Szilajcsiko.hu portáltól átvéve

 

K. Sándor Marosvásárhelyről hívta fel a figyelmünket az alábbi posztra

Az ezer nap ragyogása: Hirosima és a birodalmi felejtés (Vajda Miklós cikkajánlása)

 

The Splendor of a Thousand Suns: Hiroshima and Imperial Forgetfulness, By Gonzalo Armúa

 

Joe Biden hirosimai látogatása a G7 keretében ismét felszínre hozta annak a birodalomnak a cinikus emlékét, amely 78 évvel ezelőtt „ezer nap” erejét szabadította rá a védtelen lakosságra.

Julius Robert Oppenheimer az új-mexikói sivatagban látta atombombáját felrobbanni. 1945. július 16-a volt, és a Szentháromság-próba volt az imperialista racionalitás végső kifejeződése. A geopolitikai forgatókönyvhöz az atombomba is hozzájárult. „Tudtuk, hogy a világ már nem lesz a régi… egyesek nevettek, voltak, akik sírtak… a legtöbb ember csendben maradt” – emlékezett vissza Oppenheimer, miközben a földre nézett, talán öntudatos szégyenérzettel, mintha bocsánatot kérne a jövő generációitól. Az öröksége az azonnali és hatalmas halál volt.

Ezzel az Egyesült Államok lett a történelem első atomhatalma.

Néhány héttel később, augusztus 9-én ugyanezt a plutónium prototípust, a Fat Man-t ledobta az amerikai Bocks Car bombázó a japán Nagaszaki városára. Ha a hirosimai bomba, amely két nappal korábban megdöbbentette az emberiséget, a civilizációs hanyatlás apoteozisának a megnyilvánulása, Nagaszakié nem talál szavakat, amelyek igazolnák az ilyen fokú atrocitást, egy borzasztó horrort. A japán birodalmi hadsereg Kínában és Indokínában elkövetett egyetlen bűnét sem hajtották végre ezekkel a robbantásokkal, amelyek kétszer is „ezer nap” fényét robbantották rá a polgári lakosságra.

Nyugat-Európa történelmi barbársága elképzelhetetlen volt, de az Egyesült Államok barbársága messze felülmúlta azt.

Az az érv, hogy ezeket a tömegpusztító fegyvereket (WMD) a további halálesetek elkerülésére és a háború befejezésére használták, egyike azon hamisságoknak, amelyekhez az amerikai imperializmus hozzászoktatta a világ déli részén élő népeket.

A tét valójában a geopolitikai fölény volt a második világháború közeli vége után, vagyis maga a kapitalizmus válsága által elindított hegemón átmenet.

Az Egyesült Államok számára a Szovjetunióval való, Japán elleni együttműködés központi problémává vált, amellyel szemben a „túlsúlyos hatalom” üzenetét kellett átadnia.

Egy kapitalista és gyarmati világban annak, aki királlyá akarta koronázni magát, romok és árnyékok hegyén kellett lovagolnia, gyakorolva ezt a hatalmat.

„Nyugat-Európa történelmi barbársága elképzelhetetlen volt, de messze felülmúlta az Egyesült Államok barbársága.”

Az Enola Gay repülőgép tüzére és fotósa a következő szavakkal jellemezte a hirosimai detonációt:

„Elkezdtem számolni a tüzeket. Egy, kettő, három, négy, öt, hat… tizennégy, tizenöt… ez lehetetlen. Túl sok van ahhoz, hogy megszámoljuk. Itt jön a gombaforma, amelyről Parsons kapitány mesélt nekünk. Olyan, mint a bugyborékoló melasz tömege. Terjed a gomba (…) A városnak mindez alatt kell lennie. 70 000 ember halt meg villámgyorsan, árnyékuk az aszfalton maradt. A film- és fényképfelvétel lenyűgözően nagy és néma”.

A cél eléréséhez az erőt fel kell mutatni, látványossá kell tenni.

 1. augusztus 15-én a legyőzött japán császár elmondja élete első rádióbeszédét:

„Az ellenség egy új és kegyetlenebb bombát kezdett bevetni, amelynek kárt okozó ereje valójában felbecsülhetetlen, és sok ártatlan életet követel. Ha folytatjuk a harcot, az nemcsak a japán nemzet végső összeomlásához és pusztulásához vezetne, hanem az emberi civilizáció teljes kihalásához is.”

Hirohito így fejezte ki Japán teljes megadását. Ez volt az első alkalom, hogy hangját nyilvánosan hallhatták. A kontinens feletti birodalmi terjeszkedés iránti vágya belefulladt a csend és a pusztítás tengerébe, amelyről soha nem gondolta, hogy saját nemzetét érheti. A két robbantásban több mint 250 000 ember halt meg, százezrek pedig vakságot, égési sérüléseket és rákot szenvedtek.

Amikor a B-29-es bombázó bombát dobott Hirosimára, a vadonatúj San Francisco Chartát – amelyből az ENSZ született – alig két hónappal korábban írták alá, hogy „megvédje a békét és az emberi jogokat a világban”. Miután látták ezt a barbárságot, úgy döntöttek, hogy létrehozzák az ENSZ-t. A világ tudatában kialakított koncentrációs táborokkal – amelyek a nácizmus előtt Európában elképzelhetetlenek voltak, de Délen évszázadok óta ismertek – a nyugati hatalmak nemzetközi rendszert hoztak létre az újabb emberi katasztrófák megelőzésére. De Japán nem volt Nyugat, sem Kína, sem Indokína, sem Afrika vagy Ázsia. A Mi Amerikánk sem volt az.

Miután az Egyesült Államokat nukleáris technológiájában 1949-ben a Szovjetunió, 1964-ben pedig Kína utolérte, nem jöhetett volna létre közvetlen háború a két nagy nemzetközi hatalmi tömb között. Ahogy Vijay Prashad kijelenti „Washington Bullets” című könyvében:

„A fő ellentmondás az 1945 utáni években nem Kelet és Nyugat között volt – a hidegháborúban –, hanem Észak és Dél között: imperialista háború a dekolonizáció ellen”.

A háború befejeztével az Egyesült Államok a „szabadság kezesévé”, a világbéke egyedüli őreként lépett elő, és gyorsan szövetkezett régi ellenségeivel – Németországgal és Japánnal –, hogy szembeszálljon régi-új ellenségével: a nemzetközi kommunizmussal. Azt mondják, hogy a koreai háborúban, a Chosin-i csatában elszenvedett vereség után, ahol a kínai néphadsereg támogatása központi szerepet játszott a koreai kommunisták számára,

Douglas MacArthur tábornok 26 atomfegyver küldését kérte a kínaiak megtámadására.

Ennek az országnak nemcsak volt bátorsága új forradalmat kirobbantani, hanem egy testvérnemzet támogatására is a birodalmi hódítások ellen. Harry Truman amerikai elnök határozottan visszautasította.

Ugyanaz az elnök, aki két bombát dobott le, aki elindította a vezetéknevét viselő híres doktrínát, ezúttal nem humanitárius megfontolásból utasította vissza a kérést.

Eközben a tengely ellen harcoló népeknek most az ENSZ-ben megkötött jogok elismeréséért kellett küzdeniük, hogy a népirtások ne ismétlődhessenek meg láthatatlanul az első világon kívül. Az UNHCR szerint a vietnami háború 20 éve alatt 2-6 millió vietnami és közel egymillió amerikai katona – többségük afrikai származású – halt meg. Az imperialista gyarmatosítás nem tekintette méltó riválisának Vietnam népét, hiszen nem is tekintette őket embernek. A jenkik apokalipszist hagytak maguk után, de nem tudtak győztesen trónolni csonthegyükön.

„A háborúnak vége, az Egyesült Államok a „szabadság garanciájaként” jelent meg […], és gyorsan szövetkezett régi ellenségeivel – Németországgal és Japánnal –, hogy szembe szálljon régi-új ellenségével: a nemzetközi kommunizmussal.”

A vietnami tehetetlenségüket bosszúból Afrikában vetették be. Ezen a kontinensen a CIA és bábkormányai igazi sporttá tették a népszerű vezetők meggyilkolását. Patrice Lumumba kongói meggyilkolásától kezdve az UNITA és az FNLA CIA általi támogatásáig és finanszírozásáig Angolában – amely késleltette a függetlenséget, és megtagadta az igazságosság és az egyenlőség jövőjét a szétesett országtól – egy háborúval, amely 800 ezer áldozatot, 4 millió menekültet és mintegy 100 ezer megcsonkítottat hagyott maga után. Évekkel később új fejezetük lesz a kontinens másik oldalán, Szomáliában, amikor „szabadságtól” és „humanitárius segélytől” védve beavatkoztak, hogy garantálják az ország állítólagos olajtartalékait. Szomáliaiak százai haltak meg, akiket helikopterekről lőttek le.

A globális káosz elvetésének nemzetvédelmi stratégiája

A hirosimai és a nagaszaki bombázást követő időkben az Egyesült Államok vezette kapitalizmus a legmodernebb technológia bevezetésével, a gazdasági növekedés és a területi terjeszkedés pillanatát élte meg. Világossá kell tenni, hogy az afrikai bennszülött és latin közösségek hasonló mértékű kizsákmányolást, rasszizmust és elnyomást szenvedek el a birodalmon belül. Szervezeteik és vezetéseik nagy része üldöztetés alatt áll; szelektív merényletekkel, mint például Malcolm X és Martin Luther King ellen, vagy több száz bebörtönzéssel. Jelenleg 200 őslakos közösségből származó ember van az Egyesült Államok börtöneiben; a bebörtönzöttek többsége több mint három évtizede raboskodik.

A Kelet elleni terrorista háborúk

Az első beavatkozás a Perzsa-öbölben Irak ellen 1991-ben történt. Az olaj volt a motiváció az Egyesült Államok imperializmusa megkezdte egyedi világuralmát, néhány hónapon belül több mint 200 000 ember halt meg. De a legszörnyűbb mészárlást nem a hagyományos fegyverek, hanem a gazdasági blokád okozta. Az ENSZ adatai – ami nem túl hasznos a háborúk megelőzésében, de értékes információkat generál azokról – azt mutatják, hogy körülbelül 1,7 millió iraki civil halt meg az Egyesült Államok által bevezetett brutális szankciórendszer következtében Az áldozatok fele gyermek volt.

Az iraki háború – a soha nem létező vegyi fegyverek háborúja – 2003-ban kezdődött, és legalább félmillió-egymillió halottja volt. Nafeez Mosaddeq Ahmed újságíró szerint csak Irak esetében a gazdasági háború 1991 és 2003 között 1,9 millió iraki halálát okozta. 2003-tól pedig még egymillióval kell számolni. Ez összesen körülbelül 3 millió iraki életet jelent. Ha hozzáadjuk az afganisztáni, pakisztáni és iraki halálos áldozatokat, a számok elképesztőek. A Bazz-párti értékeléseit eltekintve világossá vált, hogy az Egyesült Államok sem demokráciát, sem szabadságot, sem emberi jogokat nem hozott ezeknek az országoknak.

Szíriában nem sikerült megváltoztatni a politikai rendszert, de a háború közel 10 éve alatt 384 ezren haltak meg, többségükben civilek, valamint 5,7 millió ember menekült el és több mint hatmillió volt a belső menekült a harcok miatt. Szíriában, ahol egykor a régió egyik legmagasabb életszínvonala volt, a gazdaság és az infrastruktúra összeomlott, az újjáépítés költségeit több mint 400 milliárd dollárra becsülik. A bombázások mellett az imperializmusnak volt egy másik titkos fegyvere is, az ISIS, amely laboratóriumi patriarchális fundamentalizmusát alkalmazta, és amelyet a régió és különösen a kurd közösségi szervezetek elpusztítására importáltak.

Ha átfésülnénk ezt a sokszínű és gazdag teret, ami a Mi Amerikánk, akkor több közös elemet találnánk.

Van azonban egy, ami kiemelkedik: a terror és a kifosztás, amelyet a „világok elpusztítója” generál, az az imperialista barbarizmus, amely a Kubától néhány mérföldnyire fekvő Rio Bravo túloldalán száll síkra, és az emberek ellenállnak az ellenállhatatlannak: több mint 60 éve blokád alatt álló sziget.

Az ENSZ-nek benyújtott legutóbbi jelentés szerint 2019 októberében a blokád közel hat évtizedes alkalmazása során felhalmozott károk elérik a 140 milliárd dollárt. A Kuba elleni terrortámadások újabb fejezetet jelentenek. Becslések szerint legalább 3000 halálesetet okoztak. A terroristák mindig északról érkeztek, vagy ott kerestek menedéket, minden kiváltsággal.

Juan Bosch a birodalom feltételezett fia, a diktátor, Rafael Leonidas Trujillo bukása után lett a Dominikai Köztársaság elnöke. Mivel Bosch professzor szuverén és méltóságteljes politikája nem tetszett az USA oligarcháinak, 1963-ban puccsot hajtottak végre, amikor a Dominikai Forradalmi Párt még egy éve sem volt kormányon. Ám a népszavazás és az alkotmány védelmezői felvették a harcot, és hamarosan visszaszerezték a hatalmat, amikor Lyndon Johnson amerikai elnök, aki meg volt győződve a lojális erők vereségéről, és félt a „második Kuba” megjelenésétől a Karib-térségben, elrendelte, hogy az amerikai fegyveres erők „visszaállítják a rendet”.

 1. április 28-án elindították az „Operation Power Pack”-et, ami a Trujillo-politika visszatérését jelentette, amely 31 évig vaskézzel uralkodott. Ez a politika több mint 50 000 ember haláláért volt felelős. „Kiemelkedő” eseményei közé tartozik az úgynevezett „petrezselyemmészárlás”, amelyben haitiak ezreit gyilkolták meg. A név annak köszönhető, hogy az elkövetők az „r” betű gyenge kiejtése alapján azonosították a sziget másik felén élőket. Így nyelvi rasszizmusuk lehetővé tette, hogy különbséget tegyenek azok között, akiket bebörtönöznek, és azokat, akik soha többé nem lélegeznek fel.

A MINUSTAH nem volt az első imperialista beavatkozás Haitin, de példaként szolgál a gyarmati-humanitárius diskurzusban alkalmazott elnyomásra. Ha figyelmen kívül hagyjuk a mészárosokat Papa Doc és Baby Doc – akik a CIA közvetlen parancsára és Ronald Reagan jóváhagyásával szétverték a haiti népet – és Jean Bertrand Aristide 2004-es államcsínyét, akkor több mint 10 000 kolera okozta haláleset, amelyet az amerikaiak irányítása alatt beavatkozó nemzetek sokaságának kisebb partnere, Nepál csapatokat hoztak be. Nincsenek pontos adatok a haiti nők elleni nemi erőszakról…

Pop és a piszkos háború Közép-Amerikában

A 80-as évek a popzene-export és a nagyfokú interferencia évei voltak Közép-Amerikában. Ezek voltak a nicaraguai „kontrák” és az el salvadori mészárlások évei, ahol a helyi hadsereg Washington parancsára mintegy 27 dokumentált civil mészárlást generált 1979 és 1985 között. Összességében az el salvadori háború körülbelül 80 000 embert követelt.

Guatemalában még mindig nincs hivatalos adat. A becslések szerint a háború végén 200 000 halott volt, 45 000 eltűnt, és közel 100 000 menekült el; a maja Quiché népének többsége, egy rasszizmus áldozata, amely a birodalmi politika pilléreként szolgál. A nők ellen elkövetett atrocitásokról sem rendelkezünk pontos adatokkal. De tudjuk, hogy sokan a hegyekbe menekültek, vagy meghaltak a harcokban, miközben sokan továbbra is az igazságosságért és az emlékezetpolitikáért küzdenek.

Guatemala 20. századának második fele reményekkel indult, de a United Fruit és a CIA megszakította azt. A Jacobo Árbenz elleni 1954-es államcsíny a puccsok és beavatkozások hosszú és sötét történetének kezdete volt. A panamai El Chorrillo negyed lakói sokat tudnak erről. Ez a külvárosi negyed viselte az 1989-es tengeri invázió súlyát. Egyetlen panamai kormány sem nyújtott be panaszt nemzetközi fórumokon, és egyetlen panamai elnök sem próbált igazságot tenni a halottakért. Még hivatalos adatok sincsenek. Csak egy elnök tette be a lábát El Chorrilloba, és még csak nem is volt panamai. 2015-ben a VII. Amerika csúcstalálkozóra tett utazása során..

A diktatúráktól a „kábítószer elleni háborúig”

Délen megtörtént a polgári-katonai diktatúrákból a piaci és „alacsony intenzitású” demokráciákba való átmenet, Chile kivételével, amelynek elitje lesz a példa a globális hegemón hatalom számára. Augusto Pinochet egy évtizeddel tovább marad hatalmon, mint a legtöbb diktátor, akárcsak Alfredo Stroessner Paraguayban. A katonai vezetést megfogalmazó Kondor-terv mögött olyan gazdasági és geopolitikai projekt állt, amely a térség gazdaságait a neoliberalizmus irányelvei szerint irányította.

Ha Chilében, Argentínában, Paraguayban, Bolíviában, Uruguayban, Brazíliában vagy Peruban gyilkoltak, kínoztak és eltűntek, az a tőke új szakaszát akarta elősegíteni, útközben szinte minden forradalmi folyamatot lerombolva.

Kolumbiának nem volt szüksége államcsínyre, mert a kormányzó civileknek nem kellett alkotmányellenes szempontot bevésniük rezsimjükbe. Kolumbia egy olyan ország, amely tudta, hogyan kell szembe menni, mert míg a 21. század elején a régió az integráció és a népi folyamatok új ciklusába kezdett belépni, a dél-amerikai ország katonai bázisokkal telt meg és alkalmazta a tervet. A kolumbiai „háborút a kábítószer-kereskedelem ellen” vívták, ami nem más, mint a felkelők elleni küzdelem a társadalmi igazságosság jegyében.

„Délen megtörtént a polgári-katonai diktatúrákról a piaci és „alacsony intenzitású” demokráciákra való átmenet, Chile kivételével, amelynek elitje lesz a példa a globális hegemón hatalom számára.

A kábítószer-kereskedelmet nemhogy felszámolták, de megerősítették, sőt Alvaro Uribe kormányával az elnöki posztot is elérte. Ám ennek a háborúnak 8 millió áldozata, 7 millió lakóhely elhagyása és 10 ezer nyomorultja volt 2000 és 2015 között.

Mindezt anélkül, hogy beleszámítanák az ország vidéki részein félkatonai szervezetek által elkövetett merényleteket és mészárlásokat. A kolumbiai uralkodó osztályok még mindig büszkék „hazafias munkájukra”. Az amerikai katonák itt nemcsak „exportálható stratégiai erőforrásaik” védelmét vállalták, hanem a gyerekeket is bántalmazták. Legalább 53 kolumbiai lányt erőszakoltak meg amerikai katonák és vállalkozók, akik rögzítették a visszaéléseket és eladták a videókat. A kolumbiai igazságszolgáltatás nem emelt vádat a tengerészgyalogság ellen, mert az Egyesült Államok katonai bázisainak területén követték el ezeket a nemi erőszakokat.

Ez a tragédia a 21. század első évtizedeinek mexikóihoz hasonlítható.

A „kábítószer-kereskedelem elleni háború” első következtetése az, hogy a valóságban mindig is az emberek elleni háború volt.

Mexikóban az áldozatok száma 250 000 halott, 71 000 eltűnt, és több millió ember kényszerült lakóhelyét elhagyni. Ez a háború egy történelmi kifosztás csúcsa volt, kezdve az ország felének amerikai kisajátításával, egészen az 1994-ben kezdeményezett szabadkereskedelmi megállapodásoktól az új gyarmatosításig.

És a lista a mai napig tart, egyre hosszabb, zordabb lesz. A puccsok és a destabilizációs kísérletek halmozódnak és átfedik egymást: Honduras, Paraguay, Brazília, Bolívia. Senkata, Sacaba mészárlásai, whipálák elégetése. Berta Cáceres, Marielle Franco meggyilkolása. Chilében az elnyomás, a nem látó szemek, a megerőszakolt fiatal nők. Folytatódik a Venezuela elleni háborúban és az egyoldalú kényszerintézkedésekben.

Valójában a modern kalózkodás legutóbbi akcióját a britek hajtották végre, akik ismerik a témát, és milliárdos venezuelai aranytartalékot őriztek.

Középen Elliott Abrams amerikai diplomata tért vissza az elátkozottak sikátorából, hogy tovább támadja a népeket. Azok a mészárlások, amelyekért Közép-Amerikában felelős volt, kiérdemelte a „Venezuela elpusztítója” kitüntetést. Ezt a népet sokszor mészárolták le a múltban, utoljára Caracazo idején. Ebből a parázsból Hugo Chavez emelkedett ki, aki ellen minden lehetséges módszert bevetnének, hogy megdöntsék.

Ez a hosszú folyamat egy egész civilizáció hanyatlását tárja fel, amely emberi lények millióit taszítja a mélységbe, hogy a leggazdagabb 1%-a obszcén luxusban élhessen.

Ezen a bolygón kétezer milliárdos – általában a globális északi fehér férfiak – kétszer annyi vagyonnal rendelkezik, mint 4,6 milliárd ember (a népesség 60%-a). Ugyanakkor 700 millió ember él rendkívüli vagy mérsékelt szegénységben. Ezek egy egypólusú hegemónia meztelen figurái, amelyet két atombombával, több ezer napalmbombával és több száz államcsínnyel köveztek ki. Mert a hatalomnak meg kell mutatkoznia, mint a bombáknak Japánban, vagy mint a gazdagoknak a Forbes magazinban. Ezt is el kell hallgattatni, mint a napsütést, amely árnyékot hagy maga után.

Ugyanazok az árnyékok tartották fenn az amerikai birodalmat.

Azon a júliusi napon az új-mexikói sivatagban új korszak kezdődött a Szentháromság-teszttel. Oppenheimer sötét miszticizmusából értelmezte a Bhagavad Gita mondataival, de Kenneth Bainbridge, az első atombombák egyik tervezője, évekkel később a Harvard Fizikai Tanszékének vezetője volt az, aki felfogta az új imperialista színpad természetét.

A robbanás után Bainbridge Oppenheimerhez fordult, és azt mondta: „Oppy, most már mindannyian kurvaként eladtuk magunkat a sátánnak.”

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

22 gondolat erről: „Szilajcsiko.hu portáltól átvéve

 1. Az USA – CIA a II. VH után csinált – és most is csinál – barbár, súlyos dolgokat, igen Vietnam, Iraq és a többi… elítélem, qhogy eddig is.
  Azt viszont nem értem a poszter miért keveri ide a második világháborút. Ott két hatalom állt egymással katonai konfliktusban, Japán volt az agresszor. Ezen nem kell vitatkozni, történelem. Hogy katonai szempontból jogos volt-e az akkor vadonatúj atomfegyver bevetése? Kétségtelen. Morális, emberi oldalról viszont szörnyű. Mindenki ezt emlegeti. Tokió gyújtóbombázása megvan? Ott hagyományos módszerrel bombázták a várost, 130.000 főleg polgári áldozattal. Több mint amit a két atombomba ledobása okozott, mégsem kapitulált az agresszor. Ezek után nyilván katonai szempontból jól jött az atombomba. Nem is értem miért is keveri ide az egészet, miszticizálva a poszter. Az igazságot keresve ne ferdítsük el a történelmet.
  Nem beszélve a fenti katyvaszról, amiben A-Z-ig benne van minden, valaki zavaros világképe tele igazolatlan vagy hamis információkkal, konteókkal,, összeesküvéselméletekkel.

 2. Nem az USA-terror védelmében, de ha már fel kellett találni ezt a fegyvert, gondoljunk csak bele egy pillanatra, mi lett volna ha a SZU-nak sikerül valami csoda folytán…

 3. 1. „Hogy katonai szempontból jogos volt-e az akkor vadonatúj atomfegyver bevetése? Kétségtelen.”
  Nagasakira az amerikaiak véletlenszerűen, az aktuális időjárás figyelembevételével dobták a bombát, mert egyébként a Bockscar nevű B-29-es az óceánba hajíthatta volna a „Fat-man”-t , amit el akartak kerülni.
  Még Truman is kiakadt ezen. A naplójába ezt írta: „katonai célpontok, katonák és tengerészek” voltak az atombomba célpontjai, „nem nők és gyerekek”.
  https://www.newyorker.com/tech/annals-of-technology/nagasaki-the-last-bomb

 4. 2 – Pável

  „SZU” helyett nem a Harmadik Birodalmat szerettél volna írni?

  A Szovjetuniónak sikerült, lett atombobmája és hidrogénbombája is. Sosem használta fel városok bombázására. Ellenben az Egyesült Államok igen.

  Az meg, hogy a szovjeteknek 1945-ben (úgy mint az amcsiknak) lett volna atombombája és akkor hű, bizonyára alkalmazták volna bárki ellen is, ne is haragudj, de elég komolytalan feltételezés. Mégis ki ellen? Hol voltak a szovjetek 1945-ben a németekhez képest a frontvonalakon? Vagy ki ellen használták volna mégis a fegyvert?

  A drezdai rémbombázást is a britek hajtották végre; na az is minden volt, csak nem katonai célpontok ellen irányuló akció. Az is 1945-ben történt, amikor a németek hetei már meg voltak számolva.

 5. 2. pável
  „Nem az USA-terror védelmében, de ha már fel kellett találni ezt a fegyvert, gondoljunk csak bele egy pillanatra, mi lett volna ha a SZU-nak sikerül valami csoda folytán…”
  Megmondomsemmi, mivel a szovjeteknek nem volt akkor olyan tipusú bombázója, mely nagasakit vagy hirosimát le tudta volna bombázni.

 6. 3 – László

  Ezt írta a naplójába, szegény Truman. Csúfosan átverték a rohadék, saját tábornokai! Na persze….

  Még szép, hogy ezt írta! Tudta jól, hogy mit tettek az amerikaiak, hogy a világ ezt sosem felejti el és hogy ez a gaztett összemosódik a nevével, mivel véletlenül éppen ő volt akkor az Egyesült Államok elnöke.

  Ha rossz volt az idő egy kis atombombázáshoz Japán felett 1945. augusztus 9.-én az eredeti célpont tekintetében, akkor mégis miért nem volt az alternatív célpont is katonai? Hogy jött egyáltalán képbe a teljesen civil Nagaszaki, mint célpont? Vagy miért nem fújták le az akciót? Mert nem akarták? Egyébként is, Hirosima annyira katonai célpont volt? Attól sem akadt egyetlen egy jobb alternatíva sem?

  Harry Truman az utókor számára akadt ki a naplójában. Csakhogy az ne tartsa egy gonosztevőnek. The Truman-show.

 7. Érdekes, sőt nagyon érdekes, hogy a most megjelenő megmondócikkek és megmondóemberek csak most kerültek elő. Hol voltak ezek a hangok a 70-es, 90-es, vagy akár a 2020-as években? Ja, akkor más gumicsonton rágódtak a népek…
  De sebaj, utólag okos kapitány mindenben megmondja a tutit, s mindezt az éppen aktuális politikai narratívának megfelelően. Azt nem fontos vizsgálni, hogy a csíkszaros Hirohito mit akart és mit akart elérni, s leginkább, hogy milyen áron. Mentsük fel 2023-ban a SZU-t, Hitlert, hiszen most a diktátorok kora jött el. És dobjuk el sokadszor is azt, aminek a hasznából eljuthattunk odáig, hogy itt fikázható lassan minden, ami körülvesz bennünket, de jobb megoldással még senki sem rukkolt elő! Apropó, tudtátok, hogy a magyar emberek 90%-ának az a véleménye, hogy Orbán rendszere egy kalap szar, de eltűrik, mert nincs ennél jobb? Basszus… S közben szépen lecsúszunk, már megtörtént értelmileg, már megvolt érzelmileg, s most eljön az, hogy akaratilag is sikerül. S akkor az ilyen -valójában- kártékony, igazságnak beállított féligazságok és ferdítések végleg megpecsételik a sorsunkat, nem kell megvárni a klímaváltozás felfutását sem, a szomszédok előbb le fogják vadászni ezt a nagyon okos népséget, mert sokan bátorítják magukat és társaikat a baromságokkal kapcsolatban. Abból nincs hiány, de most megint értékként tekintenek rá, ahogyan anno bátorították Hitlert, Sztálint, Hirohitót is ezek a „megmondóemberek”, sajnálatosan. Így nem az igazsághoz juttok el, hanem a totális káoszhoz és egy újabb nemzetvesztéshez! Iszonyat, hogy amíg ezeken a gitteken oly sokan és oly sokat képesek rágódni, közben köpnek a saját országuk valós helyzetére, elüldözik az ápolóikat, tanáraikat, tönkreteszik a kultúrát, hagyják útnak indulni legjobb mérnökeiket, művészeiket és most már üzletembereiket is. Marad az igazság hangja, hangosabban hallik és messzebbre, mint valaha…

 8. 7.Csongor
  …”elüldözik az ápolóikat, tanáraikat, tönkreteszik a kultúrát, hagyják útnak indulni legjobb mérnökeiket, művészeiket és most már üzletembereiket is. Marad az igazság hangja, hangosabban hallik és messzebbre, mint valaha…”
  Ezt nem szegény nép követi el, hanem az alakuló diktatúra.
  Az új rezsim kialakulásához elengedhetetlen a sajtó, mindenféle tömegmédia legyürése, elhallgatatása, vagy megvásárlás, az értlmiség behódoltatása, és ha nem megy, akkkor megfélelemlitése vagy elüzése az országból.
  Ezt folytatni mindaddig, mig az ország egy társadalmi-gazdasági nyomorteleppé válik, mig nem lesz többé semmi ellenzék, semmi sem zavarja majd a diktátor uralmát.
  Ha olvastad 1984-et, emlékezz , mennyire megrázó , mennyire sötét mindennapi nyomort ir le Orwell.
  Ez lesz nemsokára a jövö nagyon sokfelé.

 9. 6. Zsolt

  Nem komolytalan feltételezés az atombomba önkényes, elszabadult használata egy olyan világuralomra törő bolsevik terrorállamtól, amelynek teljhatalmú despotája az üldözési mániás, mindenkiben életére törő ellenséget gyanító Jóska (ebbe halt is bele), aki a béketárgyaláson minél többet akart szakítani. A rendszer mamelukjai maguk is egymás ellenségei, rettegői és rettegettjei, bármire képes gazemberek voltak (ugye még jóval később, Gorbacsov alatt is az ilyen rendszerböl fakadó önvédelmi mechanizmusok gátolták a csernobili katasztrófa mentő munkálatait).
  A SZU-nak nem érték az emberélet, még a sajátjaiké sem: mi gátolta volna meg Sztálint az erődemonstrációban, netán a további területszerezésben? Erkölcsi gátakról ugye nem beszélhetünk, ismerve a SZU köztudomású páratlan borzalmait, és az oroszok barbarizmusát (1945-ben vagyunk).
  A németek, róluk sem hinném hogy humanitáriusan a vitrinben hagyták volna porosodni a csodafegyvert, legalábbis 1945-ben biztosan nem. Sőt, úgy néz ki bizony el is pukkantották azt amire jutottak. Sőt, az is valószínű, hogy azok a betonmonstrumok bizony nukleáris gyárüzem kezdetei voltak.

  Igen, a ruszkiknak „lett” 🙂 atombombájuk, és nem vetették be, mert már nem voltak olyan helyzetben.

  Hogy a drezdai gazságot (akár a Coventry-it is) nem az oroszok követték el, semmit nem használ a hírhedt szovjet bolsevik barbarizmusnak, ugyan. Nagyságrendek.

  Ugyanakkor szerény összeesküvés-elméletem szerint az USA-SZU, Kelet-Nyugat EGY világuralmi rendszer része, mint Jákin és Boáz. Ezért nem látom értelmét a rendszer szerint szembenálló két pólusnak, mint keretrendszernek.

 10. 9 – Pável

  Sem a barbár szovjetek (később oroszok), sem a barbár kínaiak, britek, franciák, sem a barbár indiaiak és pakisztániak, sem a barbár zsidók, sőt, még az igen-igen barbár észak-koreaiak sem használták nukleáris fegyvereiket városok megsemmisítésére és civilek lemészárlására. Ezt csak a kulturált és civilizált amerikaiak tették meg.

 11. 10. Tibor bá,
  Tisztelettel, az első atombomba kapcsán a második világháborúról beszélgetünk, 1945-ben járunk.

  11. Zsolt,
  Nem sikerült értelmesen leírnom a végét meló közben, bocsáss meg: Tehát NEM látom értelmét annak, hogy a két oldal közül melyek eleve szembenállásra vannak tervezve, bármelyik mellett állást foglaljak. Nekem az EGÉSZ tákolmány nem tetszik, noch da zu „ellenségem”. Senki barbársága mellé nem állok. A világ a 2.VH nyomán vált a két oldal által keretezetté, közben nekem, magyarnak mindkét pólus idegen. Ahogy Európának is idegen az USA gyarmataként vegetálni – nem anyagilag, lelkileg.

  Az oroszok barbárságát atombomba nélkül is volt alkalmunk tapasztalni, ha minden propaganda volna is, a szüleim, nagyszüleim visszaemlékezése bizonyára nem az. A németek a náci szocializmus ellenére emberek voltak velük, az oroszok a bolsevizmus miatt ill. nyomán nem. Mellesleg jobb volt amerikai fogságba esni. Amerika a ruszkikkal emészttette meg magának ill. a Rendszernek a fél Európát: Az oroszok amerika kopójaként minden addiginál többet hódíthattak.

 12. 11. Zsolt

  A barbár apartheidet se hagyd ki, nekik is volt

 13. 12 – hargi

  Igen, köszi a jogos észrevételért.

 14. 8: Bálint:
  Azért azt ne felejtsük el, hogy ezen a blogon, ahol elvileg az értelmes emberek vitáznának, nemrég volt egy szavazás, amelynek végeredményében kiderült, hogy az „értelmes emberek” (tisztelet a kevéske kivételnek) nagy ívben szarnak a közoktatás minőségére és állapotára, valamint saját gyermekeik jövőjére. Én ezt cseppet sem nevezném erőltetett, háttérből irányított folyamatnak. Ha Orwell világa eljön, amiben egyébként egyetértünk, az nem csak az azt kikényszerítő hatalomnak, hanem a sok ostoba mameluknek is köszönhetően lesz. Számomra ez alól nincs mentség, mint ahogyan a sok összehordott halandzsára sem! Egyetlen bajom vele, hogy mindenkire nézve meglesz a következménye…

 15. 5. Zsolt
  Nagaszaki a legnagyobb japán katolikus város!
  A bomba pontosan a Katolikus Katedrális mértani közepe felett robbant (szó szerint!).
  Milyen véletlen igaz? Az ördögimádó USA elit ezt egy cseppet sem vette figyelembe, igaz? A többség csak néz, de nem lát! Jújj, összeesküvés, visítják a lapkaemberkék.

 16. 16 – Bendegúz

  Közismert tény, hogy Nagaszaki volt a leginkább keresztény város Japánban. Csak ismételni tudom, semmi esetre nem lehetett e várost katonailag célpontnak tekinteni, persze logikus gondolkodás alapján.

  Ahogy egyébként Drezdát sem, ami Németország „ékszeres doboza” volt kulturális és építészeti szempontból.

  Nincs mit védeni a Japán Birodalom és a III. Birodalom politikáján, nem erről van szó. Az értelmetlen és parttalan barbarizmusért és gonoszságért viszont az angolszászoknak sem kellett sosem a szomszédba menniük. Szánalmas dumájuk a demokráciáról, humanizmusról meg liberalizmusról semmi, csak a leghülyébbeknek való mély farizeizmus és szánalmas hazugságtenger. A tetteik önmagukért beszélnek.

  Ha mást sem követtek volna el, mint az észak-amerikai indiánok módszeres népirtását, akkor már az is túl sok lett volna, mert már az önmagában egy szörnyű tragédia volt, méghozzá globális szinten, az egész emberiség szempontjából. Ha Észak-Amerikát ma is eme indiánok utódai népesítenék be, már ettől önmagában jobb hely lenne ez a világ.

 17. 7 Csongor

  Nem lehet hogy a Nagy Diktatúraépítésnek ugyanúgy része a civil, polgári, demokratikus ügyek és szerveződések bénázása, belső erodálása, lejáratása? Magyarán, nincs „másik oldal”, azok akikben diktatúra ellenében súlypontot remélhetnénk, maguk is belső árulók? Nem azért cirkusz az egész EU és USA (lássuk be, Bájdn egy bohóc), hogy a diktátorok szimpatikus vezetők legyenek?

 18. 18: Pável:
  Nem, mert itt jól nyomon követhető volt a szavazásnál, hogy a magukat értelmiségnek tartó emberek többségében leszarták a közoktatás jövőjét, tehát ebben az esetben a Kormány egyértelműen az ő véleményük alapján intézkedik. Egyáltalán nem arról van szó, hogy megvezették bármivel őket, egyszerűen ez a saját gondolatuk, véleményük, ahogyan a covid kapcsán is megvolt a saját véleményük, ami alapján oltásellenesek lettek.

  Az ehhez vezető út persze egyértelműen a valós értelmiség elvesztése, de ez nem a Kormány hibája, hanem az emberek saját lustaságának és közönyének, valamint az önző pénzhajhászásuk eredmémnye. Ahogyan a klímaváltozás is!
  Ezért mondom én azt, hogy az ilyen közösség bizony megérdemli a sorsát…

 19. Csongor!
  Pap Gábor művészettörténész mondta, egyik előadásában a nemzet sorsával kapcsolatban. /de ne legyünk részrehajlóak, ez szinte minden nemzetre vonatkozik, hiszen mindegyiknek megban a maga történelme, küzdelme, értéke, kultúrája/
  A tékozló fiú példabeszédében olvasott sors történik most nem csak velünk.
  Az összes nemzet feláldozza, eltékozolja, elherdálja, elpusztítja multbéli örökségét, kultúráját, identitását, a profitszerzés oltárán, a szép igéretek, hamis illuziók csapdájában. Kidob minden igazi értéket. A média önti a moslékot szakadatlan és mossa, formálja a lelkeket.
  /persze a kalmárok kezében a média egy eszköz…./
  az amerikai álmot, pedig nézzétek meg az előző hozzászólásomban, és a kommenteket is lehet olvasgatni.
  és amikor már mindenét odaadta önként, koldulni fog, de még a kutya táljától is elzavarják.
  Mindenki dötse el, hogy hol tartunk éppen.
  Még megy a herdálás, vagy már a koldulás zajlik, vagy a 3. felvonás?

 20. Feri,
  A tékozló fiú példázata egy tökéletesen pozitív kép az Atya szeretetéről. Szerintem már pár fejezettel előbbre járunk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük