2021-12-11 nap bejegyzései

(3721) Hány évet élhetsz?

Tibor bá’ fordítása online

 

Egy újfajta vérvizsgálat segítségével meg lehet állapítani, hogy a vér gazdája meghal-e 10 éven belül. A teszt lényege több mint egy tucat biojeladó vizsgálata. A teszt 83 százalékos pontossága jóval jobb, mint bármelyik meglévő eljárásé.

A kutatók 16 éven keresztül vizsgáltak 44.168 egyedet 18 és 109 életkor között, akik közül a vizsgálat alatt 5.512 elhunyt.

Az egészségességgel kapcsolatos 14 különböző biojeladó tesztelésével, a csak bizonyos betegségek elkapásával ellentétben a kutatók képesek voltak a lehető legpontosabban megállapítani az összes lehetséges halálok bekövetkezését.

Az alkalmazott biojeladók között megtalálhatók a különböző aminosavak, a „jó” és „rossz” koleszterinszintek, zsírsavak arányai, gyulladások, általános immunreakciók, és a glükóz feldolgozás. Azonban ez a vérvizsgálat még nem alkalmas arra, hogy klinikai rendszerbe lehessen alkalmazni.

A teszt még messze van attól, hogy a teljes populáció részére szűrővizsgálatba lehessen állítani, de arra alkalmas, hogy általános mortalitást meg lehessen állapítani például új gyógyszer lehetséges alkalmazásba állítását illetően, az idősek általános mortalitásához viszonyítva.

A kutatók kényes vigyáztak arra, hogy a páciensek biológiai korát vegyék figyelembe a kronológiai korával szemben, arra ügyelve, hogy figyeljenek olyan potenciális betegségekre, amelyekre a páciens fogékony lehet.

Az eljárás kritikája szerint a tanulmányt leszűkíti az a tény, hogy a résztvevők főleg a kaukázusi etnikumhoz tartozók voltak. Tehát további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy egyéb etnikumokra is érvényes legyen.

Továbbá, a vizsgálatokat végző csoport beismerte azt, hogy teszt jelzi a vizsgált személy jelenlegi egészségét és gyenge pontját, de nem szükségszerűen jósolja meg meddig fog élni, mivel ezt befolyásolja életvitele is.

Dr. Joris Deelen a Kölni Max Planck Biológiai öregedés Intézet munkatársa szerint: „A vérvizsgálat jelzi a vizsgált személy fizikai gyenge pontját, amivel ha a család megismerkedik, és a vizsgált személy megváltoztatja életvitelét, akkor akár kétszer is tovább élhet.”

Tibor bá’ kiegészítése:
A koleszterint őrület jó hatvan évvel ezelőtt kezdődött egy hibás vizsgálat eredményeként. A koleszterin elleni küzdelem a gyógyszergyáraknak óriási üzletnek bizonyult, ezért megakadályozták a hiba korrigálását, ami mind a mai napig sikeres volt. A tömegek ma is sztatinokkal mérgezik magukat, amik csökkenti a vér koleszterin szintjét, és milliárdokat hoz a gyógyszeriparnak. A hibás következtetésre már 20 éve felhívták egyes (tisztességes) kutatók a figyelmet. Szakemberek tudnak róla. Aki még ma is komolyan veszi a koleszterin életet veszélyeztető hatását az sarlatán. A cikk gerincét képező biojeladók között meg vannak említve a jó és rossz koleszterinek is. Ez számomra az egész vizsgálatot érvénytelenné teszi.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________