2021-12-08 nap bejegyzései

(3718) Kedves oltás tagadók

Tibor bá’ online

 

Nem erőlködnék ebben a témában, de egyre nyilvánvalóbb, hogy más téma a nagy többséget nem érdekli. És bár nyilvánvaló, hogy egyetlen egy oltástagadót se lehet meggyőzni, az ember teszi a dolgát legalább saját lelkiismeretének a megnyugtatására.

Tehát, azt vettem észre, hogy az oltás tagadók úgy gondolják, hogy a cél szentesíti az eszközöket, és így a csalás, hazugság megengedett.

De hadd kezdjem az elején. A tagadók egyik fegyvere a „kísérleti” vakcina. Nagyon jól hangzik, és sokan beszopták. Mik a tények? Az eredetileg „ideiglenes” engedélyezés már rég véglegessé alakult. Hivatalosan a vakcina túl van a kísérleteken. Azaz sok tízezer önkéntes kapta már meg.

Különben a múlt század első felében a polio tömegesen szedte az áldozatait, amíg Sabin nem állt elő a cseppjeivel. Az általa kifejlesztett oltóanyag tesztjeire 1954-ben került sor az Egyesült Államokban. A kísérletben több mint félmillió gyermek vett részt, és átütő eredményt hozott. A beoltott gyermekek körében a gyermekbénulás negyedére esett vissza a nem beoltottakhoz viszonyítva. A szülők boldogan vitték gyerekeiket a szabin cseppek beadására. Eszük be se jutott, hogy az még csak kísérleti, hogy milyen hatása lehet 20 év múlva, örültek, hogy a gyermekük nem hal meg, nem nőnek fel bénának. De van más tanulság is. „negyedére esett vissza” vagyis 75 százalékos volt a hatásfok. Most a COVID-19 vakcinák 95 százalékos hatásfokkal működnek. Akkor a 75 %-ot „átütő sikernek” nevezték. Most a 95 %-ra fintorognak a kritikusok.

Amikor kamasz koromban elestem, komoly seb keletkezett a lábamon, a mentőorvos szó nélkül beadott egy tetanuszt és  nem kérte ki az engedélyemet. Én meg nem kiabáltam az elveszett emberi jogom miatt. Nem kaptam tetanuszt, felnőttem.

Tovább megyek, amikor a gépkocsi mentő öv viselését kötelezővé tették, az égvilágon senki nem lázadt fel, tüntetett az emberi szabadság megnyirbálása mellett, pedig az öv nem viselője kizárólag saját magát teszi ki veszélynek, ami a COVID-19 oltásról nem mondható el.

Akkor, miért ez a felzúdulás? Erre a legjobb magyarázat a facebook, ahol bármi megjelenhet, és az ellenkezője is. Mindenki azt válogatja ki belőle, amihez a legjobb affinitása van. Meztelen képeit feltevő celebnek egy millió követője van. Mért ne lenne egy millió követője annak, aki kitalálta, hogy kísérleti a vakcina, ami ráadásul nem is olyan hihetetlen, hiszen még nincs forgalomban 20-30 éve.

És, ha valaki elfogadja a kísérleti jelzőt, akkor azt is elhiszi, hogy ebbe már ezrek haltak bele, csak letagadják. Meghamisítják a számokat. Ha pedig hisz benne, akkor szeretné, ha mások is hinnének benne. Tehát elkövet egy kis kegyes csalást, egy apró hazugságot. Csupa jó szándékból. A másik, már terjeszti, mert egybevág meggyőződésével.

Annak idején végeztek egy kísérletet. Igénybe vettek egy önként vállalkozót és 19 belső munkatársat. Az önkéntes azt hitte mind a húszan önkéntesek. Levetítettek nekik egy viszonylag rövid történetet, amiben sok minden mellett X megütötte Y-t. A vetítés után megkérdezték az első nézőt, hogy mit látott? Az illető elég jól elmondta az eseményeket, egy kivétellel, az X:Y esetet fordítva közölte. Kandid kamerával rögzítették a kísérleti alanyt. Arca meghökkenést mutatott, és látszott rajta a felháborodás. Aztán mindenki sorra elmondta a látottakat és természetesen mindenki kifordította az igazságot. Végül huszadiknak a kísérleti alany mondta el mit látott, és természetesen ő is fordítva látta az eseményeket. Ez a jelenség tipikus. Komoly egyéniségnek kell lenni annak, aki képes 19 emberrel ellentétesen látni a világot.

Nos, ez történik itt is. A szakemberek, tudósok nincsenek közöttünk, tőlük nem kell tartani. A barát, a ismerős itt van, könnyebb velük egyet érteni, mint vitázni.

U.í.

Meghalt Kóbor János, lélegeztetőn Csollány Szilveszter. Mindketten aktív oltás ellenesek voltak. Rengeteg követővel. Mi után mennek a fiatalok? Zene és sport. Mind ketten saját testükben bíztak, fütyültek az oltásokra. Ráfáztak. Kérdés, mit gondolnak most a követők?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________