(3323) A Vénusz (napraforgó olaj) az étel lelke

Tibor bá’ online

 

Ezt a blőd hirdetés vagyok kénytelen nap, mint nap végignézni a tévében, és közben a zsebemben kinyílik a bicska. Miért? Hadd osszam meg veletek.

A napraforgó olaj 66%-a Ω-6, 22%-a egyszeresen telítetlen, és 12%-a telített zsírsav.

Nos, az első probléma, hogy Ω-6 zsírsavból legfeljebb ötször lehet több az étrendben, mint az Ω-3 zsírsavból (más források szerint, tízszer), ami a szívnek igen fontos. Mivel a napraforgó olajban Ω-3 egyáltalán nincs, az étolaj kifejezetten egészségtelen.

A második probléma, legalább ennyire fontos. Ha napraforgó olajban sütnek ki valamit, akkor a forró olajban a telítetlen zsírsavból „transz-zsírsav” keletkezik. A transz-zsírsav pedig a szívnek halálos méreg. Ezért a háztartásokban ajánlott, nem napraforgó olajban sütni a rántott húst, hanem sertés zsírban. A sertés zsír ugyanis telített zsírsavakból áll, ami hő hatására se tud átalakulni transz zsírsavvá.

És ha már itt tartunk, akkor hadd javasoljam a margarinok teljes elhagyását, és a vajra való átállást. Amióta elterjedt a margarin (kb. 100 éve) azóta lett „divat” az infarktus.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

52 gondolat erről: „(3323) A Vénusz (napraforgó olaj) az étel lelke

  1. A margarint élelmiszernek álcázott gépzsírnak hívom, természetesen mikor ezt mondom, én vagyok a finnyás. 🙂
    Gyakorlatilag minden olcsó pékáruban és cukrász termékben margarin van, ritka az, mikor valóban vajjal dolgoznak. Legkönnyebben úgy lehet letesztelni a margarin tartalmat, hogy rágáskor ragadós zsíros érzés érez az ember a szájpadlásán, akkor margarinos, ha nincs ilyen, akkor vajas/zsíros az étel, arról nem is beszélve, hogy finomabb az utóbbi…

  2. 1. dajtás

    És arról sem beszélve, hogy kb. 20 éve tejzsírhiány van Európában. Gondolom a vilag többi részén is. Ennyi embert nem lehet vajjal etetni(mert ahhoz rengeteg tej kell(ene)).
    A margarin undorító, én már meg sem tudom egyáltalán enni. Teljesen eltömíti az ereket.

  3. … Nem beszélve arról, hogy a disznózsírban készült rántotthús kihűlés után nem olyan, mint a cipőtalp, nem szárad ki, ehető másnap is. Környékünkön a húst disznózsírban tartósították, megsütötték a pecsenyét és nagy konzervdobozokban leöntötték a forró zsírral. Nagyon sokáig ehető maradt.

    Az étolaj csak üzemanyagnak, vagy festékalapanyagnak jó…

    2. Balázs: Nálunk Szlovákiában nem tapasztaltam vajhiányt, ráadásul most a zsírkivont sovány tejek, tejfölök korában a vaj melléktermék…

  4. Tibor bá

    és akkor még nem említetted a vegyszeres érésgyorsítást és az állományszárítást, amit ma már minden napraforgó ültetvény esetében alkalmaznak.

    Ezután a magok feldolgozása során további vegyszereket alkalmaznak.

    Az étolaj abban a formában ahogy ma a boltokba kerül és ahogy az felhasználásra kerül az egyik legmérgezőbb étel.

  5. Én több, mint tíz éve leszoktam a margarinról. Aztán a gyerekekről kiderült, hogy nem bírják a tejfehérjét. Ha esznek bármilyen tejterméket, minden kijön belőlük, nem tudnak fejlődni. Kénytelenek voltunk visszaszokni a margarinra, akármilyen gáz is…

    A lenolajban van Omega-3.

    Egyébként a szájpadlásra tapadós érzésért leginkább a pálmaolaj felelős. Amiért az őserdőket irtják, ami miatt kipusztulóban az orangután és még sok más védett faj.

  6. A vajkrém mennyire jó? Abban is van margarin alapanyag, vagy rossz zsírsav?

  7. Gondolom a liba- vagy kacsazsír is jó… csak drágább…

  8. 3. Infos
    Pont fordítva. Azért jelentek meg a reggeli italok meg low fat tejtermékek zsákszámra.
    A tejszínt felváltották a növényi alapú készítmények, ugyanez sajtoknál ld.1500 tf-os trappisták stb.
    Nem azt mondtam nem lehet kapni vajat, tejszínt stb. A termékek választékához és össztömegéhez viszonyítva kevés és egyre kevesebb a tejzsír aránya.

    Én is onnan tudom, hogy pár(5)évig cukrászdám, pontosabban rétesboltjaim voltak és volt egy vezető haverom a cukrászati nagykerben, vele beszélgettem anno erről. Elég jól belelátott.

    Akkor látnánk meg igazán, ha a szokásos fogyasztás mellett mindenki elkezdene áttérni a vajra és a rendes sajtokra.

    Ja és nézzük meg a vaj árának alakulását az elmúlt években! Nem melléktermék a vaj, hanem a tejipar csúcsa!
    Bár nézhetjük úgy is ahogy te mondtad,hogy melléktermék.Az is igaz, ha a fogyasztói szokásokat vesszük alapul. De azok szerintem erősen befolyásolt következmények csupán.

  9. A legdrágább szlovák vaj 82 %-kos tejzsírtartalommal forintra átszámítva 3300 Ft kilónként. A kisütött disznózsír cca. 1000 Ft.

  10. 7 – Tobiás:
    A vajkrém és hasonló „termékek” alapanyag „növényi zsiradék”, de még a tejfölben is megtalálható. Ezeket el kell kerülni.

  11. Szerintem a mozgás hiány nagyobb mértékben felelős a betegségek kialakulásáért, mint az étkezésünk átalakulása, de minimum annyira.

  12. 12. Állításod egyik ellenpéldája Stephen Hawking. Vagy az öreganyám, vagy az öregapám. Az igaz, hogy egyik se zabált, de vasárnaponként velőscsont volt az asztalon, amit nagyapám azzal vágott be, nekünk egy cseppet se hagyva, hogy nagyon egészségtelen. Ebéd után elnyomott egy szivart, és újságot olvasott. Volt benne vagy hatvan kiló, becsületes mestersége kárpitosmester, akkori fogalmak szerint ülőmunka…
    92 éves korában elcsúszott motorbiciklivel, combnyaktörés, majd temettük. Nagyanyám túlélte 10 évvel. Varrónő volt, négy gyereket szült, otthon. Két háborút vészeltek át, azt nem írom le, milyen körülmények között.

  13. Némi árnyalás:
    A BOLTBAN KAPHATÓ margarinokban ma már nagyon minimális a transzzsír, talán törvény is szabályozzta ezt, nem is hidrogénezéssel készülnek már. Nem kell egyből bedőlni mindennek.

    Az IPARI (cukrászat, ipari sütemények, öntetek, stb) margain részban hidrogénezett – ezekben sokkal magasabb, mivel más szabályok vonatkoznak rájuk, ezért ezeket érdemes kerülni.

    A serészsír / vaj igaz nem tartalmaz transzzsírt de emeli a rossz koleszterin szintjét. Ráadásul kiemelten környezetkárosítók, az állati mivoltuk miatt, sokkal több energia kell az előállításukhozm, összemérhetetlenül több az üvegházhatású gáz is.

  14. 14 – Minato:
    Ha te még csak ott tartasz, hogy a koleszterint káros a szívnek, akkor inkább ne szólj hozzá. Ez a nézet már meg lett cáfolva, csak a statinok forgalmazása kurva jó üzlet, és Big Pharma gondoskodik a téveszme fenntartására.

  15. Akkor gondolom a szotyi sem jó, pedig sok benne a vitamin.Helyette mit vegyünk? Talán bionapraforgót kell rendelni a netről abban talán nincs semmi(mármint a szotyi helyett(Régen milyen jó illata volt mikor sütöttük a tepsiben a házi napraforgót. Mi is leálltunk már az olajsütős sütögetéssel-Helyette olívaolajban(olívapogácsából készült olaj olcsóbb) sütjük a krumplit.Pl sósrúdba disznózsírt teszünk vagy vajat.
    Havi 1-2 zacskó chipset megeszek, de kísérletezni kellene olívaolajban sült krumplichipsel.(ha valakinek van recept megoszthatná)

  16. Andrew: Én nem sütök olivaolajon, nagynénémnél a balkánon egyszer megpróbáltam, éppenhogy fel nem pofozott. Azt mondta, az olivaolaj egyrészt drága sütni, másrészt méreg lesz belőle ha 170 foknál magasabbra melegítik. Ha füstöl, már ki lehet dobni.

    Megjegyzem, disznózsírban sült krumplinál kevés jobb dolog van a világon…

    Minato, ha magas a koleszterinszint, akkor beteg a máj. Szilimarint kell szedni és reggelente éhgyomorra ananászt kell enni, de jó még a lecitin is. Csodákat tesz.

  17. A leirtakhoz csak annyit tennek hozza:

    Probaljatok meg ” leszednii a netröl ” hogy lesz a napraforgobol etolaj?

    A linket most nem talalom de az is egy vegig chemikamizalt folyamat..!!! aztan bekerül a „kesztermek” a MÜA palackba!!!

  18. 6. Ábel

    Kacsazsír
    Megveszed a hájat és kisütöd. Bőröset vegyél mert annak a kollagéntől keményebb a zsírja.
    Margarint semmiképpen, étolaj dettó!

    Állati zsírok és olivaolaj…

  19. 6. Ábel: A kacsahájat fölvágod 2×2 centis darabokra, majd egy egész fej hagymával egyetembe lassan kisütöd. Ami marad, az a kacsatepertő, leszűrve a zsírtól magában kenyérrel isteni kaja reggelire, sok hagymával meg lehet kockáztatni vacsorára is, de nem ajánlott. A tepertőt vagy töpörtyűt, ahogy nálunk hívják, le lehet darálni a hagymával együtt, kitűnő kenő lesz belőle. Snidlinggel, házi kenyérre kenve bűnbeesés… A kacsazsír avasodik, nem érdemes sokat csinálni belőle. Légmentesen lezárva hűtőben egy hónapig fogyasztható.

    18. Csegö: https://bunge.hu/hu/bemutatkozas/egysegek/a-martfui-gyar/etolaj-gyartas-finomitas

    nem a finomítással van a baj, hanem a magban lévő vegyszermaradványokkal. Ha a méhek elpusztulnak a neonikotinoidoktól, akkor mi a garancia, hogy a gyomirtómaradványokat nem esszük meg…

  20. Kókusz zsírt használok már jó 5 éve ,ritkán 3-4 hetente sütök benne krumplit ,panírozott húsokat ,elég sokáig eláll magában a kihülés után ,nem vettem észre semmilyen káros hatást eddig ,sokan bőr hidratálónak is használják ,sőtt a csontkovács ismerős krémek helyett ezt alkalmazza.
    Oliva olaj is sokáig húzza nálam ,elektromos grillt szoktam vele takarítani ,mivel majdnem napi használatban van így nem vegyszerezek ,még nem rohadt rá így semmi.
    Az emberek többségének a margarin a vaj ,sajnos.

  21. 20.
    „kacsazsír avasodik, nem érdemes sokat csinálni belőle.”

    Olyat még nem láttam. Heti 1-1.5 fogy nálunk belőle. A tepertője elsődlegesen vacsora. Lilahagymával. Kenyér nélkül.

    A tepertőkrémbe teszünk mustárt és borsot is… kenyér nélkül sörretek szeleteken…

  22. 20 Koczka Zoltán
    Hogy lehet kibírni nulla kenyérrel? Nagy mazochista lehetsz… 🙂
    Egy éve én is birkózok a súlycsökkenésért, sikerült is jópár kilót leadnom, de a bevezetett nagy tál vegyes salátám mellé muszáj enni egy kis tartalmasabbat is (akár töpörtyű is lehet), és egy fél szeletke kenyérről nem tudok lemondani, egyszerűen éhes maradok nélküle…

  23. 24. Hubab: Kevés mozgáshoz ez is sok. Nekem a reggelim szalonnás rántotta 10 tojásból 3 szelet barna bátorkeszei kenyérrel, fél kiló paprikával meg paradicsommal… Követi fél marék gyógyszer, vitamin, amit gyógyteák löttyével küldök le. Ezzel már kibírom délig, de szoktam tízóraizni is. Este soha nem eszem, mert a nyelőcsőfekélyem maradandó hagyatéka a gyengébb gyomorzáróizom, és nem tudok tele gyomorral aludni. Ha felszedek akár 3 kilót, redukálom az ebéd mennyiségét.

  24. 20. A kenyér üres kalória 100-as glikémiás indexel és gyulladást generáló fehérjékkel , IBS-t generáló elegyben.
    Soha nem éhezek.
    Nagyon változatos étrend. A pacalhoz elég a nagykanál.
    Bármit meg lehet enni kenyér nélkül.
    Akivel ettem már egy asztalnál annak fel sem tűnik a „különcködés”…
    „Nutriton ketosis”

    Mellette napi 80-90perc intenzív mozgás (országúti kerékpár)
    Amikor belekezdtem 6 hónap alatt leégettem 35kgot. Utána kezdtem el mozogni.

    Gyógyszermentesen „alapbetegségmentesen”
    D vitamin Mg pótlással a Covidra tekintettel.

  25. 26 Koczka Zoltán
    Irigyellek ezért a soha nem éhezésért…
    Érdekes, mert sok olyan véleménnyel is találkoztam az egészséges táplálkozás híveinél, hogy az enyhe éhezés legyen alapállapot, soha nem szabad jóllakásig enni.
    Én bizony szenvedek, mikor korog a gyomrom…

  26. 27: Csatlakozom. Én is szenvedek éhesen, és a körülöttem lévők is…

  27. Nálunk sem avasodott még soha meg a kacsa- és libazsír. Mi leginkább ezzel sütünk. A piacon veszem meg a hájat, ha lehet, bőröset, mert szeretjük a tepertőt. A gyerekeim is simán megeszik kenyér nélkül (nem a ketogén diéta miatt, hanem csak úgy 🙂 ) Disznóölés után, amíg tart, disznózsírt használunk, utána visszatérünk a kacsára/libára. Vaj gyanánt vajat eszünk, a 80 % fölötti zsírtartalmút( ott is megy a sunyiság, már 60 %-os vajat is árulnak, el kell olvasni az apróbetűt) Olajat csak palacsintához és fánkhoz használunk. Margarint nem engedek be a házba 🙂

  28. @28 Ábel: Csak bólogatni tudok. Felnőttként még úgy-ahogy uralkodik az ember magán, de a gyerekeknél lehet a legjobban észre venni, hogy amikor kezelhetetlen vérfarkasként viselkednek, akkor az esetek 99,9%-ában éhesek. Na ilyenkor semmilyen nevelési módszer nem segít, csak a jó öreg kaja. Aztán jöhet a nevelés, ha még ezek után is akadnának gondok 🙂

  29. 31. Tiborbá

    Nagyanyám azokat is zsírban sütötte, de az asszony nem szereti

    Mindenesetre így is sokkal egészségesebben eszünk, mint az emberek nagy része.

  30. Egy összejövetelre egyszer vittünk egy negyed négyzetméter oldalszalonnát. Mindenki boldogan eszegette, de egy hatéves gyerek kifejtette, hogy ők olyat nem esznek, mert egészségtelen, hanem csak étolajat. Kérdeztem, hogy az íze kedvéért eszik-e az étolajat, vagy az egészség kedvéért. Az anyuka válaszolta, hogy mind a kettő. Szerintem érezhette a hangomban a szarkazmust, úgyhogy nem feszítettem tovább a húrt okoskodással.

  31. Re:33
    „Reformkonyhának” vannak vadhajtásai… 🙂

  32. 32 – hargi:
    Az asszony transzzsírral mérgezi a családot. Ha megözvegyül, mert a férjét elvitte az infarktus, ne csodálkozzon.

  33. 27.

    Az éhezés („farkaséhség”) annak a következménye hogy a szénhidrátok egekbe emelik a vércukrot. Erre ugrik az inzulinszekréció és betalicskázza a szövetekbe hájként. A vércukorszint normalizálódik de a receptorok érzik az inzulin jelenlétét és éhségérzetet provokálnak.
    Javasolt emberkisérlet:
    Reggelire egyél meg 1 db(!!) tükortojást egy kis szelet sültszalonnával. Kenyér nélkül. Esetleg egy kis savanyúubival.
    Próbáld ki mikor jelentkezik az éhség. Addig semmit ne egyél max. vizet igyál…

  34. 36 – K.Z.
    Éhségérzetet az alacsony vércukorszínt vált ki. Nekem a vércukrom sose megy 5,0 alá, nem is érzek éhséget soha, legfeljebb tudom, hogy most már ennem kellene.

  35. 37.
    Az alacsony vércukorszint a „maradó” inzulin miatt.. (magas GI-ű kaja eredményeként)

    Nekem meg nem megy 5 fölé…
    A lényeg elkerülni az inzulinszrkréciót…

  36. 36 Koczka Zoltán 37 Tibor bá’
    Hát, számomra ez kész csoda, hogy nem éreztek éhséget, és mintegy megszokásból esztek.
    Ha sokáig nem eszik az ember, valamikor már csak megéhezik?
    Akkor számotokra nem is létezik a kulináris csábítás, amit a sok finomság jelent a hagyományos konyhában?
    Habár nekem is vannak ismerőseim, akik ezt állítják, hogy csak megszokásból esznek, és bármikor kihagynak egy-két étkezést anélkül, hogy ez bármi problémát okozna nekik.
    Az én belső órám be van állítva a napi három étkezésre, megszokott időpontokra.
    Mit nem adnák érte, hogy én is így legyek, így könnyű lehet lefogyni bármennyire szenvedés nélkül…
    Én most már reggelire csak egy csésze joghurtot eszek, ebéd az normális, vacsora meg salátatál egy kis húsfélével, fél szelet kenyérrel, de mindig nagy a kísértés, hogy ráegyek még valamit, aminek szívósan ellenállok…

  37. 39 – huban:
    Szeretem a finom kajákat, és eszem is őket amennyi belém fér. A BMI értékem mégse megy 25 fölé, sőt kifejezetten gebe vagyok.

  38. Re:40 Tibor bá’
    Nyilván azért, mert minden ember mikrobiomja egyforma, vagy még sem…
    Kis kikacsintás Koczka Zoltán felé. 🙂

    Re:39
    Bocs hogy vulgáris leszek, de rajtad csak a szarátültetés segítene, mondjuk Koczka Zolitól, hogy ne legyél annyira hízékony. 🙂 Számos publikáció született ebben a témában, sőt voltak olyan extrém esetek is, ahol nettó részegek voltak az emberek szénhidrát fogyasztás után, mert a felborult mikrobiomjukban túl sok volt az alkoholt erjesztő flóra…

  39. 41.
    A bélflóra dinamikusan változik.
    Egy antibiotikum kezelés után is gyorsan regenerálódik. Tolni kell a savanyított cuccokat és LowCarb módon kajálni. Az alap, hogy alapanyagokat vegyél és magadra főzzél. Azt tudod csak kézbentartani.

    A soványság nem jelenet automatikusan egészséget. A BMI is csak egy adat.

    Kevesen jutnak el addig, hogy átgondolják és tudatosan szervezzék a kajálást.
    Ez pl. hasznos mint a pénzügyi tervezés.
    Alapnak kellene lennie az oktatásban.

  40. 42: Oktatják pedig az „egészséges táplálkozást” – alsóban biztos. Szépen ki van nyomtatva a klasszikus táplálékpiramis: A legtöbb a szénhidrát, kicsit kevesebb zöldség-gyümölcs, kicsit kevesebb tejtermék, kicsit kevesebb hús, a legkevesebb édesség.

  41. Re:43
    Az általad látott táplálék piramis is egy dogma, amit ma helyesnek vélünk(ebben pl egyet értek Zoltánnal), de ki mondta azt, hogy örök érvényű igazságról van szó?
    Ne kérdezd meg, hogy mi a jó, mert én is csap tapogatózok, de a szénhidrát dominanciával szerintem is problémák vannak.

    Re:42
    Sok mindenben nem értünk egyet, de a fermentált ételek előtérbe hozásában maximálisan egyet értek veled. Pl az asszony csinált cseresznye ecetet, mert cefrének kevés volt, és ha már ott van, legyen belőle valami. „Fröccs” gyanánt néha iszogatja, de teljesen jó saláta dresszingnek is. Kapott is belőle a szomszéd, ha már leszedtem a fájáról, mert csak ott rohadt volna el rajta…

  42. https://www.tenyek-tevhitek.hu/ha_sokaig_akar_elni_egyen_sok_zsirt_es_keves_finomitott_szenhidratot.htm
    *https://www.tenyek-tevhitek.hu/nem-a-szalonna-hanem-a-teszta-tesz-dagiva.htm
    *https://tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/ketogen-etrend-a-rakbol-valo-kigyogyulas-kulcsa-lehet.php
    *https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/ketogen-dieta-rak-ellen.php
    És még sok hasonló cikk a zsírok pozitív hatásairól, a magas GI-s CH-k igen negatív hatásairól:
    *https://www.tenyek-tevhitek.hu/tartalom.htm#zsir
    *https://www.tenyek-tevhitek.hu/tartalom.htm#szenhidrat
    _______________________________
    Nem nagyon esett szó a kókuszolajról, mint a napraforgó étolaj alternatívájáról. Én 2014 óta nem használok napraforgó étolajat (addig sajnos elég sokat használtam). Azóta (2014) sertészsírt, kókuszolajat és olívaolajat használok sütésre.
    A kókuszolaj nagyon egészséges, ketogén étrendben az egyik legjobb zsíradék, MCT olaj. 🙂
    Ja és 2015 január óta nem eszek kenyeret, zsemlyét, kiflit, egyéb péksüteményeket (pogácsa, pizzás csiga, virslis bagett, stb.), tésztákat, sültkrumplit és cukrászsüteményeket, tortákat sem.
    Nagyon ritkán (havonta 1-2 alkalom) eszek kevés rízst köretnek.

  43. 46 Koczka Zoltán
    Itt megint várható két ellentétes nézet összecsapása.
    A világ egy része azt propagálja, hogy fel kellene hagyni az állati eredetű táplálékok fogyasztásával, mert ez okozza a föld túlterhelését, sokkal több erőforrást igényel, mint a növényi élelmiszerek. Ismert az a megközelítés, hogy ha a világ minden lakosa annyi marhahúst fogyasztana, mint az amerikaiak, akkor a világ összes termőföldje sem lenne elég ennek megtermeléséhez.
    A másik oldal meg ezek szerint inkább azt mondja, hogy egészséged érdekében egyél minél inkább húst és zsírt.
    Vajon kibékíthető valamilyen kompromisszumban ez a két megközelítés?
    A földet mentsük, vagy az egészségünket?
    Hozzáteszem, én nagy hús és zsírfogyasztó is vagyok, el nem tudnám képzelni, hogy kiiktassam az étrendemből, de a cikkek nyomán néha lelkiismeret-furdalásom van, hogy rombolom a földet… 🙂

  44. Számold ki a hazai népesség napi kalóriaigényének összegét.
    Aztán azt hogy 3milló ha on extenzív állattartással mennyi lehet az éves húshozam többlet. ( ezt lehet megenmi)

    Miközben a hagyományos nagyüzemi gazdálkodás meg is szűnne.
    A szántóföldi növénytetmesztéssel 1kalória élelmiszert 10kalória fosszilis energiainputtal állít elő.

    Jelenleg ez nettó fosszilisenergia alapú tápláléklánc. Fenntartható?
    Az extenzív állattartás fenntartható.

  45. Számold ki a hazai népesség napi kalóriaigényének összegét.
    Aztán azt hogy 3milló ha on extenzív állattartással mennyi lehet az éves húshozam többlet. ( ezt lehet megenmi)

    Miközben a hagyományos nagyüzemi gazdálkodás meg is szűnne.
    A szántóföldi növénytetmesztéssel 1kalória élelmiszert 10kalória fosszilis energiainputtal állít elő.

    Jelenleg ez nettó fosszilisenergia alapú tápláléklánc. Fenntartható?
    Az extenzív állattartás fenntartható.

    Elek:
    paleomedicina.com/hu/kokuszzsir-orulet

  46. Szerintem nem megoldás a „csak az egyik, vagy csak a másik” szélsőség. A növénytermesztés és állattartás egyensúlya lenne a környezetbarát megoldás. Rengeteg kihasználatlan kapacitás van, sokkal több állatot lehetne tartani pl. parlag területek legeltetésével. Nem mellesleg ezek a területek gyommentesülnének, meg lennének trágyázva, miegymás. Szerves trágya nélkül a növénytermesztés teljesen a fosszilis energián alapuló műtrágyákra lenne utalva. Természetesen vannak rendkívül környezetpusztító állattartási módszerek, ezeken változtatni kell. Órákat lehetne beszélni a témáról, de ez nem tárgya a posztnak, úgyhogy nem OFF-olok tovább, csak azért írtam, hogy mindenki nyugodt lelkiismerettel egyen húst és zsírt 🙂

  47. 51.
    Szeretném leszögezni:
    Az általam követett étrend nem a fentiek egyike, nem „csak az egyik”
    A kiegyensúlyozott táplálkozásom nélkülözi a szénhidrátdominanciát de a növényi anyagokat nem.
    Kevesen tudjátok hogy az egészséges bélflóra a növényi rostokat is részben közepes zsírláncokká alakítja ami felszívódik.

    A tehenekben levő cellulóz emésztő bacikhoz hasonlóan. Azaz a tehenek is jórészt ketogén koszton vannak…
    Nem vegánok…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük