hogy hazajött a kórházból, Ghormley kifejlesztette azt, amit férje „aranyhal-agynak” nevezett. „Leraktam valamit, és fogalmam sincs, hova tettem” – emlékszik vissza. „Újra és újra megtörtént. Arra gondoltam: „Ez kezd furcsa lenni.” A férjem azt mondta, hogy nem emlékszem semmire. Megpróbáltam beszélni, és tudtam, mit akarok mondani, de nem jutott eszembe a szó.

„Számomra minden szétesett” – mondja Tara Ghormley, aki 2020 óta küzd a COVID-dal. Remegést, drámai hangulati ingadozásokat és fájdalmas hangokra való túlérzékenységet is tapasztalt. „A férjem kinyitott egy papírzacskót, amire úgy éreztem mintha kések szúrtak volna a fülembe” – meséli. Bármilyen megerőltetés – fizikai vagy szellemi – kimerítette és fájdalmaim voltak. A változások felkavaróak voltak Ghormley számára, aki büszke volt éles elméjére. „A legjobban az zavart, hogy nagyon nehezen tudtam gondolkodni, beszélni, emlékezni. Megpróbáltam elvégezni egy feladatot, és fogalmam sem volt, mi az. Hirtelen elég mély neurológiai hiányosságaim lettek. Nekem akkoriban minden szétesett. Ez borzasztóan traumatikus volt.

A diszfunkció gyökerei

Állatorvos belgyógyászként Ghormley azt mondja, az ő feladata, hogy megoldja a problémákat, ha rejtélyes tünetek jelentkeznek, beleértve a sajátját is. „Aktívan próbáltam okokat keresni, és megtalálni, mit tehetnék.” Elképzelte, hogy egyes neurológiai tünetei trombózisos események, vérrögök következményei lehetnek, amelyek mini sztrókot okozhatnak. Számos korai tanulmány kimutatta, hogy a COVID megtámadja a vérereket bélelő endothel-sejteket. Ez több szervben, beleértve az agyat is, véralvadáshoz és oxigénhiányhoz vezethet. Még az agy endothel sejtjeinek finom megzavarása is hozzájárulhat a kognitív diszfunkcióhoz.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a neurológiai COVID-tünetekkel küzdő emberek immunrendszere kifejezetten a központi idegrendszerben aktiválódik, és gyulladást okoz. De az agygyulladást valószínűleg nem az adott szervet közvetlenül megfertőző vírus okozza. Avindra Nath, aki régóta tanulmányozta a poszt-virális neurológiai szindrómákat az Országos Egészségügyi Intézetben, valami hasonlót talált a COVID-ban elhunyt emberek boncolási vizsgálatában. „Ha megnézzük a COVID-ban elhunyt agyát, valójában nem találunk nagy mennyiségű vírust, de sok immun-aktiválót viszont igen különösen az erek környékén.” A vizsgálatok arra utaltak, hogy a makrofágoknak nevezett immunsejtek aktiválódtak. „A makrofágok nem olyan pontosak a támadásban” – mondja Nath. „Jönnek és elkezdik rágni a dolgokat; mindenféle szabad-gyököt, citokint termelnek. Ez majdnem olyan, mint egy szőnyeg bombázás – sok kárt okoz. És nagyon nehéz leállítani őket, ezért sokáig megmaradnak. Ezek a nem szívesen látott vendégek, amelyek tartós gyulladást okozhatnak az agyban.

Annak meghatározása, hogy mely betegeknél van folyamatban lévő gyulladás, segíthet a kezelésekben.

Korai annak meghatározása, hogy mely betegeknél van folyamatban lévő gyulladás, de ez segíthet a kezelésekben.Troy Torgerson, a seattle-i Allen Intézet immunológusa szerint a korai kutatások olyan markereket azonosítottak, amelyek gyakran emelkedtek a betegségben szenvedőknél.Három sejtjelző molekula, az alfa-tumornekrózis faktor, az interleukin 6 és a béta-interferon tűnt ki a hosszú COVID-betegeknél.De ez a minta nem feltétlenül mindenkinél volt megtalálható.„Megpróbáljuk sorba rendezni a hosszú COVID-betegeket, és azt mondjuk: „Ez egy jó csoport egy gyulladáscsökkentő gyógyszer kipróbálására, míg ennek a csoportnak jobban kell koncentrálnia a rehabilitációra” – mondja Torgerson.Egy tanulmányt vezetett (jelenleg nyomtatás előtt adták ki, hivatalos tudományos áttekintés nélkül egy folyóiratban), amelyben a csapata 55 beteg véréből mért fehérjéket.A kutatók azt találták, hogy egy részcsoportban tartós gyulladás volt.Ezek között az emberek között egy olyan immunrendszert láttak, amely a fertőzésre adott tartós válaszhoz kapcsolódik.„Úgy tűnik, hogy a betegek egy alcsoportja folyamatosan reagál valamilyen vírusra” – mondja Torgerson.

A SARS-CoV-2 izolált részei, vagy akár vírusfehérjék darabjai jóval a kezdeti fertőzés után is a szervezetben maradhatnak, és továbbra is immun-támadást válthatnak ki.Az első szilárd bizonyíték a tüdőn kívüli „vírus-perzisztenciára” 2021-ben érkezett szingapúri kutatóktól, akik vírusfehérjéket találtak a bélben öt olyan betegnél, akik hat hónappal korábban felépültek a COVID-ból.A San Francisco-i Kaliforniai Egyetemen végzett tanulmány bizonyítékot talált a vírusrészecskék jelenlétére a hosszú COVID-ban szenvedő emberek agyában.A tudósok exoszómákat vagy apró sejtanyagcsomagokat gyűjtöttek össze, amelyek kifejezetten a központi idegrendszer sejtjeiből szabadultak fel.Az exoszómák vírusfehérjék darabjait, valamint mitokondriális fehérjéket tartalmaztak, amelyek immuntámadást jelezhetnek ezen létfontosságú sejtszervecskék ellen.Az ilyen gyanús fehérjék mennyisége magasabb volt a neuropszichiátriai tünetekkel küzdő betegeknél, mint azoknál, akiknél nem voltak ilyen tünetek.

A vírus hónapokig elhúzódhat az agyban az NIH-nál végzett kutatások szerint, amelyekről a Nature 2022 decemberében számoltak be. A 44 COVID-fertőzésben elhunyt ember boncolási vizsgálata elsősorban a légúti traktusban talált burjánzó gyulladást, de a vírus RNS-t mindvégig kimutatták a szervezetben, még az agyban is, 230 nappal a fertőzés után.Két másik tanulmány szerint (mindkettőt tavaly publikálták a Proceedings of the National Academy of Sciences USA-ban) bizonyíték volt arra, hogy a SARS-CoV-2 megfertőzheti az asztrocitákat, egyfajta idegi támasztósejteket, amelyek az orrot bélelő bőr idegsejtjein keresztül jutnak be.

A kutatók egyre finomabb részletességgel vizsgálják a hosszú COVID-ban szenvedő betegek gyulladásos jeleit.Egy kis tanulmány, amelyet Joanna Hellmuth, az U.C.S.F. neurológusa vezetett, azt találta, hogy a kognitív tünetekkel rendelkező betegek agy-gerincvelői folyadékában immunrendszeri rendellenességek mutatkoztak, míg a kognitív tünetekkel nem rendelkező betegek egyikének sem.Az Idegtudományi Társaság 2022-es ülésén Hellmuth beszámolt arról, hogy specifikusabb immun-markereket vizsgált kognitív tünetekkel küzdő embereknél, és megállapította, hogy egyes betegeknél megemelkedett a VEGF-C szint, amely az endothel diszfunkció markere.A magasabb VEGF-C koncentráció az agyba jutó immunsejtek magasabb szintjével jár együtt, mondja, és „nem látják el normális funkciójukat, a vér-agy gát fenntartását;elvonják a figyelmüket, és talán aktiválódnak.”Bár a vizsgálatok kicsik, teszi hozzá Hellmuth, „valódi biológiai különbségeket és gyulladást tárnak fel az agyban.Ez nem pszichológiai vagy pszichoszomatikus rendellenesség;ez egy neuro- immun rendellenesség.”

Mi tartja támadási módban az immunrendszert?Torgerson szerint „az egyik lehetőség az, hogy auto-immunitást alakítottunk ki”, amelyben az immunrendszer által a vírus elleni küzdelemre termelt antitestek az ember saját sejtjeit is jelzik az immuntámadáshoz.A vírusra adott válasz „bekapcsolja az auto-immunitást, és ez még akkor sem javul, ha a vírus elmúlik” Számos tanulmány talált bizonyítékot az autoimmun komponensekre, az úgynevezett auto-antitestekre, amelyek kölcsönhatásba lépnek az idegsejtekkel hosszú COVID-fertőzésben szenvedőkben.

A gyulladásos folyamatokkal kapcsolatos nyomok a neurológiai tünetek kezelésére utalhatnak.”Ha ez egy makrofágok által közvetített gyulladásos folyamat… az intravénás immunglobulin hatással lehet a makrofágok csillapítására” – mondja Nath.Az IVIg-ként emlegetett kezelés olyan fehérjék és antitestek koktélját tartalmazza, amelyek mérsékelhetik a túlzott immunválaszt.

Az IVIg az autoantitestek blokkolására is használható.A rituximab nevű terápia pedig, amely az antitest-termelő B-sejteket célozza meg, „időben tesztelt terápiát kínál számos auto-antitest által közvetített szindrómára” – mondja Nath.Egy másik stratégia a kortikoszteroidok alkalmazása az immun-aktivitás teljes csillapítására, bár ezek a gyógyszerek csak korlátozott ideig használhatók.„Ez egy hatásos megközelítés, és látható, hogy változtat-e a helyzeten.Legalább azt sejteti, hogy igen, ez egy immunrendszer által közvetített jelenség, és most jobb módszert kell találnunk a célzásra” – mondja Nath.

Ha a vírus valamilyen formában fennakad, a vírusellenes gyógyszerek potenciálisan megtisztíthatják, ami segíthet a neurológiai tünetek enyhítésében. A tudósok, akik klinikai vizsgálatot folytatnak a Paxloviddal, a Pfizer akut COVID-ellenes vírusellenes gyógyszerével, ebben reménykednek.

Krónikus fáradtság kapcsolat?

A poszt-virális szindrómákat több mint egy évszázada dokumentálják, a HIV-től az influenzáig terjedő vírusfertőzés után. A mono-nukleózist okozó Epstein-Barr vírus egyike azon számos vírusnak, amelyek a myalgiás encephalomyelitis/krónikus fáradtság szindróma (ME/CFS) nevű állapothoz kapcsolódnak, és amely a becslések szerint legalább másfél millió embert érint az Egyesült Államokban. és feltűnő hasonlóságot mutat a hosszú COVID-dal, olyan tünetekkel kapcsolatban, mint az immunrendszer szabályozási zavara, fáradtság és kognitív diszfunkció. „Az egyik megfigyelt betegminta olyanok, akik határozottan megfelelnek az ME/CFS kritériumainak. Ez olyasmi, amit folyamatosan látunk és kezelünk” – mondja Pittman a hosszan tartó COVID-betegeknél. Az ME/CFS súlyos lehet, egyesek elveszítik mozgásképességüket és ágyhoz kötődnek.

Csapatkezelés

Ghormley hónapokig tartó betegség után az UCLA Health hosszú COVID-klinikáján keresett gondozást, amely az ország multidiszciplináris programja közé tartozik az ilyen szindrómában szenvedők számára. Annak ellenére, hogy tünetei az idegrendszer működési zavaraiban gyökereznek, számos egészségügyi szakemberre volt szüksége a kezelésükhöz. A klinika tevékenysége egy olyan programból nőtt ki, amelynek célja az orvosilag összetett COVID-betegek ellátásának koordinálása – mondja Nisha Viswanathan belgyógyász és alapellátó orvos. Amikor több hónap elteltével követte nyomon a COVID-betegeket, rájött, hogy „volt olyan betegcsoportunk, akinek még mindig voltak tünetei. Nem volt megértés az állapottal kapcsolatban; csak azt próbáltuk megnézni, mit tudunk kínálni nekik.” Viswanathan és mások kéthetente találkozót hívtak össze a UCLA egészségügyi pulmonológiában, kardiológiában, neurológiában, pszichiátriában és más szakterületeken dolgozó orvosai részvételével, hogy megvitassák az egyedi eseteket és az általános trendeket.

Az UCLA Healthnél Pittman koordinálja Ghormley kezelését.Azt mondja, hogy az interdiszciplináris csapat kulcsfontosságú a betegek lehető legjobb ellátásához.„Gyakran sok tünet jelentkezik”, és néhány beteg több szakembert is felkeresett csatlakozása előtt, de nem feltétlenül a megfelelőt.Azt mondja, amíg a COVID alapellátást nyújtó szolgáltatók járnak, „elvégezzük a kezdeti vizsgálatot, és a megfelelő személyhez juttatjuk őket”.Ghormley esetében a szolgáltatók listája tartalmazza Pittmant, valamint egy neurológust, egy pulmonológust, egy kardiológust, egy pszichiátert, egy traumatológust, egy reumatológust és egy nőgyógyászt.

Pittman szerint a csapat megközelítése kritikus volt az orvosok számára is, akik egy vadonatúj betegséget próbálnak megérteni.„Nagyon érdekes utazás volt a szinte semmit tudástól a keveset tudásig, és minden nap, minden héten, minden hónapban többet tanulunk” – mondja.A „hosszú COVID” kifejezés „egy esernyő, és úgy gondolom, hogy számos betegség rejtőzik az ernyő alatt”.Bár minden hosszú COVID-beteg egyedi, Pittman azt mondja: „Kezdünk megfigyelni különböző minták fejlődését.Ghormley esetében pedig a disz-autonómia mintáját láttuk, amit gyakran tapasztalunk.”

A disz-autonómia károsítja az autonóm idegrendszert, az agyból vagy a gerincvelőből kiágazó ideghálózatot, amely átnyúlik a testen, és szabályozza az öntudatlan funkciókat, például a szívverést, a légzést, az izzadást és az erek tágulását.Ghormley esetében is, mint sok hosszú COVID-ban szenvedő embernél, a dysautonomia posturális ortosztatikus tachycardia szindróma vagy POTS formájában jelentkezik.A szindróma tünetegyüttest ölel fel, amelyek közé tartozik a szapora szívverés – különösen állva – és a fáradtság, és bél- és hólyag rendellenességeket okozhat.A POTS a PEM-mel járó kimerültség összetevője is lehet.Bár úgy tűnik, hogy a tünetek hatással vannak a szervezetre, az idegrendszer működési zavaraiból erednek.

Ghormley disz-autonómiája miatt felkereste Megha Agarwal kardiológust az otthonához közeli UCLA klinikán.Sok orvos nem ismeri a POTS-t, de Agarwal különösen ráhangolódott mivel néhány betegénél már a COVID-fertőzés előtt tapasztalta.”Az idegrendszernek szabályozási zavarai vannak amit sok minden okozhat: bizonyos rákterápiák, vírusok, autoimmun állapotok.”Agarwal 2020 őszén ismerte fel a POTS-t Ghormleyben, amikor nagyon keveset tudtak a hosszú COVID-ről.Most úgy véli, hogy „a POTS valóban az, amit sok betegnél a hosszú távú COVID okoz”. Szerencsére Agarwal szerint vannak olyan orvosi beavatkozások, amelyek segíthetnek.

A tachycardia a T POTS-ban felgyorsítja a szívverést, hozzájárulva a kimerültséghez és a fáradtsághoz, amellett, hogy magát a szívet is megterheli.A béta-blokkolóknak nevezett gyógyszerek (a szívben leállított béta-adrenerg receptorok miatt) csökkenthetik a pulzusszámot és javíthatják a tüneteket.„Ha a pulzusszámot szabályozzuk, nemcsak a pumpa javul” – mondja Agarwal, „de javul az emberek energiája, megszűnik a fáradtságuk, és néha jobb lesz a mentális tisztán látásuk is. ”Egyes betegek, például Ghormley számára, a béta-blokkolók nem elegendőek, ezért az Agarwal hozzáad egy ivabradin nevű gyógyszert.„Kicsit off-label, de jelenleg agresszíven tanulmányozzák” a POTS számára.Ghormley számára a kombináció valódi javuláshoz vezetett, „így most nem érzi úgy, hogy lefutotta a Boston Maratont, amikor csak leült és felállt a munkahelyén, vagy lezuhanyozott” – mondja Agarwal.

Ghormley legkeményebb tünetei közé tartozik az agyi köd, amely egy csomó olyan kognitív problémára utal.Napokig, amíg Ghormley dolgozik, pszichiátere Adderall-t ír fel, a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség kezelésére használt stimulánst, amely segít neki koncentrálni.Ez „nagyon segített” – mondja Ghormley.

Ghormley orvosainak, de különösen Agarwalnak köszönheti, hogy nyomozói munkát végeztek, hogy feltárják a tüneteit.„Senki sem tudott róla semmit, de mindenki hallgatott rám” – mondja Ghormley.Talán azért, mert egy orvosi terület szakembere volt, senki sem sértődött meg.

Ez szokatlan a hosszú COVID-ban szenvedő embereknél, elsősorban sok nőnél, akiket gyakran elbocsátanak az orvosok mert kételkednek abban, hogy panaszaik valódiak. „A betegek egyszerűen nem érzik, hogy meghallják őket” – mondja Viswanathan. „Volt egy páciensem, aki mindent elmondott, és utána csak annyit mondtam: „Ez olyan nehéz lehet neked. Szeretném, ha tudnád, hogy minden, amit érzel, valóságos, és annyi beteget láttam, mint te. – És sírni kezdett. Azt mondta: „Senki sem mondta ezt nekem. Nem tudom megmondani, hányszor mondták, hogy ez csak a fejemben van.”

Bár Ghormley azt mondja, hogy az ellátása drámaian javította a tűntein, és lehetővé tette számára, hogy „újra csináljon néhány normális dolgot”, továbbra is olyan fellángolásokat tapasztal, amelyek lehetetlenné teszik, hogy hetekig dolgozzon. Tavaly egy napon kihagyott egy adag szívgyógyszert, és haza futott a dél-kaliforniai hőségben. „Hazaértem, és gyakorlatilag összeestem a folyosón. Azóta minden elromlott. Ha megpróbálok mozogni, a lábaim leállnak.” Ghormley számára a legfrusztrálóbb, és legfélelmetesebb a tüneteinek kiszámíthatatlansága. „Annyira megváltoztak, van, amelyik kezelhető, van, amelyik legyengít. Egy dolog jobb lesz, és egy másik visszatér. Mindig abban reménykedem, hogy javulni fog a helyzet, de ez nem jön be.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

17 gondolat erről: „(4116) Long COVID

 1. „A hosszú COVID okai, amelyek milliókat tesznek rokkantságba, az agyban és az idegrendszerben találkozhatnak”

  „A Covid-19 világjárvány egy olyan színdarab 1. felvonása volt, amelynek célja a demokráciák lerombolása”

  Dr. Mike Yeadon neves immunológus, a Pfizer volt alelnöke és a Ziarco biotechnológiai vállalat egykori társalapítója és vezérigazgatója, arra figyelmeztetett, hogy a Covid-19 világjárvány egy többfelvonásos színdarab első felvonása csupán és hosszú évekig fog tartani amíg teljesen tönkretesz minden liberális demokráciát.

  Valójában, mint mondta, a covid-19 világjárvány az Agenda 2030 átfogó tervének része, amelyet szélsőséges nemzetközi körök az ENSZ-en és a WEF-en keresztül jelentettek be.

  Leírja azt a rémálomvilágot, amelyet nekünk készítenek, ahol az embereknek nem lesz vagyonuk és tilos lesznek az utazások, az elköltözések, nem lesz saját tulajdonú házuk az energiatakarékosság nevében.

  „Tehát amikor az ENSZ, Bill Gates és Klaus Schwab elmondják, hogy ENSZ-terveik vannak 2030-ra fenntartható fejlődési célokkal és mindegyikünknek azt mondják:

  „Nem fogsz utazni. Nem lesz privát autód. Nemzetközi szállítást nem használunk áruszállításra. Egyáltalán nem lesznek légi járatok, kivéve a katonaságot vagy talán a gazdag embereket. Nem lesz semmid, és boldog leszel. Valószínűleg nem is a saját otthonodban fogsz élni és sokkal kevesebb energiát fogsz használni.”

  Amikor ezt mondják neked, azt kell feltételezned, hogy komolyan is gondolják! Ezért úgy gondolom, hogy a covid egy többfelvonásos játék első felvonása, amely 10 évig fog tartani, és teljesen lerombolja a liberális demokráciákat.”

  Did you know that there are 10 years of studies, showing that ivermectin inhibits the replication of at least a dozen RNA viruses?

  /https://twitter.com/intent/follow?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1627120403083628545%7Ctwgr%5Efed54d9d8cb2165e00a1c4ea7f81ee831d1cdce9%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Fygeia%2Fproin-antiproedros-pfizer-i-pandimia-tou-covid-19-ita-i-1i-praksi-enos-theatrikou-ergou-me-stoxo-tin-katastrofi-ton-dimokration%2F&screen_name=VigilantFox/

 2. December végén-január elején súlyos lelki gondjaim adódtak, és így 60 osan, utolért engem is az övsömör.
  Mit lehet tudni az övsömörről: „ a betegség oka a varicella-zoster vírus, ugyanaz, amely a bárányhimlőt is okozza. Bárányhimlő után a vírus inaktív formában a testben marad, a gerincvelő és az agy környékén. Ez a vírus idővel újra aktiválódhat és sömört okozhat. (Megjegyzés: gyerekkortól, úgy 60 éves korig rejtőzködik, tünetmentesen!!!…)
  A bárányhimlő gyógyulásakor a varicella zoster vírus nyugvó, inaktív állapotban a szervezetben marad, mégpedig a gerincvelői érző idegdúcokban. Amikor a szervezetet nagyobb megterhelés éri vagy valamilyen egyéb okból gyengül le az immunrendszer, az övsömört okozó vírus aktiválódik. Ilyen helyzet adódhat általános legyengült állapotban, stb… Az övsömör betegség (herpes zoster) legnagyobb arányban a 60 év felettieket érinti….”
  Ennyi az idézet… Hát ha ez a réges-régi, és ráadásul szabadon kutatható vírus, amely hosszú évtizedek óta tanulmányozva volt, oltás és gyógyszerek állnak az emberiség rendelkezésére, képes ilyen huncutul elrejtőzni a tudósok kutató szemei elől, akkor mit csodálkozunk ezen az új keletű, (talán mesterséges) bő három éves múlttal rendelkező víruson, amelynek a kutatását – ha minden igaz – minden lehető módon még akadályozták is! Na meg aztán világröhejes módon, még le is van védve…..
  Mi sem áll tőlem távolabb, mint az orvostudomány, hiszen mérnök vagyok – de régebbecske, általában az volt a jelszó, hogy járvány idején nem oltunk. Márpedig ebben az elmúlt (?!) világmizériában, a kapzsi és pénzéhes gyógyszermaffia, ursula nincs már lejjebb gonosz tündér hathatós segítségével, mindent elkövettek, hogy milliárd számra gyártsák a ki tudja milyen vakcinákat, és minél többet és többen használják is őket.
  Így hát tényleg elképzelhető, hogy a rengeteg mutálódott alvariáns, valóban gyalázatos utólagos tüneteket képes produkálni.
  Jómagam kétszer mentem át a betegségen – első alkalommal 2020 decemberében, elég súlyos lezajlású volt, majd 2022 februárjában – jóval enyhébb – mai napig oltatlanul, de úgy néz ki, hogy következmények nélkül. Viszont tényleg többen vannak, akik még közel 2 év után sem éreznek tökéletesen ízeket és szagokat, meg sokan egyéb nyavalyákra is panaszkodnak – fáradtság, rosszullét, stb….

 3. 3. Oltva vagy? (Nem várok rá választ, ez a magánügye mindenkinek.)
  Csak azért kérdezem, mert az oltással alapvetően legyengíted az immunrendszeredet és az pl. előhozza azt, amiről írsz.

 4. Miután átestem a Covidon nekem 5 hónapra elment a szaglásom. Pontosabban fogalmazva fantom szaglásom alakult ki, sok dolognak ugyanaz az undorító szaga-íze volt számomra, a cigifüsttől kezdve a pörköltig.
  Nevezzük csatornaszagnak. Húst, húskészítmént egyáltalán nem tudtam az undor miatt megenni. Érdekes módon a házi füstölt szalonna kivételt képezett, de a kolbász már nem volt ehető számomra. Gyakorlatilag péksüteményen, befőtten és kenyéren éltem sokáig.

  Itt egy cikk a témában:
  https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/27412/izerzekeles-es-szaglaszavar-poszt-covid#:~:text=megjelent%3A%202021.09.07.,szagok%20%C3%A9s%20%C3%ADzek)%20sz%C3%A1molnak%20be

  A szaglástréning nem segített, viszont valahol olvastam a virágporról. Kb. 2 hétig szedtem napi 2×2 evőkanállal és nem tudom, hogy valóban amiatt-e, de visszatért a szaglásom-ízlelésem.

  A vírus azonban valamit megváltoztathatott az anyagcserémben, mert miután visszajött a szaglásom és visszatértem az előzetes vegyes táplálkozáshoz ugyanolyan életmód és munka mellett fél év alatt felszedtem kb. 30-35 kg-t, amitől azóta sem tudok megszabadulni.

 5. 1.Tiborbá
  Most egy kicsit ellaposodott a covid dolog olyan tekintetben hogy sehol sem hallani ismerősök körében nagy halálesetekről.
  Itt van a sima infulenzia mert körülöttem is sokan meg vannak fázva, de nem vészes.
  A háború iránti érdeklődése az embereknek itt is elcsendesült egy picit .Ugye 1-2 hónapja amikor jöttek a döntések hogy küldik a fegyvereket Ukrajnának akkor sokan az eszkaláció lázában éltünk.
  Úgy hittük hogy nemsokára itt az idő az eszkalációra.Jelenleg még nem így lett.Mostanában időhiány miatt nem is követtem a háború eseményeit.
  Amúgy én is szeretném ha többen lennénk a blogon és 1-2 régi ember nem ment volna el.Tiborbá lefordítani neked a cikket tudom hogy sok idő, mert amúgy a blogot követni a komenntekkel és esetleg írni hozzá 1-2 kommentet napi fél-1 órát elvesz.

 6. „Úgy tűnik, hogy a vakcinázás csökkenti a veszélyt, de teljesen nem akadályozza meg a hosszú COVID-ot.” – ez a polkorrekt szöveg, szerintem, hogy ne ítéltessék azonnal tudománytalan-laposföldhívő-vírustagadónak a bármely cikk szerzője.
  Sehol nem láttam olyan tudományos igényű hivatkozást, ahol összehasonlították volna az oltottak és oltatlanok long kovid helyzetét. A Pf. engedélyezése előtti tanulmányban gyakorlatilag eltüntették a kontroll csoportot, akiknek szintén beadták az oltást. A való életben pedig hiába számítják bizonyos statisztikákban oltatlannak azokat, akiknek „elévült az oltási védettsége”, az csak papíron lesz újra oltatlan. Azok az immunológiai/véralvadási stb. folyamatok, amiket elindított/megborított ez az oltás, haladnak tovább a maguk útján… Csak az illető már az „oltatlanok” statisztikáját fogja gazdagítani.

  „a POTS valóban az, amit sok betegnél a hosszú távú COVID okoz” – a POTS is a tünete valaminek. Annak a valaminek, ami a különböző szerteágazó másféle tüneteket is okozza a „hosszú kovid”-ban szenvedő betegekben…és azokban, akik szervezetébe az oltással lett(ek) beinjektálva a vírus egyes alkotórésze(i), amely oltások „hatásosak és biztonságosak” és utóbbiak esetében csak egyetlen dolgot lehet hallani: „nemattóvót” és „túl későn lett beótva”.

  Sajnos hasonló hosszú kovidos panaszokat saját környezetemben magam is látok. Oltások után is.
  Ahogy V. I. Lenin annak idején megmondta: a lét határozza meg a tudatot. Nekem három kötelező oltás után sikerült végül beszereznem egy kovidos betegséget is, és már az első oltás óta érzem, hogy folyamatosan és egyre nagyobb mértékben romlik a fizikai és szellemi teherbíró képességem. Remélem, hogy kevesen vagyunk, akik így jártunk. Remélem, mások nálam szerencsésebbek.
  Részemről a saját tapasztalataimtól és közeli személyes ismeretségeimtől nem tudok elvonatkoztatni és nem is akarok.

  Annak örülök, hogy a blog gazda jó egészségnek örvend, és szívemből kívánok neki sok sok egészséges, szellemileg aktív évet és nekünk, az olvasóknak is.

  De „tanulni, tanulni, tanulni!”
  Nagyon sokfélék a tapasztalatok.
  Sokan nem is merik elmondani, annyi elutasítást kaptak már mindenfelől, odafigyelés és meghallgatás helyett. Néhány ismerősömnek nőgyógyász és immunológus mondta már, hogy az oltás után több kezelt betegük tapasztalt változást (romlást).
  Várom a kardiológusok, hematológusok, onkológusok mikor látják meg azt, amit a régi és újabb betegeik már látnak vagy látni vélnek…

  Lehet, hogy a személyes észlelés torzítása dolgozik bennem is, mint mindenki másban is. Kinek a figyelme mire van éppen jobban kihegyezve. Jogomban áll tévedni.
  Bárcsak látnék olyan összegzéseket, amelyekben korrekt módon leírják, bejelentik és ki is vizsgálják, hogy az időbeli egybeesés vagy egymás utániság jelent-e egyben ok-okozati összefüggést is!
  Mert az is lehet, hogy nincs ilyen. De ahhoz, hogy ezt el is higgyem nekik, nem elég ex katedra kijelenteni.

 7. Elhihetitek hogy cseppet sem örülök ezirányú átveréssel kapcsolatos sejtéseim beigazolódásának! Főleg mert igen gazdag már az „étlap”, amin a mellékhatásoknak nevezett főhatások sorakoznak bőségesen… 🙁
  Sajna családtagjaim többsége is szépen megy lefelé a lejtőn itt körülöttem, nem is beszélve a társadalom egészének mentális és fizikai állapotáról…

  Végjáték következik, ez van.

  ” Egyes esetekben gyulladásos kardiomiopátia, trombózis, neurológiai problémák és egyéb ritka állapotok alakulnak ki a COVID-19 oltást követően, ezek gyakorisága pedig emelkedik az emlékeztető oltás beadását követően. Mivel egyes alapbetegségeknél jóval gyakoribb az ilyen megbetegedés, egy friss tanulmány kifejezetten az autoimmunbetegséggel és szívproblémákkal küzdők esetén vizsgálta a koronavírus vakcinák biztonságosságat.
  A klinikai vizsgálatok szerint a covid elleni védőoltást követően az autoimmunitás tünetei fokozódtak. Egy metaanalízis koronavírus vakcina első adagja után neurológiaitünetekről számolt be néhány betegalcsoportban, és azt is megállapította, hogy ezeknek az eseményeknek több mint fele olyan egyéneknél fordult elő, akiknek a kórtörténetben autoimmunitás szerepel. Az mRNS és az úgynevezett vektorvakcinák esetében is arról számoltak be, hogy sclerosis multiplex-szerű epizódokat váltanak ki.

  Egy másik tanulmány ugyancsak kellemetlen tünetekről számolt be a Pfizer/AstraZeneca által gyártott vakcina beadását követően sclerosis multiplex-betegeknél. Egy kutatócsoport megfigyelte a rheumatoid arthritis – mely egy olyan szisztémás autoimmun kórkép, amelyre elsősorban az ízületek gyulladásos elváltozásai jellemzőek – fellángolását 12 órával a második oltás után egy 55 éves betegnél, egy másik vizsgált betegcsoport pedig az oltást követő négy héten belül észlelte a rheumatoid arthritis kiújulását.”

  Stb. stb. És ez még csak a vég kezdete, vannak további sejtéseim is…
  https://www.mdpi.com/2076-0817/12/2/233

 8. 9 – Vaszil

  Másrészt ilyen is van – Idaho államban (USA) az mRNA technológián alapuló vakcinák tiltására készülnek: House Bill 154

  https://legislature.idaho.gov/sessioninfo/2023/legislation/H0154/

  Ha ráklikkelsz a „Full Bill Information” linkre, elolvashatod a rendelkezés szövegét is.

  Zárójelben jegyzem meg, hogy Idaho államhoz szeretne már egy ideje csatlakozni a szomszédos Oregon állam nyugati részén élő emberek nagy része, erről is sok minden fent van a neten. Elég például beütni a keresőbe, hogy „the greater Idaho movement”.

 9. Talán ide (mert korábban megígértem, hogy objektív maradok):
  https://www.nature.com/articles/s41467-021-27674-x

  Ez ugye azt jelenti, hogy az mRNS vakcináknak tényleg van komoly mellékhatása, avagy az oltottak, bár sanszosabban úszták meg a halálos fertőző betegséget, most készülniük kell arra, hogy az összes létező koronavírussal történő jelenlegi vagy jövőbeli fertőződésükkor túlzott autoimmun reakciók is jelentkezni fognak a szervezetükben.

  Ez is az igazsághoz tartozik, tényleg nincs olyan tevékenysége a kibaszott emberiségnek és ennek a szarra való civilizációnak, ami ne okozna MINDEN ESETBEN nagyobb bajt, mint amiben már benne voltunk, benne vagyunk!

  Ettől függetlenül továbbra is áll, hogy az oltások nélkül több halott lenne, s az oltás egy kockázatkerülő stratégia volt, amit csak teljes izolációval lehetett volna helyettesíteni. Ugyanakkor tudni kell erről és figyelni kell rá, hogy eme mellékhatás ne végződjön ugyanazon módon, mint amit annak elekerülése céljából vállaltunk. Autoimmun reakciókra eleve fogékonyabbaknak különösen figyelniük kell erre!

 10. 11. Túlzott autoimmun reakció, ne nevettess. 😀 Közben meg emberek a legváratlanabb helyzetekben esnek össze és borulnak fel végleg, 30. 40, 50 évesen ország és világszerte. És mily meglepő, két országban nincs a környékünkön túlhalálozás, Románia és Bulgária.
  Eleve, mennyire kell retardáltnak lenni ahhoz, főleg szakemberként, hogy a saját sejtjeimet használom antigén termelésre teljesen kontrollálatlan módon és még véletlenül sem merül fel bennem, hogy itt valami nem stimmel? Vagy nagyon is stimmel, ha pont ez a cél?

 11. Egy újonnan megjelent tanulmány szerint a Long Covid-ra jellemző tünetek majdnem ugyanakkora arányban fordulnak elő azon fiatalokban, akik átestek a Covid-on, mint akik nem (ti. 49% vs 47%). A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Long Covid felléptét a „kezdeti tünetek súlyossága” mellett az ún. „pszichoszociális tényezők” határozzák meg. Egyben sürgetik a WHO-t a Long Covid definíciójának felülvizsgálatára. /https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2802893

 12. A németországi többlethalálozás 2020-2022 között: a a 2020-as 4000 fős többlethalálozás 2021-ben 34000, 2022-ben 66000 főre növekedett. Ezzel párhuzamosan a halva születések száma is tovább nőtt: a 2021 második negyedévben mért 9.4%-os növekedés 19.4%-ra ugrott 2021 utolsó negyedévében. A tanulmány linkje: /https://rb.gy/zw5ht

 13. Az izraeli egészségügyi minisztérium által frissen közzétett adatok szerint zéró egészséges 50 év alatti egyén halt meg a COVID-19-ben Izraelben. Az információt az Ori Xabi ügyvéd által benyújtott információszabadság-kérelem váltotta ki, aki több ilyen kérelmet is benyújtott, mivel információkat szeretne szerezni az izraeli egészségügyi minisztériumtól a COVID-19 pandémiával és a COVID-19 politikával kapcsolatban. Cikk: /https://t.ly/US_pg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük