(3710) Egy kicsit talán korai

Tibor bá szerkesztett fordítása online

 

Az összeomlás lehetséges előjelei

Forradalmak nem születnek meg egyetlen éjszaka alatt, hosszas agonizálás után érik meg rá a helyzet. Tartsd tehát nyitva a füled és a szemed a bekövetkezés jeleire, mint például:

– Nagyobb városokban nyugtalanság lép fel a civil lakosság körében.
– A politikusok és a média szemérmetlenül hazudnak a legnyilvánvalóbb fejleményekkel kapcsolatban is.
– Bevezetik a közösségi oldalak, mint például Twitter, Facebook, cenzúráját. Elsőre ez nem teljesen világos, de amikor a szájtok teljesen bedugulnak, a figyelmeztetés egyértelmű (olyan kifogásokat alkalmaznak, mint például pedofil képek terjesztése).
– A rezsimet nem kritizáló hagyományos média betiltása.
– Politikai ellenzéki személyek letartóztatása. (Tunéziában az ellenzéki párt vezetőit letartoztatták, börtönbe zárták, majd a börtön leégett).
– Kritikus időkben széles kőrben terjednek a rémhírek. Légy nyugodt és alaposan fontold meg mi legyen a helyes értékelés és megfelelő döntés kialakítása.
– A hazád és politikai vezetőinek a neve soha nem tapasztalt gyakorisággal jelenik meg a világhálón.
– Külföldön élő barátok és rokonok felveszik veled a kapcsolatot, hogy „mi újság van nálatok?”

Önvédelem

1) Erőszakos nemi közösülés
– Ne provokálj. Ami egy normálisan működő társadalomban elmegy, a törvénytelen időkben komoly bajba keverhet.
– Legyen rajtad karikagyűrű még akkor is ha nem vagy férjnél.
Ha már elkapott a gépszíj:
– Ne engedd, hogy elvigyen magával, kapaszkodj, amibe tudsz.
– Kiabálj, de ne „SEGÍTSÉG” hanem „TŰZ VAN!” Erre az emberek jobban odafigyelnek.
– Gondolkozz, mérd fel a helyzetet, spórolj az energiáddal.
– Ha leszorítanak, ne tiltakozz, várd a lehetőséget, hogy kiszabadulj.
– Ha harc mellett döntesz, akkor célozd be a szemet, torkot, vagy a heréket, esetleg törd el az ujjait.
– Ha minden kötél szakad próbálj visszataszító lenni. Ha félelmedben rád jön a székelés, az a legjobb elhárítás, a vizelés se rossz, az ujjad ha ledugod a torkodba hányd le a támadót.
A legjobb védekezés, a megelőzés.
– Zavaros időkben ne menj egyedül ki az utcára.
– Légy nem kívánatos, de ne tűnj tehetetlennek.
– Olyan ruhát hordj, ami lehetőleg mindent eltakar, nehéz lehúzni, de téged nem akadályoz a mozgásban, kerítés átmászásban. Nadrág legyen rajtad derékszíjjal. Ne vegyél fel szoknyát. Kényelmes cipő legyen rajtad, amiben könnyen tudsz futni. Ne hagyd el a nyílt területet, és ne szigetelődj el a többiektől. Új ismerősökben ne bízzál meg.

2) Rablás
Általánosságban, ha nem akar megölni, levágni testrészedet, vagy  erőszakoskodni veled, tehát ha csak valamit el akar rabolni tőled, a legjobb megoldás odaadni, amit akar. Ezzel azonnal elmúlik a rád fogott fegyvertől származó veszély, kevesebb idő lesz, ami alatt megölhetnek, megsebesíthetnek, vagy a helyzet eldurvulhat. A legjobb védekezés a megelőzés. Te vagy a házad ne legyen kívánatos célpontja a rablónak.
– Ne dicsekedj az élelmiszer tartalékoddal, pénzeddel, vagy bármi más értékes dologgal.
– ismeretlenekben ne bízzál meg.
– értékeidet több helyre rejtsd el. Ha valaki megfenyeget, akkor az egyik helyről át tudod adni az értékeid egy részét, de még mindig fog maradni a tartalékaidból

3) Zavargások
Légy felkészült. Ha olyan helyre kell menned, ahol zavargások várhatók, és az utazást nem tudod elkerülni, akkor a következő óvintézkedéseket tedd meg. Öltözködj úgy, hogy minél kevesebb bőr látszódjon ki a ruha alól. Hosszú nadrág, hosszú ujjú ing, kényelmes cipő és még mielőtt bármi történne gondold át merre menekülhetsz és hol húzhatod meg magad. Vigyél magaddal kis címletű pénzt (mondjuk 5000 forintos címlet), hogy jegyet tudj váltani, erőszakos „kéregetőt” ki tudj elégíteni, vagy ellenőrző pontnál lefizesd az ellenőrt. Az összes pénzedet ne tedd egy helyre. Tegyél a cipődbe, alsónadrágodba, biztosító tűvel erősítsd ruhád béléséhez, stb.

Maradj nyugodt. Zavargások szélsőséges indulatokat korbácsolnak fel. Ha meg akarod úszni, akkor győzd le az indulataidat. Adrenalin szinted fel fog szökni, de azért próbálj racionálisan gondolkodni, és keresd a biztonságos kiutat.

Ne tartozz egyik oldalhoz se. Ha zavargásokba keveredsz, ne áll egyik oldalhoz se. Próbálj pártatlannak látszani, miközben lassan és óvatosan próbálj kikerülni a tömegből. Ha lehet menj közel a falhoz vagy más védelmet  nyújtó tárgyhoz.

Vigyázz, hogy ne érjen tömegoszlató vegyi anyag A rendőrség bevethet különböző tömegoszlató vegyi anyagot (pl. könnygázt). Ezek veszélyesek lehetnek. Fájdalmat, légzési zavart, vakságot okozhatnak. Semmiképpen ne kerülj a zavargás első sorába.

Ne keveredj a tömegbe. Minél tovább vagy a tömegben annál nagyobb az esély arra, hogy meghalsz vagy komoly sebesülés ér. A legtöbb esetben a jó megoldás a tömeg lassú elhagyása. Ha futsz, felfigyelnek rád. Legjobb ha kisétálsz. A tömegtől különállóan tartózkodni veszélyes. Mozogj együtt a tömeggel, amíg nem látsz lehetőséget, hogy hirtelen kiválj biztonságosan belőle. Így nem leszel feltűnő és javulnak az esélyeid, hogy életben maradj, ha lövöldözésre kerülne sor.

Tömegmozgás. Mint a vízáramlásnál, a tömeg közepe gyorsabban halad, mint a széle. Ha középen találod magad, akkor lassan iparkodj a szélére húzódni, de ne kísérelj meg más irányba haladni. A kijutáshoz türelem és idő kell. Eszedbe ne jusson ellenkező irányba menni, még akkor se, ha beindul a tolongás.

Tolongásba kerültél. Próbálj az áramlási iránnyal 45 fokos szöget bezárva a tolongás széle felé haladni. Semmi körülmények között nem szabad elesned.

Elkerülendő: Főutak, terek és más nagy forgalmú helyek, ahol nagy valószínűséggel lázongók vonulhatnak. Ha lehet haladj kis utcákban és kerüld el a tömeget.

Éjszakai utazás. Ha mindenképpen éjszaka kell utaznod, akkor válassz holdmentes, vagy felhős éjszakát. Ne menj nagy, nyitott, vagy jól kivilágított helyekre.

Tömegközlekedés. Ne végy igénybe tömegközlekedési eszközöket. Ezek vagy nem működnek, vagy csak szabálytalanul. Ha sikerülne felszállnod egy vonatra, vagy  autóbuszra, azokat a lázongók megállíthatják. Metró állomások, aluljárók rendkívül veszélyes helyek, mert nehéz kiszabadulni belőlük, és zártságukból kifolyólag a könnygáz sokkal kellemetlenebb, mint a szabadban.

Ne állítsd le a gépkocsidat. Ha vagy olyan szerencsés, hogy egy felkelési helyszínről gépkocsival menekülhetsz el, vezess gyors tempóban, semmi körülmények között ne állj le addig, amíg el nem éred a célodat, vagy egy biztonságos helyet. A tömeget kerüld meg, ha nem lehetséges, akkor mérsékelt sebességgel haladj árt rajtuk. Ha óvatosan vezetsz és kürtölsz közben, nagy valószínűséggel utat engednek. Az ablakok legyenek felhúzva, az ajtók pedig bezárva. Ha rendőr kordon felé vezetsz, a rendőrök feltételezhetik, hogy ellenséges a szándékod. A rendőrség ki van képezve önvédelemre, vagyis lelőhetnek, ha azt feltételezik, hogy támadó szándékkal közeledsz. Lassan vezess és várd meg, amíg intenek, hogy mehetsz. A tüntetőknél is óvatosan kell eljárnod, agresszív tolakodásod, nyilvánvaló türelmetlenkedésed a gépkocsid megrongálását eredményezheti.

 

Mit tehetsz ha nyakig benne találod magad

Könnygáz

– Nézd meg merről fúj a szél és iparkodj szél ellenében haladni.
– Tudd meg, hogy merre tart a tömeg
– Soha ne vegyél részt tüntetésben védőmaszk nélkül, még a leggyengébb papírmaszk is jobb, mint a semmi.
– Viselj műanyagból készült ruházatot (nejlon, akril, poliészter) amin a könnygáz nem tud letelepedni.
– Könnygázzal fertőzött ruhára önts ecetet, ami semlegesíti.
– ha lehetséges vigyél magaddal élettani sóoldatot, vagy semleges szemcseppeket. Ezekkel kimoshatod a szemed, ha szükséges. Ha csak tiszta víz áll a rendelkezésedre, akkor nagyon alaposan mosd ki azzal a szemeidet, de más testrészeidet is, ami kapcsolatba került a könnygázzal.

Tibor bá személyes tapasztalata: Gázpisztoly kipróbálása után a földről felszedtem a kilőtt hüvelyt és a szemétbe dobtam. Fél órával később vizeltem, ami után az érzékeny bőr a péniszemen felhólyagosodott és úgy csípett, hogy belezöldültem. Csak percekkel később jöttem rá, hogy mi történhetett. A könnygáz nem vicc!

Gumilövedék
– Gumilövedék ellen rögtönzött pajzzsal is lehet védekezni, pl. szemetes vödrök fedele.
– A gumilövedék és gumibotok erejét nagymértékben fel lehet fogni sport sisakokkal.
– Ha semmi védelem nem áll rendelkezésedre, akkor PVC dobozzal vagy hasonló műanyag tárggyal védd a mellkasodat és az ágyékodat.
– Ne legyen rajtad semmi olyan, ami akadályoz a gyors mozgásban. A nehéz ruházattal ellátott rohamrendőrség ellen legnagyobb előnyöd a gyors mozgás.
– A rohamrendőrök nehéz maszkot viselnek, ezek ellen a legjobb védekezés, ha festékszóróval beszórod a maszk ablakát, te pedig könnyen elfutsz.

Éles töltény

– A szorongatott kormány utolsó fegyvere az éles töltény használata. Amikor egy rezsim ehhez nyúl, végnapjait éli.
– Normál körülmények között nem gyilkolni akarnak vele, csak sebesüléssel harcképtelenné tenni a lázadót. Ezt nem emberszereteti megfontolásból teszik. Ha 100 emberből egyet megölnek, akkor 99-ből kiváltják a bosszút, ami szárnyakat ad nekik. Ha csak megsebesül, akkor az legalább húszat leköt a százból, és a sebesült üvöltözése elriasztja a másik nyolcvanat.
– Sebesülés esetén jelölj ki 2-3 embert, hogy kivigyék a veszélyzónából.
– A sebesülthöz beszélni kell. Meg kell neki mondani, hogy nem hagyják magára és hamarosan el lesz látva a sebesülése. Semmi körülmények között nem szabad olyasmit tenni, amitől pánikba eshet: sopánkodni, sírni, kiabálni, stb. Ezzel el lehet kerülni az ellenfél nem kívánt figyelem felkeltését, és megmarad a többiek lelkesedése. A sebesült figyelmes ellátása a többiek harci kedvét fokozza.
– Ha az éleslőszert gyilkolásra vetik be, AZONNAL HAGY EL A HELYSZÍNT.
– Visszavonuláskor állandóan haladj fedezékben, gépkocsik mögött, kapualjakban, kerítés mögött.

További biztonsági ötletek

– Legyen betervezve egy találkozó hely, menekülési útvonal, helyi térkép beszerzése. Betájoláshoz ne feledd, hogy a műhold antennák délre néznek.
– Maradj nyugodt, és ne felejts el inni, enni, és aludni. Ezekről az ember megfeledkezik, de a szervezeted jelez. Ne harcolj a jelzés ellen.
– Tanuld meg az alacsony vércukor, kimerültség, kiszáradás (dehidrálódás) és hőguta jeleit, és mit lehet tenni ellene. (lásd Tibor bá’ függelékét)
– Segíts a sebesülten, akár tiltakozása ellenére. Kis sebesülés komollyá válhat segítség nélkül megtett rövid út megtétele után.
– Ne használj gépkocsi, csak ha NAGYON biztos vagy magadban és kitűnően vezetsz, és jól ismered az adott gépkocsit. Amire utoljára van szükséged az egy lapos abroncs.
– Ha gyalogolnod kell, ne cipelj magaddal felesleges holmit, csak azt, amire nagy szükséged van. Nagy csomagok cipelése miatt lemaradsz a többiektől és menekülés esetén nem vagy képes gyorsan haladni.
– Ha olyan helyen tartózkodsz, vagy haladsz át, amit nem ismersz, használj térképet, vagy kérdezd meg a helyieket a helyes útvonalról (de óvatosan).
– Puskaropogást, utcai zajt ne menj kivizsgálni puszta kíváncsiságból. Menj az ellenkező irányba. Ha információt akarsz szerezni, inkább kérdezősködj másoktól.
– Segíts azokon, akiken tudsz, de ne veszélyeztesd önmagad.
– Leld fel és gyűjts össze tűzoltó készülékeket és pokrócokat. Tanuld meg a kezelést.
– Barikádokba ne bízz, mint golyók elleni védelem. Erre csak homokzsákok alkalmasak, amiket érdemes előre elkészíteni, ha zavaros időknek nézel elébe.
– Ha nem tudod elkerülni a harcot, akkor ne nyílt terepen, hanem épületekben állj ki, ahol a lőfegyvernek jóval kisebb az esélye.
– Lőfegyverrel rendelkezőkkel ne próbálj felvenni harcot. Maradj nyugodtan, kerüld a hirtelen mozgásokat, kivéve ha bizonyos vagy gyilkos szándékában.
– Szükség esetén a fejed védelme a legfontosabb (még egy lábas is több, mint semmi).
– Védd a szemed, ha nincs megfelelő szemvédőd, egy napszemüveg is több a semminél.
– textil zsebkendővel jól lehet védeni az orrot és a szájat.
– Ne légy hős. Két ember kétségbeesett megmentésének az eredménye három halott.
– Legyen nálad pót zokni. Nedves zokniban hamar kifejlődik a feltörés, vízhólyag.
– Győződj meg róla, hogy a mobil telefonod fel van töltve.

Függelék

Alacsony vércukor (hipoglikémia) Az emberi sejtek tápláléka a glükóz (szőlőcukor). A cukrot a sejtekhez a véráram szállítja. A vérben mindig kell lenni cukornak, amiből különösen sokat fogyaszt az agy. A vér normál cukortartalma 5 és 6 mmol/liter értékhatárok között van. Ha 3,5 alá esik vészhelyzet kezd kialakulni. Normál körülmények között ilyenkor a máj bocsát ki glükózt, de  hirtelen felhasználáskor, éhezéskor ez nem történik meg kielégítő módon. Ennek jele az erős éhségérzet, szédülés, izzadás, feszültség, idegesség. Ilyenkor cukorhoz kell gyorsan jutni, de a fehér kenyér, zsömle is megteszi. A hipoglikémia viszonylag gyorsan eszméletvesztéshez és halálhoz vezethet, de cukor evéssel pillanatok alatt megszűnik.

Kiszáradás (dehidráció) Az emberi test víztartalma pontosan van szabályozva vizeléssel és szomjúság érzettel. Erős izzadáskor, száraz időben, megerőltető ,munka közben nagy fokú vízvesztés lehetséges. Néha elmarad (főleg időseknél) a szomjúság érzet. Ilyenkor kiszáradás léphet fel, aminek jelei:   Izombénulás, bőr pettyhűlés, látomások. Igen könnyű rajta segíteni, inni kell, ha érzékeljük a helyzet fennállását.

Hőguta Alattomos dolog, mert megelőző jelei nincsenek. Az emberi agy optimális működése 36-37 °C között érzékelhető. 41 °C felett van a veszély zóna. Ha az agy ezt a hőfokot eléri, akkor jelentkezik a hőguta. Felismerhetősége: Izzadás hiánya, láz, eszméletvesztés. A fejet azonnal hűteni kell nedves ruhával. A testhőfok visszaállása után a szédülés napokig fennállhat. Bekövetkezhet például kalap alatt erős napsütésben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13 gondolat erről: „(3710) Egy kicsit talán korai

  1. Nagyon helyes, racionális viselkedési kódexgyüjtemény, feltétlenül követendő, ha úgy alakulna a jövöbeni helyzet.
    Egy jó tanáccsal járulnák hozzá, éspedig zavaros, forrongó időkben igyekezz OTTHON MARADNI !
    Ha nem feltétlenül szükséges kimenni, ne mászkálj a felfordult városban, minden sarkon belefuthat az ember egy nemvárt, veszélyes helyzetbe, amiből csak Isten tudja, hogyan szabadulsz.
    Ha baj lesz az élelmbeszerzéssel, és kitör egy általános nyomorgás, isten megörizzen, hogy lakásodból bármilyen ételszag szürődne ki, ez az öngyilkosság legbiztosabb módja lehet majd.Igyekezz viszonylag szagtalan ételeket késziteni, száraztészta, rizs, ilyesmik. Vitaminszükségletedet nehogy még gondolatban sem a konzervekből nyerjed, attól rövid időn belül meghalsz, igyekezz sokféle vitaminokat beszerezni legalább ideiglenesen áthidalni a hiányt.Vitaminok nélkül, egy friss züldség/gyümölcs nélküli világban, a halál fia vagy a szárazélelmiszer és konzervhegyeid tövében, ezt vedd figyelembe.
    Még egy dolog, ha csak egy lehetősége van az embernek, igyekezzen valahogy elhúzódni faluhelyre, akár bérelni egy kis falusi házat egy normális, etnikum-mentes faluban.Szerintem mindenképpen jobb, mint egy felbolydult nagyváros.
    És dekkolni, dekkolni, amennyire és ameddig lehet.

  2. N.B. útólag jutott eszembe, a vitaminokat pótolhatja szerintem a sokféle száritott gyümölcs, természetesen, ha lehetséges, a nem gyárilag cukrozott.
    Elönye, hogy viszonylag könnyen tárolható.

  3. Ha leszoritanak ne tiltakozz-minel elobb, annal jobb.Vermerseklettol fugg, el lehet jatszani a vedtelen aldozatot, de tobbnyire az azonnali, gyors, kegyetlen valasz a nyero.
    Tord el az ujjait-nem olyan konnyu, nekem mar sikerult edzesen(nem vagyok ra buszke), de egy 50 kilos holgy nem biztos, hogy el tudja torni egy 140 kilos zsirdiszno ujjait. A szem az igen , meg a tamado egy eleve bonyolult ovcsattal bajlodik(kaphatok!) a ket huvelyk korom egyideju szembe melyesztesevel (erosen), es egy gyors oldal iranyu rantasaval meg lehet vakitani a tamadot.Herek, torok is felejtos lehet, ha nincs alap kepzettseg. Rossz talalat eseten csak felduhiti a tamadot. El kell menni egy kicsit(de a tobb jobb:-) )Krav Magazni, ha az oktato nem szegyenlos (es tenyleg profi), megtanithat kest hasznalni, egy taktikai kiugros nagy meglepeteseket tud okozni.
    Balintnak igaza van, dekkolj, huzd meg magad, ha menni kell ne jarj egyedul, es ha onvedelemrol van szo- legyel kegyetlenebb, mint a tamado.

  4. A gazdaságélénkítő csomag meddig fog tartani? Utána normalizálódni fognak az építőanyag-és munkadíj árak? Ha kókler kecskék kiesnek a piacról ill. a hitelből történő lakossági lakásfelújítás lecsendesedik, akkor a forint kilő a Holdra?

    Korai még ilyet kérdeznem?

    1, bálint:
    úgy beszélsz, mintha Libanonba költöztél volna.

  5. 3 Haten

    „Herék, torok is felejtős lehet, ha nincs alap képzettség.”

    Ne viccelj már! Egy nőnél ez hogy ne lenne alapképzettség!
    Meg kel fogni a tövénél,tiszta erőből szorítani kell, és el kell dőlni lehetőleg hátra. Oldalra is jó, de az kevésbé fáj. Aztán jöhet a klasszikus lehányom, megzavarodik, fejbe rúgom technika. Aztán futás mint állat ! Jobb a gondot hátrahagyni! Lábadozzon csak egyedül! Nincs szükség a sikerélményre/elismerésre/behódolásra a túléléshez.

  6. Aki zavargások környékére keveredik azonnal kapcsolja ki a telefonját. Senkinek sem hiányzik, hogy utólag begyűjtsék, mert lázadónak hiszik.

  7. 5. technomuzsik

    Az ember fajdalom kuszobe nem egyforma.Voltam olyan utcai szituban, hogy alulra kerultem, erre ment a golyo csavargatas,de a valasz egy igen kellemetlen arcon harapas volt. Szerencsere csak ket foga volt:-)
    Azota nem megyek le foldharcba, persze a tatami mas, de egy kocsmaban pl. megnehezithetik az eseseket az uveg cserepek is.
    Szorongatott helyzetben nyitott tenyerrel utes a fulekre(erosen dezoriental), aztan a szemek.Persze csak ha tulelesrol van szo.
    Futas alap.
    Sikerelmeny-ugyan mar, az csak az egonak jo, tul kell elni, barmi aron.

  8. 4,János
    Nem kell Libanonban élni ahhoz, hogy az ember elképzelje a z esetleges vad helyzeteket, elég volt látni a nemrég volt BLM videókat a you-tubeon… és ez történt mikor még volt / van müködö társadalom!
    Most képzeld magad egy teljesen széthullott ország akármelyik városában és akkor, mikor a volt legális fegyveres alakulatok lesznek a legnagyobb és legveszélyesebb rablók.

  9. Önvédelmi eszközeim
    …vipera…márkája ESP, gyártója cseh cég. Ezzel odabaszol a parasztnak egyet, aztán ballaghatsz tovább.
    Taktikai toll…elsőre egy ártalmatlan tollnak látszik, de lágy részen brutális.
    Van egy O-light M20 Warrior lámpám. Stroboszkópos, ami sötétben komoly előny(megzavarja a támadót), plusz az eleje úgy van kiképezve, hogy űtni lehessen vele. Szinte elnyűhehetetlen…
    SOG taktikai dobóbalta…gyorstokkal. Brutális darab…vágásra és „lékelésre” van tervezve. Imádom dobálni…szépen fütyül a levegőben.☺
    Gurkha kukri…aki látott már ilyet az tudja hogy minőségi cucc(ha eredeti).
    Excalibur Phoneix számszer, vadászhegy, optika, tár…stb.

    Persze ezekkel mind barátkozni kell…

  10. Re:9
    Gyerek Karácsonyra túlélő készletet kap… 🙂

  11. Re:10
    Rendes katonai iránytű, fejlámpa, tűzkő, katonai elsősegély csomag, kompakt binokulár távcső, térkép, víztisztító. Rendes kése már van, azt nem kap, majd ha nagyobb lesz kap íjat, de ahhoz még túl szeleburdi.
    Apa mit akar, azt nem írom le… 🙂

  12. 12,dajtás
    Irasd be a cserkészegyesületbe, remélve, hogy nálauk is van a túlélő-túra..
    Ez egy nagyon jó edzőprogram a mi cserkészeinknél, néhány napra kiviszik őket a természetbe, sátorban alvás, szabadbani élet, létezés, apróbb fortélyok a természetben levő lehetőségek megismerése és használata terén, mint , hogy csak egyet emlitenék, pl. vizet nyerni az éjszakai harmatból, meg hasonló dolgok, amit gyermekek is megtanulhatnak, és sohasem árt tudni .
    Csupa egészség egy ilyen táborozás, Az unokámion látom, hogy mennyire jó és hasznos a gyerekeknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük