EURONEWS

Hatalmas mennyiségű fagyott vizet találtak a Marson

A Mars felszíne az ESA űrszondájának felvételén
Írta: euronew

 

Ha elolvadna a jég, az egész bolygót 2 méternyi vízzel árasztaná el.

Európai tudósok bebizonyították: valóban nagy mennyiségű víz van a Marson megfagyva, ráadásul a legideálisabb helyen, az egyenlítő közelében. Az Európai Űrügynökség (ESA) kutatói szerint a jégréteg akár 3,7 méter vastag is lehet.

A tudósok az ESA Mars Express nevű űrszondájával vizsgálták meg a bolygó érintett térségét.

Ez a Vörös-tengernyi vízmennyiség elég lenne az esetleges telepeseknek a túléléshez…csakhogy ahhoz 300 méternyi port és üledéket kéne eltakarítaniuk a 4 kilométer vastag jégtömbről. Erre még nem képes a tudomány. A jég jelenlétét egy 2007-es Mars-expedíció során fedezték fel, mindeddig azonban nem lehetett tudni, hogy mekkora mennyiségről van szó.

A szakértők már korábban is gyanították, hogy a terület alatt jég lehet, eddig azonban azt sem tudták kizárni, hogy csupán rengeteg vulkanikus por gyülemlett fel ott. A mostani új adatok viszont egyértelműen fagyott vízre utalnak.

 

kapcsolódó cikkek

A Marson gyűjtött mintákat hozna a Földre a NASA

Hangfoszlányok a Marsról

A Mars a Földön projekttel a fenntartható turizmusért

5 gondolat erről: „EURONEWS

  1. Érdekes. Kíváncsi vagyok, a civilizációs összeomlás közepette lesz-e egy csoport aki végül nekiindul a Marson letelepedni. Meg hogy meddig húzzák, ha igen. Az nem kérdés, hogy csúnyán meghalnak mind, de hogy mennyi ideig bírják, az kérdéses.

  2. Ennek semmi értelme. Persze lehet hogy mondjuk Elon Musk eladja majd az ottani jégből nyert víz palackját harminc éven belül literenként 10.000. dollárért. Annak aki vevő rá, és nem számít sem a földi élet, sem a pénz.

  3. Re:1 Ábel
    Ez csak a „szokásos” szivárogtatás, amivel előkészítik a meglévő Mars kolonizálás projektet.

  4. 3 Dajtás, és mit szólnak ehhez a kolonizációhoz a marsiak?

  5. Re: Ábel
    Semmit, egyetértésben terraformálják a földiekkel a Marsot. 😁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük