Tibor bá blogja (35) Most jön a második forduló

önarcképKörünkből rég eltávozott Salamon Béla leghíresebb mondása jut az eszembe: „ha egyszer egy üzlet beindul….” Mint tudjuk a jelenlegi gazdasági világválság (aminek beköszöntését, jaj de nehezen akarta elhinni a politikai elit) az amerikai ingatlanpiac buborékának kipukkadásával kezdődött. A családi házak százezreire nagy hirtelen többel tartoztak a „tulajdonosok”, mint amennyit a házuk ért. Aztán kiderült, hogy ezeket a tartozásokat százmilliárdos nagyságrendben eladták, ami a vevőknél hamarosan értéktelen papírdarabokká váltak.

A történettel már mindenki tisztában van. A hatalmas vesztességeket elszenvedő bankok, vállalatok, nyugdíjalapok, befektetési alapok, stb. mögött meghúzódó kisemberek milliói elveszítették megtakarításuk, nyugdíjuk, szóval vagyonuk egy jelentős részét. Ez fogyasztás csökkenéshez vezetett, ami miatt elbocsátásokra került sor, a még jobban megijedt lakósság nem mert, vagy már nem is akart feleslegesen költekezni és kialakult az ördögi kőr.

Igen ám, de az ingatlanpiac virágzása idején az emberek az egyre többet érő házaikra folyamatosan vették fel a kölcsönöket és költötték, költötték, költötték (többnyire Kínában gyártott árukra). A kiskereskedelem tobzódott. Üzletházak, bevásárlóközpontok, raktára, stb. épültek – természetesen hitelből – amiket jó pénzért el lehetett adni vagy ki lehetett adni. Észrevettétek, hogy múlt időt használtam? J Ki lehetett adni, de már nem lehet, és nincs miből fizetni a tartozást. Hoppá!

Ugyanis ezeket a tartozásokat is becsomagolták, portfoliózták, minősítették, és jó pénzért eladták. Most kezd kiderülni, hogy ezek a bedöglött befektetéseket is le kell írni a főkönyvből. További financiális mentőövre van szükség. Beszéljünk érthetően! Az államoknak újabb pénzekkel kell beavatkozni. A hét elején, Obama beiktatásakor, az USA 800 milliárdos állami támogatásról beszélt, bár a szakértők szerint minimum 3.000 milliárdra lenne szükség. És akkor az USA 2009-es államháztartási hiánya becslések szerint egy további 2.000 milliárd.

Ki fogja ezt a hiányt finanszírozni? Az arab sejkek összeszorított szájjal kb. 500 milliárdot fognak felporszívózni. A világ többi része inkább megszabadulna a birtokában lévő dollártól. Várom, mikor indul be a pánik! Mert, hogy beindul az biztos, csak egy kaotikus rendszer kibontakozása matematikailag megjósolhatatlan, mint az időjárás. De annyit azért tudunk, hogy szeptembert követve lehetnek még szép napok, de hogy előbb vagy utóbb megérkezik a hideg, arra mérget lehet venni.

Hogy mi lesz Magyarországon? Hát ugye a forint pénteken felmászott a 290/Euró szintre. Most két napig hétvége. Hétfőn eldől, hogy fut-e tovább, vagy megtorpan. Úgy érzem, hogy 1-2 napig tanácstalan lesz, de végül átugrik a 300-as lécen. Ha nem, akkor ezt a bekezdést szerdán kitörlöm J, ne rajtam röhögjetek, erre a célra ott van Gyurcsány, aki azt hiszi, ha szigorúan szemébe nézünk a befektetőknek, akkor megfutamodnak. Vagy őket nézi hülyének, vagy minket. Aki tudja a választ, írjon!  

Most hallgatom a híreket. A kormány a fizetésképtelen lakástulajdonosok helyett megveszi a lakást és a volt tulajdonos tovább benne lakhat, és majd fizet lakbért a kormánynak. Aztán, amikor jönnek a szép napok, a régi tulaj visszakapja a lakását és fizeti tovább a törlesztést. Csak azt tudnám, hogy az állam ehhez honnan veszi a pénzt? Ahonnan az USA kormány? Mert ők nyomtatják, többé-kevésbé büntetlenül, de a forinttal ezt nem lehet megcsinálni. Miért nem lehet megérteni, hogy mindenkinek úgy kell élni, ahogy azt megengedheti magának. 1970-óta többet költünk, mint amennyit megtermelünk. Kölcsönökből és a nemzeti vagyon eladásából fedeztük a különbséget. Ütött az igazság órája. Nincs több kölcsön és nincs már nemzeti vagyon. Nem lett egyenletesen szétosztva, de ez már egy másik történet. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük