Dél Kínai tenger

VIP.117.

 

A nyugati média szinte válogatás nélkül azt domborítja ki, hogy Kína lenne a bajkeverő a Dél Kínai tengeren, amit megtold azzal, hogy Washington azért lép közbe, hogy a vitának véget vessen. Viszont a valóságnak ehhez semmi köze.

_________________________________________________________

A teljes anyagot elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

5 gondolat erről: „Dél Kínai tenger

 1. Kína a feltörekvő. a holnap gazdasági és katonai szuperhatalma marakodik az USA-val. Nem elégedik meg Tibet lenyelésével.
  Az USA nem elégedik meg a hatalmas Csendes Óceániai birtokaival.
  Kapzsiskodnak, mi pedig a nekünk kedvesebb imperialistát támogatjuk.

 2. 1:
  Tibetet 60 éve „nyelte le” most és azóta kit nyelt le? És érdekelne, hogy ki marakodik kivel?

 3. Más forrásból olvastam.
  A dél kínai tengeren a vita tárgya egy eredetileg kis zátonyként nyilvántartott földdarab.
  A kínaiak feltöltötték, egy kis szigetet hoztak létre.
  Viszont a sziget státuszhoz nemzetközi jog szerint hozzátartozik 12 mérföld parti tenger, felség joggal és 200 mérföldnyi kizárólagos használatú gazdasági övezet.
  Ez piszkálja az amerikai orrokat. A tengeri hajózás szabadsága amerikai részről mellébeszélés mert 12 mérföld parti víz, azon az óriási tengeren nem oszt vagy szoroz a hajózás szabadságában.
  Viszont a kínaiak a furfangos feltöltés által 125.600 négyzetmérföld tenger felett szereztek kizárólagos gazdasági jogot. Terjeszkedés, lenyelnek egy nagy területet a tengerből.

 4. Kínát sem kell félteni. Igen nagy szénhidrogén készletek vannak a tengeri talapzatban arrafelé. Akié az a sok kis sziget, az dirigál a hajózásban és termelheti ki a földgáz, kőolaj készleteket! Továbbá a kínai nemzetbiztonsági stratégia tartalmazza, hogy 2020 után ki kell jutni a haditengerészetnek a Csendes-óceánra. Ki is fognak szerintem, csak ez kb. a szívinfarktus kerülget kategória Japánban; az USA pedig a saját teritóriumának tekinti az egész Pacifikus térséget. Innen ered ez a nagy kardcsörtetés, egyenlőre az USA hangosabban felszólító fél, Kína még csak a sziget térségében „hangoskodik”. Amikor nagyhatalmak geopolitikai érdekei elkezdenek surlódni, na az ilyen. Majd amikor ütköznek is, az sokban fog hasonlítani arra, de még is különböző lesz, mint amikor a felkelő Nap birodalma, a Japánok Császári Haditengerészet is uralni akarta a Csendes-óceán térségének egy részét. Legalább is benne van a pakliban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük