2021-12-29 nap bejegyzései

(3737) Omikron

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Nem biztos, hogy az Omikron az utolsó variáns, de nem lehetetlen, hogy az utolsó a félelemkeltésben

Az vita tárgya, hogy a vírus élőlény-e, de ahhoz nem fér kétség, hogy mint minden élőlény a vírus is evolvál. Ez a tény eléggé világossá vált az elmúlt időben, amikor havonta találkozhattunk félelemkeltő új variánsokkal.

A variánsok egy része könnyebben terjedt, a végén dominánssá válva, mert a lassúbb SARS-CoV-2 variánsokat maga mögé kényszerítette. Ezt a gyors terjedést a tüskefehérje mutációja okozza, ami lehetővé teszi az erősebb kötődést az ACE2 receptorokhoz, amelyek az emberi sejtek felületén helyezkednek el.

Viszont, a vírus nem képes a végtelenségig javulni. A biokémia törvényei szerint a vírus a végén olyan tüskefehérjére tesz szert, ami a maximális kötődést biztosít az ACE2-hőz. Ekkorra, a SARS-CoV-2 képessége az emberek közötti terjedésre nem lesz lehatárolva azzal, hogy a vírus hogyan tapad a sejtek felületéhez. Más tényezők fogják meghatározni a vírus terjedését, például milyen gyorsan képes a genom lemásolni önmagát, milyen gyorsan képes a vírus belépni a sejtbe a TMPRSS2 fehérje segítségével, és egy megfertőzött ember mennyi vírust képes üríteni. Elvileg, ezek mind evolválódhatnak egy csúcsteljesítményre.

Az Omikron elérte ezt a csúcsot? Semmi ok nincs arra, hogy ezt feltételezzük. De tételezzük fel, hogy Omikron az a variáns, amelynek maximális terjedési képessége van. Még, ebben az esetben is újabb variánsok jöhetnek létre, amelyek az emberi immunrendszert ki tudják játszani.

Egy vírusos fertőzés esetén az immunrendszer antitesteket állít elő, amely rátapad a vírusra és semlegesíti azt, a gyilkos T-sejtek pedig megsemmisítik a fertőzött sejteket. Az antitestek lényegében kis darab fehérjék, amelyek rátapadnak a vírus egy adott molekula formációjára. Ezért a SARS-CoV-2 el tudja kerülni az immunrendszert azzal, hogy mutációjában megváltoztatja a molekula formációját úgy, hogy az immunrendszer ne ismerje fel.

Ez az oka annak, hogy az Omikron meg tudja fertőzni azt is, akinek  volt immunitása vagy védőoltástól, vagy mert átesett a betegségen egy másik variánstól. A mutációk, amik lehetővé teszik, hogy a tüske erősebben kötődjön az ACE2-höz, szintén csökkenti az antitestek vírushoz kötődését, semlegesítés végett. A Pfizer adatai szerint a T-sejtek hasonló képen reagálnak az Omikronra, mint korábbi variánsoknál. Ez egybeesik azzal a megfigyeléssel, hogy Dél Afrikában kevesebb volt az elhalálozás, ahol a legtöbb embernek volt immunitása.

Igen fontos az emberiségnek, hogy korábbi fertőzés érzékelhetően véd a súlyos betegségtől és az elhalálozástól. A vírus újra fertőzhet, de nem okoz olyan súlyos megbetegedést, mint az első fertőzés  alkalmával.

A valószínű jövő

Nincs ok azt feltételezni, hogy az emberi immunrendszer nem fogja ellenőrzés alatt tartani a vírust. Az a mutáció, amely javítja a vírus terjedését nem fokozza az elhalálozást. A vírus találomra mutálódik, idővel elegendő változást okozva ahhoz, hogy az immunrendszer ne ismerje fel, ami lehetővé tesz új fertőzési hullámok kialakulását.

Az emberiségnek telenként lehetnek COVID idényei pontosan úgy, ahogy az influenzának is van. Az influenza vírusnak hasonló mutációs készsége, ami újrafertőzéseket eredményez. Minden egyes évben az új influenza vírus nem szükségszerűen hatékonyabb, mint az előző évi, mindössze megfelelően más. Bizonyíték erre a 229E elnevezésű koronavírus, ami az egyszerű náthát okozza.

Éppen ezért az Omikron nem lesz az utolsó variáns, de lehet, hogy ez az utolsó, amely félelmet keltett. Ha szerencsések vagyunk (és a pandémia kifutását nehéz megjósolni) a SARS-CoV-2 valószínűleg endemikus vírussá változik, ami lassú ütemben fog változni.

A betegség valószínűleg enyhe lefolyású lesz, mert a korábbi fertőzések immunitást okoznak, ami csökkenti a kórházi kezelés szükségességét és az elhalálozást. Az első fertőzést legtöbben gyerekkorban fogják átvészelni, azt követve az újrafertőzés alig lesz érzékelhető.

Vagyis, mindenkinek át kell esni a fertőzésen és vagy immunissá válik vagy eltemetik. Ugyanis az újabb és újabb vakcinák előállítása nem tud lépést tartani a vírus mutációjával.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________