(3607) 2021 nyara

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 nyara megváltoztatta véleményünket a szélsőséges időjárással kapcsolatban

2021 a 89. év

Szerző: Christopher J White

Természeti katasztrófa rekordok sorozatai következtek be a Föld különböző pontjain. Komoly áradások Kínában, Nyugat Európában. Hőhullámok, szárazság és erdő tűzet Észak Amerikában és Szibériában.

Az évi jelentés az Egyesült Királyságból jelzik, hogy a valaha enyhe időjárásáról híres Angliában a szélsőséges események mindennapossá váltak. 2020 augusztusában dél Angliában, hat egymást követő napon, a hőmérséklet elérte a 34°C-t. A jövőt illetően az angol nyarak valószínűleg el fogják hozni a 40°C-t, még akkor is, ha a globális felmelegedés nem lépi át az 1,5°C-t.

2021 Júniusában a kanadai hőmérséklet rekordot megdöntötte a British Kolumbiában lévő Lyttonban mért 49,6°C. Néhány nappal később az erdőtűz a várost teljesen elpusztította.

Ezek az események megdöbbentették a klimatológusokat. Példának okáért a lyttoni hőmérséklet rekord messze felülmúlta a korábbi rekordokat abban a térségben. A kutatók egy része aggódik, hogy a klímaváltozás sebességét alulbecsülhették. Esetleg, mindössze nem értjük a szélsőségeket, és azok befolyásolását a globális melegedés által.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

41 gondolat erről: „(3607) 2021 nyara

  1. A pontszerü melegrekordokat nem magyarázza egy általános hatás. Ez áramlás vagy bizonyos helyeken annak hiánya okozza.
    A júliusi meleg oka most görögországba tevödött át.

  2. Nem süllyedünk, nem süllyedünk, nem sülly…..!

  3. 21 nyerő szám 🙂

    eljött az ideje a tágabb összefüggések meglátásának.
    Elődeink üzenete – hogy az emberi tevékenység és a “klíma” összefügg – csupán babonás hiedelem lenne – amit szent iratokként őriztek? (lásd egyiptomi tíz csapás) Vagy több évezredes tapasztalati tény?
    Régi kataklizmák és birodalmak összeomlása erre utal. Erről ma már hatalmas dokumentáció van:
    http://www.sciencemag.org/content/261/5124/995
    http://geology.gsapubs.org/content/28/4/379
    http://www.pdx.edu/honors/sites/www.pdx.edu.honors/files/Prentice.pdf
    http://www.metaxy.hu/file/33/climate_change_vs_akkadian_collapse.pdf
    stb. stb.

    Ezeket én kb 8 éve kezdtem figyelni, most épp a velencei tó kezd kiszáradni – egy csapadékos év nyarán! A beavatkozások és a hatások között akár több generáció leéli az életét, és akkor jön egy váratlan pofon.

    Mint ama maláj erőművész esetében…

  4. Mindegyik cikkben ugyanaz van, semmi új információ: 1. Megdöbbentette a kutatókat a változás mértéke /gyorsasága, 2. Ha nem teszünk azonnal drasztikus lépéseket, akkor katasztrofális következmények várhatók 3. Nincs elégséges adat a pontosabb előrejelzéshez, további kutatások szükségesek.

  5. Emlékezetes lesz ez a nyár ,20 éve foglalkozok terület karbantartással és fűnyírással.
    Ilyen még nem volt hogy augusztusban ekkorákat növekedjen a gyep ,meg a gazok is persze ,megvolt hozzá a sok víz ,a meleg ,és a sugárzás is plusz az árnyékos felhős napok.
    Jelenleg úgy néznek ki a területeink mintha egy jó május lenne ,csoda zöld mindenhol a szín. Tegnap nézegettünk egy fát ,aminek az alsó ágai nem fás szárúak lettek hanem métereket nyúltak meg lefelé puha száron és a levelek csak ezeken 3x akkorák mint a fa “régebbi fenti részein. Ilyet még én se láttam. Szúnyog invázió is kritikus ,új faj jött ,kisebb , egy sárga csík van rajta ,meg egy gombóc a fullánkján és napon nappal is támad. Aztán a felhők ,itthon is furcsák ,ma pl ilyen kis felhő darabok voltak és felette meg egy másik világosabb színű teljes felhőzet. Ilyesmit tavaly már láttam Tirolban nyáron ,de itt még nem. Biztos ami biztos elindítottam egy másik vállalkozást is…

  6. 1. A klimaegyensúly felborult! Egyéb miféle álltalános hatást lehet keresni a káoszban?
    Szar szembenézni az elkerülhetetlennel ,de majd idővel hozzá szoksz.

  7. Megtaláltam a világ termésátlagait az utóbbi 3 évre, menjetek lejjebb a USDA AKTUÁLIS ELŐREJELZÉSEK-hez, lehet váltani,kukorica,búza, stb..
    https://www.agroinform.hu/termenypiac#buza
    Ez alapján idén amúgy az összes világtermelés nem maradt el az előző évektől.

  8. Hoppá! Kezdődik?
    Búza árrobbanás jöhet! Kína hatalmas importra szorul!
    https://www.agroinform.hu/termenypiacok/buza-arrobbanas-johet-kina-hatalmas-importra-szorul-50533-001
    Ami viszont érdekes az az hogy előző kommnetben belinkeltem a világ búzatermését.Ha megnézzük Kínát akkor a termés idén és az azt megelőző 2 évben stabil még azt sem lehet mondani hogy visszaesett Kínában 10%-ot a termésátlag.
    Utánna meg jönnek ilyen cikkel hogy Kína hatalmas importra szorul mert árvíz volt egy részén.
    Már nem tudom ki kivel van és mi az igazság:SLehet elöntött 1000 hektár búzát ami globális viszonylatben nem nagy mennyiség.

  9. Na volt vége egy kis időm, folytassuk az írást, ide írom nem az Én vízióm posztba mert ez frissebb és talán többen olvassák 😀
    Szóval a megnövekedett élelmiszerár hatására az embereknek az eddigi 50-100-eft/fő/hónap élelem már 150-300eft lenne ugyazant a terméket megvásárolva.Csakhogy 10-ből 9 ember ezt már nem tudja kifizetni élelemre
    mert nem keres annyit és még mellette a rezsiket is fizetni kell.Ez az emberek 90%-át érinti Magyar viszonylatban, de globálisan sem jobb a helyzet.Az emberek próbálnak az élelmiszeráron költséget csökkenteni
    pl, kevesebb sajtot vesz ,vagy kevesebbszer vesznek húst, így csökken az élelmezési költég, de ez nem elég.A 2020-as éveken a magyar családok többsége fizetéstől fizetésig él, a most 2023-ban megnövekedett élelmiszerár a 2020-as években koppra járatott büdzsé a számlák és költségek befizetése után most úgy néz ki hogy már 10 nap alatt elfogy a havi bevétel.Hátra van még 20 nap a hónapból pénz nélkül.Jönnek a családoknál a spórolások az élelemmel.Most már több zsemlét vesznek ,kevesebb húst stb..De olyan nagy válság van hogy így is csak 15 napig lehet kihúzni a családoknak a havi fizetésből,Élelmen kívül nagy tömegek mint a nyugdíjasok és a sok kiskeresetűek nem tudnak már sem számlát befizetni sem termékeket venni.A nagy bajban jön állami beavatkozás/segítség ,de nem kell kánaánra szímítani , maximum egy kis élelemsegélyre de ez csak enyhít az emberek problémáján.
    Mindememellett órási nagy baj jelenik meg.Az embereknek nem hogy felesleges pénze nem marad hiszen egy jól működő gazdaságban is napról napra éltek az emberek , hanem már fizetéstől számítva 1-2 héten belül elfogy főleg élelemre.Nem csak Magyarországon van baj hanem globálisan.Az emberek így nem fognak új autót venni , lakást felújítani és tartós fogyasztási cikkeket sem venni.
    Ezáltal a multicégeknél hamar lecsökkennek a megrendelések, hirtelen hóapok alatt iszonyat hektukussá válik a megrendelés előrejelzés.Nem fogy már annyi hűtőgép,tv, telefon, autó és lakásfelszerelési termék.Eleinte megrendelések vannak mert a nyugati államokban még van a népnek tartaléka ,de ez hamar elfogy és sok cég az eddigi 100 egység helyett most már csak 50-et gyárt.Eleinte bejönnek a 4 napos munkahetek sok cégnél de pár hónap alatt kiderül hogy sok cégnak annyi megrendelése sincs hogy 4 napot dolgozzon hetente.Így megkezdődnek szinte globális szinten az elbocsájtások a cégeknél.De pl a postáról is elküldik az emberek felét mert az emebrek már nem fizetnek be számlát mert nem tudnak fizetniA leépítés minden szférát épít.
    Eleinte sokan azt hiszik hogy a helyzet majd normalizálódik, de elindul a spirál és újabb elbocsájtások lesznek.A 2020-as években ha valakit elbocsájtottak a covid miatt azoknak a 90%-a el tudott helyezkedni más iparágban, persze van akit a covid munkaelvesztés is megviselt.Most viszont más a helyzet.Ha valaki elveszíti a munkáját a megváltozott körülmények miatt már nincs olyan hogy akkor elmegyek másik munkahelyre, mert minden hangsúlyozom szinte minden bedől.Egy munkahely elvesztése olyan lesz mint akit lekapcsolnak a tápcsatornáról, onnan már az emberek 90%-ának a nincs tovább út, jön az éhenhalás.Álláshirdetéseknek az újságban amik a 2020-as években voltak már nyoma sincs.Elhelyezkedni újra lehetetlen.

  10. folyt.
    Egyesek (lakosság 10%-a)megpróbálkoznak otthoni növénytermesztéssel.Sajnos erre csak a házak 10%-a alkalmas, mert az újkori kis picsa udvarok erre nem alkalmasak amik ráadásul le vannak térkövezve telibe.A próbálkozó 10%-ból csak 10% jár sikerrel azaz a lakosság 1%-a tud növényt termelni otthon mert nincs már tudás, a növényeket megtámadja mindenféle betegség és a kánikulában hiába megy rá a víz szinte semmit nem ér a hónapig tartó 40 fokos melegben.Csak azok tudnak termelni akiknek nagy árnyékos udvaruk van és vannak ismereteik, de az a lakosság 0,5%-a, és ők sem tudnak mindent megtermelni.
    Az utakról eltűnnek az autók, már csak azok kocsikáznak akiknek volt tartalékuk.Rá sem lehet ismerni az egykor forgalmas utakra.Csak a csend honol.
    Az emberek nem is gondolták volna milyen egy összeomlás, amikor a milliárdos multik roppanak össze termelés hiányában és őket id kidobja a rendszer .Olyan ez mint amikor egy csarnoképület alatt vagyunk és elkezd recsegni felettünk az a több 10 tonna vas majd megfolyik az anyag és nem tudjuk el tudunk e meneküln vagy ránkszakad az egész.Itt érzik majd meg hoy milyen az amikor felépítettünk egy bonyolult világot aminél ha porszem kerül a gépezetbe tud tarolni és se mmit nem tehetünk ellene.
    A welness szállodák üresek leszenk , a fapados gépek már a covid alatt részben megszűntek de most szinte teljesen , a földön áll minden gép, amelyek már soha nem szállnak fel.
    A közbiztosnság megromlik főleg a cigánylakta részeken.A lakosság felső 10%-ának még van tartaléka ,ők még húzzák valahogy , nem gond megvenni az élemet egy darabig, de már nekik sincs bevételük.
    Az állami bevételek elapadnak.Nem jut már pénz utakra és felújításokra.A főutak amiken egykor kocsi kocsi hátán volt kezdi benőni a széleit a fű.A második évben pedig már a repedésekben is megjelenik a gaz.5 év alatt teljesen benövi a gaz a kevésbé forgalmas aszfaltutakat és csak egy emlék lesz hogy ott egykor forgalom volt.

  11. folyt.
    A kormányok összeülnek hogy próbáljanak mentőcsomagokat kitalálni.Ez működik a nyugati államokban de csak ideig óráig mivel nincs kiút.A szegényebb államokra teljes nyomor vár.Amerikában sem jó a helyzet ahol napról napra él az emberek 90%-a.A covid leépítések amerikában az csak játék volt ahhoz képest ami most történik.Tömeges elbocsájtások, tömeges éhezés, a terpjárók állnak, minden összeomlik 1-2 év leforgása alatt.
    Sok ember szórakozása lett a ledtvken filmek lejátszása márahol még van áram.Sokminden összeomlott amikre nem is gondolnánk hogy emberek tucatjainak adott munkát.nem jönnek már gigahajók kínából mert összeomlott az ipar, így járulékosan milliók veszítik el a munkájukat.Sokminden befuccsol, kína éhezik , mert az afrikában vásárolt giga földeken nem igazán terem meg smmi a 45-50 fokos melegben noha a föld jó temőképességű.
    Elkezdődik a nagy kihalási hullám, először jönnek a kiskeresetűek a nyugdíjasok akiknek kevés a pénzük és nem tud rajtuk segíteni senki, de hamar sorra kerül a normál dolgozó ember is akiknek a 2-3 havi megtakarításukat pillanatok alatt elviszi a 3-400%-os élelmiszeráremelkedés és a munkanélküliség.No nem maradnak ki látszólag jómódú vállalkozók és managerek sem , hamar a húsdarálóban lesznek ők is mert nincs természeti tudásuk és a lakásra, autókra és használati cikkekre elköltött látszólag féynűző életet utató milliók egyik hónapról a másikra nem érnek semmit ugyanis pl. hiába laknak új lakásban nem tudják eladni mert befagy az ingatlanpiac, ráadásul pl.egy modern gázkazán meghibásodása javíthatatlan lesz majd mert összeomlott minden.De a hát előtt álló audiq7 sem fog érni semmit.Szóval a jobbmóduakat is utóléri a végzet csak pár hónappal később kopogtat,
    Sokan öngylkosok lesznek a világban a kilátástalanság miatt ugyanis nem lesz munka és élelem, a kiskertekben pedig nem szervezhető újra az önellátás a forró nyarakon.Na persze túlélők lesznek teljes kihalás nem lesz egy két viking megmarad északon és a világban itt ott de az emberiég nagyon nagy része megy a lecsóba az élelemhiány és a felépített globalizmus összeomlása miatt aholis nem kell már termelni.Az egykori multi cégek csarnokaiban eleinte még nagyon kis volumneben folyik a termelés de végül ahogy gombamódra kinőttek a földből annál gyorsabban zárnak be.Lesznek vándorló hordák és kíváncsiskodók akik elgyalogolnak pl. a miskolci bosch gyár bejáratához és az egykor buszokkal teli parkoló helyén 1 méteres gaz van és a bejárat le van lakatolva.Világszerte rengeteg csarnok lesz így üresen,amit már nem fosztonak ki ,nem hordják el a lemezeket mert a kohók sem működnek már ugyanis össeomlott minden nem kell már vas sem.A családokál esténként az összeomlás végstádiumában már nem lesz áram gyertyával vagy leddel világítanak.Az erőművek még üzemelnek de már csak nagyon kevesen tudják fizetni a villanyt.Általános lesz az éhezés.Nem lesz már sok helyen internet és számítógép,olyan lesz mint a 80-as évek nem fogunk tudni a világ másik részéről

  12. folyt. A felmelegedés ellenére a világ sok részén a telek még hidegek eleinte bár fagymentesek.Viszont amikor a nap a horizont alá bukik akkor nagyon sok család fázni kezd a világban mert nem tudja fizetni a számlát.
    Az államok kiviteli tilalmat rendelnek el élelmiszerre de a szükség törvényt bont és Kína azonnal kapcsol.Megkeresve a kiskapukat Európában alapított cégeken keresztül a nagykereskedésektől de még ügynökökön keresztül a boltokból is felvásárolják az élelmet és szintén trükközve kiviszik az élelmet sok országból vasúton de még repülőn is.Az egykorvilágkereskedelemben használt konténereket most csak élelem kivitelére hasznnálják.A kiépült európa-kínai vasúton már pár nap alatt kiér az európából „szerzett” élelem. Hatalmas 200 kocsiból álló vonatok húzzák majd Kana felé az élelmet melyen lesznek hűtött konténerek is amelyben lesz hús vagy ok 1 konténer pick szalámi amiben több 10000 rúd fér el, így majd Magyarországon a most 8eft-os ár 80-eft-ra rúg kilónként de sok magyar boltba már nem is hoznak mert nem kel el 80eft/kg áron. Ha valamelyik állam fellép Kína ellen élele ügyben akkor ott állnak az eddig be nem vetett fegyverek és Kína akár támadást is intéz az ellen az ország ellen aki acsarkodik vele és nem ad élelmet.2021-ben a fa és vas ára 1-200%-ot emlekedett , megjelentek európában a kínai és amerikai licitálók pedig alapanyag volt a világban semmi nem indokolta az emelkedést. Az élelemnél pedig hiány lesz és egjelennek amerikai élelemlicitálók is európában is így nem 1-200%-ot emelkedi az élelemár hanem 4-500%-ot.
    Egyesek próbálkoznak kecsketartással, de elég lesz 1-2 ezer próbálkozó kecsketartó és a többiek már nem is tudnak kecskét venni mert az is véges.A kecsketartók közben rájönnek hogy a 45 fokos melegben mindenhol kiég a fű, így legeltetni sem lehet.Erdőbe kivinni sem lehet mert az akác alatt is ki van égve a fű, iletve megtámadnák az emebert ha egy kecskével meglátnák.
    A föld lakossága 2025-re lecsökken 3 milliárdra, de ez a 3 milliárd sem él olyan életet mint az ipar korszakában.A csökkenés tovább folytatódik a klíma megfutással.

  13. 13, andrew:

    azért erre az élelmiszerhiány izémizére ne vegyél be mérget.
    Az apokalipszis-várás a fenyegető pszichés összeomlás előszele?

    A foodtech biotechnológia megoldja a 3D-vel nyomtatott húsok, szövetek, szervek gyártását, mintahogy megoldják a gyógyászati célú implantátumok előállítását is….és így ebben az ételben nem lesznek hormonok, antibiotikumok és permetszer-maradványok sem.

  14. Andrew:
    Az élelmiszerér kapott rengeteg pénzzel mit kezd az eladó, és ő honnan szerzi be az élelmiszert?

  15. 14 János
    János.Csak volt időm és írtam egy lehetséges siecne fiction forgatókönyvet.Az agroinformon nézve a világ terményeiben idén sem történt visszaesés , ugyanannyi millió tonna a világ összetermése mint 1 vagy 2 éve.Ez még nem mutat
    élelemhiányt.Persze ez változhat. Pszihésen engem nem visel meg ez mert ugyis az lesz ami lesz:D. Most nem készletezek semmiből még 1 hónapra sem.Ha változna a helyzet pl.2023-ban akkor betáraznék 1,2,3 hónapra helyzettől függően de nem görcsölnék rajta.
    Egyre több portál cikkez a kihalásról és arról hogy ez így nem mehet tovább.Nemtudom de valahogy már divat lett szaftos címeket írni az indexnek, hvg-nek is az összeomlásról ,kihalásról.Érdekes, persze arra mennek a hangzatos címekkel hogy minél többen rákattintsanak.

    A 3d nyomtatott hússal nem vagyok kibékülve.NEm hinném hogy nagyon egészséges lenne hosszútávon és hogy megoldaná az emberiség éhezését, illetve hogy sokan megvennék.

  16. 15 Tiborbá

    Amit írtam kb. 2 óra hosszat írtam.Minden részlet nem tökéletes , mert egyszerűen nincs idő mindent átgondolni és jobban megfogalmazni de a lényeg kivehető és bizonyos események bekövetkezhetnek amít írtam.
    A termelő parasztok lesznek az új kiskirályok :D. A gazdaság összetettsége annyira bonyolult hogy kiszámíthatatlan hogy mi fog történni pontosan, egy dolog megváltozása kihat több másik tucat dologra így az összeomlás végkimenetelének végkifejlete rengeteg módon lejátszódhat.Meglepő fordulatok állhatnak elő.

  17. Tavaly januártól fél évig ki se léptem a tanyám kapuján. Január elején betáraztam kajából 500 ojró értékben. Egy pillanatig se éheztem, tésztám, lisztem még mindig van.

  18. 16 – andrew:
    Ha nincs visszaesés, ugyanannyi élelmiszer terem, mint korábban, akkor mért háromszoros ár?

  19. tibor bá: felment a vas a bányaleállások miatt, egy traktor meg vasból van.. kereslet-kínálat…

  20. 19 Tiborbá

    Most az agroinformos termésátlagok alapján úgy néz ki pl. idén sincs globálisan terméskiesés (lehet hogy az egyik országban kicsit gyengébb a termés, de a másikban meg jobb) akármit is cikkez a sajtó össze vissza.
    Visszaesés akkor lehet amikor majd jön 2023-ban az el ninod 😀 .Az én vízióm posztban te is azt vízionáltad hogy jön az el nino ,rossz lesz a termés és az élelmiszerárak felkúsznak 3-4-500%-ot.Én innen csak folytattam a gondolatmenetet a gazdasági vonatkozásokkal:D.

  21. 20/infos
    Inkább csak több karvaly kereskedő szállott rá…
    A regátban a dinnye kg-ja 2o Bani a termelőnél,átmegy három kereskedőn és Kolozsvárt már 3 Lej. Ha átveszi a szupermárket máris ugyanaz a görögdinnye 6 Lej
    Cigánykodás minden szinten, de ezek fehér cigányok.

  22. 23. Kalotaszegi
    Idézetek a cikkből:
    „”Ez azt jelenti, hogy az AMOC egy kritikus határérték felé tart, és minden kibocsátott egy gramm szén-dioxid növeli a valószínűségét annak, hogy eléri ezt a kritikus értéket” – hangsúlyozta. Amikor átlépi ezt a pontot, az AMOC néhány évtizeden belül leállhat.
    „Más klímamodellek szerint az AMOC a következő évszázadban folyamatosan gyengülni fog, de valószerűtlen, hogy 2100 előtt összeomlik.

    Szóval a „néhány évtizeden belül leállhat” meg a „valószerűtlen, hogy 2100 előtt összeomlik”, ezek nem az én életemben fognak bekövetkezni, ha 30-40-50-80-100 év múlva leáll a Golf-áramlat, azt én már nem érem meg, úgyhogy szarok rá. 😛
    Különben meg előbb fogunk megfőni/megsülni, mint hogy a Golf-áramlat leállna. 😮

    „Scientists predict that the AMOC will weaken further if global heating continues, and could reduce by about 34% to 45% by the end of this century, which could bring us close to a “tipping point” at which the system could become irrevocably unstable.
    ………
    “While the AMOC won’t collapse any time soon, the authors warn that the current could become unstable by the end of this century if warming continues unabated,”
    https://www.theguardian.com/environment/2021/feb/25/atlantic-ocean-circulation-at-weakest-in-a-millennium-say-scientists

  23. Félreértesz Elek, már képtelenek tagadni a közelgő katasztrófát, de szépiteni még nagyon igyekeznek ,hogy a sok seggfej ne ugorjon ki a mokuskerékből,mert akkor órákon belül reccs és mindenféle diplomatikus pofázmányozás nélkül indulnak a rakéták,amiről már hiradást sem fogsz tudni kapni ,mert nem lesz hirforrás.

  24. 25 – Kalotaszegi:
    Ezt magyarázd el Curixnek, aki azzal vádol, hogy 10 év óta (hamisan) hirdetem a „mind megdöglünket”.

  25. 29 Malle…,
    Az se véletlen. Akinek 2o21 valósága nem szolgáltatott elegendő baljós információt a bolygó ökoszisztémájának jelenlegi katasztrofális állapotáról és a bárgyú emberi társadalmi tehetetlenség nyilvánvalóságáról az simán hülye.(Lásd a szuperfejlett államok inpotenciáját a legenyhébb katasztrofákkal szemben és a polgárok irreális felháborodását,mert a természet meg merte cseszni öket )
    Az emberi faj odáig alacsonyodott le ,hogy már rendszerszinten hazudozik önmagának.
    Van ,aki azt híszí ,hogy a covid oltás a tuti nyolcmilliárd nagyratörtető álmokat dédelgető emberizing számára,a következő az eletromos kocsit mantrázza és jönnek sorba a szebbnél szebb,elegáns világmegmentő ötletek ,miközben magasról szarnak életmódjukkal az egészre,és eközben a bombák ésa rakéták csak egyre halmozodnak.
    Na ,mit gondolsz,mi lesz ennek a vége?

  26. 30 kalo…,
    Szívemből szóltál!
    Uff!

  27. 30 kalotaszegi

    A bolygő oköszisztémája tényleg rossz állapotban van, de még vannak tartalékok. Az erdőkben a fafajok egy része sínylődik, természeti katasztrófák vannak de ezek még golbális szinten még messze vanank az apokalipszistól.
    Persze az egyén számára lehet apokalipszis ha elviszi a házát az ár és nincs pénze/biztosítása.Nagy a szennyezés, műanyag, mikorműanyag a talajban is , az erdőkben a szemét szétdobálva de ez a természetnek még nem halál.
    A fákat nem zavarja az eldobált hulladék legyen az akár elektronikai.
    Mi lesz ennek a vége? A földekben még van tartalék a termésátlagok még ugyanolyanok mint 2-3-5 éve. A populáció nől az a baj.És vele eggyütt a fogyasztói társadaalombeli ember.Minden megszületett ember már autót akar, házat akar, utazni akar,welnessesni akar ,jó ruhákat akar.Már ott felétek is (de te lehet ezt jobban tudod) ez a jellemző szerintem erdélyben.Nincs már az hogy a gyerek folytatja a szülők szakmáját és a teheneket viszi ki a kárpátokra, mert a gyerek már 14 évesen az internet elé ül és látja a bmw-s vieókat meg a kütyüket.Már neki is oylan kel így megy is németbe gürüzni hogy neki is legyen bémwéje hogy azzal gyöjjön haza erdélybe feszejteni hogy neki milye van.
    Az egész világot a fogyasztói társadalm és az internet fertőzte meg.De a földekben és a természetben még van tartalék.Az lényegtelen hogy nem 2000 tetőt visz le a szél hanem 3000-et gazdasági szempontból.

  28. 32 Andrew,
    – Miféle tartalék? Ha már nincsenek méhek, csak döglegyek a cizilizáció szeméthalmain,mi porozza be a fákat és a nővényeket? Eszement elmék szülte drón rajok?
    Amit te tartaléknak híszel az a természetnek az emberi faj álltal való mesterséges mérgek kotyvalékainak felhasználásával történő végső és ravasz kizsigerelése.
    Tényleg azt híszed ,hogy bocik legelnek a zöld mezőkön és te annak tejét iszod?
    Hogy még vannak tartalékok?
    Mérgekből,mérgekből.

    Ha éveken keresztül az a tapasztalat,hogy az értelmiségi elit képtelen átvenni a hatalmat a populista megélhetőségi politikusoktól és vezetőségtől elveszlik a bizalom és kialakulnak enklávék ,akik drasztikus módszerek bevetésével fogják átvenni az irányitást.

  29. 33. Kalotaszegi
    Nem rudom nálatok hogy állnak a méhek.Nekem van egy méhész ismerősöm.Nincs gond a méhekkel.Persze az atka nagyon támadja őket mint mindenhol a világban.De a világban még szerintem nincs mondjuk egy 50%-os populációcsökkenés aminél már esettleg lenne baj.A méhek még poroznak inkább majd az lesz a gond hogy nem nől meg a termés vagy elfagy. Kínában is már van ahol kézzel poroznak.Talán csinálnak majd rá drónt.Ebben még hiszek hogy részlegesen megvalósítható mert nincs nagy energiaigénye, csak a szoftvernak kell jónak lennie.Inkább a fúziós erőműveket és a villanyautót látom zsákutcának.

    Persze azt tudom hogy világszinten elterjedtek oylan cikkek hogy pusztulnak a méhek és végünk van, de ez szerintem nem igaz.Viszont a méhészek rohamsan pusztulnak ki mert aki csinálja 50-60-as generáció kezd kihalni.A mai 20 éves meg nem fog bele mert:
    -nem akar dolgozni
    -nincs tőkéje belefogni
    -kockázatos mert ahogy írják extra extra tapasztalatot igényel és azt írják hogy szinte mindenki belebukuk mert elviszi a betegség, így pl. egynelőre én sem fognék bele
    -másrészt a munkamenet kényelmetlen mert méhek között kell dolgozni és a főállású megélhetés bizonytalan mert nem tudod hogy mikor viszi el a betegség a méheket, így flusztráló az egész

  30. a méhek azért pusztulnak, mert mindenki permetez ész nélkül. Mindent, mindig, mindenhol. Ha fű, akkor azért, ha gyümölcsfa, akkor azért, ha zöldség akkor azért, ha pedig termés, mint pl. a napraforgó, vagy repce, akkor azt pedig totálisan, minden egyes négyzetcentimétert.

    Ha pedig közterület, vagy se fű, se kert, se semmi, akkor azért, hogy ne nőjön a gyom. A közelben egy helyen talajrendezés folyik, parkosítás, ilyesmi. Az egész területen kiégett, elszáradt gyomnövények, ahova nem jutott a permet, ott virul a természet.

    És ez évente többször, egyazon területen. Még csak tíz-tizenöt éve sem volt ilyen a helyzet. És persze mindenki siránkozik mindeközben, hogy óvni kéne a természetet.

  31. 35-sleeper
    igazad van a pusztulás másik oka a permet az atkán kívül.Már a vegyszergyártók nézik ezt hogy valamenynire kompatibilis legyen a permet és a méhek.Amúgy a permetek nagy része olyan gyenge hogy semmit sem ér,le sem viszi a tetűt.Viszont tényleg orrba szájba permetezünk mindent..Még 20 éve sem volt ilyen permetezés.Hát még a 80-as években nagyapáink idején.A gyümölcsfákot nem szórták, a gyomirtó ismeretlen volt .Max. szórtak a szőlőre egy kis rezes cuccot.A szántőföldön nem tudom mi volt akkor a helyzet de ma már szerintem permetszerek tucatjai vannak a szántőföldi növényekre.

  32. Re:35
    Olcsóbb kifújni a glialkát, mint sem lekaszálni a füvet…

    Én a saját területemen troll vagyok, évente max 1-2 nyírom le a területet, idén látszik is a hatása, bő 1 méter magasra nőtt minden.

  33. 36 – andrew:
    A 80-as években ha nem permetezted az őszibarackot, a egrest, akkor nem volt termés. A szőlőt már 150 éve is kellett permetezni.

  34. Re:36
    Ha kevés gyömölcsfa van, magyarán nem több hektáros ültetvényről van szó, akkor a „légypapír” a törzsre elég hatásos ellenszer. Ha a hangyák nem tudják elűzni a tetűről a ragadozó rovarokat, akkor a tetű gyorsan lekopik, mert nincs ami védje, és el sem tud repülni, mert a hangyák lerágták a szárnyaikat, hogy a kolóniát fejni tudják(nem hülyék a hangyák…). Ezt a cuccot lehet kapni biokertészetben jártas gazdaboltokban, filléres tétel a drága vegyszerekkel szemben. Lényegében ráragad az összes feligyekvő hangya, de nem tudnak átmenni rajta, végül feladják, és a tetű kolóniát magára hagyják. Nulla vegyszer, csak egy kis figyelem kell hozzá.

  35. 38,Tibor bá
    Ebben a magasságban mindig voltak lepkék és vadméhek ,amik belepték a nyári mezőt.
    Ma csak bögöly van és egy új fajta szúnyóg sárga -fekete vonalakkal.
    Ez a klimaváltozás egyértelmű jele, mert itt soha senki nem permetezett semmivel.

  36. 39 – Kalotaszegi:
    Nálam 5 éve már nem volt káposzta lepke, ami a leggyakrabban található fajta. Ma viszont már naponta egy-két példányt lehet látni. Ezzel szemben egyetlen egy szúnyoggal se találkoztam ezideig az idén. Persze nem hiányzik, de furcsa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük