(4117) Egzisztenciális fenyegetés

Tibor bá’ fordítása online

 

Egzisztenciális fenyegetés

írta: Gilbert Doctorow  https://gilbertdoctorow.com
(sz:1933.02.11.)

Vasárnap visszatértem Brüsszelbe egy hónapos utazás után az Egyenlítőtől délre, egzotikus és meleg vidékekről. A Belgiumba érkezéskor a visszatérésből származó sokk sokkal nagyobb volt, mint a külső levegő hőmérsékletének 27 Celsius-fokos csökkenése. Miután egy hónapig csak nagyon korlátozottan kaphattam orosz híreket, a műholdas, és a szállodai szolgáltatási problémák miatt. Tegnap este bekapcsoltam az orosz állami televízió „Hatvan perc” című hírműsorát a www.smotrim.ru webhelyen, és teljes körben élveztem az Egyesült Államokkal fennálló kapcsolatok jelenlegi állapotát, ami nagyon közel áll a Doomsday-hez.

Engedjék meg, hogy megosszam Önökkel a kulcsfontosságú témát, nevezetesen a nukleáris fegyverek első használatáról szóló orosz doktrína hamarosan bejelentett változásait és azoknak az új, pontosabb határvonalait, amelyek az orosz felosztási és megsemmisítési tervekből származnak, amelyeket úgy tűnik, naponta sugározzák az amerikai televíziók.

Szokás szerint Jevgenyij Popov, az Állami Duma tagja és a „Hatvan perc” műsorvezetője sok videórészletet tett fel a képernyőre a nyugati televízióból. Például Ben Hodges altábornagy, az Egyesült Államok egyesített európai haderejének egykori parancsnokának hosszas nyilatkozatait 2014-től 2017-ig, arról, hogyan kell az ukránoknak nagy hatótávolságú precíziós rakétákat adni, hogy megtámadhassák az orosz Krím-félszigetet, és még tovább az orosz hátországot. Az interjú, amelyből ez a nyilatkozat készült, még nem jelenik meg a Google keresőjében, de a 2022-ben közzétett interjúkból egyértelműen kiderül, hogy Hodges nem őrült, és kijelentéseit, ahogy Popov mondta, a legnagyobb komolysággal kell venni.

Az Egyesült Államokban most tárgyalt radikális eszkaláció hátterében természetesen egy várható hatalmas orosz offenzíva húzódik, ami hamarosan megkezdődik, amint közeledik a különleges katonai művelet évfordulója. Az ukrán erők közelgő veresége Washingtonba irányította a gondolkodókat.

A „Hatva perc” egyik állandó panel tagja ezután közvetlenül a kamerák elé állt, és azt mondta, hogy Oroszország nukleáris doktrínája felülvizsgálat alatt áll az Egyesült Államokban sugárzott agresszív tervek fényében, így Oroszország a „megelőző” taktikai politika felé halad. Nukleáris csapások alkalmazása, hasonlók az Egyesült Államokéhoz. Sőt, ha Ukrajna megcélozza a Krímet és az orosz hátországot, akkor Moszkva a most kidolgozott tervek szerint reagál. Ezek a tervek ellencsapásokat irányoznak elő az Egyesült Államok európai katonai létesítményei ellen, és az Egyesült Államok kontinentális része ellen pedig hiperszonikus rakétákkal végrehajtott támadásokat. A paneltag azt kérte, tegyék nyilvánossá és egyértelművé ezt az ellencsapásokkal való fenyegetést Európában és az Egyesült Államokban, hogy senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy mit várhat a Kremltől.

Szóval itt vagyunk. Az oroszok levetkőzik a proxyháború fikcióját, és felfedik az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei társharci státuszát a NATO-val vívott kinetikus háborúra készülve.

Engedjék meg, hogy megosszam olvasóimmal azt a keserű gyógyszert is, amelyet most megosztottam a lányunkkal: keress menekülési lehetőséget!

Vagy, ahogy én nagyon remélem, lesz háborúellenes mozgalom az USA-ban, Európában, ami a NATO és Oroszország közötti kinetikus háború kapcsán most kialakuló sokkterápiás hírekből fakad, VAGY ennek hiányában mindenki az tesz, amit akar.

1937-ben Berlinben éltek zsidók, akik úgy döntöttek, hogy túl tudják élni a vihart, és ott maradnak. Mások kimentek az első hajókkal Angliába, az Egyesült Államokba, Dél-Amerikába. Lehet, hogy ma az Északi Féltekén mindannyian ugyanazzal az egzisztenciális választással nézünk szembe?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21 gondolat erről: „(4117) Egzisztenciális fenyegetés

  1. Arra a nem elhanyagolható tényre, hogy a 2014-es Ukrán puccs, az oroszokat támogató Janukovics elüldözése után, vajon mi a fészkes pikula jogosította fel Oroszországot, hogy területeket csatoljon magához (Krím), szálljon meg áttételesen (LPR, DPR)? Nemzetközileg senki sem fogadta el ezeket. Még saját szövetségesei sem. Talán a világnak, vagy az USA-nak ezt karba tett kézzel kéne nézni, hogy még jobban felbátorodva még többet vegyen el, foglaljon el a muszka? Dehogy, viszont így két választás van: III.VH. vagy az Oroszok hazamennek. Az elsőre tippelek, az Oroszoknak nem szokásuk hazamenni.

  2. Mindenesetre az érdekes hogy ugye elvileg már a nyugati fegyverszállítmányoknál is fenyegetőzött Oroszo. hogy ha kell atomhoz nyúl.
    Namost ha OO. is bejelenti hogy fejleszt atombombát (nem tudom mit , milyen iránybe lehet még fejleszteni rajta) akkor úgy tűnik van még távlati célja (legalább pár éves ) és ebből következik hogy nem veti most be az atomot.Mert ugye ha most bevetem
    akkor minek fejlesszek még 2-3 évig újabb atomot főleg hogy a földet többszörösen el lehetne pusztítani a jelenlegivel is.
    Elképzelhető hogy szájkatate ez is meg a kilépés a start egyezményből.Én azt szoktam mondani ha valaki fejleszt és bejelenti ezt (aminek az időszaka több év ) az azt jelenti hogy nem fog most (pl. idén ) belemenni atomháborúba mert az lehet toális háború lesz
    és olyankor minek már fejleszteni.
    Így úgy néz ki hogy újra megúsztuk atomháború nélkül pár évig (nem biztos, mondjatk ellenérveket:D) , de akkor meg lehet a klíma fog beelőzni.
    Amúgy meg tényleg felesleges hallgatni Oroszo. szakértőket mert össze vissza hablatyolnak a levegőbe.

  3. Ha jól emlékszem, akkor Putyin már korábban bejelentette, hogy válaszul az USA megváltozott nukleáris doktrinájára, ők is átvizsgálják a sajátjukat. A fejlesztéseiknek köszönhetően most még előnyben vannak, az amerikaiak a rengeteg fejlesztésre elköltött pénzt inkább a gyorsan látványos eredményeket hozókra költötték, mert ennek nagyobb a politikai haszna. De előbb, utóbb behozzák a lemaradásukat, addig kell az oroszoknak az előnyüket kihasználni, hogy ez csak fenyegetés, valós szándék nélkül, vagy reális elképzelés, ki tudja? Ha az előző, akkor mit érhetnek el vele? A nyugatiaktól állandóan azt hallom, hogy Putyin blöfföl, nem kell neki bedőlni. De ez így volt egy éve is, aztán…Abból „csak” egy helyi háború lett, teljes nyugati részvétellel.
    Ha megint nem veszik komolyan az oroszokat, akkor valószínűleg nem egy totális nukleáris csapással kezdenének, hanem valamilyen kivédhetelen figyelmeztetővel, ami talán még a világ közvéleményének a tudomására sem jut egy darabig, mert a megtámadott félnek sem lesz érdeke a nyilvánosságra hozása, majd ráfogják a természetre.
    Az orosz cél ezzel nyilván nem az ukrajnai háború befolyásolása, hiszen az csak következmény. Az amerikaiaknak le kellene mondaniuk a jelenlegi politikájukról és a több nagyhatalom közül eggyé kellene válnia. Erre viszont jelenleg semmi hajlandóságot nem mutatnak, sőt bármi áron meg akarják tartani a pozíciójukat. De képesek még rá? Ráadásul a nemrég beszerzett küldetéstudatuk elvakitja őket, míg a világ többi része meg emiatt elutasítja.
    A cikk utolsó részén megemlíti az elmenekülés fontosságát. Valóban, Nyugat-Európa nem lesz a legbiztonságosabb hely (nem csak egy nukleáris összecsapás esetén). De azért nem könnyű egy áttelepülési döntést meghozni. Ahhoz jókora előre látási megérzés kell, hogy mikor nem késő már a folyamatot elindítani. Az utolsó pillanatban ezt már csak hatalmas veszteségekkel lehet. Az megint más kérdés, hogy hova? Akkor könnyebb, ha oda, ahonnan eljöttem, de egy teljesen ismeretlen a helyre a semmibe? A zsidókkal példálódzik. Ők több ezer éven át hozzászoktak ehhez, ha nem kötődtek az adott közösséghez, meg mivel nem volt anyaországuk, általában oda mentek, ahol a legjobb feltételek voltak a számukra (de ők később sem Izraelt választották). Szerencsére ez a probléma engem a korom miatt már nem érint.

  4. 1-Minato
    Az oroszokat az a fészkes pikula jogosította fel a tettükre, hogy:
    • megszámolták a jenki támaszpontokat a világban. És elhűltek…
    • feltették maguknak a kérdést: mi a fészkes pikula jogosította fel az indiángyilkosokat arra, hogy gyönyörű szép világunkat mindenhol szétbarmolják a káosszal és a véres háborúikkal?
    • feltették maguknak a kérdést: mi a fészkes pikula jogosította fel az atombomba ledobóit arra, hogy mindenhol, mindenbe beleszóljanak, és dirigáljanak, democsokrácia export címén
    • feltették maguknak a kérdést: mi a fészkes pikula jogosította fel az toronyösszeomlasztokat arra, hogy mindenkit kiraboljanak, akár az útonállók, maximum játékpénzzel fizetnek
    • és végül feltették maguknak a kérdést: mi a fészkes pikula következik aztán ebből, ha beteszik a mocskos patájukat pont a szomszédba, és meglesz a (röhejes) törvényes keret a macitámadásra?

    Na és akkor azt mondták: ” Hát baszki! Eddig és ne tovább!!!!”

  5. Azért tisztázzuk:
    – az oroszoknak jár a szája de gyengék mint az őszi legyek – gazdaságilag, katonailag, politikailag (a diktatúra nem az erő jele, pont a gyengeségé)
    – bebizonyosodott, hogy egy ukrajnával sem bírnak el
    – az atomarzenáljuk is olyan lehet minőségben, bevethetőségben, mint a haderő többi része
    – a csúcstechnologiás védelmi rendszerük is hasonlóan problémás szerintem

    Ezek szerint a kilőtt atomrakétáikból jó ha tízből egy ér célba, ezzel szemben azonnal porrá ég az egész ország, némi szibériai tajgán és karakum sivatagon túl nem lesz élhető település… a NATO (főként az USA) ereje azért elsöprően nagyobb.

    Ezt a legidiótább orosz tábornok is tudja, legfeljebb nem merik elárulni putyinnak.

    Mondjuk ha kiadja az atomháború parancsot, akkor lehetne putyint levinni egy óvóhelyre húsz évre és szimulálni neki hogy minden atomszennyezett, de persze a dicsőséges vöröshadsereg győzött, csak nem lehet kimenni.
    A valóságban meg kivonulni ukrajnából és békét kötni a világgal…

  6. Nem kell halálra szaporítani a szót, főleg a süket dumát (5-vaki). A lényeg nagyon egyszerű: Putyin 2018 – “As a citizen of Russia and the head of the Russian state, I want to ask myself the question: ‘Why do we need such a world if Russia is not in it?’” Magyarul:
    Oroszország állampolgáraként és az orosz állam fejeként fel teszem magamnak a kérdést: Miért van szükségünk egy olyan világra, amiben Oroszország nincs benne?
    Ha valaki nem értené: Oroszországnak nincs szüksége egy olyan világra (tehát elpusztítja) ahol a Nyugat méretre akarja vágni. Ennél finomabban nem lehet felhívni a világ figyelmét, hogy ha nem hagyják élni, Oroszország elpusztítja a világot, és erre bizony képes.

  7. 5. vaki

    „– az atomarzenáljuk is olyan lehet minőségben, bevethetőségben, mint a haderő többi része”

    Tudod, nagyon jó lenne, ha nem kellene meggyőződnünk élesben, hogy mennyire működőképes az orosz atom-ütő arzenál. Ha csak minden 10. robbanó fej csapódik is be, az pont elég a nyugat elpusztításához (van vagy 5 ezer robbanó fej, aminek 10%-a 500 db).
    Nem mellékesen van itt egy hozzáértő a fórumon, akit Jövönknek hívnak. Na ő azért tud egy két dolgot arról a nem működő orosz atomarzenálról. Az általa korábban írtakból, na meg más szakértők véleményéből is leszűrve, kb. az állapítható meg, hogy az USA az atomerő területén jelentős elmaradásban van az oroszhoz képest. Amíg at USA a rakétavédelmi képességét erősítette, az orosz a rakéta képességét növelte. Ennek eredménye a hiperszónikus rakéták hadrendbe állítása (Kindzsál/10M körüli sebességgel). Az USA még csak most teszteli ezeket. Volt két hete egy sikeres indítása. Persze előbb utóbb ő is hadrendbe állítja, de ez nem fog mást jelenteni, mint hogy mindkettőnek lesz rakéta légvédelemmel le nem lőhető hordozó eszközük. Vagyis továbbra is kölcsönösen megsemmisíthetik egymást.
    Szóval, jó lenne nem megtapasztalni, mit tud az orosz atomütő erő.

  8. Bekövetkezett közben, csendben lassan, de egyáltalán nem váratlanul, hogy az oroszok mellett már a magyaroknak is a megvetés, lenézés jut külföldön .
    Közvetlen és közvetett tapasztalat . Tudják már, hogy a ruszkik utolsó csatlósai vagyunk.
    Ahogy én is hitvány népségnek tartom az itteni oroszbarát hozzászólókat ( sajnos, ezt érzem, nincs mit tenni), úgy vesznek minket, magyarokat árulónak, hitvány embereknek, egy kalap alá sorolva például engem, és a Zsolt meg MM féléket… Nem esik jól, de nem mentegetőzhetsz minden ciprusi, lengyel, ír stb. előtt…
    Nem tudsz mit tenni, rajtad a bélyeg, nem magyarázhatod el mindenkinek, hogy magyar vagyok, de nem az átlagos agyhalott fidesz szavazó nyugdíjas – fajta… Csak egy turista, olyan mint ők.
    És ez még romolhat tovább, attól tartok, szóval aki ki akar települni , el akar innen majd költözni, azt már nem éppen úgy fogják majd fogadni, mint anno Tibor bát például Ausztráliában…
    Azt hiszed túlzok, de sajnos, ismerőseim általános véleménye is ez, ma már nem szívesen válaszolsz a barátságos „where are you from” érdeklődésre…

  9. 8 Szokja
    Pedig azért azon elgondolkodhatnál, hogy nagyon sokan vannak ezen a blogon is, akik teljesen Orbán ellenesek, és mégsem állnak be a sorba, hogy az egyedüli felelősnek Oroszországot tartsák.
    Persze lehet úgy is nézni a dolgokat, hogy tökmindegy, ki provokált kit, előre kell nézni, nekünk mi lenne jobb, ha az oroszok győznének, vagy ha a nyugat, hülye, aki itt moralizálni kezd, a saját érdeket kell nézni, és slussz…
    Volt valamikor egy nagyon kemény főnököm, aki – miután egy ügyben azt mondtam egy kárvallottra, hogy „de hiszen neki van igaza”, csak bölcsen azt mondta, tanuld meg, hogy annak van igaza, akinek igazat adnak…
    És a legtöbben szeretnek oda tartozni, akiknek igazat adtak…

  10. Orbán is azt mondja

    Mi magyarok.
    Hogy ki az,és ki nem..?

    Basszus tényleg bizonygatni kell,és vagy elhiszik,vagy nem.
    Érted?

  11. 8. Szokja

    Elgondolkoztál már azon, hogy azok a nyugati tömegek akik árulónak, hitvány embereknek tartják a magyarokat, biztosan minden fontos előzmény és egyéb információ birtokában vannak az orosz-ukrán konfliktus kapcsán? Vagy nagyrészük benyalja azt a leegyszerűsített ‘fujfujputyin’ narratívát amit a nyugati mainstream legyárt nekik? Én az utóbbira tippelnék…

    Aki képes abban hinni, hogy ez az egész fekete és fehér avagy a gonosz és a jó oldal küzdelme, az saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt.

  12. Még mindig azt tartom, hogy az ukránok és az oroszok egymás történelmi végtermékét eszik, és ebbe a szarevésbe nem guszta bekapcsolódni… Csak papizzanak… Ugyanez a helyzet a szerbekkel is… A lengyeleknek most főzik a vacsorát… a szakácsok meg röhögnek, milyen ügyesek, hogy a szaros csizmából mit össze nem csaptak…
    Egyébként – tudom, hogy nem hihető – de vannak olyan nemrég még ellenséges országok, ahol az esti ima Orbánhoz szól.

    Az az ember, aki háborút akar, olyan, mint az öngyilkos, elborult elméjű.

  13. 8. Szokja
    Minden szankciót megszavaztunk, akkor csak az lehet a baj, hogy fegyvert nem küldünk?
    193-50=143 Az az, száznegyvehárom országban biztosan nem fognak a szoros magyar orosz kapcsolat miatt sértegeti, mert ennyi ország szintén nem küld fegyvert ukrajnába.

  14. 8. Szokja
    “ Ahogy én is hitvány népségnek tartom az itteni oroszbarát hozzászólókat”
    Mint hitvány, oroszbarát hozzászóló, tájékoztatlak róla, hogy nem érdekel a külföldi agyhalottak véleménye és a tiéd sem.
    Valahogy én nem az oroszoktól rettegek, hanem rothadó liberális nyugati világrendtől és a u.sa vezette na.to, háborúpárti öngyilkos politikájától. Ha így folytatják, rövidesen meglesz az utolsó világégés is.

  15. Károly,

    nem, nemcsak az a baj. Sőt , nem az a baj.
    Az a baj, hogy árulónak tekintenek minket. Azok, akik a barátaink voltak, például a lengyelek.
    A közvetlen szomszédunkat, akik a fennmaradásukert küzdenek, hátba szurjuk.
    A szövetségeseinket eláruljuk (NATO, EU). Orosz segget nyalunk.
    És már nem csak Orbánt utálják,ahogy eddig, hanem már Orbán és a magyarok kezd ugyanaz lenni.
    Furcsa, de ez soha nem volt így. Eddig az a kevés külföldi aki egyáltalán foglalkozott M.o. -gal, mindig viccelődött, kérdezgette, hogy lehet ez az egész, mi a f@sz folyik nálatok, hát ez az Orbán micsoda egy figura, hogy engedhetitek, hihetetlen, stb.
    Mondom, ez már nem így van.

  16. Hubab,

    „Pedig azért azon elgondolkodhatnál, hogy nagyon sokan vannak ezen a blogon is, akik teljesen Orbán ellenesek, és mégsem állnak be a sorba, hogy az egyedüli felelősnek Oroszországot tartsák.”

    Nem biztos, hogy olyan sokan vannak ám. 5-6 ember, max 10, név szerint könnyen fel tudnánk sorolni őket.
    De több nevet nem tudnál mondani.
    Azért az nem olyan sok.
    Főleg úgy, hogy ők vannak támogatva Tibor bá által, aki ellent mer mondani ( szintén pár fő összesen) az le lesz hulyezve, el lesz üldözve.

    Gondolom, én is atlantista lehetek, gyanítom:-)

  17. 16 – Szokja:
    Technikailag hogy lehet valakit elüldözni?

    Mindenkinek: Az első perctől fogva Orbán ellenes vagyok, mert nem vezeti az országot, hanem kihasználja a hatalmát. Minden ötletét, utasítását, tervét ELLENZEM. Két kivétellel: Migráns ellenessége, és neoliberális ellenessége. Ez utóbbi Putyin pártiságot jelent.

  18. Aki kollektíven megbélyegez egy teljes népet – legyen az magyar, orosz vagy zsidó – az egy náci. Beszéljünk még többet a hitvány népségről?

  19. Szokja

    Melyik országban ért téged ilyen méltatlan atrocitás a Zorbán miatt és kik voltak azok, akik téged egy lapon merészeltek említeni a Zorbán miatt az ilyen „Zsolt meg MM félékkel” külföldön?

    Ha ezen a blogon ilyen „hitvány népségek” vannak, akkor minek jössz ide és ráadásként minek sírod tele az oldal a bánatoddal?

    Lehet, hogy „rossz” helyeken járkálsz és most is „rossz” blogon vagy.
    Lehet változtatni a szokásokon, amott kevesebb atrocitás érne itt meg nem kellene ilyen rangon aluli népségekhez lesüllyedned.

    Legközelebb meg legyen gerinced és vállald fel a saját egyéni megvetésedet, ne pedig random külföldiekkel takarózz ilyen primkó módon. Nem te vagy az egyetlen, akinek vannak ismerősei külföldön és nem az az általános vélemény, amit itt előadtál.

    De senki sem tart vissza, lépj oda a Zorbánnak és az ukrán front is várja még a hősöket. Rinya helyett, aki akar, az tenni is tud a „világ megvetése” ellen.

    ganbatte Szokja-szan

  20. 16.ra
    Ha azt számolgatod, és ezzel akarod igazolni a saját véleményedet, hogy hányan szónak hozzá a kérdéshez orosz ellenes, vagy nátó ellenes irányból az nem visz közelebb az igazsághoz. Ez kétélü fegyver, mert akkor elvileg ha több a fidesz szavazó, akkor az a helyes út nem?
    ///
    -picit ez is olyan liberálnáci dolog, engem fogadjon el mindenki de én nem nagyon szeretném elfogadni azt akinek más véleménye van.
    Választásoknál gyönyörűen tetten érhető, szabadság liberalizmus, sokszínűség, tessék toleránsnak lenni, aztán amikor fidesz 2/3, másnap már megy az ostoba bunkó vidéki agymostott fidesszavazózás, -akkor te is legyél toleráns, fogadd el, tartsd tiszteletben, hiszen ez van a zászlódon nem? ez zárójeles volt///
    Emellett az előző 17 évben nagyos sok geopolitikai bölcsességet lehetett olvasni itt is máshol is, ha az nem győz meg, hogy mi miért történik, akkor mi?
    Olvasgass: Irán előző 70 év történelme, Korea, Vietnám, nem véletlenül nem lengetik az am. zászlót, kökemény okai vannak.
    +
    Ha az orosz testvérek nem áldoznak be 60 millió embert /40es évek/ akkor itt most karlendítéses koreográfiák mennének, a nyugat szépen megköszönte ezt is, folyamatosan kicsinyítve az orosz szerepvállalást,
    Normandiai partraszállás, persze, Budapest ostrománál többen haltak meg mint az egész partraszállásnál kompletten.
    + ide jöttek 40évig, … persze háttér? olvasgass, ki ütött előszőr? miért?
    Francia „szabadságharcos” testvérek Algériában? szép történet az is, hogy mit műveltek ott.
    Szóval nyugodtan számolt hozzá engem is azokhoz akik nem atlantista nyugatimádók, csak unjuk minden nap leírni a miérteket, le van már írva, olvasd vissza az előző 15 év ezzel kapcsolatos cikkeit pl. itt. mai napig aktuális mind.
    Ha azok alapján sem megy át a mondandó, akkor mindegy.
    Nem az oroszoktól kell félned, inkább az ukrán testvérek bosszújától, a nátó, eu, úgy beáldoz minket mint a….. sajnos történelmi tapasztalat.

    H anem érted, hogy a nyersanyagért megy a cirkusz akkor megint mindegy.
    Milyen érdekes, hogy Argentínától Japánig mindenhol gazdasági válság van, inflációval, – persze ugyanaz a gazdasági berendezkedés van mindenhol, ami tarthatatlan, az ukrán cirkusztól függetlenül ugyanez lenne enélkül is, mert a lényeg nem változott, nyersanyag korlátozott, emberből meg egyre több van, ha fedezet nélkül nyomtatjuk a pénzt azzal mi lesz, – ide vezet.
    Sokan szeretnének sokat fogyasztani, megtermelni meg egyre kevesebben – büdös a munka. -és ez csak fokozódni fog. ja meg végtelen pazarlás.
    kikapcsolódásnak:
    A hálózat 1976-os film, videán fent van, aki még nem látta. További szép napot!

  21. Kedves 20as!
    Az ember is csak olyan, mint a piaci áru, ha kevesebb van belőle, többet ér!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük