(669) Melyik az igazi Orbán?

Tibor bá’ online

 

All tyrannies rule through fraud and force, but that once the fraud is exposed they must rely exclusively on force.”  = Valamennyi zsarnok rászedéssel és erőszakkal uralkodik, de ha a rászedésre fény derül, kénytelen kizárólag az erőszakra támaszkodni. – George Orwell, – – – Ezt az orwelli idézetet nem csak azért helyeztem ide, hogy tanuljatok belőle, de azért is, hogy megindokoljam, miért foglalkozom oly gyakran a célszeméllyel.

Hétfőn én is megkaptam Orbán személyemnek címzett levelét. Szívesebben vettem volna, ha inkább a nyugdíjamat emeli meg, legalább a levelezések költségével, mert ez már a harmadik levél volt, ellátva egy portréval. Megpróbáltam Orbán fényképét objektíven tanulmányozni. Egy finoman mosolygó, középkorú férfi, letagadhatatlanul szimpatikus. Arcáról sugárzik a megtestesült bizalom. Ha feltennék a szokásos amerikai kérdést, hogy vennék-e tőle használt autót, egy határozott igennel válaszolnék. Az arcáról áramló őszinteség már-már vetekszik egy jámbor lelkipásztoréval (nem Tőkésre gondolok). Igen, semmi kétség, ez egy műtermi kép, a mi előtt gondosan kisminkelték, a fény beállították, a pózt tükör előtt kipróbálta, és készült három tucat felvétel, amelyek közül huszonöt PR-szakos friss diplomás kiválasztotta az ütőset. Jó mulatság férfi munka volt.

Sajnos van egy piszok rossz tulajdonságom, minden éremnek nézem a másik oldalát is. (bizony-bizony, nézem a Hír TV-t is, nem csak Olgicát, akinek különben egyenesen rühelem faciális  metakommunikációját) Ezért aztán eszembe jut, hogy az Amerikai Népszavában is láttam egy Orbán fényképet, ami akció közben készült róla. Nem volt kisminkelve, nem volt beállítva, és csak egy fénykép készült, ami kandid módon elkapott egy pillanatot, egy kifejezést, amit a vezér nem a nyugdíjasoknak szánt. Illetve nem szánta ő senkinek se. Mindössze megfeledkezett magáról, és azt adta, ami valóban benne volt. Vennék-e tőle használt gépkocsit? Nem kerülne rá sor, mert ha meglátnám a kirakaton keresztül, 120-al tépnék el még a környékről is, nehogy útjában álljak, amikor kitör rajta a roham.

Azt rebesgetik, hogy az arc a lélek tükre. Nem alaptalanul. Az ember az egyetlen élőlény, aki érzelmeit ki tudja fejezni az arcával, mit kifejezni, le se tudja tagadni. Hűséges kutyám nyalja a kezem, nézek a szemébe, de nem látok semmit, a pofája rezdületlen, csak a farkát csóválja veszettül, piszkosul örül nekem. Egy másik embernek bele se kell nézni a szemébe, az arcára rá van írva még a gondolata is. – – – Nézzétek meg itt jobbra ezt a képet! Mit olvastok le róla? És ne feledjétek: Valamennyi zsarnok rászedéssel és erőszakkal uralkodik, de ha a rászedésre fény derül, kénytelen kizárólag az erőszakra támaszkodni. – George Orwell. 

 

 

Második felvonás (breaking news) Orbán Viktor, a Jánusz arcú szabadságharcosnak (lásd a 423. Posztot), újabb ötlete támadt. Minek után lenyúlta és elszarta a magánynyugdíjpénztár 3000 milliárdját, további pénzek után kutat, és felfedezte, hogy a MNB-nek van 37 milliárd Euró tartaléka. Első lépésben belisztezte mancsait, bárányt mímelve, gyanúsan szokatlan kedvességgel imigyen szóla be az MNB kapuja alatti résen: A jegybank és a kormány ebben a modern világban együttműködésre van ítélve. – – – Az  ember azt hinné, hogy megjött az esze, de nem – A gazdasági növekedés érdekében szükséges az egyeztetés, mert az MNB nélkül nem lehet előteremteni a forrásokat. – – – Hoppá! Tehát erről van szó, „források” kellenek, lidérces álmaiban előbújó, flúgos ötletekre elpancsolható források. Emberek! Egy őrült garázdálkodik a kamránkban, sorba dobálja ki a tartalékainkat az ablakon. Mi lesz velünk, ha jön a tél?    

 

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

110 gondolat erről: „(669) Melyik az igazi Orbán?

 1. „A Feltételezések befolyásolják a Megfigyelést. A Megfigyelés szüli a Meggyőződést. Meggyőződés termi a Tapasztalatot. A Tapasztalat teremti a Magatartást, ami aztán megerősíti a Feltételezéseket.”

 2. Orbán csak egy színész, aki játssza a szerepét. Egy báb. Éppen ahogy ugyanazon alomban neveltetett Gyurcsány, Fodor, Kóka, Mesterházy és a többiek. A Kossuth téren egy gyönyörű valóvilágvilla, benne VV-viktor és a többiek, ugyanolyan előre megírt, megrendezett, megkoreografált csörtékkel, mint a legalja kis buta reteksóban.
  Ezt is ugyanúgy bámulja a buta birkanép, megosztódik, imád, gyűlöl, szurkol, botránykozik. Csak a sima vv-hez képest ez kőkeményen a birkanép bőrére megy közben, de a mai napig nem vagyunk képesek lerántani a leplet, és a színfalak mögé látni.

 3. 2:
  IGEN, ha a Holdról néznénk, de benne vagyunk nyakig.

 4. Beszarás, Tiborbá! Két photoshoppolt fotóból elég messzemenő következtetésekre jutsz…
  (Tudom, Orbán-fan vagyok, úgy tűnik, ezzel már együtt kell élnem -lehet, már amúgy sem sokáig-, de ami sok, az sok.)

  Éppen beszarik a rendszer körülöttünk és semmiségeken rugóztok?!
  Orbánnal nem lehet mit kezdeni, ha sikeres lesz, ha sikertelen. A lejtő már itt van, akárhogy lesz, vele csúszunk, nem lesz addig váltás.
  Megértem, hogy a szar helyzetből fakadó frusztrációt ki kell élni valahogy, nyilván egyik kézenfekvő lehetőség esés közben kurvaanyázni a Kedvesvezetővel. Neked. Nekem uncsi.
  Persze, azt is tudom, hogy ez a te lapod és egyébként is egyéni szocprobléma. Csakhát ez egy minőségi blog (volt?), szomorú ezt látni.
  UFF
  B.

 5. Orbánnak kb annyi szerepe van a zajló társadalmi összeomlásban,mint a papnak a halotthoz; az utolsó kenet feladása közben reményről és a feltámadást hirdet.
  A pap hazug, a hibás pedig a halott.

 6. Tibor bá’ alkudozik, nem fogadta el még mindig hogy geddon jön, keresi a felelőst aki elszúrta, aki miatt szenvedni fog.
  Megtalálta, és most haragszik rá.

  Még nem vagy a gyászperiódus végén.

  Van valamelyik szennylapban olyan oldal ahol a sztárokat lesifotózó „életből vett fotókat párosítják a kikent kifent címlap, film fotókkal. Na ez kb ugyanaz.

  Nekem nem gyűlöletes egy beszéd közben elkapott kép, nem tudom miért kéne. Egy ember, olyan amilyen…

 7. A mai sorozatlövő fényképezőgépek korában mindenkiről lehet „hülye”fotót készíteni .
  Nem oszt nem szoroz .

  „Ezért aztán eszembe jut, hogy az Amerikai Népszavában is láttam egy Orbán fényképet, ami akció közben készült róla. ”

  Nem -e ez a szennylap volt amelyik közölte Kertész Ákos hirhedett dolgozatát ?!

 8. 4-5-6-7:
  Gyermekeim! Ezt most túllihegtétek. Nézzétek meg a szavazást! 4:1 arányban le vagytok szavazva. 😀 És az ellenszavazók meg se szólalnak, csak mosolyognak rajtatok. Fel kellene már ébredni.

  7: Elütésért, helyesírási hibáért, nyakatekert mondatokért nem szokás szólni. De ez a „nem-e” már átlépi a fájdalom küszöbömet. Ha akkora nagy, melldöngető magyar vagy, akkor tanuld már meg az anyagnyelvedet.

  Az Orbánfilek transzformációja 20 hónap alatt:
  1) Viktor-Viktor-Viktor
  2) 8 év szoci elszarást nem lehet azonnal helyrehozni.
  3) Adjunk neki még időt, hogy bizonyítson.
  4) A társadalmi összeomlásban Orbánnak nincs szerepe.

 9. Románia elnöke jól be van lőve, a lánya meg legalizálni akarja a füvet. Erről jut eszembe (az almáról): „fáj a torka, gyengének érzi magát, lázas? Há-egy-en-egy almát!”

 10. 4: Batka, Tibor bá blogjának a szjnvonalát néha lehúzza a szerző Orbánozása. Szerintem most nem, ez telitalálat. A faszi arca valóban sunyi ragadozóalkatot tükröz.

  Konkrétan a magyar állam és ország helyzete lényegesen kevésbé rossz lehetne, ha a legutóbbi választás óta a kétharmadd birtokában egy kicsit is kevésbé pszichopata vezető kormányzott volna.
  Világos, hogy a globális összeomlást ez nem álljtja meg, de ha azt vesszük, hogy nem lenne atomháború (amit inkább mégis biztosra veszek…), akkor nagy különbségek lennének a túlélési rátában az egyes régiókban. És a kormányzat minősége belejátszik, hol lesz jobb. A mi kormányunk csökkenti az esélyeinket, nem növeli. Világos, hogy a ballibek nem lennének jobbak, de ezt te sejtheted rólam, hogy nem hozzájuk húzok.
  Pl. most a kormányzat leg válságtudatosabb embereinek egyikét, Bencsiket, akiről volt itt szó, támadja a szarházi Lázár. Orbánnak Lázár az egyik fő futtatottja, szerintem Bencsik esélyesebb a repülésre. Tehát a Vezér hatalommániája, őrülete felülírja a nemzet túlélési érdekeit.
  Tibor bá nem tévedett, mégha persze libsibb is egy-két fokkal, mint én, vagy te.

 11. #11
  „A faszi arca valóban sunyi ragadozóalkatot tükröz.”

  Szerintem meg nem.
  Például nézd meg Orbán halántékát megtámasztó mutatóujját, és az összeszorított többi ujját. Ez az érdeklődés és a figyelem jele a testbeszédben. Aztán a szemeire koncentrálva, nagyon érdekes, hogy a két szem és szemkörnyék nem ugyanazt mutatja; a jobb szem fáradt kétségbeesést, a bal inkább egyfajta cinikus benfentességet mutat. A száj állásáról nehéz mit mondani, mert látszik, hogy artikuláció közben lett lefotózva.
  Mindenesetre a két kép így egymás mellett elég sokatmondó – még akkor is, ha PS-el majdnem biztosan belepiszkáltak. Mint tudjuk, az arc és a szem a lélek tükre, ezért ezek a képek jól mutatják azt a változást, ami Orbán mentális állapotában bekövetkezett az elmúlt évek során.
  (Leginkább azt sajnálom, hogy a háttérben folyó, Orbán arckifejezését ennyire megváltoztató folyamatokról gőzöm sincs.)

 12. 4. Batka

  Beszarás, Tiborbá! Két photoshoppolt fotóból elég messzemenő következtetésekre jutsz…

  Tévedsz.
  Tiborbá nem két Photoshoppolt kép alapján jutott ezekre a következtetésekre, hanem empírikus úton, tények, megfigyelések, józan ész, hosszú és eseménydús élet, tudományos műveltség és abszolút elfogulanság alapján.
  Legalábbis ha eddigi irásait figyelemmel kísérted akkor csak ez lehet a valós magyarázat.
  Ezt bizonyítja a profi módon szerkesztett szavazás is, ahol a „pozitív” Orbán szavazattal szemben 3 alternatív zavazat is lehetséges, ami elegánsan biztosítja a kívánt eredményt.

 13. 13. Mvm9 🙂 Ha még emlékeznének az olvasók Hitler beszédeinek elemzésére… 😀
  Kíváncsi volnék, hogy a beszédei alatt történő madárszárny csapkodásait mivel magyarázod.

 14. Tibor bá’, nem-e vagy-e demagóg 1 kicsit? Persze aki Amerikai Népszavát olvas…. (ok, tényleg kell néha az is, csak a miheztartás végett 🙂
  Esetleg rávilágítanál, hogy mit is kellene csinálnia egy jelenlegi magyar kormányzatnak ahhoz, hogy a vitathatatlanul elqrt 20 év után valami végre úgy történjen ebben az országban, ahogy egy „értelmes ember” elvárhatná, és legalább a jövőbe vetett hit fundamentumai erősek lehessenek? Mert azt ugye te sem hiszed, hogy egy év alatt visszájára lehet fordítani mindazt, ami itt történt, amilyen Magyarország – is – lett, bele értve az embereket is.
  Persze lehet azt is mondani, hogy ami történt, az törvényszerű, ez az ország valójában évszázadok óta nem volt független – annyira sem, mint ahogyan más európai országok azok tudtak lenni – , minek ugrálunk akkor pont most? Szerintem a pont most vitatható, de ezt úgyis az idő dönti majd el, ám azt kijelenteni, hogy a gonosztól való legalább megpróbálni is, és aki meg akarja próbálni, az sem különb a gonosznál, hát enyhén szólva badarság.

  ui.: nem tartom a jelenlegi kormányt hibátlannak, nem tudom elfogadni számos intézkedését, és megnyilvánulását, de nem is tudom – és Te sem! – hogy mivel kell szembenézniük. Nem gondolom azonban, hogy lenne jelenleg olyan politikai párt (v. szövetség) amely képes lenne JOBBAN ellátni a kormányzati feladatokat.

 15. #15
  Gloucester, a törzshöz szorított karok jelenthetnek félénkséget, bátortalanságot, gúzsbakötöttséget stb. Ha Orbán csapkodja a karjait és felrántja a könyökét, utána meg visszaengedi; akkor spekulatívan arra is következtethetünk, hogy újra meg újra nekirugaszkodik és nekimegy egy láthatatlan falnak, amit képtelen áttörni.
  De lehet rossz szokás is, vagy melege van pl. 🙂

 16. Hallatlan !

  A kormány az ország „forrásaihoz” akar hozzáférni.
  Azért ez több a soknál.

  Annak a pénznek az MNB-nél kell maradnia!
  A MNB már oly sokszor bizonyította, hogy azzal a pénzze sokkal hatékonyabban tudja az ország érdekeit szplgálni, mint mondjuk egy így-úgy megválasztott kormány.

 17. Tibor bá, ha Orbán le tudja nyúlni az MNB devizatartalékot, akkor ne Orbánt hibáztasd, sőt minden elismerésem az övé.

  Annak is utánajárhatnál, hogy lett a 2008-as 17 milliárd tartalékból 2011-re 38 milliárd, mert témába vág. Tibor bá: Jár utána a kórság! én mindössze belelátok Orbán fejébe és szívességből közlöm veletek, hogy mit látok. Így aztán lehetőséged van őt megdícsérni, 😀

  Az MNB tartalék nem a mi tartalékunk. Ezt is jó tisztázni. Tibor bá: Tisztázd! Én meg majd röhögök.

 18. 16:
  Az SZU összeomlását követve 1990-ben a kelet európai, volt KGST országok között mi álltunk messze a legjobb helyen, elsősorban a gulyás kommumiznusnak becélzett gebin-melléküzemág-maszek-háztályi-folia sátor elrendezés következtében. Ma, 20 évvel később, mi állunk az utolsó helyen. Ezért 2010-ig a felelősek: Antall kormány 20%, MSzP-SzDSz koalíció 60 %, Fidesz 20 %. Az elmúlt 18 havi rohamaos csúszásért kizárólag Orbán Viktor felel 100 százalékban. Mert ne ess tévedésbe, itt nem a kormány dönt, nem a parlament szavaz meg törvényekret, itt egy személyileg kizáreólag Orbán Viktor dönt mindenben, a többi csak diszlet és szolgai végrehajtás.
  Hogyan lehetne jobban? – kérded. Ennél bármi jobb, még a fej vagy írás is.

 19. 20. Tiborbá

  Nem kellene már Szupermant csinálni Orbánból.
  Lehet hogy szereti a hatalmat, lehet, hogy vannak ennek megszerzéséhez és megtartásához képességei, de azért végülis minimum félisteni hatalom kellene, hogy ennyi mindenért ő legyen a felelős.

  Szerintem elképzelhető egy társaság, talán nem is kicsi, amelyik szerint az Armaggedon felé száguldó globális áramlatokból kiugrani több esélyt adhat a túlélésre mint görcsösen kapaszkodni az elszabadult szekérre, amelyikről egyébként is már próbálnak lerugdosni.

  Tulajdonképpen ez adja a kétesélyes fej-vagy írás játékot.
  Vagy bejön, vagy nem.
  De a jelenlegi globál hatalmakkal való elkötelezett játéknak csak dupla vesztesei lehetünk: Az „eősebbek” a saját fennmaradásuk érdekében minket fognak az elsők között beáldozni, aztán meg ami belőlük marad az is bedől.

  Ebből a szempontból attól lenne valóban jogos Orbán (a kormány?) kritikája, aki eltökélten hiszi, hogy az EU még talpra állhat, és megy minden a régiben, de Orbán kiejtette az országot a pixisből azzal, hogy nem viselkedett jó szövetségesként.

 20. 21:
  Szeretném hinni, hogy Orbán ki akarta húzni az országot az EU-ból, de csak pózolt. Másfelöl ugyse engednék. Országmentés nem létezik, csak egyéni felkészülés. De nagyon szeretnék tévedni.

  Ja, amit elöbb írtál rólam. Persze igaz, de ilyesmit nem szokás leírni. Aki tudja, azt nem kell emlékeztetni, aki nem tudja, azt csak feldühíted.

 21. Miért is lenne az ember az egyetlen élőlény ami ki tudja fejezni az arcán az érzelmeit? Majmok?

 22. A fotók alapján nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.
  Meg egyébként is igaz, ne ítélj elsőre. DE !!!!
  Ha valaki híradásokban megnézi OV-t, milyen pökhendi pofával vonul pl a EU-gyűléseken, akkor be kell látni ez egy megalomán fickó.
  Ha láttad pl azt a felvételt ahol Radicova fogadta őt pár hónappal korábban. OV kiszáll az autóból és az van a képére írva:
  – helló kislány, mennyit kérsz gumi nélkül ?
  vagy pl tegnap amikor Gaskónak adott egy tockost miután aláírták a cargo-pénz elszarását.
  ….
  ismerek olyan embert aki a benne volt a brancsban, de miután OV kedvenc szórakozásában utált résztvenni ezért kigolyózták !!!!
  hinnéd ????, hogy ülés után széttolják az asztalokat , székeket és öltönyben fociznak ????

 23. 23. Tiborbá

  Az a baj, hogy akkor én nem értem a logikát.

  Ha Orbán hatalmat akar, akkor sokkal jobb üzlet a globál szekeret tolni, mert az legalább a felszínen tuti, kívül-belül erős támogatással.
  2/3-al meg teljhatalommal megtehetné, hogy az összeomlásig igazi kiskirályként éljen, begyűjtve az elismeréseket, vállonveregetéseket mint elődjei.
  Így meg gyakorlatilag idegroncsként retteg, hogy mikor talál egy lófejet az ágyában, mint ahogy a brilliánsan választott fénykép illusztrálja. Szavazói elfordulnak, szövetségesei elhagyják…
  EZ lenne a hatalommániás vaskezű uralkodó? Ha tényleg a hatalmat akaarja, akkor miért azt a pályát járja ami a hatalom elvesztéséhez vezet?

  Orbán nyilván nem tudja „kihúzni” az országot a szarból, ezt még a közeli támogatói sem állítják. Mint ahogy más sem tudná, mert a szar sokkal nagyobb annál.
  A hazárdjáték lényege szerintem abban áll hogy ha szétesik az EU ( aminek egyes elemzők 10 napot is adtak ) akkor kevesebb ballaszttal lehet újrakezdeni.

  Ha figyeled, Merkelék pénzügyi uniót akarnak, ami azt jelenti hogy még annyi beleszólása sem lesz az országoknak a saját pénzügyeikbe mint eddig. Ez azt jelenti, hogy akkor ők nyúlhatják le az MNB tartalékokat, meg mindent amit érnek, hogy „saját” választóikat vakítsák egy kicsit tovább.

 24. 26:
  A diktátor lélektanát nem ismerem tökéletesen, mert 50 környékén azt hittem erre nekem már nem lesz szükségem. De arra emlékszem, hogy a legfelső székbe vezető útat az járja a legsikeresebben, aki semmi máshoz nem ért, mint a hatalom megszerzéséhez, amihez kegyetlenség és könyörületlenség alapvetően hozzátartozik. De ezt ők nem tudják, és azt hiszik, hogy mindenhez értenek. Sztálin mellett Micsurinok és Makarenkók érvényesültek, természetesen nem szakmai alapon, hanem el tudták adni magukat a főnöknek. UZgyanígy Matolcsy el tudta adni magát Orbánnak, aki nem ért a gazdaséghoz, de ezt nem tudja és amit Matolcsy mond az megfogja a fantáziáját.

  Persze ene feledd, hogy Orbánnak fantasztikus sikerélménye van, hiszen az ország az ölébe hullott, amit koizárólag önmagának köszönhet, és ez igaz is. Kibaszottan öntelt, aminek van ugyan alapja, de most jön a jég, amin elcsúszik. Elnevezhetnénk ezt Wishkis szindrómának. A végén már rutinszerűen rabolta a bankokat, és szép lassan elhitte magáról, hogy lebukhatatlan. Orbán se tudja, hogy maga alatt fürészeli a fát. nem azért mert hülye, hanem, mert így működik az emberi elme. Ha 17-szer sikerült, miért ne sikerülne 18-adszor? – – – Jelölj ki a földön egy 0,3 x 20 méteres szakaszt és menj rajta végíg úgy, hogy ne érj a széléhez. Nem nehéz feladat, könnyen végrehajtod, akár százszor is. De ha az egyik szélén egy 100 méteres szakadék lenne, végíg mernél menni? Persze, hogy nem. És ha csak egy járdáról van szó, 15 cm magas? természetesen vidáman, aztán 20 cm – oda-vissza százszor, szinte már unod. Ekkor 30 cm, 40, 50, 1 méter, 2-3-5-100. hozzászoktál. Hát ez az. Orbán hozzászokott, hogy minden sikerül.

  Dehogy omlik össze 210 nap alatt. Ez csak duma. Most a FED kölcsönt adott az európai bankoknak. ha-ha-ha fiat dollárt, mert nagy swzar volt, a német kötvényeket se vették meg. Nyugi! Euró összeomlás nem lesz. Forint igen. Az IMF most fogja Orbánt megfingatni, de alaposan. „Szarházi! Mit képzel magáról, na majd mi megmutatjuk, hogy fütyülésünkre fog táncolni.” És táncolni fog. Én pedig kuncogva figyelem, hogyan fogja azt is beadni az orbánfileknek, mert be fogja. Ezek meg nyelni fogják, mint kacsa a nokedlit.

 25. 11. Arma Gedeon

  a kormányzat leg válságtudatosabb embereinek egyikét, Bencsiket, akiről volt itt szó, támadja a szarházi Lázár.

  Nem ismerem a részleteket, de a felszínen úgy tűnik, hogy Bencsik a szolgáltatók szempontjait védi Lázár meg a fogyasztókét.
  Gondolom a következő napokban több infó kerül ki.

  Egyébként az eddigiek alapján „válságtudatossága” révén Bencsik a szimpatikusabb.

  Tibor bá’: Bencsik már „lemondott”. Különben hülye volt, mert ez egy taktikai védés Lázár részéről, ami nem fog sokáig tartani.

 26. 27. Tiborbá,

  Szerintem az EU összeomlása nem a „véletlen” műve lesz hanem kalkuláslt döntéseké. A német kötvények elutasítása ugyanaz a koreográfia mellett játszódott, mint nemrég a magyaroké.
  Ezek szerint az asztal alatti rugdalódzásban a németek alul maradtak.
  Azt érdekes lenne tudni, hogy egyrészt a FED miből segítette ki az EU-t mert neki sincs pénze, másrészt mit kért cserébe.

 27. 29:
  Nem hiszek a központi irányításban. A „befektetők” nagyon jól tudják, hogy a keringő fiat dollár mögött nincs árufedezet. Kurva óvatosak.

 28. 30. Tiborbá

  Hát ez az.
  Nekem azért az az érzésem, hogy a fiatpénzeket lebegtető „befektetők” egy muzsikára tánolnak.
  A németek kötvényei nem kellettek, ami mögött valóban van valami érték, de az EU levegőpénzzel való kitömése „megnyugtatta” azokat a titokzatos befektetőket.

  Itt most egy nagyon érdekes konfiguráció van kialakulóban.
  Eddig a németek voltak a sztárok, de most kaptak egy sallert.
  Két hete az USA-ért nem adtam volna egy lyukas garast se, és most ők „segítik ki” az EU-t a FED pénzével, az IMF közreműködésével, aminek Kína ad kölcsön.

  Az az érzésem, hogy az eddig egymással rivalizáló háttérhatalmak átmenetileg kiegyeztek, amiben az EU húzta a rövidebbet. Ezután várhatóan az EU még aggresszívabb lesz perifériával szemben. Ha az USA hosszútávon az EU-ra tudja lényszeríteni az akaratát, akkor 5 éven belül középamerikai szintre süllyed az EU… akár szétesve akár egyben.

 29. Tibor bá

  Bencsik már “lemondott”

  Viszont elképzelhetőnek tartom hogy kialakít egy hatékony ellenzéket a Fideszen belül.

 30. Lófaszt!
  Megy és készül a saját túlélésére… Mert nem hülye, mint a maradék balfácán banda.
  Attila PV,
  Már ne haragudj, de -úgy pofára fogsz esni hónapokon belül, hogy az csak na!- És ezt nem indulatból mondom, hanem azért, mert az Istennek nem veszed észre mit művel (és kik művelik!) ezt az általad preferált (valaha szebb napokat megélt) párton belül.
  Lázár vs. Bencsik…
  Nem kérdés, hogy melyik az értelmesebb, s az sem, hogy annak kell mennie! Védi a szolgáltatókat, mi? Ha ennyi a tájékozottságod, és ennyire látsz csak a dolgok mögé, akkor nem csodálom, hogy bedőltél a propagandának. Befejeztem a személyeskedést, de az előző hsz-od nálam kiverte a biztosítékot! Pusztán azért, mert arról tanúskodik, hogy még Te sem látod összefüggéseiben a folyamatokat, akkor mit várjunk az egyszeri emberektől? S így tényleg nincs jövő, mert ahol egy ekkora mocsok, mint B.J. fekete báránya érvényesülni tud (ugye nem kérdés kiknek a képviselője ő valójában? Gyurcsány – Lázár párhuzam?), az a világ megérett a pusztulásra!
  Cs.

 31. 32:
  Te már hallottál olyat, hogy egy diktátornak „belső ellenzéke van”? Ha igen, akkor oszd meg velem ezt az ismeretet. – – – Nem az ellenzőjét, még azt is kinyírja, aki potenciális utódja lehetne. Kizárólag talpnyaló hülyéket tűr meg. Nem érdekli mekkora hülyeséget csinál, mert mindent a nép fizet meg, az pedig egyáltalán nem számít. Sztálin hülyesége miatt meghalt 12 millió ukrán. És?… Nézd meg, kik vannak Orbán mögött! Opportunista, talpnyaló senkik, akik minden hülye ötletet hajlandók maradéktalanul végrehajtani.

 32. azért Bencsik se volt teljesen észnél. Én biztos voltam, hogy őt rúgják ki. Minek pofázott a rangban feljebbvalóval, még ha az hülye is, vagy házon belül kellett volna megoldást keresnie, vagy belenyugodni a disznóságba, ha látta értelmét maradni. Ha nem, akkor OK. Ezzel elvileg szerez egy kis erkölcsi tőkét, de ki tudja, lesz-e még alkalom a hasznosítására.

  Kb. tökmindegy, az összeomlás úgyse marad el.

 33. Orbánnak a szemét kell nézni.És ott annyi táska van alatta,hogy minden fideszesnek jutna belőle legalább kettő.Szerintem nem valami jó éjszakái vannak.De a múltkor Rogánt is néztem,az is igen táskásan pitylogott a kamerába ,ő sem aludhatja annyira az igazak álmát.. 😉

  29-ben Attila mond valamit.Ezeket a kérdéseket én is feltettem már..
  30.!
  Hogy központi irányítás?hm..Érdekes dolog ez.Az olaszoknak meg a görögöknek már jött a Központi bank embere,érdekes módon.És az olaszoknál máris elkezdődött a vízművek privatizációja..Első körben rögtön..
  Szerintem itt semmi nem véletlen..

 34. 31!
  Nagyon egy rugóra jár az agyunk ebben a kérdéskörben Attila! Szerintem is valahogy így van a dolog..
  Az USA nem engedte hogy Kína kölcsön adjon az EU-nak ,úgy hogy őt megkerülje.Csakis rajta keresztül valahogy..
  Megy a pénzmosás nagyon..
  Németország megint Marshall segélyt kap.. 🙂

 35. 32. Horváth Csongor

  Sokszor montam, A Fideszt egyszerűen csak az előző kormánynál tartom jobbnak, nem ők az ideális kormány…

  Sok intézkedésük nekem se tetszik, a kommunikációjuk sem, de a globál Titanicból való kiszállási kisérlettel egyetértek.

  Abban a hatalmas hecckampányban ami megy én inkább az előző kormány kedvezményezettjeinek felelősségáthárítását érzem.
  Ugyanis szinte soha nem látok altírnatívákat, hogy mit kellene csinálni, csak fikázást. Rengeteg a személyes támadás, konstruktív kritika majdnam semmi.
  Ebből spekulálom, hogy a támadások nagyrésze érzelmi-félelmi alapú.

  Valószínű, hogy nagy összeomlás lesz…
  De hogy ebben mekkora része lesz a kormánynak, a baloldal szabotázsának, a külső nyomásnak, a globális válságnak, arról nagyon sok vita lesz még.

 36. Tibor bá azért még egyszer megkérdezném. Hátha jön válasz is.

  Az MNB egy független bank, aminek jóval több köze van Bázelhez és Frankfurthoz, mint a kormányhoz.
  Ezért nincs semmi jogalapja annak a kijelentésnek, hogy:

  „… sorba dobálja ki a tartalékainkat az ablakon.”
  mert itt ugye a mi devizatartalékunkra gondolsz. Nem

  Ahhoz a tartalékhoz annyi közöd van Tibor bá, mint az én bankszámlámhoz.

  Szóval megmondanád, hogy nyúlná le Orbán az MNB pénzét? Ne aggódj, OV roppant találékony. Majd meglátod.

  Ez nem Orbán imádat vagy utálat kérdése, ezek egyszerű tények.

  Az a baj Tibor bá, hogy azt sem látod az elvakult Orbán utálat miatt, hogy az általad említett MNB több kárt okozott már ennek az országnak, mint amennyit Orbán valaha is tudna. Ebbe beleérted Járai Zsigmond elnökletét is, aki a kormány könyörgésére se volt hajlandó leengedni a kamatlábat?

  Simor Andrásról miért nem írsz posztot? Tényleg mennyi Simor fizetése most? Orbán le akarta vinni 2 millára. Sikerült neki végül? Úgy tudom, hogy nem. De Orbán miért nem akkor akarta csökkenteni, amikor Járai volt a vezér. Az után nehéz lett volna felemelni.

 37. Én is úgy tudom, hogy maradt Simor fizetése, ebből elég nyilvánvaló, hogy az MNB-re a mindenkori kormány ráhatása a nullával egyenlő. Pedig állami tulajdon.

  MNB-t írtam Tibor bá, így ebbe természetesen a jegybank mindenkori elnökének a felelősségére gondoltam, Járait is beleértve.

  „mert itt ugye a mi devizatartalékunkra gondolsz. Nem”

  Akkor viszont nagyon félreérhető módon fogalmaztál a posztban, a bevezetőt ugyanis a devizatartalékkal kezdted, akkor mégis milyen tartalékokra kéne gondolnom, mikor azok kidobálásáról írsz?

  Az MNB pénzeihez a Fidesznek (értsd: mindenkori kormány) majdnem semmi köze. A kormány (mi) csak fizetünk ha az MNB veszteséget könyvel. A nyereséggel maga az MNB rendelkezik.
  Jópofa dolog nem? Ez is a mindenkori kormányoknak köszönhető.

  Egyébként Orbán kijelentéséről Simor nem tudott, nem egyeztettek.

  A kormányfő szerint a jegybank és a kormány „ebben a modern világban együttműködésre van ítélve”.

  Tibor bá ezt a mondatot többféleképpen lehet értelmezni. Te értelmezheted úgy, hogy Orbán feni a fogát a 37 milliárdra, én megy úgy, hogy próbálja Orbán a jegybank függetlenségét letörni. A politikai megfogalmazások elég sajátosak, minden mondathoz kéne egy értelmező szótár is.

  Egyébként a 18-as hsz, egy kis iróniával, de leírta a lényeget.
  Miért nem utalja át egy összegben az MNB az egész 2008-as IMF-EU hitelünket, aztán hagyjanak minket békén? Még akkor is marad elég devizatartalék.
  A kérdés persze költői.

  Ami pedig a patás ördögünket és a nyugdíjpénztár lenyúlást illeti, ehhez mit szólsz Tibor bá?:

  „A portugál kormány megállapodott az ország négy nagy magánbankjával, hogy ezek összesen 5,6 milliárd eurót utalnak át az államnak a náluk levő nyugdíjalapokból annak érdekében, hogy Portugália tartani tudja az idei évre vállalt államháztartási hiány-előirányzatot – közölte a központi kormányzati államtitkár pénteken.”

  Úgy tűnik itt Európában lassan minden országnak van egy pszichopata Orbán Viktorja, csak mi a sajátunkkal vagyunk elfoglalva, mert az keseríti a mindennapjainkat.

 38. Tiborbá, a választásokkor mindketten tudtuk, hogy ez lesz, ha megkapják a kétharmadot.
  Megtettük, amit tehettünk ellene.
  Ami most teszel mégcsak nem is partvonalról bekiabálás, még csak a lelátón sem ülsz, hanem kb. kinn állsz az Üllőin.
  Tán ez a kétségbeesés szüli, hogy démonizálni próbálod az Orbán-képet. Megteheted.

  De tényleg nem értem, hogy mi értelme?
  Mit számít, hogy Orbán mekkora démon-faktorral bekenve megy a süllyesztőbe?

  A mostani állás szerinti legnagyobb valószínűséggel ki fogják venni a kezéből az irányítást és EU-bürokraták fogják helyettesíteni. Majd ahogy ezek kormányzása ellehetetlenül a káoszba hullunk valamilyen sebességgel.

  Rá szeretnélek venni, hogy válts vissza inkább ahhoz, amihez értesz és jól is csinálod!

 39. 41:
  Méltányolom a soraidat, de:
  1) Tudtam, hogy vissza fog élni as 2/3-al, amit lehetett volna a nemzet érdekében hasznosítani, de hogy ennyire a nemezet érdekei ellen tevélkenykedjen, azt nem is álmodtam volna.
  2) Egyszerűen nem tudom elviselni az igazság, a tények megsemmisítését. Irritál, ha valaki ennyire szemérmetlenül hazudik, és hülyének néz. De, ha nincs új „fejlemény” a régieket nem fogoöm ismételgetni.

  40: délelőtt érdemeben visszatérek.

 40. 41: mindenki visszaélne a kétharmaddal, de az értelmesebbek láthatták előre, hogy ezt a kétharmadot ős szélhámoskodva bűvészkedte elő, nem igért semmi konkrétat, de sejttette, hogy majd csodát tesz. Kollektív hipnózis volt, a birkák hagyták magukat hipnotizálni. Ha nem teszi, (OV, hogy becsap), lehetett volna jobb kormányunk. Ha nem ilyen démon, a Fidesz lehetne egy demokratikusabb, ésszerűbben működő nemzeti jobbközép párt, ahol több szem többet lát és képesek jó döntéseket hozni, ahol van visszacsatolás a változó környezetből, ahol tudnak időben irányt váltani.
  Mindez nincs, mert Orbán egy cezarománisá démon.
  Ha fotósop, ha nem, én szabad szemmel is alantasnak látom a pofáját.

 41. Itt nem a fotókról van szó, mert 2 ilyen képeket bármelyikünkről lehet csinálni. Mindenkinek van otthon a családi albumába egy béna fotók gyűjteménye.

  A baj maga Orbán és az, hogy a retorikája és a tettei közt szakadék tátong. Ha valami fura mód sikerül neki két értelmes, és támogatható ötletet elmondani annak hót ziher, hogy az ellenkezője fog megvalósulni.

  Ha nem elég erős fideszen belül, akkor pedig álljon ki, ezt mondja el (sok minden mással együtt) aztán húzzon a déli sarkra.
  De nem.

  Akárhogy is, de megérdemeljük őt. Nemelég, hogy 2/3-ot kapott, még hangot sem merünk adni annak, hogy nem tetszik a politikai, gazdasági vonal, ami mentén halad.
  A közvélemény kutatások szerint 78%-nak nem tetszik.
  No és ők hol vannak?
  Ja , hogy otthon a fűtött szobában verik a billentyűzetet, hogy Orbán takarodj.

  Hát így nem fog.

 42. 44:
  Engem azért csesztettél, mert támadom. Másokat azért mert nem tesznek semmit. Ma – pélául – egész nap tűntetések vannak. Én el is mennék, ha töténetesen működne a térdizületem. De útlezáráshoz csatlakozni fogok.

  De a fotókról (is) szó van. Nézd meg az alsó fotón azokat az erőszakos indulattól kifordult ajkakat. Ne mond, hogynem jelent semmit. Ilyet nem lehet odavarázsolni. Ez nem egy rossz pillanat. Ez tipikusan O.V.

  Amig fizet és sanyargatja a népet, nem veszik ki az irányítást a kezéből. Pont ez kell az oligarcháknak. nekünk nem kell.

  Én nem vagyok késégbe esve, mert rám személy szerint nem hat ki. Van házam, van autóm, van kézpénzem, nicsenek felnevelendő gyermekeim, egyikünk se beteg, nincsenek teljesíthetetlen igényeink. De féltem a rengeteget szenvedett nemzetemet.

  Váltsak vissza? Sose hagytam el, csak most bejött Orbán is, de csak akkor, ha tesz valamit. Mostanában rengeteget. Különben ezt is jól csinálom. A nagy média átvette tőlem az „ámokfutást”, Rákosihoz hasonlítást, a Jánusz arc se kutya meg a többi.

 43. Nem csesztetlek Tibor bá, csak egyszerűen nem vagyunk előrébb azzal, hogy x naponta kivesézzük mekkora tahó ez az ember.
  Azt gondolod én nem látom?
  Csak már online módról váltani kéne a realitások terepére.
  Ezer és egy helyen olvasom az interneten, hogy Orbán húzz a ge…ibe, meg, hogy mondjátok meg mit csináljunk és én csatlakozom.

  A baj ott van, hogy nincs, aki megmondja. A Facebook is tele van Orbángyűlölettel mégse képes egy pár ezer fős csapat sem megszerveződni.
  Otthon mindenki dünnyög, meg az esti híradó alatt, oszt jónapot, a gőz leeresztve.
  Másnap minden kezdődik előről.

  És még valami. Hidd el Tibor bá, hogy normális ember ezt az országot nem tudná vezetni. Gyakorlatilag a létező összes irányból támadás alatt lenne, még a jónép irányából is, bár az a kisebbik gond lenne.
  Egy normális lelkületű ember ezt hogy tudná elviselni? Sehogy.

 44. 45:
  A legnagyobb bajok (szerintem) 1) Választások 4 évente. 2) Választások között a nép tehetetlen, nincs visszahívhatóság. De az isten szerelmére a 2/3 éppen ezt tudná megszüntetni. az én ötletem Egyetlen induló képviselő választás, csak területi, semmi lista. Aztán nincs több választás, de minden képviselőnél nyilván van tartva, hogy az adott pillanatban hány választója van vele megelégedve. Az elektronikus-Internetes világban ez nem probléma. Abban a pillanatban, hogy egy képviselő mögül eltűnt a többség, VÁLTÁS. Ilyen egyszerű.

  Én nem tudok többet tenni.
  Szerveztem közösség látogatást. Eredmény: SIRALMAS
  Szerveztem hegesztő tanfolyamot. Napi 1500 látogatóból 4 jelentkezett (+2 személyes ismeretség). és ketten „kiszerkesztettek”, nevetség tárgyává akarták tenni. Az évente kétszer tartott személyes beszélgetésre 4 meghívottból 3 kimenti magát. Minimum két éve nyomom az aranyat. Aki az első felhívásomra kötélnek áll, mára a pénzét megduplázta. Viszont tömegesen kaptam vissza, hogy az aranyat nem lehet megenni. Olyan is van, aki készülne-készülne, de nem tud lemondani a mindennapi pináról, és hát az asszony az egészet hülyeségnek tartja. Hát ez van.

 45. Senkin nem érdemes és nem is kell segíteni.Tüntetni?Minek? .Mindenki segítsen magán ahogy tud..

  Nekem 1994-95-ben kellett volna segíteni.Senki le se tojt.Akkor eresztették szélnek az első munkások ezreit.Akkor még az voltam a férjemmel együtt..Senki nem jött tüntetni,vagy segíteni.Sőt,tapsoltak hogy a munkásokat el kell engedni!23 éves voltam.Ez volt életem első pofonja..Aztán vállalkoztunk,egészen 2001-ig..Ott is aztán mindent csináltunk,épületgépész vállalkozásunk volt,embereink voltak,milliókat öltünk bele szerszámokba,amit abból teremtettünk ,hogy volt mellette 2 hektár szőlő,és 25 malac..
  Közvéleményt kutattam cégeknek,behajtottam az elmaradásokat a telefonos cégeknek,bálás ruháztam,100 forintos boltom volt,műanyagokat árultam,biztosító cégnek dolgoztam,bróker vizsgát tettem..6-7 év alatt éjjel nappal mentem,becsületesen,a gyerekemet se láttam…Anyósom nevelte addig..Az eredmény?Egy miskolci 3 szobás lakásom ráment az APEH-ra..Ennyit a becsületes vállalkozásról.
  Ez volt az életem második pofonja 29 évesen..Több pofon nem lesz..Azt majd én adom..Azóta kitanultam,felépítkeztem,hol itt dolgozom,hol ott,hol így hol úgy..Senkiért nem megyek tüntetni..
  Mit nekem Orbán vagy Gyurcsány.Nekem teljesen mindegy ki van ott..
  Azok akik azt hitték rájuk nem kerül sor,azok most sírnak…Hát sírjanak..Egyszer minden jónak vége szakad..Nem kell félni,nem fog fájni..

 46. 49. Melike

  Senkiért nem megyek tüntetni..

  Pontosan ez a hozzáállás dagasztja a politikusok vitorláját.
  Most fog eljönni az idő, amikor érdemes – de veszélyes – lesz tüntetni, összefogni.
  Atomizált embereket könnyebb vezetni és megvezetni is.

 47. 14 Attila (PV):
  „Ezt bizonyítja a profi módon szerkesztett szavazás is, ahol a “pozitív” Orbán szavazattal szemben 3 alternatív zavazat is lehetséges, ami elegánsan biztosítja a kívánt eredményt.”

  Végletes elfogultságodat talán ez bizonyítja legjobban, ahogy az 1 pro, 1 kontra, és 2 semleges szavazati lehetőséget interpretáltad.

 48. 50!
  Ezt a pár mondatot meg sem hallottam.Ugyanis MÁR nem érdekel.Tökéletesen meg vagyok most már egyedül..Meg edződtem..
  Egyébként fura tőled hallani ezt ,mikor (legyünk őszinték)TE is elmentél innen..Nem a tüntetésben láttad a jövődet..

 49. 19 & 39:
  Annyira nem értek ehhez a témához, hogy 24 órával később ez jelent meg a NÉPSZAVA Online-ban:

  Orbáni jegybankrablás készül?
  Orbán Viktor péntek reggeli rádiónyilatkozatával hadat üzent a jegybanknak, és veszélybe sodorta a forint stabilitását, amikor arról beszélt, hogy a jegybankban felhalmozott tartalékokkal kellene finanszírozni a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által hamarosan kidolgozásra kerülő növekedési tervet, amelyben konkrét beruházások is lesznek, és amellyel a kormány meg akarja akadályozni, hogy az ország recesszióba essen.

  Az lenne kritizálható hiba, hogy megelőzőm a NÉPSZAVÁT?

 50. Szarni a Népszavára, itt fontosabb maga a tervezett lépés. ELVILEG a válság megköveteli és lehetőséget ad rá, hogy a kormányok végre államosítsák országuk nemzeti bankjait és megszüntessék „függetlenségüket”, ami csak a hazai kormánytól, törvényhozástól és nemzeti érdektől való függetlenséget jelent, a globális uzyoratőkétől nagyon is függ.
  Azonban Orbánból és Matolcsyból kinézem, hogy ennek a megfúrt kasszának is a seggére vernek, mint a magánnyugdíjkassza jó részének, elmegy baromságokra.

 51. 54:
  Hát ez az, ennek is a seggére vernek.

 52. 54.

  Arma most te sem gondoltad át, hogy mit írsz. Tudod te mivel járna a jegybank függetlenségének megszüntetése?

  Már megint ennek a szarházinak a védelmébe kell keljek. Elolvastam az említett Népszava cikket, és csak annyit kell mondanom hozzák a formájukat:

  „Azért is roppant veszélyesek Orbán jegybankkal kapcsolatos kijelentései, manőverei, mert sajnos romlik a helyzet az unióban, az euró-zónában és Németország sem áll olyan szilárdan, mint korábban, s ezek a folyamatok súlyos következményekkel járhatnak Magyarországra.”

  Lefordítaná nekem ezt valaki magyarra? Megköszönném.

  Aztán itt ez a gyönyörűség, amikor ezt olvastam a falba tudtam volna verni a fejem:

  „Ha a kormány az elmúlt másfél évben nem adóztatta volna meg nagyon keményen az összes nagy szektort (értsd bankok, mert a népszava nem meri kimondani), akkor azoknak most lenne pénzük beruházásokra, és nem kellene gazdaságélénkítésről beszélni.”

  Hogy nem szakad az ég a Népszava íróira. Ekkor ordító hazugságot írni….

  Mennyi pénzt tartanak a rekord nyereségeket könyvelő bankok az MNB-ben, két hetes kincstárjegyekben kamatozni? 4-5-6 ezer milliárdot?

  Hogy rohadjanak meg, most már azért is szurkolok Orbánnak, hogy vegye vissza a jegybankot és nyúlja le a tartalékot.

 53. 56: “Ha a kormány az elmúlt másfél évben nem adóztatta volna meg nagyon keményen az összes nagy szektort (értsd bankok, mert a népszava nem meri kimondani), akkor azoknak most lenne pénzük beruházásokra, és nem kellene gazdaságélénkítésről beszélni.”

  Csak azért vagy kiakadva, mert TE a bankokra gondoltál, ők meg a telekom, nem franchise típusú boltok, stb-re. Ezért nem írták azt, hogy bankok.

  ——

  Például azért lenne gáz, hogy Orbán lenyúlja a tartalékékat, mert rögtön követné a Forint mélyrepülése. Az IMF is pont ezért kell megint, mert elmegy a tartalék egy része végtörlesztésre, MOL részvényre, stb-re. Persze Orbánék ezt is külső támadásként tálalják, de a pénzt ők költötték el legelőször, így van miért a Forint ellen spekulálni. Ezek sima ok-okozati összefüggések, a költés előbb volt, mint ahogy a spekulánsok támadtak.

  Ahogyan mindenki aki gazdasággal foglalkozik tudja, hogy az ágazati különadók fékezik a fogyasztást, avval pedig a GDP-t. Így pedig tuti a GDP arányos adósság szintjének emelkedése.
  Emellett, ráadásul a különadó csak rövid időre emeli a bevételeket, mert a fékező hatása miatt később kevesebb adó folyik majd be ismét, és újra nőni fog a költségvetés hiánya.

 54. 47.: Tibor bá’! Cinizmus és rossz indulat nélkül kérdezem: Te tényleg komolyan gondolod ezt a sok sületlenséget??? Gondold el: az adott államhatalom kénytelen meghozni valamilyen döntéseket, ami bizonyos társadalmi csoportoknak, érdekköröknek, más pártoknak nem kedvez, esetleg egyenesen fáj. Tegyük fel, hogy a nagy nyilvánosságú médiák felkapják az esetet, mert pl. a cimbik – ellenérdekelt politikusok, gazdasági szereplők – kellő befolyással vannak rájuk – mondjuk reklámidő lekötése stb. Erre a kormányzó párt, illetve képviselői népszerűsége zuhanni kezd, és új választást kell kiírni. Nem folytatom, szerintem könnyen belátható, hogy ez vezetne igazán káoszhoz! Vagy mindenki megpróbálná az összes választó seggét fényesre nyalni, aztán utánam a vízözön!
  Szerintem a jelenlegi választórendszer alapvetően rossz, és még azt is megkockáztatom, hogy jelenleg egy bizonyos értelemben vett diktatórikus vezetés lenne szükséges, esetleg egy forradalmi átalakulás után – nem csak Magyarországon. Mert pl. miért gondoljuk azt, hogy a senki (?)által fel nem hatalmazott hitelminősítők, világbankárok stb. a mi érdekeinket is figyelembe véve cselekszenek? Nem lehet esetleg az, hogy a kormányunk – de ha úgy jobban tetszik: az Orbánunk – megpróbált nagyobb mozgásteret kiharcolni hazánk számára? Csiki-csuki, csak most nem úgy jött be, mint ahogyan tervezték. Ha nem dől be az EU gazdasága, akár még sikerülhetett is volna. Lehet, hogy ott hibáztak – és lehet, hogy ez az igazi hibájuk az eseményekben, és nem a szándék -, hogy nem ismerték fel a külső kockázatokat, azaz hogy a válság a legkevésbé sem ért véget. Bár szerintem számoltak ők ezzel is, csak nem a szerencsésebb verzió jött be.

  Hoznék egy példát, ha megengeded – és ha nem akkor is 🙂 :
  itt van nekünk ez a kis gázártámogatás – ami már azért szépen összezsugorodott az idők során. Már mekkora egy baromság az, hogy egy alapvetően külső forrásból származó energiahordozót szubvencionálunk ahelyett, hogy az így elpazarolt forrásokat arra fordítanánk, hogy minél kevesebbet kelljen belőle importálni! De ha ezt a támogatást – akkor, amikor még igazán nagy arányú volt – egy tollvonással megszüntették volna, vajon hányan nyomták volna meg a „visszahívom” gombot?

 55. Ítt egy tájékoztató arról is -nem érdekel, hogy LMP-s forrás, szakmailag teljesen egyetértek vele!-, mi várható a klímapolitikában, ill. mi vezetett a nemrég még jónak és támogatottnak tűnő tervek szétrombolásához.
  http://klimakor.lapunk.hu/?modul=blog&a=155828

  Barátaim!
  Most kezdődik csak igazán a diktátor és holdudvarának ámokfutása!!!
  Hogy is volt ez?
  Hajrá Magyarország! Gyerünk balfékek, irány a vágóhíd!
  Cs.

 56. 47-re:
  Megszólítva érzem magam, s míg a gondolataiddal egyetértek, azért ne feledd, az életnek van érzelmi oldala is, amit nem könnyű -megkockáztatom nem is szabad- félresöpörni! Igen ritka eset lesz, hogy minden ideálisan alakuljon egy család jövőjét illetően! Ha az érzelmi elhidegülést nézem, a nyereség – veszteség aránya még egy tuti túlélést illetően is negatívba csaphat. Mit ér a „túlélés”, ha csak „magányos hősként” kerülhet rá sor… Olyan ez, mintha puszta racionalitásból egy szerető házaspár egyik tagja -akár közös döntésük alapján- kinyírná magát, hogy a másik a kettejük közös vagyonából gond nélkül megöregedhessen. Abszurd!

  A „mindennapi pinát” illetően -a Született nők epizódjait csemegézve- egy szavad sem lehet! 🙂
  Cs.

 57. 57:

  „Például azért lenne gáz, hogy Orbán lenyúlja a tartalékékat, mert rögtön követné a Forint mélyrepülése.”

  És?

  Nem arra vár már szinte mindenki, hogy reset-eljük Magyarországot?
  A Forint Orbánnal, meg nélküle is el fog szállni. Ahogy előbb utóbb az Euró és a dollár is.
  És ilyenkor „védem” Orbánt, mert a rendszert nem ő működteti, csak egy csúszó mászó aljas kiszolgálója.

 58. 59:
  Kénytelen voltam visszaolvasni a 47. hozzászólást, hol vagy megszólítva. Hmmm. melyiket válasszam? Öntelt vagy, esetleg túl érzékeny, netán egyik se, csak megállapításom túlzottan testhezáll. A helyzet az, hogy eszembe se jutottál, de többek „panasza” világosan bennem él, hogy az „asszony” miatt…..
  Ha már felemlíted a Született nőket, hadd jegyezzem meg, hogy „nálam” rend volt (és van). Méltányos voltam, de női szeszélynek nem engedtem soha. Ha enyém a felelősség a nő jólétével kapcsolatban, ha elvárja, hogy gondoskodjak róla – mert elvárják – akkor az én politikámnak kell évényesülni, mert különben nincs felelősség. Viszont engem nem lehetett sakkban tartani pinamegvonással, és erre céloztam. Ugyanis egy nőnek más fegyvere nemigen van. Aki ezt nem tudja kivédeni, az elöbb vagy utóbb elbukik.

  Mit ér a “túlélés”, ha csak “magányos hősként” kerülhet rá sor… érdekes kérdés felvetés. Egyelen szépséghibája, hogy egy nőnek ez soha a büdös életben nem jut eszébe. Ha elfogadod ezt az állításomat, akkor ezen kell elgondolkodni, de nagyon. Ha nem fogadod el, akkor a témát lezártuk.

 59. 61: Én nem várom a reset-elést, és szerintem még vannak egy páran, esetleg pár millióan.
  Valamint nem akarom, hogy egy idióta miatt pont itt legyen először geddon.
  Ha Orbán csak kiszolgál, akkor is az az ő bűne, ezt nem kéne elfelejteni. Nem kötelező ottmaradni, és szolgálni. Sokan nem voltak még miniszterelnökök.

  Pl. be is jelenteném az igényemet én is egy MÁV-Cargo részre, mivel ha a veszteségből ki kell vegyem a részemet az adómon keresztül, akkor a nyereségből is kérek. Megint az ország kárára hajigálja ki a pénzünket az ablakon. Tudom, Gaskóékat persze ki kellett fizetni a Gyurcsányellenes sztrájkokért.

 60. 62-re:
  Ha így gondolod, akkor ok.
  Én úgy értettem, a „mindennapi p.” alatt azt is érted, ami az egészséges családi kapcsolatokat és korlátaikat illeti.
  Abban igazad van, hogy kell egy felelősség-kontroll, de ez a felelősség sem lehet mindig egyoldalú, s nincs olyan ember a Földön, aki minden kétséget kizáróan kijelenthetné, hogy csak ő tudja, mi a jó egy közös élet tekintetében. Ha például egy anyagi lehetőség a tiéd, és evvel úgy kívánsz élni, hogy a másik fél kompromisszumokra kényszerül, akkor igen, tiéd a felelősség és a kontroll. Még talán akkor is működik ez, ha közösen szerzett javak fölött születik döntés. Azonban manapság az átlag családokban, főleg fiataolknál NINCS vagyon vagy komolyabb felhalmozás, ha pedig más forrásból van lehetőség lépni, abba bizony a tágabb család, vagy éppen a feleség is saját meggyőződése szerint beleszól, és ebben semmi abnormálisat nem látok.

  Az a nagy büdös helyzet, hogy a mai fiatalok többségének egyszerűen nincs lehetősége elkülönült családi életet folytatni (küzdenek az első lakáshoz jutásért és a havi létfenntartásért is), nemhogy vagyonosodni, vagy bármi másra befektetni, felhalmozni (max. örökségből, ill. szülői segítségből, ahol egyáltalán erre lehetőség adódik). És többségében erről nem a fiatalok tehetnek, nem a trehányság, vagy a lustaság miatt alakul így, egyszerűen ilyen lett a világ! Szarok a lehetőségek, éhen halni nehéz, de a rendszer arra épít, hogy semmilyen körülmények között ne tudj gyarapodni. Nyilván sok konzumidióta is él köztünk, s akad szép számmal, aki szerencsésebb helyzetben van, de biztos vagyok benne, hogy a többség egyetért velem.

  Az utolsó kiemelt mondatodat illetően majd jelentkeznek a hölgyek, megerősíteni vagy cáfolni az állításodat. Ha lesz ilyen vélemény, arra én is kíváncsi leszek. Ha nem, akkor ebben igazad volt/van!
  Cs.

 61. 1-2 Generációval ezelőtt se volt jobb a helyzet. A fiatalok mentek valamelyik szülőhöz lakni, csak akkor sokkal zsufoltabb volt a lakáshelyzet, aztán ha szerencséjük volt, akkor valamelyik nagymama meghalt és ővék lehetett egy apró lakás BÉRLETI JOGA.

  Hajlandó vagyok sok mindenben „demokratikusan” gondolkodni, de annak a családnak, vagy párkapcsolatnak a jövőjét illetően, amelyikben éppen élek, kizárólag diktatúrát tudok elfogadni, az én személyes diktatúrámat. Mert nem vagyok hajlandó osztozni senki hülyeségéből származó hátrányos helyzetben. De ezt nem kényszerítem senkire, akinek nem felel meg, az ne lépjen be, vagy lépjen ki belőle. Természetesen senki se tévedhetetlen. Ezt nem is állítom magamról, de kicsi az esélye annak, hogy én tévedek, amikor egy nő prioritását kurvára befolyásolja a bennük virító ösztön. Például a tetszeni akarás, amiből olyan dolgok következnek, hogy 60.000 forintos kabátot akar venni, amikor nem tudjuk kifizetni a villanyszámlát. Szóval így valahogy.

 62. 65-re:
  Azért ne mindig magadból indulj ki!
  Van jócskán férfiember is, akit a hülyeség ösztönei vezérelnek (Hajaj! Autó, hifi, okosmobil, ledtv), s akadhat olyan nő is, aki hozzád hasonlóan viszi előre a családja életét. Az ok., hogy egy konkrét túlélési szituációban a női ösztön többnyire hátrányosan működik, a felkészülésben ellenben lehet nagyon is előnyös!

  Tudom, hogy régen sem voltak jobbak a kondíciók. DE akkoriban a szarból kifelé jött a társadalom és az ország, az emberiség pedig egy dinamikusan fejlődő szakaszát élte. Ma visszasüllyedés van, ill. még stagnálás, s nem az a bosszantó, hogy nem hullik az ölünkbe minden, hanem az, hogy nem tudunk a meglévő javak felett rendelkezve felkészülni a saját jövőnkre… Ha nem ilyen kilátások lennének -mondhatnám, hogy 10 évvel ezelőtt, amikor még magam is más jövőt építgettem-, ez bennem panaszként fel sem merült.
  Cs.

 63. 65: „Hajlandó vagyok sok mindenben “demokratikusan” gondolkodni, de annak a családnak, vagy párkapcsolatnak a jövőjét illetően, amelyikben éppen élek, kizárólag diktatúrát tudok elfogadni, az én személyes diktatúrámat.”

  akkor nem értem, mi kifogásod Orbán Apánk ellen? Abban a családban, amelyikben éppen él, Magyaréknál kizárólag személyes diktatúrát tud elfogadni, az ő személyes diktatúráját! 😀

 64. 66:
  Én úgy gondolom, hogy ha feltárom az én életvitelemet, akkor másból nem indulhatok ki, csak magamból. 😀

  Hozzászólásod többi részét figyelmen kívül hagyom.

 65. 57:

  „Csak azért vagy kiakadva, mert TE a bankokra gondoltál, ők meg a telekom, nem franchise típusú boltok, stb-re. Ezért nem írták azt, hogy bankok.”

  Akkor tisztázzuk.
  Íme a szektoradók:

  a) a bolti kiskereskedelmi tevékenységre, (500 millió felett, tehát nem a sarki fűszeres fizet)
  b) a távközlési tevékenységre, és
  c) az energiaellátók vállalkozási tevékenységére

  Na most akkor még egyszer megkérdezem, ha a Tesco, Mol, Telekom stb nincs megadóztatva, akkor azoknak most lenne pénzük beruházásokra, és nem kellene gazdaságélénkítésről beszélni???

  Ugye ezt te sem gondolod komolyan?

  63:

  Az, hogy te, és még milliók nem várják a „reset”-et, attól még jönni fog.
  Ezt próbálja meg Orbán most kitolni, amennyire lehet, úgy hogy közben elad, lenyúl mindent, amit lehet. Elég szarul csinálja, de amíg a forintodért árut kapsz, egy szavad sem lehet Orbánra!! 🙂

  64:

  Csongor, én nem vagyok többség, de egyetértek azzal amit a 64-esben leírtál.

  65:

  De jobb volt. Ha dolgozott férj feleség teljesen önerőből felhúztak egy családiházat. Jött a szomszéd segíteni maltert keverni stb. Az építési engedélyek nem voltak ilyen szigorúak, a telekárak nagyon olcsók voltak. Ha hitel kellett ott volt az OTP vagy Takarékszövetkezet („útban jövet, menet” emlékszünk még?)
  és a maihoz viszonyítva nudli kamatra lehetett pénz felvenni.

  Ha jól körbenézek a faluban ahol lakom szinte az összes ház ebben az időben épült, és nincs rajtuk jelzálog. (30-40 éves házak)

  Szóval könnyebb volt Tibor bá, és ezt nem csak a szüleim példáján látom.

 66. 69:
  /65 megállapításra:
  Igen, de ez már a „gulyáskommunizmus” volt, Tiborbá alatti generáció. Az előteremtett pénz nem az egyén, hanem az ország által felvett hitelekből volt. A kilátásokat és a lehetőségeket illetően Tiborbá sem szokta vitatni, hogy kegyetlen rossz helyzetben vagyunk, amikor azt írja, hogy „nem szívesen lenne a mai fiatalság helyében.”
  Cs.

 67. 69:
  Rekontra.
  Lásd „Született nők” 61. Paradicsomos káposzta.

 68. Tibor bá még a 65-höz kiegészítésként:

  Apám szakmunkás volt, anyám betanított munkás. 35-40 éves korukra meglett a saját kertes házuk és nem örököltek semmit, semmi külső forrást nem vettek igénybe, mindössze 110 ezer forint OTP kölcsönt, amit röhögve lehetett törleszteni, mert nem uzsora volt.

  Ezt próbálja meg valaki ilyen adottságok mellett ma megtenni.
  Nem fog menni.

  Az én kommentemet pedig pontosítanám, ezek a házak inkább 40-50 évesek.

 69. Lehet, hogy gulyáskommunizmus volt, de akkor is meg kellett dolgozni a házért. Voltak sokan akik szülőknél laktak és 10-15 éven át épülték a saját házukat, mindig annyit, amennyire tellett.

  Ma már a jogszabályi környezet is a lakásépítés ellen van, ennek semmi köze a külső hitelezéshez, vagy kommunizmushoz.
  Egy vicc, hogy ma már nem kapsz lakhatásit, ha a házad nincs bebugyolálva hungarocelbe.
  Mindegy hagyjuk.
  A tehetős szülők nélküli fiatalságnak megpecsételték a sorsát. Pont annak a korosztálynak, akik most kezdik és már viszik hátukon az országot.

 70. 73:

  A hungarocell pont logikus dolog.
  Nem fogod a beledet kifizetni gázszámlára…

  Éppen hogy a régi házakat is szigetelni kellene.

 71. 74:
  Nem erről van szó. Az állam ne erőszakoljon rám semmit, még az én érdekemben se.

 72. Ezzel az erővel a kötelező oktatás, egészségügyi ellátás és egyéb dolgok ellen is lehetne lázadni.

  Ezek mind a közösség érdekét szolgálják (nem elsősorban az egyénét), ugyanígy a nem importálandó energia is közösségi érdek lenne (ha nem lobbiznának ellene vadul).

 73. 76:
  Ne keverd össze a dolgokat, mert nagyon nem szeretem.
  Az oktatássi „beavatkozással” a kiskorúakat védik egyes nagykorú szülökkel szeemben. EZ HELYES. Az egészségüggyel LEHETŐSÉGET teremtenek, nem erőszakolnak rád semmit, mert nem kötelező igénybe venni.
  Egyéb ellenvetés? Mert ez nagyon gyenge volt.

 74. 74: A szüleim háza 80 cm-es kőfalból készült, alsó szigetelés nélkül ergo a falak nedvesek. A hungarocel tökéletesen alkalmas arra, hogy kifelé ne szellőzzön a fal, így még több nedvességet a benti térbe zúdítva.
  Arról nem beszélve, hogy akkor még csak megközelítőleg sem ismerték a kőművesek a függőleges, vizszintes, derékszög fogalmát, így minden elismerésem a tiéd, ha erre a házra kivülről szigetelést teszel.

  Egyébként sem egészséges dolog dunsztos üveget készíteni egy lakóházból. Szigetelés plusz műanyag ablakokkal pedig azzá válik. Mi marad ha levegőt akarsz? Szellőztetsz. Ha szellőztetsz mi szökik meg a lakásból? Az amit annyira spórolgatsz.
  Mindegy nem vonom kétségbe a szigetelés fontosságát, de itt nem erről van szó.

  75:

  Így van Tibor bá, teljesen egyetértek.

 75. 74:

  Kiegészítésként még annyi, hogy gondolom az is logikus dolog, hogy veszel egy telket, és még egy kapavágást sem kell csinálnod már is millió közelébe vagy ilyen-olyan engedélyek, tervek..stb beszerzése miatt, arról nem beszélve, hogy a bürokrácia miatt közben öregszel is vagy 10 évet.

  Hát így kezdődik manapság a házépítés. Csoda hogy elment a kedve ettől az embereknek?
  Aztán a hitelt meg hagyjuk. Már ezerszer kivesézett téma.

 76. 62. Tibor bá’
  „Mit ér a “túlélés”, ha csak “magányos hősként” kerülhet rá sor… érdekes kérdés felvetés. Egyelen szépséghibája, hogy egy nőnek ez soha a büdös életben nem jut eszébe.”

  Eszébe szokott jutni néhány nőnek. Mondjuk a pinamegvonásos játékot nem ők játsszák, az is biztos.

  „Ha enyém a felelősség a nő jólétével kapcsolatban, ha elvárja, hogy gondoskodjak róla – mert elvárják – akkor az én politikámnak kell évényesülni, mert különben nincs felelősség.”

  Kevés nő látja be, hogy a „jólét” biztosítása az a férfi „vállát nyomja”, még ha, a nő ugyanúgy dolgozó „szerepben” is van egy családban a mai világunkban. Sokan azzal érvelnek, keresek annyit, (sőt, manapság már az sem ritka többet)mint a férjem, ezért az én akaratomnak is kell érvényesülni némely esetben, vagy általában.
  Nemrég gondolkoztam el egy feltett kérdésen. Hány nő tartana el egy férfit, csak azért, mert férfi, és vele szeretne élni? Ugye ezt a férfiak nap mint nap teszik még napjainkban is. Magamba néztem. Én tartottam egy darabig aztán elváltam. Belátom, amit írsz. A te/ti felelősségetek,ilyen a „rendszerünk”, a nő felelőssége ennek a biztosítása, elősegítése. Mindenkinek van felelőssége, csak más. Egy dologhoz elég egy felelős. Ezért is volt jó megismernem a mellérendelő szemléleti módot,(tegnap,tegnap előtt linkelte be valaki) így pár dolog végre helyre került bennem, s van még min tovább gondolkodnom…

 77. 70:
  Meg tudod allapitani,hogy mire koltottek el azokat a felvett hiteleket? Elszamoltak vele?Elfogadta az orszaggyules a Vilagbankba es IMF-be torteno belepesunket annakidejen?
  Legegyszerubb azt hiresztelni,hogy a nep felelte.Ebbol a hitelbol volt a „gulyaskommunizmus”.Nem ebbol volt!
  Azokat a vezetoket nem a nep valasztotta meg.Ezert mondtak diktaturanak.Mit szolnal,ha hitelt vennek fel a nyakadra a tudtod nelkul,es azt hiresztelnem,hogy ezt te akartad,mert jobban akartal elni.

 78. 69 Curix:
  Örülök, hogy hozzászólásommal segíthettem felfedezni, hogy a szektoradók nem csak a bankokról szólnak.

  Viszont nem csak beruházásban kell kizárólag gondolkodni. A MATÁVnál már azt sem tudom összeszámolni, hogy összesen hány embertől válik meg. Amellett, hogy a szektoradó csökkenti a nyereségességet, legalább munkanélküliséget is termelt. Szóval a lényeg, hogy a kép összetettebb, de semmiképpen sem pozitív.

  Egyébként a sarki fűszeresek fellendítését azért sem lehet komolyan venni, mert sokkal drágábbak a nagy láncoknál. Az emberek jó része nem teheti meg, hogy ott vásároljon. Most persze mondhatnád, hogy csökken az árkülönbözet, csakhogy a sarki fűszeres is a Tesco, Metro, stb. boltot használja forrásként. Maradnak a franchise boltok: CBA+COOP. Nálunk COOP nincs, a CBA pedig olyan gáz, hogy nem lehet benne vásárolni. Így nem csak én nem megyek oda, más sem. Azaz a kiskereskedelmi ágazati adó olyan, mint egy burkolt ÁFA emelés.

  „Az, hogy te, és még milliók nem várják a “reset”-et, attól még jönni fog.
  Ezt próbálja meg Orbán most kitolni, amennyire lehet, úgy hogy közben elad, lenyúl mindent, amit lehet. Elég szarul csinálja, de amíg a forintodért árut kapsz, egy szavad sem lehet Orbánra!! 🙂 ”

  1. Nem az a kérdés, hogy be fog-e következni, számomra sem. De nem szeretném, ha egy pszichopata gazdasági ámokfutása nyomán nálunk lenne először. Inkább tanulnék más problémáiból.
  2. Orbán nemhogy kitolni próbálná, hanem hajt minket bele.
  3. Még kapok árut, de már érzékelhetően kevesebbet. Ezért meg hálálkodhatnék Orbánnak? Max 1-2 golyó lenne az én hálám.

 79. 83:d311c!

  En meg az altalad leirtakat megtoldanam nehany gondolattal.
  Az a bizonyos ” reset”nem kovetkezhetne be,ha mondjuk csatlakozhatnank az oroszok altal kezdemenyezett vamuniohoz.
  Ebben az esetben nem lenne szukseg sem Orbanra,sem a forintra.
  Koztudott,hogy kis orszagunk „komporszag”leven mindig hanykolodik a folyo egyik oldalarol a masikra,ezert idoszeru lenne mar eszrevenni,hogy el fogunk sullyedni,ha nem kiabalunk segitsegert.Oroszorszag energiahordozokban rendkivul gazdag,mi pedig tudnank termelni cserearukent elelmiszert,ha ujra kozos tulajdonba vesszuk az elrabolt teruleteket.Ha a fejlodes tekinteteben visszafele kell forognia a tortenelem kerekenek,mivel az eroforrasok kimeruloben vannak,nem meghalnunk kellene,hanem integralodni ahhoz a terulethez,amelyik meg rendelkezik boseges eroforrasokkal.Meghalni raerunk kesobb is 😀

 80. 84

  1 Az orosz medve ölelése halálos
  2 Az ország „labancainak” mindig kell egy segg amit nyalhatnak .
  3 Az orosz olaj már nem sokáig tart , gáz még van de azt is érdemesebb Kinának eladni ugyan úgy mint az olajat is .

 81. 74!
  Amennyit megspórolsz,annyit úgyis emelnek az áron ..Nem vetted még észre?Te soha nem jársz jól..
  67!
  Igen ám!De Tibor bá azt is írta hogy ha valakinek az a diktatúra nem tetszik ,amit Ő diktál,ki lehet lépni onnan.De Orbántól nem tudsz lelépni,hogy köszönöm nem kérem itt Magyarországon ezt..Legfeljebb ha külföldre elmész,akkor tudsz kilépni..
  65-66!
  Tibor bá igazad van pontosan.De én női szemmel vagyok vele így,pontosan ahogy a Csongor leírja.Nálunk anyagi téren,és mindenféleképpen az én diktatúrám van,ezért tartunk itt ahol.A férjem munkatársai nehezményezik is mindig a férjemnek,hogy nálunk én diktálok.(Semmit nem tehet a megkérdezésem nélkül..)De mondtam nekik,meg lehet nézni Ti mit csináltok,és nincs semmitek,nem tartotok sehová..Cigaretta,ital ,kocsma,kurvák,és kérdezik hogy nekünk miből van ami van..Akkor miről beszélünk?Nekünk mindenünk meg van..Pénzünk az nincs,de azon kívül mindenünk van..És én igy viszem előre a családom,és a gyerekemet is ilyen diktatórikusan nevelem,hátha piacképes lesz belőle.Ha meg nem,akkor én tévedtem,nem más..
  78!
  Fűteni is kell Curix tudod?És nem mindegy mivel fűtesz,és milyen hőmérsékletet tartasz..Abban a kőházban amit említettél,száraz fűtés kell,(cserépkályha ,kandalló,)és tartani kell a 23-24 fokot,egyenletesen ,hogy a pára bent maradjon a levegőben ne csapódjon ki..persze ehhez is pénz kell..
  Elvileg 22 fok is elég,de mivel vizes házról van szó,magasabb hőfok kell…

 82. Néhány gondolat:
  1. A szigetelés, ablakcsere -ahogy a passzív ház rendszerben is működik- csak megfelelő hővisszanyerős szellőztető rendszerrel tehető igazán hatékonnyá. Mégis a 30-40 évvel ezelőtt épült, jó állagú épületeknél ezzel érhető el legjelentősebb költség-megtakarítás. Természetesen a jó szigetelésnél nem maradhatnak hőhidak, tehát nem csak a falakat, ablakokat, hanem a lábazatot és a födémet is megfelelően szigetelni kell, ha használható eredményt akarunk.
  Ez összességében nagyon drága, még a mai energiaárakon is hosszútávon megtérülő beruházás. Sokszor egyszerűbbnek tűnik új ingatlant építeni…

  2. Mivel az aktív technikás rendszerek nem függetleníthetőek tökéletesen a meglévő ellátó hálózatoktól (s drágák, később az alkatrészcserék igénye miatt a fenntartásuk is), használható alternatíva lehet az is, ha megtanulunk ismét vályogházat építeni és kemencét, cserépkályhát rakni.

  3. A Kádár-rendszer alatt bővült az ország hitelállománya. Ez tény, nyilvánvaló, hogy akkoriban ebből felhasználtak. Az, hogy pontosan mire, mennyit, és erről ki tehet, ki nem, ki élvezte, ki nem, a ma élő fiatalok számára -sztem.- irreleváns. A jelenleg történő intézkedések, kifizetések, befektetések ellenben nagyon is relevánsak, húsba markolóak, jövőt meghatározóak. Vitathatatlan, hogy a kibontakozó -mi több egyre inkább realizálódó- negatív kilátások és jövőkép miatt a ma élő fiatalok helyzete egyáltalán nem irígylésre méltó, még akkor sem, ha bizonyos vonatkozásaiban a ma életszínvonala nagyságrendekkel a korábbi évek életszínvonala fölé került (akár a gulyás-kommunizmust, akár a még korábbi időket nézzük).

  4. A „férfi felelősség” vs. nők dolgát illetően elfogadom az álláspontotokat, Tiborbáét is, mert a hölgyek nem aktivizálták magukat a témában, a hallgatás pedig beleegyezést jelent.
  Üdv.:
  Cs.

 83. Bocs,
  Melike a kivétel, aki erősíti a szabályt!
  Most olvastam a kommentet…

  84-re:
  Az a „rengeteg energiahordozó”, ha a világ nem változik (nem fog!), max. 20 évre elég. Még egy emberöltőt sem nyersz… Egyébként teljesen mindegy kinek, tény, hogy élelmiszert kellene termelni, hiszen mindig azt nyomják, hogy agrárország vagyunk. De ez úgy nem működik, hogy még idehaza is a külföldi portékát választuk, mert Isten tudja miért – hogyan, amit itthon állítunk elő, az mindig nagyságrendekkel drágább. Elvileg olcsóbb kéne leygen… A termeléshez piacok is kellenek!
  Cs.

 84. 84:
  Szerintem vámúniótól függetlenül kereskedhetnénk az oroszokkal.
  Ehhez pedig termelni kéne, eladható árukat. Ezt persze az oroszoktól függetlenül is kéne.

 85. 85:”A medve olelese halalos”.Csak akkor baratom,ha a medvet az idiotak annyira felboszitik,hogy odacsapjon.Ha megnezed, az utobbi idoben az orosz medve igyekszik kiterni a konfliktushelyzetek elol,megis igyekeznek bekeriteni azt a teruletet,ami a fennhatosaga ala tartozik.

  88:Azt gondolom,ezt te sem vitatod,hogy Magyarorszag a mai hatarain beluli adottsagai kizarolag elelmiszertermelesre alkalmasak.
  Azt mondod,”meg egy emberoltot sem nyersz”.Nem mindegy,hogy ezt az idoszakot a magyar,vagy egy mas etnikum olti magara.
  „mert Isten tudja miert”
  A KAMAT Istene tudja,miert kell nekunk a kulfoldi portekat valasztanunk,mivel megfosztottatok bennunket a termeles lehetosegetol a rendszervaltas idejetol kezdve.
  „amit itthon allitunk elo,az mindig nagysagrendekkel dragabb”
  Baratom!Ennek a faramuci helyzetnek is megvan az oka!A monopolhelyzetben levoknek van olyan lehetoseguk,hogy mas termekek hasznabol szarmazo jovedelmet felhasznalhatnak mas termekek felvasarlasi aranak lecsokkentesere.Igy teszik tonkre a termeloket,a hitel felvetellel gazdasagot alapitokat,akik a reszletfizetes kenyszere miatt nem tudjak olcsobban adni a portekajukat.Tudod,a kamatos-kamat Istenenek nincs ellenszere.Csak,ha megtagadod.

 86. Szép is lenne ellátni mindenkit mindenféle jó áruval! Csak egyet ne feledjünk, más is ezt akarja (németek, franciák, lenygelek, angolok, stb.)! Emlékeztek még a 4 mancs és a libatömésre…
  Hát többek között ezért nincs nálunk mezőgazdaság! Mert az unió ott rúg belénk ahol tud! Ez szerintem nem is fog változni amíg több ezer hektáros monokultúrális műtrágyás mezőgazdaság lesz a meghatározó! Tehát amíg van olcsó energia, mert addig az unió bőven többet tud termelni mint amennyire szüksége van!

  Magyarországnak szerintem a minőségre kéne összpontosítania, egyszerűen megvan minden adottságunk hozzá, ráadásul az árversenyben úgyis le vagyunk maradva!
  Ja és azt ne feledjük a nyugati tápos disznó és a hazai kukoricával és maradékkal etetett között van egy csipetnyi különbség!!!!!!!!!!!!!! -persze olcsóbb sosem lesz!

  Egyébként van még egy tényező ami megkerülhetetlenül helyzetbe hozná a hazai mezőgazdaságot, sőt a importot is ellehetetleníteni! Bizony a forint leértéktelenítés!!!

 87. 90 A finnek tudnának neked mesélni az orosz maciról …meg az összes balti nép …meg még vagy 40 .
  Meg a lengyelek …
  Meg nekünk is bánta két szabadságharcunk …
  Ne legyenek illúzióid az oroszok mindig is birodalmi logikát követnek .

 88. 91:Ocsisajt! A minosegi kovetelmenyeket felejtsd el!
  Tudod miert nincs nalunk mezogazdasag?
  Mert a vilaggazdasagot iranyitani akarok igy gondoljak!
  A masik jelentos felvetesem az ,hogy az emberisegnek egyaltalan nem kellene versenyeznie,csupan elni a mindennapos eletet.
  Az Unio nem akarja,hogy a magyar termekek piachoz jussanak!
  Az Uniohoz csatlakozas ervenytelen,mert a demokratikusnak kikialtott szabalyok szerint(50+1),nem erte el a kuszobot.

 89. Alapvetően az a megállapítás áll, hogy minél tovább kihúzni összeomlás nélkül!
  Nade mivan ha itt végbe megy az összeomlás!?! Az emberek jórésze elmenekül, aki marad az megpróbál valahogy túlélni!
  És mivan ha előbb a környezetünk omlik össze?!? Idejön a sok menekült, majd nemsokára mi is bedőlünk!
  A két verzió között az ország lakosságának száma igen eltérő lehet, több milliós eltérés is lehet, miközben az ország eltartóképessége konstans!

 90. 83:

  Leírtad a kulcsszót a Matávval kapcsolatban: „Csökken a nyereségesség”

  És?

  Ha deficitről lenne szó megértem a leépítést, de csökkent profit mellett nem indokolt a leépítés.
  Ja csak, hogy az üzleti tervet hozni kell igaz? A Matáv amúgy is egy szutyok cég, a leépítést meglépték volna különadó nélkül is.

  Ezt tette a Mol is a 2000-es évek elején, amikor még semmiféle különadó nem súlytotta őket. Kiadták szép sorba az összes benzinkútjukat. A kútvezető kénytelen volt vállalkozást indítani, és a házát jelzálogba adni a Mol-nak, ha nem akarta elveszteni a munkahelyét. A benzinkutasok pedig már nem Mol alkalmazottak voltak, hanem a vállalkozásé. továbbra is a Mol dirigál, de felelősséget már semmiért nem vállal.
  2000-ben többet lehetett keresni a Molnál benzinkutasként, mint ma. Azt hiszem ehhez nem kell kommentár.
  Tudnék mesélni erről, de nem érdemes. A Mol is egy szemét zsidó cég.

  Szóval hiába próbálod elhitetni velem, hogy a különadók miatt nem megy, vagy döcög a gazdaság, mert ez így nem igaz.

  Sőt Orbán helyében itt nem álltam volna meg, csak hát a nagy multiknak nem mer igazán nekimenni, így is a szőnyeg szélén áll már a főnökeinél.
  Audi, társasági adó? Minek nekik olyat fizetni, jól megy nekünk, támogassuk az Audit, a Hankook-ot meg a többit…

  Szumma a szektoradóra fogni bármit is badarság. A probléma nem itt kezdődik.

  Orbán nem hajt minket bele semmibe csak sodródik. Látszik az egész Fideszen, hogy gőzük sincs már arról, hogy mit csináljanak. Kapkodnak, össze vissza nyilatkoznak, szinte naponta cáfolják meg önmagukat és valószínűleg tisztában vannak vele, hogy a jéghegynek ütközött Titanikot kormányozzák, csak nem verik nagy dobra.

  87:

  Csongor, amit az 1-es pontban írsz, az teljesen helytálló. 40-50 éves házakat nem szigetelni kéne, hanem bontani és újraépülni. Ez nem csak energiatakarékosság miatt lenne jó, hanem a gazdaságot is pörgetné.
  Rengetegen felújítanák a házukat, ha lenne rá pénzük, vagy nem uzsorahitelt kéne felvenni, egy válság közepén.

  Baromi nagy divat lett a külső szigetelés, ami tényleg félmegoldás, csak tök trendi, mert gyakorlatilag a ház új külsőt kap, kívülről olyan, akár az új, belülről meg ugyanaz a régi ócska ház marad.

  Arra már jóval kevesebben gondolnak és áldoznak, hogy az ősrégi fagerendás, stukatúros födémeket szigeteljék, de a betongerendás újabb épületek sem jobbak semmivel. Ha itt nincs szigetelés, az tényleg félmunka, vagy még az sem, csak ugye a padlás szigetelést már nem látja a szomszéd…

 91. 93.
  Oké főnök! De akkor jöjjön a te logikád: „Tudod miert nincs nalunk mezogazdasag? Mert a vilaggazdasagot iranyitani akarok igy gondoljak!”

  Ha nem hagynak minket termelni, akkor mért hagynának az orosz piacra! Sőt mért hagynák, hogy egyáltalán szóba állj az oroszokkal???
  Detto ugyanez az unióval! Nem mi akartunk tagok lenni, hanem ők akarták! ergo kilépni sem tudunk!

  Lázadni a világ ellen szerintem nem érdemes, mert eltaposnak, akkor már sokkal egyszerűbb, ha csendben bedöntjük magunk!!!

 92. 92:Erre vartam!Csakhogy per pilanat maskepp all a helyzet!
  Abban igazad van,hogy minden nagyhatalom birodalmi logikat kovet.Csakhogy nem kellene feltetel nelkul egyik nagyhatalmi torekveshez sem csatlakoznunk.lehetseges lenne egy katonailag es politikailag semleges ovezet letrehozasa,az ott elo nepek es a nagyhatalmak beleegyezesevel.Orok baratsagot kothetnenk kozvetlen szomszedainkkal,ami meggatolna haborus helyzet kialakulasat.Mindez csupan akarat kerdese.Haboru vagy beke!

 93. Azt ne felejtsétek el, hogy Ukrajnában is van mezőgazdaság, nem is akármilyen. Pluszban már nem jó az oroszoknak a vagonba behányt kukacos alma. Aki oda akar exportálni, kőkeményen ellenőrzik. És a mi mezőgazdaságunk színvonala nem minden esetben olyan kimagasló, mint szeretnénk (főleg hinni).

  Ja, és nálunk is női diktatúra van… A vállalkozás, minden nemcsak nevében, hanem teljes felelősségében az enyém. Szerintem ez inkább embertípus függvénye. Vezető típus mindkét nemben akad. De az is igaz, férfiban több.

 94. 95: Ha te csinálsz egy rendes céget, akkor miért teszed? Hozzátehetném, hogy ideális és nem mai magyar körülmények mellett, mert a kényszervállalkozás nem rendes cég.

  Valószínű, hogy a nyereségesség ami azért fontos lesz. Egy cég ugyanis nem népjóléti intézmény.

  Ágazati különadó = ÁFA2

  A fidesz pedig nem csak sodródik, hanem ártalmas tevékenységet folytat.

 95. 97.
  „Orok baratsagot kothetnenk kozvetlen szomszedainkkal,ami meggatolna haborus helyzet kialakulasat.Mindez csupan akarat kerdese.Haboru vagy beke!”

  Ilyen nincs!
  illetve csak kivételes esetekben, amikor a hódítás útját állja valami, pl. földrajz! Ezért jöhetett létre lengyel-magyar barátság!
  Csakhogy mamár nem akadály egy kis hegység! Nem tudok olyat elképzelni ami az útjában állna az oroszoknak, amennyiben a külső környezet kedvező lenne!

  A történelem folyamán kb. bebizonyosodott, hogy önállóság, hosszú távon nem biztosított! Vagy megeszel másokat, vagy megesznek!

 96. 96:Eloszoris nem vagyok fonok! 😀
  Pont ez az elsodleges kerdes,hogy a liberalizmus elsodleges szabadelvuseg hirdetese kozepette,az emberi kozossegektol megvonjak a csatlakozas lehetoseget mas, altaluk jobbnak velt gazdasagi kozosseghez torteno kozeledes lehetoseget is.
  Figyu! A demokracia tenyleges szabalyai szerint nem vagyunk az UNIO tagja.Csalas az egesz,ezek mindig csak csalassal tudnak megelni!Ok okozzak az evolucios zsakutcat!!!

 97. 100:”Vagy megeszel masokat,vagy megesznek!
  Bocs! Kannibalokkal nem tarsalgok! 😀

 98. 101,102.
  Tehetek én róla hogy hazugság a demokrácia???
  Azt szokták mondani nincs tökéletes rendszer, de eddig még ez a legjobb amit feltaláltak! Igaz most lassan kiderülni látszik, hogy mégsem…
  De mint egyén, te vagy én tehetsz ez ellen valamit???
  Sőt mint ország, tehetünk ez ellen valamit???

  Kanibalizmusról szó sincs! Itt a szövegnek mélyebb jelentése van, gondoltam így is átmegy…
  Nem sok ország volt képes fennmaradni hódítás nélkül, talán az egyetlen példa svájc, de még ő is csak 5-600 éves! Egy olyan ország amely kicsi, nincs semmije és nehezen hódítható!

 99. 84: elképesztő naívság. Az Összeomlást az oroszok és a kjnaiak se úszhatják meg, főleg Kjna felélte természeti hátországát pár év exportdömpingért, az oroszokba is hálni jár a lélek, bár persze több erőforrásuk van, mint sok más „fejlett” országnak. Azonban ezek zöme csak egy működő modern civilizációban hasznosítható. Összeomlás esetén maradnak a földben, vagy ahol vannak.

 100. 85:

  „1 Az orosz medve ölelése halálos
  2 Az ország “labancainak” mindig kell egy segg amit nyalhatnak .”

  1. a birodalomépítés egy kikerülhetetlen kényszer, hogy mikor hol vannak sikeres birodalmi központok, azt a geopolitikai adottságok döntik el. Az orosz medve nem volt kegyetlenebb, mint a brit oroszlán, vagy az USA sas.

  2. Ezt elnézted, a seggnyalás kuruc műfaj.
  Ha nem hiszed, olvasd el ezt:

  http://kitalaltujkor.blogspot.com/2011/06/adalekok-vallasszabadsag-fogalmanak.html

  „Adalékok a „vallásszabadság” fogalmának prot-kur. értelmezéséhez”

  „Egészen nyíltan fogalmazta meg ezt a külső, a magyarokat (fogyó)eszközként használó befolyásolást az összeurópai Protestáns Párt (illetve a 30 éves háború előtti nevén Protestáns Unió!) Habsburg-ellenes harcának magyar hadszínterén szervezett sokévtizedes összeesküvés- és felkeléssorozat utolsó felvonása, a Rákóczi-„szabadságharc” egyik fő erdélyi előkészítője:

  R.Várkonyi Ágnes: Amiről Bethlen Miklós Önéletírása hallgat

  „Anglia és Hollandia, ahol több mint két évig magam is tanultam, nekünk, erdélyi reformátusoknak második anyánk és hazánk” — Bethlen Miklós közvetlenül elfogatása után, 1704. június 19-én Lipót császárhoz írt és a vádak ellen védekező levelében így mentegetődzik amiatt, hogy kapcsolatokat tartott az angol és a holland bécsi követekkel. Amikor Jankovics József kiadásában a levelekkel együtt ez a Bethlen Miklós szöveg is megjelent, nyilvánvaló lett, hogy Erdély és II. Rákóczi Ferenc szervezkedésének esetleges összefüggései körül milyen sűrű homály vár eloszlatásra.

  Tehát Anglia és Hollandia, a kibontakozó világkapitalizmus Külső Gyarmatosításának vezető hatalmai, nem utolsósorban a vezető rabszolgakereskedő hatalmak, a világszétverő forradalmi mozgalom irányítóinak főhadiszállásai a magyar protestánsok „második anyja és hazája”!!! És természetesen a nemzeti érdekkel ellentétes örök belviszálykeltéseik és őrült kalandorakcióik (mint II. Rákóczi György lengyelországi hadjárata) felbujtói. A „szabadság” nevében, kiemelt tekintettel talán saját ültetvényeik rabszolgáira is…

  Érdekes, hogy kevesen veszik észre a párhuzamot a manapság is bőszen felemlegetett jelenség, a Moszkvában, vagy más szovjet pártiskolán végzett káderek hazai ügynöki tevékenysége és a kor nyugati protestáns egyetemein végzett magyar prédikátorok és más értelmiségiek szerepe között!”
  ——————

  Azok a nyugati protestáns egyetemek a vakolás fészkei voltak, a hazai protkó káderek mind beavatva jöttek haza, a debreceni és pataki kollégium professzori karának külön rózsakeresztes esküformulája marad fenn, a kurucok nyalták állandóan a nyugati világkapitalista-vakoló segget.
  Mi, labancok megvetjük őket ezért…

  (A kuruc-protkó prédikátorok keresték a héber-magyar nyelvrokonságot is. Milyen segget nyaltak ezzel?)

 101. Azt mondják,rebesgetik,hogy az IMF, 2012 márciusában új választást akar itt nálunk..Előrehozott választást.Ez igaz?.. 😮

 102. 107:
  Az IMF bármit akarhat, aztán vagy megkapja vagy nem. Egy dolog viszont biztos, bármit akarjon, azt az ilyen rebesgetők soha a büdös életben nem fogják megtudni.

 103. „Nézzétek meg itt jobbra ezt a képet! Mit olvastok le róla?2
  Talán egy szenvedő, sarokba kényszerített, megzsarolt politikus arcát látom, akinek nemcsak az „országát” zsarolják, hanem a magánéletét is.
  Kényszerpályán mozoghat a Fidesszel együtt. Talán csak addig, lesz ilyen az arcberendezése, míg bátran oda nem állnának a kamerák elé és bemondanák: Nincs tovább !

 104. 109: Orbán egy ilyen bejelentésen biztos nem lenne ott. Majd Selmeczi Gabika röhögve beolvassa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük