(26) Gazdasági jövőnk optimuma

Tibor bá’ online

 

A közgazdászok gazdaságtörténelemmel kapcsolatos rövid és hosszú távú megfigyelései szerint a piacgazdaságnak nincs kielégítő alternatívája a társadalom szegényebb és a gazdagabb rétegei részére egyaránt. És akkor most jön a svédcsavar. Azonban a piaci elvek alkalmazása nem esik egybe a szabályozás alól kivont kapitalizmussal, amit a liberálisok oly nagyon szeretnek. Egy ilyen szabadjára engedett rendszer a megfigyelések szerint nem képes önmagát szabályozni se mikró, se pedig makró szinten. Mindegy hol próbálkoztak vele, szisztematikusan elviselhetetlen egyenlőtlenségeket hozott létre. Ráadásul ezek az egyenlőtlenségek nem a sajnálatosan megfizetendő árak voltak ahhoz, hogy technológiai fejlesztések, vezetési újítások szülessenek, ehelyett működésre kénytelen elégtelenségekhez vezettek.

Erre az állításra meggyőző bizonyítékul szolgált az USA 2001-2008 közötti visszaesése. A kiemelt vezetők fizetési átlaga és az alkalmazottak fizetési átlaga közötti normálisnak mondható 1:40 arány 1:400-ra ugrott fel, miközben az ipari termelés csökkent, növekedés helyett.

Ebből következik, hogy a gazdaság szereplőit hatékony szabályozás alatt kell tartani. A liberálisok nem csak érzelmi kriplik, de egyben rossz tanácsadók is. Természetesen most Milton Friedmanra és Friedrich Hayakra gondolok. Az a borzalom, aminek bekövetkezésétől annyira tartanak, nem Dzsingisz Kan vagy Lenin-Sztálin-Maó, esetleg Hitler-Mussolini, hanem központosított országok modern világa. Gondoljunk Svájcra, a skandináv országokra. Miért van, hogy az ott élőket megkérdezve a többség boldognak vallja magát, és élvezi a széleskörű szólásszabadságot és a szabad véleménynyilvánítást.

A történelemkönyvekben George W. Bush neve mellet az fog állni, hogy az USA első 234 évében ő volt a leghitványabb elnök. Tevékenységének legnevezetesebb következménye, hogy az amerikai társadalom  a politikai középmezőnyről átcsúszik a baloldalra. Amennyiben az amerikai nép radikalizálódik, az a republikánusok által kiharcolt dereguláció miatt fog bekövetkezni.

Igenis a törvényhozásnak szabályozni kell (ésszerű szabályozásra gondolok) a pénzpiacot, a multikat, a konglomerátumokat a makró gazdaság stabilizálása érdekében. És bizony a költségvetésnek sakkban kell tartani az egyenlőtlenség ördögét. Hozzá kell azonban tenni, hogy egy központosított rendszer igen nagy kárt okozhat, ha túl szigorúan szabályoz az egyenlőtlenség megszüntetése érdekében. Az igazi cél a méretre szabott, központosított államhatalom, aminek a hosszútávú fenntartása alig képzelhető el. És akkor előveszem a vesszőparipámat. Bármilyen jól rendeznek is el egy demokratikus köztársaságot, a hatalomra kerülők a nyakukat fogják törni, hogy valahogy kikerüljenek a szabályozás alól és hatalmas személyes nyereségre tegyenek szert. Ez az oka annak, hogy kormányok ugyan válthatják egymást, de a köznépnek aligha lesz jobb a sorsa.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
________________________________

23 gondolat erről: „(26) Gazdasági jövőnk optimuma

 1. A kapitalizmus csak úgy tud elfogadhatóan működni, ha szigorú szabályozás alatt áll, amelyet következetesen be is tartatnak.
  Minden adatot amely állami szervek működése során keletkezik, teljes mértékben nyilvánosságra kell hozni. Svédországban működik valami hasonló, igen hatékonyan fékezve a korrupciót. (svéd barátaim szerint)
  Ha a szabályozás fellazul, nem tartatják be, azonnal felüti a fejét a rabló vad kapitalizmus.
  Igen célszerű az állami hivatalok és részvénytársasági cégvezetők esetében a bérplafon és bérfeltételek alkalmazása. Nem a jövedelem különbségek csökkentése érdekében, inkább azért, hogy a vezetői fizetések arányban álljanak az intézmény vagy cég teljesítményével.
  A köznép valóságos részvétele a hatalomban csak könnyen, és olcsón megvalósított népszavazás rendszerben valósítható meg. Svájci példa.
  Hiába akarnak elrugaszkodni a politikusok, egy népszavazás helyrebillenti.
  Persze népszavazás rendszerhez szükséges egy iskolázott népesség is, különben a tudatlan embereket a szemfényvesztő politikusok félrevezetik.

  Tibor’bá vesszőparipájáról:
  Magyarisztánban jelenleg minden politikus ugyanazon gondolat menet és elvek alapján gyakorolja (visszaéli) a hatalmát kormányra kerülve. Teljesen mindegy, hogy melyik párt nyeri a választásokat, a személyes meggazdagodás, a klientúra jobb léte az elsődleges. Az ország többi (több mint kilenc millió) állampolgárának érdeke, boldogulása századrangú.
  Szerintem a politikának, politikusoknak nem is kell boldogítani az embereket, inkább valódi lehetőséget kell biztosítani minden állampolgárnak, hogy képességeinek megfelelően boldogulhasson. Pl. olyan munkaügyi törvények alkotása és betartatása amely biztosítja az alkalmazó és alkalmazott érdekeinek egyensúlyba hozását.

 2. A FELELŐS politikus, valaha létezett Magyarországon.
  Mára, csak a saját büntethetetlenhetőségükről gondoskodnak a fő paraziták, az ország felvirágoztatásáról nem is hallottak, mint fogalomról. Csak a rezsiköltségnek álcázott megszorítások, meg a kommunikációért „felelős” helyettes államtitkárok vannak. IGAZSÁG-ról persze, szó sem esik. Csak TITKOSÍTÁSOK-ról.
  Talán Kínában, ahonnan érkezik néha hír, hogy megint kivégeztek x,y politikust, mert ennyi, meg annyi pénzt lopott, úgy néz ki, mintha próbálkoznának a felelősség kérdésével is foglalkozni(?).
  Ha a Kossuth téren szobrot állítanának az igazi hazafiaknak, de ugyanitt száradna a fellógatott korrupt csaló miniszterek, miniszterelnökök porhüvelye, talán akkor lehetne előre lépni.
  Persze, ahhoz kellene egy igazságszolgáltatás is…

  A mai buzi világban ezek elérhetetlennek látszó feltételek.

  Tessék ellátogatni az első számú vezetők állami honlapjára. Ott vannak az életrajzok, és képek a hihetetlen mennyiségű, és elképzelhetetlenül értelmetlen funkciójú intézmények vezetőiről. Ott láthatóak a feltételezhetően legjobb arcképeik. Na, az is árulkodó. Ránézésre is húsz év…

 3. Bozgony” Szerintem a politikának, politikusoknak nem is kell boldogítani az embereket, inkább valódi lehetőséget kell biztosítani minden állampolgárnak, hogy képességeinek megfelelően boldogulhasson. Pl. olyan munkaügyi törvények alkotása és betartatása amely biztosítja az alkalmazó és alkalmazott érdekeinek egyensúlyba hozását.”

  De mit tegyen az állam,ha nem tud a saját állampolgárai nagyrészének munkát adni,mert a világon egyre kevesebb szükség van az ország termékeire és szolgáltatásaira ?Kreálljon kész veszteséggel müködő munkahelyeket ,mint a kommunizmusban ,vagy nemzetközi hitelekből adjon kielégitő fizetéseket az életszinvonal fenntartásáért ? 🙂 Ezeket a kártyákat már mind kijátszották, az utolsó lap,- a tökfilkó -hogy mehetsz isten hirével bárhova az Únióba és a nagyvilágba munkát vállalni a képpeségeidnek megfelelően,hogy boldogulhass. 🙂
  Vagy élhetsz itthon szerényen elfelejtve az amerikai álmokat .

 4. Tiborbá, nem fertőzött az oldalad véletlenül? Két féle vírusölő is trójaira panaszkodik.

 5. 3. Kalotaszegi

  Rengeteg munkalehetőség van Magyarországon. Persze a legegyszerűbb egy cirok seprűt adni a munkanélküli kezébe, és sepergessen.
  Hatalmas munkálatokat kellene elvégezni a magyar vízgazdálkodásban, víztárolók építése, öntöző rendszerek kialakítása stb.
  Óriási feladatok és munkalehetőség az erdőgazdálkodásban, telepítés és gondozás.
  Ezek értékteremtő munkaalkalmak.
  Egyedül élő nyugdíjasok százezrei szorulnának szociális segítőre, akiknek tudnának térítést fizetni.
  Tízezer számra vannak családok amelyek mellé családgondozót kellene állítani, már csak a gyermekeik érdekében is.
  Van munkalehetőség akár 2 millió személy részére is csak utána kell járni, megszervezni, következetes.
  Persze erre nincs vezetői munkaidő, hiszen a saját pecsenye megsütögetése (törvényesen) után kell szaladgálni.

 6. 4:
  Fertőzött. próbálok segíteni rajta.

 7. A post végén, a vonalak után vannak belinkelve a gonosz scriptek. Érdemes az editorban is megnézi a post html forrását, és ha ott láthatóak ezek a script hivatkozások (amazonws), akkor törölni.

  Persze, ha az oldal fertőzött, akkor úgyis visszateszi, akkor direkt adabázsiból lehet törölni ideiglenesen.
  Persze látatlanba csak találgatok 🙂

 8. 10: ESET SMART Security is, ahányszor frissítettem az oldalt.

 9. bozgony szerinted a sok sokdiplomás beállna csőszerelőnek?

 10. 9:
  Jól találgatsz Intuitiv. Hiába törlöm az amazonws….-t, újra és újra bekerül.

 11. Remélem csak valami háttérben klikkelő vacak és nem módosít semmit a gépen.

  Ezt a 3 scriptet futtatja, de titkosítva vannak nagyrészt.
  whitelist.js
  tokencekk.js
  334.js

  Sajnos nem találtam sok információt arról, hogy mit csinál.
  whitelist.js
  https://www.virustotal.com/en/file/37ca8152e0746bcd0140e986773616b21b0426c38719fd1fd329275800c8cbb9/analysis/#analysis
  tokencekk.js
  https://malwr.com/analysis/OGNiOGYwNTA2NWQ4NGQwM2EzZjFkOGUzMjE4OTYxMWQ/

  A 334.js-ről nincs semmi.

 12. 15:
  Ez a vírus ártalmatlan, csak kellemetlen mert lassít. A rendszergazdáéknál július 20-ig szabadságon vannak. Még legalább 5 nap kellemetlenség. Elnézést.

 13. Egy gondolat:
  A világnak nem az a baja, hogy a szegényeket nem tudná kielégíteni, hanem a gazdagok kapzsiságát képtelen kezelni!

 14. Bogozy, ne álltassuk magunkat – a sok sokdiplomás főiskolás soha nem fog csőszerelő lenni, gátat épiteni,sem parasztgazdálkodni , sem ágytálcserélője lenni valakinek -inkább elhúz külföldre.
  Bár lehet ,hogy irreális fizetésekkel otthon maradna és leképezné magát kőmüves ,mezőgazdasági és egyéb segédmunkásnak , de akkor az állam megint jobban jár ,ha kinaiakkal és egyéb bevándorlokkal végeztet el minden munkát negyed árért.
  A bibi ott van ,hogy ma már mindenki nagyon igényes és kényelmes szinte senki sem akar rendhagyó munkát végezni,inkább két -három egyetemet elvégez,majd az állambácsitól olyan munkahely megteremtését és fenntartását kéri ,ami jó neki,viszont az államnak veszteséges.
  Tudom mit beszélek,ezek a dolgok élőben történnek a saját falumban.
  Van rendhagyó munkalehetőség, és jól is meg lehet élni belőle ,csakhogy sokak számára a munka büdős ,nehéz ,és lealacsonyit -ahogy mondja a cigány.

 15. 18. Kalotaszegi,

  Egyetértek, de egy idő után a szükség, mármint a valódi szükség ráviszi a magasabban képzett embereket is az „alantas” Ön szerint „rendhagyó” munkák elvégzésére, hogy kenyeret tudjon adni a családjának.
  Manapság a világ „fejlettebb” része elszakadt a természetes élettől. Mesterségesen kialakított környezetben és életfeltételek közt él. A kétkezi munkát alantasnak, rendhagyónak tartják.
  Nem lehet mindenki vezérigazgató és miniszter, hiába van meg a szükséges végzettsége. Ki pucolja ki a retyót? Ki termeli meg az élelmiszert, ki dolgozik a gyárakban, autót, és más cikkek előállítása érdekében?
  Ok behozhatunk csóró bevándorlókat, de a tapasztalat az, hogy az ő gyermekeik már ugyanúgy akarnak élni, mint az őshonos helyiek. Száz éven belül kifogynak a munkások, mi lesz akkor a sok dolgozni nem akaró emberrel. Mit vásárolhatnak a pénzükért?

 16. Tibor bátyám, először a fércbúkon az alkalmazásaid között nézz körül, mert az ilyen fércbúk kártevők oda is beeszik magukat, onnan is törölni kell, szerintem! Aztán jöhet a gép, majd az oldalad. Mert ha jól sejtem amíg ama bizonyos állvideó után szabadon ott „csücsül” a fércbúkodon maga a kártevő, mint alkalmazás, addig fertőzni fog, és a fércbúkon is spammelni, meg posztolni fog. Legalább is ezt szokták csinálni ezek a „facebook vírusok”. 😉 🙂
  http://biztonsagportal.hu/kozossegben-erzi-elemeben-magat-a-kilim-trojai.html

 17. 3 eszköz, amivel mindenki kitisztíthatja a saját gépét:
  1. http://www.doctorweb.hu/ Cureit! program letöltése majd futtatása. Ingyenesen használható, de minden használat előtt újra le kell tölteni (automatikusan nem frissít adatbázist). Ez a kis fizetség megéri a használatát. A gyors-keresés kiirtja az éppen futó vírusokat. Mivel nagyon alapos (minden becsomagolt file-t kicsomagol), így a teljes rendszerellenőrzés órákig tarthat.

  2. https://www.malwarebytes.org/ Ez kisöpri a rendszerből a Cureit! elől elbújt károkozókat. Ingyenes verziót letölt, telepít majd futtat.

  3. http://www.superantispyware.com/download.html A kémek ellen egy hatásos eszköz. Ingyenes verzió használata javallott.

  Mindhárom lefuttatása után válhat viszonylag tisztává egy gép. Persze a Winfosh továbbra is kémkedni fog. 😀

 18. 21:
  Köszi, már folyik az újra installálás (ez Éva gépe).

 19. Jelezzétek vissza, ha még mindig van vírus riasztás. – Köszi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük