2019-09-02 nap bejegyzései

(2942) A FED képtelen tovább késleltetni a gazdasági összeomlást

Tibor bá’ online

 

Peter Schiff szerint ahhoz semmi kétség nem fér, hogy a világgazdaság recesszió felé araszol. Ki ez Peter Schiff? A pasas az Euro Pacific Capial stratégistája, aki annak idején megjósolta a 2008-as gazdasági válságot. Most állítja, „óriási” hiba volt, hogy a FED a múlt hónapban csökkentette a kamatlábakat. Ezt megtoldotta azzal, hogy nem lett volna szabad 2008-ban nullára csökkenteni a kamatokat, és ott tartani 7 éven át. „A nulla kamat és a quantitative easing (mennyiségi könnyítés) olyan problémákat élesztett fel a gazdaságban, aminek a helyreállításához generációk kellenek majd. Azonban a kilábalás sose fog elkezdődni, ha a FED visszamegy nulla kamatlábhoz (ami pillanatnyilag éppen történik – és Trump naponta követeli).

Schiff véleménye szerint egészséges gazdaságot nem lehet létrehozni mesterségesen alacsonyan tartott kamatokkal. Ez a módszer össze-vissza annyit tesz, hogy felnyomja a vagyontárgyak árát, buborékokat hoz létre, és olyan rossz befektetéseket, amelyek károsak a gazdaságra.

A fenntartható gazdasági növekedés záloga a piac által beállított kamatláb. Schiff szerint a FED nem okoz recessziót, pusztán nem képesek tovább késleltetni.

Éveken keresztül a növekedést a mesterségesen alacsonyan tartott kamat biztosította, de az elszabadult állami kölcsön felvétel, és Trump védővámja végül belök minket az elkerülhetetlen recesszióba.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________