2021-12-21 nap bejegyzései

(3730) Olvadó gleccser

Tibor bá’ fordítása online

 

Az Antarktisz „Ítéletnap gleccsere”, 3 éven belül találkozhat végzetével 

Thwaites, az Antarktisz legnagyobb gleccsere olvad, gyors olvadás a selfjég teljes eltűnését eredményezheti néhány év alatt, figyelmeztettek a kutatok december 13.-án az AGU (Amerikai Geofizikai Egyesület) éves találkozóján.

A Nyugat Antarktiszon elhelyezkedő Thwaites a Föld legszélesebb gleccser e kb. 120 km széles és kb. 800-1200 méter mély, ahol a gleccser a szárazföldhöz tapadása és ahol a tengeren úszásra változik az Amundsen tengeren.

A Thwaitest néha úgy emlegetik, mint „ítéletnapi gleccser”, mert összeomlása beindíthatna egy sorozatos gleccser összeomlást az Antarktiszon. A legújabb kutatások szerint a Thwaites hamarabb olvad el, mint korábban gondolták.

A felmelegedő óceán vize nem csak alulról olvasztja a gleccsert. de lazítja a gleccser tapadását a szárazföldhöz, ami a helyzetet még labilisabbá teszi. A gleccser gyengülése felületi repedéseket eredményezhet, aminek következménye lehet a teljes selfjég összeroppanása. Ez, akár három éven belül bekövetkezhet. Más források szerint, ez az óceánok 600 mm-es vízszint emelkedését eredményezheti.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________