2019-09-06 nap bejegyzései

(2946) Sorsunk elkerülhetetlen

Tibor bá’ online

 

Az emberi civilizációk jöttek és mentek. Ebben nincs semmi új. Ez alkalommal két dolog számít újdonságnak, hogy most az Ember viszi magával az egész Földet, és az összeomlás – bármit teszünk – fizikailag nem elkerülhető. Miben is gyökerezik az Emberi sors? A totálisan alkalmatlan és velőkig korrupt vezetők butaságából adódó folyamatos háborúzásból. A gazdagok által, az utolsó dollárok könyörtelen, művészi tökéllyel végzett kifacsarása a tömegekből, amihez hozzátartozott az ökoszisztéma teljes lepusztítása is. Az infrastruktúra, közegészség, oktatás egyéni érdekből történő elhanyagolása. Ezekre, a homo sapiens drámájában, az utolsó felvonásban kerül sor.

Az emberi természet – amire oly sokszor hivatkozok – nem változik, még akkor sem, amikor a tét oly drámai, mint most. Azonban a bekövetkezésig olyan megkötözött bolondok próbálnak minket befolyásolni, mint például Donald Trump és társai, akik állítják, hogy pusztán rémeket kergetünk, a valóságban semmi baj. Miközben multinacionális vállalatok hatalmas vagyonokra tesznek szert a hadi- vegyi- mezőgazdasági- és energiát kitermelőiparban. Ezek vezetői hatalmas pénzeket vágnak zsebre, nem döbbenve rá, hogy a pillanatnyilag élvezett hiper-jólétüknek hamarosan vége szakad.

A Föld 4,5 milliárd évéből az utolsó 200.000-ben volt jelen az Ember, ami alatt az ökoszisztémát nem zavarta meg. De 1750 táján jött az ipari forradalom, ami alatt rájött arra, hogy a több százmillió év alatt összegyűlt fossziliák, közel ingyen energiaforrásnak számítanak, amit ki is használt. Ezek felhasználása, elégetése hihetetlen jólétet, könnyű életet biztosított elsősorban a nyugati világhoz tartozó országokban, ami gyors népesedés növekedéshez vezetett. Ez pedig az ökoszisztéma tönkrezúzásához, létrehozva egy olyan klíma kialakulását, ami az emberi létet egyre inkább veszélyezteti, oly mértékben, hogy a vég már tisztán körvonalazódik.

Más nem marad részünkre, mint McPherson tanácsa, szeressünk, ameddig lehet, feledve a reményt, ami szerinte hátrányos. Csakhogy a mániákus remény hozzátartozik az emberi természethez, amely nem fogad el semmi negatív eseményt, mint elkerülhetetlen jövőt.

Pedig az összeomlás elkerülhetetlen. Gondoljatok bele, 1750 óta milyen irgalmatlan sok nyersolajat, földgázt és kőszenet égettünk el. Ennek égésterméke ott van az atmoszférában és egyre inkább visszatartja a disszipálni akaró hőt. A folyamat megállíthatatlan. A Föld egyre inkább melegszik, aminek közvetlen hatása van az éghajlatra, és nincs megállás. A „többlet” hő érzékelhetően olvasztja a felgyülemlett sarki jegeket, emeli a tengerek hőfokát a következő egyensúlyi állapot eléréséig (amikről nem tudjuk, hogy hol van, még az is benne van a lehetséges jövőben, hogy a Föld a Vénusz sorsára jut.). Ez azonban az emberi élettér totális összeomlását vonja maga után.

Itt most két dolgot kell átrágni. 1) 280 ppm CO2 esetén a Föld annyi hőtől szabadult meg, amennyi érte. Most 415 ppm CO2 esetén négyzetméterenként 3 wattal kap több hőt, mint amennyit elveszít (helyesebben ugyanannyi hőt kap, mint korábban, de ennyivel kevesebbet disszipál). Ez a hő különbség szép lassan felhalmozódik. Tehát hiába hagynánk fel a további égetéssel, hiába csinálnánk bármit a hő felhalmozódás folytatódni fog. Teljesen felesleges mindenféle mozgalom, intézkedés, konferencia, stb. stb. a légkörben lévő CO2-t kellene megszüntetni, ami egy fizikai képtelenség. Minden más csak gólyafing. 2) Az élettér nem csak annyi, hogy 35°C alatti hőmérséklet, hanem megfelelő élelmiszer előállítás, kellő ivóvíz biztosítás, szélsőséges időjárások (sárlavina, szélviharok, özönvizek, szárazságok) új keletű halálos betegségek, paraziták, végzetes háborúk, infrastruktúrák összeomlásának elkerülése. De az emberi élettér fennmaradásához hozzátartoznak olyan tételek, mint a méhek és egyéb hasznos rovarok, madarak életben tartása. A felsoroltak messze nincsenek biztosítva. Az emberi élettér összeomlása már megkezdődött.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!