2019-08-03 nap bejegyzései

(2915) Karikatúra

Szombati Tibor bá’ online

 

Állítólag a karikatúrát az angolok találták fel. Egészen pontosan az 1841-ben alapított Punch magazinban jelent meg egy szatirikus rajz, egy cartoon 1843-ban, és persze azóta is bőségesen. Magyarországon az 1868-ban alapított Borsszem Jankó csatlakozott az angol kezdeményezéshez „politikai élclap” alcímen. Fenn is maradt 1938-ig. A karikatúráival elsősorban a pesti zsidó polgárságot célozta meg a heti kb. 2000 példánnyal. Egy jól kiagyalt karikatúra „gyilkolni” tud. Nyilván ez járt az irániak fejében, amikor rendezek egy karikatúra vetélkedőt az angol tanker háborúval kapcsolatban. Nézzük mindjárt az elsőt.

Ami engem meglep, hogy az irániak Angliát a Királynővel azonosítják, és nem a miniszterelnökkel, hiszen II. Erzsébetnek politikai hatalma, döntéshozási joga nincs. Nem ő éhezik az iráni olajra.

A királynő megmaradt. Nesze, kell neked iráni olaj. A forradalmi gárda egyenruhájában, valaki alaposan elnáspángolja.

Olajat lopni mi is tudunk. Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten.

És aki nem tudná, annak felhívjuk a figyelmét arra, hogy Anglia mint engedelmes kiskutya a gazdi kívánságát teljesítette. De a legszellemesebb most jön.

Felírat: A királynő kalóza. Tudvalevő (és a művelt iráni ezt tudja), hogy I. Erzsébet angol királynő(1533-1603) kedvenc kalóza Francis Drake volt, akit később lorddá léptetett elő, és ugye megkapta a „Sir” jelzőt. A spanyolok szerint Sir Francis Drake a zsákmányból juttatott a királynőnek. Az irániak szerint az iráni olajból II. Erzsébet is kapott. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________