2021-12-13 nap bejegyzései

(3722) Orosz stratégia

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

A Kreml stratégiai baklövése háborúhoz vezet 

Szerző: Paul Craig Roberts

Míg az amerikai szajha média, és a szajha „tudósai” be vannak szarva a gyógyszergyárak (Big Phama) által beállított, de viszonylag ártatlan Omikron variánstól, az igazán veszélyes helyzetet évek óta nem képesek érzékelni.

Az arrogáns örültek Washingtonban elveszve saját pimaszságukban, nukleáris támadást gyakorolnak az orosz államhatártól 20 kilométerre. Az orosz védelmi miniszter Szergej Shoigu jelezte, hogy Washington „Global Thunder” elnevezésű hadgyakorlat alatt, nukleáris töltetekkel támadja Oroszországot nyugatról és keletről.

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Washington nem veszi komolyan Moszkva figyelmeztetését, ne lépjék át a vörös vonalat. Putyinnak igaza van, de ez a Kreml hibája.

Washington és a NATO részéről érkező szélsőséges provokációra a Kremlin egyetlen döntő tevékenysége a Krím-félsziget lakóinak elsöprő szavazatának az elfogadása volt, ami szerint Oroszországhoz akarnak tartozni, ahova 300 éven át tartoztak. A Kreml számára az alternatíva a fekete-tengeri kikötő bázisának az elvesztése lett volna.

Hatalmas stratégiai hiba volt, amikor a Kreml nem volt hajlandó elfogadni a Donyec és Luhanszk kérését az Oroszországhoz történő csatlakozással kapcsolatban. Ezzel, kitette őket egy polgárháborúnak. Továbbá, elmaradt volna a kifejlődő konfliktus, mivel Ukrajna nem támadhatta volna meg Oroszországot. Az USA pedig nem lett volna képes tüzelni Ukrajnát oroszellenes hangulatkeltésre.

A helyzet megmentése érdekében a Kreml összehozta a Minski megállapodást, amit a nyugati országoknak támogatni kellett volna, de nem tették. Így a konfliktus 2014-óta parázslik, ami Washingtonnak lehetővé tette, hogy 7 éven át oroszellenes propagandával ellepje a világot.

A Kreml passzivitása, és egy olyan egyezmény létrehozására tett lépései, ami megoldotta volna az ukrán helyzetet (amit Washington egyértelműen nem akart elérni), meggyőzte Washingtont arról, hogy az orosz vörös vonal csak szövegelés.

Több moszkvai hiba vezetett a mai veszélyes helyzethez. Ezek: Moszkva még mindig megengedi Izraelnek, hogy támadja Szíriát, miközben egyetlen telefonhívás Putyin részéről elég lenne a támadások leállítására. Moszkva azt is megengedi, hogy Szíria kis része US és arab zsoldosok megszállása alatt álljon. Az USA részéről jelentős sértések érkeznek Putyin felé, aki ennek ellenére „nyugati partnereink” szavakkal utal rájuk. Ezek nem arra utalnak, hogy a moszkvai „vörös vonal” mögött lenne erő és akarat.

Moszkva sajnálatos módon nem képes előre felismerni Washington lépését. Vagy az orosz titkos szolgálat tehetetlen. Nem is sejtették, hogy 2008-ban Dél Osszétiát az amerikaiak, és az izraeliek által képzett grúzok meg fogják támadni, ami alatt Putyin a pekingi olimpián vett részt. Moszkva azt se sejtette előre, hogy Washington puccsot hajt végre Ukrajnában, és az oroszbarát kormányt felváltja egy neonáci csoport, miközben Putyin a Szocsi Olimpián vett részt.

Washington egyszerűen nem vesz komolyan egy olyan kormányt, amely nem veszi észre, mi történik érdekeivel ellentétben, saját környezetében.

Azt gondolná az ember, hogy Moszkva tanul tapasztalataiból, de láthatóan ez nincs így. Amikor jelentik, hogy a fél ukrán hadsereg a dombasszi területeken van, fenyegetve az orosz lakosságot, az amerikai külügyminiszter megfenyegeti Oroszországot, hogy „komoly következményei lesznek”, ha megvédik a dombasszi oroszokat.

Figyelmeztetésem szerint a jóindulatú, de enyhe orosz reakció további provokációkra bátorít. Washington, előbb utóbb túl messze fog menni és átlép a vörös vonalon, ami orosz katonai lépést fog kierőszakolni. Félek egy nukleáris háborútól, ez az oka annak, hogy figyelmeztetek, az oroszoknak nem szabad megengedni, olyan további provokációkat, amelyeknek csak háború lehet a vége.

A Kreml, miért olyan béketűrően reagál a sértésekre és provokációkra? Nem rendelkezek belső információkkal. Azonban úgy spekulálok:

  • Putyin azt akarja, hogy a Dombasszi oroszok maradjanak Ukrajnában, annak érdekében, hogy Nyugat Ukrajnában az oroszellenes attitűdön lazítsanak.
  • Putyin nem akarja erősíteni az azt amerikai propagandát, hogy vissza akarja állítani a Szovjet birodalmat Krím után a Dombassz oroszok bekebelezésével.
  • A nyugatbarát orosz értelmiség jobban bízik a Nyugatban, mint saját kormányában.
  • Az atlantista integrácionisták inkább akarnak a Nyugat részesei lenni, mintsem Kínával barátkozni.
  • Putyin úgy gondolja, ha továbbra is visszafogottan és az együttműködésre nyitottan viszonyul a Nyugathoz, a nehézségek megoldódhatnak.
  • Az oroszok ismerik a háborúk borzalmait, ezért minden áron el akarják kerülni a háborút.
  • Az orosz oligarcháknak kell a Nyugat, ahová lopott vagyonukat kimenekíthetik.
  • Hogy ez miért nem jutott a szerző eszébe? Putyinnak még nem állnak rendelkezésére az orosz fejlesztésű, új szuper fegyverek.

Ezek, mind észszerű lehetőségek, de van egy probléma. Nem veszik figyelembe, hogy Oroszországot Washington kiválasztotta ellenségnek. Oroszország, mint ellenség jogossá teszi az évi 1000 milliárd dolláros katonai költségvetést. Oroszország, mint ellenség biztosítja, hogy Washington kézben tarthatja a NATO-t, és Washington európai birodalmát. Oroszország, mint ellenség a Washington által megerőszakolt amerikai népet markában tartja, miközben megfosztja szabadságától. Oroszország, mint ellenség Kínával együtt vádolható minden olyan kudarcért, amit Washington elkövet.

Hogy felejthette el a Kreml, hogy az amerikai elit orosz gyűlölete olyan mélyről fakadó, hogy Trump elnöknek nekiment a CIA, FBI, az igazságügyi minisztérium, „Orosz-gate”-et emlegetve, csupán azért, mert Trump normalizálni akarta az orosz kapcsolatot.

Normális kapcsolat Oroszországgal megengedhetetlen, olyan mértékben, hogy az Egyesült Államok Elnökének újraválasztását lehetetlenné tették, miután a Russiangate és az Impeachgate próbálkozás kudarcba fulladt. Hogy, a későbbi elnököket kellően figyelmeztessék az orosz kapcsolat tiltására, a Turmp 600 támogatóját a bíróság letartóztatta, az ártatlanság vélelmének és az amerikai alkotmány első módosításának a megcsúfolásával.

Ez az a kormány, amivel a Kreml szívélyes viszonyt akar fenntartani.

Isten irgalmazzon az oroszoknak és mindanyiunknak, miközben Washington tovább provokál, egészen addig, míg háború nem lesz belőle.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________