(3931) Orbán Amerikában

Tibor bá’ szerkesztett fordírtása

Orbánt, az autokratikus magyar vezetőt, üdvözölték az amerikai konzervatívok

Írta: PAUL J. DALLAS (AP)

89. útban a 90. felé

Orbán Viktor önkényuralkodó magyar miniszterelnök arra buzdította csütörtökön az éljenző amerikai konzervatívokat, hogy vegyék vissza az intézményeket, ragaszkodjanak a melegek jogaival és a bevándorlással kapcsolatos kemény álláspontokhoz, és harcoljanak a következő amerikai elnökválasztáson, meggyőződésüknek megfelelően.

A konzervatív politikai akciókonferencián a saját országa demokratikus intézményeinek aláaknázása miatt bírált szélsőjobboldali miniszterelnöknek szóló dübörgő éljenzés és ováció jól mutatta, Orbán és a republikánusok közötti egyre erősödő közeledést az Egyesült Államokban.

Orbán kigúnyolta a médiát itt és Európában. A „Hogyan harcolunk” című beszédében Orbán azt mondta a dallasi kongresszus báltermében összegyűlt tömegnek, hogy most a 2024-es választásokra összpontosítsanak, és azt mondta, hogy „két évük van a felkészülésre”, bár ő egyetlen jelöltet vagy pártot sem támogatott. Viszont „Vissza kell foglalni a washingtoni és a brüsszeli intézményeket. Barátokat és szövetségeseket kell találnunk egymásban.”

A liberálisokra utalva azt mondta: „Utálnak engem, és rágalmaznak engem és a hazámat, ahogyan utálnak téged és rágalmaznak, azért az Amerikáért, amelyet képviselsz.” Belépésekor a terembe, szívélyesebb fogadtatásban részesült, mint Texas kormányzója, a republikánus Greg Abbott, akit pillanatokkal korábban ugyanazon a színpadon fogadtak. Innentől kezdve az éljenzés folytatódott, miközben Orbán támadásokat folytatott az LMBTQ-jogok ellen, dicsekedett a magyarországi abortuszok csökkentésével, és ünnepelte a hazai keményvonalas bevándorlási intézkedéseket.

Orbán Egyesült Államokbeli látogatása otthon és Európában a migránsellenes megnyilvánulások miatti visszhangok közepette történt, amelyekben az ellen tiltakozott, hogy Európa „vegyes fajú” társadalommá váljon. Egyik legközelebbi munkatársa a náci retorikához hasonlította megjegyzéseit, és tiltakozásul lemondott.

Orbán azt mondta a texasi tömegnek, hogy a média rasszista erős emberként fogja ábrázolni, és „idiótáknak” nevezte azokat, akik rasszistának mondanák kormányát. A CPAC-ba való meghívása azt tükrözi, hogy a konzervatívok egyre jobban átkarolják azt a magyar vezetőt, akinek országában egypárti kormány van.

Orbánt, Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi szövetségesének tartják az Európai Unióban. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy Joe Biden elnök nem szándékozik beszélni Orbánnal, amíg az Egyesült Államokban tartózkodik.

Arra a kérdésre, hogy az adminisztrációnak vannak-e aggályai amiatt, hogy a CPAC meghív egy ilyen vezetőt a nagy horderejű konferenciára, Kirby tiltakozott: Privát meghívásra érkezett.

Orbánt dicsérték a határbiztonsági intézkedéseiért és a magyar nőknek nyújtott anyagi támogatásért, amelyet Orbán a magyar népességfogyás ellen tett erőfeszítésnek nevezett. Vessey Lilla, aki az 1980-as években férjével, Edével Magyarországról költözött Dallasba, azt mondta, amit Magyarországon hall, az, hogy Orbán nem antidemokratikus. „Nem tudom, hogyan történhetett, hogy a konzervatívok fedezték fel” – mondta a 73 éves Vessey Ede. „Támogatja a hagyományos értékeket. Eltartja a családot.

Scott Huber, aki néhány órával a beszéd előtt találkozott Orbánnal és a CPAC többi résztvevőjével, egy zárt körű rendezvényen, azt mondta, a miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok „egy kicsit mérsékelni fogja a szélsőbaloldali hatásokat” a novemberi félidős választásokon. A 67 éves pennsylvaniai férfi azt mondta, nem ért egyet azzal, hogy Orbán önkényuralmi személyként leírja, és felborította a demokratikus normákat, de szerinte ez idővel megváltozik.

Arról, hogy Orbán miért hódít meg ennyi konzervatívot, Huber felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán támadásokat intéz Soros György ellen, az amerikai-magyar milliárdos és filantróp ellen, aki a magyar kormány elszánt kritikusa és a liberális ügyek támogatója. „Ezért voltam annyira érdekelt, hogy lássam” – mondta Huber.

Kommunikációs irodáján keresztül Orbán visszautasította az Associated Press interjúkérését, dallasi beszéde előtt. Az AP-nak és más nemzetközi hírszervezeteknek is megtiltották, hogy tudósítsanak a májusban Budapesten tartott CPAC-konferenciáról, amely a csoport első konferenciája Európában.

Orbán, az összejövetelen Magyarországot „az európai konzervatív keresztény értékek bástyájának” nevezte, és arra buzdította az Egyesült Államok konzervatív polgárait, hogy győzzék le „a progresszív liberálisok dominanciáját a közéletben”.

Orbán az általa „illiberális demokráciának” nevezett rendszer bajnokának nevezte magát. Orbán először 1998 és 2002 között volt Magyarország miniszterelnöke, de a 2010-es újbóli hivatalba lépése óta elért rekordjai vitákat váltottak ki, és aggodalmakat keltett Magyarország tekintélyelvű uralom alá kerülése miatt.

Orbán úgy ábrázolta magát, mint az európai kereszténység védelmezőjét a muszlim migránsokkal, a haladó elvűekkel és az „LMBTQ lobbival” szemben. Jobboldali Fidesz-pártja tavaly betiltotta a homoszexualitás vagy a genderváltás ábrázolását a 18 éven aluliakat célzó médiában. Tilos lett a homoszexualitással kapcsolatos tájékoztatás az iskolai szexuális felvilágosító programokban, illetve a kiskorúak számára elérhető filmekben és reklámokban is.

Orbán beszéde során a legnagyobb tapsot az kapta, amikor ismertette Magyarország családi kereteit. „Összefoglalva: az anya nő, az apa férfi, és hagyják békén a gyerekeinket, pont” – mondta. Orbán megszilárdította a hatalmat az ország igazságszolgáltatása és médiája felett, pártja pedig úgy alakította ki a törvényhozási körzeteket, hogy az nagyon megnehezíti az ellenzéki pártok mandátumszerzését – ez némileg hasonlít az Egyesült Államokban az állami törvényhozói és kongresszusi mandátumok megszerzésére irányuló pártos törekvésekhez. Ez a folyamat jelenleg a republikánusokat részesíti előnyben, mert ők irányítják a határokat létrehozó állami törvényhozás nagyobb részét.

Orbán lépései arra késztették a nemzetközi politikai megfigyelőket, hogy őt a tekintélyelvűség új hullámának arcaként ismerjék el. Az Európai Unió számos jogi eljárást indított Magyarország ellen az uniós szabályok megsértése miatt, és milliárdos behajtási alapokat és hiteleket tart vissza a jogállamiság normáinak megsértése és az elégtelen korrupcióellenes garanciák miatt.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16 gondolat erről: „(3931) Orbán Amerikában

  1. Nem vagyok orbánista, de ez a cikk erősen elfogult és manipulatív.
    De ha elfogadjuk amit mond, akkor holnap már lehet idejönni majdanozni, kormányt döntögetni, demokráciát exportálgatni? Mert ez a következõ lépés ebben a retorikában.

  2. „az apa férfi, az anya meg A józsi” :))

    Amugy fent van már a youtubon, aki kínozni akarja magát megnézheti.

    https://www.youtube.com/watch?v=-fHN7dw1a6k

    Sorosozás plussz „libcsi”kommunistázás egy KISZ titkár szájából!
    Bocs, titkárok ugye, Kövér, Deutsch, Rogán …. stb
    vicces

  3. Addig marad Orbán, míg nincs egy épkézláb ellenzéki alternatíva, aki a vidéki egyszerű emberekhez is szól. Sajnos ez eddig mindig elmaradt, így jutottunk ide. 🙁

  4. 4. Minato
    Miket kellene mondania és mondandója hogy jutna el az egyszerű emberekhez úgy, hogy nem fogad el jelentős pénzadományt, nehogy később az adományozóknak egyéni elvárásaik legyenek?
    Mindeközben szerveznie is kell egy új pártot, amit a kormánypárt veszélyt szimatolva azonnal kereszttűz alá vesz. NAV, ügyészség, alaptalan rabosítás, karaktergyilkolás mellett még a vesztét érző ellenzék is betársulna a maga szerény eszközeivel.
    Ki lenne az a jó képességű tisztességes ember, aki beáldozza egzisztenciáját, családi békéjét egy eleve kilátástalan ügyért?

    Ezt most fordítva kellene csinálni.
    Előbb alulról szerveződve vezető és program nélküli nagy létszámú pártnak a vázát kell létrehozni. Egy jelképes havi tagsági díjat befizetve minden tag formálhatja a pártelnök és a párt tisztségeire kiírt pályázat tartalmát. Versenyeztetni lehetne a jelentkezőket. Ez a kiírás kimondatlanul is alapja lenne a párt programjának.
    Amelyik tag a pártelnök személyének kiválasztásakor úgy érzi ez mégsem az ő pártja, az visszakapja a befizetett tagdíjat.
    Valahogy így.

  5. 4. Minato

    Addig marad Orbán, amíg azt hiszitek, hogy aki vidéki, az egyszerű. Ettől a felsőbbrendű urbánus hozzáállástól kinyílik a bicska az egyszerű vidéki zsebünkben…

  6. A balos delirium tremens szerint a panellackó hitelproli felsőbbrendűbb ,mint a falusi paraszt .Tiszta kommunista látáspont.

  7. Van még olyan ember, aki hisz ennek a hiperlibsinek? Akit Oxfordban, a Világ neolibsi politikusképző központjában neveltek ki strómannak? Ha nem az „Ő” szekerüket tolná, már rég leváltották-, vagy lelőtték volna. Állítólagos 12 év hihetetlen mértékű gazdasági növekedés eredményeként, egyik pillanatról a másikra 100 évet visszaesni. 12 évig hazudott? Esetleg most hazudik? Akkor is és most is hazudott/hazudik? Szerény véleményem szerint, külföldi útjai hitelszerzés célzattal teremtődnek.

  8. 10 Gyarmathy:
    Nem hasonlít…
    Vagy ezen a képen van valaki más, vagy a korábbi felvételeken.
    (Szemek, szemöldök, homlok arányai (homlok magassága/szélessége), ráncok térképe, a haj növekedés iránya, a választék elhelyezkedése, fülcimpák? A tokát és az áll jellegzetességeit jótékonyan takarja a hirtelen nagyra nőtt szakáll. De így páncélmellény és a has tájéki harminc kiló nélkül nagyon nem ismerős a fizimiskája.
    Ha valaki viszonylag rövid idő alatt ilyen sokat veszít a súlyából, akkor az arca, nyaka csupa ráncos lesz. Akkor is, ha agyon retusálták a fotót.
    A színes mintás inges, Horvátországban készült képen sem ugyanazt az embert látom, mint aki a neon zöld inget viselte a főzőversenyen.

    Most úgy ki van pihenve Szeretett Miniszterelnök Urunk, „mintha kicserélték volna”.

  9. Az az összeállítás állt jól neki, amin a térkép helyére heréket rajzoltak a nyaralós pólójára mémként..és logikusan a feje volt a herék folytatásában..mint egy..

  10. 12. Tibor bá,

    Igen, a magyar ellenzék nem veszélyes Orbánra, ez igaz. Az ellenzékét félkézzel lenyomta többnyire a százmilliárdokból működtetett harsogó hazug propagandával.

    Más a helyzet az egyre inkább közeledő válságcunamival, a nem érkező európai pénzekkel, a gyengülő keleti befolyással, amire épített, a döbbenetesen drága orosz gázzal, ami romba döntheti a NER gazdaságot is, amit nem lesz miből megmenteni és még sorolhatnám tovább.
    A korrupcióra és hazugságra épített uralma megoldhatatlannak tűnő problémákkal néz szembe. És ezzel ő pontosan tisztában van.

    Én ezt látom rajta.

  11. 14 – Gyarmathy:
    Igazad van. Én poénkodni akartam.
    Pénzt csak akkor kap, ha bevallja, hogy mekkorát csalt. Ezt nem teheti. Pénz nélkül pedig hatalmas szarban van. Tényleg kíváncsi vagyok, mit talál ki. Lehet, hogy a Telek Pál megoldást választja? Vagy hatalmas kölcsönt vesz fel, és szétbassza az országot?

  12. Olaf Scholcz német kancellár aug. 22-ei beszédéből.
    Ezen a szinten véletlenek márpedig nincsenek.

    „bármilyen széthúzás közöttünk, minden gyengeség Vlagyimir Putyin malmára hajtja a vizet”.

    „Szorosra kell zárnunk a sorainkat, fel kell oldanunk a régi konfliktusokat, és új megoldásokat kell találnunk” – mondta, megjegyezve, hogy az uniónak meg kell haladnia a migráció és a fiskális politika kérdésében a tagjai között régóta fennálló feszültségeket.
    „Mikor, ha nem most, győzzük le azokat a nézeteltéréseket, amelyek évek óta hátráltattak és megosztottak bennünket?” – kérdezte.

    Ez egy igen erős üzenet az EU felé, hogy a magyarok és lengyelek is kapják meg a visszatartott pénzt.
    Kíváncsian várom az EU döntését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük