2021-12-26 nap bejegyzései

(3734) Gondolataim (2.0)

Tibor bá’ online

 

(első)

A honlapom durván 15 éves. Az indulásnál találtam ki az „értelmes emberek vitafórumát”. És valóban a színvonalas posztok miatt értelmes hozzászólók lepték el a posztokat. Az ok? Akkor még nem volt face book, nem volt boldog-boldogtalannak hozzáférése a világhálóhoz. Aztán ez megváltozott. A kevésbé értelmesek ellepték a www-t, és jutott belőlük nekünk is. Időről időre, teljesen joggal kapom a megjegyzéseket, „ez lenne az értelmes emberek vitafóruma?”

Már többször elgondolkoztam azon, hogy meg kellene változtatni a szlogent: „a totális bunkók vitafórumára”. Az értelmesek vennék a lapot és jót nevetnének. A bunkók viszont elkerülnének. Ők képtelenek asszociálni magukat a bunkósággal, annak ellenére, hogy szabad akaratból lettek azok. Hmm! Ezt még ki kell dolgozni.

 

(második)

Édesanyám, Kiskunfélegyházán született, a mezőváros szélén, az utolsó házban az északi temető mellett. Apa és nagyapa nélkül nőtt fel, mert ő maga (akkori szóhasználat szerint) törvénytelenül jött a világra, csak úgy, mint saját anyja, és persze engem is férj nélkül hozott a világra. Ez az önmagát újra termelő mély szegénység, amivel kéz a kézben velejár a babona.

Miután, maga mögött hagyta Félegyházát és apám elvette feleségül, az anyagi helyzete jobbra fordult, ami azt jelentette, hogy már szabadon kártyát vetett, sőt szeánszokat is tartott. Hitt a szellemekben, megidézhetőségükben, amire a szeánszokat találták ki. Szellem neki nem jelent meg, de megtanulta a technikát, hogy lehet a résztvevőket meggyőzni arról, hogy most az elhunyt nagymama van a szobában és válaszol a feltett kérdésekre.

Megmozdult az asztal. „Ki vagy szellemtestvér?” Rebegte el anyám, az alkalomhoz illő reverenciával. „Ha a nagyanyám vagy kopogj kettőt!” Kop-kop. „Ha Józsi az orosz fronton él még, kopogj hármat.” Kop-kop-kop.

A nagymama szelleme természetesen nem volt a szobában. A kopogásokat az anyám ügyeskedte össze, vagyis csalt. Csalt, mert hitt benne. Ezt hívják kegyes csalásnak. A jelenlévők is elkezdtek hinni a megidézhető szellemekben, mert elhitték a csalást.

 

(harmadik)

Hogy, ki miben hisz, mit fogad el, és miért, azt nem vizsgálom. Van, aki elhiszi, hogy Jézus létező személy volt, van, aki nem. Vannak, akik bíznak a Covid oltás hatékonyságában, vannak, akik nem. Egy dolog azonban biztos, Jézus egymaga nem lehetett létező és nem létező személy. És a vakcina se lehet hatásos és egyúttal hatástalan is. És akkor mi van?

Aki úgy hiszi, hogy a vakcina hatástalan, annak nehéz a helyzete. Mit tehet mást, mint kegyes csaláshoz folyamodik, kitalál hazugságokat, vagy a már kitalált hazugságokat szorgalmasan hirdeti, terjeszti, hogy bizonyítsa hitét, amit nem hajlandó megváltoztatni. Az oltás hatásossága mellett voksolónak nem kell hazudnia, hiszen a tények mellette állnak. Jézus esetében ugyanez a helyzet, annak kell hátat fordítani a tényeknek, aki a tények ellenére is hisz, és megmagyarázza a megmagyarázhatatlant. Van rá bőven példa a hozzászólásokban.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________