(4003) Omikron alvariáns

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

The New York Times

Jönnek az új variánsok

Írta: Jonathan Wolfe
89. útban a 90. felé

Számos új Omikron-alvariáns folyamatosan terjed az Egyesült Államokban, megszólaltatva a vészharangot az ősz és a tél előtt, amikor a szakértők szerint újabb Covid-hullámra számíthatunk.

Ide tartozik a BQ.1 és BQ.1.1, amelyek jelenleg az Egyesült Államokban az esetek 11 százalékát teszik ki, szemben a két héttel ezelőtti körülbelül 3 százalékkal. Az Omikron egyéb ágai is folyamatosan növekszenek, köztük a BA.4.6, BF.7 és az XBB, amelyek gyorsan terjednek Szingapúrban.

Az új változatokkal kapcsolatos ismeretekért Carl Zimmer kollégámhoz fordultam, aki a témával tudományosan foglalkozik.

Mit kell tudnunk ezekről az új változatokról?

Mindezek a változatok az Omikron új verziói. Az Omikron majdnem egy éve jelent meg, átvette az irányítást, és azóta is fejlődik. E mutációk némelyike ​​képessé teszi a variánsokat arra, hogy megkerüljék azt az immunrendszert, amelyet az emberek a koronavírus korábbi fertőződésével szerezhettek – akár az Omikron korábbi formáitól is.

Hogyan fognak működni ezek a változatok a következő hónapokban?

Nagyon nehéz megjósolni, hogy pontosan mi fog történni, és valószínűleg különböző helyeken másképp lesz. Így előfordulhat, hogy egy országban az egyik változat válik uralkodóvá, egy másik országban pedig egy másik. De a legfontosabb dolog az, hogy az Omikronnak egy csomó különféle verziója létezik, amelyek nagyon jól terjednek, és képesek tovább rontani egy rossz helyzetet.

Hogy hogy?

Jön a tél az északi féltekén, így sok ember sok időt tölt majd zárt helyen másokkal. Sokan úgy döntöttek, hogy a járványnak vége, és nem viselnek maszkot. Ráadásul az emberek immunitása gyengül. Tehát még ha nem is kellene sok új Omikron változat miatt aggódni, ez potenciálisan kihívásokkal teli tél jöhet. Ezek az új változatok még aggasztóbbá teszik a helyzetet, mivel mindegyikben sok olyan mutáció található, amelyekről már tudjuk, hogy el tudják kerülni az immunitást, és a gyorsan terjednek.

Mennyire kell aggódnunk?

Nincs bizonyíték arra, hogy ezek az új változatok súlyosabb betegségeket okoznának. De az Omikron tavaly téli hulláma megmutatta nekünk, hogy ha egy úgynevezett enyhe változat sok embert fertőz meg, akkor a kórházi kezelések száma megugrik. Másrészt, ha lenne egy teljesen új változat, amely megnövelné az emberek kórházba kerülésének és halálának esélyét, az sokkal rosszabb lenne.

Fontos, hogy az emberek be legyenek oltva. És,ha nem kaptak boostert, akkor boostert kell szerezniük. Láttam néhány előrejelzést, amelyek szerint a jobb vakcina-lefedettség sok ezer életet menthet meg ezen a télen.

Mi van, ha már megfertőződtem az Omikronnal?

Amennyire meg tudjuk állapítani, ez a korábbi fertőzés védelmet nyújt Önnek. De még mindig megbetegedhet.

Hogyan tartanak ki az eszközeink a vírus elleni küzdelemben?

Ez komoly probléma ezekkel az új változatokkal. Ahogy a variánsok olyan mutációkat fejlesztenek ki, amelyek elkerülik az immunrendszerünket, és képesek lesznek ellenállni néhány olyan monoklonális antitestnek is, amelyek eddig olyan hatékonyak voltak.

A gyártók újabb monoklonális antitesteket fejlesztettek ki, amelyek működhetnek, de hosszú időbe telik, amíg átjutnak a jóváhagyási folyamaton.

Van valami jó hír?

Szerencsére a Paxlovid ezekkel az új változatokkal szemben is hatékony. A mutációk, amelyek miatt olyan gyors a terjedés, a vírus felszínén bekövetkező változások, ahol az a sejtekhez kötődik, és ahol antitestek kötődnek hozzá. A Paxlovid más módon támadja meg a vírust. Azután észleli a vírust, hogy az a sejten belül van, és replikálódik, és úgy tűnik, hogy ezek az új alvariánsok ugyanolyan sebezhetőek a Paxloviddal szemben, mint a korábbi változatok.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

13 gondolat erről: „(4003) Omikron alvariáns

 1. Egyetlen variáns sem kerüli meg az immunrendszert!!! (Ekkora marhaságot nem kellene leírni, még ha a NYT-ban jelent is meg.) Az vírus specifikus részei ellen fejlesztett oltások által kiváltott azonnali immunválaszt kerüli el. Az immunrendszer ettől függetlenül köszöni szépen, de működik és a korábbi, évmilliók alatt megszokott módon általában legyűri a vírust.

 2. Már nem megy annyira a vakcina biznisz. Csillapodott a rettegés, így nem csilingel eléggé a kassza. Készülnek az új változatok a szerkesztőségi szobákban (is).

 3. Szeptemberben elkaptam az omikront. 3 napig fájt a fejem, de úgy, ahogy még soha, undorodtam a kajától, le is fogytam 9 kilót egy hét alatt, és azóta is undorodom a cigitől. Rendbejött a vastagbél fekélyem, a refluxomat elfelejtettem, annyit eszem, mint gyerekkoromban, besűrűsödött a hajam és naponta 10 kilométert futok a kutyával. Ja, és a pálcával újfent megkarcolom az üveget. Éljen az omikron…

 4. 3.Zsolt: Ha az egész gyógyszeripart szabadon garázdálkodó gyilkosoknak tekintő cikket olvasol és ajánlasz, nem biztos, hogy sikerült valamennyire is objektív képet alkotnod.
  Ez elgondolkodtató egyéb képalkotásaidat illetően is.

 5. 5- Csont

  A gyógyszeripar a kapitalizmusban a profit szabályai szerint működik, úgy mint számtalan más iparág is. És sajnos, minél nagyobb haszonnal kecsegtet valami, annál könnyebben lépnek át korábban elképzelhetetlennek hitt módon bizonyos morális gátakat egyesek.

  Egyébként a fenti cikkben foglaltak biztos, hogy nem fedi le az egész gyógyszeripar működését, ez is tény.

  Ha bajod van vele, hogy én ilyet is elolvasok és adott esetben megosztom a többi fórumtárssal, arról én nem tehetek. Én sem szólok bele abba, hogy te mit olvasol vagy osztasz meg itt a fórumon vagy máshol. Nem is akarok, a te dolgod.

 6. 4 – infos:
  9000 g zsiradék x 9 = 81.000 kalória. Mivel egy nap alatt kb. 2000 kalóriára van szükséged. Ez azt jelenti, hogy 40 nap alatt égetsz el ennyit. Ha egyáltalán nem eszel, akkor 40 nap alatt tudsz lefogyni 9 kilót. Ezek szerint a beszámolód nagymértékben pontatlan.

 7. A következtetés pontatlan Tibor bá: nem számoltál a béltartalommal és a dehidratációval… egyèbként én 2000 kalóriával éhenhalnék… ötször eszem egy nap, és rengeteget egy halandó szemével. Zsírt meg énrajtam csak mutatóba találna Tia, ha nagyon keresne…

 8. 8 – infos:
  Ha 9 kiló fogyás izom emésztésből származik, akkor is kb 3 hét kell hozzá. Az általad jelzett egy hét semmikképpen nem valós.

 9. Lehet. Az első hét volt a fejfájós, magas lázas, nem evős, kritikus, a második nem evős, harmadik lábreszketős, gyengélkedős. A második héten mérekeztem, de akkor már ettem, de gyomorrontás szerű tüneteim voltak… a 9 kiló passzol, de már visszatornáztam. Asszonynak, gyereknek teljesen más tünetei voltak, anyós hozta haza, annak csak enyhe hőemelkedése volt, mellette az após el se kapta.

  A lényeg, hogy nem halálosan veszélyes már ez a nyavalya…

 10. Korunk nagy vívmánya a feltételes módú híradás, pl. „A kommunista pártkongresszuson bukhat el a kínai jegybank vezetője”, „Nagyobb mértékben támaszkodna geotermikus energiára a kormány”, „Teljesen átalakulhat a bankrendszer” vagy „Gyógyszerhiány jöhet Magyarországon? ” Ezek csak mai termések, ahogy ránézek egy átlagos szajhamédium főoldalára. Semmitmondás művészete.
  Tehát akkor ennek szellemében: „Másrészt, ha lenne egy teljesen új változat, amely megnövelné az emberek kórházba kerülésének és halálának esélyét, az sokkal rosszabb lenne.”
  Aggódni, aggódni és aggódni. Az aggódás egyet jelent a felelősségteljes viselkedéssel. Aki nem aggódik, az felelőtlen állampolgár.

 11. Az összes mèregoltott kidöglèse jelenti csak a covid vègèt . Az oltatlanoknak tovabbra sincs semmin mit aggódniuk ők teljesen immunisak naluk velük van a jövő .

 12. 12. Ajózanész

  Kissé érdekes a fogalmazásod. Hamarosan szájkosár lesz belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük