(3561) Orosz biztonság

Tibor bá’ fordítása online

 

Az orosz biztonsági főnök figyelmeztetése: Moszkva szankciók mellett, hajlandó tényleges erőt alkalmazni ellenséges idegenekkel szemben 

2021 a 89. év

Forrás: RT

Mindössze két héttel azt követve, hogy Vladimir Putyin orosz elnök felfedte, hogy országa bármely agresszornak „kiveri a fogát”, a Biztonsági Tanács titkára, Nikolája Patrusev figyelmeztetett, hogy Moszkva ellen végrehajtott barátságtalan lépésre erővel válaszolhatnak.

Május elsején a Russziskája Gazéta nyilvánosságra hozta Nikolája Patrusevvel folytatott interjút, amikben a titkár felfedte az ország módosított nemzetbiztonsági stratégiáját, ami szerint, Moszkva szankciók mellett ma már hajlandó tényleges erőt alkalmazni.

Petrusev rámutatott, hogy a nemzetbiztonsági stratégia új változatának célja a kiszámíthatóság, bizalom és biztonság fokozása a nemzetközi terepen. Ezzel egy időben megjegyezte, hogy jogos a szimmetrikus és aszimmetrikus tevékenység az olyan barátságtalan lépésekkel szemben, amelyek veszélyeztetik Oroszország szuverenitását és területi integritását.

Balra az orosz federáció Biztonsági Tanácsának Titkára: Nikolája Patrusev

A titkár kiemelte, az „erőteljes kényszerítésre”, ami a gazdasági lépések hatástalanságát követheti, mostantól aszimmetrikus választ adhatnak. Korábban a szemet szemért, fogat fogért módszert alkalmazták, de most áprilisban például a Cseh Köztársaság kiutasított 18 orosz diplomatát, amire Moszkva 20 cseh diplomata kiutasításával válaszolt. Ezt követve két nappal később, Putyin a szövetségi gyűlésen elhangzott éves beszámolója alkalmából figyelmeztette az idegen államokat, hogy bárki veszélyeztesse az orosz nemzeti biztonságot, meg fogja bánni tettét úgy, ahogy még soha semmit nem bánt meg, és beígért egy aszimmetrikus, azonnali és kemény választ.

A más nemzetektől érkező fenyegetéssel szembeni új taktika mellett a benyújtott új biztonsági stratégia célja még az orosz nemzetközi versenyképesség javítása és a gazdasági növekedést elősegítő körülmények létrehozása olyan mértékben, ami meghaladja a nemzetközi átlagot. Az ország gazdaságának különösen ellen kell állni a szankciók okozta nyomásnak.

„A gazdasági biztonságnak egy fontos feltétele a belső lehetőségek és független megoldások kialakítása, amikkel Oroszországnak szembe kell nézni, miközben más országokkal fenn kell tartani kölcsönösen előnyös együttműködést.” Jelentette ki Patrusev.

Azonban a fenyegetés ellenére, Patrusev szerint Oroszország és fő nyugati ellenlábasa, az USA képes kölcsönösen elfogadott megoldás kialakítására az utóbbi időben bekövetkezett feszültségek ellenére. Tényszerűen az Orosz Biztonsági Tanács titkára rámutatott egy pozitív megbeszélésre Jake Sullivannal, az amerikai nemzeti biztonságpolitikai tanácsadójával. Máskülönben, Putyin ebben a hónapban, Genfben találkozni fog Joe Biden amerikai elnökkel.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

11 gondolat erről: „(3561) Orosz biztonság

  1. Ez komolyan cikket ért? Ezt kb. naponta elmondja vmelyik orosz nagyfejű, konzervszöveg.

  2. 2. lr01

    nincs igazad. Ha figyelted volna az eseményeket az elmúlt években, az oroszok természetesen mindig tiltakoztak, és arányos válaszlépéseket helyeztek kilátásba. A hangsúly az arányoson van.
    A helyzet nagyjából akkor változott meg, amikor Putyin kijelentette, hogy Oroszország számára nem alternatíva egy olyan világ, ahol nem létezik Oroszország. Ezzel vette kezdetét az, amikor már nem csak tiltakoznak, hanem már visszafenyegetnek, és „aránytalan” válaszlépéseket helyeznek kilátásba.

    Ez két dolgot jelenthet. Vagy megunták, hogy állandóan behúzzák fülüket-farkukat, vagy pedig úgy ítélik meg, hogy hadiiparuk, és hadi erejük felnőtt a feladathoz. Én a másodikra tippelek.

    A hosszú évek óta szankcionált Oroszországot érték ezzel kapcsolatban veszteségek, de ezzel egyidőben rákényszerült, hogy sok ágazatban önellátó legyen – Putyin mostanában azt hozta fel, hogy idáig pl. nem volt helikopter motor gyártás, most pedig már van, plussz sok hasonló dolog, – vagy pedig új piacok felé nyisson. És ebben sikereket ért el. Nem utolsósorban az európai partnerek kárára.

    Érdekes ilyen szempontból Putyin beszédeit hallgatni, sosincs olyan érzésem, hogy ködösítene, mindig konkrétumokat mond.

  3. 2: Mihez nőtt fel a haderejük? Gazdasági szankciókra fegyverrel akarnak válaszolni? Aztán azzal mit érnek el, megijednek a németek és eltörlik őket? Ugyan már. Ez ami megy ez a tipikus szavak szintjén zajló, súlytalan izmozás, amit az oroszok már 70 éve tolnak, de valójában már a valóba erős szankciók idején sem volt a gazdasági szankciókra fegyverük, most meg még kevesebb. Max. annyit tehetnek, hogy Kína felé nyitnak. Sok szerencsét hozzá, nekik.

  4. Belpolitika. Jönnek a választások, Putyinék népszerűsége eléggé alacsony, persze így is nyernének, csak nem többséggel. Kell a külső ellenség, és a harci dobok peregnek, meg az erős nemzet erős hadserege opció! Ahogy anno Gorbacsov is mondta, az erőnk abban rejlik, hogy erősnek mutatjuk magunkat, miközben a Szovjetunió már gazdaságilag rogyadozott önmaga alá. A COVID úgy hazavágta az orosz gazdaságot, hogy nem véletlenül nincsenek érdemi járványügyi intézkedések Oroszország szerte, el van engedve a járvány, mert a gazdaság…! Ott az oltás, de kb. a társadalom 25-30% hajlandó oltatni magát hazai oltásokkal, szóval marad mindezek mellett és ezek ellenére a külső ellenségkép, és és a feszültségkeltés, mert „szarban” a haza. Ez egyenlőre erről szól. Biden elengedte az Északi Áromlat II. elleni szankciókat, így jóval kevésbé lesz feszült a két elnök közötti találkozó. A többit meg majd meglátjuk, mert „üzletek” fognak köttetni a két fél között, amiről hónapokkal és évekkel később vesszük csak észre, hogy valami ilyesmiben egyezett meg a két elnök egyszer valamikor, valahol nagy vonalakban.

  5. A fordítást elolvasva nekem egy utolsó figyelmeztetések egyikének tűnik a nyilatkozat. Lehet ott az igazság amit Ir01 mond, mert ez csak, – fiam, háromig számolok és, ha addig nem hagyod abba- tartalmú fenyegetés ahol a következményt sosem tudjuk meg. De lehet olyan jelzés is, mint mikor közel van, hogy kicsordul a pohár, ilyenkor jobb, ha nem tudjuk meg, mi történik az utolsó cseppnél, mert az ilyen tartalmú fenyegetést ténylegesen megismerhetjük. Amíg Erdogan egy olyan erős hadsereggel a háta mögött komolyan veszi Oroszországot, addig jobb, ha más is így tesz.

  6. 1 – Ir01:
    Most jegyzetelek egy szakértői véleményt, ami szerint érezhető, hogy az USA Oroszország megtámadására késül. Ha a szakértő érzékeli, akkor Putyin pláne. — Az olyan cikkek lefordítását meghagyom neked, ahol áradoznak, hogy az USA milyen fasza ország.

  7. Eközben Bulgáriában…:

    A Biden-kormány Bulgáriában mutatja meg, hogyan érti a korrupció elleni küzdelmet a szövetséges országokban. Az ország legbefolyásosabb üzletemberei is célkeresztbe kerültek, közvetlenül a választás előtt.

    Goodfriend és a kitiltási botrány óvatos piszkálódás volt ahhoz képest, amit Bulgária kap most Amerikától
    https://444.hu/2021/06/03/goodfriend-es-a-kitiltasi-botrany-ovatos-piszkalodas-volt-ahhoz-kepest-amit-bulgaria-kap-most-amerikatol

  8. 4. Python,

    Nálad a pont, tökéletesen egyetértek. Putyin jó nagy kutyaszorítóban van, a járvány jól betett neki belföldön, népszerűsége mélyponton. Reszket a trón, ő pedig kapaszkodik és be van sz@rva, hogy mi lesz. Ezenkívűl tévképzetek, paranoiák gyötrik a nyugatot illetően, ezért ezek a nevetséges dörgedelmek.

  9. 8. Gyarmathy

    az első résszel még talán egyet is lehetne érteni, de „tévképzetek” ?

  10. Csütörtök este megjelent a Fehér ház új doktrínája a külföldi korrupt rezsimek elleni harcról. Joe Biden elnök erőteljes fellépésre készül nemzetközi szinten is, mivel szerinte a korrupció az amerikai érdekeken túl a világgazdaságot és a globális demokratikus folyamatokat is hátrányosan érinti. Szankciókat, pénzügyi korlátozásokat, titkosszolgálati fellépést engedélyez más országok kormányai, oligarchák és cégek ellen.

    Biden hadat üzen a korrupt kormányoknak, kemény szankciókba kezdenek
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/joe-biden-korrupcio-ellenes-nemzetkozi-harc-feher-haz-usa-bulgaria-magyarorszag.730414.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük