(3324) Egy közgazdász szerint a dollár 2021-ben összeomlik, Amerikának számítani kell a dupla mélypontú recesszióra

Tibor bá’ fordítása online

Újra egy dollár téma. De ne feledjétek: „Nem zörög a haraszt, a a szél nem fújja.”

 

A Yale Egyetem öreg rókája, Steephen Roach szerint a jövő év az amerikai valutára nézve brutális lesz. Ehhez hozzátette, hogy ez a látszólag hülye ötlet, miszerint a dollár összeomlik, mára már egyáltalán nem látszik hülyének.

Olyan adatok kerültek a birtokunkba, amelyek igazolják, hogy a megtakarítási és folyószámla dinamikák sokkal drámaibb állapotban vannak, mint amilyen bármikor volt. – mondotta Roach a CNBC-nek. Szerinte „Az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi költségvetési hiánya, amely a nemzetközi egyensúlyunk legjobb mértékegysége, az év második negyedében, soha nem látott romlást mutatott.” Ehhez még hozzátette „Az úgynevezett nettó nemzeti megtakarítás ráta, ami az egyének, vállalkozások és a kormány értékének összesítéséből áll, szintén rekordhanyatlást mutatott a második negyedévben, és újra negatív tartományba ért, az eső alkalommal a globális financiális krízis óta.”

2018 júniusában a közgazdász az USA dollár összeomlását a következő egy-két évre tette, esetleg későbbre. Most viszont szerinte 2021 végén fog bekövetkezni.

Megtakarítások nélküli növekedéshez, a kölcsön felvételhez folyamodunk, ami a nemzeti valutát mindig lenyomja. – Állítja – a dollár se immunis, e rég érvényes megállapítással szemben.

Roach, aki korábban az Ázsiai Morgan Stanley igazgatói tanács elnöke volt, az amerikai dupla mélypontú recesszióra több mint 50 százalék esélyt ad.

Fejjel megyünk bele egy pandémiába, ahol a mortalitás elfogadhatatlanul nagy, tehát egy gazdasági utóhatás kockázatát nem lehet átlépni. – állítja – a történelem arra tanít bennünket, hogy most se lehet másképp.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

46 gondolat erről: „(3324) Egy közgazdász szerint a dollár 2021-ben összeomlik, Amerikának számítani kell a dupla mélypontú recesszióra

  1. Az EURO 366-367 Ft között.
    Mikor beszélünk a Ft összeomlásáról?

  2. Sokan kongatják a vészharangot a dollár végét látva, de az igazság az, hogy ha gáz van akkor még mindig mindenki dollárt vesz. Még az arannyal szemben is. A múlt heti tőzsdei mozgások is bizonyítják, hogy a dollárnak nincs jelenleg alternatívája ( mondom én, pedig én is csak nemesfémbe fektetek ), mert mikor mindenki a zöldhasút vásárolja akkor hogyan is omolhatna össze?
    A nemesfémek szerintem akkor jönnek majd, mikor a bábmesterek elérkezettnek látják majd az időt egy kb 50 % os dollárelinflálásra. Ez persze megtörténhet az elnökválasztás után simán.

  3. Első körben azt kell megnézni hogy honnan indulunkm most mi magyarok.Nekem nem volt időm kutaodni de ha jól emlékszem több millió hiteles választotta a moratóriumot azaz szünetelteti a hitelfizetést.Vajon mindegyiküknek van fizetési nehézsége vagy csak poénból tologatják? (ha valakinek van pontos száma leírhatja)
    Ma lesz egy két ember az RTL-en a házon kívül műsorban akik már csődbe mentek a vírus miatt (persze 1-2 eset nem mérvadó), de valaki írta itt hogy sok kis vállalkozás süllyed az építőiparon kívül, persze lehet hogy az építőipart is eléri a dolog mert egy idő után a műkörmösnek aki csődbe ment nem lesz pénze a házát újíttatni.
    Nagy ingatlanvásárlási láz volt az elmúlt pár évben.Vajon hanyan vettek fel erőn felül hitelt a megdrágult ingatlanokra csak azért mert pörgött minden és nem látták hogy mi jön?
    Vajon hány embernek van autóhitele?Szép autókat látni az úton de szerintem elég sok hitelre van.
    És akkor most ugrunk neki a 2 hullámnak ami kivégezheti sok ember megtakarításait.És akkor utánna jön a $ összeomlás:D
    Voltam pesten egyik ismerős megérezte a vírust keresetben ,kb. havi 500 eft bejön neki,de mondta hogy nagyjából mind el is megy.Kérdés hogy mennyi anyagi tartaléka van a népnek.Mert szerintem 80%-nak semmi, 10-15%-nak van pár millió vagy pár tízmillió,Most a top 100-ról ne beszéljünk, de egyébknt egy $ összeomlásnál az ő cégeik is nagy veszteségeket könyvelnek majd el.
    A városban végigmenve főleg a fiatalabb negyedben azt látjuk hogy szép házak ,újszerű autók vannak, de az ember rájön hogy lehet 10-ből egy van csak kézpénzre(pl.jólmenő vállalkozó) a többi szépség lehet hitelre van, mert igények persze lennének.Látszatra úgy néz ki van pénz , de a valóség más lehet.
    Szóval összefoglalva: valószínű a lakosság nagy részének nincs anygai tartaléka ,és még jön egy második hullám. pl hallottam hogy a kórházak anyagi tartalékai is elfogytak a többletköltség miatt.Azt tudja valaki hogy a költségvetés hogy áll? Mert ezt sem reklámozzák ha esetleg fogyna a pénz és csődközeli állapot lenne, bár azért a gyárak mennek van ott adóbevétel.
    És akkor még erre jönne a $ összeomlás.

  4. 1: Évi 10% alatt infláció még csak kellemetlen, de nem összeomlás.
    A 90-es években volt 10% fölött is, de azt se hívtuk összeomlásnak, csak szívás volt.

  5. 3. a szüneteltetés automatikus, ha valaki nem akarja, akkor be kell menni a bankba személyesen (munkaidőben…), és külön kell kérni a megszüntetését. Visszamenőlegesen is lehet. Szóval ezért nagy a moratóriumban levők száma.

  6. 5. Az OTPnél és BudapestBank-nál nem kell. Online is nyilatkozhatsz.
    Cetelemnél ha fizeted akkor úgy veszik hogy nem kéred.
    Nem ennyinél van hitelem, csak ismerős körökben tudom.

  7. 7: Na igen, az már elég durva volt, de mondta valaki, hogy összeomlottunk? Mondjuk a rendszerváltás miatt sok mindent lenyeltünk akkoriban.

  8. 6. MKB-nál sajnos be kellett menni. Mondjuk ennél a banknál mióta állambácsi, meg a Mészáros rátette a kezét minden mintha bonyolultabb lenne..

  9. Nem en vagyok a bloggazda de elolvasta valaki a posztot amugy? Dollarrol van szo bocs hogy szolok erte….

  10. Majd megint jónagyot esik a dollár. És akkor mi van? Magával húzza a forintot? Uppsz! Ugyis mindenem céges hitelre van, azt meg el tilitolizzuk. Majd kevesebb lesz a wellness, több a biciklizés az erdőben. A karantént is túléltük, ez meg ahhoz bakfitty. Csak vidámpozitívan!

  11. @6 Dolfin: Ez jó poén volt, hogy egyből elkezdtél mentegetőzni, mondván nem azért vagy ilyen jól tájékozott, mert ennyi helyen lenne hiteled :))) Egyben sajnáltos is, hogy az ember már reflexből mentegetőzik ilyen helyzetben, mert úgyis megkapja valamelyik okostól.

  12. 10 Sárkányka

    Engem inkább az érdekelne, hogy, ha a dollár bedől az mit jelent a forintra nézve?
    Erről van valakinek elegendő ismerete?

  13. 12. Igen, sajnos ilyen világban élünk. Az internetet sajnos nem IQ szinthez adják.

  14. 13: Akkor a sok nagybefektető mind rögtön ki fogja venni a pénzét a dollárból, és forintba rakja majd. Lényegében mi leszünk az új Svájc.
    😉

  15. 52 Balázs Dollár poszthoz válasz de ide írom:
    Én örülök a kézpénznek is mert azon bármit tudok venni, bár évente 5-10%-ot értéktelenedik,mivel az infláció dolgozik .Anyagi helyzetedtől függően én javaslom hogy vegyél wc papírt. Na nem ez a legfontosabb:D.
    Nekünk van 2 kertünk a városban plusz egy harmadik ami nem a miénk, de használhatjuk mert a tulaj Várpalotán lakik és nem kell neki.Ez egy 80m hosszú 15 méter széses kert,ez jó mert az útról kevésbé látni be a hossz miatt.
    Ha olyan nagyonnagy összeomás lenne hogy pl. a munkahelyek 80%-a megszűnne azaz egy totális összeomlás, akkor a nagy emeletes házunkból kikültöznék a melléképületünkbe vagy 50×50-es zártszelvéynből hegesztenék a hosszú kert közepére egy 3x2méteres bódét ággyal és hungarocell szigeteléssel így az évi 2-300eft-os fűtési költség leredukálható mondjuk évi 50 eft-ra.Egy ilyen bódé kijön 100-200 eft-ból.Mivel mondjuk nem lenne munkahely mert összeoomlott minden ezért belefognék növénytermelésbe. Krumpli, bab ezt pl hosszú sorokban nagy sortávval úgy hogy kistraktorral a vagy rotációs kapával tudjam könnyen gyomtalanítani.Csak ezzel meglenne a heti kajából 3 nap (bab vagy krumpli). De lehet hogy sokmindent nagy sortávolsággal ültetnék hogy kistraktorral vagy rotával könnyen gyomtalanítsak. Ott a sütőtök ami egy vézhelyzetben 1 főre egy 10×10 méteres területen annyi megterem hogy meg sem bírod enni .Októbertől januárig ehető akár hetente többször. Vagy pl. pritaminpaprika lekvár> reggel pirított kenyérre jó vitaminforrás.stb….
    Mellett még lehet pl paradicsomot befőzni ami megint jó vitaminforrás egész évben, de folytathatnánk a sort. Vagy a szilva és egyéb lekvár.Mondjuk heti 1 nap lehet szilvalekárt enni egész évben.Palacsinta alapanyagot vagy kenyeret majdcsak lehet kapni egy összeomlásban is.Mellette 10-20 csirke megélne ha mondjuk felmenne az ára 50 000 Ft/kg-ra , de szerintem nem lesz ilyen.
    Tehát érdemes kertet, kistraktort , rotációs kapát venni és olyan tárgyakat ami kopószeköz és úgyis kell.Legyen sok tűzifád befőzni a cuccokat legfeljebb megmarad fűteni , az mindig érték.
    Itt valaki írta hogy az apja háborúkat megélt , meg alig evett mégis 90 évig élt, szóval hogy a testünknek mi kell meg az hogy mi mit gondolunk az két külön dolog.Anno (100éve) a cigányok felnőttek úgy hogy egy föld alatti kis összetákolt kunyhóban laktak.
    Jöhet az összeomlás mert legalább kipróbálnám az éltnek ezt az aspektusát is ,amit normál esetben úgysem próbálnák ki.

  16. 13 Bak Tigris
    Ha a Dollár beszakad akkor az összes valutát rántja majd, euró sem lesz kivétel. Svájci frank esetleg megúszhatja. Na ekkor repül majd a nemesfémek ára az égbe. Ez mindenképp bekövetkezik, de tézisem szerint lassan, fokozatosan, esetleg kisebb nagyobb ugrásokkal.

  17. 16. Andrew.
    Kézikapát is vegyél. Azzal agyonverheted, aki helyetted elgyüjti a termést. ?

  18. 16.Andrew
    Ne szivd többé azt a szart, ami elhitette veled, hogy lehet élni az általad felvázolt életformában Mai emberként.
    Ha mégis csinálod, hadd lám, hogy nézel ki majd ugy egy hónap múlva..
    Továbbá, csatlakozom 18.Reinkarnato tanácsához, amit kiegészitek annyival: ne kézikapát, hanem egyenesen egy gépágyút szerezz be haladéktalanul.
    A kertedből a terményeidet mindenképpen elviszik, de te legalább életben maradsz… szmájli.
    Komolyra forditva:
    Már régóta mondogatom, hogy a dollár vásárlóerejét tekintve, már régen 500 dollárba kellene kerüljön egy zsemle New-Yorkban.
    Nincs annyi valós érték széles Amerikában, amely ellensúlyozhatná a tengernyi mennyiségú papirpénzt, amit ez a megkergült ország kibocsát, és amit a szintén kerge világ elfogad, mint valamit is érő, értéket képviselő akármit, miközben szerintem az egydolláros nem fedezi akár előállitási költségeit sem.
    Rémlik, hogy kedves magyar barátaink mesélték viccből, hogy nálatok is volt valamikor egy olyan idöszak, hogy érdemesebb volt ötvenforintosokból kabátgombokat csinálni, annyira értéktelen volt az érme maga.
    Hogy ez vicc volt, vagy igaz, nem tudhatom, de a dollárral nemsokára esetleg tapétázni lehet majd.

  19. 19. Ettol meg nagyon messze vagyunk, lasd amit irtam, az elsodleges menedek a piacokon meg mindig a dollar es nem a nemesfemek. Tovabba senki se felejtse el, hogy mi a dollar vilagon egyedulallo fedezete: ugy hivjak hogy US Army. Bocsi telorol irtam.

  20. 3. Andrew az ország csődközelben van, a leghatékonyabbnak egy digitális jegyankpénz (e-forint) bevezetését tartanám, abban fillér is visszatérhet.
    A papírpénzek egyszerre fognak tönkremenni akár pár nap alatt.
    A János kórház is orvosi eszközöket, szappant és hasonókat kér adományként.
    Az iskolák meg szivacsot, krétát, labdákat, A/4-es papírtmböket kérnek. Ennyit a mostani helyzetről.
    A hiperinfláció felteheti az i-re a pontot.
    Majd egy bail-innel a betétesek megtakarításával konszolidálnák a bankokat, a maradékot töredék mértékben bailouttal az OBÁtól (sacc 1000 forint betétért 1 forint kárpótlás).
    A dollár már eredeti értékének 2-3 %-át éri.
    A devizahitelesek kezdik sikeresen perelni a bankokat, mert csalás az egész devizehitel.
    Az állam kénytelen lenne kártalanítani a hiteleseket, akkorra 1 euró (ami már nem lesz) 500 forintnál is röbbet ér majd. Ez lehet a válaszom az első kérdésre.
    Végül jöhet a nemesfém(-fedezetű) forint. A neve nem fog változni, megszokták az emberek.
    Minél tovább húzzák, annál fájdalmasabb lesz a helyzetünk az új rendszerben.
    Bálint hozzászólása is tanulságos. Egy hiperinflációt is megélhetett Izraelben.
    Ott autóba mentettékaz emberek a megtakarításukat, amit maje eladhattak.

  21. 21. Bazs
    .Miből gondolod hogy az ország csődközelben van?
    Adóbevétel van a vírus ellenére , nemhiszem hogy az a pár bezárt étterem felborította volna a büdzsét.Még mindig álláshirdetésekkel van tele az újság. Honnan van ez az infód? Na nem kötekedésből kérdezem hanem mert nekem is és szülőmnek van kincstári takarékjegyben megtakarítás így stratégiai fontosságú.
    Épp nagyanyámnál voltam múlt héten és ő mondta hogy kivesznek minden pénzt a takarékból mert majd nem adják ki senkinek,de amúgy hóbortos és 80 éves tehát őrá nem alapozok ifo kapcsán.

  22. 22-23:

    Vegyél rajta aranyat, az nem kamatozik, viszont nem is inflálódik el.

  23. Nyugalom míg a GDP arányos államadósság 66%-ról 78% körülire fog felmenni az év végére, nagyon nagy a mozgástér. Majd ha 150-170% között lesz akkor lehet parázni. Egyenlőre 6-8% évi reál infláció keseríti meg az életünket. De míg az eu transzferek jönnek az értelmesebbek/ dolgosabbak konszolidált életet tudnak élni.
    Inkább attól kell félni, hogy a nem létező középosztály lassan de biztosan megszűnik, a társadalom teljes eladósítása végbe megy. Ami azt jelenti, hogy adósságai és vagyona pontosan fedezik egymást.

  24. Sz.tem neg a dollár sosem látott szintre erősödik. Az eu álom foszlik. Az olaj az egekbe szökik.
    Egy korszaknak biztos vége, rázósabb időszak jön.

  25. Sz.tem neg a dollár sosem látott szintre erősödik. Az eu álom foszlik. Az olaj az egekbe szökik.

  26. Amerika szisztematikusan rombolja az Európai gazdasági rendszert. Mindenféle eszközt bevet, köztük a migrációnak álcázott csőcselék betelepítést is. Jól megfigyelhető ez a folyamat a dollár erősödésén az euróhoz képest. Emlékszem arra amikor a dollár kb. 2/3-át érte az eurónak, napjainkban meg szinte egálban vannak. Érdemes lenne statisztikában is megjeleníteni az európai “új honfoglalók” létszámának alakulását és a dollár árfolyamának változását.

  27. 27: Nem Amerika küldi ide a csőcseléket, hanem az európai NGO-k és az áruló kormányok. Trumpnak semmi kifogása nem lenne ellene, ha hozzá hasonlóan falakat emelnénk. A saját politikusaink árulnak el minket.

  28. 28: Az európai NGO-kat és az áruló kormányokat is irányítják és pénzelik a háttérből. Ez a központ pedig Amerikában van. Trump nem illik bele a képbe, ezért is akarják eltűntetni mielőbb. A Kennedy-n alkalmazott módszer a mai világban kiverné a biztosítékot ezért más módszerekhez folyamodnak.
    Az áruló politikusokat ugyanaz a háttérerő rakta pozícióba, akik a migrációért is felelősek. Sajnos mi sem vagyunk kivételek.

  29. 29 Hanyistók
    Miért nem vagyunk kivételek?
    Orbán a hős szabadságharcos, aki látványosan ellenáll a migrációs nyomásnak, és harcol az NGO-k ellen…

  30. 30: Én nem tudom, hogy ez a központ helyileg hol helyezkedik el, de szerintem ez egy hálózat, ami globálisan mindenhol jelen van, kozmopolita identitással. Nem hiszem, hogy az amerikai nemzethez sokkal lojálisabbak lennének, mint akármelyik másikhoz.

  31. 31. hubab :
    “ Orbán a hős szabadságharcos, aki látványosan ellenáll a migrációs nyomásnak, és harcol az NGO-k ellen…” – látszólag!
    Elég megnézni a földtörvényt, a nemzeti vagyon kiárusítását és átjátszását külföldi kezekbe.
    Ábel: Igen, ez egy nemzetek felett álló hálózat, amit a hazátlan nép tagjai irányítanak.

  32. 29. Ábel
    3O. Hanyistók

    Az Európai Unió egy új programmal minden bevándorló számára további extra 10 000 eurót ad évente, hogy így Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban maradjon:

    14’30”-től.

  33. Re:33
    Valahol itt van elásva a kutya…
    Helytartók azok csak helytartók, az a dolguk, hogy beszedjék az adókat, és kifizessék az urukat. Ennek tükrében érthető kezd lenni, hogy miért nem mozdítják el valamilyen színes forradalom keretén belül a vezetést (nyugati következmények nélküli szájkarate nem számít).

  34. 33 Hanyistók
    Ezt nem lehet tisztán látni, eddig inkább az tűnt fel, hogy igyekszenek lépésről lépésre visszaszerezni a korábban elkótyavetyélt vagyont.
    Igaz, nem a mi hasznunkra, hanem a saját maga által kinevelendő hazai tőkések kezébe, ami úgy van megideologizálva, hogy ha nincs erős magyar tőke, akkor a nyugat fogja kifosztani az országot.
    Amiről persze egy amerikai regényben olvasott bölcsesség jutott eszembe, ahol a tőkés és szocialista rendszert értékelték imigyen:
    A tőkés országokba az ember ember általi kizsákmányolása folyik, míg a szocializmusban éppen fordítva… 🙂

  35. 37. hubab
    Az igaz, hogy igyekeznek visszaszerezni sok, korábban eltékozolt vagyont, de ennek is megvan az oka. Gazdanép nélkül nem működhet tovább az élősködés és kiszipolyozás. Menekülésre alkalmas hátországnak (is) tartanak minket arra az esetre, ha nagyon meleg lesz a helyzet Palesztinában.

    Mostanság kaptam egy hírlevelet egy Balaton környéki programokat közzétevő privát oldaltól, hogy milliós bírságot helyeztek neki kilátásba arra az esetre, ha nem hagyja abba a Balaton parti ingatlan bizniszek hátterének feltárását.
    Ne szólj szám, nem fáj fejem!

  36. 35.Tibor bá’
    „Miért rakod be ezt a videót, a kutya se érti.”

    Azért, hogy:
    * Senki ne mondhassa, hogy ujambol szoptam.
    * Talán ugyanazért amiről „Hanyistók” emlét:

    „Ne szólj szám, nem fáj fejem”!

    Én egy görög TV forrást idézek ahol Mishelt, Urszulát és Sorost emléti, többek között.

  37. 41 Drakonisz
    Szerintem úgy értette Tibor bá’, hogy elhisszük L.S. magyar interpretálását a görög anyagról az eredeti belinkelése nélkül is, amiből egyébként is egy kukkot sem értünk…

  38. 43: n/a:
    Korábban volt már nagyobb kiugrás is, s utána jött a korrekció.
    Az viszot tény, hogy a bitcoin kivívott magának egy különálló helyet a pénzvilágban, és egyre többen intézik rajta keresztül kétes ügyleteiket is. Körvonalazódik, hogy egyre nagyobb számú ember jobban bízik benne, mint bármelyik pénzügyi lehetőségben, amit a bankokon keresztül biztosítanak nekünk. Ha nem teszik rendbe a körülményeket, mire feleszmélnek, a bitcoin kivívja magának a helyet a pénzvilág első számú valutájaként (s akkor tényleg le fogja váltani a dollárt). Amikor korábban, az arany vs. pénz/hitel témában fejtettük ki véleményeinket, épp egy ilyen folyamatra gondoltam, amikor új digitális fizetőeszközt vizionáltam. Azt mondjuk nem gondoltam, hogy a bitcoint hagyják élre törni, valószínűbbnek tűnt, hogy saját digitális pénzekkel állnak elő. De mire ezek egyet pislognak, az élet hármat tovább lép mellettük…

  39. Horváth Csongor
    2021-01-10 – 19:44

    „Korábban volt már nagyobb kiugrás is, s utána jött a korrekció.”
    Korrekció? Van valakinek ráhatása erre a „pénzre”?

    Amit mondani akartam, a Bitcoin csak jelez. USA-nak annyi.

    Magyarul:
    https://www.origo.hu/gazdasag/20210107-usa-szaud-arabia-olajimport.html
    „35 éve nem történt olyan, hogy az Egyesült Államok egyáltalán nem importált szaúdi nyersolajat.
    …a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés következtében kevesebb olajra van szükség az USA-ban. ”

    Az olaj ára most(még) emelkedik, a vakcinában való reménykedés hajtotta, de hamarosan zuhanni fog.
    Az újabb mutációk miatt a vakcinákban való reménykedés szertefoszlik.

    Mit is írtunk itt(is) a reményről?

    És, itt a következő markáns változat:
    https://www.rt.com/news/512074-japan-mutation-coronavirus-variant/

  40. 44. Horváth Csongor
    45. n/a

    Igen, vannak akkora tőkével rendelkező entitások (pl. nyugdíjalap), akiknek van ráhatása erre a „pénzre „.
    A piac is várta az emelkedését, a tavalyi reward felezés miatt is, de valószínűsíthetően a kínaiak is besegítettek némi pump-pal.
    Bányász oldalról vannak olyanok, akik 1000$ környékén állítanak elő BTC-t. Nem véletlen, hogy a Gazprom is be akar szállni. Ők is veszteség energiával tudnák hajtani a gépeiket.
    A közeljövőben problémás lehet még, ha megtörténik a következő Mt. Gox visszafizetés. Az csúnyán letörheti az árakat, ha ismét ráöntik a piacra.
    Nem mellesleg államok mossák tisztára Bitcoinnal a pénzüket, persze hogy engedik egyelőre futni, de azért Kínában már tesztelik a digitális yuan-t vagy pl Venezuelában a petrot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük