(4017) üvöltő sasok

Tibor bá’ szerkesztett fordítás online

COUNTERPUNCH

Az Ukrán határ átlépése

Írta: Brad Wolf Mihail Kogălniceanu
89. útban a 90. felé

„Az amerikai hadsereg 101. légi deszantját közel 80 év alatt először telepítették Európába, Oroszország és az amerikai vezette NATO katonai szövetség közötti feszültség közepette. A „Screaming Eagles” (üvöltő sasok) becenevű könnyű gyalogos egységet órákon belül be tudják vetni a világ bármely csatatérén.” állítja – CBS News, 2022. október 21-én.

Olyan időben élünk, amikor a mainstream hírek a világháború felé sodródnak. A híreknek nem kell figyelmeztetniük a legrosszabbra, mert a legrosszabb már történik.

Az Egyesült Államok „üvöltő sasait” öt kilométerre telepítették Ukrajnától, és készen állnak az oroszok elleni bevetésre. A III. Világháború közeleg. Isten óvjon minket.

Mindez más lehetett volna.

Amikor a Szovjetunió elesett és a hidegháború véget ért, a NATO feloszlathatott volna magát, és új biztonsági megállapodást hozhatott volna létre, amely Oroszországot is magában foglalhatta volna. De a a NATO új küldetést keresett. Nagyobbra nőtt, mint valaha a hidegháború alatt volt, Minden ellenség nélkül. Kis ellenségeket talált Szerbiában és Afganisztánban, de a NATO-nak valódi ellenségre volt szüksége. És végül talált egyet. Oroszországot.

Nyilvánvaló, hogy a Kelet Európai országokat, akik a NATO-tagságot kértek, jobban megóvhatták volna ha Oroszország is taggá válik. De ezzel a háború iparának nem lett volna ellensége, és ennek megfelelően nyeresége se.

Tehát a profit kedvéért az „üvöltő sasok” öt kilométerre az ukrán határtól landoltak, várva a parancsot. És mi, a bolygó emberei, várjunk, hogy megtudjuk, tudunk-e élni, vagy meg fogunk halni a halálos játékban.

Beszélnünk kell ebben a kérdésben, a világ sorsáról. Nyilvánvaló, hogy nem hagyhatjuk a „vezetőinkre”. Nézd meg, hová vezettek minket: újabb háború Európában. Nem vittek el minket kétszer? Ez a harmadik eset számunkra, és valószínűleg az utolsó.

Ha mindannyiunk élete ezen a proxy háborún múlik, amelyet az Egyesült Államok és Oroszországgal vív egymással, akkor teljes mértékben fel kell ismernünk hatalmunkat, és könyörtelennek kell lennünk a globális szisztematikus változások elérése érdekében.

Az Egyesült Államokban a 2001-ben átadott katonai erő (AUMF) engedélyezését hatályon kívül kell helyezni. A háború engedélyezését vissza kell adni a kongresszusnak, amely az embereket szolgálja, és nem a fegyvergyártókat. A NATO-t fel kell osztani, és létre kell hozni egy új globális biztonsági rendszert, amely leszereli a fegyverzeteket, mivel az oktatás, az erőszakmentes ellenállás és a fegyvertelen polgári védelem révén növeli a békét és a biztonságot.

Ami a fegyvergyártókat, a háborús mestereket, a halálkereskedőket illeti, vissza kell adniuk a szokatlan nyereségüket, és fizetniük kell az általuk létrehozott mészárlásért. A nyereséget egyszer és mindenkorra ki kell vonni a háborúból. És oda kell hatni, hogy soha többé ne rendelkezzenek ilyen befolyással.

A bolygó nyolc milliárd lakosának több hatalma van-e, mint egy maroknyi vállalat, és a zsebükben lévő politikusoknak?

Ha további ösztönzésre van szükség, itt van még néhány sor a fent idézett CBS történetből: „Az üvöltő sasok parancsnokok többször elmondták a CBS News-nak, hogy mindig készen állnak a harcra”, és amíg ott vannak, hogy megvédjék a NATO területét, ha a harcok eszkalálódnak, teljes mértékben felkészültek az Ukrán határ árlépésére. ”

Emlékeztetőül: Ha háborúról van szó, és nukleáris fegyvereket vetünk be Oroszország ellen, akkor mindannyian elpusztulunk.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

31 gondolat erről: „(4017) üvöltő sasok

  1. Most, hogy volt egy szabad félórám, átfutottam a híreket a fősodratúban. Itt meg ezt (a cikket) találom.
    Szépen állunk, nem mondom!

    Mielőtt megszünnek a pozíciók, még előtte elkeseredett „harcok” lesznek azok megtartásáért. Ld. Tajvan

    A háború célja megvalósulni látszik. Vinnie kell mindent!

    Új információk birtokában folyamatosan revideálnom kell a nézeteimet.
    Túl optimista voltam a minap, hogy jövő télig adtam időt ennek a „nagy hajónak” az elsüllyedéséhez.

  2. „Az amerikai hadsereg 101. légi deszantját közel 80 év alatt először telepítették Európába” – Jó, és mi a helyzet az első száz deszanttal? Azok jártak Európában a világháború óta?

  3. 2 – Ábel:
    Gondolom tudod, hogy a egységek számozása nem szigorú sorrendben történik.
    A harminckettes baka vagyok én, nem azt jelenti, hogy volt harmincegyes is.

  4. 3 Én mindig azt hittem, hogy volt vagy 40-50 ilyen alakulat, csak valamiért pont a harminckettesek lettek híresek.

  5. Nem ide tartozik de:

    -Irán is megtámadhatja Szaud arábiát 48 órán belül.Lenne már egy kis buli és felvernék az olaj árát is a tízszeresére mint a gázt 😀
    -Illetve észak korea kilőtt pár rakétát délre, dél visszalőtt és azt mondta észak ha így folytatják akkor rossz vége lesz.
    Persze szájkarate.Vagy lehet Kim tudja hogy Putyin beveti az atomot és ő meg akarja előzni mert utánna nem lenne lehetősége rá 😀

  6. ” A Columbia Egyetem híres közgazdász professzora, Jeffrey Sachs egy újabb nyilvános beavatkozásban azt mondta, hogy a bolygó „a nukleáris háború szélén áll, mert az Egyesült Államok
    nem tudják visszatartani az orrukat
    senki udvarából”.

    32 évvel ezelőtt ott voltam Gorbacsov tanácsadójaként, majd Jelcin tanácsadójaként és Kucsma, a Független Ukrajna első elnökének tanácsadójaként, és közvetlenül a 2014-es események után Jacinió tanácsadója voltam, így 32 éve szorosan követem a témát, és úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok az az ország, amely provokál, és ez nem jelenik meg az amerikai médiában.”

    https://www.pronews.gr/kosmos/jeffrey-sachs-pame-gia-pyriniko-polemo-epeidi-oi-ipa-den-mporoun-na-kratisoun-tin-myti-tous-ekso-apo-tin-ayli-kanenos/

  7. 6 L.S.
    Az a baj, hogy minden ország lakossága azt tekinti alapnak, hogy eddig hogyan éltek, és ha ezt bármi veszélyezteti, azt nem fogják támogatni.
    Ha az USA a világkirablásából biztosította az átlag amerikai életszínvonalát, akkor az a vezető, amelyik ezt a kirablást felszámolja, és ezzel az országban lecsökkenti a korábbi megszokott színvonalat, az számíthat rá, hogy bukásra lesz ítélve.
    Ezért bármilyen aljasságra képesek, hogy fenntartsák a korábbi pozíciót, és elpusztítsák azt, aki ezt veszélyezteti.
    Persze úgy, hogy a felelősséget mindig a másik félre hárítsák, és a valódi mozgatórugók mindig rejtve maradjanak…

  8. „Az üvöltő sasok parancsnokok többször elmondták a CBS News-nak, hogy mindig készen állnak a harcra”, és amíg ott vannak, hogy megvédjék a NATO területét, ha a harcok eszkalálódnak, teljes mértékben felkészültek az Ukrán határ árlépésére. ”

    Akkor e szerint az USA zsoldos szerint Ukrajna NATO terület.
    Esetleg szólna valaki nekik, hogy a NATO Ukrajna nyugati határánál véget ér.
    Különben jó utat nekik, ránk ne számítsanak. Majd a lengyel, román tandem készségesen segíti ukrajnai műveleteiket.

  9. 8 – Bendegúz:
    Az egésznek semmi érzelme, azon kívül, hogy lépésről lépésre közelednek az atom bevetéséhez. Az egész emlékeztet 1914 tavaszára.

  10. 9. Tibor bá’

    Legyen bármi is, Budapest nem fog kapni töltetet. Sem kicsit sem nagyot.
    Hogy miért nem? Hát azért mert az orosz nem haragszik ránk, az USA pedig kímélné a magyar állampolgárokat. Gondolj bele! De tényleg. Meglátod, hogy igazat szóltam!

  11. Volt a portfolio-n egy elemzés arról mekkora támogatást kapott eddig Ukrajna az USA-tól: https://www.portfolio.hu/global/20221102/latvanyos-abran-az-ukrajnanak-nyujtott-katonai-tamogatas-kiderult-mekkora-az-orosz-koltsegveteshez-kepest-576065
    Érdemes a számokat nézni:
    – eddig 41.3 mrd eur
    – az Orosz 2022-es éves katonai költségvetés 82%-a
    Saját megjegyzésem:
    – USA 2022-es katonai költségvetése 1.94 trillion, azaz 1940 milliard USD
    – az Ukrajnára fordított összeg ennek mindössze 2%-a! – azaz elenyésző, nem szignifikáns
    – a Tesla autógyár értéke 673 milliád dollár

    Azért tettem ezt ide, hogy lássátok az arányokat hogy igazából az USA-nak (a nyugati világ többi országát bele SEM számoltuk!) mennyire elenyésző, zsebpénz szintjét sem elérő költségeket jelent ez az egész történet. Az üvöltő sasok ide telepítése csak porszem a gépezetben, vetítés, játék.
    Az USA bevétele azóta nő: gáz olaj fegyverek.
    Valtozás nem várható Biden után sem, mivel a business az business a republikánusoknak is.
    Nem látszódik a háború vége 🙁

  12. 10 – Bendegúz:
    Az orosz nem csak nem haragszik ránk, de itt nincs mit megsemmisíteni. De sajnos az uralkodó széljárás nyugati. Tehát az ott leszórt bombák kihullása ide jön le.

  13. 11. Tibor bá’
    Erre nem is gondoltam.
    De hátha szerencsénk lesz és mint anno Csernobil idején, kivételesen kelet nyugati irányú légmozgás lesz. Legyünk optimisták?!

  14. 11-12 Nem mindegy, hogy nyugati vagy keleti szél fúj? Ha atomháború lesz, mindkét oldalon robbannak majd bombák. Talán egy déli széllel úszhatnánk meg, de az nem nagyon jellemző.

  15. Nemtudom én nem vagyok szakértő és nem olvasok sokat a témában ,de most mintha úgy tűnne hogy Putin nem akar atomot bevetni.Mondjuk múlt héten volt valami nukleáris hadgyakorlat az oroszoknál ahol még Moszkva belváárosában is katonai járművek voltak.
    Szerintem Putyin sem tudja mit akar.Szerintem a hadgyakorlat célja az elrettentés de egyben a szemét is szoktatni akarta egy nagyobb eszkaláció esetén a Moszkván belüli katonai járművek felvonulásával.
    Lehet ő is hezitál , megnézte élőben milyen és lehet elriadt a gondolattól, hát a franc tudja.Konkrétan nem lehet elmenni ezeken ahogy még MangaM sem tudott elmenni pedig 100x többet olvasott a témában pl. hozzám képest.
    Egyszer úgy gondolja az ember hogy beveti az atomot, egyszer pedig hogy nem,Épp minap volt a tv-ben egy riport ahol azt monda a manusz hogy az orosz moszgósításnál a katonáknak maguknak kellett gondoskodni az élelemről, golyóálló mellényről de még a lőszerről is.
    Ne tudom igaz e nem fogok több órát olvasni a témában.De ha így van elég szarul áll a mozgósítás és a hadrafogható emberek, ráadásul azt mondta a kiképzéssel is baj van mert nem lehet több százezer katonát betaniítani ,kiképezni rövid idő alatt mert nincs rá kapacitás.
    Szerintem Putyin is kivár , jön a karácsony és az ünnepek és majd jövőre dönt a világ megsemmisítéséről.De előtte még szerintem megnézi a németek és európa gázhiányát azt nem hagyja ki úgyhogy addig nem lesz atom.Az atomháborúnak is kell felvezetés és előjáték mint a szexben csak itt az előjáték talán 1-1,5 év 😀 Putyin nagy ember, szerintem ide oda utazgat a bunkerjai között , eldereng a gondolataiban pl. a feketen tengernél lévő villájában a fűtött szobából nézvi a szép őszi tájat, tengerpartot, olvasgat régi orosz hódításokról (amitől esetleg felbátorodik hogy megnyomja a gombot) …. aztán ha
    felbasszák az agyát lehet indul a rakéta.Elképzelehtő hogy nem szarakodik mozgósítással majd hanem megoldja a gombokkal a dolgot jövőre 😀 Alapvetően az orosz átlagember már amúgy sem veszítene semmit.

  16. A gonosz birodalma nem állhat meg . Az emberi lètezès elemi törekvèse a szabadság fenntartása ès a gonosszal szembeni ellenállás . Nevetsèges hogy akik eddig a tèli olcsó tüzelőjükèrt remegtek most a rongyos èletükèrt reszketnek . Nos a tüzelőèrt jobban megèrte mert maguk nullát sem èrnek az szutyok ivadèkaikkal egyetben

  17. A III.VH törvényszerű.
    – Az energiát rebootolni kell,
    – A népességet szintén,
    – Az új világrendet valahogy elő kell készíteni,
    – Csak, mert mirr-murr!
    Nem sok idő maradt.

  18. 15. Ajózanèsz

    Fekete-fehér mesevilág

    Moszkva éjfekete földjén,
    sűrű árnyak mezején
    maga Putyin Sauron.
    Csak egyet akar,
    csak ezen jár az esze folyton,
    hogy szabad ukránok
    demokratikus földjén orkjaival dúljon.

  19. 15 Ajózanèsz – LOL, ez a hozzászólásod tömény irónia! Nem látod az ellentmondást? Kicsit gondolkozz el ezen:
    „maguk nullát sem èrnek az szutyok ivadèkaikkal egyetben” – ki is itt a gonosz? Hol is van itt a józan ész?

  20. Mordor keleti földjén, sűrű parlagfűvel teli mezején (mert arra már nincs pénz, hogy irtsák), Ukrajna területén, orkhadsereg közepén valahová be kéne dobni a gyűrűt (a Kárpátokon kívül nem tudok nagy hegyet ott)….. A kárpáti régióban ismer valaki valami régi vulkáni hegyet ahová be lehetne dobni. Ha láva nincs is benne, de legalább lesz hamuban sült gyűrű………. 🙂

  21. 19 – Ott a Csomád, de azért kár lenne… Az nem Mordor.

  22. Csomáddal semmi baj nem lenne, szerintem a gyűrű ereje lenne csak kevés.
    Milyen gyűrű kéne? Válás utáni jegygyűrű? 🙂 🙂

  23. 19 – Váradi István

    A jelenleg ezerrel épülő ősi ukrán nemzettudat magáról a megtestesült heroizmusról szól; e szerint az ukránokhoz mindig is nagy dolgok kötődtek a sok ezer éves történelmük során, a Kijevi Rus igazán csekélység, szomorú, hogy a legtöbb idegen csak ezt ismeri ennek a hosszú múltra visszatekintő népnek a történelméből.

    Mégis mi a Kijevi Rus ahhoz képest, hogy annak idején az ukránok ásták ki a Fekete-tenger teljes medrét?! A földet nagy erőfeszítéssel arrébb kellett hordani, abból a nagy sziklás földkupacból lett a Kaukázus! Ahová később beköltözött a Gonosz!

    Úgyhogy nem is értem, hogy mit találgatsz itt, mert a megoldás kézenfekvő: a jéggel fedett Elbrusz vulkánjába kell belehajítani azt a rohadt gyűrűt, hogy Barad-dûr… izé, miket is mondok, a Kreml leomoljon, sőt egész Moszkva a moszkovita orkokkal egyetemben!

    … még hogy a Kárpátok régiójában! Keleten szunnyad a gonoszság, nem tudtad?!

  24. 19. Váradi István

    Az lemaradt, h a végén jönnek az üvöltő sasok.

    De csak a konfliktus leegyszerűsítését gúnyoltam.
    Szinte minden egyes nap hallani ilyet:

    „Az ukránok a szabad világ védelmében áldozzák életüket. Azért, hogy megvédjék a Nyugatot az elszánt ellenségtől” Wall Street Journal (mandi)

    És lehet jönni a ruszkikkal, mit mondanak, de ez a szabad, különleges és jobb nyugati sajtó lenne, ami a mainstream.

  25. Nem azért harcolnák az oroszok oldalán ami idén február óta történt mert az beavatkozás volt egy független ország belügyeibe (jogilag). Azért nem harcolnék. DE!! Azért harcolnék viszont az oroszok oldalán, ami 2014 és 2022 közt történt. Az ukrán hadsereg kegyetlenkedései, jogsértései, antidemokratikus intézkedései miatt!!
    Hány ártatlan civil halt meg ukrán kezek és fegyverek által a 8 év alatt???
    Ezért tapad sok ártatlan vér ukrán kezekhez és ezért kell a felelősök elszámoltatása. Ukrajnának ezek után új és barátságos, demokratikus kormány kell. Miért Oroszországra jutott a hálátlan feladat, hogy ezt megtegye. Inkább Brüsszel vette volna fel Ukrajnát a „szétrothadó” EU-ba és mindenki „kussolna”. Külön sztori, hogy a Krím vagy a DNR és LNR kívánkozna ebbe a saját bajaiban fetrengő EU-ba. Valószínűleg nem. Ők amúgy is már épp eléggé megutálták 2014 óta ha nem is az ukrán hazájukat, de az azóta regnáló kormányokat. Épp elég nyomós okuk volt erre.

  26. Kisebb háttéranyag Vukics Ferenc Tanár uram és a választékos beszédű ultrahangos riporter legújabb (orosz-ukrán háború a fronton és a háttérben) youtube videójához:

    https://edition.cnn.com/2022/10/26/politics/kevin-mccarthy-house-gop-ukraine-funding-blank-check/index.html

    A háború még legalább 2025. tavaszáig folyhat, utána pedig terrorcselekmények várhatók a Dnyeper túlparti területein a bekészített rejtekhelyek segítségével…hacsak korábban többnemzetiségű harccsoportok és ellenőrök nem érkeznek hivatalosan Ukránföldre.

    Európa az energiaháborút már most elvesztette, a következő években pedig a visszafordíthatatlan folyamatok a leglelkesebb liberális sötétződ médiafogyasztó boborjánoknak is nyilvánvalóvá válik.

    (Gyarmathy nicknevű hozzászóló az Ukrajnában tapasztaltak miatt betegszabadságot vett ki? Hova lett?)

  27. 26.
    Már most az oroszokra kenik az egész energiaproblémát és a boborjánok kajálják. Szerintem a helyzet súlyosbodásával csak a düh fog nőni, annak iránya nem.
    Gyarmathy szerintem megunta a szélmalom harcot. Szeretnék hinni abban a nyugati világban, értékrendben, amiben ő. Még harcolnék is érte! De az már nem létezik, csak jól hangzó hívószavak maradtak belőle tartalom nélkül.?

  28. 26 – 27:
    Szerintem Gyarmathy atlantista ügynök volt, és mivel nem boldogult velünk, feladta.

  29. 28. Tibor bá’
    Gyarmathy még jelentkezett a nagy, sötét ukrajnai éjszakából.
    Azért ott nem egy életbiztosítás tele rakott teherautóval kószálni. Remélem, nem lett baja, de naivitás volt odamenni.

  30. Tibor bátyám, ez most hogyan…? 😐
    „Az Egyesült Államok „üvöltő sasait” öt kilométerre telepítették Ukrajnától, és készen állnak az oroszok elleni bevetésre. A III. Világháború közeleg. Isten óvjon minket.”
    A 101-es légidesszantos jószágokat 2022. július 30-án telepítették be a mihail kogălniceanui légitámaszpontra, ahol azóta vannak elszállásolva, a parancsnoki központ is ugyanott van. 😐 Szemben a CBS News lihegte dátummal. :-\
    Az említett katonai reptér – légvonalban – kb. 140 kilométerre van az ukrán határhoz, nem ötre. 😛 A román-ukrán határ ott a Duna-deltánál van – ahol is masszív mocsarak vannak, valamint, bele lehet fulladni a román-szerb-bolgár szeméttengerbe, amit ott rak le a Duna sodra… 🙁
    Mivel, mindenki hazudik – de hadd legyen mérvadó a saját fecesbook (sic!) oldaluk ebben: https://www.facebook.com/101st Vissza lehet keresni, az önfényezéseik között. 😉

  31. Megmég. 🙁 „Üvöltő sas.” Scream or roar…? 😛 Amerika maszkottja (kabala állata, jobban mondva: madara) a fehérfejű rétisas (Haliaeetus leucocephalus), amit persze sikerült a DDT-vel majdnem kiirtsanak a jenkik 😛 de már megint növekszik a populációjuk. Ugyane madár a 101-esek jelképe is. 😉 De a lényeg: a sas nem kapkod legyek után – és nem „üvölt!” 😛 Hallgasd meg magad: https://youtu.be/DeDcBQdAxnc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük