2019-08-05 nap bejegyzései

(2916) Középosztály, óh!

Tibor bá’ online

 

Egyik olvasónk átküldött egy cikket a következő címmel: „Families Go Deep in Debt to Stay in the Middle Class” Ami magyarul annyit tesz: Családok nyakig eladósodnak, hogy a középosztályban maradhassanak. Persze Amerikáról van szó, de a magyar viszonyokra is jellemző. Az ok? A fizetések értéke egy helyben topog, de a költségek emelkednek. Ezért az újabb generáció egyre inkább bérel lakhatást tulajdonlás helyett, vagy kölcsönből veszik meg azt, amit az ősök könnyedén megvettek.

Végeredményben a helyzet az, hogy az amerikai középosztály egyre inkább eladósodik, hogy fenn tudjon tartani egy középosztályhoz illő életstílust.

Az egyetemi tanulmány, lakhatás, egészség megóvás egyre drágább lesz, de a jövedelmek most már két évtizede egy helyben topognak.

Ha átváltunk hazai vizekre, akkor egyértelmű, hogy az életbe kilépő magyar korosztály, semmivel sincs jobb helyzetben. A szülők, nagyszülők vehettek volna lakást, de nem volt. Most gyönyörű lakóparki lakások vannak, de nincs pénz.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________