2021-12-03 nap bejegyzései

(3714) Fegyverszállítás

Tibor bá’ fordítása online

A NATO fegyvereket szállít az orosz határhoz

Forrás: RT

Idegesítő fegyver mennyiséget szállít a NATO az orosz határra, figyelmeztetett az orosz csúcs diplomata, amihez hozzátette, hogy a nyugati országok olyan provokációt hajtanak végre, ami tényleges konfliktushoz vezethet.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov egy sajtótájékoztatón ismertette, hogy „a NATO országokból jelentős fegyverszállítmány érkezik saját határaink mentén.”

Állította, hogy a szomszédos Ukrajnában „egyre több katonát és fegyvert vonnak össze a Donbas határ mentén, amit egyre több nyugati tanácsadó követ.”

A szenior diplomata szerint a nyugatiak bátorítják a kijevi vezetőket, hogy orosz ellenes lépéseket tegyenek, ami könnyen „katonai kalandokká fajulhat.” Lavrov figyelmeztetett „ha a Nyugat nem képes Ukrajnát visszatartani – sőt lényegében bátorítja – mi természetesen meg fogjuk tenni az összes szükséges lépést, megteremtve biztonságunkat.”

Lavrov azt is a nyugatiak szemére vetette, hogy már régen próbálkoznak más országokat Oroszország ellen hangolni, amire ragyogó példa a volt szovjet államok bevonása az ellenségeskedésbe – amit Oroszország egyértelműen elítélt.

Lavrov nyilatkozata újra élesztette a feszültséget az USA vezette szövetség és Moszkva között. Egy nemrég végzett CNN interjúban NATO főnök, Jens Stoltenberg jelezte, hogy a szervezete haderejét megháromszorozta, jelenlétét megerősítette a Fekete-tengeren és a Balti-tengeren az orosz jelenlét ellensúlyozására.

Az amerikai távirányítású rakétákkal felszerelt rombolója, az Arleigh Burke, néhány napja megérkezett a Balti-tengerre, miután két másik amerikai hadihajót észleltek ugyanott, közel az orosz vizekhez.

Anatoli Antonov, orosz washingtoni nagykövet szintén felemelte a szavát, mivel szerinte Moszkva eltökéltségét alulbecsülik, hogy milyen módon fog reagálni a NATO ukrajnai fenyegetésre. Szerinte a Nyugat veszélyes tévhitben ringatja magát.

Lavrov arra is figyelmeztetett, hogy az ukránok által használt amerikai rakéták az szeparatisták ellen fokozzák a totális összecsapás esélyét a háborús zónában.

November elején az orosz helyettes külügyminiszter, Alexander Grusko, megválaszolta Stoltenberg tervét, ami szerint amerikai rakétákat telepítenének Kelet Európai országokba, mivel állításuk szerint Moszkva „agresszív tevékenysége” által teremtett fenyegetést ellensúlyozni kell.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________